Pravda o Katare

Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie je všetko v poriadku. „A čo nie je v poriadku? Ok, pýtajte sa čo chcete. Ja odpoviem, čo budem vedieť.“

Včera sme boli u Tinky, ona je mojím zdrojom informácií o svete. Tinka sleduje média a teraz sa rozhorčovala nad diabolským Katarom, ktorý zabíja homosexuálov, je korupčníckou krajinou a pri výstavbe štadiónov zabil 6 500 robotníkov. Jáj, tak toto je to, čo sa o Katare na Slovensku hovorí... Pochopil som, na čo narážala pani asistentka.

Nemám 30 rokov televízor, naše média nečítam, nepočúvam, nepozerám – desaťročia viem, že to nemá význam. Veď tí redaktori, aj keď sú to fajn ľudia, nemali šancu v Katare byť. Tým pádom si o jeho histórii či reáliách nič nenaštudovali, nemôžu pochopiť hlbšie súvislosti. Neboli nielen v Katare, neboli nikde. Zamestnali ich ako redaktora a oni plnia svoju úlohu. Nevybočiť! Sledovať agendu! Chudáci redaktori za to nemôžu, nejako sa živiť musia.

V rámci prípravy na rozhovor v RTVS som si pustil podcast SME so skúseným športovým redaktorom Miloslavom Šebelom. Pán redaktor znel veľmi múdro. Vety začínal slovnými spojeniami ako: „nevieme úplne presne“ a končil „je však veľmi pravdepodobné.“ Redaktor hovorí o korupčných Katarčanoch, ktorí odpočúvali agentov FIFA a spomínal nehoráznosť, že Británia do londýnskych olympijských hier investovala 13 miliárd dolárov a Katar vraj 200 až 300 miliárd dolárov.

Nižšie v blogu si pustite moje hodinové premietanie o Arábii, kde Katarom začínam

Spomínal zápal európskych futbalistov, ktorí chceli podporiť práva homosexuálov, v čom im Katarčania bránia. Opäť spomínal robotníkov, ktorí museli pracovať v tom strašnom teple. Ten rozhovor je, samozrejme, príšerný. To naozaj takéto bludy šírime?

Podľa reakcie Tinky vidím, že tomuto všetci na Slovensku veria. Tinka je super baba, ale v Katare taktiež nebola. Športový redaktor taktiež v Katare nikdy nebol. Presvedčivý - až herecký tón reči redaktora bol značne smiešny, veľmi sa snažil vyzerať vzdelane.

 Tento blog naozaj nemá byť o hejtovaní novinárov. V žiadnom prípade!!!

 Dovoľte mi však napísať môj pohľad na vec. Môžem?

Katar podplatil FIFA a došlo k sledovaniu #

Áno. Dostalo sa to na povrch, lebo USA, ktoré sa taktiež uchádzali o organizovanie šampionátu, dali sledovať Katar, a tak zistili, že Katar sledoval agentov FIFA.

Nie, nie je to správne. To, že Katar uplácal a dal sledovať agentov. O FIFA sa už dlhšie povrávalo, ako organizácia funguje a základom bolo, že z 24 predstaviteľov treba mať nadpolovičnú väčšinu. Na druhej strane, FIFA by nedala hlas niekomu, komu by neverila, že šampionát zvládne. Myslíte si, že by FIFA dala hlas Slovensku?

Usporiadať majstrovstvá sveta v horúcej púšti, kde v roku 2010 nestál ani jeden poriadny reprezentatívny štadión bol odvážny krok. Katar začal od nuly, ale mal víziu, ktorú stihol dokončiť. Vystaval 7 nových superštadiónov a jeden prerobil. Na Slovensku niečo nemožné, my stále nemáme ani diaľnicu z Bratislavy do Košíc. Klobúk dole pred rozhodnutím FIFA! Veď futbal sa takto dostal bližšie do úplne inej oblasti sveta, a to je správne! Nemôžeme sa na to pozrieť z tejto strany?

Vypočujte si môj rozhovor s Norou Gubkovou na Rádiu Slovensko. Stačí, keď sa prekliknete na stránku RTVS

Pokoriť USA sa, každopádne, neopláca. Redaktor hovorí, že aj keď Katar vyhral, naďalej prebiehali zákulisné boje, aby im výhru odobrali. Američania bojujú tvrdo, veď o zvrátenie výsledku prezidentských volieb sa snažil aj tesne porazený Donald Trump. V USA sú prosto bojovníci. No aj Arabi vedia bojovať.

Predstavte si tie tlaky - Katar vyhral, ale stále sa mu snažili výhru odobrať. Pritom Katar už do šampionátu investoval obrovitánske peniaze. Uznajte, že toto je svinstvo. No, keďže to robil Západ, redaktor sa vyjadruje, že to tak má byť. Nenazýva sa takýto postoj dvojakým metrom?

Napriek tomu, že Katar nie je futbalovým štátom neprekáža mi, že Katar vyhral. Základom sú predsa kvalitné štadióny a celkovo šampionát treba hodnotiť po skončení. Dať šancu novým je dôležité. Môj kamarát sa z Kataru vrátil, je totálne chorý. Prvý deň vošiel na štadión v krátkych nohaviciach a prechladol, lebo stadióny sú tak silno klimatizované.

Zároveň som si istý, že USA MS vo futbale zvládnu nabudúce taktiež perfektne a na rozdiel od Kataru na tom zarobia. V tomto sú „Američania“ geniálni. Mám rád USA. Každopádne si treba uvedomiť, že ďalšie majstrovstvá, kde sa bude lietať z Toronta cez Seattle do Guadalajary budú najmenej ekologickými majstrovstvami histórie (MS 2026 usporiadajú USA, Kanada a Mexiko, pozn. BUBO).

Trest smrti homosexuálom #

Ach jaj. Áno, títo Arabi sú zaostalí. Celkovo všetky krajiny Perzského zálivu majú takúto zaostalú legislatívu. Relatívna sloboda pre homosexuálov je iba v Bahrajne a Jordánsku.

No všetci sú akosi zaostalí, ale napredujú. Ženy v Saudskej Arábii ešte donedávna nemali právo šoférovať, kiná boli zakázané. Ja som zažil, ako náboženská polícia dozerá, aby ľudia počas modlitby zatvorili svoje obchody a išli do mešity. Všetko sa vtedy zatvorí, Saudská Arábia na niekoľko minút celá zostane stáť.

Keď som vošiel do McDonald’s, začali ženy kričať tak, že som sa hneď zháčil. Keď videli, ako som sa zháčil, pochopili, že nie som úchyl, ale niečo divné - „turista“. Vtedy turistov v Saudskej Arábii príliš nebolo vidieť. Nabudúce som už vedel, že McDonald‘s má vchod pre mužov zvlášť. Toto opäť nehovorím o Katare, ale o veľkom mocnom susedovi - Saudskej Arábii. O krajine, ktorá je strategickým spojencom USA v regióne.

Chcem však poukázať na to, o akých krajinách hovoríme, ak kritizujeme Katar. Katar sa neporovnáva s nami (hypervyspelou civilizáciou, ale, logicky, so susedmi). S dúhovými vlajkami je problém aj na slovenských dedinách, nieto v Katare. No tu ide o čosi hlbšie o wahhábizmus (o tom nižšie), a teda o identitu. Aj vo svojom blogu Pravda o Číne píšem, že nám naše médiá predkladajú svoju európsku pravdu a arogantne opomíname kultúrnu úroveň iných krajín. Hodnotíme ich z nášho uhla, z pohľadu „nadrasy“, ktorá je lepšia a má právo iných poučovať, čo je a čo nie je dobré. Naše médiá nechápu, že oni sú iní. Emir Kataru má 3 ženy a oficiálne 13 detí. To je dokonca viac než nás predseda parlamentu =)

Dnes čoraz známejší bohatý Katar.

Dnes čoraz známejší bohatý Katar.

O Arábii a treste smrti za homosexualitu píšem v blogu o Ománe, kde homosexuálny sultán zmenil svoju krajinu. Keď sultán Kábus krajinu od svojho otca prevzal, Omán mal 10 km asfaltových ciest, praktizoval otroctvo a zakazoval hudbu a nemal ani jediný hotel. Sultán Kábus bol strategickým spojencom Veľkej Británie a k moci sa dostal (vojenským prevratom) s jej pomocou.

Po 40 rokoch OSN vyhlásilo Omán za najrýchlejšie sa rozvíjajúcu krajinu sveta, dokonca pred Čínou. Omán a Katar majú veľa spoločného. Aj v Ománe je za homosexualitu trest smrti. A, áno, dobre počujete, všemocný sultán bol homosexuál (pssst). Koľko trestov smrti udelil Omán za vlády sultána Kábusa? Môžete hádať. Áno, nula. Koľko trestov smrti udelil terajší či predchádzajúci emir za homosexualitu? Rovnaké množstvo.

Nie, nie je to správne, homosexuáli sú naši, ja mám zopár priateľov desaťročia a väčšina Bratislavčanov nemá s homosexuálmi žiaden problém. A prečo aj? V tomto sú katarskí beduíni zadubení. No treba si uvedomiť, že jedna vec je, čo sa hovorí, ale oveľa dôležitejšie je, ako ľudia konajú. Môžeme im v tomto radiť, usmerniť ich, no hejt je veľkou chybou.

V Katare nikdy nikto nezastrelil homosexuála, nieto aby postrieľal ľudí v čajovni. Krčmy tu neexistujú. Dôvodom zákazu dúhových vlajok je však wahhábizmus, a teda kultúrna identita Katarčanov.

Pri stavbe štadiónov zomrelo 6 500 robotníkov #

Redaktor hovorí o novodobom otroctve. Sorry, to, čo pán redaktor tvrdí, je evidentne trend u nás na Slovensku, ale myslím si, že aj v celom svete, do ktorého prenikajú západné správy - čiže asi polovica planéty. O 5 rokov to bude už iba tretina, o 10 rokov to bude štvrtina... Stále nás počúva menej a menej ľudí. Bývalým kolonizátorom prestávajú veriť a hovoria o pokrytectve. No my to ešte nevieme.

No Saudi, ktorí sú našimi spojencami (spojenci Západu) určite nehovoria o homosexualite, lebo aj u nich je za ňu trest smrti a nevadí im ani „otroctvo“, lebo u nich je systém rovnaký. Nespomínajú to ani v Dubaji, lebo, predstavte si, aj u nich je systém úplne rovnaký ako v Katare. Dokonca horší. Katar je totižto jedinou krajinou zo všetkých susedov, ktorá priznáva robotníkom minimálnu mzdu. Ostatní na takúto „západniarsku“ módu kašlú. Prečo?

Čo hovoria čísla:

NGO tvrdia, že viac ako 6 500 migrantov zomrelo pre zlé podmienky pri výstavbách štadiónov

Katarská vláda priznáva 37 úmrtí robotníkov, z ktorých 34 klasifikuje ako nesúvisiace s prácou a možno 700 úmrtí v rámci práce. Čísla každopádne nie sú jasné. Predstavitelia FIFA hovoria, že štadióny stavali európske spoločnosti, ktoré si nastavili vlastné štandardy... FIFA: "10 rokov zarábali a nič nekritizovali".

Katar je jedinou krajinou Arabského polostrova, ktorá priznáva robotníkom minimálnu mzdu.

Otroci či migranti? #

Táto stať je aj o riešení európskeho hyperproblému s migráciou. Keď sa pozriem na Arabský polostrov, ktorý má tisícky kilometrov nestrážených pláží a poľahky priechodné hranice v púšti. Ide o krajiny, ktoré sú Afrike či Sýrii oveľa bližšie než my v Európe.

A, predstavte si, oni s migráciou problémy nemajú. Je naozaj tých 88 % obyvateľov Kataru, ktorí nie sú Katarčanmi, otrokmi? Presne toto totižto vyhlasujeme a vy ste to za psledné dni mnoho razy z úst našich redaktorov počuli.

Doniesli tam týchto migrantov (88 % obyvateľov) nasilu? Držia ich tam nasilu proti ich vôli?

Nie, nie, nie... Ide o ekonomických migrantov. Tak, ako sme my Slováci putovali kedysi do Ameriky a teraz putujeme do Nemecka či všade do sveta, lebo inde platia viac. Mnoho z vás pozná Slovenky, ktoré v Británii robili au pair. Slovenskí študenti počas leta chodia do Švajčiarska a Nemecka oberať jahody či umývať okná. Ťažká manuálna práca v náročných podmienkach, vďaka ktorej ale zarobia viac peňazí ako pri pohodlnej práci na Slovensku. To isté sa deje tu. Robotníci priletia z Indie, Bangladéša, Pakistanu. Srí Lanky, z juhovýchodnej Ázie... Prilietajú a odlietajú denne... Viem to, lebo som cez Dohu letel mnoho ráz a videl som, že väčšinu lietadla tvoria práve títo „gastarbeitri.“ Tvrdo pracujú, aby sa mala ich rodina tam doma lepšie.

Najviac migrantov je z Indie. Aktuálny vládca Kataru Tamim bin Hamad al-Thani má veľmi dobré vzťahy s Narendrom Modim, ministerským predsedom Indie. Myslíte si, že by mal takéto vzťahy, keby zabíjal jeho ľudí? Pán Modi je rád, lebo jeho krajania nosia zarobené peniaze späť domov - do Indie. Ministerský predseda Indie, ktorého nazývame nacionalistom, nechráni svojich občanov, ale my ich chránime.

Poznám zopár Indov, ktorí na Arabskom polostrove „robia otrokov“. Poznám ich roky, keď som bol v Kočine, tak ma pozývali k sebe do rodín. Celá rodina žije v Kočine, ale oni pracujú na Arabskom polostrove. Prečo? Lebo sú platení radovo lepšie. Môžem povedať, že sú mojimi kamarátmi, Indiu mám rád, vyznám sa v nej a oni to ihneď zistia, a tak k sebe rýchlo nájdeme cestu. Veľmi mi pri mojich pobytoch na Arabskom polostrove pomohli.

Ako vyriešiť problém s migrantmi v Európe? #

Koľko percent tvoria migranti na Slovensku? Zanedbateľné percento. V Katare je to 88 % populácie. A nevzbúria sa, ale tvrdo pracujú a rozvíjajú Katar. Priznám sa, obdivujem to. Problém s migráciou tu nie je témou. Nikto sa na ničom nepriživuje, neberie podporu. Katar nestavia na hraniciach ploty a zátarasy. 

Viete si predstaviť, ako by takýto migrant skončil, keby znásilnil Katarčanku? Takéto správy chodia z Francúzska, kde migrant - moslim znásilnil Francúzku. Čo by sa stalo, keby nákladiakom vošiel naschvál do davu a zabil by domácich? Takéto činy z nenávisti (aj keď, áno, problémov je veľa) sa v Katare nedejú. Sú jasné pravidlá. Je jasné čo za čo.

Migrant totižto príde a má možnosť pracovať. Nikto nečaká podporu v nezamestnanosti a tisíceurové sociálne dávky iba tak za nič. Migranti tu robia od robotníkov a upratovačiek až po vrcholových manažérov.

Hovoríme o zlých pracovných podmienkach. Verte, že každý migrant vie, že bude tvrdo pracovať a pracovné podmienky sú do značnej miery podobné tým v jeho domovine. Aj teplo je obdobné. U nás totižto vychádzajú články, ktoré o práci v teple hovoria ako o veľkom prekvapení. Naozaj toto myslia naši redaktori vážne?

Plus ďalší bod - väčšina stavebných firiem, ktoré stavali štadióny, bola riadená Európanmi. Tí sa desaťročie ohromne na stavbe štadiónov a infraštruktúry nabaľovali a boli ticho. Keď sa niečo dialo, mali vtedy hovoriť, keď sa dali veci riešiť.

Dnes je moderné hejtovať Katar. Pasovať sa do pozície milovníka Bangladéšanov a Indov a bojovať za ich práva. Naozaj by som bol zvedavý, keby všetci tí hejtujúci redaktori išli na detektor lži a tam by o svojej pravej láske k Indom rozprávali. Skončilo by to fiaskom. Prečo? Lebo tak, ako je teraz moderné podceňovať Katar, rovnako v hĺbke srdca podceňujú aj Indiu a Indov. Pozývam Vás prečítať si moje blogy o Indii, krajine, o ktorej ste si mysleli, že ju poznáte.

Migrácia je jedna z najväčších tém dnešnej Európy, tak prečo sa nesnažíme z toho vyjsť von? U nás sa o riešení nerozpráva. Nerieši sa základný problém. Podobne ako v tom, čo stále voláme demokracia, sa nerieši problém, že to nefunguje - ja tvrdím, že to už nie je demokracia, ale populistická mediumkracia, no to je iná téma.

Každopádne, o tomto, čo som napísal vyššie, som ešte nepočul u nás nikoho diskutovať. Pritom je to jasné ako facka. Celá migrácia by bola razom vyriešená. Prečo to nerobíme ako Katar? Robotníci na stavbách musia mať dobré podmienky, veď sme v Európe, v tej najvyspelejšej časti sveta. Keby sme zabezpečili migrantov takýmto spôsobom, tak minimálna mzda by mohla ísť na polovicu a vyriešili by sme problém s nedostatkom pracovnej sily. Ostatné si domyslíte sami. V Katare, ale nielen v Katare, systém roky perfektne funguje.

Tradičný život v Kaare (ak viete kam nakuknúť) ešte nie je zabudnutý.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

"Katar nechápe futbal - zakázal alkohol" #

Redaktor hovorí, že futbal je o zábave a Katar to nepochopil. Neviem, akú školu vyštudoval pán redaktor, ale viem si predstaviť aj to, ako sa v škole učil. Futbalisti a redaktori majú iné kvality - uznávam - učiť sa nemusia.

No aktuálny vládca Kataru, Tamim bin Hamad al-Thani, vyštudoval Harrow - jednu z najprestížnejších britských boarding school sveta, ktorá dala svetu sedem ministerských predsedov Veľkej Británie a ktorú vyštudoval aj Winston Churchill. Myslím si, že mladý emir sa s neresťami Západu stretol. Hovorí sa však, že je viac nábožensky založený než jeho osvietený otec. Možno práve kvôli tomu, čo zažil v Harrow.

Keď chodím Afrikou, tak na prvý pohľad vidím, či je dedina kresťanská či moslimská. Moslimská je čistá, upravená, pôsobí bohato. Kresťanská, to je všade neporiadok a už okolo obeda potácajúci sa domorodci.

Musím povedať, že keď som letel do Kataru v roku 2007 a zobrali mi fľašku domácej, vytočilo ma to. No zároveň musím potvrdiť, že keď som následne odlietal do Jemenu, vrátili mi ju.

Zakázať alkohol je odvážne rozhodnutie. Hlboko sa pred Katarom skláňam. Ja tento mesiac taktiež alkohol nepijem, dávam si pred Vianocami malú pauzu. Viem, že je to pre môj organizmus iba dobré. Spájať futbal s alkoholom je primitivizmus a robí z krásnej hry a krásneho športu zábavu lúzy. Bitky rowdies, chuligánov a bohviečoho ešte by do športu patriť nemali. Na Tenerife sa pri sledovaní futbalového zápasu v bare pobili fanúšikovia Anglicka a Walesu. Všade lietali stoličky, dochádzalo k výtržnostiam a poškodzovaniu cudzieho majetku. Toto by sa v Katare stať nemohlo. Možnože Katar viac chápe, o čo vo fair-play športovom zápolení ide.

Zakazovanie pitia alkoholu na štadióne je pritom bežné aj na Západe. Môj kolega Tomáš Hušek mi hovoril, ako bol na zápase Slovensko – Anglicko na ME 2016 a vo francúzskom St. Étienne mu na štadióne načapovali len nealkoholické pivo. Opäť dvojaký meter. Veď toto športový redaktor predsa musí vedieť. Tak prečo hejtuje? To ho v redakcii nútia?

Obdivujem hrdosť Arabov. Na svojich cestách som sa stretol s beduínmi hlboko v púšti. Tu človek spozná, čo to znamená hrdosť, čestnosť, odvaha. A absolútna oddanosť rodine a skutočnému priateľovi.

PS: v Katare môžete vypiť aj 40 pív denne. Drahé ako na Islande, ale alkohol prítomný je. No médiá z toho urobili obrovský problém. Zbytočne.

Nedemokratický štát – fuj! #

Hovoríme, že Katar utláča ženy. Zabúdame, že tu na univerzite študuje viac žien než mužov. Overte si!!! Zachytili ste, že Stephanie Frappart bola prvou hlavnou rozhodkyňou, teda ženou, na MS? Takéto niečo nemala doteraz ani Premier League!

Katar bol, odkedy sem chodím, k ženám omnoho voľnejší než susedná Saudská Arábia. V Katare ženy šoférovať mohli, je jeden vchod do McDonald‘s pre mužov aj ženy a počas modlitby (5x do dňa) život v Katare na rozdiel od Saudskej Arábie pokračuje ďalej.

Katar je arabskejším než Dubaj, no je podľa mňa otvorenejší Západu než Šardža (sused Dubaja a súčasť Spojených arabských emirátov). Dubaj stráca identitu, Katar si ju tvorí. Arabské ženy sa tým našim smejú. "Vy hovoríte, že máte dobrý život a každý deň chodíte do práce?" Oni chodia nakupovať a klábosia s kamarátkami. Manžel zarobí dostatok.

 

Medzi Katarom a Dubajom priveľký rozdiel v zákonoch nevidím. Prečo nehejtujeme teda aj Dubaj? Ľuboš Fellner

Spomíname autokratický nedemokratický režim. Ale veď taký je aj v Dubaji. Keď hejtujú naši novinári Katar, prečo nehejtujú susedný Dubaj?

Poviem Vám jednu rozprávku.

Za siedmimi horami, tam, kde sa piesok lial a všade ho bolo veľa, žili dvaja mladí ľudia. Školu im platil pán kráľ a keď sa Fatima rozhodla ísť na univerzitu v Oxforde, aj tú jej preplatil. Mohammed nebol až tak šikovný, ale dostal štátne veľmi dobre platené miestečko. Keď sa zobrali dostali od mladého progresívneho kráľa (keď nastúpil na trón mal iba 33 rokov) pozemok a peniaze, aby si vedeli postaviť dom. Všetko len tak. Zadarmo. Keď ochoreli, zdravotná starostlivosť je zadarmo a vyšetroval ich kvalitný lekár zo Slovenska, ktorý Katar miluje, lebo sa tu má dobre a zarobí viac než doma. Veď už iba to, že zo svojho príjmu neplatí dane...

Lekár si chcel otvoriť v Katare vlastnú nemocnicu, a tak poprosil Mohammedda za ručiteľa. Mohammedovi patrilo 51 % firmy a všetko odpracoval slovenský lekár. Mohammedov dedo nevie čítať ani písať, ale pozná všetkých svojich 150 tiav podľa mena. On je teraz podnikateľ, väčšinový majiteľ firmy, ktorá vytvára zisk a jeho Fatima vyštudovala univerzitu v Oxforde vo Veľkej Británii. Katar bol kolóniou Veľkej Británie, ktorá tu narobila veľa zlého, a aj dnes ich média tejto upadajúcej krajiny ohovárajú.

"Neriešme to, poďme svojou cestou, každý dostane to čo si zaslúži", vysvetľuje mi Mohammed. Dnes je rozprávková krajina najbohatšou krajinou sveta – čo sa týka príjmu na jedného obyvateľa a aerolinky tejto krajinky v púšti sú najlepšie na svete. Toto nie je rozprávka, toto je fakt. Toto je Katar.

 

#

Prečo v médiách zabúdame spomenúť, že v Katare je školstvo aj zdravotná starostlivosť zdarma? Stále kvalitnejšie školstvo a kvalitné zdravotníctvo. Úplne zabúdame spomenúť, že daň z príjmu v Katare neplatíte.

Takže ak u nás lekár dostane na ruku mesačne 2 000 eur – lebo toto je reálny príjem slovenských lekárov, v Katare rovnaký lekár dostane 8 000 eur a viac. Takže, ešte raz: „otrok lekár“ dostane v Katare 4x toľko čo otrok lekár u nás. Nemocnice v Katare sú oveľa krajšie s lepším vybavením.

Na demokraciu nemôžeme u nás povedať ani slovo. V slobodnej spoločnosti, ktorá sa hrdí tým, že v autokracii nie sú slobodné médiá, ale u nás sú, nemôžete túto tému ani len nadhodiť. Je to ako covid - psst. Zlynčuje vás to, či už ste prezident USA, tenista Djokovič či lekár. A, naopak, grázli, keď idú s davom, získajú potlesk a tí naj (ktorí sa našim novinárom páčia najviac) aj teplý flek niekde v štátnom úrade - už si "čosi privyrobia"... Katar upláca, u nás je také čosi nemysliteľné...

No takže tento hnusný nedemokratický štát investoval minimálne 200 miliárd do rozvoja športu. Myslíte si, že po tomto šampionáte bude svet viac poznať Slovensko či Katar?

A má naša demokracia na to niekedy v blízkej budúcnosti dvadsiatich rokov takýto šampionát zorganizovať? Redaktor oduševnene tvrdí, že autoritatívne režimy si chcú cez šport urobiť dobré meno vo svete. Jaj, takže preto sa o to Slovensko nesnaží. My predsa dobré meno nepotrebujeme.

Alebo je to preto, že my na Slovensku nebudeme kopírovať diktátorov - emir - kráľ - sultán = diktátor. My a naši čestní a vzdelaní politici by sme sa k takémuto niečomu neznížili. My sa nechceme zviditeľniť tým, že budeme čestne organizovať majstrovstvá. No chvála bohu, že nám majstrovstvá nikto nezverí.  S výkonom, aký podávajú naše vlády, by sme sa teda zviditeľnili, to si viete predstaviť.

Požičiavam si citát z prejavu pani prezidentky:

"Bojovať s nepravdou či vedomou lžou je vždy nerovný boj. Lebo pri snahe o pravdu sa držíme limitovaného priestoru faktov, a ten je vždy užší, než nekonečný priestor klamstva, ktorý nie je viazaný na nič a nemá žiadne zábrany. Ten často vedie aj k nenávistným prejavom, a preto dezinformácie a klamstvá nie sú nikdy bez následkov a musíme im venovať primeranú pozornosť."

- Zuzana Čaputová, prezidentka SR

Presne toto robia naše médiá. Nedotknuteľné médiá. Ide o dezinformácie a klamstvá, ktoré šíria ľudia, čo o téme nevedia nič. Nikomu to neprekáža. Novinári aj politici sú absolútni amatéri. Neviem, či to pani prezidentka myslela takto, ale povedala to vynikajúco, lepšie než ja.

Verím, že pani prezidentka si myslí, že nenávistné prejavy nie sú správne. Preto aj ja vyzývam - nehejtujte Katar! Nemáte jednoducho pravdu!

Ako vnímam vývoj Kataru? #

Bol som tu tucet ráz. Možno iba 10, lebo dva razy som ostal iba na letisku. Raz som tu strávil 10 hodín, lebo som nemal víza a nepustili ma do Dohy, kde žije 80 % obyvateľov štátu. Ten let mi bookli zo dňa na deň, letel som hlboko do Polynézie a toto bol prvý prestup.

Po prvý raz, keď som do Kataru, konkurenčného štátu voči Dubaju, vošiel, iba som sa zasmial. Toto že je konkurencia? Hotel v centre hlavného mesta Doha mal oficiálne 5 hviezdičiek, ale bol to prašný a špinavý šunt. Katar sa však postupne, ďalšie roky, stával akousi kópiou Dubaja a zlepšoval sa. No stále to bola lacná kópia. Klobúk dole pred Dubajom – tento emirát nemá toľko ropy ani plynu ako Abú Dhabí či Katar, ale jeho vládca mal a stále má víziu.

Katar odkopíroval umelé ostrovy, ktoré tu volajú Pearl (Perla), odkopíroval dubajské mrakodrapy... Tieto vcelku dobre, veď najvyšší mrakodrap Slovenska (ešte sa stavia) bude mať cca 150 metrov a katarské majú dvojnásobok. Katarské mrakodrapy sú pekné, veľmi pekné. Doha Tower od Jeana Nouvela je krásny z diaľky, ale aj svojimi arabskými detailmi. Hotely sa taktiež rapídne zlepšili, sú vynikajúce. No počas MS je ich málo, a preto do zálivu pristavili lode a mnohí fanúšikovia bývajú na nich.

Od počiatku, ako som vnímal rozdiel medzi Dubajom a Katarom, som vidiel, že Katar sa vybral smerom vzdelanosti, umenia a športu. Dubaj - to je biznis, nákupy, západný svet v Arábii. Katar je zachovanie si arabských tradícii a podpora vzletných myšlienok.

Na svojich cestách Katarom som sa vždy zastavil v stajni emira, kde mali kone klimatizáciu a sprchu a hneď vedľa bola veľká nemocnica s oddeleniami vyslovene pre sokolov. Poznámka: v premietaní o Arábii, kde začínam Katarom uvidíte aj nemocnicu sokolov - film viď nižšie.

No chodil som sa pozerať aj na výstavbu štadiónov. V Bratislave stavala a stále stavia Zaha Hadid aj po svojej smrti, ale to isté sa prihodilo aj v Katare a jeden z úžasných štadiónov navrhla táto architektka pôvodom z Iraku. Rozvoj Kataru, podobne ako Dubaja, je obdivuhodný a Katar predbehol svojich starších a váženejších susedov ako Bahrajn a Kuvajt o míľu. No možno až priveľmi. Až tak, že to začalo všetkým vadiť.

Demokracia a ženy v moslimskom svete

Kuvajt bol prvou arabskou krajinou, ktorá dovolila ženám voliť (počas prvých volieb v roku 1985). Toto právo im neskôr zobrali, no od roku 2005 je opäť v platnosti. Vo Švajčiarsku získali ženy plné právo voliť (vo všetkých kantónoch) v roku 1990.

Prvou krajinou sveta, ktorá mala premiérku ženu, bol Pakistan. Benazir Bhutto bola vo funkcii od roku 1988 do roku 1990 a opätovne v rokoch 1993-1996.

Stephanie Frappart bola prvou hlavnou rozhodkyňou, teda ženou, na MS (práve v Katare) a takéto niečo nemala doteraz ani Premier League. 

Blokáda Kataru #

Pre mňa to prišlo zrazu. Krajiny na čele so Saudskou Arábiou odvolali svojich veľvyslancov z Dohy a v júni 2017 Dohu doslova odrezali od sveta. Katar bol vtedy najbohatšou krajinou sveta na jedného obyvateľa. Švajčiari, Nóri, Luxemburčania - všetci boli hlboko pod ním. Katar bol najväčším svetovým vývozcom skvapalneného zemného plynu. Dnes je Katar na štvrtom mieste.

Qatar airways, najkvalitnejšia letecká spoločnosť sveta, zrazu nemala poriadne ako lietať. Jej lety museli ísť okolo obrovského Arabského polostrova okľukou.

Saudská Arábia hrozila, že z polostrova urobí ostrov a že Katar odkope. Katar bol od Saudskej Arábie závislý vo všetkom. Bol to doteraz vzájomne dobrý obchod, nikto nikdy nepredpokladal, že sa situácia zmení. Vládnuce rodiny sú si také blízke. Nielenže sú to moslimovia, suniti, ale sú si ešte bližší. Rodina Saud, ktorá vládne v Saudskej Arábii (krajina je pomenovaná podľa tejto vládnucej rodiny) a rodina Thani z Kataru pôvodne pochádzajú z oblasti Nejd vo vnútrozemí Arabského polostrova.

Väčšina cestovateľov tadiaľ nechodí a myslím si, že som bol v tej chvíli jediný turista, čo danú oblasť prešiel. Chystal som sa na to dlho. V piatok 13. som v roku 1993 založil s arabistom Tomášom Hušekom organizáciu OPAK (organizácia priateľov arabskej kultúry) a, priznám sa, mojím hlavným cieľom bolo dostať sa ako prvý Slovák do Mekky. Roky mi to trvalo, Saudská Arábia bola zatvorená. No môj sen sa mi podarilo splniť. O šítoch a sunitoch som napísal dlhý blog pre tých, ktorí chcete vedieť viac. Nebojte sa, som hrdý kresťan!

Dnes je BUBO najväčším predajcom Saudskej Arábie, naši klienti chodia aj do svätého mesta Medina a pozorujeme, ako mladý (kvázi) vládca MBS (Mohammed Bis Salman) pretvára vo svojom pláne „2030“ stredovekú krajinu na jednu z najmodernejších na svete. Ak je rodina Thani bohatá, rodina Saud je neporovnateľne bohatšia - ide o najbohatších monarchov sveta.

To, že ide o tak blízkych príbuzných, je problémom, lebo problémy nie sú iba politické, ale idú hlboko do rodinných vzťahov. V našich médiách ak hovoríme o utláčaní žien, hovoríme o zadubenom Iráne a Afganistane, ale bola to práve Saudská Arábia, kde bolo donedávna zakázané kino a ženy nemohli šoférovať. To kvôli jednej z najprísnejších sunitských vetví islamu - wahhábizmu.

Wahhábizmus je vlastne identitou rodiny Saud, ktorou sa odlíšila od iných beduínskych rodín a v 18. storočí uchvátila moc. To sa iba tak ľahko neodpúšťa a za dlhodobo prosperujúcou vládou musíte mať ideológiu. Otec súčasného katarského emira, šejk Hamad, ktorého volajú „otec-emir“, však začal tvrdiť, že jeho rodina Thani sú spriaznení s al-Wahhábim. Dá sa povedať, že sa snaží ukradnúť identitu Saudom. Aspoň takto nejako to rodina Saud vníma. A toto nevie preglgnúť! Šejk Hamad trafil (tak, ako to vie iba rodina) presne neuralgický bod kráľovskej rodiny Saudov. Toto by nikomu inému nenapadlo a Saudskú Arábiu to dohnalo do nepríčetnosti.

Pozývam vás na hodinové premietanie o Arábii. Toto by si mal pozrieť každý slovenský hejter.

Vodu káže, víno pije #

Západu v roku 2017 zasa vadil mediálny dom Al-Jazeera. Išlo totižto o slobodné médium a napriek proklamovanej slobode toto my úplne nemusíme. Al-Jazeera si totižto dovolila povedať aj opačný pohľad na vec. Podobne, ako to teraz robím ja. Niekedy možno nemala pravdu - tak, ako ju nemusím mať ani ja. No to nevadí, takéto vylomeniny, ako inú pravdu treba zakázať. Naša západná pravda, ktorá na vás skáče z médií, je jasná, prichádza k nám z overených zdrojov, do každého západného média z tých istých zdrojov.

Mohlo by vám napadnúť, že nejaký slovenský novinár si nájde tento článok, pozrie si premietanie vyššie, zamyslí sa a ihneď ma osloví. Nájde predsa niečo iné a inakosť predáva! Niektoré zistenia mu otvoria oči, pozrie sa na daný problém z iného uhla. Nie, nie, priatelia, takto to nefunguje. Cancel culture je trend dneška. Za Abrahama Lincolna by sa potešili, no dnes už máme v médiách systém. Mysliteľov nepotrebujeme, stačí mať vykonávateľov.

O pravde a slobode, demokracii, stačí rozprávať. Netreba ju aj robiť. Nepripomína vám to cirkev v stredoveku? Komunistických papalášov za socializmu? Vodu káže, víno pije? Vieme, ako to dopadlo a, verte mi, aj toto dopadne rovnako.

Naozaj nejde o nič? #

My sme dnes za slobodu, ale iba vtedy, ak všetci hovoríme to isté. Inak je z vás troll, ste podporovaný Ruskom, veríte na 5G vo vakcínach, ste konšpirátor, homofób atď. Toto vám vykričí redaktor, ktorý nič poriadne nevyštudoval a nikde nebol. No pán redaktor je v práve, je za ním obrovská mašinéria. Cirkev dneška – médiá.

Ok, však o nič nejde. Debata o nosení dúhových pások na rukáve je predsa nezaujímavá hlúposť, ktorá nikomu neuškodí. Až na to, že polopravdy sa zo vzdialeného zahraničia prenášajú aj domov a s týmito polopravdami sa nám prestáva dariť ekonomicky. Taká pa-krajinka s cca 320 000 Katarčanmi (zvyšok do 2,8 milióna sú cudzinci) nás poľahky predbehne. Majú zemný plyn, OK. No ide o to, že oni svoje peniaze investujú, riskujú, budujú, rozvíjajú svoje mestá položené na piesku, kde dnešný Plavecký Štvrtok je veľkomestom oproti tomu, čo mal Katar pred 50 rokmi.

 

Prekonanie blokády #

Všetci susedia boli proti Kataru. Tak, ako ománsky misionársky sultán Kábus zhodil svojho otca v prevrate, to isté urobil emir Hamdan, otec dnešného emira, ktorý v prevrate zhodil svojho otca. Ten odišiel do SAE (Spojené arabské emiráty), kde žil a SAE sa snažilo zhodiť aktuálnu vládu a dosadiť syna panovníka, ktorý žil v exile u nich.

Keby nastal problém pred rokom, dvoma, vyčítali by Kataru nedôsledný boj proti covidu, poprípade neekologickosť, no vtedy v júni roku 2017 mu vyčítali podporu terorizmu. Vymyslená vec. Podobne to Čína robí teraz v Sin-ťiangu. Západné médiá nastolia tému a smejeme sa, akí sme chytrí, no a naši konkurenti danú tému využijú a smejú sa následne oni. Každopádne, susedia Kataru ho nakriakli z terorizmu a odstavili. SAE sa skladá zo 7 emirátov, ktoré všetky prejdeme na našom jednom zájazde Arábiou. Tým ôsmym mal byť Katar, ale v poslednej chvíli cukol. To mu SAE nevie zabudnúť.

Keby nás (Slovensko) susedia takto odstavili, rozplakali by sme sa. Katar zdvihol hlavu a keď jeho obrovské Airbusy nemohli lietať s pasažiermi, tak odleteli do Dánska, naložili do biznis triedy kravy a priviezli ich domov. Katar sa stal sebestačným vo všetkom, nielen v produkcii mlieka. Čím viac Saudská Arábia tlačila, tým viac Katar dvíhal hlavu a viac makal. Saudská Arábia urobila taktiež chybu. V Katare na trón v roku 2013 nastúpil iba 33-ročný vládca, ale to isté sa de facto stalo v Saudskej Arábii a MBS mal problém s novinárom Džamálom Chášukdžím, ktorého nechal v októbri nasledujúceho roka (2018) rozkrájať na konzuláte v Istanbule.

Testosterónový junák MBS začal mať problémy s nekonečnou a nelogickou vojnou so svojimi staršími bratmi v Jemene. MBS pochopil, že nemožno bojovať so všetkými a že aj keď je to rodina, už ju nevie dať do jedného košiara, ako sa o to snaží teraz aj Putin. Prosto dané oblasti sú už samostatné a chcú žiť slobodne. Preto sa v januári roku 2021 krajiny opäť oficiálne v dohode z Al-Ula (navštívil som tu prekrásne Nabatejske pamiatky) zbratali.

Katar tento veľký problém iba posilnil, podobne ako vojna s Ruskom posilní Ukrajinu.

Redaktori nie sú zlí, len média sú príšerné #

Tak, ako spieva geniálny slovenský spevák Ivan Tásler v Ľudia nie sú zlí, len ľudstvo je príšerné - je to podobné aj s médiami. Naši redaktori opakujú to, čo dostanú. Ja som s tým OK, pochopil som to už pred desaťročiami. Pritom viacerých novinárov osobne poznám a mám ich dokonca rád ako ľudí. Sú fajn. Mnohí majú talent na písanie a takzvaní investigatívni novinári dokážu robiť show. Média sú zábava, hovorím si. A čo majú chudáci redaktori aj robiť, neboli tam a musia každý deň čosi vyprodukovať. Tak to prosto opíšu z overeného zdroja. Z toho istého, z ktorého dostávali informácie o covide, o globálnom otepľovaní... Píšu pravdu, no sem-tam polopravdu a často ide o vieru. Veria tomu, čo píšu a vôbec v tom nehľadajú logiku.

Tak ako v prípade Kataru, kde ide často o lži. Sú to desaťročia, čo sa s týmto borím.

3 fotografie

Roky zbožňovaný a zrazu zatracovaný všetkými. Prečo tak zrazu a tak dôsledne?

Médiá majú vplyv a Elon Musk je teraz zločincom. Trúfol si na to, čo Al-Jazeera a vieme, ako Katar dopadol a dnešný hejt je ešte pokračovaním tohto boja. Keď teraz miliardár chce z Twitteru vytvoriť slobodné médium a „zrušiť rušenie“ kont, je ihneď označkovaný za zločinca. Ľudia aj uverili, že treba sociálne médiá kontrolovať, lebo do sveta sa dostávajú nepravdy. Ja si myslím, že to, čo píšu média o Katare, sú nepravdy. No Twitter bez Elona Muska by ma za tento názor zrušil.

Elon Musk je otvorená myseľ a myslí si zrejme to čo ja – na Twitteri si každý vyberie, koho bude sledovať a možno si na ekonómiu vyberiete profesora ekonómie a budete sledovať, čo povie on a nie to, čo z jeho rečí prerobí novinár. Možno že čo sa týka názorov na svet, si pozriete mňa a porovnáte. Sami sa rozhodnete, sami si urobíte záver. Veď veci nie sú vždy čierno-biele.

Musk je zrazu zlý miliardár, ktorý chce od svojich zamestnancov, predstavte si, aby pracovali. „My nepotrebujeme, aby nás akýsi miliardár zachraňoval,“ píšu influenceri. Zbožňovaný Elon Musk je pod paľbou, akcie jeho firiem klesajú, a to je iba začiatok. Ustojí to?

Od kvality našich médií záleží kvalita našich politikov #

Elon Musk chce vytvoriť slobodné médium, a to chce zrejme priveľa. Však my tu už svoju zabehanú pravdu máme. Kto ju nezdieľa, toho blokneme alebo zrušíme ‚“cancelneme“. Kde je problém?!

Redaktori nemali možnosť navštíviť Katar, SAE, Bahrajn, Kuvajt, Omán, Irak, Irán, Jemen tak, ako sa to podarilo mne. Som za to vďačný. Nemôžu na diaľku pochopiť, ako sa tam žije a kde sú tie vnútorné až rodinné boje. Nescestovaní, rasistickí s ohromnou aroganciou sa vyvyšujú nad „zaostalé“ krajiny a ukazujú prevahu Západu a svojho belošstva. Posledná veta bola napísaná štýlom dnešných médií. Takto hejtersky sa dnes píše. Rozdeľuj a panuj. Je u nás vôbec politik, ktorého dnes nehejtuje polovica respondentov?

Rasa, náboženstvo, ideológia... Tieto slová by mali byť v slušnej spoločnosti zakázané. My ľudia by sme nemali byť hrdí na to, že hejtujeme druhé národy. Arabov s čiernejšou pokožkou, ktorí vyznávajú Alaha a riadia sa svojimi zákonmi.

Je šokantné, že hejteri sú na svoj názor hrdí. Veria, že iba my máme správne zákony? Iba my máme správne presvedčenie? Presviedčajú iných, o dobrom úmysle? Niečo iné ako inteligencia im radí, že majú svoju ideológiu rozširovať ďalej. Ešte šokantnejšie je, že Tam neboli a vôbec im to nevadí.

Stretávam sa s tým, že povedia, že „my tam ani nepôjdeme, lebo oni sú zlí.“ Odkiaľ to vieš? Áno, z médií. Tridsať rokov sa s tým stretávam a za to mám zo strany médií hejt či väčšinou ignoráciu. Média propagujú tých, čo im prikyvujú, a tak máme aj v parlamente samých machiavellistov a oportunistov - toto sa dnes nazýva populista. Médiám je jedno, či kradnú, hlavne, že majú rovnaký názor na ideologické záležitosti.

Naši redaktori sa však aspoň vyznajú v našej domácej politike.

Naozaj? Zamýšľam sa nad tým často. Naozaj sa za 30 rokov hýbeme, čo sa týka politiky, vpred? Pomáhajú naši novinári vytvoriť lepšiu budúcu vládu? Vládu, ktorá nemusí vystavať najkrajšie futbalové štadióny sveta, ale takú, ktorá nám postaví aspoň diaľnicu do Košíc, rýchlovlak Slovenskom, 5 letísk, zlepší cestovný ruch, podporí podnikateľov, získa do štátnej kasy financie... Aby sme mali z čoho platiť zdravotníctvo školstvo, rozvoj našej krajiny? Píšu a rozprávajú o tomto vo svojich médiach?  Pozorne sledujú výdavky, nárast HDP, zadĺženosti a stratégiu dlhodobého rozvoja našej republiky? Bude niekedy naša krajina taká silná, aby vedela zorganizovať takýto turnaj, na ktorý si trúfol Katar?

Katar a Saudská Arábia dnes #

Skúsme dať politiku preč, tá podľa mňa k športu nepatrí a obdivujte hru futbalových tímov a krásu štadiónov, ktorú pre nás divákov Katar nachystal.

Keď Katar na MS vypadol, Katarčania hovorili, že nie sú smutní, ale sú nadšení z výhry Saudskej Arábie nad Argentínou (2:1). Viete, že každý futbalista Saudskej Arábie dostal od MBS Rolls-Royce? Katarčania následne fandili futbalistom Saudskej Arábie aj keď všetci vedeli, že ich futbal ešte na ten svetový nedorástol. Preto napokon nepostúpili zo skupiny.

Každopádne, na tomto vidieť, že horúce arabské hlavy si nakoniec hľadajú k sebe cestu. Al-Jazeeru síce nezatvorili (toto bola jedna z 13 podmienok z 22. júna 2017, ktorú oficiálne nastolila Saudská Arábia), ale toto médium, aj keď veľmi slušné, dnes hovorí to, čo všetky ostatné na Západe. Al-Jazeeru už vymiškovali. Som zvedavý, kedy vymiškujú mňa.

Ak sú práva homosexuálov tak zásadnou záležitosťou pre dobrý život, tak sa určite v blízkej budúcnosti na pretras v Katare dostanú. Podobne, ako je to s právami žien a ich lepším životom. O arabských ženách a ich právach a našom nepochopení píšem v blogu Me Too, oni tam.

Pozrite si svet na vlastné oči! #

Cestujte! Priamo na mieste si urobte svoj vlastný názor. Iba cestovaním sa zblížite s inými ľuďmi - národmi a následne viete akceptovať inakosť.

Účelová arogancia a zavádzanie médiami západu sa nám vráti ako bumerang. Keď som pred 30 rokmi začal cestovať, ľudia vonku k nám belochom vzhiadali ako na spásu. Dnes mi pri platbe opakovane nechcú vziať eurá, „lebo tá mena ide dole.“ Cestujte a omnoho viac budete cítiť nielen to, kam smeruje/nesmeruje Slovensko v porovnaní s extrémne rýchlo sa rozvíjajúcimi krajinami takzvaného III. sveta. No budete vidieť aj to, kam ide celá Európa.

Mali by sme sa sústrediť na šport. Ukážka neúspechu Dánska, Belgicka, Nemecka, ktorých futbalisti boli tlačení do zbytočných póz namiesto toho, aby poriadne hrali, by mala byť pre nás mementom. Nás v BUBO to mrzí, lebo hlavne Dáni a Belgičania boli našimi favoritmi. Napokon ale vypadli prekvapivo už v základnej skupine.

Podobne je to aj s ekonomikou a rozvojom. Ak sa budeme sústrediť na ideologické nefunkčné a zbytočné témy namiesto toho, aby sme sa sústredili na rozvoj, tak o 20 rokov bude svet vyzerať úplne inak a my padneme.

Katar je, každopádne, krajina, ktorá svojim obyvateľom za posledných 50 rokov zmenila život diametrálne k lepšiemu. Katar je krajinou, ktorá je hodná obdivu a nad ktorej úspechom sa treba zamyslieť.

Je v poriadku meniť svet k lepšiemu. Ja sa o to snažím aj týmto blogom =)

No hejt, ktorý tu sytematicky vytvárajú médiá, je kontraproduktívny. Či ide o Katar, či o iné spoločenské témy.

Zamyslite sa nad tým, čo píšem a napíšte mi svoj názor!

Ak máte otvorenú myseľ a zvládate kritické mysleniem pozývam vás prečítať si aj iné moje náročné blogy:

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 11570

Mohlo by Vás zaujímať

Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Rijád - novodobá metropola v srdci púšte Prehliadka

Prehliadka Rijád - novodobá metropola v srdci púšte

V strede Arabského polostrova sa nachádza región Nadžd, ktorého metropolou je hlavné mesto Saudskoarabského kráľovstva - Rijád. Mesto bolo po…

Erik Almáši 12 min. čítania
Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania
Islam z prvej ruky - všetko, čo treba vedieť Blog

Blog Islam z prvej ruky - všetko, čo treba vedieť

Narodila som sa v Sýrii do kresťansko-moslimskej rodiny. Môj život sa delí na dve etapy - prvá, ktorú som prežila v moslimskej krajine a druhá na…

Katrin Abou Naboutová 9 min. čítania
Púť do Mekky - Hadž či Umra? Blog

Blog Púť do Mekky - Hadž či Umra?

Ďakujem BUBO, že mi dalo tú možnosť dostať sa tak ďaleko. Bez veľkej podpory BUBO Base Campu by som to nedokázal. Nebolo tomu tak dávno, čo som sa…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3643 4554€
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Jordánsko

04.07. → 15.07.

náročnosť

12 dní

Trvanie

5885
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.