Bandar Seri Begawan - Prekvapenie Bruneja

Prehliadka

Bandar Seri Begawan - Prekvapenie Bruneja

Mesto, ktoré je ukryté pri pobreží na okraji džungle, je hlavným mestom malého sultanátu na severe Bornea. Brunej je známy vďaka obrovským zásobám ropy a ich bohatstva, islamskej kultúre a veľmi riedko osídleným vnútrozemím. Pri návšteve mesta sa tu cítime ako na blízkom Východe viac ako v Juhovýchodnej Ázii. Nazrieme tu do sveta extrémneho bohatstva, ale aj chudoby, ktorá však pri šťastnom živote obyvateľstva nie je vôbec citeľná.

Bandar Seri Begawan Počasie

mierny dážď

mierny dážď

33°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 06:10

Západ slnka 18:26

Dážď 14.27mm

Oficiálny názov štátu Brunej je Negara Brunei Darussalam, pričom Darussalam znamená „Bydlisko pokoja“. To nasvedčuje tomu, že táto malá krajina žije v pokoji so zmyslom pre harmóniu, s minimálnou kriminalitou a minimálnymi externými zásahmi do krajiny od svojich susedov, ktorých nemá veľa. Jednou z veľkých predností krajiny je, že vzdelanie a zdravotníctvo je pre všetkých zadarmo a domy, autá a tiež aj púť do Mekky je podporovaná štátom. Brunej je 1 z 3 štátov nachádzajúcich sa na ostrove Borneo. Borneo je najväčším ostrovom Malajského súostrovia a jeho história vedie k rozdeleniu medzi dve veľké krajiny a jeden malý sultanát.

Borneo – rozdelený ostrov

Borneo je jediným ostrovom na svete, ktorý je rozdelený medzi 3 krajiny. Severnú časť ostrova (191,5 tisíc km2) tvoria dva malajské štáty Sarawak a Sabah. Sarawak obklopuje malý samostatný štát Brunej (5765 km2). Zvyšná časť ostrova (540 tisíc km2) patrí k Indonézii. Prvé ľudské sídla boli založené na západnom pobreží Bornea. Slúžili ako prístavy pre obchod s Indiou a Čínou. Borneo ponúkalo širokú škálu tovaru, ako napr. zlato, gáfor, rohy nosorožcov, živicu sumachu, trstinové rastliny a jedlé vtáčie hniezda. V období od 15. do 17. storočia Brunejský sultanát zaberal rozsiahle územia v severnej časti ostrova. Na začiatku 19. storočia sem rozšírili svoje sféry vplyvu Veľká Británia a Holandsko, ale po 2. svetovej vojne sa holandská časť ostrova stala provinciou Indonézie, zatiaľ čo britské územia boli začlenené do Malajzie.

Bandar Seri Begawan je hlavné a najväčšie mesto Bruneja s populáciou cca 100-tisíc obyvateľov. Celá metropola však má okolo 280-tisíc obyvateľov. Názov mesta pochádza z malajského názvu, ktorý by sa dal preložiť ako „mesto Seri Begawan“, pričom Seri Begawan je prevzatý zo sanskritu a znamená „Božia aura“. Názov mestu dal sultán Omar Ali Saifuddien III., ktorý bol predchádzajúci sultán Bruneja a otec súčasného brunejského sultána Hassanala Bolkiaha. Bandar Seri Begawan sa hlavným mestom sultanátu stal už v roku 1405, kedy si ho zakladateľ ríše, Awang Alak Betar, ktorý neskôr prijal islam a meno Muhammad, zvolil za svoje sídlo. Samotné mesto sa v súčasnosti podobá skôr na malé okresné mesto ako na hlavné. Ak by sme chceli prejsť z jednej strany centra na druhú, tak nám to trvá menej ako 15 minút. Súčasná podobizeň mesta je výsledkom dvoch kľúčových období modernizácie v rokoch 1950 a 1980-90. Patrí medzi mestá s najvyšším životným štandardom na svete. Mnoho aktivít v meste sa točí okolo obchodu a nakupovania, osláv a islamu.

Stručná história Bruneja

Miestne obyvateľstvo údajne obchodovalo s Čínou a inými časťami pevninovej Ázie už niekedy v 6. storočí po Kristovi. Počas 10. storočia sa stali súčasťou budhistického kráľovstva Srivijaya a neskôr hinduistického impéria Majapahit. V 14. storočí už bol Brunej mocný námornícky štát na čele so sultánom, ktorého hlavné sídlo Batu sa nachádzalo na rieke Brunei. Jeho islamské a kultúrne tradície sa zachovali dodnes.

Počas brunejskej zlatej éry pod vládou charizmatického sultána Bolkiaha (5. sultán) sa tu v roku 1521 vylodili zvyšní námorníci z flotily Ferdinanda Magalhaesa, ktorí boli prvými Európanmi, ktorí kedy navštívili sultanát. V 17. storočí  už španielski, portugalskí a holandskí obchodníci využívali obchodnú silu Bruneja, no Brunej ostal nezávislý až do 19. storočia. Potom sa britský obchodník James Brooke stal rádžom Sarawaku a jeho hlavným zámerom bolo oslabiť silu sultanátu. Aby sultán ochránil svoje územie pred pohltením do Sarawaku, požiadal v roku 1888 Britov o ochranu. Ropa tu bola prvýkrát objavená v roku 1929. Až o 30 rokov neskôr získal národ vnútroštátnu samosprávu, pričom Británia bola stále zodpovedná za administratívu zahraničných vzťahov a obrany. V roku 1963, napriek tvrdému vnútornému nátlaku, Brunej odmietol začlenenie do malajskej federácie. Krátko na to sa 21 ročný vojensky vycvičený princ Muda Hassanal Bolkiah stal sultánom. Suverenita bola v Bruneji dosiahnutá v roku 1984.

Brunej je po Maldivách, Singapure a Bahrajne štvrtá najmenšia krajina v Ázii.

Do Bandar Seri Begawan (BSB) letíme na dvoch BUBO zájazdoch Borneo, Filipíny, BrunejVeľký letecký okruh Áziou. Na oboch zájazdoch doletíme do BSB večerným letom, aby sme mohli celý nasledujúci deň absolvovať prehliadku mesta. Nasledujúce ráno sa presúvame k prístavu na trajekt do mesta v malajzijskom Sabahu, Kota Kinabalu, o ktorom sa viac môžete dočítať v blogu Kota Kinabalu – ukrytý kúsok Malajzie. Je to relatívne nové, zväčša povojnové mesto, v ktorom posledné roky dominuje fádny a nevýrazný betón. Predtým však bolo hlavné sídlo moci v dnešnom „slume“ Kampong Ayer, čo je fotogenická vodná dedina viditeľná zo všetkých brehov rieky Brunei. Komerčné centrum sa vystavalo až po roku 1906, kedy sa sem prisťahovali britskí obyvatelia, ktorí si tu kúpili pozemky.

Brunejský sultán

Brunejská hlava štátu, sultán Hassanal Bolkiah (jeho celé meno má 31 slov), je 29-tym sultánom v línii datujúcej sa späť až 600 rokov. Vyštudoval v Malajzii a Británii. Sultánom sa stal 1. augusta 1968, kedy nahradil svojho otca Omara, ktorý dobrovoľne abdikoval (4. október 1967). Kedysi bol sultán považovaný za najbohatšieho človeka na svete, no dnes sa jeho majetok pohybuje v priemere cca 20-28 miliárd USD, čo ho podľa magazínu Forbes radí medzi 40 najbohatších ľudí sveta. Príbehov o jeho extravagancii je neskutočne veľa – súkromné jachty vyzdobené zlatými kúpeľňami (údajne sa jachty volajú Boobs1 a Boobs2), vlastná zbierka luxusných áut, vrtuľníkov a iných materiálnych statkov. Aj napriek tomu je k ľudu férový a dopraje mu. Domáci ho majú radi. Vždy na začiatku školského roka na dva dni pre verejnosť otvorí bránu svojho paláca Istana Nurul Iman. Počas týchto dní stoja v rade desiatky tisíc ľudí, aby sa mohli osobne stretnúť so sultánom a jeho rodinou. So sultánom je  spojených aj mnoho sporov, ktoré sa týkajú korupcie a nadmerného míňania finančných prostriedkov vo svoj prospech. Tieto sa vždy vyriešili mimosúdnou cestou. Aj napriek svojim excesom je sultán Hassanal Bolkiah prísnym zástancom islamského práva šária.

Brunej je z celej Juhovýchodnej Ázii považovaný za krajinu, ktorá najviac dodržiava islamský zákon.

Prehliadka začína... #

Prehliadka dnešného dňa je celodenná a k dispozícii máme prenajatý autobus s mikrofónom, ako aj lokálneho sprievodcu s pomocníkom. Autobusom sa budeme presúvať medzi každou zastávkou. Raňajky si dáme na hoteli, v ktorom spíme a o 08:30 hod. môžeme vyraziť. Dnešný deň navštívime viacero pamiatok, medzi ktoré patria aj majestátne mešity, múzeum, vodná dedina a nákupné centrum s lokálnymi trhmi. Počas celého dňa treba dodržiavať zásady, ktoré vyžaduje moslimská kultúra a tradícia.

3 fotografie

Ráno začíname na lokálnom trhu Kianggeh

Ráno začíname na trhu Tamu Kianggeh Market, ktorý je hlavným centrálnym mestským trhom. Nachádza sa pozdĺž potoka Kianggeh a nájdeme tu všetko možné - od mačiet po metly, od ovocia po mäso. Piatok ráno býva spravidla najrušnejšia doba a celkovo sa sem oplatí prísť hneď ráno, keď je tu množstvo ľudí, ktorí chcú kúpiť čerstvé produkty. Vyhradzujeme si približne pol hodiny na prehliadku trhu  a pokračujeme na ďalšiu zastávku, ktorou je zaujímavé Malajské technologické múzeum, nachádzajúce sa v starej budove popri rieke Brunei. Múzeum sa nachádza cca 4 km na východ od centra. Oficiálne bolo otvorené 29. februára 1988 samotným sultánom, no fungovalo už od roku 1978. Špecializuje sa na exhibíciu rôznych typov tradičných technológií používaných pôvodnými obyvateľmi Brunej Darussalam. Múzeum je rozdelené na 3 galérie :

  1. Traditional Houses of Kampung Ayer : 6 modelov pôvodných domov v štvrti Kampung Ayer z 19. až 20. storočia
  2. Traditional Technologies of Kampung Ayer : Výstava rôznych tradičných technológií a priemyslu v Kampung Ayer, ako napr. rybárstvo, šitie, výroba lodí a iné. 
  3. Traditional Technologies of Other Indigenous Groups : Technológie iných pôvodných ľudí z Bruneja. Napr. spracovanie palmy sago, alebo pestovanie ryže.

Návštevu múzea s nami absolvuje aj lokálny partner, ktorý nám povie tie najzaujímavejšie informácie a upozorní na najvzácnejšie exponáty, ktoré by sme nemali prehliadnuť. V samotnom múzeu strávime asi 1 hodinu. Múzeum je relatívne veľké, no galérie nie sú  príliš preplnené  exponátmi a tak sa to dá  pohodlne prezrieť celé.

Po prehliadke múzea pokračujeme do ďalšej kultúrno-technologickej inštitúcie Brunei Arts & Handicraft Centre. Tou istou cestou sa vraciame späť do centra. Na tejto ceste nás väčšinou zastavia policajti na tzv. checkpointe, aby sa spýtali ako sa máme, či je vodič dobre oddýchnutý, či je skupina šťastná a poprajú nám krásny deň a veľa zážitkov. Áno, polícia tu je väčšinou na to, aby sa spýtala, či je všetko v poriadku. Vďaka minimálnej kriminalite tu policajti nemajú veľa práce. Tento umelecký inštitút je dôležitým komplexom, kde sa mladí Brunejčania učia tradičné zručnosti, ako napr. tkanie, mosadzné odlievanie a vytváranie tradičnej malajskej dýky Kris. Vyučovanie však, na našu škodu, nie je otvorené pre verejnosť, ale dá sa to vopred dohodnúť. Exhibície pozostávajú z rôznych kobercov a látok, striebra, mosadze, drevených rezieb, tradičných oblečení a batikov. Je tu možnosť aj kúpy produktov. My v BUBO odporúčame kúpu tradičného brunejského klobúka Songkok.

Tento komplex, približne po 45 minútovej prehliadke umeleckého centra, využijeme aj na obed, nakoľko sa tu nachádza kvalitná lokálna reštaurácia Tarindak D´Seni, kde majú bufetové menu. Dĺžka času na obed záleží od toho ako sme hladní a ako stíhame návštevu daných pamiatok. S programom sa dá počas dňa hýbať podľa času a dopravy pre dosiahnutie najlepšej efektivity.

4 fotografie

Po technologickom múzeu sa presunieme k umeleckému inštitútu a múzeu Royal Regalia.

Ďalšou zastávkou je údajne najdôležitejšie múzeum v meste, Royal Regalia Building. Budova múzea je ľahko rozpoznateľná vďaka streche, ktorá má tvar ako zvláštna kopulovitá helma. Názov múzea v nás môže vyvolať dojem, že sa tu nachádzajú akési nudné zbierky šiat a kostýmov, ale v skutočnosti sú tu ikonické kolekcie kráľovského príslušenstva, ktoré slúžili najmä na masívny chválospev sultána. Tým najznámejším je Tongkat Aja - model ľudského ramena (ruky) v zlate, ktorý slúžil na oporu kráľovskej brady pri ceremónii. Sú tu taktiež dva masívne vozy, z ktorých 1 bol použitý pri korunovácii  a druhý pri oslave jeho veličenstva pri striebornom jubileu v roku 1992 (v budove oproti múzea je budova Lapau Diraja Building, kde bol sultán korunovaný). Okrem iného sa vo  vnútri múzea dajú kúpiť magnetky a to treba rozhodne využiť. Mnoho možností na magnetky počas dnešného dňa nemáme, nakoľko je to  stále nedostupný tovar vzhľadom na nedostatok turistov. Pri vstupe do múzea je potrebné vyzuť sa, pretože aj koberec, po ktorom kráčame, má obrovskú hodnotu.

V múzeu Royal Regalia strávime cca 30 – 45 minút (nie je tu veľa exponátov, ktoré treba obdivovať) a pokračujeme ďalej do zaujímavejšej polovice dnešného dňa. Smerujeme k mestskému nábrežiu (waterfront), kde sa nalodíme a pôjdeme do vodnej dediny, no ešte predtým si urobíme foto zastávku pri mešite Omara Ali Saifuddien III. Čo sa týka veľkosti, nepatrí medzi najväčšie, ale je považovaná za jednu z najkrajších v krajine. Je to architektonický skvost, ktorý sa nachádza v úplnom centre mesta. Dokončená bola v roku 1958 a jej zlatý dóm má výšku 52 metrov. V rokoch dostavania bola jednoznačne dominantou mesta. Obklopuje ju okrúhle jazierko s replikou kráľovskej bárky zo 16. storočia, čo vytvára fotogenické pohľady na mešitu počas dňa aj noci. Nájdeme v nej taliansky mramor, žulu zo Šanghaja, arabské a belgické koberce, anglické lustre a vitráže.

3 fotografie

Po múzeu Royal Regalia sa nalodíme na motorový čln a dobrodružstvo v Bruneji pokračuje...

Kúsok od mešity sa nachádza  promenáda, tu sa nalodíme na motorový čln a po rieke Brunei sa dostaneme k najväčšej mestskej štvrti, resp. vodnej dedine, Kampong Ayer. Je to tá najtradičnejšia časť hlavného mesta, ktorá sa datuje späť až do 16. storočia. Je považovaná za najväčšiu vodnú dedinu na svete s viac než 40000 stavbami, kde žije 1/10 obyvateľstva celého BSB. Kedysi, keď ešte nemal obrovskú rezidenciu, tu býval aj samotný sultán. Pri pohľade na štvrť sa nám to javí ako malé mesto. Domy sú postavené na drevených stĺpoch. Táto metóda je a bola v tejto oblasti súčasťou bežného života obyvateľstva. Ľudia tu majú všetko potrebné ku každodennému žitiu – majú elektrinu a pitnú vodu, no mnoho domov nemá žiadnu kanalizáciu. V štvrti sa nachádzajú aj školy, obchody, kliniky, mešity, požiarnici a iné služby. Našim cieľom je doplaviť sa k jednému z domov lokálnych ľudí, ktorých náš miestny sprievodca pozná. Pohostia nás výborným čajom a keksíkmi a urobia prehliadku jednotlivých izieb domu, ktorých zariadenie nezodpovedá našim predstavám, aká máme pri pohľade na dom z vonka. Po príjemnom rozhovore s domácimi opustíme ich dom a motorovým člnom sa vrátime späť na promenádu, kde pokračujeme v prehliadke.

5 fotografií

Kampong Ayer patrí medzi najzaujímavejšie časti dnešného programu

Vyberieme sa na západnú časť mesta, k bráne sultánovej rezidencie Istana Nurul Iman, ktorá sa nachádza 4 km na západ od centra. Časť rezidencie sme videli aj z lode, no autobusom sa dostaneme priamo k bráne. Kráľovský palác fascinuje svojou veľkosťou už z veľkej diaľky. Je väčší ako Buckinghamský palác v Londýne, pričom hlavná budova sa rozprestiera na viac ako 500 metroch. Palác je ukážkou sultánovej neskromnosti a odhaduje sa, že má hodnotu viac ako 1,5 miliardy dolárov. Je tu 1788 izieb a považuje sa za najväčší rezidenčný palác na svete.

Pokračujeme ďalej k aktuálne najprominentnejšej mešite v meste, Jame´Asr Hassanal Bolkiah Mosque, do ktorej sa pozrieme aj zvnútra. Nachádza sa 3 km severozápadne od centra na severnom konci predmestia Kiarong. Pondelok, stredu, sobotu a nedeľu je mešita v dané hodiny otvorená pre verejnosť a vo štvrtok a piatok je otvorená len pre moslimov. Postavená bola v roku 1994 (stavba začala 1988) a mala označovať sultánové strieborné jubileum (25. výročie vládnutia). Je to najväčšia mešita v Bruneji, aj keď niektoré z týchto pôvabných mozaických dekorácií majú mierny vzhľad plastov. V noci je pekne osvietená, čo jej dodáva podľa domácich nádych pokoja. Do mešity sa zmestí viac než 5000 veriacich naraz. Mešita má 29 zlatých kupol a 4 minarety vo výške 58 metrov. Do mešity už prichádzame podvečer, tak stihneme tzv. zlatú hodinku pri fotografovaní. Strávime tu cca 45 minút aj s použitím toalety.

3 fotografie

Nazrieme za brány najväčšieho rezidenčného paláca na svete ?

Odtiaľto to máme iba kúsok do štvrte Gadong, kde navštívime miestny nočný trh a aj najväčšie obchodné centrum v meste. Gadong Night Market sa nachádza 5 km severozápadne od centra a je výbornou voľbou na ukončenie dňa plného fascinujúcich zážitkov. Je to najlepšie miesto v meste na lokálny street food. Samotný trh sa nazýva Pasar Malam (nočný trh). Otvorený býva denne od 15.00 hod. do polnoci. Sú tu všetky varianty jedla Malajcov a Brunejčanov od štipľavého, sladkého, slaného miestneho jedla, až po západnú kuchyňu. Medzi hlavné jedlá domácich patrí napr. Nasi Katok, Ikan Penyet, Pulut Panggang, Tungking, Mee Goreng a mnoho iných. Ideálne miesto na pošteklenie svojich chuťových buniek.

4 fotografie

Večerný program na lokálnom nočnom trhu je skvelým miestom na degustáciu rôznych špecialít.

Hneď vedľa nočného trhu je komplex veľkých stavieb, ktoré vytvárajú najväčší obchodný dom v krajine, The Mall Gadong. Sami domáci tvrdia, že nakupovanie tu je zážitkom. Vyskúšate aj vy ? Nedostatku luxusných značiek sa určite nemusíte obávať. Večerný program je ukončený voľným časom na lokálnom trhu a v obchodnom dome. Po cca hodine opustíme štvrť Gadong a vraciame sa smerom do centra a na hotel. Ešte predtým sa však zastavíme opäť pri mešite sultána Omara, ktorá je krásne vysvietená a fotogenická. Prejdeme sa do parku Mahkota Jubli Emas, odkiaľ sú najkrajšie zábery na mešitu, aj samotnú vysvietenú promenádu. Po nabažení sa a nafotení, si môžeme s kľudom povedať, že dnešný deň máme za sebou a sme nabití množstvom nezabudnuteľných zážitkov. Bandar Seri Begawan prvotne nepôsobí ako mesto, ktoré sa nachádza na tom divokom ostrove Borneo, no ak bližšie spoznáme toto hlavné mesto sultanátu, tak nám vďaka jeho harmónii a pohostinnosti prirastie k srdcu.

4 fotografie

Našou poslednou zastávkou bude opäť mešita Omara, no tentoraz vysvietená.

Odporúčanie

Brunej je moslimská krajina s prísnymi zákonmi. Je tu tvrdý zákaz dovozu alkoholu, cigariet a drog. Alkohol a cigarety je možné doniesť iba v limitovanom množstve a iba ak nie sme Brunejčania. Drogy sú penalizované trestom smrti. Treba si dať pozor, aby ste nefajčili na verejnosti, za čo sú veľké pokuty. Do mešít vstupujeme vždy zahalení a vyzutí. Cudzím moslimským ženám nepodávame ruky, nakoľko tie striktnejšie sa môžu uraziť.  Ľudia sú tu však veľmi priateľskí a pohostinní. Stačí iba dodržiavať princípy islamskej kultúry.

Mešita Omara Ali Saifuddien III. bola v čase dostavania v roku 1958 jednoznačnou dominantou mesta.
Foto: Marek Melúch — BUBO

TOP 10 Bandar Seri Begawan

  1. Plavba po rieke Brunei do štvrte Kampong Ayer : jednoznačne najlepší bod dnešného programu. Plavíme sa na lodi do najväčšej vodnej dediny na svete a stretneme sa s lokálnymi ľuďmi u nich doma.
  2. Harmónia a pohostinnosť : Tieto dve veci si z Bruneja určite zapamätáme. Iba v málo hlavných mestách na svete sa cítime tak, hmm..., harmonicky.
  3. Mešita Omara Ali Saifuddien III. : Krásna mešita 28. sultána je skvostom samotného centra. Vďaka jazierku je veľmi fotogenická.
  4. Mešita Jame´Asr Hassanal Bolkiah : Najväčšia mešita v Bruneji venovaná poslednému, súčasnému sultánovi.
  5. Pasar Malam : Miestny nočný trh, kde môžeme ochutnať rôzne variácie malajskej a brunejskej kuchyne.
  6. Kianggeh Market : ranný trh v centre mesta, kde sa ráno stretáva mnoho ľudí, ktorí hľadajú čerstvosť. Autentický brunejský trh.
  7. Royal Regalia Museum : Múzeum, ktoré rozhodne treba vidieť ak sme v Bruneji. Originálne alegorické vozy, na ktorých bol sultán korunovaný a oslavovaný.
  8. Istana Nurul Iman : Kráľovský palác, ktorý je najväčším rezidenčným palácom na svete. Ani kráľovná Alžbeta II. nemá taký luxus.
  9. Malajské technologické múzeum : Zaujímavá kombinácia exponátov, ktorú si rozhodne netreba nechať ujsť. Múzeum je síce skromnejšie, no o to zaujímavejšie.
  10. Brunei Arts & Handicrafts centre : zaujímavý kultúrno-technologický inštitút vzdelávania mladých brunejských remeselníkov. Miesto, kde uvidíme dýku KRIS alebo klobúk SONGKOK.

Niekoľko luxusných tipov v meste

  1. Pre náročných klientov je možnosť stráviť noc v jednom z najlepších hotelov v Bruneji, The Rizqun International Hotel, ktorý sa nachádza priamo v obchodnom komplexe The Mall Gadong.
  2. Luxusným miestom je aj reštaurácia Tarindak D´Seni, kde máme obed alebo večeru formou švédskych stolov. Výborné a kvalitné brunejské jedlo.
  3. Prenajatie si privátnej lodi, ktorá Vás prevezie cez Kampong Ayer a okolité mangrovníkové lesy, v ktorých žije Kahau nosatý, je zážitkom aký na Borneo patrí.
Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Cestovanie je pre Mareka vášňou a snom, ktorý si plní už od malička. Vyskytol sa už na každom kontinente okrem Antarktídy a stále má túžbu a chuť cestovať za niečím novým.  V BUBO sa aktívne zaoberá oblasťami ako USA západ aj východ, Kanada, Aljaška, na ďalšom africkom kontinente sprevádza od Kene až po Juhoafrickú republiku, pričom medzi jeho najobľúbenejšie aktivity sú práve Bungee jumping na Viktóriiných vodopádoch alebo plavba na rafte po rieke Zambezi. V juhovýchodnej Ázii ho nájdete od Pakistanu cez Malajziu až po kmene Bornea. Práve tu veľmi rád dopĺňa gurmánske zážitky, ako napríklad čerstvé mangrovníkové červy Tamilok na Filipínach až po chrumkavé Tarantuly v Kambodži. V posledných rokoch mu učarovali aj exotické krajiny ako napr. Papua Nová Guinea, na ktorej nikdy nevynechá potápanie pri fjordoch alebo tanec s miestnym kmeňom na Vanuatu. Miluje steak z impaly alebo mušle z Havelocku na Novom Zélande. Rád sa vzdeláva a pátra po nových informáciách. Fascinujú ho všetky prírodné javy ako sú tornáda, búrky, cyklóny až po tsunami. Medzi jeho najväčšie srdcovky patrí práve Nový Zéland a Austrália, kam sa vždy rád vráti aby pozrel „Froda“ z Pána prsteňov. Na Cambridge škole v Londýne vyštudoval angličtinu a neskôr doma vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je výborný vodič a nešoféruje iba tam, kde sa nedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Jáva, Bali, Bromo + Flores, Rinca, Komodo

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 386

Mohlo by Vás zaujímať

Bandar Seri Begawan - Prekvapenie Bruneja Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan Bandar Seri Begawan - Prekvapenie Bruneja

Mesto, ktoré je ukryté pri pobreží na okraji džungle, je hlavným mestom malého sultanátu na severe Bornea. Brunej je známy vďaka obrovským zásobám…

Brunej - sultanát budovaný z ropy Blog

Blog Brunej - sultanát budovaný z ropy

Kedysi krajina ktorá kontrolovala celé Borneo a všetky teritória až po Filipíny, dnes však redukovaná na plochu asi 5700 km štvorcových, kde žije…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Brunej, Malajzia, Filipíny


náročnosť

16 dní

Trvanie

3916 4895€
E

Ázia  

Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


náročnosť

24 dní

Trvanie

4768 5960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.