20 krajín, ktoré zvládli koronu najlepšie

20 krajín, ktoré zvládli koronu najlepšie

Je skvelé, že Európa sa začína otvárať a zrejme z pohľadu európskej ekonomiky logické, že začíname v európskych dovolenkových destináciách. Platí však, že hoci sa o korone hovorí ako o celosvetovej pandémii, náš zúžený európsky pohľad nám často bráni uznať, že skutočne úspešné a bezpečné krajiny ležia mimo nášho kontinentu.

  1. SINGAPUR 23 822 nakazených / 21 mŕtvych

Mestský štát Singapur bol jedným z prvých postihnutých miest vďaka čulému obchodnému styku s Čínou. Prvé kolo boja s vírusom tento tropický raj vyhral K.O. nad covidom. Žiaľ, v odvete už choroba vypukla hlavne v stiesnených podmienkach, kde žijú námedzní robotníci. Napriek tomu, keď sa pozrieme na čísla, je na tom Singapur veľmi dobre. Napriek vysokému počtu nakazených (najmä) pre čulý kontakt s Čínou, 90% obyvateľov Singapuru tvoria Číňania a tak sú obchodné styky prirodzené, skvelé singapurské zdravotníctvo robí výbornú robotu. 

Túto nádhernú destináciu odporúčame navštíviť kedykoľvek počas roka. No ak hľadáte dobrú kombináciu, nájdete ju pri zájazde, ktorý kombinuje návštevu Singapuru s Malajziou a Bali. Pozriete si slávneho leva, najete sa v michelinke (aj za pár eur) a prespíte v ikone svetovej architektúry Marina Bay Sands. Neskúsite?

Viac o Singapure čítajte v našom blogu. 

Naše pohľady na Singapur

HĽADÁME SPRIEVODCOV

VYPLŇTE DOTAZNÍK
  1. THAJSKO 3017 nakazených / 56 mŕtvych

Thajsko je pre mňa osobne absolútny víťaz napriek tomu, že čísla má o čosi horšie ako mnohé iné krajiny. Treba dodať, že prvý prípad v Thajsku bol ešte koncom januára a teda sledované obdobie je veľmi dlhé. Za ten čas krajinu navštívili tisíce turistov a kráľovstvo zatvorilo svoje brány až 30. marca 2020. O Thajsku sa hovorí, že je to krajina, ktorá je najlepšie na svete pripravená na akúkoľvek epidémiu. Mentálne aj vybavením a potvrdzuje to aj teraz.

Túto obľúbenú destináciu navštevujú tisícky BUBO klientov a Thajsko milujú. Vyskúšajte ho aj Vy v kombinácii Thajsko, Malajzia Singapur. Thajci už ohlásili, ako začnú turistický ruch otvárať. Prednosť dostanú elitné hotely a majetnejšia klientela. Na úvod chcú zabrániť množstvu backapckerov a veľkým davom turistov. Cesta cez luxusné hotely a pomalým otváraním je istotne správna. O chvíľu teda budeme môcť vyraziť aspoň do hotelov typu Kempinski Siam v Bangkoku.

Dovtedy ale pokojne snívajte a pripravujte sa.

V Bangkoku a na Krabi

  1. KUBA 1783 nakazených / 77 mŕtvych

Kuba je v našom rebríčku preto, že napriek embargu, ktoré je na Kubu uvalené, dokáže stále produkovať lekárov najvyššej kvality a dá sa povedať, že v lekárskej diplomacii je suverénne najlepšia na svete. Situáciu doma majú pod kontrolou a kubánski lekári nezištne pomáhajú v mnohých krajinách sveta. Postavili sa do prvej línii aj v Taliansku. Kube patrí všetka naša česť a potvrdila, že Hippokratova prísaha je stále živá.

Poďte si pozrieť ostrov slobody a sexy fluida na niektorý z našich skvelých zájazdov. Kubu a jej ľudí si zamilujete. Prečítajte si prehliadku Havany a skúste si pozrieť cestu na Kubu. Možno vyrazíte na skvelé mojito a zatancujete si salsu na brehu Atlantiku.

  1. GRUZÍNSKO 639 nakazených / 11 mŕtvych

Gruzínsko je v tesnom susedstve viacerých iných krajín a teda v podobnej situácii ako Slovensko. Napriek tomu, že prvý prípad mali už 26. februára 2020, Gruzínsko má dodnes len 639 nakazených a je vzorom pre mnohé štáty sveta. Vďačí zato aj excelentnému výskumnému pracovisku Richard Lugar Health Research Centre  რიჩარდ ლუგარის სახელობის საზოგადოებრივი ჯანდაცვის კვლევითი ცენტრი, ktoré umožnilo veľmi rýchlo kvalitne testovať a diagnostikovať.

Gruzínsky koňak si už čoskoro budete môcť vychutnávať v uličkách starého Tbilisi. Prečítajte si o hlavnom meste Gruzínska viac.

Gruzínska perla Kaukazu

  1. MALDIVY 897 nakazených / 3 mŕtvi

Ostrovný štátik Maldív je ideálnym miestom na spamätanie sa z mesiacov neistoty. Prvé prípady sa vyskytli v hotelových rezortoch a priniesli ich nešťastní talianski turisti. Vírus sa šíril veľmi pomaly, keďže jednotlivé ostrovy sú oddelené šírym oceánom. Situácia je už pokojná a Maldivy o chvíľu privítajú prvých cudzincov. Koniec koncov... kto iný? Tešíte sa, ako už zaboríte nohy do horúceho piesku? Odporúčame hotely, kde máte dosť priestoru a môžete udržiavať sociálny dištanc. Pláž budete mať doslova iba pre seba. Neveríte? 

  1. JORDÁNSKO 522 nakazených / 9 mŕtvych

Aj Hášimovské kráľovstvo zvládlo koronu na jednotku s hviezdičkou. V krajine kde sa nachádzajú obrovské utečenecké tábory z vojnou zničenej Sýrie, kde ľudia žijú v neľudských podmienkach sa nevyskytli žiadne rýchle nárasty prípadov a vďaka včasnému uzatvoreniu krajiny nezažili ani nárast aký bol v susednom Izraeli. Kráľ Abdullah musí byť spokojný. Ekonomika krajiny, ale isto nie a Jordánsko sa teší na turistov. Chcete vidieť novodobý div sveta Petru a okúpať sa v Mŕtvom mori? Vyberte si svoj zájazd do Jordánska.

  1. KOSTARIKA 792 nakazených / 6 mŕtvych

O Kostarike sa hovorí, že patrí medzi najvyspelejšie krajiny Ameriky a je zároveň lídrom v ekológii. Vzhľadom na to, že väčšina turistov tu je z USA a zároveň Kostarika zdieľa hranicu s pokazenou a nefunkčnou Nikaraguou, je skutočne skvelým výkonom, že krajina má len 792 nakazených. Úrady poctivo sledujú každý jeden prípad. Kostarika ako jediná z krajín nevyhlásila žiadne radikálne obmedzenia a jej zdravotníctvo situáciu bez veľkých rečí zvláda. Počtom obyvateľov okolo 5 miliónov sa veľmi podobá našej krajine.

Ak raz chcete zažiť legendárne pláže Guanacaste, aktívne vulkány, treking a pobyt v krajine, ktorá chce byť ako prvá na na svete carbon-neutral, zapíšte si do cestovateľských plánov Kostariku. alebo si užívajte luxus v hoteli Westin

  1. SRI LANKA 869 nakazených / 9 mŕtvych

Srí Lanka mala všetko pod kontrolou, až dokiaľ nezačala Európa zatvárať dvere. Chaos tretieho marcového týždňa vrátil do krajiny asi 200 robotníkov, ktorí pracovali v Taliansku a 18. marca v Negombe zistili, že všetci sú pozitívni. Izolované prípady majú plne pod kontrolou a príkladne sa postarali aj o turistov, ktorí sa nedostali domov kvôli obmedzeniam a nedostatku financií. Empatia, úsmev a krásna príroda charakterizujú tento ostrov, kde žije 21 miliónov ľudí a koronu zvládajú vynikajúco. Naši priatelia pod vedením honorárneho konzula SR Mr. Mahena sa už na Vás tešia. Priateľská povaha Srí Lanky má svoje srdce v Kandy a tak si prečítajte o tomto krásnom kúsku našej planéty

Pohľady na Cejlón

  1. LAOS 19 nakazených / žiadne úmrtia / 29 dní bez nových prípadov

Krajiny juhovýchodnej Ázie potvrdzujú, že sú lídrami v boji s infekčnými chorobami. Laos napriek svojej polohe na hraniciach s Čínou nezaznamenáva žiadne problémy. Sčasti je to aj tým, že krajina má iba čosi cez sedem miliónov obyvateľov a rozlohu ako Veľká Británia. Do odľahlých oblastí je dodnes ťažký prístup a aj to môže byť jedným z dôvodov, prečo je tu šírenie vírusu minimálne. Táto autentická krajina by tak mala byť vysoko na vašom zozname. Skúste ju aj v kombinácii s ďalšími minimálne postihnutými krajinami.

  1. SURINAM 10 nakazených / 1 mŕtvy / 38 dní bez akéhokoľvek prípadu

Sever Južnej Ameriky je nám takmer neznámy. Práve tu sú vedľa seba tri zaujímavé krajiny. Francúzska Guyana ako súčasť EÚ, holandský Surinam a britská Guyana. Na koronu Surinam zareagoval okamžite a oplatilo sa. Krajina je úplne čistá a sme si istí, že priláka ešte viac návštevníkov do svojho exotického hlavného mesta Paramaribo, ktoré chráni UNESCO. Prečo by ste sem mali cestovať? Okrem toho, že krajina je korona free, tu sú dôvody pre návštevu Surinamu

Neznámy Surinam

  1. NEPÁL 191 nakazených / žiadne úmrtia

Nepálske kráľovstvo si už tragédie prežilo. Zemetrasenia, prevraty, povstania. Zdá sa, že korona ale medzi ne nepatrí. Krajina má minimum prípadov, hranice s Čínou nepriedušne uzatvorené a zároveň oddelené vysokohorským Tibetom. Z juhu takisto nič neprichádza a zdá sa, že Himaláje budeme môcť čoskoro obdivovať zblízka.

Krajina pod Himalájami

  1. FAERSKÉ OSTROVY 187 nakazených / žiadne úmrtia / 18 dní bez nových prípadov

Ostrovná izolácia má svoje výhody. Vidno to aj na výsledkoch. Korona sem neprišla. Zelené pahorky utopené v Atlantiku sú tak oázou v nakazenej Európe a budú jedným z prvých cieľov mnohých cestovateľov. Overturizmus Vám tu nehrozí a BUBO pripravuje do tejto destinácie zaujímavú novinku. Sleduje náš web www.bubo.sk

  1. RWANDA 285 nakazených / žiadne úmrtie

Rwanda je fenomenálna. Naša krajina by sem mala poslať lekárov na štúdium. Malá krajina obklopená gigantickými susedmi, ktorí majú svoje veľké problémy. Napriek tomu nepustila za svoje hranice nič, len 285 prípadov. Táto dynamicky sa rozvíjajúca krajina má skvelý systém dronov, ktoré už od roku 2016 rozvážajú po krajine krv, lieky a všetky iné potrebné veci. Robustný zdravotný systém, kvalitní lekári robia z Rwandy svetového lídra v boji proti korone.

Švajčiarsko Afriky - Rwanda

To že Rwanda je prekvapením celého sveta, Vám potvrdia aj naši klienti. Kvalitné služby, ultraluxusné hotely v džungli a nádherné horské gorily sem lákajú bohatších turistov. Politika Rwandy málo turistov za viac peňazí Vám garantuje exkluzivitu. Príďte aj Vy

  1. FIDŽI 18 nakazených / žiadne úmrtie/ 21 dní bez nových prípadov

Ak ste uprostred Tichého oceánu, šanca, že Vás korona nájde, je mizerná. Potvrdzujú to aj čísla z Fidži a celkovo celá oblasť Pacifiku je len veľmi málo postihnutá. Prípadov je málo a všetky boli dovezené. Geografická izolácia je tu určite výhodou.

Fotografie z raja - Fidži

Fidži je prekvapením pre mnohých dovolenkárov. Krajina kráča v šľapajach Maldív, Seychel či Dubaja a snaží sa na svoje tmavé pláže prilákať turistov celého sveta. Nepoškvrnený podmorský svet, desiatky VIP hotelov a pomerne ľahká dostupnosť napriek tomu, že je na opačnej strane sveta, robia z Fidži hráča, s ktorým treba v budúcnosti počítať. Prečo ale nevyraziť už na jeseň a spojiť si Fidži s nedotknutou Papuou?

  1. TAIWAN 440 prípadov / 7 úmrtí

O Taiwane ste už isto počuli. Čankajšek vytvoril na kedysi najväčšom ostrove Číny dokonalý štát. Taiwan s prehľadom zvláda čínsku diplomatickú ofenzívu a takisto aj koronu. Šírenie vírusu tu bolo od začiatku pod inteligentnou kontrolu a dodnes aj je. Technológie a dôvera vláde tu robia divy a porážajú vírus.

Taiwan je stále populárnejší a potom, ako zvládol koronu, si myslíme, že bude ešte viac. Naši klienti obľubujú tento ostrov v rôznych kombináciách ale najobľúbenejšia je tá s Bali.

  1. VIETNAM 288 nakazených / 4 úmrtia / 4 dni bez nových prípadov

Mali by sme sa postaviť a začať tlieskať. 95 miliónov obyvateľov, hranice s Čínou, čulý styk so Singapurom a napriek tomu vo Vietname pokoj. Neuveriteľne nízke číslo potvrdzuje, že epidemiologická škola juhovýchodnej Ázie je proste najlepšia na svete. Vietnam koronu prevalcoval. Naše zájazdy prebiehali až do 13. marca a krajina bola veľmi dlho otvorená aj svetu. O to sú tieto čísla zaujímavejšie. Už 5. marca mal Vietnam svoje vlastné validované testy a bol sebestačný vo všetkom. Pacienti s teplotou 38+ išli vždy na kompletný screening. V krajine bol aplikovaný regionálny lockdown v miestach, kde sa vírus vyskytol.

Vietnam treba zažiť. Mix kultúry, histórie a gastronómie sa postará kvalitnú, nezabudnuteľnú cestu.

Vietnam patrí medzi najbezpečnejšie krajiny sveta a nie nadarmo je jednou z najnavštevovanejších krajín BUBO. Super obľúbenú cestu s Kambodžou odporúčame vyskúšať každému. Prejdite sa s nami virtuálne po Saigone a potom keď nás pustia von, užijete si ho naplno. 

  1. NOVÁ KALEDÓNIA 18 nakazených / 0 úmrtí / 39 dní bez nových prípadov

Nová Kaledónia už slovo korona nepozná. Už sme spomínali, že Pacifik korone dáva na zadok a Nová Kaledónia drží najväčšiu varechu. Nová Kaledónia bola prvým francúzskym teritóriom, ktoré zrušilo lockdown už 20. apríla 2020. V post korone cestovaní bude patriť medzi vôbec najbezpečnejšie destinácie sveta. Potomkov ľudožrútskych Kanakov si obľúbite na našom zájazde do Novej Kaledónie.

  1. KAMBOĎZA 122 nakazených / 0 úmrtí / 30 dní bez nového prípadu

Ak považujeme Slovensko za úspešnú krajinu Kambodža je mega úspešná, niečo ako dvadsaťnásobný majster sveta vo futbale. Pozrite sa na polohu krajiny a pochopíte. Udržala si extrémne nízku nakazenosť a navyše ako jedna z mála krajín umožnila kotviť v Sihanoukville výletným lodiam, ktoré boli postihnuté vírusom. Ukázala tak veľké srdce a odvahu. Prečo je v Kambodži tak málo prípadov, je výsledkom okamžitých opatrení vlády, skúsenosťami z minulosti a pravdepodobne aj extrémne mladou populáciou, veď až 96 percent obyvateľstva má menej než 64 rokov.

Pri chrámoch Angkoru

Aj preto budeme už o chvíľu opäť obdivovať nádherné chrámy Angkoru a smiať sa pri mangovom džúse a pečenou tarantulou v Spider Village. Nalaďte sa na francúzsku Indočínu aj týmto blogom

  1. NAMÍBIA 16 nakazených / 0 úmrtí / 36 dní bez nového prípadu

Namíbia. Na pobreží kostier zahynul každý a zdá sa, že aj korona. Táto úžasná krajina si už vyše mesiaca užíva radosť. Od červených pieskov Kalahari až po hmlou zahalené pobrežie, cez veterný Windhoek až po kráľovstvo divočiny v Etoshi sa šíri korona-free zóna. Geografická poloha Namíbie, nízka hustota obyvateľstva robia z Namíbie bezpečnú destináciu, ktorá by mala byť cieľom tých, čo hľadajú pokoj, málo ľudí a fantastickú prírodu. A tak keď choroba bielych, ako ju volajú Namíbijčania, pominie, vybehnite do južnej Afriky

1. VÍŤAZ JE V AFRIKE: SEYCHELSKÉ OSTROVY 11 pripadov / 0 úmrtí / už 35 dní bez prípadu

Afrika a juhovýchodná Ázia sú víťazmi. Absolútnym víťazom sú Seychelské ostrovy. Len sa pozrite na ich štatistiku a vidíte prečo. Izolovanosť ostrovom pomohla a sú najmenej postihnutým regiónom na svete. Luxusné rezorty na Prasline, Mahé či Desroches Islands sa už teraz tešia na turistov a zaujímavé novinky pripravuje aj BUBO. Zatiaľ si teda prstom na mape prejdite po bezpečnom súostroví a vyberte si ten svoj ostrov. Či teraz, o týždeň alebo o rok, Seychely si Vás počkajú.

Spoločne budeme opäť loviť zážitky. Buďme trpezliví a keď to situácia dovolí, buďme múdri. Teraz môžete zažiť svet ako nikdy predtým a zároveň priniesť nádej a prácu aj do krajín, ktoré si svoje domáce úlohy splnili na jednotku s hviezdičkou. 

Ináč je zaujímavé sledovať aj často skreslený pohľad médií nášho sveta. Tu sa ešte koncom januára západný svet tešil zo štatisticky podložených predpovedí, ako dobre je pripravený na prípadnú pandémiu v porovnaní so zvyškom sveta. USA je jednotka, Veľká Británia dvojka, Holandsko tretie. Možno je čas priznať, že európska pravda nie je vo svete vždy tá jediná. 

Údaje v našom článku sú zo dňa 13.5.2020 z who.int . Situation report 113.

Tomáš Hušek

Tomáš Hušek

Tomáš Hušek

Riaditeľ produkcie, človek zodpovedný za veľké množstvo našich zájazdov. Rieši skupinové letenky pre našich klientov a spracováva ponuky firemných zájazdov na kľúč. Riadi destinačných manažérov a kontroluje chod spracovateľského centra. Takmer každý klient prechádza jeho rukami a klientov si pamätá aj niekoľko sezón dozadu. Služobne je druhou najdlhšie pôsobiacou osobou v BUBO. Zároveň je výborným sprievodcom do všetkých arabských a afrických krajín, do ktorých sa dá cestovať. Miluje Veľkú Britániu, futbalový klub CHELSEA a Mini. Je ženatý a má dve deti.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Saudská Arábia

Zo zájazdu:

Tomáš Hušek

Posledná úprava článku | Prečítané: 1663

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty Prémiový blog

Prémiový blog Duna Big Daddy - výstup za hodinu, zostup za tri minúty

Túra. Čo si predstavíte pod týmto slovom? Väčšinou zrejme strmé lesnaté kopce či nezdolateľné zasnežené vrchy a horské masívy, na ktoré sa stúpa…

Viktor Háber 14 min. čítania
​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie Windhoek

Windhoek ​Windhoek – vstupná brána do čarovnej Namíbie

Windhoek je jednou z najmladších metropol sveta, veď je hlavným a najväčším mestom krajiny, ktorá si svoju nezávislosť vydobyla až v roku 1990 –…

Martin Hrnko, Viktor Háber 9 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Vietnam, Thajsko, Kambodža


náročnosť

13 dní

Trvanie

3690
K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

9787
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.