Anchorage – brána k aljašským dobrodružstvám

Prehliadka

Anchorage – brána k aljašským dobrodružstvám

Letenky na Aljašku nie sú lacné, ale cesta sem stojí za to. Aljašské mesto Anchorage je nepochybne najznámejším mestom tohto amerického štátu, hoci nie je jeho metropolou. Keďže sa tu však nachádza dôležitý letecký aj železničný uzol, sídla väčšiny firiem, aj jedna z mála univerzít, býva tu takmer polovica celého obyvateľstva Aljašky. Presnejšie 298 192 obyvateľov. Nám do týchto vzdialených končín uľahčuje cestovanie výborný priamy let z Frankfurtu.

Anchorage je vďaka svojej polohe a dopravnej sieti jednoznačným základným táborom pre všetky ďalšie dobrodružstvá na Aljaške. Je najväčším mestským sídlom v okruhu 2000 km a dôležitým námorným prístavom, rozkladá sa na juhu Aljašky medzi ramenami Cookovho zálivu, pri úpätí Chugach Mountains. Hoci už pred dávnymi stáročiami bolo obývané domorodými eskymákmi, ako mestské sídlo bolo Anchorage založené v roku 1915. Vtedy slúžilo ako centrum, odkiaľ bola riadená stavba železnice do Fairbanks. Hospodársky rozmach zažilo mesto najmä v 60-tych rokoch, keď bola v týchto miestach objavená ropa. Dodnes je jeho ekonomika úzko spätá s bohatými prírodnými zdrojmi Aljašky.  Aj vďaka tomuto bohatstvu sa suma, za ktorú v r. 1867 Rusi predali Aljašku Amerike /cca 7,2 milióna dolárov/, považuje za vyložene smiešnu...

Naozaj, Aljaška stojí určite viac, aj so svoju prekrásnou prírodou a mnohými zaujímavosťami. Každý, kto tento kút sveta navštívil, to môže len potvrdiť. Ak máte aj vy radi nekonvenčnú a možno viac adrenalínovú dovolenku, Anchorage je pre vás ideálnym miestom. Divoká nespútaná príroda s bohatou faunou /svoj domov tu majú medvede, grizly, losy, bobry, vlci, líšky.../, raj zimných športov, nádherné turistické trasy, relatívny pokoj, krásna panoráma okolitých zasnežených hôr... To všetko vás vyzýva, aby ste sa vydali objaviť tento odľahlý kút zeme. My v BUBO vám to takisto vrelo odporúčame a pozývame vás na obhliadku Anchorage v našom štýle. Alebo sa inšpirujte ďalšími našimi cestami do polárnych oblastí.

Prehliadka mesta je rozdelená na dve časti. K tej prvej potrebujeme auto, aby sme sa dostali aj na odľahlejšie miesta. Keďže máme hotel so skvelou polohou priamo v centre mesta, druhú časť prehliadky zvládneme peši. Hneď zrána teda nasadáme do auta, a vyrážame smer Earthquake park. Mestský park, vzdialený 8 minút jazdy od centra mesta, jepripomienkou najväčšej prírodnej katastrofy, aká sa odohrala na Aljaške. Zemetrasenie v roku 1964 s magnitúdom 9,2 Richterovej stupnice – najväčšie v Severnej Amerike a druhé najväčšie namerané zemetrasenie vôbec, trvalo viac ako 4 minúty a za ten čas stihlo zničiť veľkú časť mesta. Následne so sebou prinieslo zničujúcu vlnu tsunami, ktorá katastrofu dokonala. Na zlome tektonických platní sa zem vtedy prepadla o niekoľko metrov,  a tento úkaz dodnes pripomína strašné okamihy histórie mesta.Presne na mieste, kde kedysi stáli domy, ktoré sa počas zemetraseniaprepadli spolu s posuvom zeme, je dnes v Earthquake Parku postavený pamätník. Veľký zalesnený park je usadený na pobreží, a ponúka impozantné výhľady na vody zálivu, neďaleké Chugach Mountains, či centrum mesta, takže si tu pokojne môžete spraviť príjemný piknik. No pozor, aby vás nevyrušil zablúdený los, ktorý sa tu môže potulovať!

Ďalšou našou zastávkou je najrušnejšie hydroplánové letisko na svete. Keďže pri hustote 0,49 obyvateľa na km2 je cestná infraštruktúra Aljašky slabo rozvinutá, najčastejším dopravným prostriedkom sú tu práve malé lietadlá, schopné pristávať na vode aj na ľade. Jazero Hood neďaleko centra mesta tak tvorí ideálne letisko s tromi pristávacími plochami na vode a jednou na súši. Celý obvod jazera je posiaty súkromnými chatkami a hneď pri brehu zaparkovanými lietadlami, ktoré sa v rodinách často dedia a slúžia aj 40 rokov. Nemusíme ani čakať dlho, kým zazrieme túto typickú atrakciu mesta, každých pár minút tu pristáva alebo vzlieta nejaký hydroplán, a ďalší už čaká v rade.

Priamo z brehu jazera dovidíme aj na náš ďalší cieľ. Je ním Flattop mountian, najnavštevovanejšia hora Aljašky, z ktorej sa pokocháme pohľadom na celý záliv a v ňom pôsobivo vsadený Anchorage. Autom prechádzame cez jednu z najdrahších štvrtí mesta, až dorazíme na parkovisko, kde ústi niekoľko zaujímavých turistických chodníkov, vedúcich na vrchol. Keďže Aljaška je predovšetkým o divočine, horách a úchvatnej prírode, využijeme príležitosť na skvelú turistiku. Túra na Flattop mountain patrí medzi najdostupnejšie a začína príjemnou prechádzkou do mierneho kopca. Nasleduje úsek vybavený schodmi, na konci ktorého nás čaká tá najťažšia časť. Prevýšenie 400 m je takmer celé na poslednom, kamenistom úseku. Chodník sa tu stráca a každý volí cestu, ktorá sa mu zdá najschodnejšia. Je to dosť dobrodružné a namáhavé, pomáhame si aj rukami, a po drine a stúpaní sa konečne ocitneme na vrchole. Zospodu sa zdá vrchol strmý a špicatý, ale v skutočnosti sa pred nami rozprestrie plochá rovina s výhľadom na všetky strany a na celé Anchorage. Aj preto ten názov Flat top - čiže plochý vrchol. Po jeho dobytí tu zaslúžene oddychujeme, užívame si nádherný výhľad, a keď už máme všetko poctivo pofotené, púšťame sa opäť dole. Zo začiatku sa zostup zdá dokonca horší ako cesta nahor, no za chvíľu máme najstrmší úsek za sebou a pokračujeme pohodlným prechádzkovým tempom k autu. Celá túra nám zabrala vyše dvoch hodín, a je ten správny čas na dobrý obed.

Byť na Aljaške a neochutnať lososa, alebo halibuta je veľká chyba. Aj tí, ktorí ryby bežne nejedávajú, určite potvrdia, že aljašský grilovaný losos, či fish&chips z halibuta sú lahôdkami na pohľadanie. My v BUBO to už máme odskúšané, a poznáme reštauráciu, v ktorej vedia pripraviť ryby naozaj špičkovo. 

Výborne najedení sa vydávame na pešiu prechádzku mestom, no ešte predtým sa posilníme kávou z Kaladi Brothers, jednou z najstarších pražiarní na Aljaške. /V Anchorage nájdete ich kaviarní niekoľko, a takmer v každom obchodnom centre: New Sagaya, City Market, Center point.../.

Prechádzame po hlavnej ulici mesta, 4. avenue popri radnici smerom k zálivu a pozorujeme pestrý, typický kolorit mesta s obrázkami, ktoré sa vám nenaskytnú nikde inde vo svete: Míňame pouličný stánok so sobími hot-dogmi /!/, obchody s pravými kožuchmi, šperkami z jadeitu, či suvenírmi zo slonoviny. Prichádzame k prístavu, kde nás víta bronzová socha známeho moreplavca, kapitána Jamesa Cooka, tróniaca v prístavnom Resolution Parku. Ten sa pod vlajkou britskej koruny pri svojej tretej výprave pokúsil –i keď neúspešne, nájsť severozápadnú cestu popri aljašskom pobreží. A hoci on osobne na brehoch Aljašky nikdy nepristál, je tu uctievaným hrdinom, veď podľa neho je pomenovaný aj jeden z najluxusnejších hotelov mesta /5th Avenue/. Od kapitána Cooka pokračujeme k najstaršiemu domu, ktorý sa na území Anchorage nachádza, a ktorý ako jeden z mála na pobreží prežil zemetrasenie v 1964. Dom Oscara Andersona v Elderberry Parku na 420 M Street. Anderson ho dal postaviť v r. 1915, a za svojho života tvrdil, že je 18-tou osobou, ktorá položila nohu na územie, dnes sa nazývajúce Anchorage. Žil v ňom až do svojej smrti, dnes pôsobivá budova slúži ako múzeum a pripomienka čias zo začiatku 20. storočia.

Po 2. avenue pokračujeme v našej prechádzke k železničnej stanici. Tesne pred ňou sa ešte pristavíme pri Eisenhowerovom pamätníku. Prezident Dwight Eisenhower totiž zohral dôležitú úlohu v histórii Aljašky, pretože práve počas jeho obdobia sa Aljaška stala 49. štátom, patriacim pod USA. Z pamätníku máme tiež pekný výhľad dolu, na celú budovu železničnej stanice. Práve kvôli Aljašskej železnici sa z Anchorage postupne stalo mestom s významnou dopravnou pozíciou, ktorým dnes bezpochyby je. Modro-žlté vlaky pokrývajú väčšiu časť prepravy tovaru a pošty ako kamióny.

Zo železničnej stanice smerujeme k Ulu Factory. Teda k autentickému obchodu, kde sa vyrábajú aj predávajú tradičné nože starých aljašských kmeňov. Nôž Ulu je typický aljašský artefakt, jeden z najdokonalejších vynálezov Eskymákov, naozaj parádna vecička. Viac-účelový nôž, ktorý bol hlavným, nepostrádateľným nástrojom vtedajších obyvateľov Aljašky k ich prežitiu. Využívali ho predovšetkým ženy miestnych indiánskych kmeňov pri obrábaní kože, šití obuvi, varení, jedení, ale aj pri stavbe iglu. Vo vnútri nás príjemne, tradične americky privítajú a v krátkosti ukážu, ako správne s takýmto nožom narábať. Ak sa s ním naučíte pracovať, stane sa naozaj skvelým pomocníkom do kuchyne. V obchode majú na predaj rôzne prevedenia noža. Také, ktoré sa tam vyrábajú dnes, ale aj historické, vyrobené kedysi - s rúčkou zo sobieho parožia alebo mrožieho či mamutieho kla alebo kosti. Ak chcete naozaj typický suvenír z Anchorage, tu máte naozaj z čoho vyberať.

Po zaujímavej exkurzii do histórie sa vydávame späť na cestu do centra mesta, kde nám zostáva čas vychutnať si ešte posledné chvíle v Anchorage. Počasie nám praje, a tak celú prehliadku mesta zakončíme bohémsky, na strešnej terase baru Williwaw Social. Dá sa tu vybrať z kvalitnej ponuky typických amerických jedál, domácich pív, či lahodných cocktailov.

Hoci sme „ len“ na treťom poschodí, z baru sa nám núka krásny výhľad na mesto. Bar sa pomaly zapĺňa, popíjame dobré pivko, alebo whisky, o príjemný hudobný podmaz sa stará výborný DJ. Celú tú krásnu scenériu a atmosféru okamihu dokresľuje úchvatný západ slnka. Lúčime sa s Anchorage, jeho aljaškou drsnosťou a pôvabom v jednom, a tajne si sľubujeme, že sa sem, na druhý koniec sveta ešte niekedy musíme vrátiť...

TOP 10 Anchorage: #

  1. Earthquake Park – príjemný mestský park na pobreží s pamätným miestom, kde sa odohralo jedno z najničivejších zemetrasení novodobej histórie.
  2. Letisko hydroplánov – malé vodné lietadlá sa tu využívajú častejšie ako kdekoľvek inde, pohľad na to, ako sú zaparkované na brehu jazera neďaleko centra, je nezabudnuteľný
  3. Flattop mountain – údajne najnavštevovanejšia hora Aljašky, kam si to budete musieť poriadne vyšliapnuť, ale výhľad stojí za to!
  4. Byť v Anchorage a neochutnať grilovaného lososa, či halibutie fish´chips? Nemožné! BUBO jednoznačne odporúča ....
  5. Kaladi Brothers je populárna značka tunajšej kávy, útulné kaviarne Kaladi Coffee nájdete roztrúsené po celom meste
  6. Memoriál Jamesa Cooka v Resolution Parku na nábreží vzdáva hold hrdinskému kapitánovi
  7. Dom Oscara Andersona v Elderberry Parku je jednou z najstarších budov mesta, ktorá ako jedna z mála na pobreží prežila zemetrasenie, a sám Anderson o sebe tvrdil, že bol 18tym človekom, ktorý vstúpil na pôdu Anchorage.
  8. Pamätník Dwighta Eisenhowera nemôžete obísť, veď  práve tento americký prezident uznal Aljašku ako právoplatný 49. štát USA!
  9. V ULU-Factory sa zoznámite s históriou pôvodných obyvateľov Aljašky a ich geniálneho vynálezu, legendárneho nožu ULU, ktorý si môžete doniesť domov ako suvenír.
  10. Williawaw Social – príjemný sky bar v centre Anchorage, kde môžete ochutnať zaujímavé lokálne pivo.

Čo vidieť navyše... #

  1. Tony Knowles Coastal Park – železničná trať, ktorá vedie z centra mesta až ku Kincaid Parku na pobreží je najpopulárnejšou tunajšou vlakovou trasou. Vedie nádhernou prírodou aj historickými míľnikmi Aljašky, môžete počas nej zazrieť nejakého zvera z bohatej aljašskej fauny, či veľrybu vo vodách zálivu.
  2. Anchorage Trolley Tour – jedna z najobľúbenejších obhliadok mesta v štýlových vozoch, ktorá vás prevezie minulosťou aj súčasnosťou Anchorage, s perfektne informovanými domácimi sprievodcami
  3. Chugach State Park - Národný park na úpätí hôr Chugach Mountain je ukážkou nádhernej divokej prírody, s možnosťami turistiky, raftingu, bicyklovania, rybačky... Najlepšie je, že uprostred tejto rozprávky ste za 20 minút autom z Anchorage.
  4. Alaska aviation heritage museum – letecké múzeum v blízkosti jazera Hood, ktorého súčasťou je viac ako 30 lietadiel, hangár, letecký simulátor, dve divadlá a sieň slávy.
  5. Chcete vyskúšať v Anchorage naozajstnú domácu špecialitu? Tak naberte odvahu na sobí hot-dog, v centre mesta nájdete stánkov s touto obľúbenou pochutinou hneď niekoľko! Medzi najznámejšie a najstaršie patrí M. A.´s hot dogs na 4thAvenue. Vraj sú skvelé, chutia podobne ako naša divina.
  6. Portage glacier – ak máte viac času na spoznávanie okolia, skúste jednu z najväčších atrakcií Aljašky, len hodinu cesty z Anchorage: Plavba loďou po jazere Portage s pozorovaním zblízka fascinujúcich zvyškov ľadovca .
  7. Alaska Wildlife Consvervation Center – rezervácia divej zveri v Portage /70 km od Anchorage/, poskytujúca domov viac ako 15 druhom opustených a zranených zvierat. Môžete tu tak vidieť medvede, vlkov, losov, či dokobraza...
  8. Anchorage Museum – najväčšie múzeum na Aljaške sprístupňuje pestrú históriu tohto štátu, jeho rôznorodosť, kultúru, súčasťou je aj pôsobivé planetárium. /625 C Street/
  9. Alaska Zoo – populárna atrakcia mesta, ktorú navštívi viac ako 200 000 turistov ročne, aby tu obdivovali viac ako 50 druhov cicavcov a vtákov, medzi inými polárne medvede, kojoty, polárne líšky, tulene, amurské tigre...  /4731 O´Malley Road/ 
  10. Na bicykli po pobreží! Prenajmite si bicykel a vyberte si niektorú z mnohých trás pre cyklistov. Budete nadopovaní dobrou náladou, energiou a nadšení z obrázkov, ktoré ponúka pobrežie mesta.
Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Monika Šeniglová

Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Monika Šeniglová

Posledná úprava článku | Prečítané: 472

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

3324
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.