Ankara - Atatürkovo hlavné mesto

Ankara - Atatürkovo hlavné mesto

Istanbul si ako bývalé centrum Osmanskej ríše uchmatlo veľa prvenstiev aj v rámci dnešného Turecka. Ale ak chcete spoznať krajinu dôkladne, mali by ste navštíviť aj ďalšie mestá, vrátane toho hlavného. Práve turecká Ankara si ako metropola krajiny zaslúži aspoň jeden či dva dni návštevy. A verte, že vás dokáže pozitívne prekvapiť.

Ankara je hlavné mesto, ktoré bolo presunuté z Konštantinopolu v roku 1923 a oficiálne vzniklo po vyhlásení Tureckej republiky - dňa 29. októbra 1929. Dovtedy malo malé mestečko Angora iba 35 000 obyvateľov a mnohí udávajú, že iba okolo 10 000. Vtedajšiu metropolu Istanbul totiž dobyli spojenecké vojská, ktoré mali v úmysle odovzdať ho Grécku.

Navyše, otec moderného Turecka, Mustafa Kemal Atatürk, nechcel, aby bolo hlavné mesto dobyté z vody. A vďaka presunu do vnútrozemia nastal aj rozvoj tohto regiónu, čo malo pozitívny dosah aj na celú miestnu ekonomiku.

Mesto založili pravdepodobne už Chetiti v 12. storočí pred n.l. pod názvom Ankuwaš. V neskoršom období územie Galatie (severná časť centrálnej Anatólie) osídlili Frýgijci a po nich Pontskí Gréci. V helenistickom období sa mestu darilo a stalo sa z neho významné obchodné centrum. Gréci mesto nazvali Ankyra, čo znamená kotva.

Prehliadka Ankary #

Historická Ankara si zachovala svoj silný grécky charakter a hoci v ďalších storočiach prichádzali ďalšie kmene (v 7. storočí mesto dobyli Arabi), obyvatelia rozprávali po grécky. V 11. storočí prišli Seldžukovia a seldžucký sultán Alp Arslan dobyl spolu s Anatóliou aj Ankaru. Po príchode Osmanov v 14. storočí sa postupne obyvateľstvo „poturčovalo“ a prešlo na islam.

Keď prichádzate do Ankary po novej diaľnici, hneď si všimnete prudkú výstavbu okolo vás, až sa vám môže zdať, že je to všetko príliš umelé. Vznikajú nové štvrte a budovy uprostred ničoho. Ale dajte Ankare šancu – budete milo prekvapení a nadšení ako aj my v BUBO.

Symbolom Ankary je okázalé mauzóleum pre Atatürka. Volá sa Anitkabir.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Atatürkovo mauzóleum - večný odpočinok otca Turecka #

Povinné miesto pri návšteve Ankary je určite Anitkabir – mauzóleum a múzeum Mustafu Kemala Atatürka. Nachádza sa na vŕšku RasaTepe (v preklade Pozorovací vrch) – ktorý patrí medzi najvyššie body v rámci celej metropoly a hovorí sa, že ho vidno z celej Ankary.

Na samotné miesto prídete po veľkom bulvári, ktorý je lemovaný množstvom štátnych budov a ministerstiev – İsmet İnönü Boulevard (nazvaný po druhom prezidentovi Turecka, ktorý je tiež v areáli od roku 1973 pochovaný). Je to rozsiahly areál, na ktorý odporúčame si vyhradiť minimálne hodinu času.

Na začiatku prechádzame kontrolou ako na letisku (odporúčame peši, keď vstupujú autá/autobusy, dôkladne kontrolujú aj batožinu). Miesto je veľmi populárne - či už pre turecké rodiny alebo skupiny študentov, rôzne delegácie, skrátka ľudí z celej krajiny.

Miernym stúpaním do kopca a následne po schodoch hore prídeme na Ceremoniálne námestie (veľké až 130 x 85 m), ktoré je pomyselné centrum celého areálu. Ten začali stavať v roku 1944 a bol slávnostne dokončený po 9 rokoch stavby - v roku 1953 v monumentálnom funkcionalistickom tureckom architektonickom štýle - podľa návrhu architektov Emina Onata a Orhana Ardu.

Hlavná budova pred nami je samotné mauzóleum. Budova z kameňa s fasádou so symbolmi, ktoré odkazujú na turecký pracujúci ľud, ale aj na Chetitov, Grékov, Seldžukov a Osmanov. Hlavná budova je nazývaná aj Čestná sieň a ak sa chcete ísť pozrieť dovnútra, vchádza sa po ľavej strane a vychádza po pravej. V zadnej časti miestnosti sa nachádza symbolická hrobka Atatürka. Majestátny 40-tonový sarkofág leží presne nad osemhrannou sálou v osmanskom štýle, kde sa nachádzajú pozostatky otca moderného Turecka.

Napravo od mauzólea (ak z neho vychádzate, tak vľavo) sa nachádza veľké múzeum venované Atatürkovi, vojne za nezávislosť aj novozaloženému Turecku. Leží v podzemí (pod veľkým námestím) a viete tam byť aj 20 minút, aj dve hodiny. My odporúčame ale radšej navštíviť aj známu Leviu cestu.

Po stranách nájdete dvanásť párov levov v chetitskom štýle, ktoré symbolizujú 24 oghuzských tureckých kmeňov. Levy sú sediace, čo je symbol moci a mieru. Na konci 262 metrov dlhej cesty sa nachádzajú aj súsošia venované vojne za nezávislosť - Vojak, intelektuál a pastier, a oproti nim Turecké ženy matky.

Pri prechádzke si dajte pozor a pozerajte sa pod nohy – v chodníku sú medzi dlažobnými kockami medzery, aby sa návštevník pozeral dole, mal sklonenú hlavu a vzdal tak úctu. 

Areál, ktorý sa nazýva aj Park mieru, je veľmi príjemné miesto, kde miestni aj turisti prichádzajú za poznaním, ale aj oddychom.

Mustafa Kemal Atatürk

Zohral ako veliteľ rozhodujúcu úlohu pri obrane polostrova Gallipoli počas prvej svetovej vojny. Po páde Osmanskej ríše sa stal prezidentom. Okrem presunu hlavného mesta upustilo Turecko aj od islamského kalendára. Atatürk reformoval turečtinu, dopomohol k zvýšeniu gramotnosti, zaviedol priezviská, odporúčal západné oblečenie a, navyše, ženy získali volebné právo.

Je považovaný za otca národa a každý rok v čase jeho smrti sa krajina zastaví, aby si pripomenula jeho najznámejšiu vetu: „Ne mutlu Türküm diyene“, teda v preklade: „Šťastný je ten, kto povie: ‚Ja som Turek‘“.

Stará Ankara a hrad #

Prejdeme do starej Ankary – do historického centra. Ako ste sa dozvedeli už predtým, Ankara má ako mesto bohatú históriu. V starých úzkych uličkách centra Ankary nájdete všetko – obchodíky, kaviarničky, výborné jedlo, predavačov ponúkajúcich simit (turecký snack - sladký bagel), suveníry a, samozrejme, aj turecký çay – silný čierny sladký čaj.

Turecký národný nápoj, ktorý si kúpite na každom rohu za zopár lír (7-10, niekde 15 TL), sa stal pevnou súčasťou tureckej kultúry. Pitie čaju je tu populárnejšie ako pitie kávy. Priemerný Turek vypije najviac čaju na svete – v priemere viac ako 3,5 kg ročne.

Ankara je mesto kontrastov a keď opustíme svet okázalých stavieb, príde na rad aj Citadela so svojimi chudobnejšími oblasťami.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Úrodné a slnečné svahy regiónu Rize, na pobreží Čierneho mora, už od začiatku 20. storočia poskytujú ideálnu pôdu na pestovanie čaju. Takže pred ďalším zážitkom z Ankary sa usaďte a dajte si čaj v typickom pohári ince belli, ktorý pripomína tulipán. Şerefe! Teda na zdravie!

Po uliciach Gözcü Sk. a Kale Kapısı Sk., lemovaných desiatkami obchodov, budete pomaly stúpať až k Ankara Kalesi – Ankarskému hradu. Je to po mauzóleu druhá najkrajšia vyhliadka na celú Ankaru. Hrad postavili v 7. storočí na mieste iného opevnenia, ktoré vybudovali už osem storočí p.n.l. -v období Frygického kráľovstva a následne ho prestavali počas vlády Rimanov, Byzantíncov, Seldžukov a Osmanov.

BUBO TIP: Stratiť sa v úzkych uličkách starej Ankary, posedieť na výbornom čaji a do toho si užívať prítomný okamih. Či už v hornej časti Citadel alebo v dolnej Çıkrıkçılar Yokuşu Bazaar, Ankara si vás skrátka získa.

3 fotografie

Výhľady z hradu

Mešita Kocatepe - najznámejšia i najkrajšia v meste #

Neďaleko hradu nájdete aj symbol a ikonu mesta - Kocatepe Camii. Má veľký význam ako náboženské miesto uctievania, ale aj ako nádherné architektonické majstrovské dielo. Ide dokonca o jednu z najväčších mešít v Turecku a dôležitý orientačný bod v Ankare. Jej výstavba sa začala v roku 1967, dokončili ju o dvadsať rokov neskôr.

Architektúra mešity je skutočne pozoruhodná. Mešitu Kocatepe navrhol Vedat Dalokay, renomovaný turecký architekt, ktorý dokonale spojil tradičné osmanské a seldžucké architektonické prvky s modernými. Nádherný exteriér je kombináciou mramoru a zložitých geometrických vzorov, zatiaľ čo interiér sa môže pochváliť úžasnou kaligrafiou, detailnou prácou s dlaždicami a zdobenými lustrami. Hlavná kupola, podporovaná štyrmi týčiacimi sa minaretmi, dominuje panoráme Ankary.

Veľká modlitebňa mešity pojme tisíce veriacich - dokonca až 24 000. Jej pokojné prostredie v ostatných hodinách ale zároveň ponúka oddych od rušného mesta a tiež skvelý panoramatický výhľad na Ankaru. Súčasťou komplexu mešity sú aj knižnica, konferenčné sály a výstavné priestory, ktoré predstavujú rôzne aspekty tureckej a islamskej kultúry.

Obrovská mešita Kocatepe Camii dominuje panoráme Ankary.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

BUBO tip: Pokiaľ sa neviete nabažiť mešít, zamierte k neďalekej Melike Hatun - najnovšej v Ankare. Je obľúbená medzi miestnymi pre svoje výstavné sály a moderné prvky. Má až 19 500 m2 a celkovú kapacitu pre 7 000 modliacich. Jej štýl kombinuje osmanskú, seldžuckú a modernú architektúru.

Najvyššia veža Ankary a najkrajší výhľad #

Pokiaľ chcete vidieť Ankaru na maximum a zažiť aj jej najmodernejšiu časť, zamierte zase k veži Atakule vo štvrti Canakaya. Tá siaha do impozantnej výšky 125 metrov a nie je len obľúbenou turistickou atrakciou, ale aj najvyššou budovou v Ankare a súčasťou obchodného centra. Oficiálne ju otvorili v roku 1989 a odvtedy sa stala ďalšou z ikon a symbolov mesta.

Z vyhliadkovej plošiny si návštevníci môžu vychutnať úchvatný 360-stupňový výhľad na hlavné mesto Turecka, vrátane rozľahlej panorámy Ankary, historických pamiatok a malebného okolia. Či už cez deň alebo v noci, keď sa mesto rozsvieti, Atakule Tower ponúka návštevníkom podmanivý a nezabudnuteľný zážitok.

Tu je zaručený okrem skvelého výhľadu aj ulovený gurmánsky zážitok. Atakule disponuje otočnou reštauráciou a kaviarňou a je tak skvelým miestom na luxusnú večeru.

Najlepšie múzeum v Turecku #

Smerom dole na hlavnú ulicu a po ulici Gözcü Sk. prídete k Múzeu anatolských civilizácií (Anadolu Medeniyetleri Müzesi). Jedno z najlepších historických múzeí ponúka zaujímavé expozície z rôznych období starého Turecka – najmä ukážky veľkých civilizácií, ktoré na tomto území žili v priebehu posledných tisícov rokov.

Nachádza sa v sklade starého osmanského bazáru Mahmut Paşa. Na prianie Atatürka otvorili v novej Ankare múzeum Chetitov, ale nakoniec po veľkej rekonštrukcii, ktorú ukončili až v roku 1968, otvorilo múzeum svoje brány ako Ankarské archeologické múzeum. V roku 1997 získalo titul Európske múzeum roka. Pri návšteve určite nevynechajte chetitský bronzový slnečný disk Güneş Kursu.

3 fotografie

Zaujímavé exponáty múzea v Ankare

Ankarský Central park #

Ak sa vám zažiada trochu prechádzky po čerstvom vzduchu, určite nevynechajte Gençlik Parkı - Park mládeže. So svojou rozlohou 27 hektárov a skvelou polohou takmer v strede mesta, na mieste bývalých bažín, bol otvorený v roku 1943.

V okolí parku nájdete mnohé z najznámejších stavieb v meste – Ankarská opera, štadión Ankara 19 Mayıs, budova železničnej stanice a športová hala Selima Sırrı Tarcana.

Ak ste ubytovaní v hoteli Radisson Blu, tak máte Park mládeže priamo pod oknami!

Prechádzky čarovnou Ankarou.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Milovníci umenia, pozor! #

Ankara je okrem mesta ministerstiev a štátnych úradov aj mestom umenia. Ak umenie patrí medzi vaše obľúbené, alebo aspoň radi vyplníte čas v dobrom múzeu, Ankara by nemala uniknúť vašej pozornosti. Okrem Múzea Anatolských kultúr, ktoré spomínam vyššie, sú tu viaceré múzeá, ktoré sa oplatí navštíviť.

Ak máte chuť na viac histórie a nestačilo vám Múzeum Anatolských kultúr, navštívte The Erimtan Museum. CerModern v bývalom železničnom depe je pre zmenu najznámejšie miesto súčasného, Contemporary umenia. V štvrti Hacettepe nájdete Štátnu obrazáreň (State Museum of Paintings and Sculpture), ktorá je venovaná výtvarnému umeniu. Predstavuje eklektický rozsah moderného umenia od konca 19. storočia až po súčasnosť.

Ankarské etnografické múzeum je zase venované tureckému umeniu a kultúre, počnúc seldžuckým obdobím. Pre viac vidiecke umenie navštívte Skanzen Altinkoy - je založený na dedinskej architektúre, tradíciách a kultúre 30. až 50. rokov 20. storočia. No a ak vás zaujíma doprava – nevynechajte Rahmi M. Koç Museum, ktoré je prvé priemyselné a dopravné múzeum v Ankare.

S výhľadom na ankarskú citadelu sa nachádza v starej štvrti dvoch bývalých historických karavansarajov (odpočívadlá pre karavány, ktoré brázdili cesty medzi Európou a Áziou). Niektoré časti múzea sú venované aj Atatürkovi.

Mohli by vás zaujímať aj ďalšie turecké blogy:

Luxus a gurmánstvo Ankary #

Večerná Ankara je minimálne taká očarujúca ako počas dňa. Čo takto si to namieriť do nejakého Roof top baru? Vyskúšajte Skye Vue Cocktail Bar & Terrace, na ulici Kızılırmak, ktorý je súčasťou hotela JW Marriott. Luxusný gurmánsky zážitok zaručený!

Panoráma nočnej Ankary.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Na dobrú večeru miestni chodia napr. do Trilye Restaurant, ktorá ponúka okrem tureckej aj európsku a stredomorskú kuchyňu. Určite ochutnajte rybu - či už pražmu alebo špeciálny tanier Traja balik mušketieri Three Balik Musketeers (Sur Balik a Yelken Balik).

Ak opäť raz neodoláte a dáte si kebap, tak sa vyberte do Kebap 49 a dajte si jeden Iskender. Garantujeme vám, že hladní neodídete. A budete nadšení.

Ak hľadáte kvalitné ubytovanie s výbornou lokalitou, vašej pozornosti by nemal uniknúť hotel Radisson Blu Ankara. S našimi BUBO skupinami zvykneme prespávať v tomto hoteli, nielen kvôli kvalitným službám, ale aj skvelému výhľadu!

3 fotografie

Turecká gastronómia

No a ak budete mať chuť na trochu socializácie, vyberte sa na ulicu Kizilay. Je epicentrom stretnutia zábavy chtivých Ankarčanov! Tu nájdete hlavné obchodné domy a nočné kluby. Je tiež hlavným lákadlom pre mládež mesta. Po rušnom dni sa môžete kedykoľvek vydať do baru a podeliť sa o svoje zážitky s miestnym.

Najlepšie nákupy v Ankare #

A ak budete mať chuť na nákupy, tak jedine na Tunalı Hilmi! Je jednou z najživších ulíc, kde sa dá nakupovať a stretávať sa s miestnymi obyvateľmi, ktorí sa buď ponáhľajú medzi obchodmi, alebo sa zdržiavajú v jednej z mnohých kaviarní a reštaurácií.

Na tejto ulici nájdete všetky hlavné značky, ale nezabudnite sa pozrieť na známe obchody Beymen a Vakko, najznámejšie turecké luxusné módne značky.

Lúčime sa s Ankarou. Aspoň nateraz.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

TOP 10 Ankary #

1. Anitkabir - Povinné miesto pri návšteve Ankary je mauzóleum a múzeum Mustafu Kemala Atatürka. Nachádza sa na vŕšku RasaTepe, odkiaľ sa vám naskytnú tie najkrajšie výhľady na celú Ankaru.

2. Čaj v typickom pohári ince belli, ktorý pripomína tulipán. Şerefe! Na zdravie!

3. Turecká kuchyňa – Döner kebab, iskender kebap, köfte, tavuk, adana, hoci aj každý deň. Turecká kuchyňa patrí k najlepším na svete!

4. Turecká štátna opera a balet v Ankare – Funkcionalistická budova od Şevki Balmumcua, ktorú pôvodne navrhli ako výstavisko v 30. rokoch, ale na konci 40. rokov ju prestavali na operu podľa projektu nemeckého architekta Paula Bonatza.  

5. Veža Atakule Tower - Nachádza sa v štvrti Canakaya a ponúka výhľad na Ankaru z výšky 125 metrov nad morom. Panoramatický výhľad na mesto a k tomu dobré jedlo je určite plus. S otočnou reštauráciou a kaviarňou je Atakule skvelým miestom na luxusnú večeru. Veža je súčasťou obchodného centra.

6. Hattuşa - Ruiny Hattuşa, hlavného mesta ríše Chetitov, ležia na okraji dedinky Boğazkale, približne 192 kilometrov východne od Ankary. Práve Ankara je najlepším miestom, odkiaľ sa môžete vydať na jednodňový výlet k ruinám. Počas doby bronzovej ovládali Chetiti veľkú časť územia, ktoré zahŕňalo veľkú časť dnešného Turecka a Sýrie. Dnes sa na členitom svahu, ktorý sa týči nad Boğazkale, nachádzajú pozostatky ich najdôležitejšieho mesta. Najvýraznejšie ruiny, ktoré sa zachovali, sú v rámci opevnenia, ktoré obklopuje svah.

7. Ochutnajte simit - turecký snack a sladký bagel, ktorý si viete dať s nutellou alebo krémovým syrom, prípadne nátierkou z olív. Vznikol v Istanbule v roku 1525 a názov pochádza z simithane, čo doslova znamená „sklad s múkou“. Najobľúbenejší je Kazan, tradičný a posypaný sezamom.

8. Archeologická zóna Alacahöyük - Počas ranej doby bronzovej sa stala centrom anatólskej hattianskej kultúry, ktorá bola neskôr absorbovaná do ríše Chetitov. Alacahöyük je známy najmä svojimi kráľovskými hrobmi, z ktorých archeológovia vykopali množstvo ozdobných zlatých predmetov a šperkov.

9. Mestský park Gençlik Parkı - Príjemné miesto na ranný beh, poobednú prechádzku a večerný čaj. Rozhodne stojí za návštevu!

10. Mešita Melike Hatun - Považujú ju za najnovšiu mešitu v Ankare, je obľúbená medzi miestnymi pre svoje výstavné sály a moderné prvky. Mešita poskytuje úctyhodných 19 500 metrov štvorcových a kapacitu 7 000 ľudí. Predstavuje jedinečný štýl, ktorý kombinuje osmanskú, seldžuckú a modernú architektúru.

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 451

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2074 2440€
E

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1692 1990€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2019 2524€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2583 3444€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.