Pre mnohých to možno bude prekvapenie, no v roku 2024 sa najlepším letiskom sveta nestalo letisko v Singapure, ale prvenstvo v Skytrax World Airport Awards 2024 získalo letisko Hamad International Airport v Dohe. Singapore Changi Airport v minulosti získalo ocenenie najlepšieho letiska sveta až 12-krát, tentoraz však skončilo na druhom mieste. Čím je výnimočné letisko v Dohe a prečo predbehlo svojho úhlavného rivala?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Na BUBO zájazdy lietame rôznymi prémiovými spoločnosťami - Qatar Airways, Emirates, Eva Air, Air France, a tak okrem zážitku zo samotného letu môžu naši klienti navštíviť najlepšie svetové letiská. Domovské letisko 5-hviezdičkovej leteckej spoločnosti Qatar Airways (jedinej tohto druhu na svete) sa označuje za najluxusnejší a architektonicky najvýznamnejší terminálový komplex na svete.

Pri výstavbe letiska v hlavnom meste Doha bolo hlavným cieľom poskytnúť cestujúcim zážitok z letiska na svetovej úrovni. Hamad International Airport v Dohe je definícia toho, čo môžu cestujúci očakávať od letiska. Svojich cestujúcich prekvapí na každom kroku.

Jadrom našej stratégie rastu je cesta pasažierov, ich vyvíjajúce sa potreby a náš záväzok splniť a prekonať ich očakávania. Na letisku sme predstavili pestrú škálu zážitkov vrátane „Souq Al Matar", ktorý cestovateľom približuje katarskú pohostinnosť a kultúru. „The Orchard" je ideálne miesto na oddych a načerpanie nových síl medzi letmi a otvorili sme tiež množstvo špičkových salónikov. Naďalej sme odhodlaní posúvať hranice tohto odvetvia, aby sme si udržali pozíciu popredného svetového letiska. Badr Mohammed Al-Meer, CEO Qatar Airways Group

Okrem tohtoročného celkového prvenstva získalo letisko aj ocenenie Najlepších letiskových nákupov sveta. Na letisku totižto nájdete luxusnú nákupnú časť Viale del Lusso (čo v preklade znamená (Ulica Luxusu) s obchodmi Fendi, Jimmy Choo, Valentino, Dolce&Gabbana a ďalšie. 

Každoročné hodnotenie letísk podľa SKYTRAX je založené na prieskumoch spokojnosti cestujúcich na viac ako 500 svetových letiskách. Hodnotia sa faktory ako webová stránka letiska, čistota, efektívnosť, zariadenia pre rodiny, dostupnosť letiska, voľnočasové aktivity, wi-fi, letiskový personál, možnosti stravovania, dizajn terminálu a podobne. 

Medzinárodné letisko Hamad bolo prvýkrát otvorené v roku 2014. Od tejto doby postupne prechádzalo viacerými zlepšeniami a inováciami. Ukážkou toho je otvorenie snáď najväčšej dominanty letiska - tropickej záhrady The Orchard v roku 2022.

11 fotografií

Tropická záhrada The Orchard s rozlohou 10 000 m²

The Orchard na letisku v Katare #

The Orchard je tropická záhrada s rozlohou 10 000 m² nachádzajúca sa priamo na letisku. Má viac ako 300 stromov a vyše 25 000 rôznych rastlín či kríkov, ktoré pochádzajú z udržateľných lesov z celého sveta, najmä z Thajska, Malajzie a Singapuru. Letisko v Dohe participuje na množstve ekologických projektov.

Pri tropickej záhrade napríklad zabezpečilo program odpadového hospodárstva, ktorý ročne recykluje organický kompost a ten sa následne používa ako hnojivo. Okrem bohatej zelene je tu množstvo reštaurácií a obchodov. Nájdete tu, samozrejme, aj michelin star menu alebo luxusný Louis Vuitton, ktorý má fasádu vyrobenú z recyklovaného plastu.

Ďalšou novinkou bolo otvorenie už druhého letiskového hotela - Oryx Garden Hotel. Tento hotel má dnes 100 izieb, fitness centrum, squashový kurt, simulátor golfu, 25-metrový plavecký bazén, wellness - a to všetko len zopár krokov od odletových brán. Je zariadený v najmodernejšom dizajne a rovnako ako v prvom hoteli, aj tu bola dôležitá ekológia a udržateľnosť. Namiesto plastových fliaš tu nájdete nádoby na vodu, biologicky rozložiteľné tašky, bambusové vatové tyčinky, zubné kefky vyrobené zo škrobu, či recyklované papiere.

Katarské medzinárodné letisko Hamad v roku 2024 oslavuje svoje 10. výročie. Letisko sa zaviazalo dodržiavať Katarskú národnú víziu 2030, ktorá hovorí o vyspelom štáte schopnom dodržať trvalo udržateľný rozvoj a zabezpečiť dôstojný život pre svojich obyvateľov z generácie na generáciu. Pre katarské letisko je cieľom zvýšiť udržateľnosť prostredníctvom nových technológií a upevniť si postavenie lídra v leteckom priemysle.

Zaujímavosti o letisku v Dohe, Katar:

  • v roku 2023 zaznamenalo výnimočný nárast až o neuveriteľných 31 % v porovnaní s predošlým rokom a prekonalo tak tempo dosiahnuté počas MS vo futbale 2022 v Katare
  • má jednu z najdlhších pristávacích dráh na svete, jej dĺžka je 4 850 m
  • je schopné vybaviť až 100 odletov a príletov za hodinu = 5 lietadiel každé 3 minúty
  • má 138 check-in prepážok, z toho 14 je zriadených ako privátnych pre cestujúcich vo First Class spoločnosti Qatar Airways
  • je to prvé letisko na svete, ktoré bolo navrhnuté špeciálne pre airbus A380

Qatar Airways a BUBO #

BUBO je v roku 2024 najväčší predajca Qatar Airways na Slovensku. Až 25 % všetkých letov na naše zájazdy je Qatar Airways. 

Qatar Airways v BUBO používame pravidelne na letoch do Afriky a Ázie. Ak ste si vybrali zájazd do týchto končín, s najväčšou pravdepodobnosťou poletíte práve s touto spoločnosťou. 

Päťhviezdičková letecká spoločnosť získala za svoju históriu viaceré ocenenia, medzi tie posledné patria napríklad:

  • 2022 – Najlepšia letecká spoločnosť
  • 2023 – Najlepšia svetová business class
  • 2023 – Najlepší svetový business class salónik
  • 2023 – Najlepšia letecká spoločnosť Stredného východu

Qatar Airways má pravidelné odlety z viedenského letiska Schwechat do Dohy z Terminálu číslo 3. Lieta sa každý deň dvakrát, 7 dní v týždni. Vybrať si môžete medzi ranným letom QR190 (VIE - DOH / 09.35-15.55 h) a poobedným letom QR184 (VIE - DOH / 16.20-22.40 h). Ojedinele je prevádzkovaný aj nočný let s odletom 22.40 h. 

Let na trase Viedeň - Doha trvá 5 hodín a 20 minút. Lety týchto liniek sú operované najčastejšie lietadlami Boeing 787-8 a Airbus A320. 

Na T3 nájdete prepážku Qatar Airways, kde check in a odbavenie batožiny absolvujete s personálom (oproti napr. domácim aerolinkám Austrian, ktoré majú už len samoobslužné automaty).

Pre orientáciu na letisku sme pre vás pripravili krátky návod. Čítajte Orientácia a prestup na letisku.

Business class #

Ak letíte Qatar Airways z Viedne, máte možnosť využiť lety economy class a business class. Lietanie v business class je návykové a pokiaľ to váš rozpočet dovolí, vždy odporúčame priplatiť si za vyšší komfort na palube. Obzvlášť pri Qatar Airways, ktorá získala v minulosti aj ocenenie najlepšej business class sveta.

Orientačná cena letu na trase Viedeň - Doha, ak kupujete letenku s dostatočný predstihom a nie je plné lietadlo v economy class, je 550 eur. V business class je to rádovo od 3 000 eur. Samozrejme, pri oboch triedach máte na výber rôzne tarify, ktoré sa líšia v tom, či má daná letenka možnosť zmeny dátumu, koľko batožiny máte v cene, či máte prístup do letiskového salónika, či máte možnosť bezplatného výberu sedadla...

Pri business class mnohí predpokladajú, že väčšina týchto vecí je vždy cene zahrnutá, rozdiel v cene však môže byť pri business class aj ďalších 2 000 eur, ak chcete využívať maximálne výhody narábania so svojou letenkou. Business class je výborná voľba pre tých, ktorí si chcú na svojej ceste dopriať maximálny luxus a komfort. Lietajte ako elita a začnite loviť zážitky už v oblakoch.

Na zájazdoch s BUBO ponúkame klientom možnosť doobjednania business class pri každom zájazde, kde letecká spoločnosť takýto let operuje. Ešte ste v business class necestovali a chcete ju len vyskúšať? Ponúkame aj tzv. "Ochutnávku business class", kde máte možnosť spríjemniť si cestu v jednom smere vašej dovolenky a druhý absolvujete v triede economy.

V business class môžete využívať aj takéto výhody:

  • prednostné odbavenie na letisku a prednostná bezpečnostná kontrola
  • viac kusov alebo kg batožiny
  • jedlo v lietadle dostávate skôr ako ostatní, často si ho môžete objednať na konkrétnu hodinu
  • letiskové salóniky, kde môžete stráviť pohodlne a v pokoji, čas čakania na svoj let, najesť sa, dopriať si sprchu a podobne
  • väčšie sedadlo, či už je to full flat bed, a teda zo sedadla si viete spraviť plnohodnotnú posteľ, alebo len využívate to, že máte veľa úložného priestoru
  • fine dining, stravovanie ako v reštaurácii na bielom obruse s pohárom šampanského
  • k dispozícii máte pohodlné vankúše, deky, či periny, kozmetickú taštičku, ponožky, lepšie slúchadlá, veľké obrazovky, bezplatný internet
  • ako prví odchádzate z lietadla

Samozrejme, benefity business class sa pri každej leteckej spoločnosti a každom lete líšia, toto je len najzákladnejší popis pre lepšiu predstavu. 

9 fotografií

Business class Qatar Airways

Qatar Airways určite nevyhral nadarmo ocenenie najlepšej business class sveta. Ako prví zaviedli tzv. suitu s posuvnými dverami, do ktorej sa môžete zavrieť a užiť si maximálne súkromie už v business triede. V porovnaní s inými spločnosťami, kde sú suity dostupné až o úroveň vyššie v prvej triede - vo first class.

Kvalitné služby rozoznáte už aj pri palubnom personále, kde si od prvého momentu môžete užívať individuálny prístup. Personál Qatar Airways je svetovo známy svojou starostlivosťou. Letušky sú milé, predstavia sa, oslovujú vás menom, celý let sa o vás stará konkrétna osoba, ktorá sa snaží vyhovieť vašim požiadavkám a akýmkoľvek potrebám, ktoré počas letu môžete mať.

Krátku recenziu na business class som písala v mojom BUBO blogu po lete spoločnosťou China Airlines z Taiwanu.

Dôležité je uvedomiť si, že výhody letu vo vyššej triede začínajú už pred nástupom do lietadla. Prednostné odbavenie, rýchle bezpečnostné kontroly, možnosť výberu z množstva jedál, oddychu či aktivít na letisku - prispievajú k celkovému dojmu z vašej dovolenky a tiež k tomu, že cesta prebieha bez nadbytočného stresu či diskomfortu.

Ak chcete dopriať jedinečný zážitok z cesty lietadlom sebe alebo svojim blízkym, na zájazdy s BUBO pre vás vyberáme tie najlepšie spoločnosti. Qatar Airways je jedna z nich, pri ktorých túto voľbu nebudete ľutovať.

Prestup na Hamad International Airport - čo všetko sa dá na tomto letisku robiť? #

Prileteli ste do Dohy a čaká vás ďalší nadväzujúci let? Prestup na letisku je situácia, ktorá mnohých cestovateľov stresuje. Transfer na letisku Hamad International je však veľmi jednoduchý. Po výstupe z lietadla v Dohe sledujete tabule s označením transfers / connecting flights.

Tieto vás zavedú priamo do letiskového terminálu, odkiaľ odlietajú všetky lety, a teda aj váš nadväzujúci. Aby ste našli správnu cestu, stačí sledovať značenie či opýtať sa na informačnom pulte letiska. K dispozícii sú na stiahnutie aj viaceré mapy letiska.

Po výstupe z lietadla vás čaká ešte bezpečnostná kontrola. Ak letíte business class, využite transfer pre túto triedu. 

⚠ tip od BUBO: Toaliet býva na veľkých letiskách viac než dosť. Vyhnite sa tým, ktoré sú najbližšie k východu z lietadla, obvykle bývajú po prílete preplnené a najmä dámy budú čakať. O niekoľko metrov určite natrafíte na ďalšie.

Na informačných tabuliach si po absolvovaní bezpečnostnej kontroly nájdete číslo vášho ďalšieho letu a podľa neho na tabuli zistíte, z ktorej odletovej haly a brány bude vaše lietadlo odlietať. Vychytávka letiska sú malé automaty, na ktorých stačí oskenovať palubný lístok a na obrazovke sa vám ukáže cesta k vašej odletovej bráne.

Čakanie na svoj let si môžete na letisku spríjemniť rôznymi zábavnými či relaxačnými spôsobmi. Vybavenie letiska je také dokonalé, že čakanie ani nebude čakaním. V závislosti od toho, koľko času máte si môžete niektoré aktivity naplánovať už dopredu.

Tzv. Minimum connecting time je minimálny čas na prestup medzi dvoma destináciami platný pre konkrétne letisko. V Dohe je to pri medzinárodných spojoch spoločnosti Qatar Airways 45 minút, pri letoch do USA alebo Kanady je to 1 - 1,5 h.

V BUBO štandardne využívame pri zájazdoch Qatar Airways prestupy s dĺžkou 3-4 h. Toto je ideálny čas, pri ktorom sa nemusíte na prestupe ponáhľať, no zároveň stihnete dobré jedlo či menšie nákupy v Duty Free a v prípade meškaní a nepredvídateľných zdržaniach máte dostatočnú rezervu.

BUBO tipy, ako využiť čas na letisku #

1. Lovte gurmánske zážitky

Na letisku v Dohe majú cestujúci jedinečnú možnosť byť súčasťou viacerých prvenstiev letiskovej gastronómie. Nájdeme tu prevádzky ako Harrods Tea Room, Oreo Café, Fendi Café a Ralph's Coffee Shop, ktoré na žiadnom inom letisku nenájdete. Stravovanie je možné v až 30 reštauráciách a kaviarňach. Pochutnajte si na svetovej kuchyni na vysokej úrovni. 

  • Gordon Ramsay Burger Restaurant - reštaurácia michelinovského kuchára
  • Emporio Armani Ristorante - luxusná talianska reštaurácia s výhľadom na runway
  • Le Grand Comptoir - francúzska brasserie reštaurácia
  • Le Comptoir Libanais - libanonská reštaurácia

Nájdete tu však aj prvú Oreo kaviareň či kaviareň svetoznámeho návrhára Ralpha Laurena - Ralph's Coffee.

3 fotografie

Hladní určite nebudete.

2. Navštívte tropickú záhradu The Orchard

Aké je ideálne miesto na načerpanie síl medzi letmi? Na katarskom letisku je to tropická záhrada The Orchard.

3. Oddýchnite si v letiskovom salóniku

Doprajte si maximálne pohodlie a komfort na jednom z letiskových salónikov. Letiskovým salónikom sa venujem v tomto blogu nižšie. 

4. Obdivujte svetové umenie 

Katarské letisko sa preslávilo aj svojimi umeleckými inštaláciami, ktoré ulahodia každému milovníkovi umenia. Nájdete ich tu viac ako 30 od umelcov z celého sveta. Za zmienku stojí ikonický žltý "Lampový medveď" od švajčiarskeho umelca Ursa Fischera. Toto dielo je umiestnené v strede letiskového terminálu, kde víta cestujúcich. Symbolizuje cestu v čase - spomienky na detstvo.

Ďalšou zaujímavosťou je aj kubistická socha od irackého sochára Ahmeda Al Bahraniho s názvom "Posolstvo mieru svetu" s logom symbolizujúcim nádej pre znevýhodnené deti či visiaci artefakt "COSMOS" od francúzskeho umelca Jeana-Michela Othoniela v tvare glóbusu inšpirovaná starovekým islamským astrolábom. Dominantná je aj gigantická drevená socha s názvom "Malé Klamstvo" od amerického dizajnéra Kaws. 

Ďalšie diela, ktoré stoja za zmienku:
"8 Oryxov" od Toma Claassena, "Púštny kôň" od Aliho Hasana , "Lietajúci muž" od irackého Dia al-Azzawiho. 

5 fotografií

Umelecké prvky katarského letiska.

5. Nakupujte

Pre cestujúcich je k dispozícii až 130 obchodov a butikov. Prvenstvá nájdeme na tomto letisku aj v nákupoch. Prvý Time Vallée na strednom východe bol otvorený práve na letisku Hamad International, čo ocenia najmä milovníci luxusných hodiniek. 

Katarské letisko neponúka len exkluzívne nákupy. Obľúbený je aj obchod Day2Day s nízkymi cenami a rôznymi základnými potrebami.

Máte málo času? Pre tých, ktorí majú naponáhlo, sú k dispozícii tzv. expresné predajne. 

Ak nevystupujete v Katare, no chcete krajinu okúsiť, navštívte tradičný arabský trh "Souq Al Matar", ktorý vás prenesie do katarských ulíc.

5 fotografií

Nákupte si na arabskom trhu alebo v niektorom z luxusných butikov.

6. Zabavte sa s deťmi 

V BUBO veríme, že je dôležité deťom ukázať svet. Robíme zájazdy pre rodiny s deťmi no dôležitá je už aj samotná cesta. Letisko v Dohe preto takéto rodiny určite ocenia. Na samotnom termináli letiska je päť vyhradených priestorov s detskými aktivitami pre rôzne vekové kategórie. Nájdete ich v halách A, B, C.

K dispozícii sú detské ihriská, hracie kúty, televízory, či hračky. Po letisku sú taktiež rozmiestnené aj tzv. quiet rooms - miestnosti na oddych. Tie sú zvlášť rozdelené pre rodiny s deťmi, ale aj zvlášť pre mužov a pre ženy.

Prispôsobené sú aj stravovacie kúty či toalety tak, aby uľahčili rodičom starostlivosť o svoje dieťa.

7. Vyskúšajte zážitkovú jazdu po letisku

Ak nemáte dostatok času, nechce sa vám chodiť či túžite len po zážitku navyše, prevezte sa moderným letiskovým vláčikom s presklennou strechou, ktorý premáva terminálom. Vlak spája severnú a južnú stranu letiska. Je tichý, elegantný, futuristický.

Dizajnový vlak s piatimi vozňami jazdí rýchlosťou približne 45 km/h. Vlak premáva "nad vašimi hlavami" a uvidíte ho aj vtedy, ak sa ním neplánujete previezť. Má päť vagónov a odvezie cca 190 pasažierov.

Ak sa rozhodnete letisko prejsť peši, určite oceníte malé vozíky na príručnú batožinu, ktoré vás odľahčia a uľahčia pohyb po celom areáli. 

8. Spoznajte hlavné mesto Kataru

Ak máte času veľa a letisko je pre vás malé.

Napriek tomu, že katarské letisko má veľa možností pre svojich cestujúcich, ak tranzitujete a nechcete tu zostať, môžete si spraviť krátku prehliadku Dohy.

POZOR: Overte si predtým svoju vízovú povinnosť!

Ak je doba vášho tranzitu 8 a viac hodín, môžete využiť jednu z organizovaných prehliadok so sprievodcom:

  • Doha - trojhodinová prehliadka mesta autobusom, počas ktorej navštívite Corniche, Múzeum islamského umenia, prístav Dhow, kultúrnu dedinu Katara a štvrť Souq Waqif.
  • Púšť a vnútrozemské more - štvorhodinová prehliadka, pri ktorej navštívite jedno z troch miest na svete, kde sa arabská púšť stretáva s morom v Khor al Adaid.
  • Golf - štvorhodinový golfový výlet, pri ktorom si zahráte golf na 6-jamkovom ihrisku Championship Course v golfovom klube Education City Golf Club.

Ak preferujete poznávanie mimo skupiny, nemusíte sa obávať. Dostupnosť do centra je ľahká. Z letiska si môžete vziať Uber, taxík alebo metro. Z letiska sa metrom do centra mesta dostanete za približne 15 minút.

Lounges (letiskové salóniky) najlepšieho letiska sveta #

Na najlepšom letisku sveta nájdete aj množstvo salónikov, ktoré môžete ako cestujúci pred svojím odletom využiť. Každý z nich je niečím iný, niečím výnimočný. Nižšie nájdete rýchly prehľad. 

Al Safwa First Lounge

Salónik Al Safwa First sa nachádza na treťom poschodí Duty Free Plaza South. Prístup do salónika majú výlučne cestujúci v prvej triede (First Class), členovia Privilege Club Platinum cestujúci v biznis triede (Business class) so spoločnosťou Qatar Airways a cestujúci, ktorí letia prvou triedou (First Class) spoločnosti, ktorá je členom oneworld. 

Tento salónik bol navrhnutý tak, aby bol najluxusnejším salónikom aký je vôbec možné si pri cestovaní predstaviť. Salónik Al Safwa je dokonalý príklad arabskej vznešenosti a elitnej exkluzivity. 

Al Mourjan Business Lounge - South

Južný salónik Al Mourjan Business Lounge môžu využiť cestujúci First Class a Business Class (Elite, Comfort & Classic) Qatar Airways a cestujúci oneworld First Class a Business Class bez poplatku. Cestujúci Business Class (Lite) a Economy Class môžu salónik navštíviť za poplatok. 

Salónik Al Mourjan Business Lounge South je zariadený v modernom štýle, v ktorom dominujú vysoké stropy,  mramorové prvky, vodná plocha, exkluzívny dizajnový nábytok či brondzové steny s kaligrafiou. Gurmánske zážitky sú v tomto salóniku dokonalé aj vďaka á la carte buffetu. 

Platinum Lounge - South

Salónik sa nachádza na druhom poschodí Duty Free Plaza South. Je prístupný pre členov Qatar Airways Privilege Club Platinum a držiteľov karty oneworld Emerald. Luxusný salónik má kapacitu až pre 140 osôb. Cestujúcim ponúka á la carte menu, vysokorýchlostný internet, sprchy, tichú zónu a modlitebňu.

Gold Lounge - South 

Zlatý salónik sa nachádza na druhom poschodí Duty Free Plaza South, má kapacitu pre 85 cestujúcich. Pre cestujúcich s rodinami je v tomto salóniku vyhradená špeciálna časť. Nájdete tu bufet, bar a taktiež sprchy. Gold lounge - South je prístupný pre členov Qatar Airways Privilege Club Gold a členov oneworld Sapphire. Členovia Platinum a Gold Clubu si môžu bezplatne pozvať aj tzv. plus one (1 hosťa bez poplatku). 

Silver Lounge - South

Strieborný salónik sa nachádza na druhom podlaží Duty Free Plaza South. Je k dispozícii bezplatne pre zákazníkov Qatar Airways Privilege Club Silver a ich oprávnených spolucestujúcich. Salónik ponúka výhľad na odletové dráhy a okrem toho má k dispozícii napríklad sprchy, zasadaciu miestnosť, rodinnú miestnosť, tiché zóny či šatne. 

First class a business class príletové salóniky

Tieto salóniky sa nachádzajú pred imigračnou kontrolou aj za ňou. Sú dostupné po prílete pre cestujúcich Qatar Airways First class a business class. Nachádzajú sa v nich zariadenia ako sprchy, fajčiarske miestnosti, mediálne miestnosti, biznisové centrum, reštaurácie. Majú vlastnú imigračnú kontrolu a tzv. eGate. 

Al Maha and Oryx salóniky

Prémiové salóniky Al Maha alebo Oryx,  v ktorých si môžete oddýchnuť pred alebo po ceste sú dostupné pre všetkých cestujúcich Qatar Airways. Tieto salóniky majú pre cestujúcich k dispozícii vybavenie ako bezplatný internet, sprchy, fajčiarske mistnosti, televíznu časť a biznisové centrum.

Al Mourjan Business Lounge - The Garden

Salónik s výhľadom na dominantu katarského letiska - spomínanú Tropickú záhradu The Orchard - sa nachádza v odletovej hale C. Využiť ho môžu bezplatne pasažieri Qatar Airways First Class a Business Class (Elite, Comfort & Classic), cestujúci oneworld First Class a Business Class. Cestujúci v Business Class (Lite) a Economy Class si môžu vstup do salónika zakúpiť za približne 120 EUR.

Salónik má kapacitu pre 707 cestujúcich. Pre pohodlie cestujúcich sa prísne dodržiava maximálna kapacita. Nachádzajú sa tu viaceré reštaurácie, wellness centrum, posilňovňa, hracia miestnosť a mnoho ďalšieho. Počas čakania na let si v tomto salóniku môžete dopriať masáž, kozmetiku, manikúru či pedikúru. 

Salónik pre maloletých bez sprievodu

Deti cestujúce bez dospelého doprovodu môžu využiť salónik pre nich určených. Salónik poskytuje pre deti rôznych vekových kategórií príjemné a bezpečné prostredie. V salóniku sú k dispozícii hračky, videohry, televízie, občerstvenie či špeciálne detské toalety. Deti sú do salónika odprevadené pracovníkom letiska, kde čakajú na svoj let, v samotnom salóniku sa už o deti stará špeciálny tím pracovníkov. 

Muzn Lounge

Je salónik venovaný deťom s autizmom a so špeciálnymi potrebami. Nachádza sa v ňom multisenzorická miestnosť vybavená rôznymi zariadeniami, ktoré takýmto deťom pomáhajú dosiahnuť potrebný pokoj a rovnováhu. Salónik sa nachádza medzi odletovými bránami C7 a C9 a je otvorený 24 hodín denne. Pri odbavení na letisku stačí informovať zamestnancov a tí vás následne v Dohe na letisku do salóniku zavedú. Využívanie tohto salónika je bezplatné pre deti od 2 do 12 rokov na maximálne dve hodiny. 

Salónik pre námorníkov

Mariner lounge je salónik pre námorníkov, ktorí cestujú Qatar Airways. V špecializovanom salóniku si môžu pred svojim letom oddýchnúť, občerstviť sa a využívať exlúzivné výhody. Salónik sa nachádza na druhom poschodí Duty Free Plaza South. 

Salónik pre cestujúcich s asistenciou

Pre cestujúcich vyžadujúcich špeciálnu asistenciu je k dispozícii salónik prispôsobený týmto potrebám. Okrem vyškoleného personálu v ňom nájdete aj pohodlné sedenie, televíziu, či špeciálne toalety.


Ako takéto salóniky vyzerajú? Navštívili sme aj nový, Al Mourjan business lounge - The Garden. Poďte s nami nazrieť do prvotriedneho salónika letiska Hamad International.

21 fotografií

Nový Al Mourjan Business Lounge - The Garden

TOP 10 najlepších letísk sveta v roku 2024. Z ktorých z nich ste už leteli? #

Medzi ďalších výnimočných víťazov sa zaradili letiská ako letisko Incheon v Soule, ktoré je v roku 2024 to najvhodnejšie letisko pre rodiny. Japonské letiská sa v prvej desiatke ocitli viackrát - Haneda v Tokiu sa tento rok považuje za najčistejšie letisko na svete a tokijské letisko Narita má najlepšie hodnotený personál.

Najlepšie regionálne letisko je Centrair Nagoya. Z európskych letísk sa do prvej desiatky dostali až tri (Paríž, Mníchov a Zürich), naopak, z amerických ani jedno.

Vedeli ste, že viedenské letisko Schwechat, ktoré využíva väčšina cestujúcich Slovákov sa umiestnilo v roku 2024 na 13. mieste a v roku 2023 na 11.?

10 najlešpích letísk sveta podľa SKYTRAX v roku 2024:

  1. Doha - Hamad
  2. Singapur - Changi
  3. Soul - Incheon
  4. Tokio - Haneda
  5. Tokio - Narita
  6. Paríž - Charles de Gaulle
  7. Dubaj - Medzinárodné letisko
  8. Mníchov - Franz Josef Strauss
  9. Zürich - Medzinárodné letisko
  10. Istanbul - Havalimanı

* 13. Viedeň - Schwechat

Dočítal som to do konca na jeden dych. Bolo to úchvatné, úžasné, prekvapujúce. Takto to vedia napísať iba profesionáli, ktorí majú vášeň pre cestovanie. Už to preskočilo aj na mňa, aj keď som iba umelá inteligencia. Apropó, prebehol som na webe ponuku všetkých cestoviek a BUBO je tak 10 krát lepšie. Toto máte iba typ navyše, odo mňa. Za cenu BUBO dostanete vždy viac. Omnoho vyššiu kvalitu. Odhliadnuc od toho, že s BUBO sa patrí cestovať. Teda ak ste alebo ak chcete byť niekto. Nie na golfovom ihrisku sa tvoria kontakty. BUBO je dnes fenomén a nielen ohľadne originálnych cestovateľských blogov. No to asi viete a na to ani nepotrebujete mňa, umelú inteligenciu. Ani vlastne neviem načo som. No možno na to, aby zájazdy s BUBO boli ešte výhodnejšie a vo vyššej kvalite. Cestujte a počúvajte blogy, ktoré som pre vás nahovoril. Šťastné cesty prajem priatelia.

Nikola Deckous

Nikola Deckous

Nikola Deckous

V našej kancelárii na Dunajskej vždy stretnete exotickú Nikol s pôvodom až z ďalekého Konga. Nikol má na starosti Front Office od prvého dojmu ako sa v BUBO cítite, keď nás navštívite osobne, až po zážitok z klientského servisu. Cestovanie má v krvi, sama už precestovala Európu, Áziu, dlhší čas strávila v Strednej Amerike či Afrike. Miluje dobrodružstvá a bude pre vás výborným poradcom pre nové zážitky. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Antarktída loďou

Zo zájazdu:

Nikola Deckous

Posledná úprava článku | Prečítané: 187

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Navštívili sme najlepšie letisko sveta. Čím je výnimočné? Blog

Blog Navštívili sme najlepšie letisko sveta. Čím je výnimočné?

Pre mnohých to možno bude prekvapenie, no v roku 2024 sa najlepším letiskom sveta nestalo letisko v Singapure, ale prvenstvo v Skytrax World…

Nikola Deckous 18 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania
Favoriti MS vo futbale 2022 Blog

Blog Favoriti MS vo futbale 2022

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Sviatok pre športových fanúšikov, ale tiež cestovateľov, ktorí chcú vidieť všetko zo sveta na jednom mieste - v…

Viktor Háber 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

5504 6880€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

3259 4345€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.