Čo poviete vy? Ktoré je to najluxusnejšie miesto na našej Zemi? Ako vyzerá dovolenka tých najbohatších? Je to iba o tom ukázať sa pred susedom či o storke na instagrame? Alebo existujú na svete miesta, kde je rozdiel v kvalitne tak obrovský ako medzi Škodou a Porsche? Oplatí sa vôbec o takejto dovolenke snívať? Oplatí!

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Obsah

    Kde majú svadby miliardári? Kde si kupujú svoje domy celebrity? Kde osláviť okrúhle narodeniny? Kde vyznať lásku svojim najdrahším? Ktoré sú tie najluxusnejšie destinácie na našej planéte?

    Píšem blogy o cestách a miestach, ktoré nie sú pre každého, iba pre zanietených cestovateľov. Exklávynedostupné body Zeme, majáky, mešity, zakázané a nedostupné miesta, neznáme ostrovy... Tento blog je úplným opakom - o tých najluxusnejších miestach na našej Zemi.

    Pri all inclusive sa skutočná kvalita často blíži k nule. Ľuboš Fellner

    Prečo je tento rebríček relevantný? #

    Tento blog je pre bežných ľudí hľadajúcich luxus, ktorým pomôže v rýchlej orientácii. Na začiatku musím povedať že je o „anti-all inclusive destináciách” - lebo kde je all inclusive, tam sa skutočná kvalita blíži často k nule.

    Väčšina svetových rebríčkov od seba opisujú, jeden od druhého, často sú za nimi (logicky) záujmy korporácií, chartrových spoločností, lobizmus, podplatení influenceri, ktorí toho vo svete ešte veľa nevideli. Chcem povedať, že pozlátku a lacným trikom sa v tomto rebríčku najluxusnejších destinácií vyhýbam.

    4 fotografie

    Keď je let luxusom

    V mojich blogoch napríklad jednotlivých ostrovov (Bora Bora) luxus vidíte, lebo aj keď som na rodinnej dovolenke, dám si tú námahu a prejdem všetky najlepšie hotely, najlepšie reštaurácie. Je to často tvrdá makačka, no ja to desaťročia robím. Viem takto odlíšiť reklamu od skutočnej kvality.

    Ako riaditeľ najúspešnejšej cestovnej kancelárie Slovenska (viď Finstat) som mal tú možnosť zažiť vo svete najväčší luxus. Jednak mám veľa rokov, a teda mal som viac zámienok na „pohárik v tom najluxusnejšom bare“, jednak mi ako tomu perspektívnemu riaditeľovi mnoho  turistických centrál tieto výlety za luxusom platili.

    Väčšinou všetko odmietam, no niekedy chcú iba mňa, ak ide o ten najväčší luxus. Krajiny ma pozývajú okúsiť ich najlepšie turistické služby, na ktoré sú hrdé…

    Business classom som letel stovky ráz, privat jetmi zrejme na všetkých kontinentoch, dokonca aj na Antarktíde. 

    V tomto odstavci nejde o to, aby som sa chválil, aj na mojom Instagrame luxus vidíte málokedy, no chcem povedať, že aký-taký prehlaď mám. Tak, ako sa profíci z Elite Model Look pozrú na dievča a vidia, že „toto je tá pravá modelka”, tak sa ja pozriem na hotel či reštauráciu a vidím za „sekundu”, o čo ide.

    Luxus tak ako silné umenie musíte pochopiť. Najprv zrejme mnohých ohúri pozlátko, no tak, ako človek dospieva, ide k tej ozajstnej trvácej kvalite, k tomu skutočnému „večnému” luxusu. Takže tu je môj názor!

    TOP 10 najluxusnejších destinácií sveta #

    Ešte raz vás vyzývam, skúste si sami takto narýchlo vo svojej hlave vytvoriť daný rebríček – čo by v ňom nemalo chýbať? Lepšie uvidíte, v čom sa zhodneme a v čom vás prekvapím.

    10. miesto: Dubaj

    Dubaj je priam synonymom slova luxus. V „Marine" vidíte samé jachtičky.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    10. miesto: Dubaj - etalón luxusu #

    Mesto, ktoré ako keby bolo okolo luxusu vystavané. U mňa sa Dubaj dostal na desiate miesto. Čo je super, veď prekonal napríklad Hongkong či New York - mestá, ktoré milujem, ale kde sa mnohé štvrte luxusnými nazvať nedajú. 

    Počas EXPO som býval v srdci starého Dubaja a ten luxusný nebol. No ak porovnám Dubaj s väčšinou veľkomiest, slovo luxus sa sem naozaj hodí viac. Nikde na svete si neviete vybrať z toľkých farieb Ferrari či Lamborghini ako tu.  

    Prešiel som v Dubaji všetky najlepšie hotely - od najvyššieho po ten najluxusnejší, s najširšou plážou na Jumeirah Beach. Ak som v Dubaji nebol päťdesiatkrát, tak ani raz a moji sprievodcovia tu trávia mesiace počas ich jednej šnúry. Know how si v BUBO predávame jeden od druhého a aj tento rebríček vznikol nielen v mojej hlave.

    Hotel Atlantis The Palm hostil celebrity od Michaela Jacksona po Kim Kardashian. Slovenské celebrity majú radšej Rixos. Ja dávam prednosť hotelu Five Palm Jumeirah, ktorý je hneď vedľa. Najlepšia pláž je podľa mňa pred Ritz Carltonom, ale do pozornosti by som vám rád dal aj Hotel Vida Dubai Marina s výhľadom na jachtičky. 

    Bol som v Dubaji, keď najvyššia budova sveta Burj Khalifa ešte nestála, toto mesto pozorujem dlhodobo a, musím povedať, že Dubaj ide hore a je stále krok po krôčiku krajší a nezastal, ale progresuje. Držím mu palce. Ak ste v Dubaji a chcete zažiť unikátny luxus, skočte aj do Abú Zabí do Mešity Šejka Zayeda - je to luxus, aj keď zadarmo, a potom si dajte v jednom z najluxusnejších hotelov sveta Emirates Palace kávičku s 23-karátovým zlatom.

    Tipov na luxus je tu viacero. Buď nastúpite do luxusného auta, ktoré si tu viete prenajať, alebo si zoberiete ako taxík Rolls-Royce. Nikde inde na svete som nevidel viac terénnych Rolls-Royceov Cullinan než tu. Na Slovensku sme to dotiahli k Porsche Cayenne, Dubaj je o krôčik pred Košicami. Preto sa Košice nateraz do tohto rebríčka nedostali, ale Dubaj áno. Narážam na to, že Košický vozový park je lepší než ten v Bratislave. V Bratislave mestom prejdete dnes rýchlejšie na bicykli.

    Dubaj pôsobí na Slovensku silne gravitačne a priťahuje mnohých. Je super vo dne i v noci a kedysi zaspatá moslimská púštna dedinka si buduje image mesta, ktoré nikdy nespí. Moc mu to nejde, ale pozorujem, ako tu vznikajú celebritné reštaurácie typu Nusr-et či CZN Burak. Batuhan Piatti čaruje v Billionaire. Jason Atherton v Row on 45. Yannick Alleno v hoteli One and Only získal dve hviezdičky Michelin. V hoteli Mandarin Oriental v Sublimotion za jedlo zaplatíte 2 000 eur. Do pozornosti musím dať ešte Il Ristorante Niko Romito, ktorá je skvelá.

    3 fotografie

    Luxusné autá v uliciach Dubaja

    Treba vedieť, že tento stav nebude trvať večne. Najlepším letiskom sveta sa už stala Doha v susednom Katare a Saudská Arábia, kde som na svojich cestách prešiel všetkých 13 provincií, sa ani netají tým, že chce Dubaj predbehnúť a v regióne prebrať prím. 

    Musím povedať, že celý Perzský záliv priťahuje luxus hľadajúcich turistov, ja som tento rok strávil päť nocí v Bahrajne - v hoteli, ktorý naši klienti milujú – Four Seasons…

    Moderná budova je o 60 % vyššia než najvyššia budova Slovenska, a tak nielen Dubaj, ale aj Bahrajn, ako ho dnes realizuje BUBO v spojení so Saudskou Arábiou, viem ponúknuť s otvoreným srdcom tým najnáročnejším.

    9. miesto: Bermudy

    Bemudy - luxusom sú tu aj číre plytké vody. Úžasné odtiene modrej, výborné podmienky na potápanie sa.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    9. miesto: Bermudy - s najdrahším mestom sveta #

    Hlavné mesto Hamilton je najdrahším mestom sveta a index životných nákladov je o vyše 40 % vyšší než v New Yorku, a tým predbieha aj extrémne drahý Zürich.

    Na Bermudách nájdete najstaršie anglické mesto v Novom svete, St. George‘s, a vylodenie Britov na Bermudách popisuje vo svojej hre už William Shakespeare. Chcem povedať že Bermudy sú aj o histórii a táto „drobnosť“ hrá v mojej tabuľke významné miesto. História rovná sa tradícia a tú, bohužiaľ, zatiaľ Dubaj nemá.

    Bermudy sa volali aj Gibraltár západu či Diablove ostrovy, lebo tu mnoho lodí stroskotalo. Bermudský trojuholník je známy terminus technicus. Hovorí sa o paranormálnych javoch a zásahoch mimozemšťanov.

    Bermudy ležia severne od Karibiku, je tu chladnejšie, a tak sa sem vyberte v lete. Nenájdete tu kokosovníkové háje, ale o to viac golfových ihrísk. 

    Bermudy sú neuveriteľne drahé -  jogurt v supermarkete tu stojí 18 dolárov. Tieto ostrovy boli vždy na peniaze a práve tieto ostrovy mali prvé mince v celej Severnej Amerike.

    Ak prežijete Bermudský trojuholník, môže sa vám zatočiť hlava z cien čohokoľvek.

    Uvádza sa, že Hamilton, metropola Bermúd, má index životných nákladov 140,6 - čo je výrazne nad ďalšou najvyššou hodnotou švajčiarskych miest, ako sú Bazilej či Zürich.

    3 fotografie

    Luxusné Bermudy

    Indexy prezentované spoločnosťou Numbeo sa vzťahujú na New York City, ktoré predstavuje 100 %, čo znamená, že životné náklady v Hamiltone (bez nájmu) sú v priemere o 40,6 % vyššie než vo Veľkom jablku.

    Bermudy sú rajom poisťovní. HDP na obyvateľa je štvrté najvyššie na svete. Taktiež tu neexistuje daň z príjmu právnických osôb, ktoré tu majú uzákonený pobyt.

    Domy tu vlastnia napríklad Bill Gates, Michael Bloomberg, Michael Douglas s manželkou Catherine-Zeta Jones či Lewis Hamilton... Bermudy sú daňovým a luxusným dovolenkovým rajom. Prešiel som tu najlepšie hotely a pláže a napísal o tomto mieste blog - Bermudy a Bermudský trojuholník.

    Ak títo najbohatší ľudia sveta na Bermudy, kde musia (!!!) vlastniť dom, zavítajú, treba im niečo v službách ponúknuť. Top servis sa tu koná v prestížnych kluboch a na cenu sa nehľadí. Keď zarobíte svoju piatu miliardu, Bermudy sú presne pre vás.

    8. miesto: Bora Bora

    Výhľad na horu Otemanu zo St. Regis.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    8. miesto: Bora Bora - najkrajšia plážová dovolenka #

    Bora Bora je ultimátnou luxusnou dovolenkou pre tých, ktorí si nevedia dovolenku predstaviť bez mora. Luxusom nebudú v tomto prípade ani Ferrari, ani autá Rolls-Royce, lebo by nemali kde jazdiť, no Bora Bora ponúka čosi omnoho luxusnejšie a ak hovoríme o plážovej dovolenke, tak ide o najkrajšiu prírodu sveta. 

    Úžasnú tyrkysovú lagúnu a nad ňou špicatý Mount Otemanu. Ceny tomu zodpovedajú a hotely na Bora Bora sú omnoho drahšie než tie v Dubaji. Budete sa tu cítiť ako Robinson Crusoe, ktorému varí špičkový michelinský kuchár a vínko nalieva skúsený someliér, ktorý naozaj vie, o čom hovorí a dané vinice Burgundska či Bordeaux osobne navštívil.

    Keď doletíte do najvzdialenejšej exotiky našej planéty, máte pri hoteloch na výber z troch možností. Buď si zajednáte jeden z hotelov na hlavnom ostrove Bora Bora, alebo hotel na koralových ostrovčekoch - takzvaných motu - ktoré vznikli na koralovej bariére, prípadne hotel na súkromnom ostrovčeku. Najluxusnejšie hotely nájdete práve na motu - kvôli nezabudnuteľným výhľadom na hlavný ostrov.

    3 fotografie

    Thalasso and Spa

    Chatky nad vodou sa pozerajú do pokojnej tyrkysovej lagúny a pred vami je mohutný zelený Mount Otemanu. Vzrušujúcejší pohľad ťažko vo svete plážového turizmu budete hľadať. Ľuboš Fellner, BUBO

    Kde zažiť najväčší luxus na Bora Bora - top hotely:

    • Four Seasons Bora Bora - Až 108 bungalovov nad vodou a ďalšie na pláži. To najluxusnejšie, čo môžete zohnať a absolútny klenot Francúzskej Polynézie. Drevené domčeky v polynézskom štýle so slamou, kde vidno, že si ctia tunajšie tradície. Všetko navrhli domáci a vonia to po rekonštrukcii z roka 2019 novotou. Každý detail je tu dotiahnutý do absolútnej dokonalosti a ide o umelecké dielo.
    • St. Regis Bora Bora - Celkovo má 90 bungalovov a plážových víl. Luxus tu cítite už pred príchodom, okamžite vám pridelia vášho súkromného komorníka, ktorý vám splní každé želanie. Okrem top izieb tu máte svoje súkromné lagúnarium a taktiež skvelý zážitok v podobe pozorovania kŕmenia rýb s morským biológom. 
    • Thalasso and Spa Bora Bora - Patrí pod sieť Intercontinental a disponuje iba bungalovmi nad vodou, a tak tu máte 100-percentnú istotu vlastnej súkromnej chatky nad vodou. Unikátom je tu Brando Suites Bora Bora Experience (po Marlonovi Brandovi) s 3 400 štvorcovými stopami obytného priestoru vrátane dvoch spální, obývacím a jedálenským kútom či nerušeným 180-stupňovým výhľadom na ostrov Bora Bora a horu Otemanu.

    Veľkú recenziu čítajte v blogu Ako si vybrať hotel na Bora Bora

    4 fotografie

    Four Seasons na Bora Bora

    Spojte si Bora Bora so zastávkou v Los Angeles a zastavte sa na Rodeo Drive, v jednej z najluxusnejších ulíc sveta, kde je veľká pravdepodobnosť, že stretnete niektorú z hollywoodskych celebrít. Alebo si spojte Bora Bora s Havajom či s Novým Zélandom. O tom, ako si vybrať hotel na Bora Bora, som nahral krátky film.

    Mohli by vás zaujímať aj blogy:

    Odporúčam zájazdy:

    7. miesto: Singapur

    7. miesto: Singapur - nejde iba o čistotu #

    Nie tak drahé ako Bora Bora, ale… Singapur ponúka množstvo luxusných hotelov ako Ritz Carlton, Mandarin Oriental, Raffles, Fullerton, Four Seasons, St. Regis, Shangri -La, JW Marriott, The Capitol Kempinski, Fairmont, The Westin, Capella...

    Ja som dva razy býval v jednom z najznámejších hotelov na planéte - v Marina Bay Sands. Aj tu priamo na vrchnom poschodí je hneď vedľa nekonečného bazéna luxusná reštaurácia, kde sme oslavovali osemnáste narodeniny môjho syna. Šéfom reštaurácie bol šikovný mladík z Prešova a posadil nás k stolu, kde sedáva veľvyslanec USA.

    Čo luxusné zažiť v Singapure?

    Čo luxusné zažiť v Singapure?

    No Singapur je plný luxusných reštaurácií s hviezdou od Michelina. Poznám tu dve michelinky do 10 eur za jedlo, avšak zároveň nie tucet, ale stovky skvelých reštaurácií na tom high-end konci rebríčka. Singapur je celkovo lacný, respektíve, za svoje peniaze tu dostanete vyššiu kvalitu, než je inde bežné. 

    Pod Marina Bay Sands sú luxusné obchody, ktoré sú krajšie, než tie v Dubaji, ale, hlavne, lacnejšie. Singapur nie je iba o najčistejšom veľkomeste sveta, je to destinácia, ktorú sa oplatí preskúmať.

    V blogu Najkrajšie veľkomestá sveta Singapur vyhral prvú priečku. Píšem tu, že Rio je jedna krásna mulatka, ale Singapur, aj keď nedostal krásu do vienka, ju systematickou prácou získava.

    Do Singapuru som chodil ešte na konci 90. rokov a pamätám si, ako som išiel k svojmu hotelu na Bencoolen Street a zrazu tam bola namiesto neho jama. A o rok neskôr tam stál luxusný hotel. Zažil som premenu Singapuru a môj obdiv „otcovi Singapuru” - bývalému premiérovi menom Lee Kuan Yew - iba rástol.

    Na Západe bol v daných rokoch v nemilosti, BBC mu nevedelo prísť na chuť a naši novinári, samozrejme, dané články opisovali, tak, ako to robia doteraz. Vtedy som si hovoril, že máme slobodu, Slovensko je slobodné hurááá, a tak máme konečne šancu stať sa Singapurom. Teraz po desaťročiach, ak sa vraciam do Singapuru, vidím luxusné fungujúce mesto, kde nájdete desiatky hotelov omnoho lepších než akýkoľvek hotel Slovenska, lepšiu MHD... V Singapure je lepšie asi všetko.

    Lee Kuan Yew je mojím hrdinom, právnik, oxfordský alumni, politik s víziou. Lee Kuan Yew je za úspechom Singapuru a je dôkazom pre všetkých - aj pre nás na Slovensku - že zmena je možná. Singapur je, každopádne, luxusný a unikátny už od letiska.

    3 fotografie

    Luxus v Singapure

    V Singapure máme zájazd so slovenským sprievodcom každý jeden týždeň, a to celoročne. Ľuboš Fellner

    Singapur je na Slovensku minimálne navštevovaný. Naši ľudia končia v Dubaji. Singapur je však super tipom pre tých turistov, ktorí hľadajú maximálny luxus a exotiku zároveň. Ide o bezpečnejšiu krajinu, než je Slovensko, žiadne choroby tu nehrozia, o čistote a kvalite nemusím hovoriť.

    Dovolenka v Singapure

    Apropo, my máme v Singapure zájazd so slovenským sprievodcom každý jeden týždeň, a to po celý rok! Pozrite sa na zájazd Thajsko – Malajzia – Singapur.

    Singapur si spájame s Bali, respektíve s poznávaním Indonézie celkovo, alebo s hyperexotickou Papuou-Novou Guineou s najviac kmeňmi na našej planéte. Táto posledná cesta je to, čo mám rád – tie obrovské rozdiely sveta. Papua s nulovým luxusom a Singapur s tým najväčším. Pre mňa ideálna kombinácia!

    Pozrite si všetky naše zájazdy do Singapuru a exotické kombinácie.

    6. miesto: Kjóto

    6. miesto: Kjóto - decentné a dokonalé #

    Japonsko sa vám nemusí vždy spájať s luxusným cestovaním. Kjóto, každopádne, ponúka rafinovaný a kultúrne bohatý zážitok pre náročných cestovateľov. Ak nám v Dubaji chýbajú tradície a niečo nám príde rýchlo kvasené, Kjoto je presným opakom.

    Kjóto, to sú síce instagramové vychytávky ako bambusový les v Arashiyama, najznámejšie pozorovanie sakúr, oranžové brány torii vo Fushimi Inari, večera s gejšou či meditácia v Zen-budhistickom chráme...

    Kjóto je luxusné vo svojej decentnosti.

    Kjóto je luxusné vo svojej decentnosti.

    No aj tu ide často o stáročné tradície, ktoré si Kjóťania udržujú ako keby bez zmeny. Pokiaľ navštívite Kjóto, nevynechajte aristokratické strieľanie z luku – kjudo. Nájdete tu aj najstaršiu čajovňu na svete na svete - Tsuen Tea. Zároveň ide o jednu z najstarších firiem sveta.

    Tú vôbec najstaršiu nájdete v japonskej Osake - nazýva sa Kongō Gumi a funguje od roku 578. Celkovo až šesť z desiatich najstarších firiem sveta je japonských. Stáročné rodinné firmy, kde sa rodina medzi sebou nepohádala... Ako to len robia?

    Kjóto je inšpiratívne v mnohých ohľadoch a hlavne je to decentná exkluzivita. Kjóto = elegancia a sofistikovanosť. Luxusné ubytovanie, ako sú rjókany (tradičné japonské hostince) a butikové hotely, poskytujú hosťom personalizované služby a autentickú japonskú pohostinnosť.

    Pri tradičnom jedle tipu kaiseki vám bude jasné, prečo má Kjóto toľko Michelinských reštaurácií (vyše 100).

    Luxus v hotelierstve aj gurmánstve.

    Luxus v hotelierstve aj gurmánstve.

    Kjóto je kúsok od Osaky, ktorá je teraz známa svojím EXPO. BUBO je najväčším predajcom zájazdov do Japonska (vrátane Osaky). Aj tu máme zájazd s profesionálnymi slovenskými sprievodcami každý jeden týždeň, a to počas celého roku. V Japonsku máme vyše 90 % trhový podiel a tento rok sme ho iba posilnili. Zájazdy na EXPO v Osake sa veľmi rýchlo vypredávajú.

    Čo sa nedostalo do rebríčka

    • Bol som na ostrove Necker Island v Britských Panenských ostrovoch, ktoré patria Richardovi Bransonovi, no nebol doma. Noc tu stojí 65 000 eur.
    • Realizujeme výlety na ostrov Marlona Branda kúsok od Tahiti. Taktiež ide o hyperluxusnú dovolenku. Jeden ostrov však pre mňa nie je destináciou.
    • Maldivy (atol Noonu a Velaa Private Island), Maurícius, Seychely – je to často len hotel na krásnej pláži a autentické zážitky tu nehrajú až takú rolu... Najlepšie z tohto typu dovoleniek je Bora Bora, ktorú som do rebríčka vložil. O týchto destináciách som napísal konkrétne blogy a aj keď sa dnes medzi top 10 nedostali, keď hovoríme o plážovej dovolenke, tak ide o svetové topky!
    • Keď som si študoval medzinárodné tabuľky, tak vidieť, že v poslednej dobe sa medzi najluxusnejšie destinácie dostávajú aj kedysi priemerné Thajsko a Bali.
    • Paríž som spomínal v blogu o miestach pre zamilovaných. Myslím si, že mnohým budú v tomto rebríčku chýbať stredomorské ostrovy Mykonos, Santorini či Ibiza. Nedal som ich sem kvôli tomu, že luxus tu ničí overtourizmus.
    • Čo ma mrzí, tak sa sem nedostali mestečká, ktoré sú „in” hlavne v zime: St. Moritz, Cortina d’Ampezzo, Courchevel či Gstaad – drevenice s luxusnými značkami sú až absurdné.
    • Aspen v Colorade (USA) je tiež fajn.

    5. miesto: St. Barth

    Svätý Batrolomej - karibský poklad, kam sa veľkou zaoceánskou loďou nedostanete, jedine luxusnou jachtičkou.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    5. miesto: Svätý Bartolomej - môj najobľúbenejší ostrov v Karibiku #

    Musím spomenúť Karibik, luxus pre bohatých turistov z USA. V Karibiku som navštívil všetky štáty, dokonca aj všetky zámorské územia Británie, Holandské Antily a o väčšine som napísal samostatné blogy. No ak mám z obrovskej konkurencie vybrať jediný ostrov, bude to jednoznačne Svätý Bartolomej, Saint Barthelemy či St. Barth. 

    Môžete tu pristáť iba malinkými lietadielkami (veľké zaoceánske lode tu nekotvia), ideálne private jetom a na to pristávanie dole kopcom nikdy nezabudnete… Nafilmoval som ho a bežne ho radia, rovnako ako my v BUBO, medzi najnebezpečnejšie letiská a lety sveta. To sa však iba zdá, pristavanie je bezpečné. 

    Prechádzate sa po pláži a je zaujímavé, že ste tu často úplne sami. Najlepšie na francúzskych destináciách je gurmánstvo a St. Barth je topom – michelinské reštaurácie, francúzski kuchári, ich sofistikovanosť a k tomu lokálne tropické čerstvé ingredencie, výborné ryby. Víno ale aj kokteily.

    Reštaurácie boli krásne, veľmi drahé, ale šokovalo ma, že v hlavnom meste Gustavia nemali ani jedno jediné voľné miesto a naozaj som si musel reštauráciu rezervovať.

    Hotely, reštaurácie, autá... to všetko tu býva vybookované na niekoľko mesiacov dopredu. Americká smotánka, ktorá tento ostrov miluje, nenecháva nič na náhodu a astronomické sumy tu návštevníkov neodradia.

    Už samotné mesto Gustavia je nesmierne elegantné, minimalistické. Švédi takto vybudovali a predali ostrov Francúzom koncom 19. storočia a niektoré ulice majú dodnes švédske mená, v znaku/erbe ostrova sú švédske tri korunky a občas sa tu vyskytne aj švédska vlajka. No inak ste v elegantnom Francúzsku, ktoré netrpí neduhmi rovnosti materskej krajiny a cítiť tu skutočnú slobodu.

    4 fotografie

    Čriepky zo Sv. Bartolomeja

    Zopár odporúčaní na Sv. Bartolomej:

    • Pláž Colombier - Nachádza sa na záveternom pobreží na západnom konci ostrova, kde sa stretávajú Karibské more a Atlantický oceán. Bielučký lesknúci sa piesok lemovaný farebnou vegetáciou robí z tohto miesta tú najkrajšiu pláž na ostrove. Ide o chránenú oblasť a neviete sem prísť autom.
    • Hotel Eden Rock - Hotel na skalnom výbežku priamo uprostred pláže Saint-Jean je zrejme najslávnejším hotelom celého ostrova Sv. Bartolomeja. Knižnica tu zároveň slúži ako obchod diamantov a luxusných hodiniek, ale k dispozícii tu máte aj súkromné bazény či vírivky priamo na izbách. Tu sa treba ubytovať, ak chcete stretnúť celebritu. Častými hosťami sú tu Tom Cruise či Jennifer Lopez.
    • Reštaurácia Fish Corner - Zameriava sa na morské plody. Čerstvé ich nájdete priamo v Gustavii na ulici Rue de la Republique. Ide o menšiu, avšak útulnú reštauráciu, ktorá je jedným z najlepších miest na konzumáciu takýchto plodov. Bežne tu stretnete posedávať desiatky domácich, ktorí vám budú reštauráciu odporúčať. To je snáď najlepšia reklama, no nie?

    Veľkú recenziu Sv. Bartolomeja sa dočítate v blogu Dva najluxusnejšie ostrovy Karibiku.

    4. miesto: Cote d‘Azur

    4. miesto: Cote d‘Azur - filmy, pláže, voňavky #

    Côte d'Azur, Azurové pobrežie či Francúzska riviéra – už toto znie romanticky. Policajt zo Saint Tropez, filmový festival v Cannes či F1 v Monte Carlo. Luxusné pobrežie od Monaka po Cassis. Nice s anglickou promenádou a trhom Curs Saleya, Antibes zbožňoval Pablo Piccasso, Cassis je známe vďaka jedlu bouillabaisse (bujabeza, rybia polievka).

    Ide o prekrásnu oblasť, ktorá bojuje o titul najluxusnejšej na svete. Za m2 v Monaku zaplatíte 50 000 eur. Pamätám si, ako som tu oslavoval titul EY podnikateľ roka. Prial by som vám to zažiť. Iba kvôli tomuto žúru sa oplatí sa súťaže, ktorej sa hovorí Podnikateľský Oskar, zúčastniť. Luxusné hotely, michelinské reštaurácie... Musím povedať, že všetko sedelo, nič nebolo gýčovo prehnané. Na danej párty boli stovky hostí, no žiaden chaos.

    Azúrové pobrežie - Monako, Nice a ostatné. Ide o druhú najluxusnejšiu európsku destináciu.

    Azúrové pobrežie - Monako, Nice a ostatné. Ide o druhú najluxusnejšiu európsku destináciu.

    Do Monte Carla sme leteli z Nice vrtuľníkom. Na Cote d‘Azur som bol mnoho ráz, moji známi tu vlastnia domy, jedol som aj v michelinskej reštaurácii Andreja Babiša (má dve Michelinky), no priveľmi mi nechutilo. Zdá sa mi, že reštauráciu už predal.

    Odporúčam zamieriť aj do Grasse, čo je hodinka z letiska v Nice. Ide o hlavné mesto voňavkárstva, kde sa produkujú dve tretiny francúzskych prírodných aróm. V meste je niekoľko starých voňavkárskych domov ako Molinard či Fragonard. Odporúčam pozrieť si film Parfum – Príbeh vraha, resp. prečítať si knihu od Patricka Süskinda a precítiť toto miesto ešte viac. Doslova.

    Taktiež sa zastavte v dedinke Saint Paul de Vence. Tu odporúčam reštauráciu Colombe d‘Ore, kde nájdete originály diel Joana Miróa, Henrihio Matissea, Marca Chagalla či Pabla Picassa.

    Saint Tropez je klasická voľba, kedysi jednoduché rybárske mestečko, teraz prímorská enkláva pre superboháčov – s luxusnými hotelmi a reštauráciami s hviezdičkou Michelin. Jachty či high-rollers lietajú vzdušnou čiarou do Monaka, milovníci filmu chodia do Cannes a takmer všetci ostatní mieria do Nice opaľovať sa pozdĺž Promenade des Anglais.

    Ak chcete uniknúť letnej tlačenici, vyberte sa na výlet loďou na jeden z pobrežných ostrovov, ako sú Îles de Lérins alebo Île de Porquerolles.

    Krásy elegantného Provensálska.

    Krásy elegantného Provensálska.

    Najluxusnejšie miesto je možno Saint-Jean-Cap-Ferrat. V Saint Tropez sa objavila vo filme Brigitte Bardot z roku 1956 A Boh stvoril ženu. Francúzska riviéra dnes zahŕňa dlhé úseky pláží lemované zariadeniami, ktoré pozitívne vyžarujú savoir faire. Antibes je obľúbený u jachtárov, rovnako ako Monako.

    Superboháči sa tiež hrnú do mestského štátu s rozlohou jednej štvorcovej míle na každoročnú Grand Prix a za súmraku migrujú do slávneho kasína (kedysi ho navštevovala princezná Grace). Milovníci filmov chodia do Cannes a je len málo vecí, ktoré sú báječnejšie ako opaľovanie na Promenade des Anglais v Nice. Týždeň na to sa v Monte Carlo jazdi tradične F1, ktorú v roku 2024 premiérovo vyhral Monačan Charles Leclerc vo farbách Ferrari.

    Spomenuté miesta si pozrieme na jednom krásnom zájazde Provensálsko, Katalánsko a Andorra.

    Azúrové pobrežie v Nice je luxusné už len odtieňmi vody.
    Foto: Viktor Háber — BUBO

    Odporúčam hotely:

    • Cheval Blanc Maison v St. Tropez, alebo oproti v Gassin Althoff Hotel Villa Belrose. Cítiť tu „staré peniaze“ a čosi, čo posúva európske hotely pred svetovú konkurenciu.
    • V srdci St. Tropez mám rád aj Pan Deï Palais, zámoček s 12 izbami pomenovaný po indickej princeznej Bannu Pan Dei z Himáčalpradéšu, do ktorej sa zamiloval generál Allard, ktorý pracoval ako generál pre maharadžu z Pandžábu.
    • Hotel Byblos nie je až tak tradičný, no viete tu stretnúť amerických hercov, napríklad Leonarda DiCapria a podobne.
    • Airelles St. Tropez Château de la Messardière je topom pre rodiny s deťmi. Leží iba 2,5 kilometra po Route de Tahiti od centra Saint Tropez. Zadarmo vás odvezie hotelové „autíčko“ Rolls-Royce.
    • V Jardin Tropezine si dajte nezabudnuteľný brunch. Tento hotel je väčší, ale, ako píšem, ideálny pre rodiny s deťmi.
    • Château de la Chèvre d’Or v Nietzscheho Èze. Alebo dáte prednosť ešte drahšiemu Cap Estel? Heslom je absolútne súkromie vyárendované pre 50 vskutku prominentných hostí.
    • Ďalší luxusný útulok nájdete v Maybourne Riveira v Roquebrune-Cap-Martin.

    3. miesto: India

    3. miesto: India - v štýle maharadžu #

    Bývajte ako maharadža! Čína je určite ekonomicky vyspelejšia, ale krajinou budúcnosti je pod taktovkou Naréndru Modího aj najľudnatejšia krajina sveta. Plus, v Indii nejdete väčší luxus. 

    Aj keď Mahátmá Gándhí kasty oficiálne zrušil, v Indii sú stále prítomné a zrejme to je dôvodom, prečo tu servis dokáže byť tým najlepším na svete. India, to je ohromná chudoba, špina, no ja som sa stretol s neuveriteľnou múdrosťou, krásou a aj najväčším luxusom.

    Že India nevie byť luxusná? Toto video vás presvedčí o opaku.

    Že India nevie byť luxusná? Toto video vás presvedčí o opaku.

    V Bombaji si pozrite najväčšiu privátnu vilu na svete, ktorá patrí boháčovi Mukeshovi Ambanimu. Boli sme predstavení pred vyše desaťročím na svadbe v hoteli Taj, ktorý vám v Bombaji odporúčam.

    India je etalón luxusu a vkusu. Bohatý orient sa tu snúbi s kultúrnymi tradíciami najstaršieho náboženstva na svete - hinduizmu - a na vlastnej koži treba spoznať kultúru, ktorá práve tu funguje najdlhšie na svete.

    Moja práca mi umožnila vychutnať si najlepšie hotely planéty, z hotelovej značky Oberoi som bol nadšený. Decentný interiér a iba jeden červený gombík, ktorým privoláte komorníka (butlera).

    Mám rád Oberoi v Dillí oproti Humájúnovej hrobke, Oberoi Amarvillas má výhľad na Taj Mahal, koloniálna vaňa s ružami a výhľadom na stavbu lásky, najlepší Oberoi je zrejme v Udajpure… Luxus je v Indii niečím absolútne prirodzeným.

    4 fotografie

    Štvorhviezdičkový hotel v Indii

    Indiu si spojte s Nepálom a v Káthmandu si doprajte hotel Yak and Yeti, ktorý založil ruský šľachtic. Tiež dávam do pozornosti ajurvédu v luxusných rezortoch v Himačálpradéši alebo na juhu v Kerale a Tamilnádu. O bohatstve a farebnosti zážitkov ani nehovoríme.

    India je pomysleným cestovateľským diamantom a BUBO sem chodí už od roku 1996! India je zároveň trendom tohoto cestovateľského roku. Autentické lokálne zážitky spárované s luxusom maharadžov. Presvedčte sa na zájazde v Indii.

    2. miesto: Lago di Como

    2. miesto: Lago di Como - najluxusnejšia dovolenka v Európe #

    V tých najluxusnejších destináciách sa snúbi prekrásna príroda s luxusnými hotelmi, gurmánskymi reštauráciami, neuveriteľným servisom a dlhodobou reputáciou. K jazeru Como chodili rodičia, starí rodičia a stáročia šľachta. Vily si tu pri jazere s výhľadom na zasnežené Alpy postavil už Plínius mladší pred 2 000 rokmi. Jazero miloval a maľoval Leonardo da Vinci.

    Jazero Como sa v mojej tabuľke dostalo na absolútny piedestál - pritom iba v Taliansku má obrovskú konkurenciu: Toskánsko, Portofino, Amalfi, Costa Smeralda na severe Sardínie, Benátky, ak bývate v hoteli na ostrove a po kanáloch sa vozíte privátnou lodičkou, sú taktiež maximálnym luxusom.

    No Como aj v tejto obrovskej konkurencii vyhralo a nehnuteľnosti tu sú ešte drahšie.

    Jazero Como je aj o nesmiernom luxuse - top víno, hotely, služby i reštaurácie.

    Jazero Como je aj o nesmiernom luxuse - top víno, hotely, služby i reštaurácie.

    Väčšina turistov na jazere Como smeruje do mestečiek Como, Bellaggio, Varena, Menaggio - OK, ale ak teraz hovorím o tom najväčšom luxuse, musíte ísť inde. Odporúčam oblasť na západe medzi Tremezzo a Cernobbio.

    Tu sa nachádzajú tie najluxusnejšie vily, ktoré poznáte napríklad z Jamesa Bonda - 2,5 kilometra od Villa Carlotta zastrelili Benita Mussoliniho s jeho milenkou. V Cernobbio nájdete Vilu del Este, kde sa uskutočňujú tie najluxusnejšie svadby na svete.

    Ja odporúčam neznámu dedinku Moltrasio severne od Cernobbio. Môj čašník mi ukazoval fotografie s Georgeom Clooneym, ktorý tu má svoju violu taktiež. Práve v Moltrasio sa nachádza Villa Passalacqua - hotel, ktorý bol vyhlásený za najlepší hotel sveta. Tie vily a hotely nevyhrávajú zlatými kľučkami. Všetko je decentné, nenápadné, ale vysokokvalitné a každá drobnosť sedí. Už iba bežná káva je omnoho lepšia než v Dubaji či na Seychelách alebo Maldivách.

    Biele vínko z Aosta či Alto Adige, červené Nebbiolo z Lange -Barbaresco, či Barolo. Domorodci geneticky nie sú Rimania, ale Longobardi a majú vo svojej DNA švajčiarsku dokonalosť.

    O väčšine z týchto dediniek na jazere Como ste zrejme nikdy nepočuli. No najväčší luxus je o tom, že o ňom väčšina nevie. Podobne ako o zájazdoch, ktoré sprevádzam každoročne ja… Ide o špeciality, do hotelov sa neviete dostať, sú neustále plné, reštaurácie taktiež. No ak máte odvahu, tak sa na najluxusnejšie miesta sveta prebijete. Ihneď zistite, že je to úplne iná liga - pre tých, čo hľadajú privátny úkryt a sofistikovanosť zároveň.

    4 fotografie

    Na jazere Como leží najlepší hotel sveta

    Luxus je v zachovaní medzinárodnej kvality a rozpoznateľnosti značky, ale zároveň vo vyzdvihnutí lokálnych tradícií. V tomto je Jazero Como unikátne, Lombardia pod Alpami…

    Teplé jazero a kúsok od hôr.  Ráno môžete lyžovať a poobede sa opaľovať na lodičke. Jazero Como je dlho ihriskom pre slávnych a bohatých - pre tých, čo hľadajú privátny úkryt a sofistikovanosť zároveň.

    Vychvaľovaná destinácia je mnohoúrovňová, zahŕňajúca prírodnú krásu, historickú signifikantnosť a exkluzívne ambiente. Atmosféru. Od úchvatnej krajiny po elegantne vily, jazero Como zostáva destináciou, ktorá uchváti srdce aj dušu každého návštevníka, ktorý má to šťastie, že si môže vychutnať jeho mágiu.

    Odporúčam vám blog:

    Jazero Como - veľká recenzia, lacné aj luxusné tipy

    Plavba po jazere Como je taktiež veľkým luxusom.

    Plavba po jazere Como je taktiež veľkým luxusom.

    1. miesto: Privátne cesty

    1. miesto: Privátne cesty vo svete - najväčší luxus #

    Nie je to destinácia? Destináciou je vaše privátne lietadlo. OK, uznávam, možno toto malo byť na nultom mieste a potom by sme do tejto tabuľky vložili napríklad Seychely, ktoré v blogu popisujem ako: Seychely - Lamborghini medzi dovolenkami.

    Ale, naozaj, privátna cesta je opäť výrazným skokom nad všetkým, o čom píšem vyššie. Veď na privátnej ceste sa viete zastaviť aj v Dubaji, Singapure či na Lago di Como. „Iba” to všetko máte viac pre seba.

    Private jet pristáva na ľadovej antarktickej runwayi.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Private jetom som letel z Amazonskej džungle, na ochutnávku do Bordeaux, úžasný zážitok mám z letu na Antarktídu z Kapského Mesta, ktoré je úžasným luxusným miestom, ktoré by sa medzi TOP 20 určite dostalo…

    Pre zopár top klientov organizujeme aj cesty privátnymi lietadlami v Škandinávii či po Južnej Amerike. Pre štvorčelnú rodinku stojí 10 dní cca 250 000 eur. Je to však iná liga. Najlepšie hotely a michelinské reštaurácie sú samozrejmosťou, no títo ľudia si nás prenajímajú hlavne pre unikátne ulovené zážitky. Poviem vám, je to ohromne ťažké čosi takéto zorganizovať. (výsledok si pozrite vo videu pod odsekom)

    Private jetom po Južnej Amerike - ulovené luxusné zážitky.

    Private jetom po Južnej Amerike - ulovené luxusné zážitky.

    Všetky cesty okolo sveta privátnym lietadlom, napríklad v histórii slovenského turizmu, vždy sprevádzali sprievodcovia, ktorých som osobne vyškolil ja, respektíve BUBO Cestovateľská Akadémia (BCA). Iní to nevedia.

    Tak, ako keď píšem tieto svoje porovnávacie blogy (TOP 10) a podpíšem sa pod danú tabuľku, je to ťažko a viem, že na Slovensku iný takýto nie je – verím, že vyznievam skromne. No prosto tak sa mi to prihodilo. Viem, že nikto iný nevie zrealizovať cestu privátnym lietadlom tak ako my. Na to potrebujete tento nadhľad, tento väčší záber. Byť zároveň kultivovaným človekom.

    Hodnota zájazdov BUBO je vyššia než ich cena! klient BUBO

    Klientom, ktorí sú náročnejší na luxus a skutočne si potrpia na top kvalitu, Cestu okolo sveta privátnym lietadlom iba odporúčam. 

    Viem im sľúbiť najlepšie lietadlo v SR aj ČR, ktoré je výrazne lepšie než konkurencia. Lepšie hotely, lepšie reštaurácie. No, hlavne, lepších sprievodcov a celkovo lepšie služby.

    Odporúčaná cesta privátnym lietadlom:

    Sedem divov sveta na veľkej ceste

    Private jet v Amazónii.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    #

    Tak toto boli najluxusnejšie miesta a zážitky na našej planéte. Najluxusnejšie hotely ponúkajú viac než len ubytovanie a stravovanie. Poskytujú svojim klientom exkluzívne špičkové aktivity a atrakcie. Toto sme my v BUBO pochopili už dávno, a preto sme pre našich klientov lovcami zážitkom. Celá firma sa snaží, aby hodnota zájazdov BUBO bola vyššia než je ich cena. Mnohí naši klienti si to uvedomujú a zastavia sa v našom Base Campe na Dunajskej ulici v Bratislave a spomínajú na neuveriteľné zážitky aj po mnohých rokoch.

    V BUBO sme sa rozhodli ísť ťažšou cestou = najvyššou kvalitou a pracovať pre elitu národa, pre najšikovnejších Slovákov a ich rodiny. A snažíme sa zlepšovať vyše 30 rokov. Ak si prečítate referencie napríklad na Google Maps, tak uvidíte, že sa nám to darí.

    Za najvyššiu kvalitu treba platiť a ja viem, že naše ceny za top servis pôjdu iba hore. Každý si raz za čas zaslúži oddych a odmenu za tvrdú prácu. Neodkladajte najlepšiu dovolenku na neskôr, možno neskôr nikdy nepríde.

    Tak čo, páčil sa Vám tento blog? Blogy v cestovateľskom magazíne BUBO píšu profesionáli, ktorí videli celý svet, v danej destinácii sú ako doma, opakovane sa sem vracajú a tak by mali byť naše blogy kvalitnejšie a zároveň aktuálnejšie. Zakladáme si na originálnych fotografiách a originálnych názoroch, nič nekopírujeme, čo je na Slovensku taktiež prevratný prístup.Blogy píšeme kvôli vám a rozvíjame slovenské cestovateľstvo. Môj hlas je hlasom umelej inteligencie, ale snažíme sa aby znel fajn. Čo poviete? Zároveň sa ospravedlňujem za chybičky, no sľubujem, že sa budem zdokonaľovať. Tak ako sa zdokonaľuje rok za rokom BUBO. Preto sme o triedu až dve lepší než akákoľvek konkurencia. Ďakujeme že ste s nami a počujeme sa o chvíľu! Nový cestovateľský blog v BUBO vydávame každý jeden deň!

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1122

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4265
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4546 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3724
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3652

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.