Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech už je to čokoľvek, Nice je synonymom pre všetko, čo od dobrej dovolenky očakávate. Francúzska riviéra je rajom pre oddych a nielen z Nice, ale aj blízkych miest ako Grasse, Cannes či St. Tropez cítiť nostalgiu či najlepšie parfumy. Poďme sa spolu pozrieť na klenoty prímorského Provensálska.

Nice Počasie

slabý dážď

slabý dážď

12°C

Predpoveď 27.Apr

Východ slnka 06:29

Západ slnka 20:29

Dážď 0.22mm

Pokiaľ je vaším snom zamieriť práve na Francúzsku riviéru a dobre ju spoznať, prípadne si urobiť výlet po najkrajších miestach Provensálska, odporúčam začať práve v Nice. V rámci celého roka sa sem dá ľahko a pomerne lacno doletieť. Turisticky najobľúbenejšími mesiacmi sú, samozrejme, júl a august, kedy sú ceny služieb vyššie, no zároveň sa viete v krásnom azúrovom mori veľmi dobre okúpať. Už v takom septembri je to o niečo náročnejšie.

Prehliadku najdôležitejších miest v Nice spojenú s kúpaním sa bez problémov zvládnete za jeden deň. Následne by bola škoda nepreskúmať aj blízke mesto Cannes, kde sa udeľujú filmové ocenenia a nájdete tam chodník na štýl toho v Los Angeles, hoci v značne skromnejšej verzii.

Nie úplne ďaleko je aj St. Tropez so stopami hereckých hviezd ako Brigitte Bardot či Louis de Funés, ale aj Monako, ktoré je druhým najmenším štátom sveta a daňovým rajom zároveň. Klasické tipy odporúčame v BUBO rozšíriť o návštevu Grasse, kde si precvičíte jeden zo svojich šiestich zmyslov –čuch. Poďme však po poriadku a predstavme si, čo vidieť v Nice, piatom najväčšom meste Francúzska.

Základné fakty o Nice

  • Región: Provensálsko
  • Poloha: pri Stredozemnom mori a na rieke Paillon
  • Rozloha: 71,9 km2 (metropolitná oblasť však až 2 073 km2)
  • Počet obyvateľov: cca 350 000
  • Pôvod názvu: z gréckeho slova nikaia (víťazstvo) či pomenované po bohyni Niké

Prehliadka Nice – hlavné pamiatky #

Samotnú prehliadku mesta môžete začať na viacerých miestach – podľa toho, čo vás najviac láka vidieť. Možno bude vašou prioritou prechádzka popri čarokrásnom azúrovom pobreží a nemožno sa vám čudovať. V BUBO však zrána po prílete zamierime najprv na Massénovo námestie.

Začnite na Massénovom námestí. Červené talianske budovy a v strede (ne)slávna fontána.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Massénovo námestie a kontroverzná socha Apolóna #

Ideálny štart, kde pochopíte dušu Nice. Práve na Place Masséna je centrum kultúrneho života v meste. Celé námestie je posiate šachovnicovými dlaždicami a obkľúčené červenými okrovými budovami v talianskom štýle (inšpiráciu načerpalo z námestia v Turíne). Tie sa zachovali ešte zo 17. storočia a sú dobre udržiavané.

Nice v prvom momente zapôsobí ako talianske mesto. Zaujímavosťou je, že ide o rodisko Giuseppeho Garibaldiho, ktorý sa preslávil ako zjednotiteľ Talianska. Jeho rodné mesto však na taliansku mapu nedostal a dnes sa môže už iba v hrobe obracať. Na základe referenda (s pochybným pozadím) a Turínskej zmluvy podpísanej v roku 1860 sa Nice stalo francúzskym mestom. Dovtedy bolo pod nadvládou grófov zo Savojska, hoci ho v priebehu 17. a 18. storočia Francúzi často okupovali.

Námestie Masséna je priestrannejšie od roku 1979, kedy zbúrali tunajšie kasíno a vytvorili jeden obrovský priestor plný kultúrneho života. Z oboch strán pretína toto námestie tzv. promenáda Paillon vytvárajúca akoby dve záhradné časti, kde sa často konajú rôzne kultúrne podujatia či trhy. Pokiaľ sa tak nedeje, môžete sa tu len usadiť a vychutnávať si chvíľku pokoja s domácimi.

Ako prvé si však určite všimnete na námestí tzv. Fontaine du Soleil – Slnečnú fontánu. V jej strede stojí boh Apolón a na prvý pohľad ide o epickú sochu. Medzi obyvateľmi Nice je však dlhodobo terčom posmechov.

Keď ju prvýkrát osadili, ľudia sa hádali nielen o veľkosti jeho prirodzenia, ale riešili aj „korunku“ gréckeho boha a nositeľa slnka. Tú tvoria štyri kone a v 20. storočí sa ľudia domnievali, že socha robí nepriamu reklamu v tom čase najpopulárnejšiemu motorovému vozidlu – Renault CV4. Preto ju museli na 30 rokov premiestniť na miesto, kde bude menej viditeľná, k futbalovému štadiónu.

Na svoju originálnu pozíciu sa vrátil Apolón až v roku 2011, čiže stále pomerne nedávno. Zhotoviteľom sochy bol umelec Alfred Janniot. Ten sa postaral aj o okolité bronzové sochy symbolizujúce planéty – Zem, Venušu, Merkúr, Mars a Saturn.

Prímorská promenáda obkľúčená zeleňou. Môžete sa tu prejsť či požičať si bicykel a spoznať celú Promenádu Angličanov.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Promenáda Angličanov a Zátoka anjelov #

Z námestia sa veľmi rýchlo dostanete na tú promenádu, po ktorej sa chcete prechádzať popri neskutočnom azúrovom mori pod palmami. Volá sa Promenade des Anglais a celkovo má až sedem kilometrov, takže prejsť ju celú by nejaký čas zabralo.

Anglickú promenádu tu vybudovali Angličania, ktorí videli v Nice potenciál celoročnej destinácie na zohriatie sa. A skromné domčeky postupne nahradili moderné budovy, luxusné hotely a kasína. Dá sa povedať, že Nice s talianskym šarmom patrí Francúzsku, založili a pomenovali ho Gréci, vybudovali ho Angličania a dominujú tu Rusi (k tomu sa ešte dostanem).

3 fotografie

Azúrové pobrežie - porovnanie dvoch odlišných dní

Každopádne, azúrové pobrežie v Nice vám vyrazí dych, a to za každého počasia. Nie nadarmo nesie názov Zátoka anjelov. Mojou osobnou skúsenosťou sú dva absolútne rozdielne dni nasledujúce bezprostredne po sebe. V prvý deň príletu do Nice bol priam lejak a najškaredšie zamračené počasie, aké si len viete predstaviť. Vonku by ste zmokli na nitku do desiatich sekúnd. No voda mala ten najazúrovejší odtieň, aký si viete predstaviť. Bez jediného slnečného lúča.

Druhý deň bol absolútne slnečný, bezoblačný. Voda bola ešte o niečo azúrovejšia, no v porovnaní s predošlým upršaným dňom to nebol taký rozdiel, aký by ste očakávali. Keď to vidíte naživo dva takéto dni po sebe, vyrazí vám to dych.

Podobný odtieň azúrovej som videl aj v mexickom Cancúne. Tu k dokonalosti trochu chýba snehobiely piesok, aby sme tento kus Azúrového pobrežia mohli vyhlásiť za európsky Karibik, no vápencové kamene dodávajú tomuto miestu špecifický šmrnc.

Ťažko si predstaviť krajší odtieň azúrovej.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Odpovede na časté otázky

Prečo je voda taká azúrová?

Samozrejme, toto je prvá otázka, ktorá vám príde na um. Podotknúť treba, že svetloazúrová farba v rôznych odtieňoch sa ťahá zopár desiatok až stoviek metrov od pobrežia, kým sa premení na typickú morskú tmavomodrú a „hranicu“ bez problémov vidíte.

Tajomstvom azúrovej sú vápencové skaly na dne mora a tiež väčšie vápencové kamene na plážach. Pri činnosti vetra sa častice vápenca odtrhnú od skaly a plávajú na vode. Slnečné lúče osvetlia vodu, častice rozptýlia svetlo v jave známom ako „Tyndallov efekt“. Spoločne tak vytvoria takúto nádhernú farbu. A keď je búrka či silnejší vietor alebo vyššie vlny, vápencové časti sú ešte roztrúsenejšie a voda azúrovejšia. Takže byť v Nice počas slnečného dňa tesne po búrke sa naozaj oplatí.

Dá sa v mori kúpať?

Jednoduchá odpoveď je áno, no len za istých podmienok. Najlepšie mesiace sú júl a august, kedy je počasie najstabilnejšie a vlny najmenšie. Pokiaľ sa kúpete už napríklad koncom septembra, vlny majú tendencie byť vyššie a do vody sa neodporúča ísť ďalej ako zopár metrov od pobrežia. Keď sa naň budete vracať, bude vás to poriadne hádzať a nájsť stabilitu bude priam nezvládnuteľná misia.

Základom je aj dobrá obuv na veľkých skalách, po ktorých sa len ťažko prejdete bosí.

Či sa okúpete a či nie, budete sa chcieť prechádzať ďalej a hľadať to najlepšie miesto na fotografiu tej krásnej azúrovej farby mora. Na konci promenády nájdete klišéovitý nápis #ILoveNICE, pri ktorom sa za každých okolností musíte odfotiť a následne zavesiť fotografiu na váš instagram. Bez toho ako keby ste neboli v Nice =)

Hrad v Nice - Colline du Château #

Najkrajší výhľad na azúrové pobrežie v Nice budete mať, keď si to vyšliapete na miestny hrad na menšom kopčeku. Alebo sa môžete zviezť výťahom – zadarmo. Vstupné dvere poľahky nájdete a už sa len vyveziete hore.

Odporúčam však, aby ste išli peši. Schodov nie je veľa a po ceste sa zastavíte na viacerých vyhliadkach. Tou prvou, ktorá sa naskytne, bude veža Tour Bellanda, prakticky hneď na začiatku výstupu. Už tu budete kúsok „nad vodou“ a môžete začať fotiť.

3 fotografie

Najkrajšie výhľady

Postupne sa dostanete hore až k hradu a určite prejdete popri vodopáde zvanom Cascade du Château. Vodopád tu umelo vybudovali v 19. storočí (inaugurovali ho v roku 1885), keď mestský hrad prestavali na rekreačnú zónu. V jeho bezprostrednej blízkosti zabudnete na ruch veľkomesta a ocitnete sa akoby niekde na Filipínach, tento pocit je však len dočasný. No vodopád vás stihne poriadne „osprchovať“ a oceníte to najmä počas horúceho leta.

Hoci by ste na samotnom vrchu kopca hľadali hrad, ten tu nenájdete, iba jeho pozostatky. Stále sú však viditeľné múry pôvodného zámku postaveného niekedy medzi 13. a 14. storočím. Tunajšiu vojenskú pevnosť kedysi chránil dvojitý múr a veža, ktorá medzitým zanikla. Z hradu dnes ostali iba archeologické ruiny, no kopec je priam prispôsobený na pohľadnicové výhľady a hneď vás zláka k nonstop fotografovaniu.

Z jednej strany máte ten vôbec najkrajší výhľad na azúrové more, z druhej zase na malý prístav zvaný Port Lympia. Tu kotvia luxusné jachty a pokiaľ máte záujem, môžete si nejakú aj prenajať. V každom prípade tu budete ďalekohľadom hľadať bohaté celebrity, ktoré tu pri pohľade na tátošov kotviacich v prístave skrátka musia byť.

5 fotografií

Ešte niečo z hradu

Pri pohľade na prístav určite neprehliadnete maják Phare de Nice, ktorý postavili v roku 1952 a meria niečo vyše 22 m. Pokiaľ zídete dole z kopca, určite sa prejdite aj na jeho opačnú stranu a uvidíte pamätník Monument aux Morts de Rauba-Capeù, ktorý je venovaný padlým vojakom v 1. svetovej vojne.

Trh Saleya #

Vraciame sa smerom do centra na trh zvaný Saleya, ktorý je označovaný za vôbec najlepší v južnom Francúzsku. Nečudo. V tunajších stánkoch kúpite ako čerstvé ryby, ovocie a zeleninu, tak aj viaceré kvety či vône vyrobené z nich, najčastejšie z levandule.

Kúpiť si tu môžete aj viaceré starožitnosti či obrazy. Trh je počas doobedných a poobedných hodín nesmierne živý, pripravte sa na menšie tlačenice a dajte si pozor na veci. Zoženiete tu však naozaj všetko. No ak vás zrovna nákupy niečoho malého pod zub či suvenírov nezaujímajú, len sa pokochajte barokovou kaplnkou Chapelle de la Miséricorde de Nice rozoznateľnou podľa žltej fasády alebo sa usaďte v niektorej z okolitých reštaurácií.

Pokiaľ vám už po tejto časti prehliadky vyhladne, môžete si začať vychutnávať pravé francúzske špeciality a aj v BUBO máme pre vás viacero odskúšaných tipov.

3 fotografie

Trh v Nice

Kde a čo jesť v Nice?

Pôp-ô-thym – jedna z reštaurácií v okolí trhoviska. Sem zamierte, ak chcete vyskúšať čerstvé džúsy, prípadne jedny z najlepších francúzskych palaciniek zvaných crépes. Tu robia vynikajúce sladké pokrmy.

Casa Leya – návštevníci ju označujú za najlepšiu taliansku reštauráciu v Nice. Skvelé cestoviny, výborná pizza, ale aj stredomorské plody, ktoré sú absolútne čerstvé (na čerstvosti stojí celá francúzska kuchyňa, preto patrí medzi najlepšie na svete) a pripravené tak, ako to vedia len Francúzi.

Le Panier – francúzska reštaurácia, kde sa ešte väčšmi zameriavajú na skvelé mäso všetkých druhov a morské plody. Jedlá vám tu usporiadajú na tanier v elegantnom, až luxusnom štýle a už vám budú tiecť slinky. Dokonca tu v prípade záujmu môžete ochutnať sedemchodové menu.

Katedrála Sv. Reparáty v Nice #

Po dobrom obede odporúčam odpichnúť sa popri Justičnom paláci ku katedrále, ktorá je najkrajšou a najfotografovanejšou v Nice. Katedrála Sainte-Réparate bola postavená na začiatku 13. storočia na pozemku patriacom mníchom z opátstva Saint-Pons.

Súčasnú podobu však nabrala baroková katedrála v 17. storočí, presnejšie medzi rokmi 1650 a 1699, kedy ju vysvätili. Len v minulom storočí ju „povýšili“ na baziliku minor.

Interiér, postavený tiež v barokovom štýle, má desať kaplniek. Hlavný oltár je zakončený zobrazením Sv. Reparáty, po ktorej je kostol pomenovaný. Išlo o mučeníčku, ktorej pozostatky odpočívajú v katedrále od roku 1690.

Garibaldiho námestie #

Cestou na Garibaldiho námestie od katedrály ešte miniete Múzeum moderného umenia a prídete k budove, ktorá má tvar hlavy. Akurát, že namiesto vrchnej časti úst, nosa, čela a vlasov ju tvorí gigantická kocka.

Ide o budovu s príznačným názvom Tête Carrée, teda v doslovnom preklade Štvorcová hlava. V jej vnútri je malé múzeum a tiež verejná knižnica. Tu vidno, že pri jej výstavbe Francúzi zobrali doslova anglický pojem „thinking inside the box“ – teda myslenie vo vnútri „škatule“.

Námestie Garibaldiho, na ktoré sa dostanete, je pokojnejšie ako Massénovo. Svoju sochu tu má najznámejší rodák z Nice Giuseppe Garibaldi, no nájdete tu aj sochy levov. Námestie obkľučujú, na rozdiel od „konkurenta“, budovy so žltou fasádou, ktoré sú príznačné skôr pre savojský štýl.

3 fotografie

Námestie pomenované po Garibaldim

V BUBO si pozrieme Nice na krásnom zájazde:

Provensálsko, Katalánsko a Andorra - najkrajšie miesta Provensálska a úžasná Barcelona na záver. V prípade záujmu vás zoberieme aj do Monaka, a tak navštívite na jednom krátkom a intenzívnom výlete až štyri krajiny, z toho dve „trpasličie“

Notre Dame v Nice #

Pokiaľ chcete z Nice vyťažiť maximum, prejdite sa ešte ku katedrále Notre Dame. Takúto katedrálu má prakticky každé väčšie francúzske mesto a nechýba ani v Nice. Rímskokatolícka bazilika sa nachádza na Avenue Jean Médecin blízko centra a je postavená v neogotickom architektonickom štýle.

Baziliku postavenú v rokoch 1864 až 1868 navrhol Louis Lenormand a je najväčším kostolom v Nice. Tým hlavným je však už spomenutý kostol Sv. Reparáty.

Pokiaľ máte pochodené Francúzsko naozaj dobre, všimnete si jej veľkú podobu s Notre Dame v meste Angers. Práve tá poslúžila ako jej inšpirácia.

S touto katedrálou sa spája aj nedávna temná história. V októbri 2020 tu došlo k teroristickému útoku, kedy 21-ročný Tunisan zabil troch ľudí.

Ruská katedrála v Nice #

Na záver dňa si to ešte zamierte ku Katedrále sv. Mikuláša. Budete sa cítiť, akoby ste sa z ničoho nič teleportovali do Moskvy. Po domácky Cathédrale Saint-Nicolas je ruský ortodoxný kostol nápadne pripomínajúci Chrám Vasila Blaženého. Priam až nechápete, prečo je v Nice takáto stavba a možno vás ešte viac zaskočí, že ide o vôbec najväčší ruský ortodoxný kostol mimo Ruska. Nuž, tu je vysvetlenie.

Už začiatkom 19. storočia ruskí cári navštevovali Francúzsku riviéru a udržiavali s týmto kusom Európy dobré vzťahy. Museli. Po tom, čo prehrali Krymskú vojnu, bolo ich povinnosťou nájsť si prístav pre svoje lode. A tento kus Európy si veľmi obľúbili.

Katedrála sv. Mikuláša je najväčším ruským ortodoxným kostolom mimo Ruska.
Foto: Viktor Háber — BUBO

V Nice už vtedy začala vznikať hlasná ruská komunita a odhaduje sa, že dnes žije v Nice vyše 20 000 Rusov a na celej Francúzskej riviére viac ako 80 000. Neraz prezývajú Nice aj „prvé ruské mesto vo Francúzsku“ a ruštinu tu naozaj často započujete.

Späť však ku katedrále. Keď cár Alexander II. v roku 1864 navštívil Nice, bol ohromený miestnou klímou a prostredím. Počas jeho návštevy však zahynul jeho syn Nikolaj na meningitídu. Cár s manželkou kúpili pozemok a vystavali tu kostol, ktorý pomenovali po synovi. S odkúpením pozemku a výstavbou pomohol aj nátlak a financovanie zástupcami ruskej menšiny, ktorá sa tu rozrastala.

Katedrálu oficiálne otvorili v roku 1912 a až do roku 2010 bola pod správou Ruského pravoslávneho kultúrneho dedičstva v Nice. Od tohto roku je katedrála rozhodnutím súdu majetkom Ruska.

Nice – kde sa ubytovať?

V BUBO využívame pohodlný hotel Ibis Nice Centre Gare v pešej blízkosti centra Nice. Nachádza sa rovno pri vlakovej stanici, takže sa odtiaľto kedykoľvek môžete odpichnúť aj na miesta, ktoré popisujeme nižšie. Poskytuje dostatočný komfort a má všetko, čo od dobrého hotela očakávate.

Luxusný tip

Pokiaľ ste však náročnejšími klientmi, zamierte do hotela Le Negresco. Je to jedna z hlavných atrakcií mesta a vskutku luxusný hotel ako žiaden iný. O to viac, keď si uvedomíte, že tu prespávali hviezdy ako Coco Chanel, Ernest Hemingway, Salvador Dalí, Grace Kelly, Elizabeth Taylor či členovia kapely The Beatles.

Nadchne vás už mramorová predsieň s úžasnými kobercami a vskutku obrovským lustrom. Každé poschodie hotela zobrazuje inú historickú epochu a všetky izby sú navrhnuté individuálne. Unikát so vskutku luxusnými výhľadmi na azúrové pobrežie. Určite si Le Negresco zamilujete.

3 fotografie

Le Negresco - luxusný hotel v Nice

Kam sa vybrať z Nice? #

Pokiaľ budete v Nice aspoň 4-5 dní a budete chcieť spoznať aj blízke okolie, zamierte aj mimo mesta. Odporúčame zopár dobrých tipov.

Grasse - metropola parfumov #

Môžeme ho nazvať hlavným mestom parfumov vo Francúzsku. V BUBO tu vždy navštevujeme fabriku, kde sa to priam šíri rôznymi vôňami. V historickej továrni Parfumerie Fragonard nám počas prehliadky ukážu, ako sa vyrábajú parfumy a históriu toho, ako sa uskladňovali a distribuovali.

Popri prehliadke sa dozvieme viacero zaujímavostí. Napríklad to, že niektorí ľudia sa môžu zamestnať ako „nosy“. Na rozoznávanie špecifických vôní však musia byť poriadne vyškolení a tréning trvá dlhšie ako 10 rokov.

5 fotografií

Grasse - v parfumérii

Tipnite si, koľkí ľudia na celom svete sú vyškolení tak, že môžu plniť úlohu rozoznávania vôní v parfumoch? Podľa prednášajúcich by ste ich zrátali na prstoch dvoch rúk.

Po prehliadke máte možnosť nakúpiť vône podľa vlastných preferencií, voňavé mydlá a iné suveníry.

Cannes - nielen filmový festival #

Mesto filmov a luxusu. Cieľ mnohých celebrít a opäť mesto, ktorého potenciál odhalili hlavne Briti a postavili si tu prepychové rezidencie. Cannes určite stojí za návštevu a je to dobrý výlet na jeden deň.

Vaším prvým cieľom by malo byť jednoznačne Casino Barrière Cannes Le Croisette, kde sa udeľujú filmové ocenenia. Prejdite sa popri budove, kde sa začnú hemžiť filmové plagáty a v blízkom prístave kotvia tie najluxusnejšie a najväčšie jachty, aké si viete predstaviť. Tu jasne vidno, že ste sa dostali medzi boháčov, a to sa len prechádzate.

Z druhej strany budovy to už začína – chodník slávy, kde si na vás počkajú Jean Claude Van Damme, Sylvester Stallone, Leonardo DiCaprio, Natalie Portman, Nicole Kidman či Angelina Jolie. Filmové hviezdy novej i starej generácie tu zapečatili svoj odtlačok dlane, a tak má chodník trochu iný koncept ako ten v Los Angeles, no určite tu budete hľadať svoju obľúbenú celebritu.

Zrazu uvidíte schody, po ktorých vedie červený koberec, a to je to miesto, kde sa budete fotiť ako celebrity idúce si po významnú cenu.

Potom sa môžete uležať na pláži Croisette Beach Cannes, ktorá je piesočná a oveľa pohodlnejšia ako tá v Nice, alebo si to zamieriť do centra a užiť si výhľady na mesto z hradu Château de la Castre. Na kopci, na ktorom stojí, sa vyníma aj veľkými písmenami slovo CANNES. Z hradu uvidíte aj Ostrov sv. Margaréty, na ktorom sa odohráva podstatná časť známeho príbehu Muž so železnou maskou.

Pokiaľ sa chcete v Cannes aj ubytovať, dobrým tipom je luxusný hotel – päťhviezdičkový Hotel Barrière Le Majestic Cannes, ktorý využívajú aj filmové celebrity.

6 fotografií

Útržky z Cannes

Monako - európsky Hongkong #

Ak sa vydáte opačnou stranou, polhodinová cesta z Nice vlakom (spiatočný lístok stojí 8,8 €) vás dostane do Monaka. Druhý najmenší štát sveta, kde to žije futbalom, formulou 1, milionármi kotviacimi v prístave či slávnym kasínom Monte Carlo.

Monako však prekvapí a ponúkne oveľa viac. Keď zapadne slnko, vysoké moderné budovy sa rozsvietia a tým, že je Monako položené pod peknými vysokými útesovými kopcami, pripomenie akúsi „skromnejšiu európsku verziu Hongkongu“.

Monako je destináciou na samostatný blog, ktorý pre vás v BUBO pripravujeme.

3 fotografie

Útržky z Monaka

St. Tropez - závan nostalgie #

Pokiaľ sa chcete vydať aj ďalej a poznávať Provensálsko, zamierte aj do St. Tropez. Počet luxusných viliek, jácht a prepychových domov sa bude len zintenzívňovať. Existuje možnosť, že uvidíte Brigitte Bardot, ako sa tu prechádza so psami, to býva pomerne častým javom.

Minimálne si však pozrite jej zlatú sochu a hneď vedľa nej policajnú stanicu, kde mal svoju základňu Louis des Funes, lepšie povedané jeho postava žandára. Kus legendárnej francúzskej kinematografie, ktorý v podstate „dedinku“ spopularizoval v celom svete a dnes je synonymom strediska bohatých.

Zintenzívnite si tento zážitok už len tým, že počas hodinu a 45 minút dlhej ceste z Nice do St. Tropez (120 km) si pustíte skladby ako Welcome to St. Tropez či Douliou-douliou Saint-Tropez a túto destináciu precítite ešte oveľa-oveľa viac. BUBO klienti to vždy docenili a isto tento malý prídavok vyčarí úsmev na tvári aj vám.

7 fotografií

Závan nostalgie v St. Tropez

Marseille - brána do Európy #

Metropola Provensálska, druhé najväčšie mesto Francúzska a zároveň jeho najstaršie. Zhruba 210 km trasu urobíte autom za 2,5 hodiny a ste v meste, kde vás ohúri veľký „hollywoodsky“ nápis MARSEILLE a prístav, v ktorom kotvia najgigantickejšie cargo lode, aké kedy uvidíte. Nie nadarmo je Marseille „africkou vstupnou bránou do Francúzska“ a vlastne celej Európy.

Ohúria vás tunajšie katedrály, štadión Vélodrome a najlepšie palacinky, aké v živote ochutnáte. Musíte si tu však dať poriadny pozor, keďže Marseille je, žiaľ, aj mestom intenzívnej kriminality a je to vidno.

To, ako „prežiť“ v Marseille a vyťažiť z mesta čo najviac, sa nedá opísať na malom priestore a už pre vás v BUBO chystáme samostatný blog.

5 fotografií

Zopár záberov z Marseille

Nice a Francúzska riviéra sú európskymi pokladmi a kútom, ktorý nadchne každého, nech už od svojej dovolenky očakáva čokoľvek. Oddych, poznávačku, luxus, skvelé jedlo a možno aj svetoznáme celebrity. To všetko sa v Nice a jeho okolí koncentruje a pokiaľ sem zamierite, čaká vás lovenie unikátnych zážitkov. Au revoir!

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1148

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

Viktor Háber 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

Viktor Háber 13 min. čítania
Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

Viktor Háber 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Paríž a Disneyland
F

Európa  

Francúzsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

2295
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2128 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.