Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari

Madeira - najkrajšie miesta ostrova večnej jari

Z východného okraja Atlantiku sa týči zelená hornatá perla menom Madeira. Portugalský ostrov, kde sa divoké modré vlny rozbíjajú o útesy a oblievajú vulkanické pláže a kde sa cez vrcholce kopcov a kľukaté cesty prevaľuje hmla. Ostrov večnej jari, kvetov, sladkého vína a fantastickej gastronómie, dostupná a prekvapujúco očarujúca európska exotika. Čoraz populárnejšia Madeira vás presvedčí, že je vskutku výnimočným ostrovom, kde sa budete chcieť opakovane vracať. Lebo práve tu nájdete raj na zemi.

Madeira má desiatky prekrásnych vyhliadok, turistických trás, vodopádov a fotogenických dediniek. Či sem prídete na predĺžený víkend, týždeň alebo mesiac, budete tu mať čo robiť a vidieť. Z najkrajších miest Madeiry sme vybrali TOP 10, ktoré by ste na aktívnej ceste „európskym Havajom“ nemali vynechať. Spojili sme ich s najlepšími ulovenými zážitkami z ostrova.

1. tip: Ponta de São Lourenço #

Začneme na východe - konkrétne polostrovom São Lourenço. Tento pôsobivý sopečný kút ostrova, dlhý deväť kilometrov, ohúri návštevníkov svojou divokou krásou a majestátnosťou. Stretáva sa tu skalnaté pobrežie s hučiacim Atlantikom ponúkajúc nezabudnuteľné výhľady na modré vody oceánu a morské vtáctvo.

Stredne náročná túra, ktorú začnete na parkovisku, vás prevedie lúkami, štrkovými aj kamennými chodníkmi a oázou, od ktorej vystúpate takmer na východný mys s výhľadom na ostrovčeky Desembarcadouro a Farol s osamelým majákom. Spoločnosť vám bude robiť divoký severák, keďže ide o najveternejšie miesto na ostrove. Dbajte preto na to, aby vám neodfúklo klobúk či čiapku.

Dobrým tipom je nechať si túto túru na deň, kedy by vám na iných miestach pršalo, keďže São Lourenço má polosuché podnebie a prší tu zriedkavejšie. Ak sa aj nevydáte na túru, prejdite sa aspoň na vyhliadku Midarouro do São Lourenço, ktorá rozhodne stojí za to.

2. tip: Levady #

Madeira je popretkávaná systémom zavlažovacích kanálov zvaných levady, ktoré začali vznikať už začiatkom 16. storočia, aby privádzali vodu zo západu a severozápadu ostrova na suchší juhovýchod, ktorý bol vhodnejší na bývanie a poľnohospodárstvo. V minulosti ich používali aj ženy na pranie bielizne v oblastiach, kde nebola k dispozícii tečúca voda.

Mnohé z nich sú vysekané do svahov hôr, a preto zároveň vytvárajú prekrásne turistické trasy plné zelene ozvláštnené elementom vody. Veľa z levád zahŕňa aj tunely, ktoré dodajú turistike dobrodružný nádych, a preto majte vždy po ruke nabitú čelovku a pevnú obuv, keďže sa v nich často vyskytnú stojaté mláky vody.

Obľúbenými levadami sú napríklad Levada do Caldeirão Verde (s pokračovaním ako Levada Caldeirão do Inferno), Levada das 25 Fontes (najfrekventovanejšia), Levada Fajã Do Rodrigues, Levada do Moinho či Levada Dos Cedros. Vaším najväčším problémom na Madeire bude akurát to, ktorú levadu si vybrať.

3. tip: Seixal #

    Seixal je malebná dedina na severozápade ostrova, kde život plynie pomaly a jednoducho - v súlade s pokojným rytmom mora. Nachádza sa na malom kopci na úpätí bujných strmých zelených hôr. Lákadlom dediny s niečo vyše 700 obyvateľmi je prekrásna čierna pláž Praia do Porto do Seixal.

    Je jednoznačne jednou z najkrajších pláží na ostrove, často prirovnávaná k vulkanickým plážam Havaja či Islandu, a dokonalým miestom na poetické rozjímanie ale aj surfovanie, najmä pre začiatočníkov. V BUBO sme ju zaradili aj medzi najkrajšie pláže Európy.

    V blízkosti pláže nájdete aj ostré čadičové skaly, kde sa vlny s riavou rozbíjajú o pobrežie. Navštíviť môžete aj neďaleké terasovité vinice, kde sa pestuje slávna odroda bieleho hrozna Verdelho.

    Neďaleko Seixalu sa určite zastavte v dedine Ribeira da Janela. Tunajšia pláž síce nie je najvhodnejšia na vylihovanie a opaľovanie sa, keďže je tvorená veľkými okrúhliakmi a vlny sú tu silné, avšak z oceánu sa týči viacero zaujímavých obrovských skál pripomínajúcich islandskú Reynisfjaru.

    Luxusné ubytovanie na Madeire

    Pestana Royal Premium All Inclusive Ocean & Spa Resort - All inclusive hotel vo Funchal, dve minúty pešo od pláže Formosa, ktorá je najväčšou mestskou plážou a 10 minút od centra. Máte tu dva vonkajšie bazény, SPA, tenisový kurt, ale aj fitness a minigolf. Na výber budete mať zo štyroch reštaurácií v tomto 5-hviezdičkovom komplexe. Značku Pestana si rád vyberá aj slávny futbalista Cristiano Ronaldo.

    The Cliff Bay - Ďalší 5* hotel sa nachádza nad útesom a ponúka krásne výhľady na Atlantický oceán. Má špičkovú reštauráciu ocenenú michelinskou hviezdou - Il Gallo d'Oro. Jedinečná príležitosť rozšíriť si svoje gurmánske zážitky zo stredomorskej a pyrenejskej kuchyne. Vína z Madeiry a kontinentálneho Portugalska sú samozrejmosťou. Nechýbajú vnútorné a vonkajšie bazény, sauna, fitnes, tenisové kurty i wellness.

    4. tip: Prírodné bazény #

    Madeira nie je ostrovom nekonečných bielych pláží. Pobrežie tvorené sopečnými skalami je tu skôr ostré, rozryté vlnami dravého Atlantiku. Tie však na druhej strane na mnohých miestach vytvorili prírodné bazéniky vhodné na kúpanie. Obzvlášť pôsobivé sú tie, kde sa príroda spojila s ľudskou rukou a vznikli akési verejné morské kúpaliská, kde je kúpanie sa v oceáne pohodlné a bezpečné – až na teplotu vody.

    Najznámejšími z takýchto miest sú bazény Porto Moniz neďaleko rovnomenného mestečka. Už aj cesta sem je zážitková - plná serpentín, klesania a vyhliadok. Ďalšími, ktoré stoja za návštevu, sú napríklad Prírodné bazény Seixal, Pocas Do Gomes/Doca Do Cavacas či Prírodné bazény Cachalote.

    5. tip: Túra „Pico to Pico“ s východom slnka #

      Ak máte chuť a energiu na nádhernú horskú túru s východom slnka, jednoznačne odporúčame trasu medzi tretím a prvým najvyšším vrchom Madeiry - Pico Areiro a Pico Ruivo. Natankujte a privstaňte si, aby ste stihli zaparkovať a nájsť si miestečko na pozorovanie východu slnka pod observatóriom na vrchu Pico Areiro vo výške približne 1 800 metrov nad morom.

      Po tom, čo slnko vystúpi nad oblaky, sa môžete vydať na túru, kde vás čakajú nádherné výhľady aj slávny tunel vedúci priamo cez skalný masív. Najkrajšie výhľady sa vám naskytnú hneď na začiatku v okolí Areira, takže si ich v prípade dobrej viditeľnosti určite vychutnajte (Miradouro do Ninho da Manta).

      Privstaňte si a odmenou vám bude jedinečný východ slnka, po ktorom absolvujete najobľúbenejšiu túru na Madeire.
      Foto: Martin Šimko — BUBO

      Trasa v celkovej dĺžke 11 kilometrov s prevýšením takmer 1 000 metrov nie je ľahká. Rátajte so stovkami schodov a rebríkov, ktorými prejdete v oboch smeroch. A keďže nejde o okruh, aj s hojným počtom turistov.

      Ak nechcete absolvovať celý okruh, môžete z vrcholu Pico Ruivo (1 861 m n.m.) pokračovať v túre na Achada do Teixeira, čo je rovinatá trasa dlhá 3 km s 500 m prevýšením, odkiaľ si vezmete taxík do Funchalu alebo tzv. Pico to Pico Hike Transfer. Zbaľte si dostatok vody, pevnú obuv, čelovku alebo baterku, opaľovací krém a niečo pod zub. Pamätajte, že cieľ je cesta.

      Pico Ruivo - výhľady z najvyššieho vrchu Madeiry.

      Pico Ruivo - výhľady z najvyššieho vrchu Madeiry.

      Bonusový tip - dedinka Santana

      Pokiaľ sa od Pico Ruivo nevrátite smerom na juh do Funchalu, ale namierite si to na severnú stranu, neobíďte dedinku Santana. Tu sa nachádza populárny fotospot - tradičné domčeky Madeiry postavené z dreva namaľované nabielo s balkónikmi v hnedom dreve. Majú obrovské strechy s hnedou slamou. Na južnej strane ostrova ich nenájdete a je to zážitok navyše, keďže sa budete cítiť, ako keby ste boli na úplne inom ostrove.

      6. tip: Veľryby a delfíny #

      Využite všadeprítomný Atlantický oceán a zaplávajte si s delfínmi v jeho otvorených vodách. Vybrať si môžete z rôznych možností. Výlety katamaránom bývajú cenovo najvýhodnejšie a v lete si dokonca môžete skočiť do vody. Motorový čln je zas pri hľadaní týchto morských cicavcov rýchlejší a obratnejší.

      V každom prípade sa dobre informujte, o aký typ exkurzie ide a dbajte na odbornosť personálu, ktorý vie správanie zvierat odhadnúť. Delfíny sú síce rozkošné, ale v istých situáciách vedia byť aj nepríjemné, ba až nebezpečné. Obzvlášť úžasným zážitkom bude, ak sa vám podarí zahliadnuť vorvaňa tuponosého, kosatku, tuleňa stredomorského či morskú korytnačku.

      Kedy je najlepší čas na pozorovanie veľrýb na Madeire?

      Vo všeobecnosti medzi májom a septembrom, kedy sa ich tu vo svojom prirodzenom prostredí vyskytuje najviac. Pozorovanie viacerých druhov veľrýb a delfínov je však celoročné, a tak sem môžete za týmto účelom vyraziť hocikedy.

      7. tip: Magický les Fanal #

      Cestami po ostrove vám bude často spoločníčkou hmla. Občas vám znemožní výhľad, občas zas vytvorí úžasne dramatickú a mystickú atmosféru na fotografiách. Miestom, kde sa zdržiava častejšie než inokedy, je les Fanal, ktorý vďaka nej dostal prívlastok „magický“. Tvoria ho zvlnené lúčne kopce s pasúcimi sa kravami a pokrútenými vavrínovými stromami, vďaka ktorým budete mať pocit, že ste sa ocitli vo fantasy filme.

      Pred miliónmi rokov boli vavrínové lesy bežné v niektorých častiach Európy a severnej Afriky, dnes ich následkom doby ľadovej a klimatickej zmeny nájdete už len na Madeire, Azorských a Kanárskych ostrovoch a na súostroví Kapverdy. Keďže je Fanal jedným z posledných svojho druhu na svete, dostal sa aj na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Ak sa vám hmla predsa len vyhne, príjemná je tu aj prechádzka v slnečný deň.

      Mohli by vás zaujímať ďalšie portugalské blogy:

      8. tip: Miradouro de Garganta Funda #

        Cestou po západnom pobreží určite neobíďte vyhliadku s jedným z najkrajších vodopádov s názvom Miradouro de Garganta Funda. Leží síce trochu mimo bežnej turistickej trasy, ale za návštevu určite stojí, a to najmä v zime, keď je prietok vody poriadne silný. Z parkoviska tesne pred koncom asfaltovej cesty je to už len niekoľko stoviek metrov chôdze po poľnej ceste, kým sa dostanete na vyhliadku.

        Vyhliadka od vodopádu Garganta Funda sfarbená západom slnka, ideálne miesto na romantický piknik. Vedie sem nenápadná poľná cesta popri osamelých domoch na konci dediny.
        Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

        Vodopád lemovaný lianami a zeleným machom padá z výšky 140 metrov v jednom závoji po skalnej stene kruhovitej rokliny. Keďže sa nachádza priamo pri oceáne, okrem vodopádu sa budete kochať aj výhľadmi na obrovské útesy či romantický západ slnka za horizontom oceánu. 

        9. tip: Najstrmšia lanovka v Európe #

        Na Madeire premáva sedem lanoviek a vynechať jazdu aspoň jednou z nich by bol hriech. Dve najznámejšie lanovky nájdete priamo vo Funchale. Jedna vás vyvezie do štvrti Monte a druhá do botanickej záhrady. Dobrodružnejšie lanovky vás však čakajú za bránami hlavného mesta.

        3 fotografie

        Monte - cesta na vrchol

        Najadrenalínovejšou bude lanovka Achada da Cruz, ktorá prekoná na trase 600 metrov až 451 m nadmorskej výšky a jej začiatok má sklon 98 %, čo z nej robí najstrmšiu lanovku v Európe. Z obrovského útesu vás zvezie do jedinečnej tradičnej dediny Fajá da Quebrada Nova.

        Tá bola kedysi domovom stoviek ľudí, ktorí sa starali o dobytok a poľnohospodárstvo, no dnes sú mnohé z tradičných domčekov už roky neobývané. Pekným chodníčkom sa môžete prejsť až k oceánu a kochať sa neuveriteľnými pohľadmi na útesy.

        Najstrmšia lanovka v Európe sa nachádza práve na Madeire. Video: L: Fellner

        Najstrmšia lanovka v Európe sa nachádza práve na Madeire. Video: L: Fellner

        10. tip: Hlavné mesto Funchal #

        Na našom zozname TOP 10 Madeiry nesmie chýbať jej mimoriadne sympatické hlavné mesto Funchal. Či sa budete prechádzať v jeho parkoch, po prímorskej promenáde v Marine, alebo pomedzi množstvo krásne zachovalých historických budov, všade vás bude sprevádzať príjemná a pohodová atmosféra.

        Funchal má viac ako 110 000 obyvateľov, čiže celkovo 40 % obyvateľov ostrova. Názov je odvodený od slova "funcho", čo znamená fenikel. Práve táto divá plodina tu hojne rástla v 15. storočí, keď bola Madeira objavená.

        Lanovkou v centre mesta sa vyvezte do Monte Palace Madeira, jednej z najpôsobivejších záhrad, akú kedy uvidíte a nevynechajte ochutnávku madeirského vína, ktorá je od roku 2023 v cene lístka.

        Po návšteve parku buď pokračujte do madeirskej Botanickej záhrady s vyše 2 000 rastlinami z celého sveta, alebo sa vráťte späť do centra, avšak o čosi zaujímavejšie a adrenalínovejšie - na prútených sánkach! Dvaja skúsení piloti budú stáť na drevených bežkách za vami a zabezpečia vám zážitok, aký inde neulovíte!

        Po návrate jednoznačne zavítajte na najfarebnejšiu ulicu vo Funchale - Rua Santa Maria, kde sú každé dvere pomaľované iným miestnym umelcom. Na každom kroku vás tu budú lákať neodolateľné vône portugalskej kuchyne zo skvelých reštaurácií, vďaka ktorým ide o jednu z najživších ulíc Funchalu.

        Čo ochutnať na Madeire

        • Machico: jedlo z meter dlhej štíhlej čiernej ryby Espada (stuhochvost čierny) a banánov.
        • Espetada Madeirense: kocky z hovädzieho mäsa na vavrínovej špajdli, grilované na dreve alebo drevenom uhlí.
        • Lapas: Kuželnatky, malé morské mušličky grilované na špeciálnej panvici s čerstvým citrónom a maslom. K tomuto predjedlu sa výborne hodí typický biely pšeničný chlieb Bolo do Caco s cesnakom a bylinkovým maslom.
        • Picado: drobné kúsky hovädzieho mäsa, ktoré sú dusené v cibuľovej omáčke spolu s korením a bylinkami, často podávané s kuskusom alebo zemiakovým pyré.
        • Sopa de Castahna: gaštanová polievka s jemne sladkastou chuťou.

        3 fotografie

        Gurmánstvo na Madeire

        Okrem silného dezertného madeirského vína určite ochutnajte miestnu ponču, obľúbený nápoj z madeirského rumu a spravidla exotického ovocia alebo citrónu a medu. Dostanete ju kúpiť v takmer každom obchode, ale aj na perfektnej tržnici Mercado dos Lavradores. Okrem nej vás istotne nadchne pestrá ponuka korenín a tropického ovocia.

        Najzaujímavejším je jednoznačne „bananás“. Počujete správne, skutočne ide o plod kombinujúci chute ananásu a banánu. Ešte zaujímavejší je fakt, že ide o plod rastliny monstera deliciosa, ktorá je u nás bežnou izbovkou.

        5 fotografií

        Po stopách známych osobností na Madeire

        Prejdite sa Funchalom aj po stopách slávnych osobností. Krásna cisárovná Sissi, Krištof Kolumbus, Winston Churchill či Christiano Ronaldo – všetci sú s Madeirou spätí svojím vlastným spôsobom. Akým? To vám radi priblížia naši sprievodcovia.

        Madeiru v BUBO milujeme a navštevujeme už od roku 1993. Spoznajte ju s nami a buďte si istí, že sa zaradí k vašim top destináciám, a to nielen v Európe.

        Martin Šimko

        Martin Šimko

        Martin Šimko

        Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

        Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

        Južná Kórea, Japonsko

        Zo zájazdu:

        Martin Šimko

        Posledná úprava článku | Prečítané: 2328

        Mohlo by Vás zaujímať

        Lisabon - európska exotika Lisabon

        Lisabon Lisabon - európska exotika

        Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

        Daniela Mihaldová 21 min. čítania
        Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães Prémiový blog

        Prémiový blog Pred 503 rokmi zomrel Fernão de Magalhães

        Dňa 27. apríla 1521 sa odohrala na filipínskom ostrove Cebu bitka. Lapu Lapu strieľal jedovaté šípy a hádzal oštepy, pričom trafil aj Magalhãesa.…

        Ľuboš Fellner 27 min. čítania
        Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

        Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

        Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

        Ľuboš Fellner 31 min. čítania
        Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

        Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

        Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

        Ľuboš Fellner 17 min. čítania
        Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

        Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

        Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

        Ľuboš Fellner 14 min. čítania
        São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

        Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

        Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

        Ľuboš Fellner 25 min. čítania
        Blogov

        Odporúčame tieto zájazdy

        K

        Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


        náročnosť

        9 dní

        Trvanie

        2149 2865€
        K

        Európa  

        Kapverdy, Portugalsko


        náročnosť

        10 dní

        Trvanie

        2860
        K

        Európa  

        Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


        náročnosť

        9 dní

        Trvanie

        2192 2740€
        K

        Európa  

        Madeira (POR), Portugalsko


        náročnosť

        9 dní

        Trvanie

        3128

        Získajte prístup
        k exkluzívnym ponukám
        a informáciám.