Paphos či Pafos. Populárne letovisko, ktoré poznáme najmä ako bránu na západný Cyprus. Ponúknuť však toho dokáže oveľa viac. Zmesku kultúr, zaujímavé pamiatky vrátane čerstvých architektonických nálezov, úžasnej morskej kuchyne a luxusných neobjavených pláží. A v širšom spektre i najlepšiu turistiku a najkrajšie prírodné miesta ostrova. Paphos, to sú útesy, ale aj kaňon, vysoké zelené hory a koralové zátoky, všetko s nádychom čerstvého morského vzduchu a histórie.

"Keď pôjdeš do Paphosu, iba tam prileť, nie je to zaujímavé mesto. Radšej sa vydaj niekde do okolia alebo na východ Cypru," hovorili mi aj skúsenejší cestovatelia predtým, než som sa vydal na toto miesto. Po návšteve Pafosu musím konštatovať, že s nimi nesúhlasím.

Hoci ako mesto nie je Paphos pohľadnicovým lákadlom ako mestá južného a ostrovného Talianska či pamiatkovou oázou na štýl Atén, no kto chce a hľadá (netreba ani detailne), skvostné miesta tu nájde. Mesto, jeho rádiusovo bližšie i vzdialenejšie okolie, ponúkajú všetko, čo od dovolenky na Cypre očakávate. A ešte oveľa viac.

Mňa Paphos úprimne prekvapil a verím, že pri plánovaní zájazdu na Cyprus inšpirujem aj vás tipmi, ktoré som v tomto blogu spísal.

Ako vás privíta Paphos.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Prvý dojem z Pafosu #

Letisko v Paphose je malé (hoci druhé najväčšie v krajine), dráha uspôsobená, takže žiaden problém pri prílete, kde ma čaká hneď prvý šok. Pozitívny. Pasové kontroly tu fungujú inak. Moderné počítačové snímače, kde si najprv na dotykovej obrazovke vyklikáte jazyk a typ dokumentu, vám oskenujú pas či občiansky preukaz. Pozriete sa do kamery, nasníma vás a následne vytlačí papier s vašou fotografiou a údajmi. Je celkom možné, že vaša fotografia naberie vtipné rozmery, ak o tejto vymoženosti neviete.

Nemusí vás to však trápiť, papierik odovzdáte policajnej kontrole a môžete vstúpiť. Vitajte na Cypre! Prekvapenie v podobe špičkovej modernej technológie, akú som nezažil ani na letiskách v USA, kde by bola skutočne nevyhnutná, bolo len prvé.

Na Cypre prakticky hneď zbadáte, že ide o veľkú zmesku kultúr. Historické korene jasne svedčia o tom, že Cyprus bol kedysi plno grécky a vidíte to dodnes. Pri viacerých domoch i inštitúciách sa pri cyperskej vlajke týči tá grécka. Drvivá väčšina ľudí tu rozpráva po grécky (hoci i v Paphose započujete aj turečtinu) a keď Cyperčanovi omylom poviete, že je Grék, neurazí sa, možno vás ani neopraví.

Podobnosť sa tu do veľkej miery dá hľadať aj s Balkánom. V Chorvátsku som bol v živote už 10x a uličky v Pafose či promenáda mi do veľkej miery pripomínali práve Jadran. Hoci je tu všetko grécke, vrátane mnohých ortodoxných kostolov, márne by ste hľadali typické biele uličky a domčeky s modrými strechami, tu hľadajte naozaj skôr podobnosť s Chorvátskom či Čiernou Horou.

Okrem spomenutej často počutej turečtiny ihneď započujete aj silno prízvukovú britskú angličtinu. Nečudo, Briti majú Cyprus veľmi radi, v mnohom sa im tu domáci prispôsobili (napríklad šoférovanie vľavo) a nájdete tu aj britské zámorské územia Akrotiri a Dhekelia. Prvé dokonca v blízkosti Paphosu, ale o tom až neskôr.

Čo ma naozaj prekvapilo, bol počet ruských turistov. Možno by menej šokoval v dobe, kedy majú zo známych dôvodov Rusi extrémne sťažený prístup do EÚ. Pre Cyprus sú však dôležitým zdrojom príjmu, a tak politické obmedzenia značne filtrujú. Treba však uznať, že východisko tu hľadajú skôr tí slušnejší Rusi a pri viacerých autách som si všimol viditeľnú nálepku „Russians against war“, teda Rusi proti vojne.

Paphos – základné informácie #

Pafos nie je vôbec veľké mesto, hoci sa pri ňom uvádza rozloha 400 km2. Pokiaľ rátame metropolitnú oblasť, má len 90 000 obyvateľov. Ak samotné mesto, tak o dve tretiny menej. Ste schopní prejsť ho za deň so všetkými pamiatkami a atrakciami, ktoré ponúka a zvyšok dovolenky si užívate relax na pláži a výlety do okolia v rámci juhozápadného Cypru.

Celkovo sa Cyprus delí na šesť „okrskov“, spomedzi ktorých je okres Paphos tým najzápadnejším a rozlohou jeden z najväčších.

Zaujímavosti z histórie Paphosu:

  • Predpokladá sa, že Paphos je rodiskom gréckej bohyne Afrodity, bohyne lásky a krásy.
  • História Paphosu týkajúca sa ľudského osídlenia sa datuje do obdobia neolitu, okolo roku 7000 pred Kristom.
  • Mesto Paphos bolo hlavným mestom Cypru počas helenistického a rímskeho obdobia a zohrávalo kľúčovú úlohu v politickom a kultúrnom rozvoji ostrova.
  • Pafos bol centrom raného kresťanstva. Podľa tradície apoštol Pavol navštívil Paphos počas svojich misijných ciest a mesto má niekoľko významných kresťanských pamiatok a náboženských pamiatok.
  • Paphos bol počas histórie dobytý a ovplyvnený rôznymi civilizáciami - vrátane Peržanov, Egypťanov, Rimanov, Byzantíncov, Križiakov, Benátčanov, Osmanov a Britov. Od roku 1980 figuruje mesto na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Centrum mesta - farebné domčeky a južanská mentalita #

Prechádzka absolútnym centrom mesta a jeho uličkami naplno ukáže to, aký majú Cyperčania vzťah ku flóre a umeniu. Pamiatky zatiaľ nechávam bokom, začnite poznávačku Paphosu prechádzkou po uliciach Arch Makariou III a následne Ayoras.

Miesto, kde sa križujú, ponúkne viacero fotogenických miest. Prehliadnuť nemôžete Zelenú stenu pri staromestskom trhu. Dvojstranná stena v tvare L je obložená zelenými a fialovými kvetmi, čo vytvára pozoruhodnú scenériu, pri ktorej chcete zotrvať. Preto poteší možnosť dať si tu dobrú kávu v príslušnom podniku Hovoli Café.

3 fotografie

Farebný Paphos

Zelená stena je ešte krajšia s okolitými uličkami, predovšetkým Ayoras. Domy, ktoré slúžia ako trhy a podniky, sú zafarbené do rozličných farieb a pripomínajú priam dúhu zobrazenú na tehlových budovách. V blízkom okolí ulice nájdete tie najlepšie obchody na nákup suvenírov v Pafose. Za najlepšie ich hodnotím aj pre to, že tu stretnete minimum ľudí, ktorí sa zväčša zdržujú na promenáde.

Tu sa dostávam k dôležitému bodu. Možno by ste si povedali, že obchody, suvenírové či s oblečením, budú v centre mesta otvorené do večerných hodín. Veď je to turistické mesto. Ale, pozor. Otvorené sú maximálne do 17.00 h a v stredu dokonca drvivá väčšina len do 14.00 h. Takto tu fungujú aj mnohé podniky.

Málo turistov v centre mesta, to znamená aj skoré zatváracie hodiny. Keď sa však vyberiete na prehliadku okolo 18.00 h, ulice budú ľudoprázdne a farebné domčeky, ktoré mi pripomenuli štvrť Bo Kaap v Kapskom Meste, si môžete pofotiť bez jediného turistu. Rovnako to platí o Zelenej stene.

Pokiaľ sa trošku „odpichnete“ z Ayoras a zamierite si to na ulicu Votsi, narazíte aj na pomaľované steny. Avšak veľmi vkusné. Pri tzv. Chernobyl bar nájdete rádioaktívnu maľbu, cez cestu sa na vás zase bude usmievať "Panna Mária v morskej verzii". Skutočne famózne maľby, ktoré sa oplatí vidieť a ak sa v bare odkazujúcom na Černobyľ usadíte, namiešajú vám tu výborné koktaily.

3 fotografie

Maľované zákutia

Pamiatky Paphosu - čo treba navštíviť #

Poďme k pamiatkam, ktoré musíte vidieť a niektoré rovno v blízkosti spomenutej farebnej obchodnej ulice a pomaľovaných stien. Začína sa BUBO prehliadka Paphosu.

Najkrajšie kostoly a mešity

Cyprus je krajina kontrastov, ostrov je de facto rozdelený na grécku a tureckú časť s veľmi komplikovanými hranicami. Tie však v Pafose nie sú a kostol tu nájdete neďaleko mešity.

Prechádzkou smerom k centru narazíte na sprvu mierne skrytý, no následne z viacerých miest stredu mesta výrazne viditeľný kostol Agios Kendeas. Typický grécky pravoslávny kostol, ktorý si prešiel nedávnou rekonštrukciou, má príjemné okolie s parkoviskom a tiež ihriskom, kde sa zahrajú aj vaše deti.

Čo sa však týka veľkosti a impozantnosti, oveľa viac sa mi páčil ortodoxný kostol Agioi Anargyroi pri mestskej rýchlostnej ceste. Berie sa skôr ako kláštor (jeden zo 79 na Cypre) než kostol a vybudovali ho už v roku 1649.

Hovorí sa, že kláštor založili dvaja bratia - svätí Cosmas a Damianos, ktorí sa zadarmo starali o vážne chorých. Preto sa názov kostola prekladá ako „bez platenia“. A skutočne z neho vyžaruje čosi historické a pokojné zároveň. K tomu je navyše aj monumentálnou stavbou.

Tento kostol je však trochu od ruky a ďalej. Priamo v centre ešte stojí za to zájsť k mešite Agia Sophia Paphou. Samozrejme, nie je taká veľkolepá ako Hagia Sofia v Istanbule, ale ide o peknú stavbu s viacerými elementmi.

Je kombináciou stredovekých a osmanských prvkov architektúry, pričom pôvodne bola kostolom. Počas osídlenia Turkami sa však premenila na mešitu, okolo ktorej leží aj islamský cintorín a tiež sa tu vyskytuje mnoho mačiek.

Turecké kúpele

Neďaleko mestského trhu a veľkého parkoviska v Paphose narazíte na ďalšiu veľmi zaujímavú atrakciu – Osmanské kúpele (známe aj ako Hammam alebo Turecké kúpele). Tradičný orientálny kúpeľný dom, označuje väčšina sprievodcov ako „Loutra“ a jeho história siaha do roku 1592, kedy ho postavili na príkaz Mehmeta Bey Ebulekira, vtedajšieho guvernéra regiónu. Ide o klasickú, kamennú klenutú stavbu s guľovitými kupolami, charakteristickú pre osmanskú architektúru.

Ako to v minulosti fungovalo? Miestnosti boli vykurované podobne ako v starorímskych termálnych kúpeľoch. Pred kúpeľným domom bolo pootvorené ohnisko a pracovníci udržiavali oheň neustálym ukladaním dreva na kúrenie. Oheň zohrieval vodu, ktorá sa potom používala na umývanie. Na základoch budovy bolo veľa nízkych tehlových regálov, na ktorých bola namontovaná podlaha „teplých“ a „horúcich“ miestností kúpeľa.

Turecké kúpele v centre Paphosu.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Mimochodom, pozostatky takýchto podláh možno nájsť v rôznych častiach Cypru – kdekoľvek, kde sa zachovali ruiny starovekých miest. Tieto podlahy slúžili nielen ako miesta na umývanie sa, ale aj stretávanie sa a v domácnostiach bohatých občanov v chladnom počasí. Teplo a dym by sa dostali do úzkeho priestoru medzi základom a podlahou týchto miestností, zohriali by podlahu a potom by vystupovali cez potrubia v hrubých stenách a na streche.

Dnes je Loutra múzeom – čiastočne zrekonštruovaným. Dlho bol zatvorený, no viaceré organizácie sa rozhodli pre obnovu, ktorú dokončili v roku 2015. Ide o klenot pôsobivý zvonku, jediné, čo mierne kazí jeho atmosféru, je veľké parkovisko a príliš moderné okolie. Plus to, že pred ľuďmi sú kúpele kvázi skryté. Keď sa však vyveziete vedľajším moderným výťahom hore, z „fotoplošiny“ si užijete nádherné výhľady na celý Paphos.

Paphos Castle - vrchol promenády.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Hrad v Paphose

Opúšťam centrum mesta, smer promenáda! Prímorská časť Paphosu je veľmi príjemná na prechádzku. Lemujú ju reštaurácie s morskými plodmi, zmrzlinárne na každých 10 metroch a vysoké palmy. Do toho už vidíte nádychy histórie i fauny.

Na konci promenády, pri pôsobivej galérii En Plo, leží aj podnik Pelican, kde skutočne uvidíte živého pelikána, ktorý jej robí reklamu. Sprvu vyzerá ako socha, no pootočil hlavu, priznám sa, takmer som zinfarktoval. A ďalší šok prišiel, keď sa s ním britskí turisti fotili tak, že mu zatvárali ústa, aby ich náhodou nenapadol a majiteľ ich fotil. Prosím, toto nerobte.

Pelikán či galéria však nie sú dôvodom, prečo idem na koniec promenády. Tým je skromný, no históriu vyžarujúci Paphos Castle. Stredoveká pevnosť odráža bohatú minulosť stredomorského ostrova. Hrad Pafos pôvodne postavila v 13. storočí franská dynastia Lusignan, ktorá vtedy vládla na Cypre. Postupne ho dobyli Benátčania či Osmani a každý zanechal na hrade svoju stopu.

Dnešné impozantné kamenné múry a veže vyžarujú tiež dojem odolnosti. V interiéri hradu sa nachádza malé múzeum s mnohými artefaktmi a exponátmi z histórie hradu. Ide tiež o obľúbené miesto kultúrnych podujatí – koncertov či divadla a umeleckých výstav.

Akonáhle si zakúpite vstupenku, môžete vystúpiť aj na strechu hradu a čakajú vás výhľady na prístav a ruiny dvoch obranných veží na úplnom konci promenády, z ktorých sa nezachovalo takmer nič, no napriek tomu ma ohúrili.

5 fotografií

Hrad Paphos a okolie

Hrobky kráľov

Pokiaľ vás dokážu ohúriť pamiatky na štýl tohto náleziska, nevynechajte ani neďaleké Hrobky kráľov. Zaparkovať môžete pri nich v tieni zadarmo a vydláždenými cestičkami sa vybrať k stavbám, ktorých história siaha až do 3. a 4. storočia p.n.l.

Majestátne a dobre zachovalé hrobky sme tu mali už počas helenistického obdobia a, hoci sa nazývajú Hrobky kráľov, nie sú v nich pochovaní králi, ale vysokopostavení úradníci a elita tamojšej doby.

Impozantné hrobky staré vyše 2 000 rokov.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Veľký komplex ukrýva dosiaľ deväť odhalených hrobov a zvyšné sú postupne preskúmavané. Keď prídete k jednotlivým hrobom, ohúri vás, ako sa zachovala forma budov, stien, stĺpov, ktoré ich držia a vyvolá to vo vás pocit, akoby ste sa prechádzali po meste vybudovanom na už inom existujúcom dávnom meste.

Prechádzate sa tu, dýcha na vás história a rovnako si pri kopci, ktorý je obložený pyramídkami postavenými z kameňov, užívate úžasný výhľad na krásne modré more. Toto miesto sa oplatí navštíviť už iba kvôli atmosfére a prechádzať sa tu. Možno vám sčasti pripomenie jordánsku Petru či Lalibelu v Etiópii. Samozrejme, tu už musíte veľmi prižmúriť oči, no Hrobky kráľov majú niečo do seba.

8 fotografií

Hrobky kráľov, Paphos

Archeologické nálezisko Nea Paphos

Stačí prejsť len zopár krokov od hradu a ste pri UNESCO pamiatke, konkrétne archeologickom nálezisku Nea Paphos, pokladnici starovekej histórie, ktorú objavili Briti koncom 19. storočia, keď britský koloniálny úradník narazil na skupinu starovekých hrobiek. Vykopávky a výskum odvtedy odhalili množstvo archeologických zázrakov a návštevníkom ponúkli fascinujúci pohľad do bohatého kultúrneho dedičstva regiónu.

Ide o skutočne bohaté a rozmanité historické miesto, ktoré toho v sebe ukrýva mnoho a viete tu stráviť hodiny. Pokiaľ sem zamierite, určite odporúčam vidieť starovekú rímsku vilu Theseus z 2. storočia nášho letopočtu. Neprehliadnete tu krásne mozaikové podlahy zobrazujúce výjavy z gréckej mytológie - vrátane slávneho mýtu o Theseusovi a Minotaurovi. Výborný storytelling v mozaikách.

Mozaík je tu oveľa viac a stačí sa len prechádzať a hľadať. Vynorí sa na vás všetko od mytologických príbehov a loveckých scén až po zložité geometrické tvary, rituály a slávnosti. Ukazuje to aj Dom Dionýza, čo je ďalšia veľká rímska vila zasvätená gréckemu bohu vína. Starovekí remeselníci boli skutočne zruční a toto je to miesto, kde získate najlepší možný pohľad do života, vkusu a náboženského presvedčenia rímskej elity. Podobné platí o Orfeovom aj Aionovom dome.

Pokiaľ už máte dosť mozaík, pozrite si grécky odeon či pozostatky amfiteátra, ktoré sa tu nachádzajú. V tejto zóne toho nájdete skutočne mnoho. Napríklad aj Pevnosť štyridsiatich stĺpcov, bývalú súčasť obranného systému starovekého mesta Paphos. Názov dostala, ako tušíte, od zástupu stĺpov, ktoré kedysi podopierali celistvú štruktúru. Dnes môžu návštevníci preskúmať pozostatky pevnosti a predstaviť si jej bývalú majestátnosť a strategický význam pri ochrane mesta pred inváziami.

3 fotografie

Archeologický park v Paphose

Z moderných konštrukcií určite neprehliadnete atmosférický maják Nea Paphos, ktorí tu umiestnili Briti v roku 1888, keď bol Cyprus pod ich správou. Veľmi na ňom vidno, že je úplne iný ako zvyšok náleziska, oveľa modernejší.  Je vysoký 20 m a svetlo, ktoré vyžaruje, siaha až do diaľky 30 km. Britom slúžil ako ochrana Suezského prieplavu. Dnes je už len turistickou atrakciou a najnavštevovanejším majákom celého Cypru.

Prekvapenie Cypru

Prekvapili ma jednotné ceny všetkého. Parkovné je euro na dve hodiny všade v Pafose a pri vstupe do akejkoľvek pamiatky sa platí len 2,5 € na osobu. Skutočne symbolické sumy, pri ktorých si pomyslíte, že Cyprus je zadarmo.

Najkrajšie pláže Paphosu #

Nebudeme si klamať, mnohí turisti idú do Paphosu za jedným a hlavným účelom – okúpať sa. Pri hľadaní najlepšej pláže juhozápadného Cypru som narazil na tri, ktoré viem odporučiť. Všetky tri majú svoje čaro v niečom inom.

  • SODAP Beach – pláž blízko luxusných hotelov, vrátane Hotela Alexandra Veľkého (naozaj impozantný), kde sa nachádza aj veľké parkovisko. Zložiť sa môžete na pohodlnom trávniku pod palmami, prípadne ísť až na piesočnú pláž s lehátkami a slnečníkmi. Pláž býva niekedy špinavšia od rias, ale jej luxusom je poloha, dostupnosť a moderné okolité vybavenie. Za mňa najlepšia pláž priamo v meste Pafos.
  • Coral Bay – toto už nie je priamo Paphos, ale susedné mesto Peyia, no dostanete sa sem pohodlne MHD č. 615. Ide o kvázi zátoku obkľúčenú útesmi do tvaru nepravidelného U. Kamene zachytávajú špinu a čaká vás tu čistá voda a dobré okolité vybavenie, hoci je turistickejšia. Kúpanie sa tu je však top.
  • Pláž Kafizis – Absolútny poklad a topka, o ktorej takmer nikto nevie a je ťažké ju nájsť aj na Google Mapách. Pokiaľ ju aj nájdete, ukáže vám fotky nie príliš atraktívnej kamennej pláže a o to viac je tento klenot skrytý. Už pri vstupe vás víta skutočne luxusný a gigantický hotelový päťhviezdičkový rezort Cap St Georges s top službami, kde sa často konajú svadby bohatých Britov.

    Čím je pláž výnimočná? Fotky klamú. Tvorí ju nádherný hnedobiely piesok, je extrémne čistá, pohodlné posteľové lehátka sú úplne zadarmo (v prípade, že si niečo objednáte - stačí aj fľaška vody) a je tu úplný pokoj. Pustia sem každého, aj ľudí bez ubytovania a tí si vychutnávajú pohľad aj na okolité úžasné skalné útesy dotvárajúce atmosféru miesta.

    Ten najdominantnejší som pracovne nazval Sfinga, jaskynnému útesu som zase dal meno Hlava nosorožca (pozrite si foto a pochopíte). Skutočne priam karibský luxus ukrytý na Cypre, ktorý mi vyrazil dych a pre mňa je krajšou európskou plážou asi len Blue Lagoon na ostrove Comino (Malta).

4 fotografie

Najkrajšia pláž celého Cypru

VEĽKÉ UPOZORNENIE: Pláž je síce 15/10, ale kúpanie tak 3/10. Ide o umelú pláž, ktorá vznikla na ostrých skalách, ktoré tvoria dno mora a priechod do časti, kde sa dá kúpať bez toho, aby ste do niečoho narazili, je trochu dlhší a náročnejší. Avšak keď to prekonáte a zaplávate ďalej, dáte aj kúpaniu sa známku 10/10.

Afroditina skala (v pozadí) je miestom, kde sa mala narodiť Afrodita.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Afroditina skala - stojí za návštevu? #

Najnavštevovanejšou atrakciou Pafosu (hoci leží kúsok dole od mesta) je fenomén zvaný Afroditina skala. O čo ide? Konkrétne mám na mysli skalu v origináli zvanú Petra tou Romiou. Legendárnu pamiatku nachádzajúcu sa pozdĺž juhozápadného pobrežia ostrova neďaleko Paphosu. Viete sa k nej dostať jednoducho – po diaľnici či bežných komunikáciách a určite tu nebudete jediní turisti.

Priznám sa, Afroditina skala ma neohúrila svojím vzhľadom. Avšak chápem, prečo sa z nej stal fenomén. Má totiž úžasný príbeh a symboliku. Ikonický skalný útvar úzko spájajú s bohyňou Afroditou, ktorá sa podľa legiend vynorila z morskej peny práve v blízkosti tohto miesta. Verí sa, že práve toto je to miesto, kde sa narodila Afrodita - grécka bohyňa lásky a krásy. Aj preto nesie krásny Cyprus prezývku Afroditin ostrov.

Aphrodite Rock je rozpoznateľný a obľúbený symbol Cypru. Legenda okrem iného hovorí, že oboplávanie skaly trikrát prinesie turistom šťastie a zabezpečí im večnú krásu. Napriek tomu nájdete viac návštevníkov, ako sa prechádzajú hore po skale, než by okolo nej plávali. Pravda je, že v okolí síce má kamenné pláže, kde sa môžete uležať, avšak príliš atraktívne nie sú.

Hovorí sa, že kto nebol pri Afroditinej skale, ako keby ani nebol na Cypre, už len z tohto princípu sem choďte a dajte vedieť, aký dojem vo vás zanechala.

Gurmánstvo a tipy na reštaurácie #

Čo ochutnať na Cypre? Aké sú miestne gurmánske špeciality? Prakticky si predstavte Grécko a máte to. Rozdielom je, že na Cypre si až tak „nefičia“ na gyrose. Určite však ochutnajte souvlaki, čo je vlastne jednoduché grilované mäso (kuracie/bravčové) na špajli s tzatziki či mäso v pita chlebe.

Špecialitou Cypru sú grilované klobásky shaftalia, syr halloumi či králičí guľáš. A rovnako tak aj fantastické morské plody – chobotnice, homáre, krevety či kalamáre. To je to, čo tu naozaj chcete vyskúšať. A aké sú najlepšie reštaurácie v Pafose? V priebehu týždňa som ochutnal jedlo vo viacerých z nich a tiež som urobil výber TOP 3.

3 fotografie

Cyprus a gurmánstvo

  • Jimmy’s Killer Prawns – medzinárodná sieť reštaurácií, avšak tu na Cypre sú morské plody, na ktoré sa špecializujú, také lahodné, akoby ich priamo vytiahli z mora tesne predtým, než vám ich naservírujú. Naozaj výborne navarené jedlo a ja vám odporúčam ochutnať tu kalamáre – grilované a pražené na jednom mix tanieri.
  • Melania Restaurant – nachádza sa neďaleko prvej spomenutej. Typická grécka reštaurácia, kde chutí mäso a morské plody či moussaka minimálne tak dobre ako v pevninskom Grécku.
  • Dolce Vita Ristorante Italiano – hľadajte ju blízko Coral Bay. Ideálna, ak hľadáte zmenu od typickej stredomorskej kuchyne. Lasagne a cestoviny tu chutia tak, že sa priam teleportujete do Bologne.

Požičanie auta na Cypre a šoférovanie #

Čo sa týka dopravy na Cypre, autobusové spojenia fungujú, ako majú, avšak odporúčam požičať si auto. Takto toho uvidíte jednoznačne najviac. Ide o lacnú záležitosť, požičanie auta vás vyjde na cca 30 eur na deň a benzín je tu tak o 20 centov lacnejší ako na Slovensku.

Keď si požičiate auto, určite vás upozornia, že nie je dovolený off-road či safari. Napriek tomu aj v týchto končinách uvidíte mnoho požičaných áut. „Škrabance nevadia, veď ide o požičané auto,“ povie mi domáca, keď mi odovzdáva auto a, skutočne, pri odovzdávke naspäť riešia len vážne škody a keď žiadnu neuvidia, odblokujú vám zablokovaný depozit.

Vodiči na Cypre mi prišli byť ohľaduplní, s „trúbiacou kultúrou“ som sa stretol len v Nikózii pri tureckej časti. Na cestách sa mi zdalo, že bolo viac požičaných áut než domácich. Dá sa to ľahko rozoznať – požičané autá majú červenú ŠPZ kým domáce majú bielu.

Pozor, šoféruje sa vľavo. Cyprus bol kolóniou Británie ešte v roku 1960 (od roku 1878) a v tom čase domácim „správcovia ostrova“ ukázali, že šoférovať treba vľavo. Aj po docielení nezávislosti sa Cyprus „neprepol“ na pravú stranu, avšak nie je to nič zložité.

Zaujímavosť: Parkovanie na Cypre je skutočne jednoduché a lacné. Stiahnite si aplikáciu Paphos Parking, kde zaplatíte podľa toho, akú dlhú dobu si zvolíte (obvykle sa platí euro za dve hodiny). Ak nahádžete drobné do automatu, platíte rovnakú sumu.

Najlepšia turistika na Cypre #

Cyprus má mnoho nádherných prírodných miest, v ktorých si prídu na svoje milovníci turistiky a aktívneho pohybu. Či už v Paphose alebo v širšom/ďalekom okolí. Možností turistiky je nesmierne veľa a ja odporúčam dopriať si v ranných hodinách trochu aktívnej poznávačky a potom oddychovať pri mori.

Kaňon Avakas - prírodný klenot Cypru

Prvé z miest, ktoré odporúčam navštíviť. Roklina či kaňon Avakas leží ešte kúsok za mestom Peyia. Dopravou zopár km po prašných cestách sa dostanete na parkovisko priamo k vstupu do Avakas a začne sa, podľa mňa, najkrajšia cyperská prechádzka.

Ide o túru 4 km tam a 4 km naspäť. Zeleň a chránenú endemickú flóru zrazu doplnia mékajúce kozy horské, ktoré sú tu na každom rohu. Vôbec nie sú plaché a môžete sa k nim priblížiť naozaj blízko. Samozrejme, používajte sedliacky rozum a príliš nekričte či nerobte prudké pohyby. Inak si budete vychutnávať úžasné pohľady a môžete si spraviť fotku ako ja.

8 fotografií

Avakas - najkrajšia cyperská túra

Steny rokliny sa zrazu zužujú, rieka steká pomedzi kamene a z chôdze je zrazu brodenie. Zoberte si pevnú protišmykovú obuv, hoci sa aj tak poriadne namočíte. No to, čo uvidíte, bude stáť za to. Avakas Gorge pripomína americký Antelope Canyon, hoci bez oranžovo-červeného nádychu, no je nemenej zaujímavý a neraz vás bude prenasledovať pocit, že vám padá skala na hlavu. Je to však len ďalšie z diel prírody.

V rokline sa však vyformovali úžasné kaňonovité tvary, popadané obrovské skaly sa usporiadali do (ne)logických celkov a celkovo ide o úžasné prírodné miesto. Verím, že z neho budete ohúrení rovnako ako ja, reálne som tu fotil pomaly každých 10 metrov.

3 fotografie

Cyprus a horské kozy

Afroditina trasa - kúpele a koraly

Národný park Akamas je najzápadnejším bodom celého Cypru. Tu nájdete veľa turistických trás, ale odporúčam Afroditinu. Začnete pri jej kúpeľoch, kde sa podľa legiend táto cyperská bohyňa okúpala (pozor, do vody vkročiť nemôžete) a pokračujete jemným stúpaním cez nespevnené trasy k vyhliadkam na koralové útesy a neuveriteľne krásne priezračné lagúny.

5 fotografií

Afroditina trasa

Čím ďalej idete, tým sú výhľady krajšie a vidíte zátoku, ktorá zhora naozaj pripomína jednu z koralových bariér a kotvia v nej luxusné jachty boháčov. Aby toho nebolo málo, aj tu vám cez cestu prejdú horské kozy, ale aj jašteričky, ktorých sa nebudete vedieť nabažiť.

Celá trasa má podľa internetových údajov 7,7 km dĺžku, no hodinky zaznamenávajúce dĺžku trasy namerali až 10 km.

Najvyšší vrch Cypru - trasa okolo a výhľady

Výborným turistickým hostpotom je dedinka Troodos prakticky v strede gréckeho Cypru. Vidíte na najvyšší vrch ostrova – Olympos (1 952 m.n.m.), okolo ktorého vedie kratšia trať Artemis a dlhšia Atalanti. Odporúčam druhú, hoci je dlhšia (13,5 km, no podľa mojich meraní aj 16 km), no výhľady, ktoré vás budú sprevádzať, budú absolútnou topkou.

5 fotografií

Atalanti Trail

V diaľke uvidíte pitoreskné dedinky v kopci Pano Platres a Pedoulas. Do toho najvyššie kopce a hory ostrova i rozľahlý zelený Paphos Forest. Na kopci Olympos je meteorologická stanica a hore vedie lanovka. Určená je prioritne pre lyžiarov. Áno, málokto to vie, ale Cyprus je (rovnako ako Kréta a Sicília) spomedzi stredomorských ostrovov lákaldom aj pre lyžiarov.

Cestou nenatrafíte na horské kozy, ale určite poteší pohľad na borievku, ktorá je stará odhadom až 800 rokov. Okolitá príroda je naozaj krásna a pokiaľ máte bezoblačné slnečné počasie, vidíte až do Paphosu. Zároveň upozorňujem, aby ste si aj v lete zobrali tenkú mikinu. Môže tu byť chladnejšie pre vyššiu nadmorskú výšku.

Kde v Paphose sa ubytovať?

Hotel Alexandra Veľkého – Cyperský luxus, za ktorý by sa ani legendárny dobyvateľ nehanbil. Trávnaté aj piesočnaté pláže, výborný bazén, top služby za primeranú cenu. A to všetko v štvorhviezdičkovom hoteli rovno na pafosskej promenáde.

Elysium - ešte lepší tip pre tých, ktorí preferujú pokojnejšie okraje miest. Skutočne blízko Hrobiek kráľov sa nachádza päťhviezdičkový rezort s výbornou atmosférou a výhľadmi na západ slnka. Luxusný rezort má pre hostí pripravené aj kvalitné reštauráce s jedlami medzinárodnej, stredomorskej, miestnej, ale aj talianskej či japonskej kuchyne a v BUBO ho skrátka milujeme.

Druhý spomenutý hotel nájdete v doplnových službách pôsobivého zájazdu Grécko a Cyprus.

6 fotografií

Najluxusnejší hotel Paphosu - Elysium

Výlety do okolia Paphosu #

Kam ešte okrem turistických trás vyraziť, ak sa nachádzate v Paphose? Aj tu vám dám zopár odporúčaní.

Adonisove kúpele

Populárna atrakcia, ktorá sa prezentuje ako vodopád skrytý v hlbokej džungli na štýl Bali. Hoci nie je malý vodopádik padajúci do mini jazera taký impozantný, miesto má nádych exotiky a dá sa tu výborne okúpať a schladiť. Hore sa dostanete najskôr na štvorkolkách a pred vstupom sa za lístok platí 10 eur.

Akrotiri - nádych Británie, histórie a soľného jazera

Akrotiri je jedno z dvoch britských zámorských území na Cypre. Briti tu majú svoju vojenskú základňu. V baroch a reštauráciách viete platiť librami, vidíte tabuľky „British army forces“, úžasne vyzerajúce vojenské ihrisko pod skalou, ale aj soľné jazero, kde sa v zimných mesiacoch vyskytujú plameniaky či peknú pláž Kourion Beach obkľúčenú útesmi (pozor, obvykle je tu veľmi veterno).

Kourion je aj tunajšie archeologické nálezisko, ktoré patrí medzi najkrajšie na Cypre, takže opäť niečo pre fanúšikov architektúry a histórie.

Limassol

Prakticky okamžite za Akrotiri. Limassol je najmodernejšie cyperské mesto a podľa mňa až zbytočne moderné. Sídla tu majú viacerí podnikatelia, ktorí sa z neho snažia spraviť (aspoň zdanlivo) cyperský Dubaj. Množstvo moderných budov a stavaných mrakodrapov vás naozaj prekvapí.

Polis - skromné severné mestečko

Cyperské mesto, kde nie sú turisti? Skúste Polis. Výborné východisko k Afroditiným kúpeľom, ale tiež je tu mnoho pamiatok, výborná zmrzlina a pekné pláže. Pozrite si fotogalériu, kde som zhrnul, čo všetko Polis ponúka.

5 fotografií

Nenápadný Polis

Troodos - miesto pre turistov

A, ešte raz, určite sa vyberte do Troodos na poriadnu turistiku. Uvidíte trochu iný Cyprus ako všetci ostatní.

Výlet na východ Cypru a TOP miesta #

Pokiaľ vám nevadia dlhšie presuny (cca 200 km), zamierte až na juhovýchod ostrova, ktorý tiež ukrýva mnoho krás a podľa mnohých je okolie mesta Larnaka ešte krajšie ako v prípade Paphosu. Osobne sa mi Paphos páčil viac, avšak tu nájdete veľa skvostov a výlet sa oplatí.

3 fotografie

Larnaka, Cyprus

Larnaka

Brána na východný Cyprus. Mesto s unikátnou atmosférou a trochu iným nádychom Stredomoria. Kým západ Cypru je hornatý a lesný, východ je skôr plážový a útesový. Larnaka je výbornou bránou na druhú poznávačku ostrova.

Priveľa o Larnake písať nebudem, keďže ju vynikajúco zmapoval môj kolega a jeden z top BUBO sprievodcov Tomáš Kubuš vo svojom blogu Larnaka – tipy a čo vidieť.

Ak hľadáte peknú pláž a veľa turistickej zábavy, určite si urobte výlet po južnom pobreží do Aiya Napy.
Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

Ayia Napa - najhľadanejšia pláž

Letovisko a rezort, ktorí hľadajú všetci tí, ktorí nechcú priveľa objavovať, iba sa chcú „vylehniť“ na pláži a užívať si na najlepších plážach a pri úžasnom mori. Ayia Napa, to sú najkrajšie pláže Cypru. Či už Glyki Nero Beach, Pantachou Beach alebo Loukkos Tou Mandi.

Dlhé pláže, ktorých piesok sa až belie, a tak viac pripomína Karibik, alebo aspoň Sardíniu. Je to ohurujúce. Hoci je pre mňa najkrajšou plážou Cypru Kafizis, uznávam, Ayia Napa má viac perfektných pláží ako Paphos a okolie a ak chcete len oddychovať, zamierte sem.

Most milencov. Najkrajšie miesto Cypru? Minimálne najromantickejšie určite áno.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Most milencov - najfotografovanejšie miesto Cypru

Najromantickejšie miesto Cypru? Miesto, ktoré je základom každého obrázku lákajúceho na Cyprus, hľadajte taktiež blízko Ayia Napa. Bridge of Lovers, alebo teda most Milencov, je jednou z najvyhľadávanejších atrakcií ostrova a parkoviská pred ním sú takmer plné. Úžasný útes, ktorý pripomína dnes už rozpadnuté morské oko na Malte.

Toto miesto je presne také pekné, ako sa o ňom píše a pravda je aj to, že tu nájdete desiatky párikov, ktoré sa bijú o to, kto si spraví romantickejšiu fotku. Aj s týmto miestom sa spája legenda.

Most zaľúbených vraj utvorili dvaja mladí milenci, ktorí nemohli byť spolu. Príbeh hovorí, že bohaté benátske dievča sa v čase politických nepokojov a konfliktov medzi Benátčanmi a Osmanmi zamilovalo do chudobného tureckého chlapca. Zaľúbenci nedokázali prekonať sociálne a kultúrne bariéry, ktoré ich rozdeľovali. Rozhodli sa však pre tajne stretnúť v morských jaskyniach neďaleko Ayia Napa.

3 fotografie

Most milencov pri Ayia Napa

Keď ich láska a túžba zosilneli, uzavreli dohodu o vytvorení mosta spájajúceho dve strany morských jaskýň. Hovorí sa, že manželia strávili veľa mesačných nocí starostlivým ukladaním kameňov a stavaním mosta v nádeji, že jedného dňa ho budú môcť spolu prejsť a budú navždy zjednotení.

Kým si však stihli splniť svoj sen, odhalili ich tajné stretnutie. Rodina dievčaťa bola pobúrená, chlapca zajali a odviedli. Dievča, ktoré nesmierne zarmútilo odlúčenie, sa vrhlo z mosta do mora a rozhodlo sa byť navždy so svojím milovaným. Od toho osudného dňa sa most stal symbolom večnej lásky.

Park sôch

Keď už ste pri Moste milencov, zamierte si to vyššie do otvoreného Múzea sôch. Je to zadarmo a aj keby nebolo, stálo by to za to. Archeologický park je nesmierne rozľahlý a na každých 5 metroch tu nájdete sochy od umelcov z celého sveta s rôznou podobou – bohov, tvárí, špecifických symbolov či hudobných nástrojov. Jedna socha krajšia ako druhá a do toho výhľady na najkrajšie more Cypru.

7 fotografií

Park sôch, Ayia Napa

Nevynechajte Nikóziu

Z Paphosu do Nikózie je to po diaľnici cca hodina a pol cesty. Lefkosia, ako ju nazývajú Gréci/Cyperčania, nie je ani zďaleka najkrajším hlavným mestom sveta. Avšak má špecifické čaro, ako žiadne iné mesto na svete. Toto je totiž rozdelené medzi dva štáty úplne bizarnými hranicami a ide o dva svety združené do jedného.

Nikózia ukrýva veľa zaujímavostí, o ktorých by sa dal napísať samostatný text a presne na to sa aj chystám, takže už čoskoro vám tipy na Nikóziu predstavím v blogu o metropole Cypru.

Nikózia - mesto rozdelené medzi dva svety. Avšak to je príbeh na inokedy.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Zhrnutie #

Paphos je vynikajúcou destináciou ponúkajúcou so svojím okolím všetky druhy zábavy. Pláže, útesy, miesta opradené legendami, archeologické a historické skvosty, kostoly aj mešity, hory, lesy, turistika v kaňone, úžasné diela prírody... To všetko je Paphos a k tomuto všetkému je jednou veľkou bránou.

Rovnako tak pravá stredomorská kuchyňa, ale aj luxus v podobe top hotelov a súkromných pláží, ktoré milujú britskí boháči, takže aj keď ste náročným cestovateľom, určite si tu prídete na svoje. Miestni sú milí a veci tu fungujú. Cyprus je zmeskou množstva kultúr na jednom malom mieste, čo vám ukáže už samotný Pafos a určite sa vám dostane pod kožu.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 4975

Mohlo by Vás zaujímať

Paphos, Cyprus - tipy na najlepšiu dovolenku Blog

Blog Paphos, Cyprus - tipy na najlepšiu dovolenku

Paphos či Pafos. Populárne letovisko, ktoré poznáme najmä ako bránu na západný Cyprus. Ponúknuť však toho dokáže oveľa viac. Zmesku kultúr,…

Viktor Háber 24 min. čítania
Larnaka - Brána na Cyprus Larnaka

Larnaka Larnaka - Brána na Cyprus

Cyprus je mimoriadne príjemná ostrovná krajina plná slnka. Vyberte sa do Larnaky, brány na Cyprus a objavte čím toto zaujímavé miesto žije. Viete…

Tomáš Kubuš 14 min. čítania
Cyprus si vybrala Afrodita, ťažko možno protestovať Blog

Blog Cyprus si vybrala Afrodita, ťažko možno protestovať

Pred mnohými a mnohými rokmi sa z mora na južnom pobreží magického ostrova zrodila Afrodita, bohyňa lásky a krásy. Dodnes ovplyvňuje životy žien a…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Cyprus, Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2528 3160€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.