La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

Prehliadka

La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3 700 m.n.m., v údolí riečky Choqueyapu, obklopené 5 a 6-tisícovými zasneženými štítmi Chacaltaya a Illimani. Mesto, ktoré vybralo National Geographic ako jeden z 10 mestských divov sveta. Ešte stále váhate?

La Paz Počasie

slabý dážď

slabý dážď

16°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 06:43

Západ slnka 18:17

Dážď 0.26mm

Okolo jazera Titicaca a smerujeme do mesta La Paz.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Cesta do La Paz #

Ak budete cestovať po Peru s BUBO a vydáte sa aj okolo jazera Titicaca, určite si odskočte aj do Bolívie. Minimálne do La Pazu, je to naozaj na skok. Máte na výber hneď dva hraničné prechody, Desaguadero a Copacabana (áno, rovnaký názov ako nesie najslávnejšia pláž v Rio de Janeiro).

Výstupná pečiatka z Peru, vstupná pečiatka do Bolívie a už aj vymeníme prvé bolivianos (kurz približne 7,5 BOB za 1 EUR). Od hranice to máte ešte zhruba 110 km smerom na východ. Na tento presun si vyhraďte také 2-3 hodiny, v tomto prípade záleží od dopravnej situácie v meste El Alto.

Ak prídete lietadlom, celkom určite pristanete na medzinárodnom letisku El Alto, ktoré sa nachádza približne 13 km od centra La Pazu. Letisko sa so svojou nadmorskou výškou 4 061 m.n.m. pýši titulom „Najvyššie položené medzinárodné letisko na svete“. Do centra La Pazu odporúčame zobrať si z letiska taxi (cena okolo 70 BOB, doba jazdy cca 20 min).

3 fotografie

Hranice Peru-Bolívia

Mesto, celým názvom Nuestra Señora de La Paz (v preklade Našej Panny Márie mierotvornej), založené v roku 1548 na území Horného Peru (historický názov pre Bolíviu), leží na trase medzi Limou a Potosí - vtedajším najväčším mestom oblasti vďaka obrovským náleziskám striebra v okolitých baniach. Dnes je sídlom vlády a prezidenta Eva Moralesa, mesto s počtom obyvateľov takmer 800 000 vytvára spolu s mestom El Alto zónu s počtom obyvateľov až vyše 2,3 milióna.

Doprava v meste La Paz #

Ešte predtým, než vstúpite do samotného mesta, treba vedieť základné informácie o tom, ako tu funguje doprava. V La Paze nehľadajte verejnú dopravu v podobe autobusov. Na uliciach uvidíte jazdiť stovky mikrobusov, ktoré ako "colectivos" jazdia po celom meste a zabezpečujú tento typ presunov.

Starajú sa o prepravu z centrálnych častí mesta na periférie, majú svoje trasy a zastávky. V chaotickom La Paze veľakrát aj krátke zastavenie, napr. na červenú, vtedy cestujúci využijú, aby vystúpili alebo nastúpili. Mikrobusy sú často preplnené, preto na individuálne jazdenie po meste odporúčame skôr taxi alebo rôzne aplikácie, napríklad Uber tu funguje výborne.

Doprava lanovkami

Špecifická forma dopravy tu. Lanovky sú dnes už neoddeliteľnou súčasťou La Pazu a nie kvôli neprehliadnuteľným lanovým dráham pri každom výhľade na mesto. Viete si predstaviť ideálnejšiu prepravu v meste, ktoré leží v údolí rieky Choqueyapu? Systém lanoviek, MI Teleférico (v preklade Moja lanovka), je najdlhším svojho druhu na svete (viac ako 30 km lanových dráh) a je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov.

Sú v prevádzke od mája 2014 a spustených je aktuálne desať dráh. Navyše, La Paz ako prvé mesto na svete spustilo svoje lanovky ako nosný systém verejnej dopravy (a nie iba ako doplnok k iným formám, ako to býva v iných mestách).

Jedna jazda stojí 3 bolivianos (cca 0,40€) a je to veľký zážitok. Denne sa lanovkami prepravujú tisíce ľudí, ktorí cestujú medzi mestom El Alto a La Pazom, a pritom prekonávajú výškový rozdiel až do 400 metrov.

Lanovky pri farebných bolívijských domčekoch.
Foto: Katarína Foltánová — BUBO

Prehliadka čarovného La Paz - čo vidieť #

V BUBO začíname prehliadku najvyššie položeného hlavného mesta sveta na Mercado de las Brujas (v preklade Trh čarodejníc) - na ulici Calle Linares. Nájdete tu rôzne stánky, v časti od ulice Calle Santa Cruz skôr ezoterického/duchovného zamerania, ako napr. výrobky z koky, rôzne mastičky, časti lám a iné.

V druhej časti ulice, na križovatke s ulicou Sagarnaga, nájdete skôr obchody so suvenírmi, typickými bolívijskými hudobnými nástrojmi, atď. Na prehliadku tu potrebujete čas cca polhodinu, pokiaľ máte v pláne nakúpiť toho viac, aj hodinu.

Pokiaľ by ste mali záujem neďaleko Trhu čarodejníc sa na ulici Linares 906 sa nachádza unikátne Múzeum koky. Dozviete sa všetko zaujímavé o koke - od sadenia cez zber až po rôzne účinky tejto andskej rastlinky. Ako bonus je možnosť zakúpiť si špeciálne cukríky z koky, ktoré výborne zaberajú aj na malátnosť z nadmorskej výšky a aj takto sa lepšie aklimatizujete. Múzeum sa nachádza až na konci dvora a je otvorené každý deň okrem nedele od 10.00 do 18.00 h.

Na križovatke s ulicou Sagarnaga odbočte doľava dole, až prídete na námestie Plaza San Francisco. Prichádzate do historického centra, na jedno z dvoch hlavných námestí. Na mieste, na ktorom mesto založili, dnes môžeme obdivovať baziliku Sv. Františka, prípadne aj kláštor, v ktorom sídli múzeum.

Na námestí sa pohybuje veľa ľudí, predávajú rôzne jedlo, napríklad hamburgery, sušené ovocie, kukuricu a iné. Napravo od múzea uvidíte veľké schody a za nimi bielu budovu tržnice s nápisom Lanza. Môžete tam kúpiť rôzne potraviny priamo od lokálnych predajcov, ale rovnako tak aj čerstvé ovocné šťavy. Na návštevu katedrály a tržnice si tiež vyčleňte zhruba polhodinu.

5 fotografií

La Paz - lanovka a výhľady

Druhé námestie a vládne budovy

V BUBO následne pokračujeme cez hlavnú cestu Avenida 16 de Julio. Už samotný prechod touto cestou je zážitok. Poznávacími znameniami sú desiatky mikrobusov, ktoré ako "colectivos" jazdia po celom meste a zabezpečujú verejnú dopravu. Prechádzame cez najrušnejšiu ulicu mesta a tentoraz stúpame. Majte na pamäti, že La Paz je mesto v kopcoch a je to poriadna sínusoida, raz idete hore a raz dole.

Ideme pomaličky, predsa len, ako spomínam, sme vo vysokej nadmorskej výške. Stúpame tri bloky hore po ulici Calle Genaro Sanjines. Prichádzame na križovatku s ulicou Calle Comercio (odbočíme vpravo), obchodnou ulicou, ktorá nás dovedie až na námestie Murillo. Druhé z dvoch hlavných námestí, kde sa nachádzajú všetky dôležité vládne budovy. Uprostred námestia sa týči socha muža, ktorý dal námestiu meno.

Pedro Domingo Murillo bol kľúčovou postavou v boji za nezávislosť Horného Peru. Keď sa postavíte čelom k soche Pedra Murilla, po pravej strane sa nachádza budova zo začiatku 20. storočia, takzvaný Legislatívny Palác - niekdajšie sídlo bolívijského parlamentu. Hneď za touto historickou budovou vyrástla nová výšková budova v tvare veľkej kocky, ktorá v auguste 2020, teda po dostavbe, prevzala túto funkciu.

Napravo od budovy kongresu sa nachádza prezidentský palác Palacio del Gobierno, prezývaný aj Palacio Quemado (v preklade Spálený palác), ktorý si tento názov vyslúžil po poslednom veľkom požiari v roku 1875. Dnes slúži ako úrad prezidenta, kde sa vykonávajú oficiálne záležitosti a návštevy.

Napravo od paláca sa nachádza ďalšia katedrála, tentoraz Catedral de La Paz - neoklasická katedrála z 19. storočia. Námestie je živé miesto, kde sa stretávajú obyvatelia tejto bolívijskej metropoly a kde sa štátni úradníci v oblekoch míňajú s miestnymi domorodými tetuškami Cholitas v tradičných krojoch s klobúčikom zvaným Bombín.

Ak vás nadmorská výška ešte neunavila a rozhodnete sa pokračovať, môžete sa vydať uličkou Calle Bolívar - naľavo od prezidentského paláca, tri bloky dole až k hlavnej Avenida 16 de Julio. Po ceste nadol si všimnite po ľavej strane mestský palác, dnes sídlo radnice mesta La Paz.

Prídete až na malé námestie Plaza de Obelisco, odkiaľ môžete pokračovať doprava nahor, a teda späť na námestie Plaza San Francisco, prípadne doľava nadol po Avenide 16 de Julio, ktorá vás dovedie do modernejšej časti mesta a po centrálnej promenáde až po námestie Plaza Del Estudiante, kde sa nachádza univerzita Universidad Mayor de San Andres.

Dokonalý výhľad na La Paz.
Foto: Katarína Foltánová — BUBO

Najlepší výhľad na La Paz

V BUBO odporúčame zájsť na Mirador Killi Killi. Vyhliadka na mesto z vŕška Killi Killi vám ponúkne dychberúce výhľady na celé mesto. Nachádza sa na ulici Avenida La Bandera. Otvorené zdarma 24 hodín.

Výstup na horu či cesta smrti? #

S La Pazom sme sa už zoznámili, aklimatizovali sa na vysoké nadmorské výšky, čo je samo o sebe extrém, dobrodružstvo a adrenalín v jednom. Pokiaľ ale chcete zažiť niečo ešte dobrodružnejšie, na čo nikdy v živote nezabudnete, máme pre vás dva dokonalé tipy. Zariaďte sa podľa toho, či máte radšej treking alebo bicykle.

Pokiaľ dáte prednosť miernej turistike, z La Pazu je možnosť absolvovať výstup na horu Chacaltaya s výškou 5 435 m.n.m. Výhoda tohto výstupu je, že približne do výšky 5 300 m.n.m. vás môže vyviezť vozidlo (záleží od poveternostných podmienok) a ostatných 150 m vystúpate po vlastných.

Pozor, znie to jednoducho a možno si poviete, že to bude rýchlovka, ale v tejto nadmorskej výške sa stúpa do kopca inak. Každý vlastným tempom a za hodinu či 1,5 h sme všetci hore. Pre lepšiu predstavu, je to ešte vyššie než Mount Everest base camp. Kedysi sa tu tiež nachádzalo najvyššie položené lyžiarske stredisko na svete. Dnes sa tu, len 16 stupňov južne smerom od rovníka, kocháme najkrajšími výhľadmi na bolívijskú divočinu so 6-tisícovkami v pozadí.

Pokiaľ chcete absolvovať celý výstup, ten vám zaberie cca 5 až 6 hodín. Pre náročnejších je tu aj dvojdňový trek na horu Huayna Potosí s výškou 6 088 m.n.m.

V prípade, že si zvolíte jazdu po Ceste smrti, zažijete adrenalínovú jazdu na bicykloch po jednej z najnebezpečnejších ciest sveta. Naším prenajatým BUBO mikrobusom sa dostaneme z mesta La Paz po pôvodnej ceste do mesta Coroico.

Zostup dole na bicykloch začínate vo výške 4 700 m.n.m. a po niekoľkých hodinách skončíte vo výške 1 200 m.n.m. Samozrejme, v sprievode profesionálnych sprievodcov, ktorí túto trasu prešli desiatky ráz. O tomto zážitku sa dá toho napísať veľa, a preto sme mu venovali samostatný detailný text - čítajte Cesta smrti v Bolívii.

3 fotografie

BUBO na Ceste smrti

Mesačné údolie pri La Paz #

Tieto dobrodružstvá nie sú jediné, ktoré môžete zažiť v okolí La Paz. Z dielne tých jednoduchších musíme v BUBO spomenúť aj Valle de la Luna, teda doslova Mesačné údolie ležiace len zopár km za metropolou Bolívie. Nejde o ozajstné údolie, dokonale tu však môžete vidieť následky erózie.

Zvláštne geologické útvary nám privodia pocit, že sa tesne za bránami rušného veľkomesta nachvíľu ocitáme na opustenej planéte. Miesto nieslo v minulosti aj iný názov, no keď Neil Armstrong prehlásil, že to tam vyzerá ako na Mesiaci, všetko sa zmenilo. Vysoké kamenné veže sú tu prerastené kaktusmi a napríklad výťažky zo San Pedro Cactus používali lekári aj veterinári, lebo verili v jeho liečivé účinky.

3 fotografie

Valle de la Luna - Mesačné údolie v La Paz

Gastronómia alebo čo tu ochutnať #

Prehliadka a dobrodružstvá sú za nami, treba doplniť svoje žalúdky a zažiť lokálnu gastronómiu. Bolívia má svoju typickú kuchyňu, ktorá je podobná peruánskej. Obyvatelia Bolívie milujú kuracie mäso, a preto môžete ochutnať rôzne variácie tohto pokrmu na každom rohu. K tomu takisto bravčové, hovädzie, prípadne mäso z alpaky je tiež výborný gurmánsky zážitok.

Medzi typické bolívijské jedlá patria:

  • Salteña boliviana - v iných krajinách nazývané aj empanadas, teda kapsy plnené mäsom, šunkou, syrom, a pod.
  • Sopa de maní - "arašidová" polievka s ryžou, zemiakmi, prípadne aj s hovädzím alebo kuracím mäsom
  • Silpancho - vyprážaný plátok hovädzieho s ryžou a zemiakmi, niekedy s vajíčkom
  • Pique macho - hovädzie vo vlastnej šťave s klobáskou, vajíčkom, a to celé na paprike a rajčinách
  • Anticucho - skutočná pochúťka nielen paceñskej (z La Pazu), ale aj celej bolívijskej kuchyne, známa ešte z predkolumbovskej éry. Ide o kúsky hovädzieho srdca pripravené na grile na spôsob ražniči spolu s opekanými zemiakmi a kukuricou

Okrem výborných kaviarničiek ako napr. Cafe del Mundo, Hb Bronze Coffeebar, prípadne Avada Kedavra Café Tenebroso, sa po celom meste nachádzajú reštaurácie s rôznou medzinárodnou kuchyňou, odporúčame tieto:

  • Reštaurácia Aransaya hotela Real Plaza Hotel, s ponukou bolívijskej kuchyne, sa nachádza na 15. poschodí a okrem gurmánskeho zážitku Vám ponúkne aj úžasný výhľad na celý La Paz.
  • Mexická reštaurácia Kalakitas - štýlový interiér venovaný mexickému sviatku Día de los muertos.
  • Kubánska reštaurácia Sabor Cubano na ulici Sagarnaga - Ropa vieja, arroz, frijoles a iné rôzne výborné kubánske jedlá.
  • Argentínska Churrasqueríu Sabor Gaucho - nikto nevie pripraviť hovädzie steaky tak dobre ako Argentínčania a ak ste sa ocitli v La Paz namiesto Buenos Aires, rozhodne si odskočte do tejto churrasqueríe.
  • Európska reštaurácia Vienna - zatúžili ste po domácej stredoeurópskej kuchyni? Tu ju nájdete.
  • Anglický bar The English Pub - Fish and Chips a Guinnes? V La Paz žiadny problém.

Kde sa ubytovať? #

Čo sa týka ubytovania (aj toho luxusného) v La Paz, odporúčame oblasť centra, prípadne bezpečné zóny ako Sopocachi a Obrajes. V centre máte niekoľko slušných hotelov 3-hviezdičkovej kategórie, v pešej dostupnosti od historického centra (10-15 min).

V BUBO odporúčame:

  • hotel Estrella Andina, ulica Illampu
  • hotel TerrAndes, ulica Illampu
  • hotel Sagarnaga, ulica Sagarnaga

Kvalitnejšie hotely sa nachádzajú vo štvrti Sopocachi. Je to slušná a bezpečná zóna, kde sa, okrem hotelov a sídiel firiem, nachádzajú aj ambasády rôznych štátov.

V BUBO odporúčame:

  • 5-hviezdičkový Real Plaza Hotel y Convenciones, Avenida Arce 2177 (hneď vedľa Plaza Bolivia), predtým hotel Radisson, ktorý ponúka okrem iného aj TOP výhľady na mesto a výbornú reštauráciu na 15. poschodí. Pri prezidentských voľbách v októbri 2019 ubytovali aj delegáciu zahraničných pozorovateľov práve v tomto hoteli.
  • 4-hviezdičkový Ritz Apart Hotel, Avenida Arce, Plaza Isabel La Católica.

5 fotografií

Autentické mesto La Paz

Je La Paz bezpečným mestom? #

La Paz neobsadzuje prvé priečky v kriminalite, napriek tomu, tak ako v každom väčšom meste, musíte byť opatrní. Pas nechajte v hoteli v zamknutom kufri, prípadne v trezore, ak je k dispozícii. Majte pri sebe kópiu, prípadne foto v mobile a nenoste veľké sumy hotovosti. Doslova na každom rohu tu máte bankomat a bez problémov si vyberiete peniaze, keď potrebujete.

La Paz je, napriek svojim krásam a magickým miestam, stále pomerne neobjavený a turistov sa po meste pohybuje málo. To značí, že budete pekne vytŕčať všade na ulici. O to viac musíte byť obozretní. Objavili sa prípady falošných policajtov, ktorí pod zámienkou kontroly turistov naložili do auta a okradli ich.

Aké počasie tu očakávať? #

Počasie v La Paze je štandardne príjemné, s daždivým letom a suchou zimou. Nachádzame sa v tzv. subtropickom vysokohorskom pásme, vo výške 3 700 m.n.m. a, navyše, na južnej pologuli, takže ideálne mesiace na návštevu sú od októbra do apríla.

Na večer noste so sebou aj bundu alebo si kúpte sveter s lamou, vo večerných hodinách (teda po zotmení) sa pocitovo ochladí.

TOP 10 La Paz

  1. Výhľady - samotné mesto v údolí a na pozadí 6-tisícové vrchy Chacaltaya, Huayna Potosí a Illimani. Scenéria najvyššie položeného hlavného mesta na svete bude určite jedna z najkrajších, aké ste kedy videli.
  2. Mercado de las Brujas (Trh čarodejníc) - ulica Calle Linares. Tu predávajú čarodejnice svoje výrobky. Nájdete tu rôzne stánky s ezoterickým zameraním, ako napr. rituálne drevo na spálenie, výrobky z koky, rôzne mastičky, časti tiel lám, atď.
  3. Pestrá ponuka reštaurácií - máte chuť na mexickú, kubánsku kuchyňu alebo argentínske steaky? Alebo si dáte to, čo majú najradšej miestni - kuracie mäso a jeho rôzne variácie na každom rohu? Alebo si dáte mäso z alpaky, ktoré je považované za jedno z najzdravších na svete? V každom prípade dobrá voľba!
  4. Počasie - unikátne počasie v takzvanom subtropickom vysokohorskom pásme. Ste vo výške 3 650 m.n.m., v Andách a zopár desiatok kilometrov od vás je Amazonský ďažďový prales. Či už zasnežené šesťtisícovky, či vlhké pralesy, všetko je z La Pazu na skok.
  5. Zebry riadia dopravu - Celebritas, ako sa nazývajú pracovníci v kostýme zebry, ktorí pomáhajú riadiť chaotickú dopravu v meste, pôvodne ako súčasť jedného sociálneho programu z 90. rokov 20. storočia.
  6. Lanovky - nemôžete si ich nevšimnúť a stali sa neoddeliteľnou súčasťou La Paz. Systém lanoviek MI Teleférico je najdlhší systém lanoviek svojho druhu na svete (viac ako 30 km lanových dráh) a zapísaný v Guinessovej knihe rekordov.
  7. Chaos v meste - mesto postavené podľa španielskeho systému damero (šachovnica) a vsadené do hornatého údolia. Stovky mikrobusov, pomedzi to tisícky ľudí, cesta hore, cesta dole, trúbenie. Aj to je chaos, ktorý vás očarí.
  8. Autobusová stanica Eiffel - krásna žltá historická budova so zaujímavou železnou centrálnou konštrukciou, ktorej autorom nie je nik iný ako svetoznámy Gustav Eiffel.
  9. Plaza San Francisco - keď si večer sadnete na schody na kraji námestia, budete svedkom večernej show na ulici. Koncerty, klauni, komici, všetci chcú ohúriť ľudí na námestí, a keď sa im to podarí, vyzbierajú si za to zopár bolivianos. K tomu si môžete kúpiť jedlo, ktoré predávajú v stánkoch všade naokolo a užívajte si atmosféru.
  10. Cholitas - bolívijské domorodé tetušky v tradičnom "kroji", ktorý pozostáva z viacerých sukní, dlhého farebného šálu okolo ramien a klobúka, môžete vidieť v La Paze na každom kroku. Potomkovia pôvodných Indiánov majú po nástupe exprezidenta Eva Moralesa lepšie sociálne aj spoločenské postavenie v tejto najindiánskejšej krajine Južne Ameriky.

4 fotografie

Niečo navyše z mesta La Paz

Extra 5 tipov, čo vidieť navyše: #

La Paz Golf Club - najvyššie položené golfové ihrisko na svete. La Paz Golf Club leží vo výške 3 300 m.n.m. Vďaka tejto nadmorskej výške je vzduch redší, a preto majú aj odpaly iné fyzikálne vlastnosti a samotná hra je veľký zážitok. A mesačná krajina južného La Pazu okolo vás je bonusom navyše!v

Mercado El Alto - celkovo platí, že na trhoch v uliciach La Pazu zoženiete čokoľvek, ale o trhovisku v El Alto to platí dvojnásobne. Vždy vo štvrtok a v nedeľu uzavrú hlavné ulice a rozložia stovky a stovky stánkov.

Cholitas wrestling - neobyčajný spôsob zábavy, ktorý ale nikde inde nezažijete. Bojujúce cholitas (bolívijské domorodé tetušky) v ringu vznikli pred približne 15 rokmi, v skutočnosti však poukazujú na domáce násilie páchané na ženách.

Múzeum súčasného umenia Plaza - zaujímavé múzeum, ktoré ponúka diela domácich aj zahraničných autorov za posledných 500 rokov. Návštevníci môžu obdivovať rôzne maľby, sochy a keramiku. Nachádza sa na ulici Avenida 16. de Julio 1698. Otvorené je každý deň od 9.00 do 21.00 h.

Estadio Hernando Siles - futbalový štadión s kapacitou takmer 42 000 ľudí sa nachádza v centre mesta a je jedným z najvyššie položených štadiónov na svete. Pokiaľ sa tu bude hrať medzinárodný zápas, určite si kúpte lístok a navštívte ho. Ťažko sa vám dýcha? Hráčom, ktorí musia vynaložiť fyzické úsilie, sa dýcha ešte oveľa ťažšie a domáce prostredie je ešte extra výhodou. Súperi tu neznášajú hrať a problémy tu mala aj Argentína vedená Lionelom Messim.

Slovo na záver #

Najvyššie položené hlavné mesto na svete La Paz má naozaj úžasnú atmosféru. Indiánske dedičstvo, spolu so španielskym koloniálnym odkazom vytvorili zaujímavý mix kultúry. V BUBO určite odporúčame navštíviť Bolíviu a jej hlavné mesto. Skombinovať si ju môžete s Peru a Chile a spoznať tak tie najkrajšie kúty Južnej Ameriky a jedno z najfascinujúcejších miest sveta.

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 957

Mohlo by Vás zaujímať

Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne Salar de Uyuni

Salar de Uyuni Salar de Uyuni - magnet pre fotografov, ktorý vznikol vďaka slzám bohyne

Najslávnejšia a najväčšia soľná púšť sveta. Klenot Bolívie, kde slovo perspektíva naberá úplne iný význam. Tri nezabudnuteľné expedičné dni na…

Ivana Tomášová 27 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta La Paz

La Paz La Paz - najvyššie položené hlavné mesto sveta

La Paz, neoficiálne hlavné mesto Bolívie a najvyššie položené hlavné mesto sveta, upúta vašu pozornosť na prvý pohľad. Mesto, ktoré leží vo výške 3…

Ľubor Kučera 14 min. čítania
Ako sme prežili Cestu smrti Blog

Blog Ako sme prežili Cestu smrti

Na dobrodružnej expedícii po Južnej Amerike sme sa s našou BUBO skupinou dostali aj do magickej Bolívie. Okrem iných krás tejto krajiny tu máme…

Daniela Mihaldová 6 min. čítania
Peru, Bolívia Blog

Blog Peru, Bolívia

Výnimočný zájazd po stopách starých Inkov, vhodný pre každého dobrodruha, ktorý sa nebojí prekonávať nadmorské výšky a túži po objavovaní…

10 najpopulárnejších ciest do Ameriky Blog

Blog 10 najpopulárnejších ciest do Ameriky

79 ciest na americký kontinent od Aljašky po Hornov Mys. Ktoré si vyberáte najčastejšie?

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

3992 4990€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4429 5210€
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

5788 7235€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4350

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.