Niagarské vodopády - najznámejšie vodopády na svete

Prehliadka

Niagarské vodopády - najznámejšie vodopády na svete

Položte si otázku. Ktoré sú najznámejšie alebo najnavštevovanejšie vodopády sveta? Svojím obrovským prietokom zlákali v minulosti veľa ľudí na legendárne adrenalínové kúsky v sudoch. Keď vodopády uvidíte na vlastné oči, budete iba nad tým krútiť hlavou. Na našej ceste po východnom pobreží Kanady a USA táto prirodzená hranica medzi krajinami jednoznačne nemôže chýbať. Vitajte vo svete Niagarských vodopádov!

Niagara Falls Počasie

rain and snow

rain and snow

8°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 06:19

Západ slnka 20:09

Sneh 0.15mm

Dážď 1mm

My sa na našej poznávacej ceste vyberieme pozrieť Niagarské vodopády hneď na druhý deň. Prvú noc nášho zájazdu strávime v kozmopolitnom Toronte. Na druhý deň vyrážame po diaľnici Queen Elizabeth Way smerom k americkým hraniciam. Necelé 2 hodiny nám zaberie obchádzka okolo jazera Ontário, ktorou prichádzame do mesta Niagara Falls. Vedeli ste, že existujú dve mestá s týmto názvom? Jedno v Kanade a jedno v USA, presne na opačných brehoch Niagarských vodopádov.

Rovno ideme za vodopádmi, hotel nás predsa počká. Cestou na parkovisko pre návštevníkov pomaly prechádzame popred vodopády. Zrazu sa zapnú stierače, to len z vodopádov “prší”. Zaplatíme za parkovné a snažíme sa nájsť voľné miesto, čo najbližšie k prechodu.

Prichádzame ku kanadskej časti Niagarských vodopádov. Množné číslo sa nepoužíva bez dôvodu. Rieka Niagara je tesne pred spádom rozdelená ostrovom Goat Island na dve časti. Jedna časť geopoliticky patrí Kanade, druhá je už na území USA. Vodopády sú celkovo tri - Horseshoe Falls, Bridal Veil Falls a American Falls. Z toho najväčšie aj najvyššie, Horseshoe Falls, patria práve krajine javorového listu. Zvyšné dva vodopády už prechádzajú hranicu.

Z vyhliadky sa pozeráme na neskutočnú silu vody, práve 90 % celkovej vody z rieky preteká vodopádom Horsheshoe Falls. Nad hlavami sa drží oblak z vody a pomaly na nás popŕcha. Takmer vždy sa nad nami, samozrejme, vytvorí aj dúha. Dole vidíme plaviacu sa loď plnú ľudí v červených pršiplášťoch. Ide k vodopádom, tak blízko ako sa dá. Za chvíľu budeme na jej palube aj my, pretože tento zážitok si BUBO jednoducho nemôže nechať ujsť. 

Mohlo by vás zaujímať:

Vodopády - ktoré sú tie naj? V tomto skvelom blogu porovnal najscestovanejší Slovák Ľuboš Fellner všetky navštívené vodopády a vybral top 10 najkrajších. Ktoré zvíťazili?

Na takomto krásnom mieste sa môžete ocitnúť
Foto: BUBO Archív — BUBO

BUBO tip: Pri kanadských vodopádoch sa nachádza tiež hlavné info centrum, sú tam tiež suveníry, občerstvenie a WC. Ak vyjdete na poschodie, cez okná máte krásny výhľad na vodopády z iného uhla.

Pokračujeme po chodníku smerom k americkým vodopádom, tie sú na opačnej strane rieky, ale práve takto máme na ne najkrajší výhľad. Podľa toho, v ktorom ročnom období prichádzame, sme buď na chodníku takmer sami, alebo si ideme v dave. Každoročne navštívi vodopády 8 miliónov turistov a práve v lete je pochopiteľne najvyššia sezóna.

Smerujeme k jednému z naj spôsobov, ako zažiť vodopády, a to z lode. 15 minútová prechádzka popri okraji s panoramatickými výhľadmi na všetky tri vodopády nám trvá 2x toľko času, musíme predsa fotiť a kochať sa okolím. Kúpime si lístky na plavbu a ideme dole k výťahom.

Rôzne pohľady na Niagary

BUBO tip: Všetky ceny v Kanade sú uvádzané bez DPH, preto nebuďte prekvapení, ak budete platiť o pár dolárov viac, ako je uvedené na cenníku. Pred príchodom si skontrolujte hodinu, do koľkej premávajú výletné lode a podľa toho rozvrhnite program. Časy sú počas roka rozdielne.

Pršiplášť si brať nemusíte. Pri vstupe na loď každý dostanete svoj červený. Výletné lode z americkej strany spoznáte podľa modrých pršiplášťov. Tak isto nepotrebujete ani pas, hoci prekročíte na moment hranice. :)

Lode sú dvojposchodové a plavba trvá 20-30 minút. Spodné poschodie je presklené a udrží vás v suchu. Na hornom poschodí vás síce pršiplášť čiastočne ochráni, ale samozrejme, nie dokonale. Práve to je však ten zážitok! Až na hornom poschodí lode, vonku, ucítite tú silu vodopádov. Neviete či fotiť, alebo len pozerať a obdivovať.

Len za sekundu nimi totiž pretečie viac ako 500 litrov vody! Najprv sa loďou priblížime k americkým vodopádom Bridal Veil. To vidíme aj obrovskú eróziu, ktorú svojou silou voda spôsobuje. Kamene sa na vrchu uvoľňujú a naspodku pomaly kopia a znižujú tak celkovú meranú výšku vodopádov. Každý rok tiež práve úbytok podložia na hrane vodopádov spôsobuje ich ustupovanie o 30 cm. Ak teda prídete za niekoľko desiatok rokov, nájdete už vodopády na inom mieste.

Mávame si s loďou s modrými pršiplášťami a ideme ku kanadským vodopádom Horseshoe Falls. Tam je ten skutočný kotol, ktorý má hĺbku 52 metrov a ak by sa v ňom človek ocitol, krútil by sa ako v práčke. Približujeme sa a čoraz viac na nás “prší”. Pršiplášte sú super, ale vystrčené ruky s foťákom a účes to nezachráni. Aj to je však súčasť zážitku!

Celí šťastní a aj trochu mokrí sa vraciame naspäť. Plavba končí, pršiplášť si nechávame na pamiatku. Na hodinu a pol máme rozchod, takže každý môže ísť vlastným tempom naspäť k autu. Cestou si môže spraviť krásne fotky, nakúpiť suveníry alebo dať zmrzlinu v stánku.

Pohľadov na Niagarské vodopády sa nikdy neprejete
Foto: BUBO Archív — BUBO

Lode premávajú iba počas hlavnej sezóny - od mája do novembra. Ak cestujete tieto dva mesiace, zistite si vopred, ktorý je prvý a posledný deň plavieb.

Z parkoviska vyrážame ubytovať sa na hotel. Prejdeme autom po ulici Clifton Hill, čo je hlavná ulica zábavy v tomto meste, plno reštaurácií, barov, suvenírov a rôznych atrakcií. Hneď na začiatku ulice sa nachádza aj bar Niagara Brewing Company, ktorá vyrába vlastné lokálne pivo a ponúka tiež značky z celej Kanady. Ubytujeme sa, chvíľku oddýchneme, ale dnešok ešte nekončí. Od nášho hotela sú vodopády iba 20 minút peši, takže po zotmení sa k nim ideme pozrieť ešte raz. Počas celého roka po západe slnka až do polnoci sú Niagarské vodopády krásne vysvietené rôznymi farbami.

BUBO tip na luxus: Ak túžite po luxuse a neskutočnom výhľade, ponúkame ubytovanie v krásnom hoteli Crown Plaza, len cez cestu od vodopádov. Ak si navyše vyberiete izbu s výhľadom, môžete zaspávať s farebnými vodopádmi za vaším oknom.

Pýtajte sa na recepcii na ohňostroj. V špeciálne dni a niektoré víkendové dni sú vodopády ešte navyše osvetlené aj ohňostrojom. Najlepší výhľad je z Queen Victoria Park.

Keďže noc je ešte mladá, na Clifton Hill sa rozdelíme. Každý si môže užiť mesto Niagara Falls po svojom. Ak sa nebojíte výšok, odporúčame jazdu na vyhliadkovom ruskom kole, z ktorého budete mať výborný výhľad na všetky strany a aj na vodopády. Tiež je to ideálna ulica na nákup suvenírov, zajtra skoro ráno Kanadu opúšťame.

Výborných miest na večeru je to hneď niekoľko. Ak máte chuť na severoamerickú klasiku, zamierte do Kelseys Original Roadhouse so živou hudbou. Ak chcete ochutnať výborné steaky spravené podľa vašich požiadaviek, choďte o ulicu ďalej, do kanadskej siete výborných steakhouseov The Keg.

Pokiaľ by ste si radi dopriali večeru v štýle zážitku raz za život, tá istá sieť má svoju reštauráciu aj bližšie k vodopádom a v hoteli Embassy Suites na 9. poschodí. V čom je tento zážitok iný? Výhľad. Pochutíte si na výbornom steaku s výhľadom na vysvietené Niagarské vodopády.

BUBO Tip: Večeru v reštaurácii Embassy Suites si rezervujte vopred. Vyhnete sa čakaniu a môžete si dohodnúť stôl hneď pri okne.

Tak čo, dali by ste si povedať na takúto návštevu Niagarských vodopádov? Vyberte sa k nim spoločne s nami na našom zájazde Toronto, Niagara, New York

TOP 10

  1. Prejdite sa po celej dĺžke vodopádov, od kanadských po americké. Tým, že ste na kanadskej strane, máte panoramatický výhľad na všetky 3 vodopády.
  2. Výletná plavba je úžasný zážitok, pri ktorom si uvedomíte skutočnú silu vodopádov.
  3. Okrem dennej výletnej plavby sa môžete ísť previezť k vodopádom aj po západe slnka, v čase svetelnej šou alebo ohňostrojov.
  4. Večer sa vyberte k vysvieteným vodopádom. Pri zvláštnych príležitostiach sú sfarbené špeciálne podľa sviatku alebo obdobia
  5. Nezostávajte večer na hoteli, Clifton Hill je plný reštaurácií, barov aj suvenírov.
  6. Krásnym zážitkom je aj jazda na vyhliadkovom ruskom kole, z ktorého budete mať výborný výhľad na všetky strany a aj na vodopády.
  7. Ak máte radi pivo, Niagara Brewing Company vyrába vlastné lokálne pivo a ponúka tiež značky z celej Kanady. K tomu si doprajte rôzne drobné jedlá z ich ponuky.
  8. Na večeru zamierte do Kelseys Original Roadhouse so živou hudbou a severoamerickou kuchyňou. Ak chcete ochutnať výborné steaky spravené podľa Vašich požiadaviek, choďte do kanadskej siete výborných steakhouseov The Keg. V hoteli Embassy Suites to budete mať aj s výhľadom.
  9. Pri kanadských vodopádoch sa nachádza tiež hlavné info centrum, sú tam tiež suveníry, občerstvenie a WC. Ak vyjdete na poschodie, cez okná máte krásny výhľad na vodopády z iného uhla.
  10. Upgradnite svoje ubytovanie na Crown Plaza s výhľadom na vodopády priamo z postele.

Ak na Niagarských vodopádoch máte viac času: #

  1. Ak to časovo stíhate, navštívte Journey behind the falls. Zídete skoro 40 metrov do podložia, ktoré obkolesuje vodopády a 130 rokov starý tunel vás dovedie na niekoľko vyhliadkových miest, z ktorých uvidíte spodok vodopádov. V jednom vyhliadkovom okne sa dokonca ocitnete za vodopádom!
  2. V zimnom, predvianočnom období sa prejdite po parku Queen Victoria Park. Každý rok je upravený na tzv. Winter Festival of Lights. A nielen park. Celý festival svetiel sa rozprestiera na viac ako 8 km a viac ako 50 stromov je ozdobených svetielkami.
  3. Skylon Tower je najvyššia budova v okolí Niagarských vodopádov. Vzhľadom pripomína CN tower v Toronte a vo výške 233 metrov máte vnútornú aj vonkajšiu vyhliadkovú plošinu na celé okolie vodopádov.
  4. Blízko Clifton Hill sa tiež nachádza herné kasíno, ktoré je hodnotené ako najlepšie v celej Kanade.
  5. Prevezte sa autom ďalej za Horseshoe Falls, pokračujte po ceste a za chvíľu prídete k vyhliadke na pereje na rieke Niagara, a tiež k medzinárodnej kontrolnej priehrade. Tu sa od 1954 prerozdeľuje množstvo vody pre obe susediace krajiny.

Zamilujte si Kanadu, ponorte sa do našich blogov z krajiny javorového listu

  • Quebec - ako vyzerá toto krásne, no menej navštevované kanadské mesto?
  • Ottawa - blog o hlavnom meste Kanady, ktoré levituje medzi francúzskym a britským elementom
  • Montreal - vyberte sa do mesta s veľkolepými modernými stavbami
Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2664

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

4463 5950€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.