Najväčšie poklady kenskej prírody

Najväčšie poklady kenskej prírody

Afrika vás môže nadchnúť na viacero spôsobov. Môžete sa zamilovať do jej ľudí, rytmov, jednoduchosti, nespútanosti a úprimnosti, rušnými mestami a ľudskými mraveniskami, veľkolepým pobrežím.... No keď raz spoznáte svet národných parkov Kene, je viac než pravdepodobné, že sa budete vracať práve na tieto čarovné miesta.

Keňa akoby bola obdarená všetkým, čo príroda môže mať – savanami, horami, lesmi, koralovými útesmi, zasneženými vrcholkami aj horúcim pobrežím. A uprostred toho plejádou nádherných divokých zvierat. Nečudo, že práve Keňa sa môže pýšiť sedemnástimi národnými parkmi, okrem toho tu nájdete desať rezervácií a šesť morských parkov.  Tunajší nesmierne bohatý život zvierat sa určite nedá vtesnať do pár riadkov, no my vám chceme aspoň predstaviť tie naj parky a rezervácie, ktoré na našich BUBO cestách po Afrike už dobre poznáme, poodhaliť niečo z ich pokladov a pridať pár rád, tipov, odporučení v prípade, ak sa na vaše prvé safari chystáte.

Maasai Mara #

alebo Masai Mara, prírodná rezervácia, mylne označovaná ako národný park. Je spravovaná regionálnou vládou v meste Narok, hlavnom meste Masialandu. Jej názov je zložený z názvu dominantného kmeňa Maasai a slova Mara, ktoré charakterizuje krajinu posiatu kríkmi a stromami. Mara v jazyku maa znamená aj „bodkovaná“. Rovnaké meno nesie aj hlavná rieka, tečúca týmto územím. Rezervácia bola založená na ochranu prírody a najmä zvierat desať rokov po vzniku susedného národného parku Serengeti v Tanzánii, založeného nemeckým zoológom Gerhardom Grzimekom. Vonkajšie hranice týchto dvoch chránených území vytyčujú migračný koridor pakoní a zebier počas tohto prírodného zázraku. Migrujúce pakone sa v Maasai Mara zdržiavajú približne od júna do októbra. Práve veľká migrácia je hlavným lákadlom oboch parkov. Prvé exempláre prichádzajú koncom júna a rieku Mara prechádzajú postupne až do septembra. Postupne spásajú savanu od západu na východ a v polovici októbra sa združujú a vyrážajú na pochod smerom na juh do Tanzánie, ku kráteru Ngorongoro. Tu koncom januára odrodia svoje mladé a pokračujú okolo jazera Ndutu na sever Serengeti. V polovici júna sa v severnej časti Serengeti pakone pária a postupne prechádzajú do Kene do Maasai Mara a Mara Triangle, aby kruh migrácie uzavreli.

V oblasti Keekorok a ďalej na juhovýchod rezervácie je možné na hranici lesa vidieť nosorožce dvojrohé. Sú veľmi plaché a ich počty sú relatívne nízke. Pozdĺž riek a riečok hľadajte na vhodných stromoch leopardy. Je tu zdravá populácia, zazriete ich však ťažko, keďže sa cez deň skrývajú a na lov vyrážajú v noci. Celá oblasť od rieky Mara po Keekorok je obľúbená medzi gepardmi. Samce tu tvoria skupinky 3-5 jedincov, pokiaľ si nedobyjú svoje územie, čo je približne v šiestich rokoch života. Samice sú samotárske a vidieť ich len občas, s mláďatami. Najčastejšie ich zahliadnete v oblasti okolo Fig Tree.

Amboseli #

Park bol založený v roku 1974 a v roku 1991 bol zapísaný na zoznam UNESCO. Jeho názov pochádza z maasajského výrazu empusel, čo znamená „slané a suché miesto“. Park chráni jedinečný prírodný ekosystém na úpätí najvyššej hory Afriky. V minulosti bol park tvorený savanou, lesom a rozľahlým jazerom Amboseli. Toto však koncom minulého storočia vyschlo a v dnešnej dobe sa občas po silných dažďoch mení na silne alkalické jazero. Les, ktorý pokrýval väčšinu územia dnešného parku bol zdecimovaný sloními stádami. Dodnes je vidno zvyšky koreňov veľkých akácií, rozhádzaných po savane a polopúšti. Les sa takto postupne zmenšuje a ustupuje smerom ku Kilimandžáru.

Amboseli bolo vždy známe množstvom slonov. Pri obrovskom niekoľkoročnom suchu, ktoré sa skončilo v roku 2009, veľká časť populácie slonov opustila park spolu s ďalšími zvieratami. Dnes sa zvieratá postupne vracajú, život v parku nabieha do svojich pôvodných koľají a safari je tu opäť veľkolepé. Nečudo, že práve tu v roku 1972 vznikol projekt sledovania a výskumu slonov pod dohľadom biologičky Cynthie Mossovej. Sledovala viacero slonov, ale slonica Echo jej obzvlášť prirástla k srdcu. O nej a jej rodine bolo natočených niekoľko výborných dokumentárnych filmov. Bohužiaľ, Echo uhynula počas sucha v roku 2009...

Uprostred parku je močiar Longinye, ktorý je domovom hrochov a byvolov. Sem sa chodí dennodenne napiť aj takmer celá miestna populácia slonov. Podvečer ich tu tak môžete pozorovať tisícky, a je to naozaj pohľad a nezaplatenie! Práve tu si spravíte úžasné fotky slonov v pozadí s Kilimandžárom, ktoré tak obdivujeme v najkrajších cestovateľských katalógoch. Okolo močiara a jazera Leakey sa koncentrujú zvieratá. Hyeny často okupujú odvodňovacie kanály a rúry, kde sa schovávajú pred slnečnou páľavou. Pod lesom sa často ukrývajú gepardy a levy, ktoré tu lovia zebry, pakone a gazely. Jediné atraktívne zviera, ktoré sa tu nevyskytuje, je nosorožec, ktorý tu bol pytliakmi, bohužiaľ, kompletne vylovený. V buši na severnom okraji parku však nájdete vzácne gerenuky a občas aj priamorožce.

Prečítajte si rozsiahly blog o zdolávaní Kilimandžára a vychutnajte si túto krásnu horu

Samburu #

Prírodná rezervácia bola založená v roku 1985. Prírodná rezervácia sa nachádza v severo-centrálnej časti Kene, v suchej oblasti blížiacej sa k somálskej hranici. Už po ceste je tu vidieť stáda tiav a ďalších zvierat patriacich do suchých oblastí. Samburu zaberá plochu 165km2 a leží na sever od rieky Ewaso Ng´iro. Na juh od tejto rieky sa nachádza národný park Buffalo Springs. Samburu je malá rezervácia s mimoriadne bohatou faunou. Je súčasťou väčšieho celku spoločne s rezerváciou Buffalo Springs a Kora. Práve Kora a Samburu boli miestom, kde George a Joy Adamsovci vypúšťali do voľnej prírody levicu Elsu, známu z knihy a filmu Volanie divočiny. Rezervácia Kora bola neskôr miestom, kde George úspešne vypustil desiatky ďalších levov. Dnes tu pôsobí Saba Douglas-Hamilton – filmárka a riaditeľka výskumnej stanice na slony. Je dcérou zakladateľa organizácie Save the Elephants Iana Douglas-Hamiltona. Práve ona v Samburu natočila krátky fascinujúci príbeh, ako si levica osvojila mláďa priamorožca. V Samburu žijú zvieratá, typické pre suché oblasti severne od rovníka. Hlavným lákadlom je populácia žiráf sieťových, ktoré majú na prvý pohľad inú kresbu ako ostatné žirafy. Gerenuk - gazela žirafia, je unikátna antilopa. Dlhé nohy, dlhý krk a malá hlava z nej robia veľmi zaujímavého tvora. Dokáže sa úplne vzpriamiť na zadných nohách a prednými si pridržiava konáre, aby sa nakŕmila. Ďalšou zaujímavou antilopou je priamorožec Beisa, ktorého tu nájdete na otvorených priestranstvách. Unikátna zebra Grévyho sa takisto vyskytuje iba na malom území Kene a Etiópie a možno v Južnom Sudáne. Je najväčšia z troch druhov zebier a má najjemnejšie pruhovanie. V parku taktiež nájdete somálsky poddruh pštrosa afrického. Na rozdiel od bežného pštrosieho samca sa v dobe toku somálskemu poddruhu zafarbí krk a beháky do modra. Toto už dokáže iba masajský poddruh, ktorému sa krk a beháky sfarbujú do ružova. Na palmách „doum“ (Hyphaene Thebaica), ktoré lemujú rieku Ewaso Njiro, hľadajte orlosupy strakaté - vzácne biele supy, ktoré sem zalietajú až zo Somálska. V rieke žije veľká populácia hrochov obojživelných a krokodílov nílskych. Hrochy každú noc opúšťajú rieku a vydávajú sa za pastvou. Často zájdu až desať kilometrov od vody a cestu si značkujú trusom. Krokodíly, ako všade inde, čakajú pod hladinou na svoju príležitosť a stiahnu pod vodu čokoľvek - od perličky po mladú žirafu. Samburu je aj domovom perličky supej a “neviditeľného” rýpoša lysého, žijúceho pod zemou. O jeho prítomnosti svedčia typické “krtince” posiate po celej rezervácii. Samburu je aj jedným z najlepších miest v Keni na pozorovanie leopardov a psov hyenovitých. V blízkosti vody nájdete aj skupiny levov a samotárskych gepardov.

Aberdare #

Aberdare je jedinečný park pár desiatok kilometrov na sever od Nairobi. Zaberá veľkú časť pohoria Aberdare, ktorého najvyššie vrchy dosahujú 4000 m.n.m. Samotný park bol založený v roku 1950, aby ochránil rôznorodú prírodu tejto oblasti. Park je známy aj tým, že v roku 1952 tu bola na safari vtedajšia britská princezná Alžbeta. Počas tejto návštevy zomrel jej otec, kráľ Juraj VI, a Alžbeta opustila tento parku už de facto ako kráľovná.  Na východe parku sú nížinné oblasti savanového typu, kde sa občas vyskytnú vzácne psy hyenovité. Les prechádza do hmlového pralesa, kde sa nachádzajú veľké stromy, ktoré sú domovom rôznych primátov. Najčastejšie uvidíte mačiaka diadémového, ale dobre sa hľadajú aj kontrastné guerézy pláštikové. Les je plný zvierat, aj keď to na prvý pohľad nevyzerá. Otvorené priestranstvá sú vždy plné zveri a zvieratá často využívajú cesty ako svoje chodníky. Vo všeobecnosti sem nechodí veľa turistov, a tak tu majú kľud. Ak viete kde, nájdete tu leopardy priamo na ceste. Jeden samec je známy tým, že každý deň o 18:00 vychádza na obhliadku svojho revíra a prechádza sa po ceste, akoby vás ani nevidel. V parku je veľké množstvo slonov, ktoré sú skôr príbuzné pralesných slonov z konžskej panvy. Majú tu aj jednu dospelú samicu s troma nohami. Byvoly sú prítomné všade a nakoľko je v parku aj niekoľko peších chodníkov, treba sa mať pri prechádzke na pozore. Žije tu aj prasa pralesné, ktoré je typické skôr pre konžskú nížinu. Je tu aj populácia antilopy bongo, je však veľmi zriedkavé ich vidieť. Park je aj záchrannou stanicou nosorožcov dvojrohých a prebieha tu ich výskum. Nad hranicou lesa sú rašeliniská a nad nimi už len alpínska oblasť s lobéliami a štvortisícovými horami.

Tsavo #

Jeden z najstarších východoafrických parkov je rozdelený na dve časti - West a East. Bol založený v roku 1948. Managment parku bol základom pre vznik organizácie, ktorá dnes spravuje všetky národné parky Kene – Kenyan Wildlife Service. Oblasť dnešného parku neslávne preslávili „Ľudožravé levy z Tsavo“, ktoré v roku 1898 počas stavby železnice z Kisumu do Mombasy údajne zabili viac ako 130 robotníkov. Podplukovník John Henry Patterson zastrelil oboch v decembri 1898 a vypracované kože neskôr predal za päťtisíc dolárov chicagskému múzeu, kde sú dodnes vystavené. Tsavo East je miestom, kde sú vypúšťané osirelé a vyliečené slony z celej krajiny. Je tu vytvorený systém výbehov, kam prichádzajú mladé slony. Sú tu vytvárané nové rodiny, ktoré sú napokon vypustené do voľnej prírody. Systém je veľmi úspešný. Tento park je známy aj slonmi s extrémne veľkými klami. Týmto sa v angličtine hovorí “tusker”, a tento prívlastok dostanú, ak ich kly vážia každý viac ako 45kg. Tsavo má v dnešnej dobe približne desať tuskerov, čo je polovica počtu z celej Afriky.

Tsavo je domovom veľkej päťky a množstva ďalších druhov. Vzácne sa tu objaví zebra Grévyho, gerenuk a hirola. Tsavo West je hornatejší park, ktorý priamo nadväzuje na tanzánsky národný park Mkomazi, kde prebieha projekt na ochranu nosorožcov dvojrohých a psov hyenovitých. V Tsavo West je aj prameň, známy ako Mzima. Prameň je tak výdatný, že neustále pretekajúca krištáľová voda je tu čistá a národný park tu vybudoval podvodnú pozorovateľňu. So šťastím tu pod hladinou v priezračnej vode budete pozorovať rodinu hrochov, krokodíly, alebo veľké ryby. Pod jedným z pohorí sa nachádza čerstvý lávový splaz Shetani. Láva tu tiekla ešte v druhej polovici 19.storočia, a tak je veľmi čerstvá. Na jej ostrých hrebeňoch hliadkujú skalolezy, malé antilopy prispôsobené životu na skalách. Pod úrovňou zeme sa nachádza niekoľko lávových tunelov, do ktorých sa dá ísť pozrieť. Okrem toho je Tsavo West najlepší park na hľadanie leopardov. Jedna časť parku sa volá Malé Serengeti a tu nájdete stáda pláňových zvierat.

V parku Aberdare bola na safari aj britská kráľovná Alžbeta II.

Pozor! Počas safari je zakázané

  • vystupovať z auta
  • jazdiť mimo vyznačených ciest
  • priblížiť sa úmyselne k zvieratám bližšie ako na 20 metrov
  • kŕmiť zvieratá
  • kričať na zvieratá a hlasno sa rozprávať v ich prítomnosti
  • jazdiť viac ako 40 km/h
  • nechávať odpadky v parku alebo rezervácii

Bývanie na safari #

Safari môžete prežiť na viacero spôsobov, aj čo sa týka komfortu a vybavenosti bývania. Lodge sú typickým ubytovaním. Je to v podstate hotel v prírode, mimo mesta, aj keď býva často vybudovaný ako luxusný kemp. Ponúkame vám nami overené tipy z jednotlivých oblastí.

Maasai Mara  #

Lodge a kempy s permanentnými stanmi na úrovni 4* hotelov v mestách. Je tu najčastejšie drevená podlaha, ku ktorej je domurovaný „prístavok“, v ktorom je toaleta a sprcha. Je tu často pevná strecha, pod ktorou je zavesený samotný stan. V stane je veľká a komfortná posteľ s moskytiérou a základné vybavenie ako v hotelovej izbe – skriňa, stôl so stoličkou, nočný stolík. Elektrina a teplá voda sú k dispozícií vo vypísaných časoch. Reštaurácia podáva raňajky, obedy a večere. Štandardom je tu plná penzia a nápoje si platíte. BUBO overené lodge sú Fig Tree Camp a Mara Simba Lodge

Luxusnejšie lodge a kempy s dokonalým vybavením a službami sú sústredené na severe a severozápade rezervácie. Jednou z nich je Mara Bush Camp Private Wing. Tu je zážitkom úplne všetko, od príchodu cez samotnú izbu až po servírovanie jedla so strieborným príborom. Toto je skutočný luxusný zážitok. Aj keď sú tu stany, sú ďaleko luxusnejšie vybavené ako v štandardných kempoch. Máte tu v podstate luxus 5* hotela. Tieto lodge sú väčšinou na báze all inclusive, kde okrem prémiových značiek máte k dispozícií všetok alkohol, nealko nápoje, kávy a čaje. Na čo si zmyslíte. Kuchári, ktorí sú do týchto lodgí vyberaní sú majstrami vo svojom obore. Servírovanie jedla tu je taktiež zážitok. Úprava na tanieri, prostredie v ktorom sedíte, jednoducho dokonalé.

Chcete zažiť niečo unikátne? Vyberte si top zariadenia, kde máte vlastnú suitu so „služobníctvom“, vlastným barmanom, kuchárom a jedálňou a privátnym autom na safari. Často je súčasťou luxusnej lodge, s tým, že tu máte vlastné miesto, kam nemajú povolený vstup ostatní hostia a máte celé toto miesto iba pre seba. Asi najlepšou voľbou by v tejto kategórii bola Olonana Lodge – Geoffrey Kent Suite.

Samburu #

Málo navštevovaný park, ktorý ponúka skôr menšie zariadenia. My máme obľúbené dve lodge. Samburu Intrepids je kemp pozostávajúci z luxusných permanentných stanov, centrálnej budovy a pár pridružených stavieb, ako napríklad ekologické centrum, ktoré slúži ako vzdelávacie stredisko. Tu sa dozviete o bilogógii a ekológii parku a okolia. Tento kemp leží na brehu rieky Ewaso Njiro a na druhom brehu je národný park Buffalo springs.  SOPA Lodge sa nachádza uprostred kopcov neďaleko letiska. Tvorí ju niekoľko bungalovov postavených v tradičnom štýle samburských dedín. Izbby ponúkajú štandard ako aj v iných safari ubytovaniach. Uprostred sa nachádza napájadlo a nie je tak neobvyklé, že pomedzi bungalovy prechádzajú rôzni obyvatelia tohto unikátneho parku.

Aberdare #

Samotný park je síce známy. Ale málo navštevovaný. Okrem základných kempov, kam si musíte priniesť vlastné stany, ponúka dve možnosti: The Ark a Treetop hotel. My preferujeme The Ark. Má lepšiu pozorovateľňu miestneho napájadla a miesta, kam zver príchádza lízať minerály a Vám sa tak naskytne lepší pohľad na toto neuveriteľné nočné divadlo. Treetop je zasa známejší a to vďaka návšteve vtedy-ešte-princezny Alžbety, dnes kráľovna Alžbeta II. úroveň týchto zariadení je podobná, je len na Vás, čo je pre Vás dôležitejšie. Pre nás je to jednoznačne pozorovanie zvierat.

Tsavo #

Je veľmi populárne medzi návštevníkmi, ktorí sa ubytujú na pláži pri Mombase, alebo Malindi. Je vzdialené len pár hodín jazdy z prímorských letovísk. Vo vnútri parku sa nachádza len zopár ubytovaní, väčšina je lokalizovaná na hranici parku, najmä pv blízkosti mesta Voi. Jedna lodge, ktorá sa nachádza vo vnútri Tsavo West je Kilaguni Serena Safari lodge. Obklopená kopcami a najväčšími atrakciami totho parku je pre nás najvhodnejším riešením. Z terasy reštaurácie môžete celý deň aj noc sledovať napájadlo, ktoré je po zotmení nasvietené. Vidíte tak zvieratá, ktoré sa cez deň schovávajú. Vynikajúca strava, príjemné ubytovanie, kde každá izba má výhľad na napájadlo. Niet prečo váhať.

Amboseli #

Malý, ale populárny park, ktorý je ideálne vzdialený od Nairobi. Sem prichádza väčšie množstvo turistov. Hlavným ťahákom je kvalitné safari pod Kilimandžárom. Ponúka viacero možností ubytovania. Naším najobľúbenejším kempom je Ol Tukai Lodge, ktorá už roky poskytuje vysokú kvalitu služieb a nachádza sa uprostred parku, v tesnej blízkosti hlavnej bažiny a jazera, kam prichádza naviac zvierat.

Pokiaľ hľadáte ubytovanie s najlepšími službami, mali by ste si vybrať luxusnú Tawi Lodge. Nachádza pár sto metrov za východnou bránou parku a je pravidelne ohodnocovaná ako jedna z najlepších eko-lodží v Keni. Z tohto miesta budete určite nadšení.

Nairobi #

Najčastejšie používame hotel Tamarind Tree hotel 4*. Má vynikajúcu lokalitu na okraji mesta, približne 20min vzdialený od medzinárodného letiska. Hotel má štandardne vybavené izby, záhradu a k dispozícií plavecký bazén. V areáli sa nachádzajú reštaurácie a bar. Do centra mesta je to pár kilometrov, doba cestovania závisí od dopravnej situácie, ktorá je v Nairobi tragická. Z tohto dôvodu je lokalita v blízkosti letiska a mestského obchvatu vynikajúca.

Villa Rosa Kempinski je vynikajúci 5* hotel renomovanej celosvetovej siete. Nachádza sa v štvrti Highridge, kde je väčšina nákupných centier, univerzít, ďalších luxusných hotelov a neďaleko je rezidenčná štvrť bohatých keňanov. Hotel bol otvorený v roku 2013, má 200 izieb na 10 podlažiach. K dispozícií je tu niekoľko reštaurácií a barov. Vyskúšajte čínsku alebo taliansku kuchyňu. Večer si nenechajte ujsť reštauráciu Tambourine, ktorá je na streche hotela a ponúka kuchyňu z Blízkeho východu. Každý večer je tu niekoľkokrát vystúpenie brušných tanečníc.

Hlavné postavy safari #

Oni sú tí hlavní hrdinovia afrických saván a džunglí, za ktorými neváhame prejsť aj pol sveta, aby sme ich aspoň na pár okamihov zazreli na vlastné oči. Nádherné impozantné šelmy uprostred majestátnej divočiny, ktoré raz vidieť je zážitok na celý život...

Big Five alebo Veľká päťka – je slávna skupina druhov, ktoré boli najobľúbenejšie a najnebezpečnejšie veľké, lovné zvieratá koncom 19. a začiatkom 20. storočia. Patria sem: byvol, slon, nosorožec, lev a leopard.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Byvol africký (Syncerus caffer) tiež nazývaný byvol kaferský, svahilsky nyati

V sub-saharskej Afrike veľmi rozšírený druh, podobný domácim turovitým zvieratám. Samce vážia až 900 kg, samice približne polovicu. V kohútiku merajú až 1,7 m, dĺžka tela môže dosahovať až 4 metre. Rohy môžu mať aj jeden meter. Obľubujú savany s krovitým porastom, kde sa schovávajú pred slnkom a trávia noc. Bežne sa zdržiava v skupinách 30-50 jedincov, ale je možné vidieť aj tisíchlavé stáda. Skupinu tvoria samice s dorastajúcimi mladými, kde staršie samice sú v hierarchii vyššie. Samce sa zdržiavajú na okraji stáda a po dosiahnutí dospelosti žijú samotárskym životom, alebo tvoria malé staromládenecké skupinky. Tieto samotárske byvoly sú najnebezpečnejšie a najčastejšie útočia na človeka. V Afrike byvoly spôsobia najviac zranení. Táto ich črta ich dostala do Big5.

Foto: Tomáš Hulík - BUBO

Slon africký (Loxodonta africana) - svahilsky ndovu, alebo tembo

Je najväčší suchozemský cicavec, ktorý dosahuje v kohútiku výšku až štyri metre. Samec môže vážiť až sedem ton, pričom samice pri výške 2,5-3 metra vážia štyri tony. Dĺžka tela u samcov je až osem metrov u samíc do 7,5 metra. Najväčší známy jedinec bol zastrelený v Angole v roku 1955. Vysoký bol 4,2 m a vážil 12,5 tony. Jeho telo je vystavené v Museum of Natural History vo Washington, D.C. Vzhľadom k svojej veľkosti sa slony pohybujú relatívne pomaly, približne rýchlosťou kroku človeka. V behu však dokáže vyvinúť rýchlosť aj cez 40km/h. Na svete žijú tri druhy slonov. Slon indický v Ázii a v Afrike slon africký a pralesný. Posledný bol pred pár rokmi uznaný samostatným druhom a pochádza z dažďových lesov centrálnej Afriky. Do nedávnej doby bol považovaný za poddruh slona afrického zo saván.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Nosorožec dvojrohý (Diceros bicornis), svahilsky kifaru

Zvaný tiež čierny, je menším príbuzným nosorožca tuponosého (Ceratotherium simum), ktorého voláme aj “biely”. Čierny nosorožec môže dosiahnuť výšku 1,7 metra a dĺžku tela 3,5 metra. Vážia až jeden a pol tony. Samice sú menšie než samce. Žijú samotárskym životom, iba samice je možné vidieť s dospievajúcimi mláďatami. Do určitej miery sú teritoriálne, ale tolerujú prítomnosť iných nosorožcov. Vzhľadom k slabému zraku často útočia na neznáme objekty. Dokážu vyvinúť rýchlosť až 55 km/h. Názov čierny a biely vznikol v južnej Afrike, keď anglickí osadníci počuli od holandských o „white“ nosorožcovi. To bola skomolenina holandského výrazu pre „široký“. Odvtedy je tuponosý (širokohubý) nosorožec „biely“ a dvojrohý (ostronosý, ostrorohý) automaticky „čierny“. Farbu kože majú však rovnakú.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Lev (Panthera leo), svahilsky simba

Po tigrovi druhá najväčšia spomedzi mačkovitých šeliem. Samce, typické svojou hrivou, môžu vážiť až 250 kg, dĺžka ich tela môže byť až 2,5 metra. Sú to jediné mačkovité šelmy, kde je bez problémov rozoznať samca od samice (pohlavný dimorfizmus). Dožívajú sa 12-14 rokov, v zajatí okolo dvadsať. V porovnaní s ostatnými mačkovitými šelmami sú neobvykle družní. Žijú v skupinách vedených samcom, pričom počet samíc je obmedzený schopnosťou udržať si svoj “hárem” a územie. Mladé samce sa oddelia od skupiny, keď dovŕšia dospelosť. Odchádzajú, spájajú sa s inými mladíkmi a potulujú sa po okolí.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Leopard (Panthera pardus), svahlisky chui

Je najmenší, ale najrozšírenejší zo štvorky veľkých mačiek (lev, tiger a jaguár). Dĺžka tela môže byť do 190 cm a váha až deväťdesiat kíl. Stavbou tela pripomína jaguára, ale je menšieho a útlejšieho vzrastu. Škvrny sú okrúhle a na rozdiel od jaguára neobsahujú stredové bodky. Leopardy sú prevažne noční lovci. Cez deň ich väčšinou nájdeme odpočívať v korunách stromov, kde si aj odkladajú svoju korisť a chránia ju tak pred ostatnými predátormi. Lovia všetko, od hmyzu až po 900 kg ťažké antilopy losie, prevažnú väčšinu potravy však tvoria malé a stredné antilopy. Sú schopné do koruny stromu vyniesť korisť, ktorá je 3x ťažšia ako oni sami. Napriek jeho rozšíreniu je na veľa miestach ohrozený, nakoľko sa snaží vyhýbať ľuďmi osídleným oblastiam.

Ďalší obyvatelia africkej divočiny nie sú o nič menej zaujímaví, práve naopak.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Žirafa škvrnitá (Giraffa camelopardalis), svahlisky twiga

Najvyšší suchozemský cicavec a najväčší prežúvavec. Samec dosahuje výšku až päť metrov a váhu do 1,7 tony. Najväčší jedinec bol zastrelený v roku 1934 v Keni, meral 5,87 metra a vážil dve tony.  V Keni sa vyskytujú tri poddruhy – masajská, Rothschildova a sieťová. Žirafa má okrem človeka len málo prirodzených nepriateľov a okrem leva si na ne málokedy trúfne iná šelma. Stáda sú tvorené samcom, samicami a ich potomkami, skupiny majú bežne 10-20 členov. Mladé samce sa potulujú po okolí v skupinkách, ale často je vidieť staré jedince osamote. Samica rodí jedno, výnimočne dve mláďatá, ktoré „padajú“ na zem z výšky dvoch metrov.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Pakôň bielobradý (Connochaetes taurinus) svahilsky nyumbu

Tiež známy ako gnu, patrí medzi turovité zvieratá a na savanách východnej Afriky je najpočetnejším veľkým cicavcom. V oblasti Masai Mara a Serengeti žije cca 1,5 milióna kusov, ktoré sú známe veľkou migráciou spolu so zebrami a ďalšími antilopami. V období párenia sú samce silne teritoriálne, a v oblastiach s veľkou populáciou ako je NP Serengeti, môže byť na jednom štvorcovom kilometri až 270 dospelých samcov. Samice rodia jedno mláďa, ktoré za desať minút dokáže stáť a po dvoch hodinách bežať so stádom. Úmrtnosť vo veľkom stáde je 50% oproti 80% v malých skupinách. Hlavnými predátormi sú levy a hyeny a krokodíly pri prekračovaní riek.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Gepard (Acinonyx jubatus), swahilsky duma

Nie je úplne typická mačkovitá šelma. Je to najrýchlejší suchozemský cicavec a dokáže vyvinúť rýchlosť až 120 km/h, pričom zrýchli z 0 na 110 za 3 sekundy. Chýba mu však schopnosť loziť na stromy. Sú typické svojou štíhlou postavou s dlhými nohami a malou hlavou. Škvrny sú malé a plné. Dorastajú do dĺžky  130 cm a váhy 65 kg. Ich typická oblasť výskytu je otvorená savana, kde lovia prevažne stredné a malé antilopy a zvieratá veľkosti zajaca. Sú samotári, ale bratia po odchode od matky často vytvárajú na niekoľko rokov, až doživotne, malé mladícke skupinky a lovia spolu. Samica sa stará o 2-4 mláďatá, ktoré sú často korisťou iných predátorov ako levov, alebo hyen.

Foto: Peter Droba - BUBO

Hyena škvrnitá (Crocuta crocuta), swahilsky fisi 

Najväčší zástupca hyenovitých. Na rozdiel od ostatných hyen (ďalšie tri druhy), je samica hyeny škvrnitej väčšia od samca –viac ako 70 kg, v južnej Afrike až 90 kg, sú 0,75 m vysoké a 1,3 m dlhé. Majú výraznú stavbu tela, nakoľko ich predné nohy sú podstatne dlhšie ako zadné. Žijú v rodinných skupinách vedených najstaršou samicou a samce žijú na okraji tejto skupiny a v hierarchii sú na nižšom stupienku ako najnižšie postavená samica. Hyeny vo všeobecnosti sú mrchožravce, ale škvrnité hyeny sa stali úspešnými lovcami.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius), swahilsky kiboko

Spolu s nosorožcom je druhým najväčším suchozemským cicavecom po slonovi. Dospelý samec váži okolo 3,5 tony a dĺžka tela dosahuje 4 m. Napriek svojej váhe sú schopní na súši vyvinúť rýchlosť do 50 km/h. Sú obojživelní a väčšinu dňa strávia vo vode. Sú považovaní za jedno z najnebezpečnejších zvierat Afriky. Združujú sa do skupín do 40 jedincov vedených starým samcom. Samica po 8 mesiacoch rodí jedno mláďa pod vodou. Medzi cicavcami to okrem hrochov robia iba sirény a veľrybovité. V sub-saharskej Afrike ich je cca 150.000 kusov, pričom v Tanzánii je odhadom do 30.000 jedincov, čo je po Zambii najpočetnejšia populácia.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Zebra stepná (Equus quagga, alebo burchelli), swahilsky punda milia

Stredne veľké koňovité zviera, dosahujúce v kohútiku okolo 140 cm a váhu okolo 300 kg. V rámci druhu rozoznávame 6 poddruhov, ktoré sa líšia lokáciou a kresbou pruhov. Poznáme ešte dva druhy zebier, horskú a Grévyho. Stepné zebry sa vyskytujú na východných stepiach od Somálska po JAR mimo horských oblastí. Vytvárajú malé stáda, kde je vodcom samec, ktorý sa snaží udržať si svoj hárem samíc. Tieto “rodiny” sa zdržiavajú neďaleko ostatných a na pláňach Serengeti a Masai Mara sú známe tým, že migrujú spolu s pakoňmi a malými antilopami. Samica rodí jedno mláďa, ktoré je po 10 minútach schopné stáť a po jednom týždni sa začína pásť.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Impala (Aepyceros melampus), swahilsky swala pala

Je jediným druhom podčeľade turovitých. Samce môžu dorásť až do výšky 1 m a 70 kg. Majú čierne, lýrovité rohy, samice rohy nemajú. Telo je červenohnedé, boky bledohnedé a brucho biele. Na čele a zadnom stehne je zvislý čierny pruh. Sú to skupinové zvieratá, ktoré sú v období rozmnožovania vedené dospelým samcom, ktorý odháňa ostatné samce zo svojho teritória. Sú výborný bežci a skokani a pri úteku dokážu skákať do výšky 2,5 m a do diaľky až 9 m.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Gazela Thomsonova a Grantova (Eudorcas thomsoni a Nanger granti) swahilsky swala tomi a swala granti

Sú malé druhy antilop, ktoré sa na seba veľmi podobajú. Grantova gazela (až 80 kg) je väčšia od Thomsonovej (do 30 kg), rohy má lýrovitejšie zahnuté a na boku nemá čierny pás ako Thomsonova. Vyskytujú sa vo východnej Afrike od Tanzánie smerom na sever po Sudán. Často sa pohybujú medzi inými kopytníkmi ako zebrami a pakoňmi. Thomsonove gazely migrujú spolu s týmito stádami za vodou a čerstvou pastvou. Je to hlavná korisť gepardov tejto oblasti. Dokážu vyvinúť rýchlosť až 80 km/h na dlhých tratiach a rýchlo menia smer, čím majú šancu aj pred gepardmi.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Mačiak zelený (Chlorocebus pygerythrus), swahilsky “kima”-je jeden z najrozšírenejších primátov Afriky. Vyskytuje sa od Senegalu a Etiópie po JAR. Delia sa na šesť poddruhov. Zväčša žije v pololesnatých oblastiach, alebo v buši a je hojný. Samce dosahujú váhu do 7,5 kg, samice do 5 kg. Žijú v skupinách okolo 20-40 (niekedy až 80) jedincov a majú vyvinutý systém zvukov na upozorňovanie pred nebezpečenstvom. Samice rodia jedno mláďa. Podľa stupňa zaradenia v hierarchii sa samcom sfarbuje oblasť genitálií do modra.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Pavián babuin (Papio cynocephalus), swahilsky “nyani” -je mohutná opica so “psím nosom” (cynocephalus -preklad zo starovekej gréčtiny). Samce môžu byť 80 cm dlhé bez chvosta a vážia do 40 kg. Samice sú podstatne menšie a vážia do 15 kg. Vytvárajú tlupy okolo 50 jedincov, ale boli pozorované skupiny s 250 členmi. Sú typicky savanové zvieratá a zdržiavajú sa prevažne na zemi. Na stromy lezú len výnimočne. Sú všežravci, ale väčší podiel má rastlinná strava. Občas lovia zajace a malé antilopy. Ich predátor je človek a leopard, ktorým sa však dospelé samce často postavia na odpor.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Krokodíl nílsky (Crocodylus niloticus) swahilsky “mamba” -je veľký prehistorický plaz. Samce dorastajú do dĺžky až 6 m a váhy 900 kg. Najväčší samec bol ulovený pri meste Mwanza (Tanzánia) a meral 6,45 m a vážil 1.090 kg. Objavujú sa neoverené informácie aj o väčších kusoch, jedným z nich je možno aj známy Gustave z jazera Tanganyika. Vyskytuje sa na území celej sub-saharskej Afriky, ale v tokoch Nílu sa už vyskytuje len zriedkavo. Je veľmi dobre prispôsobený životu vo vode, kde dokáže dosiahnuť rýchlosť až 35 km/h. Oči a nosné dierky majú posadené na vrchu hlavy a zvyšok tela je ponorený pod vodou. Sú schopní vydržať dlhú dobu bez potravy, ale na druhej strane pri dostatku dokážu naraz zožrať až polovicu vlastnej váhy.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Pštros dvojprstý (Strutio camelus) swahilsky “mbuni“–je najväčší nelietavý vták sveta. Dosahuje váhu až 150 kg. Stojí na dvoch prstoch a dokáže vyvinúť rýchlosť až 85 km/h. Nápadné čiernobiele sfarbenie samcov je pri východoafrickom poddruhu doplnené v období párenia ružovo sfarbeným krkom a nohami. Samice sú šedo-hnedé. Žijú v rodinných skupinách s jedným samcom a viacerými samicami. Na hniezde sa striedajú, ale o mláďatá sa starajú výlučne samice.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Sup (Gyps) swahilsky “tai“– sú asi najznámejšími mrchožravými vtákmi. Osem druhov sa vyskytuje na území južnej Afriky a viaceré patria medzi tie väčšie, pričom vážia až 9 kg a rozpätie krídel môžu mať až 3 m. Počas dňa ich vídať patrolovať nad savanou a po zbadaní mršiny sa zlietajú a snažia sa uchmatnúť kus mäsa. Počas kŕmenia medzi nimi existuje akási hierarchia, aj keď trvale nežijú v skupinách.

Perlička na záver:

Foto: Roman Klementschitz

Rýpoš lysý (Heterocephalus glaber) 

Je fascinujúci hlodavec, žijúci takmer celý život výhradne pod zemou. Spolu s jeho vzdialenejším príbuzným rýpošom damarským je jediným eusociálnym cicavcom. To znamená, že žijú v skupinách rozdelených do kást, kde jedna kasta je reprodukujúca sa a druhá nie. Spoločne sa starajú o potomstvo a neplodné jedince sa starajú o rôzne aspekty života. Usporiadanie je podobné ako u mravcov, termitov alebo včiel. Ako jediné cicavce sú studenokrvné a telesnú teplotu si udržiavajú presúvaním sa v rámci podzemných chodieb. Tie môžu dosiahnuť až 5 kilometrov.  Kráľovná je agresívna voči ostatným, dočasne neplodným samiciam. Chýbajú im nervové receptory v koži, čo spôsobuje, že takmer necítia žiadnu bolesť. Vzhľadom k veľkosti (do 10 centimetrov) sa dožívajú relatívne vysokého veku, až do 32 rokov, čo je rekord spomedzi hlodavcov, aj keď bežne sa rýpoše dožívajú 18 rokov. Horné a dolné rezáky im vyčnievajú von nad horným a dolným pyskom, čo umožňuje tieto zuby používať na kopanie tunelov aj so zavretými ústami. Pľúca a krv majú prispôsobenú zníženému prísunu kyslíka. Nedávne výskumy ukázali, že rýpoš lysý je extrémne odolný voči rakovine. Žije v suchých oblastiach rohu Afriky a jeho prítomnosť dokazujú iba vetracie otvory v zemi.

TOP 5 zážitkov okrem safari, ktoré môžete v Keni uloviť #

  • Výstup na Mount Kenya. Mopunt Kenya (Kirinyaga) je najvyššia hora krajiny a druhá najvyššia hora celého kontinentu – 5 199 metrov. Leží 130 kilometrov severovýchodne od Nairobi, v rovnomennom národnom parku. Túry sú s možnosti s lezením, alebo bez lezenia, s tým, že sa nedostanete až na vrchol.
  • Ťavie derby v Maralal – najväčšie ťavie závody vo východnej Afrike, kde sa každoročne uprostred roka stretáva množstvo súťažiacich z Kene aj zo susedných štátov.
  • Lake Turkana Festival – júnový kultúrny festival organizovaný každoročne múzeom v Loiyangalani na brehoch jazera Turkana. Stretávajú sa tu miestne kmene E Molo, Turkana, Gabbra, Samburu, Watta, Rendille a Daasanech.
  • Golf v Keni – aj napriek tomu, že Keňa nie je známa golfovými turnajmi, ak si chcete zahrať v exotickom prostredí, je to dobrá voľba. V Keni nájdete viacero ihrísk na svetovej úrovni.
  • Historické mestá na pobreží – navštívte historické mestá svahilského pobrežia a vráťte sa tak v čase do fascinujúceho obdobia arabskej nadvlády v sídlach Mombasa (druhé najväčšie mesto krajiny), Malindi, alebo Lamu.

Keňa je nádherná krajina, ktorá vás uchváti na prvé stretnutie, to potvrdí každý, kto už túto zem na východnom pobreží čierneho kontinentu, pretínanú rovníkom navštívil. Jej pokladom je jej zemepisná rôznorodosť, od nádherného pobrežia, cez púšte a polopúšte až po rozsiahle savany, plné parkov a rezervácií, divokého afrického života a majestátnych zvierat, vďaka ktorým sa práve v Keni zrodila svetová safari-turistika. Keňa zostáva dodnes lídrom safari pobytov, a my za BUBO môžeme takýto tip dovolenky po rokoch skúseností len odporučiť. No pozor, môže sa vám stať, že sa do tohto slobodného, divokého impozantného sveta zamilujete beznádejne a navždy, tak ako mne...

Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 421

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.