TOP 10 ciest roka Ľ. Fellnera

TOP 10 ciest roka Ľ. Fellnera

Ktoré sú moje TOP cesty roka? Ochutnával som na nich kaviár, pil najlepšie šampanské, ale tiež som jedol z jednej misky s domácimi. Jednoducho – hľadal som unikátne zážitky, ako po celý môj život. A ktoré svoje výpravy ostatného roka si cením najviac?

Cestujem veľa, už 30 rokov, a tak je môj cestovateľský jazýček riadne vyberavý. V tomto roku som bol na Machu Picchu, prešiel som desiatky pláží Karibiku, dvakrát Kapverdy, úžasný Mozambik, Juhoafrickú republiku, či Malawi...(prečítajte si moje blogy z týchto krajín).
No všetky tieto cesty sa medzi moju súkromnú TOP desiatku nedostali. Opäť som počas jediného roka navštívil všetkých sedem kontinentov, prekrižoval osemkrát rovník, spal v najlepších hoteloch planéty, ale aj v stanoch, na púšti, či na najchladnejšom mieste Zeme.
Pochodil som toho nesmierne veľa. A všade nájdete niečo svojské, zaujímavé. Ale predsa - ktoré boli tie najlepšie cesty, čo som zažil za ostatný rok? 

10. Kongo- francúzske, belgické, portugalské #

Do Konga chodím už dlho. Zažil som tu krásne cesty (BUBO história - 2009).  No až tento rok sa mi podarilo prejsť aj “Portugalské Kongo” - Cabindu. Ide o búrlivú súčasť Angoly, o oblasť plnú ropy, zmietanú dlhodobou občianskou vojnou. Dostali sme sa hlboko do džungle, trúfli sme si odbočiť z hlavnej cesty... Bola to úžasná cesta plná dobrodružstva a zaslúži si desiatu priečku.

Bezpečnosť vo svete: 1-10, 4 hnedá

Prečítajte si naše blogy z tejto oblasti:

1/ Cabinda- dotknúť sa kúska pekla 
2/ Brazzaville - najbližšie hlavné mestá sveta

9.  Špicbergy - najsevernejšie mesto sveta #

Polárne oblasti sú ľuďom stále bližšie. Ja som sem aj tento rok putoval po stopách polárnika Nansena, ktorého cesty postupne mapujem. Práve sem, na Svalbard priplával jeho Fram po tom, ako sa mu podarilo vymaniť sa z arktického ľadu. Býval som v hoteli Funken Lodge, ktorý je najlepším na ostrovoch a verte - je to hotel, ktorý bude pre vás sám o sebe veľkým zážitkom, veľmi sa do tunajšieho prostredia hodí. Ochutnať veľrybie a tulenie mäso v odľahlej Gruvelageret je tiež niečo, na čo nezabudnete.... Aj taká odľahlá zem je dnes už naozajstným luxusom a každý z vás čo tento blog číta dnes Špicbergy zvládne. No zároveň je to stále slušné dobrodružstvo. Za každým rohom tu číha biely medveď, mesto Longyearbyen prejdete pešo za 45 minút a keď opustíte jeho hranice, je vašou povinnosťou nosiť pušku… Ľudia, ktorí žijú na Špicbergoch, sú iní. Cítiť v nich krv Nansena. Odvaha, sila, dobrodružná duša.  Cestu si cením preto, lebo som tu bol v zime, a to bolo opäť iné - vyskúšal som psie záprahy a na snežnom skútri prebrázdil obrovské vzdialenosti. No unikátnym zážitkom (toto cestu posunulo do TOP 10, na deviate miesto v mojich cestovateľských zážitkoch roka) pre mňa bolo, že sme mohli uložiť naše aj zážitky našich klientov do Svetového Arktického archívu (AWA). Spoločne s nami tak urobili také ustanovizne ako Nórske národné múzeum, Brazílska futbalová federácia, Európska vesmírna agentúra (ESA) a Vatikánska knižnica. Keď raz padne cloud, keď prestanú fungovať všetky servery, mnoho vecí sa nadobro stratí. No naše cestovateľské spomienky v jaskyni na Špicbergoch budú zachované...

8. Pamir highway  #

Tadžikistan je najchudobnejšou krajinou bývalého Sovietskeho zväzu, ktorá sa od ostatných stredoázijských krajín totálne líši. Je to krajina, odkiaľ pochádzajú Indoeurópania a kde sú doteraz ľudia skrátka iní. Vskutku prekrásne hory (sorry, ale tu ani Tatry nemajú šancu...), kde trekking zvládnu aj začiatočníci. Prastaré zoroastriánske chrámy, budhistické stúpy, petroglyfy a termálne kúpele, kde sa pred vami určite kúpal Marco Polo. Prakticky celú dobu sme sa pohybovali na hranici s Afganistanom, a pritom dnes ide o bezpečnú lokalitu. Prejsť Pamir Highway je ťažké, no ide o jeden z najkrajších “road trips” na našej planéte. Pozrite si fotogalériu k zájazdu, ktorý som po návrate pripravil a bude vám hneď jasné, o čom hovorím. Nejde totižto iba o klasický prechod Pamir Highway. Toto je omnoho lepšia cesta s množstvom krásnych odbočiek a preto si zaslúži byť v TOP 10 ciest roka.

7. Alžírsko - najväčšou krajinou Afriky #

Konečne som Alžírsko prešiel poriadne. V tomto blogu nájdete mnoho ciest, ktoré boli veľmi nebezpečné, a do takej Líbye, či Caracasu vám dnes ísť neodporúčam. No Alžírsko je niečo celkom iné, priam ich opakom. Podobne ako Kolumbia či Rwanda, aj v tomto prípade ide o bezpečnú krajinu. Ibaže o tom ľudia ešte nevedia. Francúzsky šarm, starorímske pamiatky pod patronátom UNESCO, kde budete sami a ak vydržíte spať v stane, tak ulovíte naozaj veľký zážitok v srdci Sahary. Alžírsko je krajinou pre pokročilého cestovateľa, ale je to dobrý TIP. Prezrite si moju fotogalériu k zájazdu, ktorý som po tejto ceste pre Vás pripravil.

Bezpečnosť vo svete: 1-10, 2 zelená

Pozrite si naše video o Alžírsku.

Pozrite si náš zájazd Alžírskom a fotogalériu danej oblasti.

6. Vanilkové ostrovy #

Klasické ostrovy, no namixované neklasicky a typickým BUBO-spôsobom - skromne povedané – dokonale! Ostrovy lásky, raj rajov, ostrovy, ktorých pláže sa každoročne dostávajú medzi TOP 10 na celom svete. Reunion s najvyšším vrchom Indického oceánu a divokou prírodou je uprostred celého zájazdu tou ideálnou ingredienciou. Luxusný hotel na najkrajšej pláži Maurícia zas jeho dokonalou bodkou. Tento zájazd je zároveň špičkovou francúzskou gurmánskou špecialitou. Je delikátny, no zároveň odvážny. Bezpečný a bez nutnosti akéhokoľvek očkovania. Prekrásna cesta! Perfektný mix, ktorý jednoducho "sadol" a vyšvihol túto cestu na 6 priečku mojich TOP ciest roka.

5. Líbya - počas občianskej vojny #

Pred 30 rokmi počas revolúcie som bol aktívny, bojoval som za slobodu, aj slobodu slova. Nečítam konšpiračné médiá. No cestujem. Všetci sme museli vedieť, že po zavraždení Muammara Kaddáfího to takto dopadne. No ono je to ešte horšie... Prileteli sme do hlavného mesta, no nemohli sme pristáť, lebo generál Khalifa Haftar ostreľoval letisko. No v najkrajšej starorímskej pamiatke sveta v Leptis Magna sme zato boli celé tie hodiny úplne sami. Líbya je v rozvrate... Úprimne hovorím, že ja mám prekrásny život - tri perfektné deti a super ženu, a k tomu veľa skvelých ľudí okolo seba. Skrátka, mám sa dobre. A tvrdím, že treba nájsť riadnu odvahu k tomu, vyraziť do krajiny, ktorá je takto na hrane… Tá ľahkosť bytia, keď prežijete, je však úžasná. A zároveň tá ťažoba, keď vidíte, ako naše médiá zavádzajú (aj keď verím tomu, že nechtiac, z neznalosti). To sa cestovateľom, ktorí cestujú aj ďalej za hranice bežného (a majú nejaké IQ a neopakujú iba to, čo sa patrí hovoriť) jednoducho stane. Je to hamba západnej demokracie založená no neznalosti ľudí. Veľká chyba! Poďme však späť k cestovaniu. Líbya bola ťažká a riskantná cesta, ktorú si však veľmi cením. Líbya na jeseň 2019 bola výnimočná!

Bezpečnosť vo svete: 1-10, 10  čierna

Pozrite si naše BUBO premietanie o Líbyi.

4. Caracas - v najťažšom období #

Ide o mesto, ktoré posledné roky bezkonkurenčne vyhráva štatistiky o najnebezpečnejšie mesto sveta. Udeje sa tu totižto najviac vrážd ročne. Ja som sem prišiel sám - bezpečnosť klientov by som si nedovolil riskovať - v čase, kedy tu prebiehali najväčšie politické boje medzi komunistom Madurom a kapitalistom Guaidom. V skutočnosti ide o boj o najväčšie zásoby ropy na svete a vplyv USA vs. Rusko a Čína. Naozaj vám nemôžem cestu do Caracasu odporučiť, je to naozaj nebezpečné, no aj tak som bol nadšený! Keď som platil pol kilom bankoviek za večeru, cvičil v posilňovni na ulici a snažil sa zachytiť atmosféru mesta, kam dnes turisti nechodia, na to len tak nezabudnem. Tie fotografie (zopár nájdete v mojom blogu o Caracase) sú naozaj vzácne a tí z vás, čo radi fotíte z nich spoznáte moju ďalšiu vášeň - zvečniť danú chvíľu, vystihnúť podstatu genia loci. 

Bezpečnosť vo svete: 1-10, 9 čierna

Prečítajte si náš blog o Caracase - v najnebezpečnejšom meste sveta

3. Dámska volenka v Nigeri #

Ak sa považujeme my Európania za liberálnu, otvorenú spoločnosť, potom sa príďte pozrieť na savany v okolí Abalaku. Muži sa počas veľkolepej udalosti vyobliekajú, navoňajú a namaľujú, a dámy si vyberajú. Iba do toho svojho ťuknú prstíkom, a potom sa nenápadne vytratia. Dáma si ho v noci vyskúša. Alebo aj dvoch, troch... A tak sa dámy rozhodnú, s ktorým chcú nastávajúci rok žiť. No nielen dámska volenka, ale celý tento unikátny festival bol úžasný. Drsné podmienky, jedinečné zážitky! 

Bezpečnosť vo svete:: 1-10, 5 hnedá

Pozrite si naše video o najlepších festivaloch sveta očami BUBO.

2. Privátnym lietadlom po siedmich divoch sveta #

Zdá sa to jednoduché. Prečo takúto bežnú cestu pasujem na druhé miesto? Čo už také unikátne na privátnom lietadle môže byť? Všetko! “Všetko je absolútne iné!” hovorili mi klienti - moji kamaráti. Naozaj, nebola to obyčajná cesta okolo sveta. Tým, že ideme počas jedného zájazdu z jedného novodobého divu sveta k druhému, získame za tri týždne totálny prehľad. Všetky tie miesta som už niekedy predtým videl, no cieľom tejto cesty nie je iba danú pamiatku navštíviť, ale predstaviť ju najlepším spôsobom. Ukázať v tom najlepšom svetle, z toho najlepšieho, často iného uhla. Bolo to ťažšie, než som si myslel. 15. novembra sme zažili 50 centimetrov čerstvo napadnutého snehu na Kamčatke a v ten istý deň (po prelete dátumovej hranice) sme vychutnávali 30 stupňov pri Karibiku. Exkluzívne hotely - v každom štáte to najlepšie z najlepšieho - a gurmánske špeciality ulovené zážitky iba umocnili. Úžasná  cesta, ktorá ma prekvapila komplexnosťou a INAKOSŤOU. Cesta okolo sveta po 7 novodobých divoch sveta nebola nebezpečná, ba naopak, no práve pre výnimočnosť v každom ohľade (verím, že uvidíte ak si prelistujete našu fotoknihu) sa dostala na skvelé druhé miesto.

Bezpečnosť vo svete:: 1-10, 1 zelená

Prelistujte si knihu z našej cesty

Pozrite si náš zájazd a fotogalériu z tejto cesty okolo sveta.

1. Južný pól #

Moju cestu na južný pól považujem za tohoročný cestovateľský vrchol. Na Antarktíde som bol už tri razy, ale až teraz sa mi podarilo dostať sa až takto ďaleko. Vystúpili sme na vrchy, kde pred nami nestála noha žiadneho smrteľníka. Plazili sa v ľadových jaskyniach a s mačkami a cepínmi naviazaní na lanách stúpali po ľadových vrchoch. Spali sme na Póle Nedostupnosti na 83 rovnobežke, kde namerali teplotu -89.2 stupňov Celzia. Desaťkrát sme leteli naším lietadlom, ktoré som si aj sám pilotoval. Tá nedozerná biela všade navôkol pôsobí nesmierne romanticky... Boli sme inde (východná časť Antarktídy), než ostatní turisti, vždy úplne sami, ďaleko od všetkého... Je to extrémne drahé a keď sa tu čokoľvek stane, niet šance. Keď sem mierite, nikdy nie je zaručené, že sa na pól vôbec dostanete. Nám sa to podarilo a ja som za to ohromne vďačný.

Bezpečnosť vo svete: 1-10, 2 zelená

Pozrite si video z expedície na južný pól 

Prelistujte si knihu o polárnych oblastiach

Pozrite si náš zájazd na južný pól a fotogalériu oblasti

My v BUBO a naši klienti zdieľame vášeň pre cestovanie. V prvom rade cestovanie milujeme, v tej námahe vidíme mágiu. No dôvod, prečo s BUBO cestuje elita, je aj v tom, že ide o zmysluplnú investíciu, ktorá sa zúročí. Niečo podobné, ako keď vyštudujete dobrú školu. A expedičné cestovanie… keď tú cestu prežijete, je to, ako keď zvládnete riskatný investičný projekt, reorganizáciu firmy, či pohromu v prešovskom paneláku. “Čo ma nezabije, to ma posilní” jednoducho platí.
Unikátne veci (také, ktoré bežne nedostanete) majú cenu a tá nedostupnosťou rastie exponenciálne. To čo zažijeme v skutočne exotických destináciach dnes, už po nás z našej planéty zmizne. Tým pádom cena porastie. Toto každý investor vie. 
Keď v sebe nájdete odvahu pustiť sa ďalej, na miesta, o ktorých iní nikdy ako o ďalšej destinácii ani nepremýšľali, máte šancu zažiť mágiu. Svet je prekrásne miesto. Neprestávajte ho objavovať!

Nech sa Vám v roku 2021 darí!

Ľuboš Fellner

Ak by ste chceli vyraziť na cesty so mnou na cestry napíšte nám na bubo@bubo.sk:

  1. Niue a vzdialené ostrovy Kiribati a Tuvalu
  2. Expedicná plavba na ostrovy Tokelau a Pitcarin (totálna špica!!!)
  3. Abcházsko - Krym - Dagestan- Čečensko - Južné Osetsko
  4. Japonsko pre rodiny s deťmi s výstupom na Fuji, paliarňou whisky, steakom z Kobe a olympiádou
  5. Tahiti - Markézy - Veľkonočný ostrov a najlepšie chilské víno - luxusne
  6. Záchrana veľrýb na Čukotke
  7. Falklandské ostrovy, Gough island (Gonçalo Álvares) na luxusnej zaoceánskej lodi 

Zopár fotografií z môjho cestovateľského roka...

Bol to cestovateľsky nádherný rok. Možno vás inšpirujem a v mojich cestách si nájdete tú svoju.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 283

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.