Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň, ktorý prišiel na územie dnešnej Kene pred približne 500 rokmi. Kočovní Masajovia sú nilotské etnikum. To označuje pôvodných obyvateľov údolia Nílu, ktorí patria do rovnakej jazykovej skupiny. V tomto blogu si bližšie predstavíme Masajov, ktorých na našich BUBO zájazdoch východnou Afrikou spoznávame osobne.

Prvé stretnutie s Masajmi

Priznám sa, po prvom príchode do masajskej dediny som nevedela, čo môžem očakávať. Najprv sme sa stretli s náčelníkom, ktorý nás privítal a predstavil členov dediny, ktorí nám predvádzali ich tradičné tance. Celé to manažoval syn náčelníka, ktorý hovoril veľmi dobre po anglicky.

Povinná školská dochádzka je aj u Masajov. Prejavuje sa aj takouto formou. Vďaka angličtine sa Masajovia vedia dorozumieť s turistami, ktorým predstavujú svoje zvyky a vedia aj predať čo-to zo svojich výrobkov a suvenírov. Aj k tomu sa ešte dostanem, najprv vám ale predstavím Masajov ako takých a ich tradície.

V závere blogu píšem o tom, aký hlboký dojem v nás nechali a aj to, ako nás prekvapili tým, do akej miery poznajú hodnotu peňazí.

Fakty o Masajoch:

  • Masajovia hovoria jazykom známym ako Maa
  • obývajú veľké časti severnej, strednej, južnej Kene a časť severnej Tanzánie
  • Masajská populácia, ktorá žije vo vyprahnutých častiach krajiny pozdĺž Veľkej priekopovej prepadliny v Tanzánii a Keni, má v súčasnosti približne 1,5 milióna obyvateľov, pričom väčšina z nich žije v národnej rezervácii Masai Mara v Keni
  • je to známe etnikum východnej Afriky z oblastí obklopujúcich rezerváciu Masai Mara a Amboseli pri hraniciach s Tanzániou
  • sú povestní svojím jedinečným spôsobom života, ako aj kultúrnymi tradíciami a zvykmi
  • spájajú ich aj s kmeňom Kalenjin v Keni, ktorý je známy najlepšími bežcami na dlhé trate na svete
  • Masajovia sú známi ako impozantní a silní bojovníci, ktorí lovia potravu v divokej savane a žijú v blízkosti divokých zvierat

Masajské obydlia #

Kmeň Masajov je kočovný národ, ktorý sa pri stavbe svojich nezvyčajných obydlí tradične spoliehal na ľahko dostupné materiály a domorodé technológie. Tradičný masajský dom je postavaný pre nomádov, ľudí putujúcich krajinou, a preto sú ich domy veľmi jednoduché. Domy majú buď kruhový, alebo bochníkový tvar a stavajú ich masajské ženy.

Domy nazývané Enkaji sú postavené z vetvových oblúkov pokrytých niekoľkými vrstvami zmesi zeminy, moču a kravského trusu. Masajské dediny sú obklopené kruhovým plotom Enkang, ktorý stavajú muži a ktorý chráni dobytok v noci pred divými zvieratami.

Rozhodujú muži, Boh im doprial všetok dobytok #

Masajská spoločnosť je vo svojej podstate pevne patriarchálna, čo znamená, že rada starších masajských mužov rozhoduje o väčšine dôležitých záležitostí. Pre zaujímavosť, pre Masajov žijúcim tradičným spôsobom je koniec života bez formálneho pohrebného obradu. Mŕtvych ponechajú na poliach pre mrchožrútov. Pochovávanie bolo v minulosti vyhradené len pre veľkých náčelníkov, pretože Masajovia veria, že pochovávanie je škodlivé pre pôdu.

4 fotografie

Stretnutie s Masajmi

Tradičný životný štýl Masajov sa sústreďuje na ich dobytok, ktorý tvorí primárny zdroj potravy. Meradlom bohatstva u Masajov sú deti a dobytok. Takže čím viac, tým lepšie. Veria, že človek, ktorý má veľa dobytka, ale málo detí, je považovaný za chudobného a naopak.

Masajský mýtus hovorí, že Boh im doprial všetok dobytok na zemi, čo vedie k presvedčeniu, že majú nárok naozaj na všetok dobytok aj z iných kmeňov, lebo im právom patrí. To sa, samozrejme, už v súčasnosti stalo menej bežným pravidlom.

Rola masajských žien

Masajskí muži a ženy majú v rámci komunity odlišné úlohy a muži už od útleho veku zastávajú iné zamestnania ako ženy. Masajské ženy sú vo veľkej miere zodpovedné za stavanie domov, výchovu detí, prípravu jedla a chov dobytka.

Masajské ženy nosia svetlé a tradičné šaty, ktoré zdobia farebné šperky. Pre masajskú ženu je výroba šperkov a masajských náhrdelníkov zručnosťou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou rastu a rozvoja. Ženy sa učia vyrábať masajské náhrdelníky a ručne vyrábané artefakty už v ranom veku.

4 fotografie

Masajovia a BUBO

Koho vyznávajú? #

Keď už spomíname Boha, aké je náboženstvo Masajov? Príslušníci tohto kmeňa sú monoteistickí a ich Boh sa volá Engai alebo Enkai. Je to boh, ktorý je väčšinou benevolentný a ktorý sa zjavuje v podobe rôznych farieb - podľa pocitov, ktoré prežíva.

Uvedené farby majú presný význam:

  • čierna a tmavomodrá znamenajú, že Boh je dobre naklonený ľuďom
  • červená sa na druhej strane stotožňuje s božím podráždením

Enkai má dva prejavy:

  1. Enkai-Narok - Čierny boh, dobrý a milovaný, prináša trávu a prosperitu. Nachádza sa v hrome a daždi.
  2. Enkai-na-Nyokie - Červený boh, pomstychtivý, prináša hlad a neúrodu. Nachádza sa v bleskoch a spája sa s obdobím sucha.

V súčastnosti je väčšina príslušníkov kmeňa Masajov kresťanská a len veľmi málo z nich je moslimskej viery.

Takto vás privítajú Masajovia. VIDEO: BUBO archív

Takto vás privítajú Masajovia. VIDEO: BUBO archív

Čo jedia Masajovia? #

Tradičná masajská strava pozostáva zo šiestich základných potravín: mäso, krv, mlieko, tuk, med a kôra stromov. Pijú čerstvé aj kyslé mlieko. Čerstvé mlieko sa pije z kalabasy a niekedy sa mieša s čerstvou krvou dobytka. Krv sa získava prepichnutím krčnej žily, ktorá sa prepichuje raz za 2-3 dni.

Zmiešaná krv a mlieko sa väčšinou používajú ako rituálny nápoj a ako potrava pre chorých. Býky, voly a jahňatá sa zabíjajú na mäso pri zvláštnych príležitostiach a na špeciálne obrady. Vedľajšie produkty zvierat - napr. koža - sa používajú ako podstielka, zatiaľ čo kravský trus sa používa na stavbu domov, rozmazáva sa po stenách.

Celý spôsob života Masajov sa skutočne točí okolo ich dobytka. V poslednej dobe Masajovia doplnili svoju stravu o poľnohospodárske plodiny, ako je kukuričná múčka, ryža, kapusta, ale aj iné potraviny.

Tradičný odev Masajov #

Štýl oblečenia a farby sa menia podľa pohlavia, veku, miesta a sociálneho postavenia. Mladí muži nosia čierne oblečenie niekoľko mesiacov po obriezke. Aj keď je medzi Masajmi obľúbená červená farba, nosia sa aj čierne, modré, kárované a pruhované látky spolu s viacfarebnými africkými odevmi.

Tkanina používaná na ovinutie tela sa v jazyku Maa nazýva Shuka. V 60. rokoch začali Masajovia nahrádzať ovčiu kožu, teľaciu kožu a zvieraciu kožu za ľahšie prístupné látky.

Masajskí skokani. VIDEO: BUBO Archív

Masajskí skokani. VIDEO: BUBO Archív

Masai Shuka

Vizuálne najvýraznejším prvkom masajskej kultúry sú ich odevy a rôzne šperky. Shuka je tradičný kus odevu, ktorý je prevažne červený. Hoci nie je bez povšimnutia podobnosť so škótskymi tartanmi, nikto nevie, odkiaľ pochádza klasický kockovaný vzor tohto masajského tradičného odevu.

Aj keď ste o látke shuka nikdy nepočuli, je veľká šanca, že ste ju videli na obrázkoch. Často červená s čiernymi pruhmi, je shuka známa ako „africká prikrývka“ a nosia ju všetci Masajovia východnej Afriky. Masajskú identitu často definujú farebné korálkové náhrdelníky, železná tyč (ako zbraň) a, samozrejme, tieto výrazné červené látky shuky.

Zatiaľ čo červená je naviac používaná farba, Masajovia nosia aj modré, pruhované alebo kockované látky, ktoré si omotávajú okolo tela. Je známe, že shuka je odolná, pevná a hrubá – chráni Masajov pred drsným počasím a prostredím savany.

Pôvod Shuky:

Ako teda tento tradičný odev vznikol?

Slovo „tradičný“ treba brať s rezervou. Pred kolonializáciou Afriky Masajovia nosili odevy  hlavne z kože. Neskôr sa začali nahrádzať teľacie a ovčie kože komerčnou bavlnenou látkou.

Dôvod prečo si vybrali práve túto látku shuka, je dodnes nejasný. Existuje niekoľko teórií. Jedna z nich hovorí o tom, že látky sa kedysi používali ako platidlo, zvlášť v období obchodu s otrokmi. Tak sa aj shuka dostala do východnej Afriky, zatiaľ čo čierne, modré a červené prírodné farbivá sa získavali z Madagaskaru. Existujú záznamy o tom, že červeno-modrá károvaná „guinejská látka“ sa stala veľmi populárnou v západnej Afrike v 18. storočí.

Ďalším zaujímavým vysvetlením je, že masajskú látku priniesli škótski misionári počas koloniálnej éry. Misia “Africa Inland Mission” bola založená v roku 1895 a do roku 1909 bola Keňa jej prvotným a jediným cieľom. Nakoniec, logicky, shuka sa naozaj podobá škótskym kockovaným alebo tartanovým vzorom.

Ďalšie zaujímavosti:

  • V súčasnosti sa shuky zvyčajne vyrábajú v Dar es Salaame v Tanzánii, ale aj v Číne s označením „Pôvodná Maasai Shuka“.  
  • V posledných rokoch sa shuka objavila aj v módnom svete a pritiahla na seba pozornosť.
  • Kenský odevný priemysel sa inšpiroval vzormi shuky a začal vyrábať oblečenie a doplnky v žiarivých masajských vzoroch. Tiež spoločnosť Wan Fam Clothing so sídlom v Nairobi, ktorú založili bratia Jeff a Emmanuel Wanjala na počesť kenskej masajskej kultúry.
  • Premenou tradičných masajských odevov na módne mestské oblečenie dúfajú, že uspokoja zvýšený dopyt po lokálnejších výrobkoch, ktoré zdôrazňujú ich dedičstvo.
  • Dokonca aj Louis Vuitton sa inšpiroval vo svojej kolekcii červenými a modrými masajskými shukami.

Účesy, hudba a tanec Masajov #

Masajovia, ženy aj muži, si väčšinou holia hlavu, aby oslávili rituály, ako je obriezka alebo svadba. Predstavujú nový začiatok, ktorý sa uskutoční pri prechode z jednej do druhej životnej kapitoly. Iba masajskí bojovníci môžu nosiť dlhé vlasy, ktoré si splietajú do tenkých vrkočov.

Masajské deti dostanú meno po dosiahnutí 3 mesiacov veku dieťaťa, ich hlavy sú oholené dohladka okrem chumáča vlasov, ktorý pripomína kokardu od zátylku po čelo. Mladí chlapci sú tiež oholení dva dni pred obriezkou. Mladí bojovníci si potom nechajú narásť vlasy a strávia veľa času úpravou vlasov.

Čo sa týka hudby a pohybu, Masajovia nepoužívajú nástroje, keď spievajú alebo tancujú. Všetka ich hudba je vokálna, teda okrem veľkých rohov používaných pri niektorých skladbách. Ich hudba pozostáva z rytmov v podaní zboru vokalistov spievajúcich harmónie, zatiaľ čo olaranyani (líder piesne) spieva melódiu.

Olaranyani je zvyčajne osoba, ktorá vie najlepšie zaspievať túto pieseň. Keď olaranyani začne spievať riadok alebo názov (namba) piesne, skupina odpovie jedným jednomyseľným potvrdením. Korálky, ktoré nosia muži aj ženy, tiež vytvárajú cinkavý zvuk, zatiaľ čo Masajovia skáču a tancujú. Ženy recitujú uspávanky, spievajú piesne, ktoré hovoria o ich živote a chvália svojich synov.

Vrcholom sezóny pre spev a tanec je obdobie dažďov, čo je, samozrejme, vhodný čas na oslavu dôležitých životných udalostí, ako je obriezka alebo svadba a zahŕňa aj obdobie dvorenia pred svadbou.

V BUBO sme stáli opodiaľ a načúvali veľmi energickým hlasom a rytmom Masajov. Najprv nám zaspievali muži, predviedli svoje skákacie tance, potom sa pridali ženy s malými deťmi. Všetci na nás usmievavo reagovali a vyzývali našu skupinu, aby sme sa k nim pridali. Samozrejme, neodolali sme a našiel sa aj chlapec v skupine, ktorý si vyskúšal zaskákať po masajsky.

Spomedzi mnohých speváckych a tanečných obradov, ktoré Masajovia praktizujú, je bezpochyby najznámejší tanec adamu, čiže skákací tanec. V tomto rituáli sa mladí masajskí muži zhromažďujú v polkruhu, pričom rytmicky spievajú v súzvuku. Potom sa každý otočí pred skupinou a niekoľkokrát vyskočí priamo do vzduchu tak vysoko, ako len môže.

Adamu (zvyčajne sprevádzaný výkrikom s vysokou energiou a pozorne sledovaný masajskými ženami stojacimi neďaleko) funguje ako prejav sily pre mladých masajských bojovníkov, ktorí dúfajú, že prilákajú manželky. Africkí cestovatelia na safari sa dokonca sami pokúšajú o skákací tanec. Len veľmi málo ľudí sa však dokáže priblížiť k výšinám, ktoré dosahujú bojovníci. Cvičia od detstva.

Príbeh masajských šperkov #

Masajské ženy pravidelne vyrábajú množstvo šperkov, ktoré zohrávajú podstatnú úlohu pri zdobení tela mužov aj žien. Časté je aj prepichovanie uší a naťahovanie ušných lalôčikov. Aj muži, aj ženy nosia na natiahnutých ušných lalôčikoch kovové obrúčky alebo korálky.

Používajú tradičné obojky z masajských korálkov na identifikáciu ich veku, sociálneho postavenia, rodinného stavu alebo príslušnosť ku klanu.

Keď uvidíte obrázky kmeňov Masajov, jednou z najvýraznejších čŕt sú zložité, jedinečne vystavané korálkové šperky. Masajovia majú neuveriteľne silnú identitu a šperky, najmä náhrdelníky, hrajú kľúčovú úlohu pri vytváraní a zachovávaní identity kmeňa.

Masajské šperky nie sú navrhnuté len tak, aby mali vizuálny dojem. Slúžia aj na kultúrne účely. Môžete sa dozvedieť veľa o jednotlivcovi na základe pozorného pohľadu na náhrdelníky, ktoré nosí, najmä na farby korálkov.

V minulosti sa ženy pri výrobe ručne vyrábaných šperkov spoliehali na prírodné materiály vrátane kostí, dreva a hliny, no ako čas plynul, prístup k novým materiálom prispel k rôznorodejším dizajnom. Kovy vrátane medi a mosadze sa stali bežnejšími a od konca 19. storočia sa začali používať aj sklenené korálky.

Korálkové šperky sú v masajskej kultúre symbolické a na rozprávanie jednotlivých príbehov sa používajú rôzne korálky. Farby guľôčok sú vybrané nielen pre ich estetický vzhľad, ale aj pre informovanosť.

Ako sa vyrábajú šperky z Masajov?

Masajské dievčatá učia techniky výroby šperkov ich matky a ďalšie ženské príbuzné už od útleho veku. Pomocou starodávnych techník navliekania a tkania sa korálky spájajú do kusov, ktoré dokumentujú individuálny príbeh člena kmeňa. Z masajského náhrdelníka je možné určiť vek nositeľa, či je vydatá a či má deti.

Muži a ženy nosia šperky, ale šperky vyrábajú iba ženy. Pred manželstvom majú dievčatá tendenciu nosiť veľké náhrdelníky v tvare disku. Počas svadobného dňa majú ženy na sebe veľký prepracovaný náhrdelník, ktorý sa môže ťahať až po kolená.

Pochopenie masajských farieb #

Červená je najdôležitejšia farba; symbolizuje odvahu, statočnosť a silu. Masajovia tiež veria, že červená odstrašuje zvieratá, napríklad levy aj na veľké vzdialenosti. Červená tiež predstavuje jednotu v rámci masajskej kultúry, pretože zabíjanie dobytka sa uskutočňuje pri významných príležitostiach, keď sa komunity stretávajú na oslave.

Biela je farba kravského mlieka, a preto predstavuje energiu a čistotu. Podobne zelená je farba tráv, ktoré kŕmia dobytok, a preto symbolizuje zdravie a pohodu. Modrá je farba oblohy, ktorá poskytuje dážď, predstavuje chlad a pokoj.

Žltá je farba slnka, predstavuje energiu, rast a plodnosť. Spolu poskytujú potrebné zložky pre život. Oranžová je farba tepla, predstavuje pohostinnosť, priateľstvo a štedrosť, zatiaľ čo čierna symbolizuje ľudí a ťažkosti, ktoré musia znášať.

Význam Masai Mara #

Masajovia zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane regiónu od začiatku založenia rezervácie Masai Mara a ďalších chránených území. Masajskí vlastníci pôdy žijúci v rezerváciách prenajímajú svoje pozemky prevádzkovateľom safari, ktorí zase dbajú na udržateľný ekoturizmus.

Prevádzkovatelia safari nielen že platia masajským vlastníkom pôdy mesačné poplatky, ale tiež prispievajú na miestne komunitné programy pre Masajov, najímajú ich ako hľadačov divokej zveri či na rôzne práce v safari táboroch.

4 fotografie

Úlovky z Masai Mara

V súčasnosti Masajovia pracujú na ochrane svojej krajiny, jazyka a kultúry. V komunitách kmeňov Masajov v rezervácii Masai Mara majú návštevníci možnosť vidieť divokú prírodu a dozvedieť sa o kultúrnych tradíciách na územiach Masajov.

Zanechali v nás hlboký dojem #

Masajovia pôsobili veľmi živo, priateľsky a s veľkým nadšením nám všetko ukazovali. Uprostred polkruhovej dediny nám porozprával syn liečiteľa kmeňa (medicinmena) o zvykoch, ktoré som vám v blogu do podrobna predstavila. Pozývali nás všetkých do svojich domov a ukázali nám naozaj zblízka svoje súkromie. Nič neskrývali a nadšenie z tvárí im nezmizlo.

Medicinmen nám hovoril aj o tom, že počas pandémie boli pripravení. Nazbierali si bylinky zo savany a uvarili čaj, ktorý preventívne všetci užívali. Nikto z ich kmeňa neochorel na covid.

Veľmi na mňa zapôsobili ženy a deti. Uvedomila som si, aký je ich život v savane, ako sa masajské ženy starajú o svoje rodiny, rovnako ako my oddané a tradičné ženy v srdci Európy, takisto aj ony rovnako milujú svoje deti a svoje rodiny.

Klienti BUBO boli nadšení, veľmi ochotne nakupovali od nich suveníry, dievčatá si nechali dať zapliesť vrkôčiky, naozaj sme sa im spontánne všetci snažili dať niečo - či už sladkosti, či nejaké drobné... Niektoré deti z nášho zájazdu im darovali aj svoje farbičky a hračky. Naučili sa, že zdieľať veci a urobiť niekomu radosť je na nezaplatenie. Samozrejme, masajské deti sa chceli s nami hrať a skúšali komunikovať. Deti sú deti. Boli zvedavé.

Ešte dlho po tejto návšteve sme sa všetci rozprávali o Masajoch, analyzovali sme ich život a hovorili o tom, aký hlboký bol pre nás tento ulovený zážitok. Pocity z masajskej dediny budú aj vo mne ešte dlho rezonovať...

Rozumejú Masajovia hodnote peňazí?

Otázka, ktorá zrejme napadne viacerým z vás. Odpoveď je jasná - áno, hodnotu peňazí určite poznajú a zarezonovala vo mne príhoda. Jeden z členov našej skupiny si vypýtal palicu od náčelníka kmeňa. Samozrejme, ten mu ju chcel predať za 200 USD, čo Slováci zjednali na cca 85. Poviem vám však, že s palicou bol po ceste (hlavne do lietadla) trošku problém, snáď dorazila v poriadku.

Naozaj, čo sa týka suvenírov, strieľajú priam závratné sumy na všetko. Všetci sme platili tak, ako kto uznal za vhodné, ale myslím si, že sme boli štedrí. Veď o tom je BUBO a taká je naša filozofia - podporovať tradičné kmene, aby prežili a ich kultúra sa uchovala. A aby sme takéto zážitky mohli loviť naďalej.

Masajovia patria nepochybne medzi najzaujímavejšie kmene sveta. Východ Afriky je pre nás v BUBO i našich klientov obľúbenou destináciou nielen kvôli úžasnému safari, krásnej prírode pod horou Kilimandžáro či nádherným plážam pobrežia Kene, Tanzánie i Zanzibaru.

Tu spoznávame pravý domorodý život, autentickú Afriku a kmene stále žijúce pôvodným štýlom. Nezabudnuteľný zážitok je vidieť všetky rituály, zvyky a výrobu tradičných odevov naživo. Niečo, čo sa mne i ostatným turistom, ktorí tu boli, už naveky vrylo pod kožu. 

Andrea Švecová

Andrea Švecová

Andrea Švecová

Andrea začala cestovať hneď ako sa otvorili brány do sveta po nežnej revolúcii. Precestovala Európu, Ameriku aj Austráliu. Na Islande bola medzi prvými turistami po výbuchu sopky Eyjafjallajokull. V každom kúte sveta si vie získať nových priateľov a vytvoriť si nový domov. Žila v Londýne, New Yorku, Melbourne, Aténach, Neapole, na francúzskej riviére, či na Islande. Jej najnovším domovom je Káhira a Dahab na Sinajskom polostrove. Zbožnuje atmosféru trhov, korenín, starožitností a miestnych špecialít. Má hlboký a veľmi blízky vzťah k hudbe, preto rada vo voľnom čase organizuje Cairo Jazz Festival v Egypte alebo hudobný festival Hevhetia na Slovensku. Andrea miluje teplé krajiny, slnko a more, rada spoznáva nových ľudí, ich zvyky a kultúry, učí sa nové jazyky. Andrea vyštudovala manažment turizmu a hoteliérstva. Rada pomáha ľuďom, v budúcnosti chce začať pracovať s deťmi v krajinách tretieho sveta, ale hlavne uloviť čo najviac nových zážitkov pre klientov BUBO.

Zo zájazdu:

Andrea Švecová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2107

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5742 6380€
K

Afrika  

Keňa

06.05. → 13.05. +29 termínov

náročnosť

8 dní

Trvanie

2960 3289€
K

Afrika  

Tanzánia, Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

7540
B

Afrika  

Keňa

20.05. → 04.06. +1 termín

náročnosť

16 dní

Trvanie

18090

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.