Cesty do USA po návšteve Kuby sú komplikovanejšie. Ako postupovať?

Cesty do USA po návšteve Kuby sú komplikovanejšie. Ako postupovať?

Cesty do USA sú pre Slovákov už dlhé roky veľmi ľahkou záležitosťou. Od konca roka 2008 nepotrebujeme víza, ale len autorizáciu ESTA, čo výrazne zjednodušuje vstup do Spojených štátov. Mierna komplikácia prišla začiatkom roka 2021 pre tých z vás, ktorí chcú vstúpiť do USA po návšteve Kuby. V tomto blogu vám poradíme ako na to a čo je nevyhnutné.

Čo je to vízum? #

Zjednodušene povedané, ide o povolenie daného štátu na vstup cudzinca na jeho územie. Toto povolenie má niekoľko podôb, napr. pečiatka, nálepka v cestovnom doklade alebo samostatný dokument. Toto povolenie je platné po obmedzenú dobu (nap. tri mesiace). Existujú aj limitácie počtu vstupov (napr. môžete vstúpiť do krajiny iba raz, pre ďalší vstup potrebujete nové vízum alebo viacvstupové vízum).

Pre turistické účely vieme vízum deliť na vstupné, tranzitné a tzv. E-visa. Medzi štátmi môžu byť uzavreté dvojstranné, ale aj mnohostranné dohody o bezvízovom styku. Aj pri niektorých bezvízových krajinách treba mať cestovnú autorizáciu (napr. ESTA pri vstupe do USA, ETA do Kanady).

Bežná ESTA - ako funguje? #

Obyvatelia Slovenskej a Českej republiky môžu vycestovať do USA bez víz už takmer 15 rokov - od 17. novembra 2008. Na cestu do USA potrebujete iba platný cestovný biometrický pas SR, ktorý je platný ešte aspoň 6 mesiacov po návrate domov a má jednu voľnú dvojstranu.

Okrem pasu musíte vyplniť ešte autorizáciu ESTA (v preklade Elektronický systém pre cestovnú autorizáciu), ktorú vám následne schvália. Túto autorizáciu si môžete veľmi ľahko spraviť aj sami cez internet, keďže stránka je aj v slovenčine. Stačí keď sa prekliknete na oficiálnu stránku ESTA a v pravom hornom rohu si prepnete jazyk na slovenský.

Ak máte v pase stále platné víza do USA, nemusíte žiadať o elektronickú autorizáciu ESTA. Naďalej môžete cestovať na svoje víza. ESTA má maximálnu dĺžku pobytu v USA 90 dní.

Zoznam krajín podporujúcich terorizmus #

Za úradovania prezidenta Georgea Busha vytvorila jeho administratíva terminus technicus - "krajiny osi zla". Pokiaľ ide o zoznam "krajiny podporujúce terorizmus", ten je v platnosti už dlhšie, no ľuďom, ktorí navštívili krajiny na danom zozname, nie je umožnené získať autorizáciu ESTA. Treba mať víza.

Za posledné desaťročia USA pridalo aj odstránilo viacero krajín z ich zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Od roku 1979, kedy zoznam vznikol, sa na ňom ocitli Sýria, Líbya, Irak, Jemen, Irán, Sudán či Severná Kórea (KĽDR) a Kuba. 

Pokial ste navštívili akukoľvek z týchto krajín po 01.03.2011, budete si musieť pred zájazdom vybavovať víza na ambasáde.

Najdlhšie je na zozname Sýria, a to už od roku 1979. Pomerne novým prírastkom je stále Kuba, ktorú tam zaradili Američania len od začiatku roka 2021, teda dva roky dozadu.

Práve tento zoznam prináša viacero ľudom problémy s ich plánovanými cestami do USA, pretože ak ste v predchádzajúcich rokoch tieto krajiny navštívili, musíte si pred vstupom do krajiny na americkej ambasáde vybavovať víza.

Radíme vám vybaviť si ich minimálne mesiac pred odletom do USA, odporúčame však skôr.

O ktoré víza treba žiadať? #

Pokiaľ ste absolvovali zájazd na Kube a máte záujem o dovolenku v USA, treba si vybaviť neprisťahovalecké víza B-1/B-2. Tie sú určené pre ľudí cestujúcich do Spojených štátov amerických buď za účelom služobných ciest (B-1), turistiky, návštevy príbuzných, priateľov, cestovania, alebo kvôli lekárskej starostlivosti (B-2).

Služobné víza B-1 musia vyplniť osoby, ktoré idú na rokovania s obchodnými partnermi, na vedecké alebo vzdelávacie konferencie či na rokovania o zmluvách a ich podpísanie. Rovnako tak aj pre osoby, ktoré potrebujú vybaviť pozostalosť.

Víza B-2 sú tie, ktoré vy potrebujete ako turisti, pretože sú vyhradené špeciálne pre cestu na rekreačné účely vrátane turistiky, návštevy priateľov a príbuzných, resp. kvôli lekárskej starostlivosti. Víza B-1 a B-2 sú v jednej kategórii preto, lebo sa často kombinujú a vydávajú sa ako jedno vízum: B-1/B-2.

Pozor! Tieto víza sa nevzťahujú na študentské cesty, tam je potrebné vízum F-1

Ďalšie užitočné rady a informácie o vízach sme spísali v blogoch:

Otázky a odpovede o vízach B-1/B-2 #

Aký je hlavný rozdiel medzi B-1/B-2 a ESTA? Pri B-1/B-2 musíte jasne preukázať, že ide o dočasnú cestu. Žiadatelia musia mať tiež dostatok finančných prostriedkov na pokrytie všetkých výdavkov, ktoré sa spájajú s cestou do USA. Pri komunikácii s americkou administratívou treba jasne preukázať, že nie je vaším úmyslom zostať natrvalo v Spojených štátoch.

Aká je hlavná nevýhoda víz B-1/B-2? V prvom rade náročnejší a zdĺhavejší proces, ktorý zahŕňa aj stretnutie so zástupcami veľvyslanectva USA. Následne aj vyššie náklady (za ESTA sa platí len 21 USD oproti 160 USD).

Aká je hlavná výhoda víz B-1/B-2 oproti ESTA? S vízami môžete pobudnúť v USA nepretržite až 180 dní (oproti 90). Víza sú navyše platné až po dobu 15 rokov.

Čo ak som už predtým navštívil/a USA? V tom prípade budete musieť predložiť dokumenty o piatich predchádzajúcich cestách.

Je niekto, kto nemôže žiadať o víza B-1/B-2? Áno, členovia posádok dopravných lodí a lietadiel, profesionálni umelci a zástupcovia médií.

Ako žiadať o víza do USA #

Krok 1

Vyplňte elektronický formulár žiadosti o neprisťahovalecké vízum (DS-160).

Krok 2

Zaplaťte poplatok za žiadosť o víza (160 USD).

Krok 3

Vytvorte si časenku na tejto webovej stránke. Na vytvorenie časenky budete potrebovať:

  • Číslo vášho pasu
  • Referenčné číslo CGI - číslo dokladu o zaplatení poplatku za vízum (kliknite na tento odkaz, ak potrebujete pomôcť s nájdením čísla)
  • Desaťmiestne (10) číslo digitálneho čiarového kódu z overovacej stránky formulára DS-160
Krok 4

Dostavte sa na veľvyslanectvo alebo konzulát USA v stanovenom dátume a čase vášho vízového pohovoru. Na pohovor si prineste vytlačenú časenku, poslednú stranu formulára DS-160 s čiarovým kódom, jednu fotografiu nie staršiu ako šesť mesiacov, váš súčasný pas a pasy s existujúcimi americkým vízami. Bez týchto položiek nie je možné spracovať vaše vízum.

Doklady k žiadosti #

Ak žiadate o služobné/turistické vízum, musíte predložiť nasledovné doklady:

Poslednú stranu formuláru DS-160 s čiarovým kódom. Viac informácií o formulári DS-160 sa dozviete na webovej stránke DS-160.

Platný pas na vycestovanie do Spojených štátov amerických, ktorého platnosť trvá minimálne šesť mesiacov po období vášho zamýšľaného pobytu v USA.

Jednu fotografiu s rozmermi (5x5 cm) nie staršiu ako šesť mesiacov. Na tejto webovej stránke sa dozviete informácie o požadovanom formáte fotografie.

Doklad o zaplatení nevrátneho poplatku za spracovanie žiadosti o neprisťahovalecké vízum vo výške 160 USD zaplatený v miestnej mene. Na tejto stránke nájdete viac informácií o úhrade poplatku. Po schválení víz, v závislosti od vašej štátnej príslušnosti, budete možno potrebovať zaplatiť dodatočný recipročný poplatok za vydanie víz. Informácie o tom, či musíte zaplatiť recipročný poplatok za vydanie víz a tiež aj výšku poplatku nájdete na webovej stránke MZV.

Okrem týchto položiek si prineste so sebou aj vytlačenú časenku ako doklad o registrácii pohovoru. Môžete si so sebou priniesť aj akékoľvek iné doplňujúce doklady, ktoré podľa vás môžu vysvetliť vašu situáciu konzulárnemu úradníkovi.

Dodatočná dokumentácia #

Doplňujúce doklady sú jedným z mnohých faktorov, ktoré konzulárny úradník bude brať do úvahy počas vášho pohovoru. Konzulárni úradníci posudzujú každú žiadosť osobitne a pri rozhodovaní berú do úvahy profesionálne, spoločenské, kultúrne a iné faktory. Konzulárni úradníci sa môžu zamerať na vaše špecifické zámery, rodinnú situáciu, dlhodobé plány a perspektívu vo vašej krajine pobytu. Každý prípad sa posudzuje individuálne a berú sa do úvahy všetky hľadiská v rámci zákona.

Na pohovor by ste si mali priniesť ďalšie doklady (uvedené v bodoch). Originály dokladov sa uprednostňujú pred fotokópiami. Tieto doklady sa neposielajú na veľvyslanectvo USA faxom, emailom alebo poštou.

Konkrétne ide o:

  • Aktuálny doklad o príjme, daňové priznanie, list vlastníctva nehnuteľnosti alebo doklad o majetkovej účasti vo firme, doklad o majetku.
  • Váš plán cesty a/alebo iné vysvetlenie vašej plánovanej cesty.
  • Potvrdenie od vášho zamestnávateľa, v ktorom sa uvádza vaša pracovná pozícia, plat, ako dlho ste zamestnaní, akákoľvek schválená dovolenka, prípadne účel služobnej cesty do USA.
  • Výpis z registra trestov týkajúci sa akejkoľvek väzby alebo odsúdenia, aj keď ste si odpykali svoj trest alebo ste boli neskôr omilostení.

Pokiaľ chcete vedieť všetky podmienky vstupu do jednotlivých krajín sveta, spísali sme ich pre vás v jednotlivých podstránkach v sekcii Doklady a víza.

Ako vyplnit dotaznik #

Prvá strana

Surnames

Priezviská

Všetky priezviská, v poradí ako sú napísane v pase.

1

Given Names

Rodné meno

 

1

Full name in native alphabet

Celé meno napísane v rodnom jazyku

Meno treba napísať so slovenskou diakritikou

1

Have you ever used other names (i.e., maiden, religious, professional, alias, etc.)?

Použili ste niekedy iné mená (napríklad, náboženské, profesionálne, alias)?

Medzi ďalšie používané mená patrí vaše rodné priezvisko, rehoľné priezvisko, profesionálne meno alebo akékoľvek iné mená, pod ktorým ste známy alebo ste boli známy v minulosti.

1

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Other Surnames used (maiden, religious, professional, aliases, etc.)

Other given names used

Ďalšie používane priezviská

Zadajte Vaše iné mená, ktoré ste v minulosti požívali.

1

Do you have a telecode that represents your name?

Máte telekód, ktorý predstavuje vaše meno?

Odpoveď

1.       Áno

2.      Nie

Telekódy sú 4-miestne číselné kódy, ktoré predstavujú znaky v niektorých názvoch v iných ako latinských abecedách.

 

1

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

Telecode Surnames

Telecode Given Names

 

Telekódové priezviská

 

Telekódové krstné mená

 

1

Sex

 

-          Male

-          Female

Pohlavie

 

-          Muž

-          Žena

 

1

Marital Status

 

Odpovede

-          Married

-          Common law marriage

-          Civil union/ domestic partnership

-          Single

-          Widowed

-          Divorced

-          Legally separated

-          other

Rodinný stav

 

Odpovede

-          ženatý / vydatá

-          Manželstvo podľa zvykového práva

-          Občiansky zväzok/domáce partnerstvo

-          Slobodný

-          Vdova / vdovec

-          Rozvedený/á

-          Legálne oddelený/á

-          Iné

Ak ste odpovedali na otázku Iné, musíte vysvetliť vašu situáciu

1

Date and Place of Birth

 

Date

 

City

 

State/Province

 

Country/Region

Dátum a miesto narodenia

 

Dátum

 

Mesto

 

State/ Provincia

 

Krajina /Región

 

1

 

 

Druhá strana

Country/Region of Origin (Nationality) 

Krajina/región pôvodu (štátna príslušnosť)

 

2

Do you hold or have you held any nationality other than the one indicated above on nationality?

Máte alebo ste mali inú štátnu príslušnosť ako tú, ktorá je uvedená vyššie pri štátnej príslušnosti?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Zadajte všetky národnosti, ktorých ste v súčasnosti držiteľom, a všetky národnosti, ktoré ste mali predtým, bez ohľadu na to, či ste sa formálne a/alebo zákonne vzdali štátnej príslušnosti. Ak krajina, ktorej ste predtým mali štátnu príslušnosť, už nie je politickým subjektom alebo krajinou, vyberte štátnu príslušnosť, ktorá zodpovedá názvu krajiny, ktorá sa momentálne používa pre dané miesto.

2

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Other country/region of origin/nationality

 

Do you hold a passport for the other country/region of origin (nationality) indicated above? 

Iná krajina/región pôvodu/národnosť

 

Ste držiteľom pasu pre inú krajinu/región pôvodu (štátnu príslušnosť) uvedenú vyššie?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno, uveďte číslo pasu

 

2

Are you a permanent resident of a country/region other than your country/region of origin (nationality) indicated above?

Máte trvalý pobyt v inej krajine/regióne, ako je krajina/región pôvodu (štátna príslušnosť) uvedená vyššie?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Trvalý pobyt znamená každého jednotlivca, ktorému krajina/región zákonne udelila povolenie žiť a pracovať v danej krajine/regióne bez časového obmedzenia.

2

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Other permanent resident country/region

Iná krajina/región s trvalým pobytom

 

2

National Identification Number

Národné identifikačné číslo

Vaše národné identifikačné číslo je jedinečné číslo, ktoré poskytuje vaša vláda.

2

U.S. Social security

number

Sociálne zabezpečenie v USA

číslo

Táto otázka je pre občanov U.S.A.

Je možnosť zakliknúť okienko, že sa vás to netýka.

2

U.S. Taxpayer ID number

Identifikačné číslo amerického platiča daní

Táto otázka je pre občanov U.S.A. Je možnosť zakliknúť okienko, že sa vás to netýka.

2

 

Tretia strana

Purpose of Trip to the U.S

Dôvod cestovania do USA

Dôvod prečo cestujete do U.S.A. Otázka má veľa odpovedí.

Odpoveď: Temp. Business pleasure visitor (B) – Toto je odpoveď, ktorú použite ak cestujete za účelom turizmu.

 

 

3

Specify 

Uveďte

 

 

Otázka je viazaná na predošlú odpoveď. V tomto prípade odpovedáme B2 tourism/medical treatment (turizmus/ zdravotná starostlivosť)

3

Have you made specific travel plans? 

Urobil si špecifické cestovné plány?

 

Odpoveď

-          Áno

-          nie

Ak si nie ste istí svojimi cestovnými plánmi, uveďte odhad.

3

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Provide a complete itinerary for your travel to the U.S.:

 

Date of Arribal in U.S.

 

Arrival Flight (if known)

 

Arrival city

 

Date of Departure from U.S.

 

Departure flight (if known)

 

Departure city

 

Provide the locations you plan to visit in the U.S.

 

Location

 

 

 

Poskytnite kompletný itinerár vašej cesty do USA:

 

Dátum príchodu do USA

Príletový let (ak je známy)

Príletové mesto

 

Dátum odchodu z USA

 

 

Odletový let (ak je známy)

 

Mesto odchodu

 

Uveďte miesta, ktoré plánujete navštíviť v USA

 

Poloha

Informácie o dátumoch, a miest príletu a odletu Vám vieme poskytnúť

Emailom, telefonicky, na webovej stránke a aj osobne.

3

Ak ste odpovedali Nie na otázku: Urobil si špecifické cestovné plány?

 

Intended Date of Arrival

 

Intended Lenght of Stay in U.S.

-          years

-          months

-          weeks

-          days

-          less than 24 hours

Predpokladaný dátum príchodu

 

Zamýšľaná dĺžka pobytu

-          roky

-          mesiace

-          týždne

-          dni

-          menej ako 24 hodín

Informácie o dátumoch, a miest príletu a odletu Vám vieme poskytnúť

Emailom, telefonicky, na webovej stránke a aj osobne.

3

Provide the locations you plan to visit in the U.S.

 

Location

 

Address where you will stay in the U.S.

 

Street adress

City

State

Zip code (If known)

Uveďte miesta, ktoré plánujete navštíviť v USA

 

Poloha

 

Adresa, kde budete bývať v USA.

 

-          adresa ulice

-          Mesto

-          Štát

-          PSČ (ak je známe)

Informácie o dátumoch, a miest príletu a odletu Vám vieme poskytnúť

Emailom, telefonicky, na webovej stránke a aj osobne.

3

Person/Entity paying for your trip

-          Self

-          Other person

-          Present Employer

-          Employer in the U.S.

-          Other company/organization

Osoba/subjekt platiaca za vašu cestu

-          Sám/Sama

-          Iná osoba

-          Súčasný zamestnávateľ

-          zamestnávateľ v USA

-          Iná spoločnosť/organizácia

 

3

 

 

Štvrtá strana

Persons traveling with you

 

Are there other persons traveling with you? 

Cestujú s vami aj ďalšie osoby?

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

4

Ak ste odpovedali Áno na: Are there other persons traveling with you?  / Cestujú s vami aj ďalšie osoby?

 

 

Are you traveling as part of a group or organization? 

Cestujete ako súčasť skupiny alebo organizácie?

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

4

Ak ste odpovedali Áno na: Are you traveling as part of a group or organization? / Cestujete ako súčasť skupiny alebo organizácie?

 

Enter the name of the group you are traveling with

 

Zadajte názov skupiny, s ktorou cestujete

 

4

Ak ste odpovedali:

Nie na otázku: Are you traveling as part of a group or organization? / Cestujete ako súčasť skupiny alebo organizácie?

 

 

Surnames of Person Traveling With You 

 

Given Names of Person Traveling With You 

 

Relationship with Person

Priezvisko osôb, ktoré s vami cestujú

 

Krstné mená osôb, ktoré cestujú s vami

 

Vzťah s osobou

 

4

 

 

Piata strana

Have you ever been in the U.S.? 

 

Boli ste niekedy v Spojených štátoch?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

5

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku:

Provide information on your last five U.S. visits / Boli ste niekedy v Spojených štátoch?

 

 

Poskytnite informácie o svojich posledných piatich návštevách v USA

 

5

Have you ever been issued a U.S. Visa?

 

Bolo vám niekedy udelené vízum do USA?

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

5

Ak ste odpovedali: Áno na predošlú otázku

 

Date last Visa was Issued

 

Visa Number* 

 

Are you applying for the same type of Visa

 

Are you applying in the same country or location where the visa above was issued, and is this country or location your place of principal of residence? 

 

Have you been ten-printed*1?

 

Has your U.S. Visa ever been lost or stolen?

 

Has your U.S. Visa ever been cancelled or revoked? 

Dátum posledného vydania víza

 

Číslo víza

 

Žiadate o rovnaký typ víz?

 

Žiadate v tej istej krajine alebo na mieste, kde bolo vydané vyššie uvedené vízum, a je táto krajina alebo miesto vaším hlavným bydliskom?

 

Boli Vám spravené všetky otlačky prstov.

 

Stratili sa niekedy vaše víza do USA alebo vám ich niekto ukradol?

 

Boli vaše víza do USA niekedy zrušené alebo odvolané?

*je možnosť kliknúť že si nepamätáte

 

*1 Znamená, že pri vstupe do U.S.A. vám spravili otlačky všetkých prstov. A nie len dvoch.

5

Have you ever been refused a U.S. Visa, or been refused admission to the United States, or withdrawn your application for admission at the point of entry?

 

Stalo sa vám niekedy, že vám bolo zamietnuté americké vízum, alebo vám bol odmietnutý vstup do Spojených štátov, alebo ste stiahli vašu žiadosť o prijatie v mieste vstupu?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak odpoviete Áno, tak Vás budú žiadať o vysvetlenie, prečo vám boli zamietnuté víza / alebo prečo ste žiadosť stiahli.

5

Have you ever been denied travel authorization by the Department of Homeland Security through the Electronic System for Travel Authorization (ESTA)? 

Zamietlo vám niekedy ministerstvo vnútornej bezpečnosti cestovné povolenie prostredníctvom elektronického systému cestovných povolení (ESTA)?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak odpoviete Áno, tak Vás budú žiadať o vysvetlenie situácie

5

Has anyone ever filed an immigrant petition on your behalf with the United States Citizenship and Immigration Services?

Podal niekedy niekto vo vašom mene žiadosť o prisťahovalectvo na Úrade pre občianstvo a prisťahovalectvo Spojených štátov?

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak odpoviete Áno, tak Vás budú žiadať o vysvetlenie situácie

5

 

 

Šiesta strana

Home address

 

Street address

 

City

 

State / province

 

Postal Zone/ Zip code

 

Country/ region

Adresa bydliska

 

Ulica

 

Mesto

 

Štát / provincia

 

Poštová zóna/ PSČ

 

Krajina/región

 

6

Mailing address

Poštová adresa fyzickej osoby

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

6

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Provide your mailing address:

 

Street address

 

City

 

State/ province

 

Postal Zone/ Zip code

Country / region

 

 

 

Uveďte svoju poštovú adresu:

 

Ulica

 

Mesto

 

Štát/provincia

 

Poštová zóna/ PSČ

Krajina/región

 

6

Phone

 

Primary phone number

Telefón

 

Hlavné telefónne číslo

Napísať telefóne čísla na ktorých Vás budú vedieť kontaktovať. Napríklad vaše osobné číslo, číslo na váš pracovný telefón, pevná linka.

6

Have you used any other phone numbers in the last five years? 

Použili ste za posledných päť rokov nejaké iné telefónne čísla?

Poskytnite vaše predchádzajúce telefóne čísla. Ak ste nejaké používali. 

6

Email Address 

Emailova adresa

 

6

Have you used any other email addresses in the last five years? 

Použili ste za posledných päť rokov nejaké iné e-mailové adresy?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno tak uveďte ostatné emailové adresy

 

6

Social Media

Do you have a social media presence?

Select from the list below each social media platform you have used within the last five years. In the space next to the platform’s name, enter the username or handle you have used on that platform. Please do not provide your passwords. If you have used more than one platform or more than one username or handle on a single platform, click the 'Add Another' button to list each one separately. If you have not used any of the listed social media platforms in the last five years, select 'None.' 

 

Sociálne médiá

Máte zastúpenie na sociálnych sieťach?

Vyberte si zo zoznamu nižšie každú platformu sociálnych médií, ktorú ste používali za posledných päť rokov. Do poľa vedľa názvu platformy zadajte používateľské meno alebo rukoväť, ktorú ste na tejto platforme použili. Neuvádzajte svoje heslá. Ak ste na jednej platforme použili viac ako jednu platformu alebo viac ako jedno používateľské meno alebo rukoväť, kliknite na tlačidlo „Pridať ďalšiu“ a uveďte každé z nich samostatne. Ak ste za posledných päť rokov nepoužili žiadnu z uvedených platforiem sociálnych médií, vyberte možnosť Žiadne.

 

6

Do you wish to provide information about your presence on any other websites or applications you have used within the last five years to create or share content (photos, videos, status updates, etc.)?

Chcete poskytnúť informácie o svojej prítomnosti na akýchkoľvek iných webových stránkach alebo aplikáciách, ktoré ste za posledných päť rokov použili na vytváranie alebo zdieľanie obsahu (fotografie, videá, aktualizácie stavu atď.)?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak odpoviete Áno tak treba uviesť stránku, ktorú používate a vaše používateľské meno, alebo podobné identifikačné meno na danej stránke.

6

 

 

Siedma strana

Passport/ travel document type

 

-          Regular

-          Official

-          Diplomatic

-          Laissez-passer

-          other

Typ pasu/cestovného dokladu

 

- Cestovný

- Služobný

- Diplomatický

- Laissez-passer

- iné

Ak si zvolíte odpoveď other / iné tak musíte uviesť Váš typ pasu

7

Passport/Travel Document Number 

Číslo pasu/ dokumentu

 

7

Passport Book Number

Číslo Pasu

 

7

Country/authority that issued passport/ travel document

Krajina/autorita, ktorá vydal pas/cestovný doklad

 

7

Where was the Passport/Travel Document Issued?

 

City

State/province if shown on passport

Country region

Kde bol vydaný Váš pas / cestovné doklady?

 

 

Mesto

Štát/provincia, ak je uvedený v pase

Krajina

 

7

Issue date

Expiration date

Dátum vydania

Dátum exspirácie

 

7

Have you ever lost a passport or had one stolen? 

Stratili ste niekedy pas alebo vám ho ukradli?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak Áno tak treba uviesť číslo pasu ktorý bol ukradnutý, a vysvetliť situáciu.

7

 

 

Ôsma strana

Contact Person or Organization in the United States

 

Contact person

Srunames

Given name

 

Organization

Kontaktná osoba alebo organizácia v Spojených štátoch

Kontaktná osoba

Priezviská

Krstné meno

 

Organizácia

 

Vaším kontaktným miestom v USA môže byť každý jednotlivec v USA, ktorý vás pozná a môže v prípade potreby overiť vašu totožnosť. Ak nikoho v USA osobne nepoznáte, môžete zadať názov obchodu, spoločnosti alebo organizácie, ktorú plánujete počas cesty navštíviť. – Tu napíšte adresu vášho prvého hotela v USA.

8

Relationship to you

 

-          Relative

-          Spouse

-          Friend

-          Business assosiate

-          Employer

-          School official

-          Other

Vzťah k Vám

 

-          Príbuzný

-          Manžel

-          Priateľ

-          Obchodný partner

-          Zamestnávateľ

-          Školský úradník

-          Iné

Otázka sa vzťahuje na aký má vzťah daná osoba k vám.

 

Ak je odpoveď Other/ Iné tak musíte uviesť adresu, mesto a štát kde sa osoba/ organizácia nachádza

8

 

 

Deviata strana

Father's Full Name and Date of Birth

 

Surnames

Given names

Date of Birth

Otcovo celé meno a dátum narodenia

 

Priezviská

Krstné mená

Dátum narodenia

 

9

Is your father in the U.S.? 

Je váš otec v Spojených Štátoch?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Na odpoveď Áno sa budú pýtať na father’s status / postavenie otca. Otázka sa týka či je váš otec občanom USA

-          Vyplniť aj keď už nežije

9

Mother's Full Name and Date of Birth

 

Surnames

Given names

Dates of birth

Celé meno matky a dátum narodenia

 

Priezviská

Krstné mená

Dátumy narodenia

 

9

Is your mother in the U.S.? 

Je vaša matka v USA?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Na odpoveď Áno sa budú pýtať na Mother's status/ postavenie matky. Otázka sa týka, či je vaša matka občanom USA

-          Vyplniť aj keď už nežije

9

Do you have any immediate relatives, not including parents, in the United States? 

Máte v Spojených štátoch nejakých blízkych príbuzných, okrem rodičov?

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Znamená snúbenca/snúbenicu, manžela (manžel/manželku), dieťa (syn/dcéra) alebo súrodenca (brat/sestra).

 

Ak áno bude treba odpovedať na otázky ohľadom ich mena, a vzťahu k vám, a či sú občanmi USA

9

Do you have any other relatives in the United States? 

Máte v Spojených štátoch ďalších príbuzných?

 

 

9

 

 

Desiata strana

Primary occupation

 

Present employer or school name

 

Present employer or school address

 

Street address

 

City

 

State/ province

Postal zone/ Zip code

 

Phone number

 

Country /Region

Primárne Zamestnanie

 

Súčasný zamestnávateľ alebo názov školy

 

Uveďte adresu zamestnávateľa alebo školy

 

Ulica

 

Mesto

 

Štát/provincia

Poštová zóna/ PSČ

Telefónne číslo

 

Krajina/región

Musíte vybrať sektor v ktorom pracujete alebo študujete.

A vyplniť informácie o vašej práci, alebo o vašej škole.

10

Start date

Dátum začiatku

Dátum začatia momentálnej práce / štúdia

10

Montly income in local currency (if employed)

Mesačný príjem v miestnej mene (ak je zamestnaný)

Otázka neplatí ak ste študent a nemáte príjem.

10

Briefly describe your duties

Stručne popíšte svoje povinnosti

Opísať vašu náplň práce, alebo čo študujete

10

 

 

Jedenásta strana

Were you previously employed?

 

Boli ste predtým zamestnaný?

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

11

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Employer name

 

Emplyer street address

 

City

 

State/province

 

Postal Zone/ Zip code

 

Country /region

 

Telephone number

 

Job title

 

Supervisor’s surnames

 

Supervisor’s given name

 

Employment date from

 

Employment date to

Meno zamestnávateľa

 

Adresa zamestnávateľa

 

Mesto

 

Štát/provincia

 

Poštová zóna/ PSČ

 

Krajina/región

 

Telefónne číslo

 

Názov práce

 

Priezviská vedúceho

 

Krstné meno nadriadeného

 

Dátum pracovného pomeru od

 

Zamestnaný do dátumu

Uveďte informácie o vašom predošlom zamestnaní.

11

Have you attended any educational institutions at a secondary level or above? 

Navštevovali ste nejaké vzdelávacie inštitúcie na strednej alebo vyššej úrovni?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Na túto otázku musíte odpovedať Áno, ak ste niekedy navštevovali, akokoľvek dlho, strednú (alebo jej ekvivalent vo vašej krajine) alebo vysokú školu, univerzitu, postgraduálnu školu, doktorandský program alebo odborný program.

11

 

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Provide the following information on the educational institution(s) you have attended.

 

Name of institution

 

Street Adress

 

City

 

State/provicne

 

Postal Zone/Zip code

 

Country/region

 

Course of study

 

Date of Attendance from

 

Date of attendance to

 

 

Uveďte nasledujúce informácie o vzdelávacích inštitúciách, ktoré ste navštevovali.

 

Názov inštitúcie

 

Adresa ulice

 

Mesto

 

Štát/provincia

 

Poštová zóna/PSČ

 

Krajina/región

 

Priebeh štúdia

 

Dátum účasti od

 

Dátum účasti na

 

Na otázku treba vypísať informácie o všetkých školách ktoré ste navštevovali počas vášho štúdia.

 

 

11

 

 

Dvanásta strana

Do you belong to a clan or tribe? 

Patríte do klanu alebo kmeňa?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno musíte uviesť meno klanu alebo kmeňa

 

Je možnosť kliknúť, že táto otázka sa vás netýka.

12

Provide a List of Languages You Speak

 

Poskytnite zoznam jazykov, ktorými rozprávate

 

12

Have you traveled to any countries/regions within the last five years? 

Cestovali ste za posledných päť rokov do nejakých krajín/regiónov?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno treba vypísať ktoré krajiny ste navštívili za posledných 5 rokov.

12

Have you belonged to, contributed to, or worked for any professional, social, or charitable organization?

Patrili ste do nejakej profesijnej, sociálnej alebo charitatívnej organizácie, prispievali ste do nej alebo ste pre ňu pracovali?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno uveďte meno organizácie

12

Do you have any specialized skills or training, such as firearms, explosives, nuclear, biological, or chemical experience?

Máte nejaké špecializované zručnosti alebo výcvik, ako sú strelné zbrane, výbušniny, jadrové, biologické alebo chemické skúsenosti?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašich zručností

12

Have you ever served in the military? 

 

Slúžil si niekedy v armáde?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

 

12

Ak ste odpovedali Áno na predošlú otázku

 

Provide the following information:

Name of Country/Region

 

Branch of Service

 

Rank/Position

 

Military Speciality

 

Date of Service from

 

Date of service to 

Uveďte prosím nasledujúce údaje:

Názov krajiny/regiónu

 

Pobočka služby

 

Hodnosť/pozícia

 

Vojenská špecialita

 

Dátum služby od

 

Dátum služby do

 

12

Have you ever served in, been a member of, or been involved with a paramilitary unit, vigilante unit, rebel group, guerrilla group, or insurgent organization?

Slúžili ste niekedy v polovojenskej jednotke, vigilantnej jednotke, povstaleckej skupine, partizánskej skupine alebo povstaleckej organizácii, boli ste ich členom alebo ste s nimi spolupracovali?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

12

 

 

Trinásta strana

Do you have a communicable disease of public health significance? (Communicable diseases of public significance include chancroid, gonorrhea, granuloma inguinale, infectious leprosy, lymphogranuloma venereum, infectious stage syphilis, active tuberculosis, and other diseases as determined by the Department of Health and Human Services.) 

Máte prenosné ochorenie s významom pre verejné zdravie? (K prenosným chorobám verejného významu patrí chancroid, kvapavka, granuloma inguinale, infekčná lepra, lymfogranuloma venereum, infekčné štádium syfilisu, aktívna tuberkulóza a iné choroby, ako ich určí ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb.)

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

13

Do you have a mental or physical disorder that poses or is likely to pose a threat to the safety or welfare of yourself or others? 

Máte duševnú alebo fyzickú poruchu, ktorá predstavuje alebo môže predstavovať hrozbu pre bezpečnosť alebo blaho vás alebo iných?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

13

Are you or have you ever been a drug abuser or addict? 

Ste alebo ste niekedy boli drogovo závislý alebo závislý?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

13

 

 

Štrnásta strana

Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action? 

Boli ste niekedy zatknutý alebo odsúdený za nejaký priestupok alebo trestný čin, hoci bol predmetom milosti, amnestie alebo iného podobného konania?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

Have you ever violated, or engaged in a conspiracy to violate, any law relating to controlled substances?

Porušili ste niekedy alebo ste sa zapojili do sprisahania s cieľom porušiť nejaký zákon týkajúci sa kontrolovaných látok?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

Are you coming to the United States to engage in prostitution or unlawful commercialized vice or have you been engaged in prostitution or procuring prostitutes within the past 10 years? 

Prichádzate do Spojených štátov, aby ste sa venovali prostitúcii alebo nezákonnej komercializovanej neresti, alebo ste sa za posledných 10 rokov venovali prostitúcii alebo obstarávaniu prostitútok?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

Have you ever been involved in, or do you seek to engage in, money laundering?

Zapojili ste sa niekedy do prania špinavých peňazí alebo sa doňho snažíte zapojiť?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

Have you ever committed or conspired to commit a human trafficking offense in the United States or outside the United States?

Spáchali ste niekedy spáchanie trestného činu obchodovania s ľuďmi v Spojených štátoch alebo mimo nich?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

Have you ever knowingly aided, abetted, assisted or colluded with an individual who has committed, or conspired to commit a severe human trafficking offense in the United States or outside the United States? 

Už ste niekedy vedome pomáhali, navádzali, pomáhali alebo sa dohodli s osobou, ktorá spáchala alebo sa sprisahala za účelom spáchania závažného trestného činu obchodovania s ľuďmi v Spojených štátoch alebo mimo Spojených štátov?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

Are you the spouse, son, or daughter of an individual who has committed or conspired to commit a human trafficking offense in the United States or outside the United States and have you within the last five years, knowingly benefited from the trafficking activities? 

Ste manželom/manželkou, synom alebo dcérou jednotlivca, ktorý spáchal trestný čin obchodovania s ľuďmi alebo sa s ním zosnoval v Spojených štátoch alebo mimo územia Spojených štátov, a mali ste v priebehu posledných piatich rokov vedomý prospech z aktivít obchodovania s ľuďmi?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

14

 

 

Pätnásta strana

Do you seek to engage in espionage, sabotage, export control violations, or any other illegal activity while in the United States? 

Snažíte sa počas pobytu v Spojených štátoch zapojiť do špionáže, sabotáže, porušovania kontroly vývozu alebo inej nezákonnej činnosti?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Do you seek to engage in terrorist activities while in the United States or have you ever engaged in terrorist activities? 

Snažíte sa zapojiť do teroristických aktivít v Spojených štátoch alebo ste sa niekedy zapojili do teroristických aktivít?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you ever or do you intend to provide financial assistance or other support to terrorists or terrorist organizations? 

Mali ste niekedy alebo máte v úmysle poskytnúť finančnú pomoc alebo inú podporu teroristom alebo teroristickým organizáciám?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Are you a member or representative of a terrorist organization? 

Ste členom alebo zástupcom teroristickej organizácie?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Are you the spouse, son, or daughter of an individual who has engaged in terrorist activity, including providing financial assistance or other support to terrorists or terrorist organizations, in the last five years? 

Ste manželom, synom alebo dcérou osoby, ktorá sa za posledných päť rokov zapojila do teroristickej činnosti vrátane poskytovania finančnej pomoci alebo inej podpory teroristom alebo teroristickým organizáciám?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you ever ordered, incited, committed, assisted, or otherwise participated in genocide? 

Už ste niekedy nariadili, podnecovali, spáchali, asistovali alebo sa inak podieľali na genocíde?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you ever committed, ordered, incited, assisted, or otherwise participated in torture?

Už ste niekedy spáchali, nariadili, podnecovali, pomáhali alebo inak sa podieľali na mučení?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you committed, ordered, incited, assisted, or otherwise participated in extrajudicial killings, political killings, or other acts of violence?

Spáchali ste, nariadili, podnecovali, asistovali alebo sa inak podieľali na mimosúdnych vraždách, politických vraždách alebo iných násilných činoch?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you ever engaged in the recruitment or the use of child soldiers? 

Zapojili ste sa niekedy do náboru alebo využívania detských vojakov?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you, while serving as a government official, been responsible for or directly carried out, at any time, particularly severe violations of religious freedom?

Boli ste počas výkonu funkcie vládneho úradníka niekedy zodpovední alebo priamo vykonávali obzvlášť závažné porušovanie náboženskej slobody?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you ever been directly involved in the establishment or enforcement of population controls forcing a woman to undergo an abortion against her free choice or a man or a woman to undergo sterilization against his or her free will? 

Boli ste niekedy priamo zapojený do zavedenia alebo presadzovania populačných kontrol, ktoré nútia ženu podstúpiť interrupciu proti jej slobodnej vôli alebo muža alebo ženu podstúpiť sterilizáciu proti svojej slobodnej vôli?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

Have you ever been directly involved in the coercive transplantation of human organs or bodily tissue?

Zapojili ste sa niekedy priamo do nátlakovej transplantácie ľudských orgánov alebo telesného tkaniva?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

15

 

 

Šestnásta strana

Have you ever sought to obtain or assist others to obtain a visa, entry into the United States, or any other United States immigration benefit by fraud or willful misrepresentation or other unlawful means?

Snažili ste sa niekedy získať alebo pomôcť iným získať vízum, vstup do Spojených štátov alebo akúkoľvek inú výhodu prisťahovalectva v Spojených štátoch podvodom alebo úmyselným skresľovaním alebo inými nezákonnými prostriedkami?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

16

Have you ever been removed or deported from any country? 

Boli ste niekedy vyhostení alebo deportovaní z nejakej krajiny?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

16

 

 

Sedemnásta strana

Have you ever withheld custody of a U.S. citizen child outside the United States from a person granted legal custody by a U.S. court? 

Už ste niekedy odopreli opatrovníctvo dieťaťa občana USA mimo územia Spojených štátov osobe, ktorej súd v USA udelil zákonnú starostlivosť?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

17

Have you voted in the United States in violation of any law or regulation? 

Volili ste v Spojených štátoch v rozpore s nejakým zákonom alebo predpisom?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

17

Have you ever renounced United States citizenship for the purposes of avoiding taxation? 

 

Už ste sa niekedy vzdali občianstva Spojených štátov amerických, aby ste sa vyhli zdaneniu?

 

Odpoveď

-          Áno

-          Nie

Ak áno je potrebné vysvetlenie vašej situácie

 

17

 

 

Dodatočné požiadavky

Platný pas

Váš pas musí mať platnosť šesť mesiacov po období vášho pobytu v USA.

 

Budete potrebovať fotku vášho pasu

 

 

Fotografiu

Budú si pýtať vašu fotku. Fotka musí mať rozmery 5x5cm, nemôže byť staršia ako 6 mesiacov.

Digitálnu fotku potom budete musieť poskytnúť aby ste mohli pokračovať vo formulári.

 

Viac informácii o požiadavkách na fotku sa dozviete tu.

 

 

Doklad o zaplatení

Poplatok za požiadanie o vízum je 160 USD v miestnej mene. Na tejto stránke nájdete viac informácii o úhrade poplatku.

 

 

Registrácia

Budete vyzvaný na registráciu na konci formuláru.

 

Na registráciu budete potrebovať váš email a heslo ktoré si vytvoríte. Po registrácii sa budete môcť vrátiť k vášmu formuláru

 

 

Ďalšie informácie

Ďalšie informácie ohľadne amerických víz nájdete v našom blogu priamo tu.

 

 

 

Michael Vozár

Michael Vozár

Michael Vozár

Zo zájazdu:

Michael Vozár

Posledná úprava článku | Prečítané: 5274

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

3324
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.