Skryté poklady Maurícia - ako vznikli dúhové duny?

Prehliadka

Skryté poklady Maurícia - ako vznikli dúhové duny?

Vybrať si na Mauríciu najkrajšiu pláž je ako vybrať si najchutnejšiu zmrzlinu - všetky sú úžasné, takže to vôbec nie je jednoduché. My sme vybrali za vás, jedna taká sa nachádza priamo pri našom hoteli. Na Mauríciu nájdeme to, o čom sme nevedeli, že potrebujeme. Nikdy by sme si nemysleli, že nám bude chýbať zmes rozličných kultúr, neutíchajúci ruch, prírodné krásy a luxusné hotely. Aj vďaka ohrozeným druhom vtákov, korytnačkám či ebenovým lesom máme pocit, akoby sme objavili zabudnutý ostrov.

Port Louis Počasie

slabý dážď

slabý dážď

28°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 06:24

Západ slnka 17:52

Dážď 3.55mm

Niečo z histórie #

Maurícius našli ako prví arabskí obchodníci, viac ich však zaujímal obchod ako samotný ostrov, a tak ho bez preskúmania nazvali "Pustý ostrov". Takisto ako Arabi prišli v 15. storočí aj Portugalci a prešli okolo ostrova bez povšimnutia. Až Holanďania ho vyhlásili za svoje územie a Maurícius využívali ako zásobovaciu základňu pre ostrov Jáva. Svoj názov získal poďla holandského princa Mórica (Maurits van Oranje) Oranžského. Holanďania sem priniesli pestovanie cukrovej trstiny, tabak a otroctvo.

Po nich prišli na rad Francúzi, ktorí vyhlásili ostrov za francúzsku kolóniu a premenovali ho na Ile de France. Ostrov zaujal aj Angličanov, stal sa totižto súčasťou ich plánov na ovládnutie Indického oceánu, tí však dovolili domácim používať svoj jazyk, náboženstvo a zachovať si svoju identitu. Po oslobodení otrokov sa výrazne scvrkla pracovná sila, a tak sa sem prisťahovalo vyše pol milióna Indov, ktorí verili prísľubom lepšieho života, ale namiesto toho museli pracovať za minimálnu mzdu. Aj z toho vyplýva etnické zloženie obyvateľstva v krajine, kde prevažne žijú potomkovia Indov, ktorých je tu zhruba 70 % a všade cítiť indickú kultúru, zvyšok miestnych sú Kreoli.

Boh najprv stvoril Maurícius a potom urobil kópiu, ktorú nazval nebom. Mark Twain

Séga - je pôsobivá kombinácia hudby a tanca, pôvodne stvorená africkými otrokmi ako rozptýlenie od útrap každodenného života. Na konci ťažkého dňa na trstinových plantážach tancovali na plážach pri ohni ségu za doprovodu bubnov. Pre piesok (niekto tvrdí, že okovy) nebolo možné tancovať zložité krokové variácie, a tak keď tancujete ségu, nemusíte sa vôbec odlepiť od zeme.

Zvyšok tela si to však bohato vynahradí a hýbete ním o stošesť. V tomto tanci môžeme rozpoznať spojitosť aj s latinskoamerickou salsou, karibskými tancami a africkými koreňmi miestnych obyvateľov. Keď budete mať šťastie, možno uvidíte autentické vystúpenie ségy pri rodinnej grilovačke. Ak nie, nezúfajte, uvidíte ho aj v niektorom bare alebo reštaurácii v rámci ukážky miestnej kultúry. 

Po 45-minútovom lete sa z drsného Reuniónu presúvame na ďalší z Vanilkových ostrovov a pristávame na národnom letisku Sir Seewoosagur Ramgoolam. Pomenované je po maurícijskom politikovi, filantropovi a vodcovi hnutia za nezávislosť. Pôsobil ako prvý predseda vlády a maurícijský premiér, ako aj jeho generálny guvernér a bojoval za zrovnoprávnenie ľudských práv, spravodlivosť, právo na bezplatné vzdelanie a zdravotnú starostlivosť.

Na Mauríciu ho považujú za národného hrdinu a jeho sochy a ulice nájdete v každom meste. Je 9.00 h ráno a my sme prileteli na južnú časť ostrova, kde sa nachádzajú všetky zaujímavé miesta. Smerujeme priamo na prehliadku ostrova a pomaly sa budeme presúvať na severovýchod, kde je náš Mauricíjsky úchvatný luxusný hotel, máme to strategický naplánované, aby sme si mali dostatok času na oddych.

Nenechajte si ujsť jeden z najkrajších hotelov, aké sme navštívili. Toto je len jeden z mnohých hotelových bazénov.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Sopečný kráter a unikátna výroba makiet lodí #

Našou prvou zastávkou je Trou-aux-Cerfs (čítaj tru o ser), sopečný kráter s priemerom približne 300-350 metrov a hĺbkou 80 metrov, ktorý sa nachádza na území mesta Curepipe. Táto starobylá sopka vysoká 605 metrov nám pripomína sopečný pôvod ostrova spred dvoch miliónov rokov. Vďaka svojej geografickej polohe je zastávkou pre všetkých, ktorí prechádzajú cez ostrov.

Kráter vo vnútri ukrýva malé jazero, má sviežu vegetáciu tvorenú vysokými borovicami a inými rastlinnými druhmi. Ak máte dron, tak toto je skvelé miesto na fotku z výšky, uvidíte kontrast krátera ležiaceho prakticky uprostred mesta. Podľa odborníkov je sopka v súčasnosti nečinná, ale mohla by byť aktívna kedykoľvek v priebehu nasledujúcich tisíc rokov.

Je asi 10.30 h, keď sa presúvame na nákupy, ale nielen také hocijaké, máme namierené do výrobne lodiek, ktoré si môžete odniesť z Maurícia ako suvenír. Zaujímavejšia je však samotná výroba, nahliadneme do dielne a tajov výroby makiet konkrétnych lodí. Všetko je tu ručne robené, používajú sa výhradne kvalitné materiály ako rôzne typy dreva - tík, eben, borovica, podľa potrebnej ohybnosti, žiaden plast. Vyrábané kúsky často putujú do múzeí alebo súkromných zbierok. Ak by ste chceli mať doma maketu Titanicu, nebol by to najmenší problém. Takisto je tu Santa Maria, na ktorej sa plavil Krištof Kolumbus.

Detaily týchto makiet sú neskutočné, nečudo že výroba trvá 6 mesiacov. Každý model je zostavený podľa pôvodného plánu a mierky. Zhromažďujú sa maximálne podrobnosti, aby boli modely čo najpresnejšie. Trup je vyrobený hlavne z tíkového dreva, ktoré patrí medzi najlepšie drevo, ktoré odoláva zmenám prostredia. Je zrejmé, že modely vydržia dlho. Iný druh dreva sa používa na výrobu malých kúskov, ako sú kajuty, zdviháky, bloky a stožiare atď.  rup sa brúsi brúsnym papierom rôznej kvality, aby mal hladký povrch a pri nanášaní laku mal čo najlepší povrch. Nanesú sa tri až štyri vrstvy laku.

Pred nanesením každej vrstvy laku sa trup prebrúsi. Pokiaľ ide o plachty, nite rôznych hrúbok a farieb sa vyberajú tak, aby boli čo najbližšie k realite. Niť je voskovaná, aby sa zabránilo jej uvoľneniu, plachty bývajú zafarbené v čaji, aby získali starodávnu farbu. Sledujeme domácich, ako vyrábajú tieto lode s neuveriteľnou, priam nadľudskou trpezlivosťou a obratnosťou a občas pri tom ani nedýchame. Z fabriky sa presúvame asi 30 minút autobusom, cestu nám lemujú čajové plantáže, odtiaľto pochádza známy čaj Bois Chéri, ktorý sa sem pôvodne dostal zo Srí Lanky. Po ceste si urobíme krátku fotozastávku a smerujeme k hinduistickým chrámom a jazeru.

3 fotografie

Milovníci čaju si tu rozhodne prídu na svoje, medzi najznámejšie suveníry, ktoré si z ostrova odnášame, patrí čierny čaj s príchuťou vanilky

Čaj z Maurícia spomíname aj v špeciálnom blogu:

Do srdca hinduizmu #

Ganga Talao (Grand Bassin) je moje obľúbené miesto na Mauríciu, tu cítite pulzovať energiu na každom kroku. Je to posvätné hinduistické jazero, ktoré neprehliadnete, strážia ho dve 33-metrové sochy, ako prvá vás na parkovisku privíta Durga - bohyňa vojny a Šivova družka sediaca na levovi. Po ceste k jazeru budete míňať sochu zobrazujúcu boha Šivu s trojzubcom. Pomaly zídeme dolu schodmi a prichádzame k prvému chrámu ležiacemu na brehu rieky, ktorý lemuje impozantné množstvo sôch. Okrem modrej sochy Šivu tu nájdeme množstvo ďalsích bohov, medzi najobľúbenejších patrí Ganeša so sloňou hlavou. Keď vchádzate do chrámov, nezabudnite sa vyzuť.

O spojení kráterového jazera Ganga Talao práve s posvätnou riekou Ganga koluje viacero príbehov, jedným z nich je sen, ktorý mal hinduistický kňaz “pujari” - videl prameniť vodu z rieky Ganga a vytvárať jazero. Správy o tejto vízii sa rýchlo šírili po celej hinduistickej komunite na Mauríciu, a keď kňaz následne navštívil miesto s ďalšími ľuďmi, zistil, že vyzerá presne ako v jeho sne. Odvtedy každoročne putovali pútnici k jazeru v čase sviatku Maha Shivaratri - deň, kedy podľa Hindov Šiva tancuje svoj nebeský tanec. Kedy sa pripomína víťazstvo nad temnotou vo svete i v osobnom živote.

Maha Shivratri oslavuje boha Šivu, jedného z troch hlavných božstiev hinduizmu. Pútnici nesú ručne vyrábané „kanvary“ - svätyne zasvätené Šivovi a keď nájdu vhodné miesto na brehu vody, uskutočňujú svoje súkromné ​​modlitebné obrady s obetnými darmi vo forme ovocia, kokosov a vonných tyčiniek.

3 fotografie

Na hinduistickom festivale to hýrilo farbami

Zaujímavosťou je, že keď maurícijskí Indovia navštívia rieku Gangu v Indii, naberú z nej vodu a rituálne ju prinesú a vylejú do jazera Ganga Talao práve na Mauríciu, takže voda z Gangy sa tu naozaj nachádza.

Najväčší a najvýznamnejší národný park Maurícia #

Zastavujeme na parkovisku pri výhliadke. Stačí, keď prejdeme na druhú stranu cesty, prechádzame popri stánkoch s lacnými suvenírmi a už sa nám naskytne pohľad na úchvatný národný park. Black River Gorges je divoká oblasť zvlnených kopcov porastených hustým lesom, ktorý pokrýva zhruba 2 % celkovej plochy ostrova. Význam rezervácie nemusíme zveličovať - je to posledný kúsok ostrovného pralesa, kde žije mnoho pôvodných rastlín a živočíchov. Je to naozaj úchvatná časť ostrova hlavne pre milovníkov prírody a turistiky.

Kedysi poľovnícky revír ostrova sa zo dňa na deň stal chránenou rezerváciou v roku 1994, práve po tom, ako tu vedci zdokumentovali viac ako 300 druhov kvitnúcich rastlín, deväť druhov vtákov, z toho troch ohrozených - Sokol bodkovaný, Hrdlička ružová a Alexander maurícijský. Okrem iného sa tu zdržiava aj obrovská populácia obrích netopierov - kaloňov s viac ako 4000 jedincami. Dávajte si tu pozor na makaky, sú všade naokolo. 

Kocháme sa úchvatnou scenériou najväčšieho národného parku
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

Po intenzívnom programe je čas vydať sa na obed, najprv však zdoláme posledné serpentíny, kým sa dostaneme k našej obľúbenej lokálnej reštaurácii. Ako inak, na Mauríciu nesmie chýbať lokálna indická kuchyňa, ako predjedlo dostávame často indické vyprážané pirôžky Samosa, ktoré bývajú plnené zeleninovou zmesou, niekedy sa tam pridáva aj mäso, takisto level pikantnosti záleží od šéfkuchára.

Ako hlavné jedlo sa zvykne podávať chutné kuracie Tikka Masala, kuracie mäso utopené v kari omáčke podávané s ryžou, bez neho si Maurícius ani neviem predstaviť. Pripravené domácimi chutí najlepšie a ako dezert vanilková zmrzlina, gurmánsky zážitok na nezaplatenie. Reštauráciu vyberáme zámerne aj kvôli výhodnej polohe, odtiaľto nás čaká už len 5-minútový presun do miestneho geologického parku Chamarel.

Chamarel - Dúhové duny Maurícia #

V oblasti Chamarel nájdeme viacero atrakcií, najznámejšou z nich sú sedemfarebné piesočné duny. Avšak kým sa k nim dostaneme, miestny sprievodca nám kúpi lístky. Na ľavej strane cestu lemujú kávovníky, ide konkrétne o arabicu, sem tam vidno aj červenkasté bobule, viac o káve sa dočítate v blogu príbeh kávy.

My sa vezieme ešte asi 3 minúty, až kým nevystúpime priamo na malom parkovisku pri vodopáde. Ide o najvyšší vodopád na Mauríciu, mohutný prúd vody sa valí z výšky viac ako 95 metrov, pôsobivý zvuk padajúcej vody a neuveriteľný výhľad na vodopád je nezabudnuteľným zážitkom.

Nachádzajú sa tu odkryté sopečné horniny, ktoré sa datujú asi do obdobia pred 8 až 10 miliónmi rokov, čo predstavuje niektoré z najstarších lávových hornín Maurícia, prirovnávame ich k vrstvám hamburgeru. Ak ste milovníkom adrenalínu, spoločnosť Vertical World vám ponúka možnosť zlaňovať tento vodopád.

Nasadáme do autobusu a presúvame sa už len zopár minút k sedemfarebnej atrakcii. Z parkoviska prechádzame cez malú vstupnú branu, kde nás privíta kontrolór lístkov, míňame toalety na ľavej strane a kaviareň, až sa ocitneme priamo na výhliadke. Už nemusíte nikam chodiť, môžete si vychutnať kávu s výhľadom na farebnú zem. Sedem farieb - toľko ich tu napočítame, duny sú opradené mnohými tajomstvami, prekvapia nás uprostred tropických hôr. Modrá sa tu strieda s fialovou, ktorá zase prechádza do červena a nikto poriadne nevie, aký má tento magický prírodný jav pôvod. S istotou môžeme povedať, že ide o najfarebnejší zážitok dňa.

Farby majú na svedomí dva hlavné prvky - železo a hliník. Vďaka nim sa vo vyvretých horninách vytvorili červené, antracitové, modré a fialové odtiene. Čadič formovaný z výlevov lávy, ktoré sa vyskytli počas prechodného obdobia pred 3 až 1,7 miliónmi rokov, zvetraný horúcimi a vlhkými podmienkami, sa zmenil na tieto duny. Oxid železitý zafarbil piesky odtieňmi od červenej po hnedú, zatiaľ čo oxid hlinitý vytvoril odtiene od modrej po fialovo-modrú. Dôsledné oddelenie rôznych pásov farebného piesku sa dá vysvetliť skutočnosťou, že častice železa a hliníka majú na seba prirodzene odpudzujúci účinok.

Vyberte si z našej ponuky zájazdov na Maurícius:

Chamarel predstavuje milióny rokov prírodnej histórie, geológie a vývoja. Popísať tento skvost slovami "vulkanická vyvrelina" je ako hovoriť o Mone Lise ako o omaľovánke. Hneď vedľa farebných dún sú korytnačky zvané Toto, Tizean, Rosette, Nini, Tizom a Tifam - obľúbené medzi deťmi všetkých vekových skupín! Tento druh, pôvodom z Aldabry na Seychelách, môže dosiahnuť dĺžku až jedného metra pri priemernej dĺžke života viac ako 150 rokov, my sme ich vyrušili práve v období párenia, ktoré trvá od februára do mája.

Nakladú naraz 9 až 25 vajec, ktoré zahrabú do 30 cm hlbokej jamy. V areáli je aj kaviareň, obchodík so suvenírmi a toalety. Každý tu nájde niečo pre seba, môžete sa tu poprechádzať, niekedy sú lepšie fotky presne na výhliadke oproti, záleží od toho, ako vysoko je slnko. Dostanete sa tam, keď pôjdete po ceste doprava (popri korytnačkách).

Popísať tento skvost slovami "vulkanická vyvrelina" je ako hovoriť o Mone Lise ako o omaľovánke. Eva Andrejcová

Ochutnávka rumov #

Na záver dňa nás čaká gurmánsky zážitok v podobe ochutnávky rumov, a to nie hocijakých, vyberieme sa ochutnať tie najkvalitnejšie. La Rhumerie de Chamarel je jedným z mála liehovarov, ktorý stále pestuje svoju vlastnú cukrovú trstinu. Je starostlivo vyberaná a pestovaná výlučne na výrobu rumu. Zber sa vykonáva ručne a v tom leží tajomstvo úspechu. Odborníci musia vybrať najkvalitnejšiu trstinu pre biele rumy a staré rumy.

Prvých 20 minút nám zaberie teória, porozprávame si niečo o výrobe rumu a potom prejdeme k praktickej časti, a to k ochutnávke. V ponuke máme punč a zhruba 9 druhov rumu - vanilkový, ananásový, v prípade záujmu vám vedia ponúknuť aj XO, VOSP, ale za príplatok. Dáme si zhruba 20-minútový rozchod na nákupy i toalety, odtiaľto nás čaká už len 90-minútový presun na hotel, pokojne si kúpte fľašku rumu aj do autobusu, ak by vám bolo málo.

Vo večerných hodinách máme očakávaný príchod do nášho vychyteného rezortu, ktorý patrí medzi najlepšie hotely Mauríciaje čerešničkou na torte nášho zájazdu. Vopred si rozmyslite, či dáte prednosť oddychu na pláži, šnorchľovaniu alebo jazde na vodných lyžiach a využite tento čas naplno.

Vedeli ste, že?

Ilustrácie v lodných denníkoch prvých lodí, ktoré priplávali k brehom Maurícia, zobrazujú stovky bacuľatých nelietavých vtákov, ktoré sa zvedavo zbiehajú na pláž, aby sa zoznámili s novými návštevníkmi. Vtáci neboli zvyknutí na žiadnych predátorov, a tak sa nevedeli brániť ani útokom námorníkov, stali sa pre nich ľahkou korisťou. Práve námorníci ich pomenovali vták Dodo = nechápavý, hlúpy. Prichádzajúcim moreplavcom stačilo obyčajných 30 rokov, aby vyhubili doda, vďaka nim zmizol zo zemského povrchu.

Je prekvapivé, ako málo dôkazov o existencii tohto vtáka sa zachovalo. Niekoľko pozostatkov sa v 18. storočí dostalo do Európy, napríklad zobák - skončil na univerzite v dánskej Kodani, kým oxfordskej univerzite sa podarilo získať hlavu a nohy. Donedávna sa všetky znalosti opierali o kresby moreplavcov zo 17. storočia, koncom 19. storočia však maurícijský učiteľ objavil kostru doda v bahnitom teréne v oblasti, kde dnes stojí letisko. Vedci neskôr kostru zostavili a dali tak podobu dodovi, ako ho poznáme dnes. Často sa však používa slovné spojenie mŕtvy ako dodo (as dead as dodo), zastaralý alebo neexistujúci.

Azúrové more, ktoré nás čaká na Mauríciu. Dron: Daniel Fellner

Azúrové more, ktoré nás čaká na Mauríciu. Dron: Daniel Fellner

TOP 10 Maurícia: #

1. Black River Gorges - Národný park, ktorý mi ako milovníkovi prirody učaroval svojou veľkoleposťou a rozmantosťou. Nehovoriac o množstve chránených druhov rastlín a živočíchov, ktoré skrýva.

2. Ganga Talao (Grand Bassin) -
Posvätné hinduistické miesto, kde sa konajú púte a rituály. Náboženstvo a kultúra, ktoré vás svojou farebnosťou a originalitou nadchne. Hlavne vtedy, keď zažijete oslavu Maha Shivaratri.

3. Snehobiele pláže -
Veď kvôli ním sme tu, azúrovo modré more, biely piesok, pláže chránené koralovou bariérou. Ak svieti slnko, more tu má prenádherne belasú, až tyrkysovú farbu. Málokde uvidíte niečo krajšie.

4. Farebný svet  - Chamarel -
Duny, vodopády, korytnačky, geologický park, ktorý ma jednoducho všetko a jeho návštevu by ste nemali vynechať. Je ukážkou toho, akú ma príroda silu a ako sa s nami vie zahrávať.

5. Bájny modrý Maurícius -
Modrý Maurícius patrí medzi klenoty zberateľov poštových známok, jedinečnosť tejto známky je v chybe, ktorá sa udiala pri tlači. Jediný nepoužitý exemplár nájdete v poštovom múzeu v meste Port Louis, ktoré stojí za zmienku aj vďaka svojej pôvabnej architektúre.

6.Ile Aux Cerfs - Chceli by ste navštíviť ostrov pokladov? Tak neváhajte a vydajte sa na východ od Maurícia, práve tu leží palmový ostrov s nádhernou lagúnou.

7. Vodné športy a podmorský svet - Ryby, rybky, rybičky sú všade, osobne odporúčam nenáročné šnorchlovanie priamo z nášho hotela a uvidíte podmorský svet v celej svojej paráde. K dovolenke pri mori takisto neodmysliteľne patria vodné športy. Dáte prednosť vodnému lyžovaniu alebo kajakom? Rozhodnutie necháme na vás.

8. Pamplemousses Botanical Garden -
Táto botanická záhrada, známa aj ako botanická záhrada sira Seewoosagura Ramgoolana, pokrýva 60 hektárov pôdy a obsahuje množstvo odrôd paliem, obrovské lekná so žabami a jazerá s obrovskými korytnačkami a rybami.

9. Rum - Tento alkohol rozhodne patrí do letných miešaných nápojov, alebo si ho vychunáte len na kockách ľadu? Na ostrovoch pijeme rum ako praví námorníci.

10. Miestna kuchyňa -
Indická, africká, francúzska... Nájdete tu takmer všetko, na čo si zmyslíte, najlepšie morské plody ulovené priamo z vôd Indického oceánu, doprajte si gurmánsky zážitok, ktorý nikdy nechutí rovnako.

Ako na prehliadku? Vyberte sa v našich stopách! #

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

Eva Andrejcová

 
Vyštudovala Finančný manažment a už počas štúdia trávila väčšinu času v zahraničí. Precestovala celú Európu a polovicu Ameriky, kde ju uchvátila Jamajka a Kajmanie ostrovy. Ak nie je na cestách, určite ju nájdete na horách alebo na dobrom festivale. Rada si vychutná kvalitné jedlo, rockovú hudbu a severské krimi.
V cestovnom ruchu začala pracovať v Turecku, no po tom, čo sa medzi 1 000 uchádzačmi prebojovala na miesto sprievodkyne v BUBO, sa jej splnil veľký sen. Poctivo študuje v BCA (BUBO cestovateľskej akadémii) a cestuje a cestuje.
Opakovane navštevuje všetky Škandinávske krajiny, kde si vychutnáva dánsku pohodičku v Kodani, mäsové guľky v Štokholme, túlanie sa stredovekými uličkami v Tallinne a nakupovanie v Rige. Nedá dopustiť ani na Nórsko a dychberúcu polárnu žiaru.

Indočínu (Vietnam a Kambodžu), prešla zo severu na juh, spoznávala život miestnych rodín v horách na severe Vietnamu, brodila sa ryžovými políčkami a oddychovala na plážach v Nha Trangu. Prešla celé Japonsko, odkiaľ si doniesla kimono a myšlienku zenového budhizmu, ktorou sa riadi doteraz: Naučme sa byť spokojný!
Za oddychom na najkrajšie pláže sa rada vracia na ostrovy v Indickom oceáne. Na Seychelských ostrovoch prešla viac než len hlavný ostrov. Učaroval jej divoký Réunion s prekrásnou prírodou. Rovnako uhladený a bezpečný Maurícius s nádherným tropickým morom. Všetky krajiny prešla viackrát a komplexne.
Vie oceniť luxus 5* hotela, ale rovnako si dokáže užiť aj stanovačku v horách. Vo všetkom ide ďalej, tak, ako sa to vyžaduje v BUBO, a dôkazom je aj to, že neustále pomáha klientom loviť zážitky, lebo raz zažiť je viac ako stokrát počuť.

Odporúčaný zájazd:

Vanilkové ostrovy

Zo zájazdu:

Eva Andrejcová

Posledná úprava článku | Prečítané: 1728

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Maurícius - brána k luxusnej dovolenke Prémiový blog

Prémiový blog Maurícius - brána k luxusnej dovolenke

Boh najprv stvoril Maurícius a potom urobil kópiu, ktorú nazval nebom, tvrdil Mark Twain. Ako si vybrať na Maurítiu najlepšiu pláž a najlepší hotel…

Ľuboš Fellner 10 min. čítania
Skryté poklady Maurícia - ako vznikli dúhové duny? Port Louis

Port Louis Skryté poklady Maurícia - ako vznikli dúhové duny?

Vybrať si na Mauríciu najkrajšiu pláž je ako vybrať si najchutnejšiu zmrzlinu - všetky sú úžasné, takže to vôbec nie je jednoduché. My sme vybrali…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Najkrajšie hotely sveta - Constance Belle Mare Plage, Maurícius Blog

Blog Najkrajšie hotely sveta - Constance Belle Mare Plage, Maurícius

Dva kilometre skvostnej bielej piesočnatej pláže, ktorá je chránená pobrežným koralovým útesom, vďaka čomu je ideálna na kúpanie, vodné športy a…

Eva Andrejcová 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.