Prečo sa New York volá Veľké jablko - TOP 10 zaujímavostí

Prečo sa New York volá Veľké jablko - TOP 10 zaujímavostí

Hovorí sa, že New York si buď zamilujete, alebo ho nenávidíte. Ja tvrdím, že toto mesto nejde nemilovať, treba ho však správne spoznať a dostať sa mu pod kožu, a to my v BUBO robíme. Chceme veci spoznať, zažiť, ochutnať a nielen vidieť. Pripravil som si zaujímavosti, ktoré môžu návštevníkov prekvapiť, ale aj zaujať.

New York Počasie

silný dážď

silný dážď

9°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:45

Západ slnka 19:16

Dážď 23.88mm

New York je mesto, o ktorom každý z nás už počul či ho videl vo filme, reklame, seriáli alebo minimálne na fotke. Mesto, ktoré nikdy nespí, je fascinujúce v každom aspekte. Potvrdzujú to aj nespočetné množstvá skladieb, ktoré o ňom naspievali. Najznámejšia klasika je od Franka Sinatru- New York, New York alebo aj novšia pieseň od Alicie Keys ft. Jay-Z - Empire State of Mind.

Na úvod by som rád spomenul základne informácie o štáte, ale aj o samotnom meste. New York je jeden z 50 štátov a jeho hlavné mesto je Albany. Vo vnútri štátu sa nachádza mesto s rovnomenným názvom New York City. Celkový počet obyvateľov štátu je 19,5 milióna, v samotnom meste New York žije neuveriteľných 8,5 mil. obyvateľov, z čoho 1 630 000 žije v Manhattane.

Tento polostrov je asi najznámejší, avšak k mestu patria aj iné časti. Celkovo je päť častí a jednou z nich je práve Manhattan. Právom je turisticky najnavštevovanejším. K Manhattanu však ešte treba priradiť štyri ďalšie.

Päť mestských časti NYC:

  • Manhattan
  • Brooklyn
  • Bronx
  • Queens
  • Staten Island

Toto mesto má hneď niekoľko názvov ako Mesto, ktoré nikdy nespí, Gotham City, ale aj Veľké Jablko.

Východ slnka na Brooklynskom moste je niečo, čo vo vás ostane ešte veľmi dlho po tom, ako opustíte New York. Toto miesto má svoje čaro vždy a ponúka pohľady, ktoré nikdy neomrzia.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Vedeli ste, že?

Pomenovanie New York ako Veľké jablko nepochádza z tvaru mesta? Štát New York je po štáte Washington druhým najväčším pestovateľom jabĺk. Ani toto však nie je dôvod. V skutočnosti sa tu okolo roku 1920 konali dostihy a súťažilo sa o prestížne ceny. Toto pomenovanie prvýkrát spomenul novinár John Fitz Gerald v 20. rokoch v novinách New York Times. Započul, ako z afroamerických stajní v New Orleans používali slovné spojenie "ideme do Veľkého jablka", teda New Yorku, ktorého pretekárske trate boli považované za veľké miesta.

Fitz Gerald spomínal tento názov vo svojich novinových stĺpcoch a následne výraz Big Apple prevzali aj jazzoví hudobníci. Prezývka následne časom opadla, no vrátila sa v 70. rokoch, keď mesto, vtedy označované ako nebezpečné s vysokou kriminalitou, potrebovalo prilákať turistov. Odvtedy sa táto prezývka definitívne ujala a začalo sa propagovať na nespočetné množstvo marketingových udalostí. Väčšina z návštevníkov si prinesie domov magnetku v tvare jablka alebo tričko s názvom I <3 NY, kde namiesto srdca uvidíte jablko.

Všetci si tu prídu na svoje, pre každého jedného je tu aktivita, ktorá ho očarí a zaujme. Vyhliadky na dych berúcu panorámu, múzeá, plavba okolo Manhattanu alebo let vrtuľníkom, nákupy, gastro zážitky, hudba, umenie ako slávne divadlá na Broadway. Tento zoznam by ešte ani zďaleka nekončil a dokázal by som sa tu o atrakciách rozpísať, ale to by bolo na samostatný článok.

Vybral som si 10 zaujímavých informácií, o ktorých ste možno ešte nepočuli, ale patria k Manhattanu.

1. bod: Zlata nie je nikdy dosť, i keď v New Yorku je ho dosť #

Ak sa vyberiete do tohto okúzľujúceho mesta, prekvapí vás tu množstvo vecí, ktoré nikde inde na svete nenájdete, aj preto si získalo srdcia množstva návštevníkov z celého sveta. Páči sa tu aj federálnej rezervnej banke, ktorá tu má svoje zásoby zlata. A nielen také nejaké, odhaduje sa, že sa ho tu nachádza v neuveriteľnej hodnote takmer 90 miliárd amerických dolárov, ktoré sú starostlivo uložené v hĺbke takmer 24 metrov pod úrovňou newyorských ulíc. Celkovo by túto hodnotu zlata malo reprezentovať 497 000 kusov zlatých tehličiek o celkovej váhe 6 190 ton. 

2. bod: Vodovodné potrubie, ktoré má už to najlepšie za sebou #

V meste New York sa nachádza neuveriteľných 11 200 km vodovodného potrubia, ktorého dĺžka by stačila na to, aby spojilo mesto New York so Seattlom a naspäť. Prvé “moderné” vodovodné potrubie bolo postavené v roku 1917 a vodu priváža zo 160 km vzdialeného rezervoára. Prívod vody cez toto potrubie zabezpečuje gravitácia. O niekoľko rokov neskôr postavili aj druhé vodovodné potrubie, ktoré privádza vodu do častí ako Queens, Bronx a Brooklyn. Pri neustálom náraste nových obyvateľov bolo jasné, že tieto potrubia nebudú postačujúce, a tak sa v roku 1970 začalo s výstavbou nového vodovodného potrubia, ktoré ešte stále (rok 2022) nie je dokončené.

Výstavbu prirovnávajú aj k takému projektu, ako je panamský kanál a odhadovaná cena potrubia sa odhaduje na neuveriteľných 6 miliárd USD s celkovou dĺžkou tunela takmer 100 km. Ani po vyše 50 rokoch výstavba nového vodovodného spojenia nie je dokončená, a tak riziko, že sa viac ako 100-ročné potrubie môže vážnejšie poškodiť, narastá. Problémom starého vedenia je, že ho nie je možné opraviť, pretože odstavenie nepripadá v úvahu, lebo by bolo celé mesto bez vody, a tak im neostáva nič iné len opravovať poškodené časti, ktorých oprava ročne stojí približne 400 miliónov USD.

3 fotografie

Toto je typický pohľad pri oprave/rekonštrukcii newyorskej infraštruktúry

3. bod: Drevené sudy na strechách #

Neodmysliteľnou súčasťou návštevy mesta je pohľad zo strechy jedného z množstva mrakodrapov. Pri tomto magickom pohľade vás určite zaujme pohľad na množstvo drevených sudov umiestnených na strechách ostatných budov, ktorých je už viac ako 15 000.

Najčastešie otázky sú - či sa tieto sudy používajú do dnešných dní, načo slúžia, sú funkčné, pribúdajú nové drevené sudy? Rád by som vám napísal, ako to s týmito drevenými nádobami je.

História sudov siaha do začiatku roku 1800, kedy začali na Manhattane rásť budovy vyššie ako šesť poschodí, a teda vodovodná infraštruktúra nebola schopná zvládnuť taký tlak a vytlačiť vodu vyššie ako na 6. poschodie. Riešenie bolo jasné - namontovať na strechy drevený sud, ktorý to dokázal zabezpečiť. Voda bola vytlačená pomocou elektrickej pumpy a uskladnená v sude na každodenné používanie, ako napríklad sprchovanie, ale takisto táto zásoba vody zabezpečovala aj dostatočné množstvo vody v prípade požiaru. Do jedného takéhoto sudu sa zmestí takmer 38 000 litrov vody. Dnes už dokážu pumpy vytlačiť vodu aj do vyšších poschodí a ich hlavná funkcia je najmä zabezpečiť dostatok vody v prípade požiaru.

Aj v takom veľkomeste, ako je New York, si zachovali isté tradície a aj v súčasnosti sa inštalujú nové drevené sudy, ktorých ročne pribudne cca 300. Pri správnom ošetrovaní sudov môžu slúžiť, aj viac ako 100 rokov. Keďže existujú iba traja remeselní výrobcovia, javí sa to aj ako slušný zdroj príjmu. Tieto tri firmy zabezpečujú ich výrobu, ale aj údržbu a opravu existujúcich sudov.

Mohli by vás tiež zaujímať blogy:

New York - čo vidieť v hlavnom meste sveta

WTC a Freedom Tower - zmeny po 11. septembri 2001

4. bod: Nadčasové doručovanie listov pomocou špeciálneho potrubia #

    Informácie hrajú dôležitú úlohu nielen v dnešnom svete, ale bolo to už tak aj dávno pred tým, a to konkrétne v roku 1897. Rozhodli, že potrebujú doručovanie poštových listov zefektívniť a urýchliť. Tento problém vyriešilo tlako-vzdušné potrubie s celkovou dĺžkou 43 km, ktorého úlohou bolo presúvať listy medzi 22 pobočkami pošty na Manhattane a aj hlavnými poštami v mestskej časti Brooklyn.

    Pomocou tlaku a vzduchu sa prostredníctvom týchto potrubí presúvali listy medzi poštami, aby bol priebeh hladký a bezproblémový. Vznikli tak vždy dve potrubia - pre každý smer jedna rúra. Pred potrubím poštu doručovali najmä na koňoch, ktoré majú taktiež bohatú históriu v historickom New Yorku.

    Listy sa prepravovali v špeciálnom cylindri dlhom približne 20 cm a zmestilo sa do neho neuveriteľných 500 listov, ktoré dokázali cestovať rýchlosťou takmer 50 km/h, za deň takto dokázali doručiť 95 000 listov.

    Bohužiaľ, v 21. storočí už tento systém nie je viac funkčný. Potrubie na Brooklynskom moste odstránili v 50. rokoch, avšak takmer všetky cylindre sú niekde pod zemou New Yorku.

    Poďte si s nami pozrieť New York:

    Najznámejšie mestá USA - bohatý kalendár termínov aj na budúci rok, okrem New Yorku uvidíte aj Los Angeles, San Francisco, Washington a Miami

    Z Quebecu do New Yorku - Kanada a USA v jednom, pozrite si východné pobrežie Severnej Ameriky

    New York a Las Vegas - dve mestá, ktoré nikdy nespia, porovnávajte

    Pozrite si celý prehľad zájazdov do USA.

    5. bod: Potkany - dlhodobý problém obyvateľov Manhattanu  #

    Potkan je zviera, ktoré dokáže prežiť z minimálneho množstva potravy a vody a práve mesto NY je preňho rajom. Tento hlodavec, ktorý trápi miestnych obyvateľov, ale aj turistov, patrí do druhu Potkan hnedý, lat. Rattus norvegicus.

    Každý večer sa na uliciach sústreďuje množstvo odpadu, ktoré bude zozbierané a vyvezené smetiarskou spoločnosťou, avšak za tú dobu majú tieto zvieratá dostatok času, aby si zadovážili potrebnú potravu z nedojedených zvyškov potravy nachádzajúcej sa v odpadkoch.

    Často sa hovorí o rovnakom počte potkanov ako obyvateľov Manhattanu, čo však našťastie nie je pravda, ale aj tak je toto číslo až príliš vysoké. Odhaduje sa takmer 2 000 000 kusov, čo je približne 25 % z celkového obyvateľstva.

    Ako bojujú miestne úrady proti narastajúcemu počtu týchto živočíchov? Tento problém majú od nepamäti, ale v súčasnosti sa vďaka veľkému množstvu obyvateľov a návštevníkov zhoršil najmä pre veľké množstvo odpadkov. V roku 2017 zvýšili rozpočet proti ich boju a využívajú rôzne postupy, ako ich počet stabilizovať, prípadne znížiť. Jednou z najznámejších, ale nie ideálnych, je práve chemická zmes, ktorá ma sterilizovať potkany a zabrániť ich rozmnožovaniu, prípadne ich otráviť. Kontrolóri ukladajú aj finančné pokuty majiteľom, ktorí nerešpektujú nariadenia a neupratujú si svoje odpadky. Od roku 1995 existuje aj jednotka so špeciálne vycvičenými psami, ktoré dokážu tieto potkany vyhľadať.

    Boj s hlodavcami v NY je komplikovaný a spôsoby nie ideálne/hodné 21. storočia, avšak je to dôležité, aby sa nešírili choroby, ktoré môžu byť s týmto zvieraťom spojené.

    6. bod: Kultúrny zážitok na staniciach newyorského metra #

      Hudba je neoddeliteľnou súčasťou mesta a obohacuje kolorit každého mesta. Po celom svete vnímame pouličných umelcov, niektorí z nich sú lepší, iní sa často postarajú o zábavu. V NY je na mnohých miestach výborná akustika, ktorá umocní zážitok. V metre sa každodenne premelie niekoľko desiatok až stoviek tisíc ľudí a umelci si vedia krásne privyrobiť. Mesto si, logicky, stanovilo jasné pravidlá a do metra môžu ísť iba umelci ním schválení.

      Na to, aby ste dostali možnosť zahrať si v metre, musíte prejsť cez “výberovú” komisiu, ktorá rozhodne, či máte na to ísť vystupovať v metre a spríjemňovať cestujúcim deň. Komisia si raz ročne pozve 65 vybraných uchádzačov do Grand Central a dostanú šancu predviesť svoje umenie počas 5-minútového vystúpenia, na základe ktorého udelí alebo zamietne žiadosť vystupovať na vybraných staniciach metra. 

      Jazda metrom je zážitok sám o sebe a bonus v podobe hudby je úžasným plusom, ktorý vytvorí nezabudnuteľný ulovený zážitok. 

      3 fotografie

      Stanica metra neslúži len na prepravu, ale viete tu zažiť kultúrny zážitok

      7. bod: Stanica Grand Central a jej skryté čaro #

        Ak sa chystáte navštíviť Veľké Jablko, Grand Central je jedno z miest, ktoré nesmiete vynechať na vašom zozname miest, ktoré chcete navštíviť. Táto stanica má 44 nástupiští, 67 koľají rozdelené na dvoch podlažiach a má sa rozšíriť až na 48 nástupiští a 75 koľají.

        Denne sa cez Grand Central premelie niekoľko stoviek tisíc ľudí. Stanica si zahrala aj v niekoľkých filmoch, ako napríklad v komédií Arthur. Je typická svojím krásnym zeleným stropom, kde sa nachádza úžasná astrologická stropná freska.

        Grand Central má množstvo zaujímavostí a dalo by sa o tom písať veľmi dlho. Rád by som vám však povedal o zážitku vytvárajúcom úsmev na tvárach návštevníkov. Ako schádzate dole, z úrovne cesty smerom do Dinning hall prejdete popod klenbu, a to je to, o čom vám chcem napísať. Vo dvojici sa postavte krížom, každý do jedného rohu klenby čelom do rohu a môžete začať rozhovor. Tvar klenby vytvára akustickú anomáliu a vďaka tomu sa počujete tak, ako by ste stáli vedľa seba a šepkali si do ucha. Aj, preto sa tomuto miestu často hovorí “šepkacia galéria”. Niekedy už aj samotný pohľad na takto šepkajúcich ľudí mierne vtipný, ale stojí to jednoznačne za vyskúšanie, a preto to my v BUBO odporúčame na našich zájazdoch.

        4 fotografie

        Zo stanice Grand Central

        8. bod: Empire State Building priťahuje nielen návštevníkov, ale aj blesky #

          Empire State Building sa môže pýšiť mnohými vecami, medzi ne určite patrí aj jeden z najkrajších výhľadov na panormámu Manhattanu, ktorý my v BUBO odporúčame práve počas západu slnka, kedy sa striedajú neuveriteľné farby a mesto sa rozsvecuje. S výstavbou mrakodrapu sa začalo 17. marca 1930 a na jej výstavbe pracovalo 3 400 pracovníkov. Táto budova svojou výškou 381 metrov (spolu s aténou je výška Empire State takmer 443 metrov) priťahuje počas búrky aj blesky, ktoré ju v priemere za jeden rok zasiahnu až neuveriteľných 25-krát.

          Empire sa mohla pýšiť aj statusom najvyššej budovy sveta po celých 40 rokov, kedy ju prekonali známe “dvojičky”. 

          4 fotografie

          Budova, ktorá je úžasná z každého uhla a miesta na Manhattane.

          BUBO tip:

          Ak zvažujete návštevu viacerých vyhliadok a múzeí, zvážte kúpu tzv. CityPASS, kde za prijateľnú cenu dostanete vstup na viacero atrakcií a ušetríte tak až do cca 40 % na vstupoch.

          9. bod: Gastronomická cesta okolo sveta v New Yorku #

          New York je multikultúrne mesto, a preto niet divu, že tu má zastúpenie každá svetová kuchyňa. Uvádza sa, že vo všetkých 5 mestských častiach New Yorku sa nachádza takmer 27 000 reštaurácií.

          Jednoduchým výpočtom by sme zistili, že nie je úplne jednoduché navštíviť všetky reštaurácie ani pre obyvateľa tohto mesta. Keď by sme si povedali, že za deň navštívime 3 rôzne reštaurácie (raňajky, obed, večera), to je 27 000/3 - vyjde nám, že by sme potrebovali 9 000 dní, čo je približne 24,5 roka, aby sme navštívili všetky tieto stravovacie zariadenia. Tento výpočet je len ilustračný a, samozrejme, veľmi zjednodušený a nereálny aj preto, že reštaurácie neustále pribúdajú a ubúdajú.

          Avšak pri tomto počte reštaurácií si viete urobiť cestu okolo sveta v ochutnávaní rôznych svetových kuchýň, kde určite nájdete aj tú našu slovenskú alebo českú.

          10. bod: Zákaz trúbenia taxíkov #

            Premávka v meste je niečo, z čoho má množstvo “turistických” vodičov panický strach. Už len keď si predstavíte dopravu, tak vám napadnú dopravné zápchy, obmedzenia, neustále trúbenie a čakanie na semaforoch. Nie je sa čo čudovať, že príslušné úrady sa snažia zredukovať hluk spôsobený najmä trúbením áut.

            Vlastniť auto v NY je pre domácich viacmenej zbytočné, jednak pre náročné a drahé parkovanie, ale aj vďaka výbornej verejne doprave, ako napríklad metro, ale aj klasické žlté taxi služby, Uber a podobne. Vysoký počet taxi služieb znamenal aj neprimeraný hluk spôsobený trúbením, a preto sa zaviedol zákaz trúbenia taxi služieb. Znie to až nereálne, pretože ak ste boli v NY, určite ste počuli nejaké to žlté auto zatrúbiť. Je to však naozaj tak a uľaviť si v o forme trúbenia je možné iba v prípade núdze. Ak toto pravidlo vodič poruší, hrozí mu pokuta až do výšky 350 USD, avšak pri takom množstve je to takmer nemožné kontrolovať, a tak sa tu a tam niekde ozve hlasné zatrúbenie.

            3 fotografie

            Manhattan bez žltých taxíkov neexistuje

            Verím, že vyššie spomenuté slová a riadky vás pri najmenšom navnadia na to, aby ste New York, a nielen ten, navštívili. Atmosféra je tu v každé ročne obdobie špecifická a jedinečná a vždy zaujme a získa si vašu pozornosť. Aj mňa ako stáleho návštevníka a milovníka New Yorku vždy dokáže prekvapiť niečím novým a neočakávaným.

            Luxus, ktorý tu viete zažiť, vám radi sprostredkujeme aj na našich zájazdoch takmer počas celého roka.

            Brooklynsky most má svoje čaro - obzvlášť pri východe/západe Slnka. Privstaňte si a vychutnajte si panorámu Manhattanu a minimum ľudí.

            Brooklynsky most má svoje čaro - obzvlášť pri východe/západe Slnka. Privstaňte si a vychutnajte si panorámu Manhattanu a minimum ľudí.

            Michal Čičmanec

            Michal Čičmanec

            Michal Čičmanec

            Študoval financie v Brne a po škole za zamestnal v bankovom sektore. Rýchlo pochopil, že extrovert ako on má miesto niekde inde. V teréne pri lovení zážitkov. Prácu v BUBO si užíva naplno a pre klientov sa snaží urobiť vždy maximum s dobrou náladou a úsmevom na tvári. Rád šoféruje a aj preto ho často stretnete na zájazdoch v USA, Kanade, alebo Afrike. Cestovanie je pre Michala najlepší prostriedok vzdelávania. V detstve už prešiel celú Európu a neskôr pobýval v Ázii a Severnej Amerike.

            Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

            Kanada - západ

            Zo zájazdu: India, Nepál

            Michal Čičmanec

            Posledná úprava článku | Prečítané: 1578

            Mohlo by Vás zaujímať

            Kam cestovať za športom? Prémiový blog

            Prémiový blog Kam cestovať za športom?

            Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

            Ľuboš Fellner 18 min. čítania
            Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

            Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

            Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

            Michal Repta 13 min. čítania
            Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

            Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

            Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

            Ľuboš Fellner 28 min. čítania
            San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

            San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

            San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

            Veronika Hulíková 16 min. čítania
            Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

            Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

            Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

            Ľuboš Fellner 15 min. čítania
            Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

            Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

            Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

            Blogov

            Odporúčame tieto zájazdy

            K

            Amerika  

            Spojené štáty americké (USA)


            náročnosť

            10 dní

            Trvanie

            2864
            K

            Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

            Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


            náročnosť

            17 dní

            Trvanie

            8027
            K

            Amerika  

            Spojené štáty americké (USA), Kanada


            náročnosť

            9 dní

            Trvanie

            3692
            K

            Ázia   Amerika  

            Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


            náročnosť

            16 dní

            Trvanie

            8033

            Získajte prístup
            k exkluzívnym ponukám
            a informáciám.