Atény inak - mesto nielen pre bohov

Prehliadka

Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto bohov a bohyňa Aténa nad nimi drží svoju ochrannú ruku už celú večnosť. Čo všetko vie ponúknuť mesto a jeho okolie okrem dejepisu a mýtov?

Atény Počasie

oblačno

oblačno

21°C

Predpoveď 17.Apr

Východ slnka 06:46

Západ slnka 20:02

Aténa si svoje patrónstvo nad mestom vybojovala v súťaži s bohom Poseidónom. Podľa bájky, keď sa obaja bohovia uchádzali o patrónstvo nad mestom, Poseidón ukázal svoju moc zasadením trojzubca do zeme, čím vytvoril prameň slaného mora. Aténa na druhej strane zasadila olivovník, ktorý poskytoval olej a drevo na stavbu domov a lodí. Bohovia sa obrátili na obyvateľov mesta, aby rozhodli, ktorý dar je viac prospešný pre mesto a obyvatelia sa rozhodli pre olivovník.

Aténa sa tak stala patrónkou mesta Atény a olivovník sa stal jeho symbolom. Našťastie, Aténa nedokázala toto úžasné mesto udržať dlho od zvedavých očí ľudí z celého sveta a hlavné mesto Grécka, ktoré leží v južnej časti Balkánskeho polostrova, vám ukáže, že vie ponúknuť viac ako len históriu a architektúru.

V BUBO milujeme Grécko a jeho historické a gurmánske špeciality. Výnimočná krajina má hlavné mesto s rovnakým prívlastkom. V tomto blogu vám chceme predstaviť Atény trochu inak, netradične.

Blog začíname pohľadom na Akropolu z námestia Monastiraki.
Foto: Angelika Machová — BUBO

Kávopiči #

Grécko je čoraz viac obľúbenou destináciou práve pre tie novoobjavené atribúty, ktoré dnešná uponáhľaná spoločnosť vyhľadáva - zábava, oddych, gastronomický zážitok a príroda. Vďaka gréckej náture budete mať skutočne pocit, že ponáhľať sa nemá zmysel, že vypiť kávu je jediný dôvod pre život a oddych je zásluha za život.

Gréci sú skutočne známi ako ,,kávičkári” a ich najobľúbenejšou časťou dňa je práve posedenie s priateľmi a rodinou pri káve, ktorá sa pripravuje v malom hrnčeku s dlhou rukoväťou, ktorý sa nazýva briki.

Káva s cukrom (naozaj množstvom cukru - Gréci majú predsa radi sladký život) sa zvykne niekedy pripravovať na rozpálenom piesku, pričom sa vytvára intenzívna aróma a chuť. Takto pripravovanú kávu viete ochutnať napríklad v Taf Coffee priamo v historickej časti Monastiraki a ich kávový ceremoniál je jedinečný zážitok, nielen gurmánsky.

Najromantickejšie výhľady na Atény #

Východ, ale aj západ slnka na jednom z najromantickejších miest v Aténach s najlepším výhľadom na mesto, vie ponúknuť kopec Lycabettus, s ktorým sa rovnako ako s každým miestom v Aténach spája príbeh. Lycabettus bol pôvodne menovaný ako "Lykavittos", čo v preklade znamená "vlčí pahorok". Podľa legendy sa tu ukrývali vlky, ktoré napádali dobytok v okolí. S plynutím času sa pôvodný názov menil a posúval sa k súčasnej forme "Lycabettus".

Kopec Lycabettus je jedným z najvyšších bodov v Aténach s výškou 277 metrov nad morom a ponúka úchvatný výhľad na mesto. Nachádza sa v mestskej časti Kolonaki a je obľúbenou turistickou atrakciou aj medzi miestnymi obyvateľmi. Na vrchol kopca sa dá dostať pešo alebo pomocou lanovky, ktorá vedie z jeho základne. Na jeho vrchole nájdete Kaplnku sv. Juraja z 19. storočia a na jeho úpätí malebné zákutia - napríklad námestie Deksamenis v časti Kolonaki.

Romantický výhľad na západ slnka z kopca Lycabettus.
Foto: Angelika Machová — BUBO

Akropola ako jedna z najnavštevovanejších pamiatok Atén sa dá zažiť aj inak - s noblesou a romantikou. Preto, ak budete chcieť nájsť najkrajšie výhľady na Akropolu, môžete skúsiť zablúdiť na kopec Philopappos, ktorý je známy aj ako pahorok múz a ponúka nejeden skvelý výhľad na tento historický skvost Atén, ale aj na skvelú panorámu Saronského zálivu. Nájdete tu množstvo umelcov, ako aj divadlo Dora Stratou, ktoré je používané pre predstavenia tradičného gréckeho tanca, a tak môžete okúsiť aj trošku umenia, hudbu a ľudové zvyky.

Útek z ruchu veľkomesta #

Únik do chládku počas rozpálených letných dní ponúka Botanická záhrada, v ktorej objavíte exotickú prírodu nielen z Grécka, ale aj zo zahraničia na rozlohe 5 hektárov. Založili ju v roku 1926 ako súčasť Aténskej univerzity a stále slúži pre študentov v oblasti botaniky ako vzdelávacie centrum.

Historické múzeum tu obsahuje viac ako 6 000 exponátov a v skleníku nájdete viac ako 4 000 druhov rastlín. Je to aj miesto, kde môžete naraziť na rôzne skupiny ľudí, ktorí spoločne rozvíjajú svoje záľuby ako napríklad spev alebo jogu. A tak sa vám často môže poskytnúť neopakovateľný zážitok spoznania miestnej kultúry.

6 fotografií

Známe pamiatky Atén - 1. časť

Nádych gréckeho ostrova #

Večerná prechádzka najznámejšou časťou starého mesta - Plaka - vám ponúkne nielen pohľad na úžasne pamiatky s nádychom histórie, ale aj biele domčeky s modrými strechami, ktoré sú typické hlavne pre grécke ostrovy. Toto miesto pretkané históriou vám dá dôvod na stratenie sa v labyrinte fotogenických uličiek s veľkým množstvom antikvárnych pokladov, ponúkaných na každom rohu.

Reštaurácie, ktorých čašníci vám budú vnucovať pocit hladu, vás pravdepodobne nalákajú na niektoré z typických jedál - napríklad tradičné zapekané jedlo Balkánu musaka, avšak pre prípad, že máte chuť len po niečom chmatnúť po ceste, môžete zvoliť aj Souvlaki - takzvaný grécky fastfood.

4 fotografie

Aténske pitoreskné uličky

Olivový olej či hľadanie tekutého zlata #

Grécky olivový olej je aj u nás na Slovensku už známy pojem a v Grécku je to súčasť kultúry a stravy. Olivový olej nájdete doslova na každom rohu, keďže Grécko patrí medzi jeho najväčších producentov a vyprodukuje 280 000 ton ročne. Takmer každé tradičné jedlo obsahuje olivový olej.

Napríklad známy grécky šalát, špecialita Dolmades (listy viniča alebo kapusty plnené ryžou, bylinkami, korením a opečené) je tiež poliata týmto tekutým zlatom.

Pre Grékov je olej nad zlato a oni sú na svoju kvalitnú produkciu patrične hrdí. Najlepší olej určite v Aténach nájdete na tradičnom centrálnom trhu v Aténach, kde ho môžete kúpiť od poctivých výrobcov, ktorí vám isto radi urobia ochutnávku oleja s prívlastkami od extra panenského, prémiového, organického až po arómou bohatého olivového oleja.

Zaujímavosťou je, že každá jedna zo siedmich mestských častí usporadúva niektorý deň v týždni svoje miestne trhy, kde môžete nakúpiť všetko od čerstvej zeleniny, ovocia, vajec, až po domácky vyrobené víno.

Viac o Grécku a jeho ostrovoch sa dočítate v BUBO blogoch:

Zábava pre každého #

Fanúšikov zábavy vedia Atény prekvapiť aj atrakciami. Allou Fun park - miesto zábavy a radosti - je atrakciou pre všetky vekové kategórie a je známy ako najväčší zábavný park v juhovýchodnej Európe, rozprestiera sa na ploche 60 000 metrov štvorcových.

Prekvapí vás technologicky pokročilou zábavou, ktorá predstavuje virtuálnu realitu, interaktívne zážitky a počas celého roka sú tu organizované tematické akcie všetkých ročných období.

Okrem horských dráh, kolotočov, vodných atrakcií, tu nájdete aj reťazový kolotoč, ktorý poskytuje úžasný pohľad na Atény z vrchu. Ak ste teda fanúšikom práve takejto zábavy, tento park vám ju zaručene vie ponúknuť.

5 fotografií

Známe pamiatky Atén - 2. časť

Skutočná tvár Atén? #

Atény, ako každé veľkomesto, majú aj svoju skrytú tvár. Pre toto mesto je jednoznačne najviac kontroverznou časťou štvrť Exarchia, ktorá je známa pre svoju alternatívnu a provokatívnu atmosféru. Táto časť je domovom obzvlášť pre študentov, aj vďaka svojej polohe blízko Aténskej univerzity.

Pre tých, ktorí sa zaujímajú o architektúru, sa v štvrti nachádza mnoho neoklasicistických a art deco budov, ale klenotom štvrte je veľký modrý bytový dom, ktorý však už viac nie je modrý.

Svoju prezývku prevzal z počiatočnej tmavomodrej farby jeho fasády, ktorú vybral maliar Spyros Papaloukas. Ak máte radi nástenné umenie a grafity alebo ak to nemôžete vystáť, nájdete ich veľa v Exarchii, kde je každá budova považovaná za plátno a nič nie je posvätné.

Dokonca ani dobré graffiti umenie, ktoré je často znehodnotené tínedžermi, ktorí prídu z predmestia so sprejmi v rukách označiť každý centimeter tejto štvrte Atén v bezduchej prosbe, aby niekto, ktokoľvek, rozpoznal, že existujú.

4 fotografie

Večerné a nočné Atény

Politické plagáty oznamujúce štrajky a demonštrácie súťažia s hudobnými plagátmi o priestor. V časti Exarchia nájdete obchody s bylinkami, zdravú výživu, rýchle občerstvenie a mnoho obchodov s počítačmi, ako aj obchody s potravinami, galérie rámovania, trhy, lekárne a také obchody, ktoré nájdete v inej časti Atén.

Čo však nenájdete inde v Aténach, je atmosféra, ktorá sa nesie v uliciach práve pre horkokyslú slávu spôsobenú policajným násilím v minulých rokoch, ktorým sa Exarchia preslávila.

Med a vôňa tymianu #

Približne 6 kilometrov juhovýchodne od centra Atén sa nachádza miesto, kam Aténčania chodia hľadať nádhernú prírodu a útek z reality. Turisti, horolezci, ale aj milovníci krátkych prechádzok dokážu v 16 kilometrov dlhom pohorí Hyméttos nájsť zaujímavé miesta a aktivity.

Pohorie Hyméttos je známe medom s vôňou tymianu. Je pokryté krásnym borovicovým lesom, impozantnými jaskyňami, historickými kláštormi a množstvom značených chodníkov.

Je to tiež nádherná oblasť na pozorovanie vtákov, lebo priťahuje pôsobivé množstvo druhov vtákov. Hora obsahuje aj rôzne pozorovacie miesta. Ak vyleziete zo strany mesta, budete môcť jasne vidieť prístav Pireus.

Vystúpte na vrchol a uvidíte letisko na druhej strane. Aj keď ide o chránenú oblasť, kde je zakázané stavať, ťažiť drevo, v 80. rokoch minulého storočia sa na vrchole hory týčilo množstvo obrovských mediálnych antén.

Smerujeme do vodného raja.
Foto: Mirka Zelizňáková — BUBO

Rozmanitá riviéra #

Aténska riviéra, ktorá začína od jazera Vouliagmeni, je jedinečnou turistickou destináciou pre každého Gréka alebo cudzinca, ktorý navštívi hlavné mesto krajiny. Prírodné, archeologické a kultúrne zaujímavosti regiónu pozývajú na ich objavovanie.

Hoci Atény nie sú spojené s nebesky modrými vodami a krásnymi plážami, tieto klenoty sú ukryté prekvapivo blízko a zaručene sa ich oplatí objaviť. Pláž Voula, ktorá sa nachádza menej ako 1 hodinu od centra Atén, je jednou z najobľúbenejších pláží na predmestí tohto mesta. Je súčasťou Aténskej riviéry a nachádza sa asi 18 km od mesta. Pri pobreží nájdete aj mnoho iných súkromných pláží a každý si tu nájde tú svoju obľúbenú.

Atény sú vďaka svojej skvelej polohe dokonalým miestom na objavovanie gréckej rozmanitosti vo všetkých smeroch. Kúsok od známeho, ale stále nie dosť prebádaného mesta nájdete nielen pláže, ale aj miesta skvelé na turistiku a objavovanie miestnej kultúry.

#

Vouliagmeni

Jazero Vouliagmeni v srdci Aténskej riviéry je ukrytým pokladom prírody Attiky. Má približne 50 metrov v priemere a jeho hĺbka sa pohybuje od 30 do 40 metrov. Teplota vody je približne 22 stupňov Celzia, čo je teplota termálnej vody. Tento vzácny geologický fenomén, ktorý sa nachádza v idylickej krajine, čaká na svoje objavenie.

Brakické vody jazera, ktoré sa neustále dopĺňajú morom a podzemnými termálnymi prameňmi, ponúkajú prírodný a jedinečný zážitok z termálnych kúpeľov. Impozantná skala, termálne vody, labyrint podmorských tunelov a bujná vegetácia vytvárajú jedinečný geologický fenomén. Mnoho ľudí prichádza sem na kúpanie v prírodnom termálnom jazere a vychutnávanie si scenérie a pokojnej atmosféry.

Jazero je tiež obľúbené miesto na potápanie sa, pretože v jeho vode sa nachádza množstvo rôznych druhov rýb a iných vodných živočíchov. Dnešná podoba jazera vznikla po páde strechy jaskyne v dôsledku erózie, spôsobenej vysokou teplotou tečúcej vody. Jazero je súčasťou gréckej národnej siete NATURA 2000 a ministerstvo kultúry ho považuje za miesto výnimočnej prírodnej krásy.

Vodný raj jazera Vouliagmeni hostí vo svojich zelených vodách množstvo jedinečných organizmov. Jeho vodný svet obýva aj rybičky Garra rufa, známe ako Doktor Ryba, ktoré ponúka peeling pokožky. Okrem tejto procedúry je Jazero Vouliagmeni známe svojimi liečivými účinkami na zdravie, pretože voda obsahuje minerály a stopové prvky, ktoré majú pozitívny vplyv na telo. Je to miesto, kde si návštevníci môžu vychutnať kúpele a masáže s termálnou vodou a využiť jej liečivé účinky na pokožku a telo.

Atény, to sú aj pekné pláže a more.
Foto: Mirka Zelizňáková — BUBO

Pistáciový ostrov #

Ostrov Aegina je jedným z najznámejších ostrovov v Saronskom zálive a nachádza sa len zopár kilometrov od Atén. Ostrov je známy pre svoje historické a kultúrne dedičstvo, krásne pláže, pestrofarebné domy a slávne orechy pistácie.

Aegina má bohatú históriu a bola jedným z prvých miest v Grécku, ktoré bolo osídlené. V antike bola Aegina slávnym centrom obchodu a zemepisných štúdií. Na okraji nájdete pôvabné dedinky s osobitým tradičným charakterom, ako sú Agia Marina, Perdika, Souvala, Kypseli, Agii a Vagia. Aegina je tiež známa pre svoje krásne pláže s jemným pieskom a krištáľovo čistou vodou, ktoré sú obľúbené nielen medzi turistami, ale aj medzi miestnymi obyvateľmi, ktorí ho zvyknú navštevovať hlavne počas víkendov.

Najznámejšie pláže na Aegine

Sú to Agia Marina, Souvala a Marathonas. Turisti si môžu vychutnať kúpanie, šnorchlovanie alebo sa vydať na vodné športy, ako je napríklad kajakovanie a windsurfing. Ostrov Aegina je tiež domovom pre slávnu orechovú pistáciu, ktorá je známa pre svoju kvalitu a chuť a považuje sa za jednu z najkvalitnejších na svete. Pistácie sú dôležitým hospodárskym odvetvím ostrova, pričom prvýkrát boli vysadené a pestované vo veľkom až v polovici 19. storočia.

Pistáciový strom, ktorý pochádza z Iránu, prvýkrát priviezli na ostrov a grécku pevninu v roku 1860 a stromy prekvitali v stredomorskej klíme a jedinečnom teréne Aegina. Pistácie sú používané v gréckej kuchyni ako ingrediencia v rôznych jedlách, ako aj ako samostatné občerstvenie. Turisti môžu navštíviť miestne obchody a trhy, kde si môžu zakúpiť miestne pistácie a iné tradičné grécke produkty z nich vyrobené.

4 fotografie

Atény a more

Nedotknutá príroda na skok od Atén #

Raj pávov a jeleňov necelú hodinu loďou od Atén v Saronickom zálive je známy aj ako ostrov Moni. Je to ostrovček blízko juhozápadného pobrežia ostrova Aegina. Leží medzi ostrovom Aegina a Agistri. Prispieva k nádhernej scenérii západu slnka, ktorá do Aeginy každoročne priťahuje státisíce turistov. Je to malý, neobývaný ostrov, ktorý sa stáva obľúbeným miestom pre turistov, ktorí hľadajú oddych a relaxáciu v prírode.

Ostrov Moni má približne 1,5 km² a je pokrytý lesom, ktorý poskytuje príjemný chládok a úkryt pred slnkom. Na ostrove sa nachádza krásna pláž s jemným pieskom a krištáľovo čistou vodou, kde si návštevníci môžu vychutnať kúpanie a šnorchlovanie.

Ostrov Moni je tiež známy svojou nezvyčajnou faunou, pretože na ňom žijú rôzne druhy vtákov a zvierat, ktoré sa obvykle nevyskytujú v mestskom prostredí. Medzi najznámejšie druhy patria srnky, králiky, divé kozy a pávy, ktoré sa voľne pohybujú na pláži a ponúkajú vám skvelý zážitok a priestor na úžasné fotografie. Pre tých, ktorí majú radi turistiku, ponúka ostrov rôzne trasy pre pešie túry, ktoré vedú cez krásne lesy a ponúkajú nádherné pohľady na okolitú prírodu a more.

Návšteva ostrova Moni je ideálna pre tých, ktorí sa chcú vzdialiť od rušného mestského prostredia a vychutnať si krásu prírody a jej pokoja. Ostrov je dostupný len loďou a je obľúbeným miestom pre turistov aj pre miestnych obyvateľov.

Angelika Machová

Angelika Machová

Angelika Machová

Letecká inžinierka, ktorá má aj vďaka svojmu vzdelaniu neutíchajúcu túžbu lietať po svete. Napriek svojej útlej postave poskytne pocit bezpečia a bez problémov vymení aj defekt. Nebojí sa prijať žiadnu výzvu života, o čom svedčia aj cestovateľské príbehy z New Yorku, Grécka, rozprávkového Maroka, ale aj exotickej Brazílie, ktoré rada rozpráva. Ako školený somelier a milovník vína vám dokáže odporučiť to najlepšie víno ku každému gurmánskemu zážitku a naučí vás ako vnímať veci aj inými zmyslami ako očami. BUBO ju presvedčilo prijať prácu sprievodkyne nielen vďaka spoločnému zameraniu na lovenie zážitkov na cestách, ale aj exkluzivitou destinácií, ktorej sa ťažko odoláva.

Zo zájazdu:

Angelika Machová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2852

Mohlo by Vás zaujímať

Atény inak - mesto nielen pre bohov Atény

Atény Atény inak - mesto nielen pre bohov

Báje a rozprávky, mytológia a história, architektúra a demokracia - to sú prívlastky, ktoré si každý spája s Gréckom. Atény sú známe ako mesto…

Angelika Machová 11 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Delfská veštiareň - pupok antického sveta Blog

Blog Delfská veštiareň - pupok antického sveta

Delfy. Najznámejšia veštiareň starovekého sveta, ktorú navštívili takí velikáni histórie ako Alexander Macedónsky, Sokrates či aténsky stratég…

Dominika Ladecká 12 min. čítania
Mykény - rodisko kráľa Agamemnóna Mykény

Mykény Mykény - rodisko kráľa Agamemnóna

Mykény - mesto, ktoré údajne založil sám bájny hrdina Perseus. Mesto, ktoré dalo názov jednej celej etape gréckych dejín a ktoré si dokázalo…

Dominika Ladecká 10 min. čítania
Ako byť šťastný? Blog

Blog Ako byť šťastný?

Ktorá je najšťastnejšia krajina sveta? Čo som sa o šťastí dozvedel na svojich cestách a naučil od iných národov? Prekvapujúce inšpiratívne zistenia…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Trójska vojna Blog

Blog Trójska vojna

Trójska vojna nie je jediný konflikt, ktorý sa v období antického Grécka udial. Prečo teda práve táto vojna mátala hlavy mnohých, aj významných…

Adam Štrba 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2396 3195€
K

Európa  

Cyprus, Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2528 3160€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2536 3170€
K

Európa  

Grécko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1744 2325€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.