Darwin - kde riekam vládnu krokodíly

Prehliadka

Darwin - kde riekam vládnu krokodíly

Ďaleký sever rozľahlej Austrálie. Srdce Severného teritória a miesto, kde spoznáme mesto Darwin, navštevujeme najkrajšie austrálske národné parky, uvidíme jedinečnú prírodu s nezabudnuteľnými výhľadmi a znovuobjavíme unikátne skalné maľby. Vitajte v Darwine, ktorý veľa turistov obchádza, lebo nepozná jeho unikáty. My v BUBO však vieme, čím je Darwin výnimočný.

Darwin Počasie

slabý dážď

slabý dážď

29°C

Predpoveď 28.Apr

Východ slnka 05:57

Západ slnka 18:30

Dážď 0.45mm

Vstupnou bránou do "top endu" Austrálie je Darwin ako hlavné mesto Severného teritória. Aj keď má len mierne viac ako 150 000 obyvateľov, toto mesto má špeciálnu atmosféru, ktorú nikde inde v Austrálii nenájdete. Teplota tu počas roka - a to ani v noci - neklesne pod 20 stupňov. Cez deň je vždy nad tridsiatkou. Blízkosť Ázie a množstvo kultúr, spolu s pôvodnými obyvateľmi z kmeňa Larrakia, vytvárajú z Darwinu jedinečné miesto, ktoré zaujme históriou či skvelou kuchyňou. 

Mesto ovplyvnené cyklónmi #

Okrem demografického vývoja však toto mesto ovplyvnila najma poloha, a to v dobrom aj v zlom. Cyklóny ovplyvnili to, ako mesto vyzerá dnes. Asi najviac tak učinil jeden z najničivejších cyklónov - Tracy. Sever Austrálie zasiahol v roku 1974 a na meste zanechal spomedzi všetkých asi najväčšie stopy. Zahynulo 71 ľudí a viac ako 70 percent mesta kompletne zničilo.

Dnes zvyšky starej radnice slúžia ako memento sily, ktorú príroda má a v Darwine ju počas našich BUBO prehliadok, samozrejme, neobídeme. Navyše, často sa tu v súčasnosti konajú rôzne koncerty a spoločenské udalosti. Moderných výškových budov v meste veľa nenájdete, avšak tie, ktoré “vytŕčajú” (viď titulná foto), boli projektované aj s využitím aerodynamických modelov práve preto, aby dokázali zvládnuť cyklóny.

Okrem cyklónov však Darwin vyniká aj v koncentrácii bleskov. Jedna búrka dokáže vyprodukovať viac ako 1 500 bleskov, a preto stojí za to sledovať večernú oblohu. Môžete zažiť neopakovateľné divadlo.

Zaujímavosť o Darwine:

Asi tušite správne, že mesto dostalo svoje meno po prírodovedcovi Charlesovi Darwinovi. Pôvodne sa pritom volalo Palmerston po vtedajšom britskom premiérovi, ale v roku 1911 ho premenovali na počesť Darwina, ktorý túto oblasť navštívil počas svojej slávnej plavby na HMS Beagle v 30. rokoch 19. storočia.

Poloha prístavného mesta v Timorskom mori je veľkou pridanou hodnotou mesta. Značný podiel austrálskej ekonomiky totiž tvorí obchodovanie s Čínou a Darwin je jedným z dôležitých obchodných prístavov. Rovnako ako známa, 2 834 kilometrov dlhá Stuart Highway, ktorá tu začína a vedie až do Port Augusta v Južnej Austrálii.

Práve tu sa nachádza štartovací bod železničnej trate, ktorá je ešte o 145 kilometrov dlhšia a vedie až do Adelaide. Ak by ste sa vydali na takúto cestu vlakom naprieč Austráliou, cesta vám bude trvať 54 hodín.

Strategická poloha Darwinu ho predurčuje na vojenské využitie. Už počas druhej svetovej vojny sa tu nachádzalo množstvo vojenskej techniky, ešte aj dnes, za hranicami mesta, môžeme vidieť viacero pristávacích plôch, ktoré sa zachovali práve z týchto čias. Už 19. februára 1942 sa mesto stalo terčom prvého a najväčšieho zo série japonských náletov na Austráliu a vyžiadal si dohromady 236 obetí.

Dnešný Darwin - prehliadka mesta #

Dnes je Darwin jedno z turistických menej známych centier Austrálie, leží v blízkosti národných parkov Kakadu a Lichfield, ktoré každoročne lákajú mnoho cestovateľov a, ako sa v BUBO sami presvedčíme, určite stoja za návštevu. Avšak ešte predtým, ako sa vydáme na cestu do národného parku Kakadu, si prejdeme malým, ale o to viac sympatickým centrom Darwinu.

Waterfront v Darwine v noci.
Foto: Wikimedia

Čo všetko sa tu dá vidieť za deň? Spoločne sa v meste prejdeme až k umelo vytvorenej zátoke Recreation Lagoon pri Darwin Waterfront. Tento komplex je obľúbenou destináciou turistov kvôli možnosti kúpania sa, ale aj stravovania a nakupovania. V tejto oblasti sa nachádza umelá pláž a zabavia sa tu aj deti, keďže tu nájdete aj kvázi akvapark a rovnako tak bazén produkujúci umelé vlny - Darwin Wave Pool. Vy si zatiaľ môžete posedieť v jednej z množstva reštaurácií a kaviarní.

Na skok odtiaľto sa nachádza jedno z najlepších mestských múzeí venované II. svetovej vojne a jej dosahom. Vojenské múzeum v Darwine približuje vojenskú históriu mesta vrátane jeho spomínanej role počas druhej svetovej vojny a bombardovaní v roku 1942. Ide o podzemné múzeum vybudované na štýl tunelov, v ktorom je na stene zavesených mnoho exponátov.

Tu už sa dostávame bližšie do centra mesta k najkrajšej stavbe celého Darwinu, ktorou je Christ Church Anglican Cathedral. Katedrála s unikátnym vzhľadom slúžila v roku 1942 ako posádkový kostol pre ozbrojené služby. Počas bombových náletov sa vyhol väčšiemu poškodeniu, avšak vydrancovali ho a zničili ho až vojaci. Následne prerobili anglikánsku katedrálu do dnešného štýlu a vznikol skutočne krásny kostol, ktorý je zároveň štýlovou dizajnovou budovou.

Tu v blízkosti hľadajte aj spomínanú Starú radnicu. Aspoň teda jej zvyšky. Možno vás na prvý pohľad neohúri, ide len o vstupnú bránu obloženú výbežkami tehlovej steny, avšak jej história, ktorú si tu priblížime podrobnejšie, je fascinujúca. 

Hneď pri katedrále a starej radnici sa nachádza aj Mestská knižnica, zaujímavejšou je však neďaleká Knižnica Severného teritória, ktorá sa nachádza v pôsobivej parlamentnej budove, teda legislatívnom centre Darwinu. Knižnica slúži ako domov rozsiahlej zbierky kníh a zdrojov o histórii a kultúre Severného teritória.

Len o niekoľko krokov ďalej sa smerom na sever nachádza ďalší krásny kostol St. Mary's Star of the Sea Catholic Cathedral, teda Katolícka katedrála Hviezda mora Panny Márie. Ide o úžasnú pamiatku v Darwine s ohromujúcimi vitrážami a pôsobivou architektúrou. Skončíme pri vojenskom pamätníku venovanému obetiam II. svetovej vojny a po dobrom obede si pozrieme druhú časť Darwinu.

Odporúčané gurmánske zážitky:

Ulica Mitchell St. sa nachádza len zopár minút od nášho hotela a lemujú ju bary a reštaurácie. Rôzne kuchyne takmer kopírujú demografické zloženie obyvateľstva, preto si tu vyberie určite každý. Ak máte chuť na Áziu, odporúčame Little Miss Korea a ich vynikajúce hovädzie líčka alebo bibimbap. Alfonsino's ponúka tradičnú taliansku kuchyňu a nachádza sa tu aj Irish pub so živou hudbou, takže o zábavu na večer nebude núdza.

Čo ešte nájsť v Darwine #

Mimo samotného centra mesta a jeho bezprostredne blízkeho okolia sa neďaleko nachádza najlepšia mestská pláž Mindil Beach. Táto krásna pláž je známa úžasnými západmi slnka a pulzujúcim trhom, ktorý sa koná každý štvrtok a nedeľu večer počas obdobia sucha. Na kúpanie sa by sme však odporúčali iné časti Austrálie.

Pri nej leží ďalšie pôsobivé Múzeum a galéria umenia Severného teritória. Dozviete sa tu niečo o histórii cyklónu Tracy a tiež o domorodých obyvateľoch, umení a zvieratách v tejto oblasti. Dá sa tu výborne schladiť pred horúcimi slnečnými lúčmi. A mžete sem tiež vziať so sebou svoje deti. Na návštevu múzea si vyhraďte cca 1-2 hodiny. Nachádza sa tu tiež výborný obchod so suvenírmi s priateľským personálom.

A pokiaľ vyrazíte ešte trochu ďalej, nájdete miesto označené ako East Point Reserve. Krásna rezervácia ponúka návštevníkom trochu viac súkromia a tiež panoramatický výhľad na Darwin s množstvom turistických chodníkov či miest na piknik v blízkosti malých, no pôsobivých skalnatých útesov.

Luxusný tip na ubytovanie v Darwine:

Najlepším hotelom v hlavnom meste Severného teritória je Hilton Darwin, so skvelou polohou priamo na Mitchell Street. Nájdete tu fitnesscentrum, vonkajší bazén aj výbornú reštauráciu.

Cesta do NP Kakadu #

Na druhý deň ráno sa vydávame na cestu naším BUBO autom naprieč národným parkom Kakadu do mestečka Jabiru. Z Darwinu ideme po ceste číslo 1, ktorá spája všetky veľké mestá Austrálie, a vidíme na nej úžasné kamiónové vlaky, ktoré často presahujú 50 metrov a vážia vyše 100 ton. Verte mi, že predbiehať takéto “vláčiky” idúce stokilometrovou rýchlosťou chce dávku odvahy a skúseností.

Našu prvú zastávkou si spravíme pri rieke Adelaide, vzdialenej z Darwinu necelú hodinu po ceste číslo 36. Nachádza sa tu informačné centrum “Window on the Wetlands” s interaktívnou expozíciou, ktorá ukazuje, ako sa miestna príroda mení počas sezóny dažďov a sezóny sucha.

Nájdete tu aj množstvo vypreparovaných vtákov a aj krokodíla, ktorého domovom je neďaleká rieka Adelaide. Na streche informačného centra je tiež 270-stupňová vyhliadka na mokrade s možnosťou využitia ďalekohľadu na pozorovanie tunajších živočíchov.

Krokodíly zblízka #

Ale, aby sme nezostali len pri pozorovaní ďalekohľadom, my v BUBO už dlhé roky chodíme sledovať krokodílov priamo v akcii. Táto populárna turistická atrakcia vznikla v 70. rokoch minulého storočia, keď kvôli lovu pre kožu klesol počet jedincov na 3 000. Po úplnom zákaze lovu hľadal jeden z lovcov alternatívu, ako zarobiť, a tak založil spoločnosť, ktorá dodnes láka na “vyskakujúcich” krokodílov.

Nachádza sa len zopár minút od informačného centra, odkial len treba nasledovať značky. Práve v tejto lokalite je možné pozorovať aj krokodíliu samičku prezývanú “Perla”. Je to vzácny biely krokodíl, ktorého gény zapríčinili nedostatok pigmentu na jeho tele. Kvôli nedostatočnej kamufláži je však aj ľahkou korisťou a vedci tak odhadujú, že šanca na to, aby sa takýto krokodíl dožil vyššieho veku, je asi jedna k miliónu.

Pre svoju jedinečnosť sem meral cestu aj známy britský prírodovedec David Attenborough, ktorý však nemal to šťastie zhliadnuť tohto unikátneho krokodíla.

,,Skákajúci" krokodíl počas plavby na rieke Adelaide.

,,Skákajúci" krokodíl počas plavby na rieke Adelaide.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

 Aby sme ich mohli bezpečne sledovať, nastupujeme na menšiu loďku pod vedením nášho “Krokodíla Dundeeho” overenej spoločnosti “Spectacular Jumping Crocodile”, ktorá ako prvá objavila túto “perlu”. Každá plávajúca vetvička sa vám bude javiť ako krokodíl, no miestny sprievodca už presne pozná, v ktorých miestach krokodílov nájde. Po niekoľkých minútach spomaľujeme a po chvíli zbadáme, ako sa niečo približuje k našej lodi.

Áno, je to krokodíl a teraz sa nám naskytá úžasná príležitosť vidieť, aký veľký skutočne je. Na dlhej palici visí kus mäsa a krokodíl dnes ešte nejedol. Neváha a celou svojou silou sa vymršťuje ponad hladinu a schmatne kus mäsa. Je to len moment, ale tá sila je úžasná, s rešpektom sledujeme a pri každom “výskoku” sa nám zastavuje krv v žilách.

To najlepšie nás čaká na záver. Aj keď nie vždy sa podarí vzácneho bieleho krokodíla vylákať, dnes máme šťastie a úlovok vo forme fotky, ktorú nemá ani David Attenborough, si odnášame so sebou. 

Západ slnka nad Ubirr.
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Ďalšie zážitky z Kakadu #

Po príjemnej plavbe opäť nasadáme do auta a pokračujeme krajinou, ktorá sa nám mení pred očami. Presúvame sa do miest, kde sa nachádzajú močiare a obrovské kolónie vtákov, vrátane Kakadu, kengury či ďalších menších vačkovcov.

S rozlohou takmer 20 000 kilometrov štvorcových je porovnateľný s celkovou rozlohou Slovinska a my sa ho budeme snažiť prejsť na maximum. Jedno z výborných miest na sledovanie vtáctva je Mamukala Wetlands. Krátka prechádzka z parkoviska vedie k brehu mokradí, kde môžete vidieť napríklad husiarku strakatú alebo haju tmavú.

BUBO tip: Pred cestou odporúčame overiť si dopredu aktuálne podmienky. Najmä počas obdobia dažďov (november-apríl) bývajú cesty nepriechodné, pretože sa niektoré časti národného parku nachádzajú v záplavovom území. Najlepšie informácie získate v Bowali Visitor Centre, kde si môžete kúpiť vstup do parku, nachádza sa tu aj malá kaviareň a expozícia. Vstup do parku je možné kúpiť aj pred Mamukala Wetlands na benzínovej pumpe Aurora Kakadu. 

Na západ slnka sa vyberieme na jedno z lákadiel národného parku Kakadu. Je ním skalná formácia Ubirr, kde sa nachádza unikátna zbierka skalných malieb, pričom niektoré sú viac ako 40 000 rokov staré. Maľby zobrazujú ľudský kontakt s prírodou ako napríklad ryby, mušle, wallabie alebo pred viac ako 2 000 rokmi vyhynutého tasmánskeho tigra. Nesmie chýbať ani aborigénsky boh stvorenia - Dúhový had.

Prespíme v meste Jabiru s tisíckou obyvatelov, 250 kilometrov vzdialeného od Darwinu, ktoré poskytuje ubytovanie pre návštevníkov národného parku, ako aj zázemie pre neďalekú uránovú baňu, ktorá nie je súčasťou národného parku. V mestečku, samozrejme, nemôže chýbať obchod, pošta, kostol, benzínová pumpa, ale aj Univerzita Charlesa Darwina.

Podrobnejšie sa NP Kakadu (textovo aj fotograficky) venujeme v blogu:

Wattové pobrežie - na severe do mora ústi Južná aligátoria rieka so svojimi prítokmi, nachádza sa tu takzvané Wattové pobrežie, ktoré býva zaplavované prílivom a obnažené pri odlive. V centrálnej časti nájdeme nížiny a bujná vegetácia je pravidelne zaplavovaná počas období dažďov. Vznikajú tu takzvané billabongy, čo sú dočasné jazerá na mieste, kde pôvodne tiekla rieka.

Tu ostali prehĺbeniny, ktoré sú plné vody po daždi a postupne vysychajú. Práve tu sa koncentruje zver a život. Smerom na juh pociťujeme menej zrážok a krajina aj rastlinstvo sa menia. Celkovo tu nájdeme viac ako 280 vtákov, 60 cicavcov, 50 sladkovodných živočíchov, 117 druhov plazov, 10 000 druhov hmyzu a 1 600 druhov rastlín.

Burrunnggui (Noulargie), pod skalou sa nachádzajú ďalšie aborigénske maľby. Na samom vrchu je domov Namarrkona, muža bleskov.
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Okrem prírodného dedičstva sa tu nachádza viac ako 5 000 miest, v ktorých môžeme spoznávať aborigénsku kultúru. Takmer polovica územia národného parku patrí práve Aborigénom. Preto sa tu treba správať sa úctivo k ich dedičstvu, podobne ako na Uluru.

My v BUBO to dodržiavame a na našej ceste navštívime aj jedno z najznámejších miest plné úžasných skalných malieb v štýle röntgen – Burrunggui. Podobne ako pri Ubirre, aj tu nájdeme množstvo zvieracích malieb, je tu tiež Namarrkon - bleskový muž.

Litchfield a gigantické termitiská #

Na záver našich BUBO ciest okolo Darwinu smerujeme do národného parku Litchfield. Predtým, ako spoznáme jeho prírodné krásy, máme možnosť zaspomínať si na rodáka z Československa. V dedinke Batchelor nájdeme popri ceste repliku hradu Karlštejn, ktorú postavil Bernard Havlik. Od roku 1954 pracoval v neďalekej uránovej bani a po odchode do dôchodku trávil čas stavbou tohto hradu.

Po vstupe do národného parku vidíme popri ceste obrovské termitiská, ktoré sa týčia ponad okolitý trávnatý porast a pripomínajú cintoríny. Tento prírodný unikát je endemický pre územie Severného teritória a nachádza sa tu aj termitia katedrála - štvormetrové termitisko, ktoré je najväčšie v Austrálii. 

Na záver si môžeme dopriať osvieženie v jednom z prírodných bazénikov s vodopádom. V BUBO odporúčame Florence Falls, na parkovisku sa nachádzajú aj záchody, kde sa môžete prezliecť do plaviek. K vodopádom vedie cesta po vybudovanom chodníku a po schodoch sa dostanete priamo k vode. Na rozdiel od Adelaide river, tu na krokodíla nenarazíte, a tak si môžete spríjemniť horúci deň pobytom vo vode. 

Čo vidieť navyše? #

1. Ak máte adrenalín v krvi, v Crocosaurus Cove si môžete zaplávať s krokodílom, a to v špeciálne upravenom bazéniku, vďaka čomu Vám nič nehrozí. Odvážite sa?

2. Zátoka v okolí Darwinu je populárna pre rybárov. Prečo si nechytiť makrelu alebo tuniaka? Môžete si spraviť tradičné austrálske barbeque so svojim úlovkom.

4. Scénické lety helikoptérou alebo lietadlom z Darwinu, prípadne Jabiru Vám ukážu národné parky Kakadu či Litchfield z úplne inej perspektívy.

Top 10 Darwinu a okolia #

  1. Skalná formácia Ubirr ponúka unikátne maľby, aj magické výhľady pri západe slnka.
  2. Plávanie pod vodopádmi uprostred prírody je najlepšie osvieženie po horúcom dni.
  3. Vyskakujúci krokodíl na rieke Adelaide vás pevne usadí na vašom mieste počas plavby a s úžasom budete sledovať silu a reflexy krokodílov.
  4. Pieskovcová skala Burrunggui ako posvätné miesto pôvodných obyvateľov s tisícky rokov starými maľbami.
  5. Mokrade plné vtáctva a hmyzu očaria bujným životom.
  6. Pozorovanie hviezd spred nášho hotela na úžasnej nočnej oblohe Južnej pologule so súhvezdím Južný kríž bez akéhokoľvek svetelného smogu.
  7. Obrovské termitiská, ktoré nám budú lemovať cestu, ukážu, aké stavby vybuduje maličký termit.
  8. Pred pobytom v malom mestečku Jabiru sa oplatí dopriať si gurmánsky zážitok v Darwine.
  9. Cesta po Stuart Highway a extrémne dlhé kamiónové vláčiky. 
  10. Aj keď sa vodopádom a jazierku nič nevyrovná, aj bazén pri luxusnom hoteli je po dni plnom zážitkov skvelý relax.
Juraj Lošonský

Juraj Lošonský

Juraj Lošonský

Najlepšie ho vystihuje klišé “cestovateľ telom i dušou“. Keďže má aj srdce dopraváka, rád skúša rozličné druhy dopravy, najmä letecké spoločnosti. Ako early adopter dychtivo skúša všetky technologické novinky, najlepšie také, o ktorých na Slovensku ešte nikto nepočul. Fandí trvalo udržateľnému rozvoju, a tak si užíva prepojenie moderného veľkomesta s parkami a pravou prírodou. Stihol už vycestovať nielen do Európy, ale aj Severnej Ameriky, Ázie či Austrálie. Viacgeneračná vinárska tradícia jeho rodiny sa podpísala aj na ňom. Každoročne ho stretnete vo vinárskej pivnici. Chvíle, kedy nie je na cestách, si spríjemňuje kvalitným filmom či seriálom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Víno Louis Vuitton 3 dni

Zo zájazdu:

Juraj Lošonský

Posledná úprava článku | Prečítané: 173

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

Robert Taraba 12 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

8520
K

Austrália a Oceánia  

Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5317 6255€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.