Keď poviete obyvateľovi Taiwanu, že je Číňan, tak sa zháči. Hoci pevninskú Čínu a Taiwan oddeľuje len 180 kilometrov široký Taiwanský prieliv, politika medzi nimi tvorí oveľa hlbšiu priepasť. Nedá sa ale poprieť ich zdieľaný kultúrny a historický odkaz, vďaka ktorému môžeme Taipei považovať za jedno z najkrajších moderných čínskych miest na svete.

Čo oddeľuje Čínu a Taiwan? #

Čo to je vlastne medzi Čínou a Taiwanom? V našich končinách ich niekedy berieme ako jednu krajinu ale v skutočnosti sú od seba Taiwan a Čína oddelený viac ako len morom. Taiwan je de facto nezávislý štát s vlastnou politikou, demokratickým štátnym zriadením a trhovým kapitalizmom západného typu. Je to vlastne čínsky ostrov, ktorý sa nikdy nedostal pod nadvládu komunistickej Čínskej ľudovej republiky. Tá si ho ale dodnes nárokuje a preto Taiwan nie je drvivou väčšinou krajín uznaný ako nezávislý štát. Aj preto by ste napríklad aj na olympijských hrách márne hľadali taiwanskú reprezentáciu. Skrýva sa totiž pod názvom „Čínske Taipei“. Prepojenie Číny a Taiwanu sa ale nedá poprieť a spoločnú kultúru a históriu tu cítiť na každom kroku. Aj keď Taiwanci neradi počujú, že sú Číňania, tak nepopierajú spoločné korene. Dokonca svojim spôsobom sa obyvatelia ostrova, známeho pod starým názvom Formosa, pokladajú za legitímnych pokračovateľov pred-komunistickej Číny. Či sa ale rozhodnete pridať na jednu alebo druhú stranu tak nikto nemôže poprieť, že Taiwan je nádherný ostrov a jeho hlavné mesto Taipei skutočnou výkladnou skriňou modernej Čínskej kultúry, ktorá určite stojí za návštevu.

Čo to je vlastne medzi Čínou a Taiwanom? Je to v podstate čínsky ostrov, ktorý sa nikdy nedostal pod nadvládu komunistickej Čínskej ľudovej republiky.

Trochu Čína, trochu Japonsko #

Taipei je svetovou metropolou v rámci ktorej aglomerácie žije jedna tretina obyvateľov Taiwanu – vyše 7 miliónov ľudí. Mesto je jednoznačne moderné a nájdeme high-tech metro, stovky presklených budov a jeden z najznámejších mrakodrapov planéty Taipei 101. Zároveň je to ale mesto tradície v ktorom nájdete viacero koloritných nočných trhov, nádherné chrámy, jeden napríklad aj zapísaný v UNESCO a dokonca si tu viete pozrieť aj časť čínskej cisárskej zbierky umenia. O Taipei preto môžeme hovoriť ako o všestrannom meste, ktoré má za sebou vlastnú komplexnú históriu v rámci ktorej si zažilo éru čínskej nadvlády, potom japonskú koloniálnu okupáciu a potom opätovný návrat k čínskej tradícii. Dokopy všetky tieto podnety pomohli vytvoriť neuveriteľne unikátne miesto, kde sa cítite trochu ako v Japonsku, trochu ako v Číne, trochu ako na Západe, a dokopy neskutočne príjemne. Aj preto sa sem my v BUBO vraciame s radosťou už 20 rokov.

Perfektná doprava #

Taipei je na to koľko tu žije ľudí relatívne malým mestom. Centrálna časť je veľká asi ako Bratislava s priľahlými obcami. Celá aglomerácia je asi tri krát väčšia ako hlavné mesto Slovenska. Zároveň je tu výborná infraštruktúra, preto sa tu výborne presúva. K dispozícii je rozsiahla sieť ciest a diaľnic, množstvo autobusov a skutočne obrovská a moderná sieť metra. Osobne odporúčam na presúvanie práve metro, nakoľko sa nim dostane v rámci mesta kamkoľvek veľmi šikovne a vyhnete sa potenciálnym zápcham, ktoré sú neoddeliteľne spojené s metropolami rozmerov Taipei. Metro je tu zároveň aj dobrým zážitkom, stanice sú miestami rozsiahle, výborne udržiavané a všetko tu funguje ako hodinky. Ak ste počuli o japonskej presnosti tak metro v Taipei jej môže pokojne konkurovať. Zároveň práve v rámci metra sa dostanete medzi bežných ľudí a priblížite sa každodennému tempu metropoly Taiwanu. Kam sa metrom odviezť? Čo stihnete v Taipei za deň? Máme tu pre Vás niekoľko rokmi overených BUBO tipov.

O Taipei preto môžeme hovoriť ako o všestrannom meste. Cítite sa tu trochu ako v Japonsku, trochu ako v Číne, trochu ako na Západe, a dokopy neuveriteľne príjemne.

3 fotografie

Hlavné námestie Taipei, Námestie slobody

„Otec národa“ #

Ak hovoríme o Taiwane musíme spomenúť meno Čankajšek. Jeden z najdôležitejších politikov čínskych dejín, generalisimo čínskej armády počas druhej svetovej vojny a nezmieriteľný nepriateľ Mao C Tunga je totiž dôvodom prečo  ostrov nikdy nebol súčasťou komunistickej Číny. Čankajšek sa sem utiahol v roku 1949 so zvyškami svojej armády po tom ako prehral občiansku vojnu s čínskymi komunistami a vyhlásil tu Čínsku Republiku – nacionalistickú a antikomunistickú diktatúru, ktorá pretrvala až do 80. rokov 20. storočia. V rámci tejto éry bol uctievaný ako otec národa a jeho režim vládol na Taiwane oceľovou päsťou. Čankajškov odkaz nie je už dnešnej dobe vnímaný univerzálne pozitívne, ako tomu desaťročia bolo, ale stále je národným hrdinom. Aj vďaka tomu je jedna z najvýraznejších pamiatok v meste jeho pamätník – CKS Memorial. Nájdeme ho rovno na rovnomennej zastávke metra. Keď z neho vyjdeme, tak zastaneme pod ozrutnou slávobránou a pred nami sa otvorí obrovské Námestie slobody. Je to najväčšie námestie v Taipei a pokojne ho môžeme označiť aj za hlavné námestie celého Taiwanu. Práve tu sa dejú rôzne oficiálne verejné udalosti alebo demonštrácie. Po našej ľavej ruke ho lemuje Národná koncertná sieň a po pravej Národné divadlo. Priamo pred nami výhľadu dominuje masívna biela budova s modrou strechou – CKS Memorial, alebo pamätník prezidenta Čankajška. Prejdeme sa cez námestie a vyjdeme schody, na vrch pamätníka, tu nás okrem peknej vyhliadky na námestie pod nami očakáva aj veľká socha Čankajška s čestnou strážou. Odporúčam načasovať si návštevu tak aby sme prišli asi  minút pred celou hodinou. O celej sa totiž vždy striedajú stráže a máme možnosť asi 10 minút pozorovať rituálnu výmenu elitných vojakov s mávaním naleštenými zbraňami, salutovaním a príkladnou disciplínou. Potom zídeme dole výťahom po pravej ruke od vstupu. Tu nájdeme malé múzeum Čankajškovho života, pekný model celého areálu alebo aj suveníry a pamätné mince.

O celej hodine sa vždy striedajú stráže a máme možnosť asi 10 minút pozorovať rituálnu výmenu elitných vojakov s mávaním naleštenými zbraňami, salutovaním a príkladnou disciplínou.

4 fotografie

Výmena stráží zachytená z blízka

Strecha Taipei #

Z CKS memoriálu vieme šikovne pokračovať v našej prehliadke mesta po červenej linke metra na zastávku Taipei 101. Žiadna návšteva metropoly Taiwanu by nebola kompletná bez zástavky na mrakodrape, ktorý mesto preslávil – Taipei 101. Tento architektonický skvost bol prvým mrakodrapom, ktorý prekonal výšku 500 metrov a niekoľko rokov sa pýšil prívlastkom najvyššej budovy sveta. Aj keď dnes mu tento titul už nepatrí je to stále jeden z najkrajších mrakodrapov planéty. Zároveň je to vynikajúca ukážka toho ako si Taiwan ctí svoje čínske korene – celý mrakodrap je totižto pretkaný architektonickými odkazmi na čínsku kultúru a zároveň je navrhnutý v súlade so starobylým čínskym umením geomancie feng šuej. Pri tom je to ale super moderná a ekologická budova, ktorej aj najnovšie mrakodrapy ťažko konkurujú. Taipei 101 nájdeme jednoducho – je ho vidieť z každej strany. Keď nás metro privezie na rovnomennú zastávku odporúčam prejsť sa po okolí aby sme si mrakodrap pozreli aj z vonka – reálne je totiž metro riešené tak šikovne, že von z neho pri návšteve takto význačných budov ani nemusíte vyjsť. Keď sme si pozreli Taipei 101 z vonka, tak určite sa musíme pozrieť aj dnu! Určite sa oplatí ísť sa pozrieť aj na 89. poschodie na vyhliadku na mesto – jednu z najvyšších vyhliadok planéty. Sem sa dostaneme výťahom z nákupného centra Taipei 101, ktoré zaberá prvých 5 poschodí budovy. Vstup do výťahu na vyhliadku je až na samotnom 5. poschodí. Ak máte chuť, môžete túto návštevu spojiť aj s luxusným nákupom – v Taipei 101 Shopping Center nájdete tie najlepšie svetové značky a skutočne nádherné butiky. Na vstup na vyhliadku sa niekedy čaká aj pol hodinu, určite to ale stojí za to. Keď prídete hore tak okrem úžasného výhľadu, 360 stupňov, môžete v dobrom počasí vyjsť aj na strechu, a zároveň aj do vnútra veže pozrieť si veľký spomaľovač vetra. Čo to je? Obrovské ťažidlo, ktoré zmenšuje pohyby veže počas tajfúnov a zemetrasení. Je to pomyselné srdce Taipei 101 a zároveň aj jeden z dôvodov prečo je tento mrakodrap považovaný za skutočný architektonický skvost. Z vyhliadky zídeme cez 88. poschodie, kde si môžete pozrieť unikátne koralové šperky alebo si vychutnať kávu, prípadne tradičné hovädzie rezance s najlepšou vyhliadkou v meste.

Aj keď Taipei 101 dnes už nepatrí titul najvyššej budovy sveta, je to stále jeden z najkrajších mrakodrapov planéty.

4 fotografie

Taipei 101 - pýcha Taiwanu

Domov čínskych tradícii #

Taipei 101 je situovaná v modernej štvrti Xinyi, všade okolo Vás sú moderné mrakodrapy a presklené budovy. Na prvý pohľad by ste vôbec nevedeli, že ste na ďalekom východe. Ale toto je Taiwan a tradícia tu žije s modernými vplyvmi v harmónii. Najlepšie to uvidíme na našej ďalšej zastávke – v Národnom palácovom múzeu. Toto nájdeme tiež na červenej linke, ale na opačnej strane ako Taipei 101. Musíme vystúpiť na zastávke Shilin (mimochodom večer tu nájdeme jedni z najslávnejších nočných trhov) a odviezť sa kúsok autobusom R30. Národné palácové múzeum je situované v budove, ktorá evokuje tradičnú čínsku architektúru, je pritom ale z 20. storočia a nájdeme tu všetky moderné vymoženosti. Múzeum je obrovské, ale kolekcia umenia ktorú má priamo z čínskeho cisárskeho dvora, je ešte väčšia. V ktoromkoľvek momente sú tu vystavené maximálne 3% zo všetkých objektov ktoré múzeum vlastní - 3000 exponátov. Aj preto sa sem BUBO rado vracia, je jedno koľko krát ste tu boli, vždy nájdete niečo nové, alebo dočasnú výstavu ktorej môže konkurovať len pár miest na svete. Ak sa Vám nechce prechádzať celé múzeum, tak odporúčame určite navštíviť minimálne vrchné, 3. poschodie, kde je expozícia jadeitu a bronzu v ktorej nájdete niektoré z najkrajších, ale aj najstarších produktov čínskej kultúry na svete. Ak si chcete dôkladne prejsť celé múzeum tak Vám to potrvá aj pol dňa a to počítajte s tým, že sa tu vôbec nesmie fotiť. S fotkami by tu nadšenci vedeli stráviť aj celý deň. Bežný návštevník ale za dve hodiny pokojne stihnete to najdôležitejšie, a možno mu ostane aj čas na kávu alebo suveníry v obchode na prízemí. Pozor, dobre si to načasujte, múzeum zatvára o 17tej. 

V ktoromkoľvek momente sú v Národnom palácovom múzeu vystavené maximálne 3% zo všetkých objektov v jeho vlastníctve - 3000 exponátov.

4 fotografie

NIekoľko z najznámejších kúskov palácového múzea

Skrytá história #

Ak máte ešte chuť, tak cestou späť do mesta sa dá vystúpiť z metra na zastávke Yuanshan Park a ísť sa pozrieť do náboženského centra Taipei. Tu nájdeme vedľa seba konfuciánsky chrám a taoistický chrám Bao An. Ak by ste mali vidieť na Taiwane len jeden chrám, tak je to určite práve Dalongdong Bao An. Je to krásna historická budova s bohatou výzdobou a nádhernými maľbami po celom obvode centrálnej miestnosti. Odporúčam prejsť až za ňu a navštíviť zadný oltár, ktorý je venovaný jednému z najdôležitejších ľudových božstiev – Cisárovi Shennungovi. Je zaujímavé, že je zobrazovaný podobne ako čert v rámci západnej mytológie. Celý chrám je relatívne malý, ale je tak pekne prepracovaný a citlivo udržiavaný, že sa dostal až do svetového dedičstva UNESCO ako najkrajší chrám Taipei. Nie je ale jediný. Ak máte radi sochy a preferovali by ste niečo bližšie k centru mesta tak sa dá navštíviť aj chrám Longshan, ktorý nájdeme pri rovnomennej zastávke a skrýva v sebe krásnu kolekciu stoviek budhistických sôch.

Ak by ste mali vidieť na Taiwane len jeden chrám, tak je to určite práve Dalongdong Bao An.

3 fotografie

Chrám Bao An, svetové dedičstvo Taipei

Poslená spomienka na Japonsko #

Keď si prejdeme najhlavnejšie pamiatky mesta, tak nám stále ostáva čas na večernú prechádzku. Určite odporúčame nenechať sa unaviť turistickými atrakciami cez deň a ušetriť si sily aj na večer. Taipei je za tmy úplne iný ako počas dňa a nechať si ujsť jeho vysvietené ulice by bolo hriechom. Preto hor sa do večerného centra mesta! Najlepšie je tu natiahnuť si nohy v okolí prezidentského paláca. Ten je pozostatkom japonskej okupácie a najkrajší je práve za tmy, keď je vysvietený a vyniká jeho dominantná centrálna veža. Najlepšie sa sem dostaneme metrom na zastávku NTU Hospital. Z metra vyjdeme východom, ktorý sa volá Peace Park. Ocitneme sa v parku incidentu 228, ktorý pripomína čistky a prenasledovanie občianskych aktivistov počas Čankajškovho režimu. Priamo pred nami bude Národné múzeum umenia a my sadáme cez park po ľavej strane. V strede parku je moderný monument, ktorý má pripomínať obete incidentu 228 – čistky Taiwanských intelektuálov, ktorá začala obdobie politickej neslobody na ostrove. Pokračujeme rovno a vyjdeme z parku tak, že prezidentský palác budeme mať rovno po pravej ruke. Prejdeme sa smerom k nemu a okolo paláca aby sme sa bližšie pozreli na pozoruhodnú architektúru, ktorú by sme nečakali práve tu na ďalekom východe. Prejdeme ulicou s tým, že budeme mať prezidentský palác po ľavej ruke a budeme pokračovať za neho.  Ocitneme sa priamo vo vládnej štvrti a okolo nás budú hlavné ministerstvá a centrála tajnej služby. Prejdeme tadiaľto asi 7 minút a zrazu sa ocitneme na vysvietenej hlavnej ceste Zhonghua priamo pri štvrti Ximending.

Taipei je za tmy úplne iný ako počas dňa a nechať si ujsť jeho vysvietené ulice by bolo hriechom.

3 fotografie

Prechádzka večerným Taipei sa rozhodne oplatí

Mladé Taipei #

Keď ste na Taiwane tak by ste určite mali navštíviť aspoň raz nočné trhy. A ak by ste mali navštíviť len jedny nočné trhy na Taiwane, tak určite Ximending. Nie sú to najstaršie alebo najtradičnejšie trhy v meste. Práve naopak. Je to štvrť mladých ľudí a večerného života a práve preto budú pre Vás jedinečným zážitkom. Na každom kroku sú tu reštaurácie od výmyslu sveta. Máte chuť na kvalitné miestne jedlo? Je k dispozícii. Radšej by ste si dali japonské, európske alebo americké špeciality? Nájdete tu všetko. Obchody a stánky lemujú ulice a predávajú všetko čo Vám napadne alebo ja nenapadne - či už chcete značkové veci z veľkých nákupných centier, alebo drobnosti z pouličných stánkov, na Ximendingu nájdete jedno vedľa druhého. Na ulici môžete stretnúť pouličných umelcov, hudobníkov alebo kúzelníkov. Tiež tu nájdeme aj najväčšie kiná v meste a pre tých smädných aj pár miest, kde sa dá zohnať inak veľmi zriedkavé čapované pivo. Ximending je skrátka štvrť, ktorá žije a kde je mimoriadne príjemné sa večer prejsť, nasať atmosféru a precítiť rytmus života Taipei.

Nájdete tu všeličo, či už Vás zaujíma história, kultúra, moderné pamiatky alebo gastronómia, luxus a nákupy.

Všestranné mesto #

Ako som písal na začiatku článku, tak Taipei je všestranné mesto. Nájdete tu všeličo, či už Vás zaujíma história, kultúra, moderné pamiatky alebo gastronómia, luxus a nákupy. Všetko tu má ale jeden spoločný menovateľ – čínsky kultúrny odkaz. Nezávisí na tom, čo Vás baví, tu si prídete na svoje a ako bonus budete mať pocit skutočnej exotiky, ale s prímesou komfortnej modernity, ktorý niekedy našincovi chýba v pevninskej Číne. Preto je Taipei určite destinácia ktorú my v BUBO odporúčame a vždy sa sem radi vraciame. Zastavte sa tu aj Vy a vychutnajte si modernú a veľmi príjemnú nie-tak-úplne Čínu na Taiwane!

TOP zážitky v Taipei #

  1. Výhľad z Taipei 101 – najkrajšia vyhliadka na mesto z jednej v najvyšších vyhliadkových plošín na svete
  2. Výmena stráží pri soche prezidenta Čankajška – rituálna výmena elitných vojakov v rámci Čankajškovho pamätníku je pripomienkou rozdelenia Číny a Taiwanu
  3. Navštíviť tretie poschodie národného múzea a pokochať sa najkrajšími čínskymi cisárskymi jadeitovými pamiatkami
  4. Prejsť sa vysvieteným, večerným Taipei a pozrieť si historický prezidentský palác a vládnu štvrť
  5. Užiť si nočné trhy a pulzujúci večerný život v štvrti mladých, Ximending

3 fotografie

Tri aktivity navyše pre každého

Tri špeciálne BUBO tipy navyše #

1. Pre aktívnejších #

Výstup na Sloniu horu Xiangshan - ak máte chuť na mal rozcvičku a  schody pre Vás nie sú problém, tak odporúčame výstup na sloniu horu neďaleko Taipei 101. Práve odtiaľto sa fotia zábery Taipei 101 s mestom. Je tu veľmi pekne cez deň, ale aj večer. Aby sme sa sem dostali tak ideme na konečnú červenej linky na zastávku Xiangshan z metra sa dáme doľava cez park na Xiangshan Trail. Cesta k najlepším výhľadom trvá asi 20 minút a sú to takmer samé schody, nie sú ale vysoké a reálne ich zvládne každý kto sa odhodlá. Počítajte iba, že ich je vyše 600. Odmenou Vám bude krásny výhľad, známy z katalógov alebo instagramových fotografií.

2. Pre milovníkov kultúry #

Duchovná očista v chráme Hsing Tian Kong – Novší konfuciánsky chrám v srdcia Taipei je možno najživším chrámom v celom meste. Každý deň sem prúdia stovky veriacich aby sa zúčastnili na rituály duchovnej očisty v rámci ktorého Vás personál chrámu očistí od zlých skutkov prostredníctvom dymu vonných tyčiniek. Okrem toho sa tu viete dozvedieť aj aká bude Vaša budúcnosť – veští sa aj priamo v chráme ale veľa neho v podchode pod križovatkou je celá ulička venovaná vykladaniu budúcnosti. Dostanete sa sem jednoducho metrom po žltej linke a vystúpite na zastávke Xiangtian Temple, asi 200 metrov od chrámu

3. Pre gurmánov #

Čínske špeciality, a špeciálne ryby, priamo pri zdroji v časti Tamsui – Ak ste priaznivcom morských plodov tak odporúčame navštíviť predmestie Taipei, Tamsui. Najlepšie je sem zavítať večer a užiť si miestne nočné trhy a promenádu v miestach kde sa rieka Tamsui vlieva do mora. Nájdeme tu hneď niekoľko reštaurácii a bufetov zameraných na morské plody. Priamo pred niektorými z nich uvidíme nádrže so živými rybami alebo homármi a stačí Vám len ukázať čo si želáte a hneď Vám to pripravia. Okrem toho na nočných trhoch nájdeme aj sladkosti, miestne pečivo, mäsové guľôčky a rôzne iné exotické pochutiny typické pre Taiwan. Tamsui je trochu ďalej od mesta, opačná konečná červenej linky metra od Slonej hory

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Navštívil rôzne zapadnuté kúty od subsaharskej Afriky, cez odľahlé ostrovy tichomoria po neznáme provincie Číny. Jeho srdcovkou je Ázia, ktorú prešiel od Iránu po Severnú Kóreu, ale sústavne sa sem vracia či ako sprievodca, alebo ako turista. Čína je jednou z jeho najobľúbenejších destinácii. Jej histórii a kultúre sa venuje od 17tich a už roky sem chodieva každoročne aj na dovolenky.

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 710

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Čína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4260
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

3059
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

4991
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.