Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Prehliadka

Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Nainativu je malý ostrovček ležiaci pri pobreží polostrova Jaffna na severozápade Srí Lanky. Napriek tomu, že sa nachádza v tejto menej turistickej časti ostrova, je dôležitým pútnickým miestom pre hinduistov aj budhistov z celého regiónu juhovýchodnej Ázie. V pešej vzdialenosti tu nájdete budhistický chrám, hinduistický chrám aj mešitu. Miesto sa spája s veľkým množstvom príbehov týchto veľkých svetových náboženstiev, ale aj s legendami o jeho pôvodných obyvateľoch - hovorí sa, že Nainativu bol domov tzv. uctievačov hadov. Zaujalo vás to? Poďte sa s BUBO dozvedieť viac.

Nainativu Počasie

zamračené

zamračené

31°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 05:58

Západ slnka 18:21

Mesto Jaffna sa nachádza na najsevernejšom cípe Srí Lanky a je zároveň centrom najsevernejšie položenej provincie. Táto oblasť patrí do tamilskej = menej rozvinutej časti ostrova. Hlavným náboženstvom je tu hinduizmus, hovorí sa tamilským jazykom, píše sa tamilským písmom. Turizmus tu ešte nie je taký rozvinutý ako v južnejších sinhálskych provinciách, vďaka čomu tu stretnete iba veľmi málo zahraničných turistov. 

Ostrovček Nainativu je jeden z mnohých malých ostrovov, ktoré nájdete ukotvené v Palkovom prielive, v bezprostrednej blízkosti Jaffny. Hoci je naozaj maličký (rozloha 4 km2), je skutočným kultúrnym bohatstvom. Aktuálne Nainativu obýva približne 2 500 srílanských Tamilov a asi 150 moslimov. Mnoho Tamilov, ktorí pochádzajú z Nainativu, sa odsťahovalo a žijú v rôznych mestách v Indii, Európe, Austrálii a Severnej Amerike ako súčasť srílanskej tamilskej diaspóry.

Trasa z Jaffny do prístavu na ostrove Nainativu.
Foto: Google Maps

Kam zmizli uctievači hadov? #

V sinhálskom jazyku sa ostrovu hovorí „Nagadeepa“, čo v preklade znamená ostrov národa Naga. Nagasovia boli domorodým kmeňom, ktorý žil nielen na severe Srí Lanky, ale aj vo veľkej časti južnej Indie. V mytológii často opisujú príslušníkov kmeňa ako mýtických ľudí, ktorí uctievali hadov. Tento zvyk bol v megalitickom období bežný a ľudia ho praktizovali vo všetkých drávidských oblastiach.

Niektoré príbehy dokonca hovoria, že obyvatelia Nainativu boli nadľudia, ktorí na seba vedeli zobrať podobu hadov.      

Dnes už však na ostrove nemôžeme stretnúť Nagasov. Podľa niektorých historikov sa okolo 3. storočia pred naším letopočtom zmiešali s miestnou tamilskou kultúrou. Ani oni si však nemôžu byť týmto skutočne istí, keďže Nagasovia sú ďalším prípadom, kedy kmeň alebo rasa, bez zjavného vysvetlenia, doslova zmizli z povrchu zeme. Podobne ako starovekí Teotihuacanos v Mexiku.

Z Jaffny na Nainativu #

V rámci zájazdu Srí Lanka a Tamilské tigre prespávame posledné 2 dni zájazdu v hoteli v Jaffne, odkiaľ to máme k ostrovčeku Nainativu naozaj blízko - autobusom sa presúvame iba necelú hodinku smerom na severozápad. Prechádzame rušné ulice mesta, kde míňame farebné hinduistické chrámy, lokálne trhy a tamilské deti, ktoré sa ponáhľajú ráno do školy.

Za mestom sa ráz krajiny mení. Najskôr križujeme ryžové políčka a malé rybárske dedinky, až nakoniec vchádzame do lagúny Jaffna. Okrem občasných rybárskych lodí tu už nestretávame žiadnych ľudí, nestoja tu žiadne obydlia.

Je to preto, že koncom 20. storočia bola aj táto oblasť dejiskom bojov počas občianskej vojny. Práve Jaffna bola v tom období baštou teroristickej organizácie Tamilských tigrov. Koncom 20. storočia preto veľká časť obyvateľov túto oblasť opustila.

Pred sebou vidíme dlhú asfaltovú cestu, ktorá je z oboch strán obklopená mokraďami. Vychutnávame si krásne výhľady, pozorujeme vodné vtáctvo, fotíme si kokosové plantáže, mangrovníky a hustú džungľu, ktorá spočiatku lagúnu ohraničuje. Míňame odbočku s nápisom MANDATIVU - cestu k najväčšiemu z priľahlých ostrovčekov. My však pokračujeme ďalej do malého prístavu, kde už našu BUBO skupinu čaká privátna loďka smerujúca na ostrov Nainativu.

4 fotografie

Plavba na Nainativu

Plavba loďou zaberie približne 20 minút a môžete si ju vychutnať buď pohodlne z podpalubia, alebo sa usadíte priamo na prove lode. Každý cestujúci dostane záchrannú vestu, z cesty ale každopádne netreba mať obavy. Posádka lode je veľmi milá a počas presunu ešte za jazdy loví ryby. My vďaka nim lovíme prvé zážitky.

Chrám, ktorý navštívil samotný Budha #

Tento staroveký chrám je jedným z tzv. budhistických Solosmathanov. Na Srí Lanke sa nachádza 16 takýchto Solosmathanov a domáci veria, že sú to miesta, ktoré požehnal svojou návštevou samotný Budha. Legenda hovorí, že Budha prišiel na ostrovček Nainativu, aby zabránil dvom kráľom Naga bojovať proti sebe a zastavil krviprelievanie.

Králi Chulodhara a Mahodara, strýko a synovec, bojovali o vzácny trón vykladaný drahými kameňmi. Keď Budha navštívil chrám Nagadeepa, vysvetlil im, že boj vedie iba k temnote a nenásilie ich, naopak, môže doviesť k svetlu.

Táto múdrosť a samotná prítomnosť Budhu upokojili nagských kráľov natoľko, že si uvedomili svoju hlúposť – zložili zbrane a ponúkli trón Budhovi. Ten ho odmietol a vrátil ho kráľom ako svoju relikviu.

Ľudia z ostrova Nainativu sa tento trón rozhodli uchovať v chráme. Dodnes sa údajne nachádza v stúpe, ktorá stojí na centrálnom nádvorí pred chrámom. Vedľa nej môžete vidieť sklenú vitrínu, v ktorej je uložená replika trónu – tu môžete obdivovať jeho krásu, pre ktorú boli v minulosti aj králi ochotní rozpútať vojnu.

4 fotografie

Príchod na Nainativu

S týmto posvätným miestom sa spája ešte jeden zaujímavý príbeh. Hovorí sa, že Budha prišiel do Nagadeepy z mestečka Jetavanarama v kráľovstve Anuradhapura, pričom ho celú cestu nasledoval stromový duch. Legenda hovorí, že duch vytrhol svoj posvätný strom banyán a celú cestu ho niesol ako slnečník nad Budhovou hlavou. Domáci Nágovia strom považovali za posvätný a zasadili ho pred chrámom spolu s výhonkom z posvätného stromu Bodhi.

Určite si viete si predstaviť, aké dôležité toto miesto je pre srílanských budhistov - jednak preto, že ho údajne navštívil Budha, a jednak vďaka prítomnosti až dvoch svätých stromov. Práve preto Nainativu každoročne priťahuje tisíce pútnikov a je jedným z najposvätnejších miest na Srí Lanke vôbec.

Socha ležiaceho Budhu v chráme Nagadeepa Purana Viharaya.
Foto: Dominika Ladecká — BUBO

Nový alebo starý? #

Napriek tomu, že pôvodný chrám bol postavený v dávnych dobách, mnohé zo svätýň prestavali až v roku v roku 2009 - po skončení občianskej vojny. Preto chrám pôsobí na prvý pohľad skôr modernejším dojmom. Aby ste mohli do areálu chrámu vstúpiť, je nutné mať zahalené ramená a kolená, vyzuť si topánky a pokračovať naboso. Môžete obdivovať samotný chrám, stúpu, vitrínu s relikviou i navštíviť miestne múzeum. Váš BUBO sprievodca vám všetky zaujímavé miesta ukáže.

4 fotografie

Najposvätnejšie miesto Srí Lanky

Po prehliadke budhisického chrámu sa peši presúvame na opačnú stranu ostrovčeka - zaberie nám to iba 10 až 15 minútiek. Niektorí hostia lovia ďalší zážitok a presúvajú sa tuk tukom. My ostatní si cestou kúpime vodu, prípadne suveníry a dary na obetinky a prichádzame k najvýznamnejšiemu miestu pre hinduistov z celej Srí Lanky aj priľahlých regiónov - chrám Nagapooshani Amman.

Tá, ktorá je oblečená v hadoch #

Slovíčko Nagapooshani v preklade znamená „ tá, ktorá je oblečená v hadoch“. Táto hinduistická svätyňa je zasvätená ženskej bohyni, konkrétne bohyni Parvati a jej manželovi - bohovi Šivovi. Bohyňa Parvati sa v hinduistickej mytológii nazýva aj Šakti (jej nasledovníci sa si hovoria šaktisti) a predstavuje ženskú kreatívnu energiu, ktorá sa podieľa na existencii celého vesmíru.

Je dcérou boha Himalájí, známa ako bohyňa lásky a oddanosti. Väčšinou ju môžete vidieť zobrazenú ako krásnu ženu po boku boha Šivu, ktorý často podlieha jej kráse. Ich vzájomný vzťah má silný erotický náboj, a preto je Parvati uctievaná aj v niektorých tantrických kultoch. V chráme na ostrove Nainativu sú jej sochy posiate hadmi, čo je dôkaz o ich uctievaní pôvodnými obyvateľmi.

Gopurami chrámu sú krásne farebné a plné komplikovaných sôch ženských bohýň - v chráme sa uctieva ženské božstvo, bohyňa Parvati.
Foto: Dominika Ladecká — BUBO

Samotná svätyňa je považovaná za jednu zo 64 Shaktipeethas. Čo to znamená? Aby sme to lepšie pochopili, povieme si ďalšiu legendu. Podľa starých hinduistických písiem sa bohyňa Parvati obetovala v obetnom ohni, pretože jej otec, boh Himalájí, urazil jej manžela - pána Šivu.

Šivu Parvatina smrť veľmi nahnevala a v hneve začal predvádzať tanec tandavu - tanec, ktorý spôsobil zmätok po celom svete. Nakoniec zasiahol boh Višnu, ktorý v snahe astaviť Šivu rozrezal mŕtve telo Parvati na 64 častí. Tieto časti potom rozhodil do sveta a oni dopadli na zemi po celej južnej Ázii.

Takto sa zrodilo 64 Shaktipeethas - chrámov, kde sa uctieva ženská bohyňa, bohyňa Parvati.

Na ostrov Nainativu podľa legendy dopadli jej členky a takto vznikol chrám Nagapooshani Amman. Okrem neho a na Srí Lanke nachádza ešte jedna Shaktipeetha - chrám Shankari Kovil v Trincomalee.

Pôsobivé gopuramy #

Pokiaľ sa rozhodnete navštíviť chrám, uvidíte, prečo nie je zaujímavý iba ako náboženská destinácia, ale priťahuje aj milovníkov architektúry. Po stranách je obklopený štyrmi vstupnými bránami, ktorým sa hovorí gopuramy. Udiví vás, aké sú farebné, posiate zložitými sochami hinduistických božstiev.

Najpôsobivejšia je Raja Raja Gopuram, ktorú môžete vidieť už z veľkej diaľky. Vo vnútri areálu sa nachádza veľká centrálna svätyňa. V jej srdci sa je umiestnený obraz Parvati a Shivu, zatiaľ čo chodbu okolo svätyne zdobia farebné nástenné maľby, ktoré zobrazujú kvetinové vzory a výjavy zo starovekých písiem.

Celé miesto má neuveriteľnú duchovnú atmosféru, ktorú ešte dotvárajú miestni brahmani a vôňa jazmínu. 

4 fotografie

Spolu s miestnymi si vychutnávame atmosféru počas poojde (púdže).

Aby ste sa mohli ísť do pozrieť chrámu, opäť si musíte vyzuť topánky a zahaliť ramená a kolená. Platí tu ale navyše aj pravidlo, že muži môžu do chrámu vstupovať iba bez trička - do pol pása nahí. My v BUBO, samozrejme, miestne tradície dodržiavame. Okrem toho sem chodíme roky a vieme, ako to tu chodí.

Prichádzame práve v čase, kedy brahmani vykonávajú pooju (púdžu). V chráme je zakázané fotiť, preto si všetky zážitky z tohto ceremoniálu uchovávame iba v pamäti. Tu našu prehliadku končíme a vydávame sa naspäť do prístavu a loďkou spať smerom k Jaffne. Odnášame si veľa dojmov a atentických zážitkov. Ak to chcete zažiť aj vy, poďte s nami na zájazd Srí Lanka a Tamilské tigre.

Dominika Ladecká

Dominika Ladecká

Dominika Ladecká

Bývalá tanečníčka a trénerka tanca, ktorú cestovanie uchvátilo už v skorom veku, a to najmä vďaka rodinným výletom na Balkán či na sever Afriky, ale aj vďaka účasti na medzinárodných tanečných súťažiach a šampionátoch v rôznych kútoch Európy. Odkedy po prvý raz navštívila Paríž, vedela, že chce jedného dňa sprevádzať poznávacie zájazdy. Jej pôvodný zámer ísť študovať cestovný ruch nakoniec nevyšiel, no aj keď vyštudovala zdravotnícky odbor, vášeň pre cestovanie ju neopustila. Jej kroky vždy aj počas štúdia viedli k cestovaniu - medzi semestrami trávila každé leto spoznávaním gréckych ostrovov ako delegátka, počas zimných prázdnin získala skúsenosti ako tlmočníčka infocesty v Ománe a každú svoju voľnú chvíľu sa snažila so svojimi priateľmi spoznávať Európu na vlastnú päsť. Dnes sprevádza v Bubo a loví s jeho klientmi zážitky po celom svete. Miluje grécku kuchyňu, východy a západy slnka na tichých, magických miestach a tanec vo všetkých jeho formách.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Fascinujúci Omán BUBO privátnym lietadlom

Zo zájazdu:

Dominika Ladecká

Posledná úprava článku | Prečítané: 131

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Galle - nádych Európy na Srí Lanke Galle

Galle Galle - nádych Európy na Srí Lanke

Malebné koloniálne mestečko Galle na juhozápade Srí Lanky je nielen piatym najväčším mestom na ostrove, ale zároveň aj ďalšou z tunajších pamiatok…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Nainativu - ostrov uctievačov hadov Nainativu

Nainativu Nainativu - ostrov uctievačov hadov

Nainativu je malý ostrovček ležiaci pri pobreží polostrova Jaffna na severozápade Srí Lanky. Napriek tomu, že sa nachádza v tejto menej turistickej…

Dominika Ladecká 8 min. čítania
Najkrajšia stúpa Srí Lanky Ruwanwelissaya

Ruwanwelissaya Najkrajšia stúpa Srí Lanky

Čo sa považuje za najkrajšiu pamiatku Srí Lanky? Ktorá stúpa sa pokladá na ostrove Cejlón za najkrajšiu? Tieto otázky si kladie každý návštevník.…

Martin Ferenčík 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

14 dní

Trvanie

3437 4583€
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2471 3295€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

14045
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3381 4123€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.