Sviatok svätej Lucie

Sviatok svätej Lucie

V kalendári je 13. decembra. A vo svete ovplyvnenom kresťanskou tradíciou sa oslavuje sviatok svätej Lucie. Paradoxne ide o dátum, ktorý sa spája s mystičnom, mágiou, tradíciami a legendami.

Svätá Lucia zo Syrakúz sa ako svätá oslavuje medzi katolíkmi, pravoslávnymi a dokonca aj luteránskymi Švédmi a Nórmi. Práve v Škandinávii je tento sviatok jedným z najpopulárnejších z roka. Ako sa Lucia stala svätou? Podľa legendy bola kresťankou, ktorú nútili, aby si vzala za manžela pohana.

Tomu sa na nej zo všetkého najviac páčili jej krásne oči. Lucia si ich vylúpla a poslala mu ich. Do druhého dňa sa jej však zázrakom zrak vrátil, pretože ju Panna Mária obdarila ešte krajšími očami. Aj preto je dnes patrónkou slepých.

Hoci sa ako svätica uznáva už od piateho storočia, v Škandinávii sa oslavy konajú len krátko, približne od začiatku 19. storočia. Práve Lucia je výstižným zosobnením toho, ako sa na severe Európy miešalo pohanstvo s (z európskeho pohľadu) neskorým príchodom kresťanstva. V ľudovej tradícii bola Lucia najväčšou zo všetkých bosoriek.

Aj preto sa s týmto dňom spája množstvo praktík, ktoré mali pomôcť v boji so zlom. 13. december tiež pripadal na najdlhšiu noc v roku, čo je pre krajiny ďaleko na severe samo o sebe dôvodom na oslavu. Od tejto noci bola každá ďalšia o niečo kratšia. Dnes sa tento sviatok oslavuje najmä v kostoloch, na školách a v škôlkach v podobe slávnostného sprievodu. V ňom sú dievčatá oblečené v dlhých bielych róbach a hlavy im zdobia vence.

Svätá Lucia trochu inak

Snívate o zájazde do oblasti Karibiku? Prečo si nezaletieť na Svätú Luciu, jeden z najkrajších ostrovov v Karibskom mori? Pozrite si náš zájazd na Svätú Luciu v kombinácii s Torontom, Niagarskými vodopádmi a New Yorkom.

Jedna z nich je samotná Lucia, ktorá má na hlave veniec so sviecami. Chlapci majú na hlavách biele špicaté čapice. Kráčajú so zažatými sviecami a spievajú tradičné piesne. Posledné roky je najmä vo Švédsku témou diskusií otázka, či môžu byť Luciou aj chlapci, a či môžu byť dievčatá takzvanými stjärngossar (hviezdnymi spevákmi). Liberálna časť spoločnosti tvrdí, že Lucia je najmä zosobnením pozitívnych vlastností, skôr než ženou ako takou, kým tradicionalisti tvrdo namietajú a odvolávajú sa na reálny základ príbehu.

V tento deň sa okrem iného pečie aj špeciálna dobrota s názvom lussekatt. Ide o bochníčky v tvare písmena S. Neodmysliteľnou prísadou do cesta je zlatožltý šafrán, ktorý má ľudí ”ožltiť”, aby prilákali slnko.

Dnes už môžeme za slnkom vycestovať prakticky kedykoľvek, no aj hlboká škandinávska tma a zima majú v tomto predvianočnom období svoje jedinečné čaro. A tak vám aj my v BUBO prajeme šťastný deň svätej Lucie. Glad Lucia!

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Vyštudovaná škandinavistka a anglistka so slabosťou pre juhovýchodnú Áziu. Okrem sprevádzania v Japonsku, Vietname, Kambodži, Thajsku, Malajzii, Singapure, ale aj v celej Škandinávii, na Pobaltí či Madagaskare sa venuje prekladaniu švédskych detektívok a práci s fotografiou. U nás v BUBO je tiež súčasťou marketingového tímu, pomáha s grafikou, pripravuje premietania a stará sa o BUBO Instagram. Zbožňuje sushi, kambodžský fish amok, a na party caipirinhu a jamajský dancehall. Jej top zážitkami sú polárna žiara a psie záprahy v severnom Nórsku, a malgašská diskotéka s domácimi pod baobabmi a oblohou južnej pologule.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Nórsko - zlatý trojuholník

Zo zájazdu:

Zuzana Hábeková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2187

Mohlo by Vás zaujímať

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Svätá Lucia – kráska, ktorá vás zhypnotizuje Prémiový blog

Prémiový blog Svätá Lucia – kráska, ktorá vás zhypnotizuje

Prvým Európanom na Svätej Lucii nebol žiadny významný objaviteľ, ani bohatí kolonizátori, ani šikovný obchodník. Bol to pirát s drevenou nohou!…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami Štokholm

Štokholm Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.