Len sedem rokov po založení sadov zbierali hrozno po prvý raz. Väčšie úspechy však prišli až po roku 1685, kedy Simon van der Stel kúpil 750 hektárov pôdy na východnej strane Stolovej hory, ktorá sa týči nad Kapským mestom a založil prvé vinárstvo v Južnej Afrike, ktoré pomenoval Groot Constantia. Jedinečná mikroklíma, prítomnosť Atlantického oceánu a jeho ochladzujúci efekt, spôsobujúci pomalé dozrievanie hrozna, prináša víno jedinečných kvalít.
My sme toto najstaršie juhoafrické vinárstvo navštívili a nechali sme sa zlákať na netradičnú kombináciu vína s čokoládou.
Ochutnávali sme päť druhov
- Sauvignon Blanc s bielou čokoládou vyzdvihujúcou ovocný buket vína, v ktorom sme objavovali svieže letné tóny tropickej guavy, papáje a grenadilly
- Chardonnay s bielou limetkovo-marhuľovou čokoládou zvýrazňujúc tóny kivi a ananásu
- Typické juhoafrické Pinotage s mliečnou čučoriedkovou čokoládou, ktorá príjemne dopĺňala odtiene chutí a vôní bobuľového ovocia v tomto lahodnom víne
- Constantia Rood s čokoládou s extravagantnou vôňou čerešní, ktorá komplexnosť vína nádherne dopĺňala
- Posledné víno, ktoré sme ochutnávali bolo Gouverneurs Reserve, ocenené mnohými medailami, s tmavou čokoládou ktorá vyzdvihla podmanivú vôňu mokrého dreva a tabaku a chuť višní, sliviek a čiernych ríbezlí v tomto nádhernom víne.
Príjemné zakončenie dňa po celodenných potulkách na Myse dobrej nádeje a Kapskom polostrove.
Prečítajte si aj veľké porovnanie: