Ako pomôcť Srí Lanke

Ako pomôcť Srí Lanke

21. apríla 2019 zažila Srí Lanka čierny deň. Krajinou otriasli útoky teroristov. Mnohí sa nás pýtajú, ako môžeme pomôcť?

V BUBO už 25 rokov posúvame hranice uvedomelého cestovania, 25 rokov žijeme celým svetom, našej práce a nášho života sa týkajú voľby na Novom Zélande, rokovania medzi Kimom a Trumpom, prístup Číňanov k Tibetu, nálady azerbajdžanského prezidenta, úvahy o sťahovaní amerického veľvyslanectva do Jeruzalemu, dopady arabskej jari, vzťahy Kene so svojimi susedmi, spracúvanie odkazu Mandelu v JAR, popularita prezidenta v Argentíne, rozhodnutia nového prezidenta v Brazílii aj tvrdá ruka mexickej polície. Všetko to, čo je pre iných ľudí často len titulok v novinách, správa medzi mnohými inými, nás zaujíma, lebo v krajinách máme desiatky kamarátov a lebo všetko toto má dopady na našu prácu. Svet preto pozorne sledujeme.

Všetko to, čo je pre iných ľudí (maximálne) titulok v novinách, správa medzi mnohými inými, nás zaujíma, lebo v krajinách máme desiatky kamarátov a lebo všetko toto má dopady na našu prácu.

Práve pre tieto výnimočné vzťahy a know-how si dovolíme mať nadhľad informovaných a robiť rozhodnutia, ktoré bulvárna tlač často považuje za riskantné. My pritom vieme, že sú správne a prinášajú viac nielen našim klientom, ale aj miestnym ľuďom. Pamätáte si ešte tsunami v Thajsku na Vianoce 2004? Médiá sa vtedy predháňali v opisoch, ako je turizmus v Thajsku na lopatkách, ako sa letoviskami šíria odporné choroby a ako je cestovať tam cestou do pekla. Organizovali sa charitatívne koncerty, kde empatickí ľudia oplakávali Thajsko a posielali peniaze.

Vtedy sme neposlali ani cent a sme na to hrdí. Vo februári 2005 sme radšej zorganizovali cestu do Krabi s 18 klientmi a s novinárkou z TA3. V Aonangu som bol mnohokrát predtým a ešte veľakrát potom, ale nikdy som ho nezažil tak, ako v tom februári. Boli sme prvá väčšia skupina zo sveta. Reštaurácie zívali prázdnotou, na pláži Maya Bay sme boli celkom celkom sami a zažili sme ju naozaj intímne (viete si to dnes, keď ju pred návalmi turistom musia chrániť, predstaviť?). 

A čo bolo pre mňa najdôležitejšie? Starosta Aonangu, miestni predavači na uliciach, čašníci v reštauráciach, masérky na pláži, všetci sa zhodovali v tom, že charitatívne koncerty a oplakávanie Thajska im ubližuje. Pláže okolo Aonangu sú nedotknúté, tsunami ich nezasiahla, oni nepotrebujú ryby, oni potrebujú udicu, aby si ich mohli ďalej loviť, potrebujú turistov. Reportáž TA3 z našej cesty získala niekoľko ocenení a verím, že tiež prispela k tomu, že sa pohľad Slovákov na cesty do Thajska zvrtol. 

Píšem o Thajsku, ale mohol by som ďalej písať o SARS, o prasacej chrípke, vtáčej chrípke v Číne, zosuvoch pôdy pri Machu Picchu, o Fukušime v Japonsku a ďalej a ďalej. Je to jeden príbeh z mnohých.

Mohlo by Vás zaujímať:

Na Veľkú noc otriasli Srí Lankou nechutné teroristické útoky na kresťanskú komunitu ostrova. Dobré vzťahy medzi rôznymi náboženstvami, medzi veriacimi a neveriacimi, ortodoxnými a liberálnymi ľuďmi považujeme za nevyhnutnú podmienku pokojného života vo svete a zabíjanie nevinných a slabších je odporné. 

V čase, keď píšem tieto riadky, sa v moslimskom svete končí ramadán. Je to vyvrcholenie obdobia, ktoré stámilióny ľudí na našej planéte vedie k hlbšiemu zamysleniu, k úvaham nad pomocou ľuďom, ktorí ju potrebujú. O tom, ako na vlastnej koži prežíval ramadán Ľuboš Fellner, si môžete prečítať tu. Aj preto sme sa prostrednícvom slovenského honorárneho konzula na Slovensku, p. Mahena Roshana Andrewa Kariyawasana rozhodli v tomto prípade pomôcť aj priamo finančne. 

Pomôcť môžete aj vy. Najjednoduchšia pomoc je poslať peniaze, ktoré pôjdu priamo kresťanskej komunite na Srí Lanke. Account Name: Lions Club of Colombo Somerset, Account Number: 0017 6000 0139, Bank: Sampath Bank, Branch: Dehiwala Branch, Swift Code: BSAMLKLX.

Oveľa viac však pomôžete, ak sa rozhodnete na Srí Lanku cestovať. Vyberte si dovolenku na Srí Lanke ešte dnes. Dobrí ľudia, žijúci na tomto čarovnom ostrove, buddhisti, hinduisti, kresťania aj moslimovia si to určite zaslúžia. Teraz vašu pomoc potrebujú a takáto pomoc im dá aj skutočnú perspektívu a vieru v pozitívnu budúcnosť.

Srí Lanka sa na už na vás teší! 

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Jozef Zelizňák

Už 30 rokov sprievodca BUBO a svetobežník. Je len málo miest na svete, kde sa mu nepáči, no jeho srdcovou záležitosťou je Buenos Aires s Patagóniou, New York s národnými parkami západu USA a - Viedeň. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu, do Severnej Kórey aj našu prvú cestu na Antarktídu. Dnes s láskou ukazuje svet svojim dvom dcéram. Jozef má u nás na starosti marketing, internú komunikáciu so sprievodcami a kvalitu BUBO ciest do Škandinávie (ako vyštudovaný škandinavista a prekladateľ bestsellerov z nórčiny a švédčiny). 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Patagónia, Ohňová zem + luxusná plavba (Komfort)

Zo zájazdu:

Jozef Zelizňák

Posledná úprava článku | Prečítané: 179

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Galle - nádych Európy na Srí Lanke Galle

Galle Galle - nádych Európy na Srí Lanke

Malebné koloniálne mestečko Galle na juhozápade Srí Lanky je nielen piatym najväčším mestom na ostrove, ale zároveň aj ďalšou z tunajších pamiatok…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Nainativu - ostrov uctievačov hadov Nainativu

Nainativu Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Nainativu je malý ostrovček ležiaci pri pobreží polostrova Jaffna na severozápade Srí Lanky. Napriek tomu, že sa nachádza v tejto menej turistickej…

Dominika Ladecká 8 min. čítania
Najkrajšia stúpa Srí Lanky Ruwanwelissaya

Ruwanwelissaya Najkrajšia stúpa Srí Lanky

Čo sa považuje za najkrajšiu pamiatku Srí Lanky? Ktorá stúpa sa pokladá na ostrove Cejlón za najkrajšiu? Tieto otázky si kladie každý návštevník.…

Martin Ferenčík 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

14 dní

Trvanie

3437 4583€
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2842 3789€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3324 4054€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.