Prvé dojmy z najväčšieho letiskového terminálu na svete

Prvé dojmy z najväčšieho letiskového terminálu na svete

Konečne! Aj tak by sa jedným slovom dalo zhrnúť nadšenie z toho, že sa najnovšie a najmodernejšie letisko celého Turecka rozbehlo do plnej prevádzky. Tretie istanbulské letisko 6. apríla 2018 otvorilo svoje brány a ja som mal to šťastie, že iba tri dni od tejto slávy som sem zavítal cestou do kirgizského Biškeku. Aké boli moje dojmy?

Kto posledné roky cestoval cez letisko Ataturk, mi dá za pravdu, že to letisko to už nestíhalo. Bolo preplnené, doslova posiate ľuďmi, všade a na všetko sa pridlho čakalo, človek akurát pri krátkom prestupe hypnotizoval hodinky a dúfal, že bude mať šťastie. Staré, preplnené letisko nahradil terminál s kapacitou 90 000 000 cestujúcich na ploche viac než pol druha milióna metrov štvorcových. Ide o najväčšiu budovu terminálu pod jednou strechou na svete.

Dnes letelo lietadlo z Viedne do Istanbulu a krátko pred odletom sa do odletovej haly nahrnulo niekoľko predstaviteľov letiska a slávnostne rozkrojili tortu s lietadielkom a tabuľkou prvý let z Viedne na nové letisko. Opäť sme boli pri tom. Prvý dojem z nového letiska je dokonalý. Všetko nablýskané, priestranné, veľké, opulentné a krásne moderné. Žiadne preplnené haly a ľudia čakajúci v radoch. Nič podobné, práve naopak. Má symbolizovať tretie tisícročia Turecka, veľký sen prezidenta Erdogana ukázať svetu, že s touto krajinou treba počítať a na ten prvý pohľad sa to naozaj podarilo.

Má symbolizovať tretie tisícročia Turecka, veľký sen prezidenta Erdogana ukázať svetu, že s touto krajinou treba počítať a na ten prvý pohľad sa to naozaj podarilo.

Business lounge na novom istanbulskom letisku

Istanbulské letisko chce byť najväčším na svete a ročne si trúfne na 200 miliónov pasažierov, hoci prvé dva roky chce začať skromne a to len s 90 miliónmi ročne. Investovalo sa doň nepredstaviteľných 12 miliárd dolárov, no Turecko verí, že sa mu tieto peniaze časom vrátia, pretože cieľom je byť letiskom č.1 na svete. Oficiálna inaugurácia letiska prebehla ešte 28. októbra 2018, teda na 95.výročie založenia Tureckej republiky, ale plnú prevádzku ešte nedokázali pokryť a tak sa čakalo na začiatok apríla. 6. apríla sa medzi druhou hodinou ráno a druhou popoludní vydali na cestu stovky kamiónov, ktoré previezli viac než 10 000 kusov materiálu vážiaceho viac než 44 ton zo starého letiska na nové.

Letisko je priestranné, no čo je dôležitejšie, je vynikajúco značené, prehľadné a aj pre začiatočníka tu takpovediac nie je kde zablúdiť. Ochotný personál stojí takmer pri každej zákrute či poschodí a čaká na to, aby pasažierov usmernil a poradil im kadiaľ ísť. Aj so značením to však hravo zvládnete. Obrovské haly zaplnili obchody svetových značiek, luxusné butiky, ale aj elektronika, knihy či iné drobnosti. Nechýbajú ani duty free obchody, kde nájdete všetko, čo vám treba a často aj to čo netreba.

Nájdete tu reťazce slávnych fastfoodov, no ešte lepšou alternatívou sú turecké reštaurácie, kde za celkom dobrý peniaz ochutnáte kúsok tureckého raja. Máte chuť na baklavu? Lokum či zmrzlinu? Vyberte sa do Grand Bazaru, ktorý tu tiež nájdete a môžete si nakúpiť domov tovar z typického tureckého, turistického bazáru.

Prvý dojem z nového letiska je viac než dokonalý! 

Cestou objavíte niekoľko oddychových zón, viacero lavičiek, pohodlných sedadiel so zástrčkami a mnohých určite poteší, že je tu aj zdarma wifi. Stačí zadať telefónne číslo, dostanete číselný kód a surfujete. Nechýbajú ani toalety, zmenárne, platba kartou je takmer všade, kam sa pohnete, a ak máte chuť na biznis salónik, stačí vyjsť na druhé poschodie a užívate si pohodlie a luxus pred odletom. 

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 1393

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.