Antigua - koloniálna kráska v obkľúčení vulkánov

Prehliadka

Antigua - koloniálna kráska v obkľúčení vulkánov

Úchvatné barokové domy pastelových farieb, lemované aktívnymi sopkami a kávovými plantážami všade navôkol. Aj to je Antigua, mesto v strednej Guatemale, dodnes sa pýšiace svojou zachovalou koloniálnou architektúrou a ruinami nádherných historických kostolov. Antigua bola založená v roku 1543 ako hlavné mesto Guatemalského kráľovstva (v tom čase väčšina Strednej Ameriky), aby bola už o rok sužovaná požiarom, neskôr viacerými zemetraseniami, erupciami a záplavami, ktoré sa tu striedali celé dve storočia a napokon boli príčinou vzniku nového hlavného mesta krajiny (nie náhodou Antigua znamená “stará”). Napriek všetkému je dodnes jedným z najpôvabnejších miest Latinskej Amerike. Mnohé budovy, hlavne kostoly, po pohromách nikdy neopravili, no dotvárajú tak jedinečnú atmosféru Antiguy - mesta, týčiaceho sa v nadmorskej výške 1500 metrov.

Rada hneď na začiatok - na prechádzku po Antigue si zvoľte pohodlné letné oblečenie, veď priemerná teplota tu býva okolo 25  stupňov. Samozrejmosťou je použitie opaľovacieho krému, turistické sandále a termoska s vodou, nie však z miestneho vodovodu! Do menšieho ruksaku si môžete vziať aj mikinu, prípadne dáždnik (máj-október), nikdy tu však neprší celý deň. Majte pri sebe nejakú hotovosť, i ked v Antigue sa väčšinou dajú používať aj platobné karty. V meste sú aj (nie vždy funkčné) bankomaty. Nie je vylúčené, že budú chcieť vidieť kópiu vášho pasu, originál si zbytočne nenoste.  Keďže Antigua je mimoriane fotogenická, bola by škoda nevziať fotoaparát! 

Celkovo Guatemala nepatrí k najbezpečnejším krajinám na svete, zlato a drahé doplnky so sebou nenoste! Každopádne, miesta ktoré navštevujeme my v BUBO sú v poriadku, a v Antigue sa - ak ste s profíkmi - netreba ničoho báť. 

Prvý deň #

Príchod do Antiguy mávame zvyčajne okolo obeda, takže pred samotnou prehliadkou ešte doplníme energiu. Ak máte chuť na tradičnú kuchyňu a nechcete už vidieť ani jednu tortillu v živote (typickú latinskoamerickú kukuričnú placku, počas zájazdu ich zjeme požehnane), žiaden problém, v blízkosti nášho hotela o kvalitné reštaurácie nie je núdza. Medzi naše najobľúbenejšie a BUBO-m odporúčané patrí určite Sobremesa (Parque Central, 4a Calle Oriente 4).Ak potrebujete len kávu a niečo menšie pod zub, skúste Café Condesa (La Casa del Conde, 5A Avenida Norte). Ak máte radi street food, v Parque la Merced choďte na rellenito de platano - vyprážaná banánová hmota plnená fazuľami. Pre našinca možno čudné, no výborné! Nájdete tu aj mexické tacos či empanády. 

Prechádzka k Cerro de la Cruz  #

V Latinskej Amerike je takmer všade neskutočne veľa “miradores” alebo vyhliadok na mesto, a Antigua nie je výnimkou. Jeden z najkrajších pohľadov na mesto ponúka Cerro de la Cruz, ktorý po výstupe sem hore určite oceníte. Na "Kopec s krížom" sa dostaneme asi po dvadsiatich minútach peši od nášho hotela a hlavného námestia. Celkom na vrchole, pri kríži sa nám naskytne pohľad nielen na mesto, ale aj na Volcán de Agua (“vodná sopka”), Volcán Acatenango a Volcán Fuego - “ohňovú sopku”, ktorá každých pár minút chrlí obláčiky pary a plynu. Je to vlastne typický pohľad na okolie Antiguy, veď v krajine je  spolu až neuveriteľných tridsaťsedem sopiek, ktoré dotvárajú jej charakter. Na vrchole stúpania vám bude okrem nádherných pohľadov na okolie odmenou aj niečo pod zub, predavačov s malým občerstvením je tu vždy dosť. Celkovo je to veľmi príjemné miesto na piknik, takže ak ste prírodné typy, uvažujte nad možnosťou vynechať obed, nakúpiť si nejaké jedlo dole a vychutnať si ho tu, na vyhliadke.  

Pri návrate sa zastavíme na Plaza del Apostol, miestu asi dvesto metrov od vyhliadky, so sochou apoštola  Svätého Jakuba, ktorá sem bola privezená zo Španielska. Nie náhodou, práve Jakub je patrónom mesta, pretože sa mal údajne zjaviť dobyvateľovi Pedrovi de Alvaradovi a odobriť tak jeho ťaženie proti pôvodným mayským obyvateľom. Dňom, kedy celá Guatemala oslavuje svojho apoštola je 25. júl, kedy sa po celej krajine konajú festivaly. 

Po stopách mníchov #

Okolo 15.15 zídeme naspäť do mesta a prejdeme sa k najkrajšiemu kostolu v Antigue - Iglesia de la Merced. Po tom, ako tu mnísi prišli o prvé dva kostoly, bol v roku 1749 Juan de Dios Estrada poverený výstavbou odolnejšieho, väčšieho komplexu chrámu aj kláštora. Rozhodol sa preto pre neobyčajne hrubé steny. Základy chrámu síce prežili ďalšie ničivé zemetrasenie v roku 1773, no kostol bol vážne poškodený a z kláštora ostali len ruiny. Mnísi sa vtedy presídlili do Ciudad de Guatemala, nového hlavného mesta a oprava kostola stagnovala až do roku 1853. Dnes je so svojou barokovou fasádou  jednou z najobdivovanejších pamiatok mesta. Za pohľad stojí aj najväčšia fontána Strednej Ameriky, ktorá sa ukrýva na vnútornom nádvorí kostola.  

V obdivovaní sakrálneho umenia pokračujeme aj ďalej, okolo 16.00 už sme pri ďalšom symbole mesta - Arco de Santa Catalina z roku 1694, ktorý stojí presne oproti sopke Volcán de Agua. Tento oblúk má zvláštnu históriu, po obidvoch stranách ulice, kde stojí boli v minulosti kláštory a aby mníšky nemuseli vychádzať von (ich rehoľa im totiž zakazovala akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom), postavil sa pre ne špeciálny tajný prechod. Tak vznikol základ oblúku. V 19. storočí tu pribudli hodiny vo francúzskom štýle. V súčasnosti kláštor slúži ako hotel, pričom rovnaký osud čakal mnohé ďalšie inštitúcie Antiguy s náboženskou minulosťou. (Veď my sme takisto ubytovaní v bývalom kláštore El Carmen, blízko čarovných rúin rovnomenného kostola). Celá ulička je plná reštaurácií, obchodíkov a pouličných predajcov a je to príjemná tepna Antiguy. Ďalšie ruiny, ktoré stoja za pozornosť sú zvyšky po kláštore La Recoleccion, obklopené nádhernými záhradami, po ktorých sa môžete takito poprechádzať. 

V centre, plnom čokolády a histórie #

16.20 - Naša nasledujúca zastávka je nesmierne sladká - Múzeum čokolády, kde robia rôzne ochutnávky a ponúkajú napríklad aj lokálnu kozmetiku či pražené kakaové bôby, ktoré teraz vo svete zdravej výživy fičia. Samozrejme, dajú sa tu nájsť aj ´menej zdravé´, no o to chutnejšie veci, ako jahody v pravej guatemalskej čokoláde. Možno ste počuli, že práve Mayovia začali drviť kakao a používali ho počas svojich rituálnych obradov, väčšinou zmiešané s krvou. Takáto “čokoláda” sa nepila, ale zapaľovala s prímesou vonných zmesí ako obeta pre bohov. Neskôr vznikol nápoj s vodou a až Európia vlastne zdokonalili čokoládu do takej podoby, ako ju poznáme dnes. 

Čosi pred piatou sa nachádzame na Hlavnom námestí Antiguy, kde nemôžeme vynechať Palacio de los Capitanes Generales. Palác z roku 1549 bol sídlom koloniálnej španielskej samosprávy od mexického Chiapas až po Kostariku, do osudového roku 1773, keď mestom otriaslo ničivé zemetrasenie. Po čase sa budova rekonštruovala, dnes sa v nej konajú rôzne výstavy, sídli v ňom turistické informačné centrum, polícia aj komunálne úrady.  

Až do roku 1676 nemala Guatemala povolený vznik univerzity, no po mnohých naťahovačkách a nezhodách medzi jezuitmi, františkánmi, ďalšími reholami a prekonaní neochoty španielskej koruny vzniká práve v Antigue Universidad San Carlos Borromeo, inšpirovaná univerzitou v španielskej Salamance. Otvorili sa tu odbory práva, medicíny, teológie a cudzích jazykov. Neskôr sa samotná inštitúcia presťahovala do hlavného mesta, v elegantnej budove, dotknutej koloniálnym čarom, s pôvabným dvorom a fontánou dnes sídli Múzeum koloniálneho umenia

Jadeitová história krajiny #

Je pol šiestej, a my sa vyberáme do ďalšieho neďalekého múzea, venovaného jadeitu - polodrahokamu tak dôležitému pre mayskú civilizáciu. V múzeu sa dozvieme všetko o histórii jadeitu a môžeme obdivovať bohatý sortiment vystavených šperkov nielen z jadeitu, ale aj obsidiánu. Jadeit má podľa niektorých učení aj svoju ochrannú funkciu, vraj prináša do života odvahu, pokoj a šťastie, upokojuje myseľ a lieči celý organizmus. Antigua je jedným z mála miest na svete, kde sa dá okrem slávnejšieho zeleného kúpiť aj fialový jadeit. Vezmete si domov nejaký pekný kúsok na pamiatku?...  

O šiestej je ten správny čas na návštevu trhu Nim Pot, najmä ak chcete doniesť domov nejaké pekné suveníry. Možno vás zaujmú fascinujúce drevené masky, ktoré sa spájajú s Guatemalou už od dávnej minulosti, mnohé z nich boli tradične zdobené práve jadeitom a pochovávali s nimi mayských panovníkov. Zmienky o nich možno nájsť aj v tzv. “mayskej Biblii” Popol Vuh - posvätnom tradičnom spise, z ktorého drvivú väčšinu textov zničili Španieli počas kolonizácie. Pomocou takej masky sa človek údajne prevtelil do inej bytosti. Postupne sem prišiel španielsky sviatok-  tanec maurov (moslimov) a kresťanov, kde sa masky používajú dnes. Každý rok pred Veľkou nocou tanečníci v maskách znázorňujú Pedra de Alvarada, tigre či opice. 

Okrem masiek tu nájdete aj repliky mayských odevov, rôzne sošky, umenie z dreva, či pekné pomaľované magnetky ako spomienku. 

Donald, si.... somár!

Ak vám ešte nebolo dosť nákupov, v Antigue sa núka naozaj niekoľko možností na naozaj unikátny darček. Nie je tu núdza o štýlové verzie tradičných krojov, či kobercov s modernejším a nositeľnejším nádychom. Také nájdete napr. v Luna Zorro Studio, rovnako ako rôzne šperky, inšpirované textilom, ozdoby, koráliky... Ak chcete investovať do umenia, na výber je množstvo galérií, medzi najlepšie patrí Casa para las Artes (4A calle oriente 31) či El Prisma (5A calle oriente 11). Ak vás táto tematika naozaj zaujíma, navštívte úchvatné netradičné múzeum Casa del Tejido Antiguo, venované tradičným tunajším odevom.  

O ôsmej, keď už máme za sebou veľa pamiatok mesta, sa stretávame na drink v populárnom bare Fridas pri oblúku. Obsluha nosí tričká s nápisom “Donald, eres un pendejo” (Donald, si… povedzme, že somár), no hlavne tu majú vynikajúce kokteily, remeselné guatemalské pivká a celkom fajn jedlo. Netreba to však preháňať, pretože zajtra ráno nás čaká výstup na aktívnu sopku. 

Čo si nachystať? Turistické tenisky, bundu - hore dosť fúka, vodu, desiatu, foťák a klobásku alebo penové cukríky na opekanie. Bude táborák? Zistíme zajtra... 

Druhý deň #

O siedmej ráno sme už pripravení na druhý vzrušujúci deň v Antigue, i keď s trochu iným ladením. Doprajeme si raňajky na hotelovej terase s prekrásnym výhľadom na strechy mesta, kostolné zvonice a sopky v pozadí, ktoré nás už volajú... Čaká nás transfer prenajatým autobusom pod sopku Pacaya (2552 m.n.m.). 

O deviatej sme pod sopkou. Posledná možnosť využiť toaletu či doplniť si zásoby vody. Dobrým tipom je vziať si palicu (za dolár,) ocenia hlavne starší členovia výpravy, no na horúcich lávových kameňoch sa môže hodiť naozaj každému.  

Hor sa na vulkán! 

9.15 - začíname výstup. Zaberie nám tak hodinku až hodinku a pol. Cestou uvidíme izraelskú elektráreň, ktorá funguje na sopečnej pare. Ak by náhodou niekto naozaj nevládal a napriek tomu sa chce dostať hore, je tu aj možnosť výstupu na koňoch, tie nám idú v pätách. Rada BUBO - aj keď sa cítite fit, nepodceňujte pri tomto výstupe potrebné prestávky na oddych. Napriek tej námahe, krajina, ktorú počas výstupu vidíme, je naozaj krásna. Zo začiatku bujná a zelená, blížiac sa k vrcholu prechádzame skôr piesočnou krajinou, no aj tak je to nezabudnuteľný výlet...  

10.45 Dostali sme sa na vrchol sopky. To, aký výhľad nám ponúkne, závisí od aktuálnej situácie a jej "nálady". Občas je to chrlenie kameňov, väčšinou aspoň padajúce kamene a pod nimi žeravá láva. Aj preto od roku 2016 nie je dovolené chodiť až celkom nahor, pretože to bolo šialene nebezpečné. (Posledná erupcia nastala v roku 2010, Pacaya je jedna z najaktívnejších sopiek Guatemaly). Dnes sa chodí "iba" k dolnému kráteru.

Unavení, no s dobrým pocitom, sme hore aj my. Konečne prichádza vytúžený čas na BUBO opekačku. Priamo na lávových kameňoch stačí nájsť priestor, kam strčiť špajdľu s ´lakocinkou´ a pár minút ju poriadne sledovať, aby sa vám vaša dobrota nepripiekla príliš. 

Niečo po dvanástej, s kopcom v nohách a dobrými pocitmi sme opäť dole v meste. Máme posledné poobedie pred odchodom z tohto magického mesta domov, čo s ním?...

Cerro San Cristóbal

Ak sa vám žiada viac výhľadov, vyberte sa do reštaurácie Cerro San Cristóbal, umiestnenou na vŕšku, asi polhodinku jazdy od centra. Najľahšie je vrátiť sa na nám už známy Nim Pot a spýtať sa na najbližší mikrobus, ktorý chodí práve odtiaľ od ôsmej ráno do šiestej večer. Takisto je možné ísť taxíkom. V menu podniku nájdete veľa rýb, výborné krevety, ceviche... Hneď vedľa reštaurácie sa nachádza organická farma, ktorá jej poskytuje zeleninu a je možné sa po nej prejsť. Majú aj skleník pre milovníkov orchideí - až dvesto druhov. Predovšetkým tu však nájdete bezkonkurenčnú panorámu - keby ste náhodou zavítali do Antiguy na Nový rok, určite sa oplatí pozorovať ohňostroje práve odtiaľto. 

Finca la Azotea

Rodinná kávová plantáž z roku 1883, podľa mnohých jednotka v regióne, z ktorej sa vyváža káva do viacerých krajín sveta. Súčasťou celého komplexu je nielen Múzeum kávy, ale aj Casa K´ojom s ukážkami mayskej kultúry. My sa však teraz sústredíme na kávu. Vysvetlíme si tu celý proces spracúvania kávy, nazberáme zrelé plody a na záver ochutnáme špičkovú šálku kávy v sympatickom autentickom prostredí. 

La Sala

Ak sa chcete s Guatemalou a zájazdom Ríša Mayov rozlúčiť poriadnou latino párty, La Sala je to správne miesto pre vás. Každý piatok bývajú koncerty na terase, v ostatné dni vás tu zabaví DJ.  

Antigua na vlastnú päsť? #

Odporúčame Cycling tour Antigua - prehliadky na bicykloch ktoré sú ľahko zvládnuteľné a zároveň trošku akčné.  ak sa už vydáte po krajine takto po svojom, nezabúdajte, že bez znalosti španielčiny môžete mať v Guatemale problém, treba vedieť aspoň základy, alebo mať vždy poruke pár fráz. 

TIP: Pokiaľ máte super kondičku a trúfate si na veľké dobrodružstvo, dá sa trekovať aj na sopku Acatenango, stráviť noc v stane a vidieť chrlenie Fuega tak zblízka, že vám nebude všetko jedno... 

TOP 10 Antiguy: #

  1. Guatemala je krajinou sopiek a Antigua je vulkánmi priam obkľúčená! Určite si nenechajte ujsť výstup na jeden z nich. Trek na neaktívnu sopku Acatenango je nezabudnuteľný Má dva vrcholy, a je odtiaľto krásny výhľad na susednú, riadne aktívnu sopku Fuego. 
  2. Trek na Pacayu - výhodou tohto výletu je, že ho zvládne hádam každý. Je príjemný, nenáročný, ponúka nádhenré výhľady na mesto a okolie, výstup môžete okoreniť skvelou grilovačkou!
  3. Obed v Cerro San Cristóbal. Výborné jedlo a úchvatné výhľady v jednom. Scenéria hôr a vulkánov okolo, nádherná orchideová záhrada a vy si v tomto krásnom prostredí na čerstvom vzduchu pochutnávate na čerstvých krevetách, hmmm.... 
  4. Čaro Antiguy spočíva aj v tom, že tu na každom kroku zakopávate o históriu. Mnohé z monumentálnych stavieb poničili početné zemetrasenia v tejto oblasti, často ostali len ruiny, no aj tie vytvárajú pôvab mesta. Neobíďte bývalé kláštory El Carmen, či La Recolección, ktoré na vás dýchnu históriou...
  5. Všetky chute Antiguy! Azotea - skvelá coffee tour do autentickej plantáže s múzeom kávy, kde sa dozviete všetko o jej histórii, spracovaní a ochutnáte tú najlepšiu šálku kávy, akú si vete predstaviť. Druhou chutnou komoditou mesta je čokoláda, ktorej tu tiež patrí celé jedno Múzeum čokolády.
  6. Casa del Tejido Antiguo - v tomto netradičnom múzeu zistíte, ako sa vyšíva tradičné tunajšie oblečenie.
  7. Arco Santa Catalina, ulička s pôvabným oblúkom, cez ktorý kedysi prechádzali mníšky z jednej strany cesty na druhú. Oblúk z roku 1694 je vraj najfotografovanejším symbolom mesta. Celá malebná ulička priamo oproti Agua Volcano pôsobí ako z rozprávky.
  8. Nádherná koloniálna architektúra Antiguy. Iglesia de la Merced, či Palacio de los Capitanos Generales a ďalšie historické budovy vás presvedčia, prečo aj v Antigue má UNESCO svoje chránené pamiatky.
  9. Múzeum jadeitu - tento polodrahokam je úzko spätý s históriou krajiny, mayskou kultúrou a rituálmi. V múzeu uvidíte naozaj krásne kúsky. Úžasný suvenír na domov...
  10. Vybehnite si na kopec s krížom, asi dvadsať minút z centra - Cerro de la Cruz, odkiaľ sa núka nádherná panoráma na mesto aj okolie. Nevynechajte neďaleké miesto Plaza del Apostol so Svätým Jakubom, patrónom mesta. 

... a ešte jeden extra tip od BUBO, zájdite do lokálu Café No Se, kde vyrábajú vlastný Mezcal!

Či už ide o nádhernú históriu a farebnú kultúru mesta, domčeky v štýle Barroco antigueño, malební kaviarne, reštaurácie s otvorenými patios, plnými kvetov, dekadentné bary alebo výlety do blízkeho čarokrásneho okolia, plného kopcov a sopiek, Antigua dokáže byť fascinujúcim miestom s mnohými tvárami, na ktoré určite len tak nezabudnete... 

Dáša Kotlárová

Dáša Kotlárová

Dáša Kotlárová

Študovala vo Francúzsku, dlhodobo tlmočila v Maroku, prekladala v Indii aj v Európskom parlamente. Za srdce ju chytila Latinská Amerika: Sprevádza Kubu, Kolumbiu, Ríšu Mayov, Banánové republiky, Argentínu a Brazíliu, Provensálsko a Katalánsko. Hovorí anglicky, španielsky a francúzsky, vyzná sa v latinoamerickej kultúre a politike, vďaka štyrom rokom v Kolumbii. Prešla aj Peru, Ekvádor a Venezuelu. Rada jazdí na koni, raz chce mať vlastného na kávovej plantáži. Je trpezlivá a snaží sa ukázať aj veci mimo turistického pozlátka. Cestovanie ju naučilo každého si vážiť. Má rada umenie, svetovú kuchyňu, spoznávanie nových miest, jazdu na koni či pešiu turistiku.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Ekvádor - Galapágy a Kolumbia

Zo zájazdu:

Dáša Kotlárová

Posledná úprava článku | Prečítané: 331

Mohlo by Vás zaujímať

Poklady Peténu - Guatemala, ako ju nepoznáte Blog

Blog Poklady Peténu - Guatemala, ako ju nepoznáte

Guatemala, krajina o veľkosti približne bývalého Československa, sa delí na 22 krajov. Najväčší z nich sa volá Petén a zaberá rozlohu takmer troch…

Katarína Líšková 8 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Najexotickejší ľudia sveta 2024 Blog

Blog Najexotickejší ľudia sveta 2024

Kde v najbližšom roku nájdete ešte tú pravú exotiku? Kde máte šancu dostať sa do doby kamennej a kde môžete nafotiť svoj najexotickejší…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Antigua - koloniálna kráska v obkľúčení vulkánov Antigua (Guatemala)

Antigua (Guatemala) Antigua - koloniálna kráska v obkľúčení vulkánov

Úchvatné barokové domy pastelových farieb, lemované aktívnymi sopkami a kávovými plantážami všade navôkol. Aj to je Antigua, mesto v strednej…

Dáša Kotlárová 11 min. čítania
Poradíme vám, ako sa vyhnúť davom turistov Blog

Blog Poradíme vám, ako sa vyhnúť davom turistov

Keď v roku 1950 lietalo ročne tridsať miliónov cestujúcich, v čase pádu Berlínskeho múru a vzniku BUBO čosi viac než miliarda, dnes ročne nastúpi…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.