ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí najmä kvôli ľuďom, no v rámci skvelého safari viete prísť k spiacemu slonoví, o ktorom skutočne viete, že spí, na vzdialenosť niekoľkých centimetrov. To všetko a oveľa viac povedal v rozhovore dlhoročný sprievodca a najväčší expert BUBO na Afriku Martin Karniš.

Máš ku Keni utvorený špeciálny vzťah? #

Afrika ako celok ma lákala od detstva. Čím viac času som tam strávil, tým komfortnejšie a lepšie som sa cítil. Puto s ňou je veľmi silné Nejakú dobu som strávil v Tanzánii, kde som žil a pracoval ešte predtým, kde som začal robiť pre BUBO. A Keňa bola hneď vedľajší región, kam som často cestoval a pochodil som ju, takže aj Keňa mi dosť prirástla k srdcu.

Takže si tam strávil čas aj súkromne? #

Áno, veľa som tam pochodil, hľadal som si tam prácu a vďaka tomu som pocestoval po Keni. A potom, keď som sa usadil v Tanzánii a robil tam, cestoval som stále aj do Kene - pracovne.

Poďme hneď si povedať na úvod, ako sa dá do Kene letieť? #

Do Kene neexistujú žiadne priame lety z Viedne či strednej Európy, a teda treba vždy prestupovať. Existuje viacero možností, ako tam letieť. Viacero leteckých spoločností tam má spojenia, či už je to Nemecko, Švajčiarsko, Emiráty, Katar, Etiópia, ktorá má asi najoptimálnejšie spojenie vďaka najkratšej ceste. Takže je viacero možností, ako sa tam dostať.

Najradšej používame v BUBO práve tento Ethiopian, ktorý má vhodné spojenia z Viedne veľmi často, ak nie, tak potom preferujeme Emiráty alebo Qatar Airways.

Poďme si povedať niečo o ubytovaní, pretože keď si u nás tu Afriku predstaví, mnoho ľudí sa tohto aspektu obáva... #

Vo všeobecnosti východná Afrika a Keňa ponúkajú veľmi široké spektrum ubytovania od tých najlacnejších a veľmi jednoduchých až po high-endové ubytovania, ktoré sú skutočne veľmi luxusné. Takže či už nejakí batôžkári alebo domáci, ktorí chodia po krajine, sa dokážu ubytovať doslova za zopár dolárov.

To ubytovanie zodpovedá tejto cenovej kategórii, ale keď sa budeme baviť o nejakom relevantnom ubytovaní, tak sú tam aj hotely, ktoré spĺňajú európske požiadavky a parametre na úrovni 3-4 hviezdičiek. Aj naše hotely sú zhruba na úrovni 4 hviezd, čo v BUBO je taký ten štandard, ktorý sa snažíme našim klientom poskytovať.

Či už je to ubytovanie v Nairobi veľmi blízko letiska na okraji centra mesta, vďaka ktorému sa vyhýbame veľkej dopravnej zápche, ktorá vzniká v Nairobi, máme tam veľmi príjemný 4-hviezdičkový hotel, alebo sú to potom ubytovania priamo na safari. Často sa ľudia pýtajú, ako tam bývame a keď im povieme, že v stanoch, tak sa trošku zľaknú.

Ale je to stanovačka, akú dokáže absolvovať aj moja manželka, ktorá v stane na Slovensku alebo v Československu nikdy nespala, ale stany v Keni si veľmi pochvaľovala.

4 fotografie

Ubytovanie v Keni

Presnejšie, keď si pozrieme stany v Keni, tie sú luxusné a permanentné, je to pevná podlaha s pevne vymurovanou vybudovanou kúpeľnou, k tomu je urobená pevná strecha a dovnútra strechy je zavesený celtový stan, ktorý umožňuje kontakt s divočinou v noci. Takže ležíš v posteli, za sebou máš celtu a všetko nádherné počuješ. Stanovanie v štýle 20. rokov, 20. storočia, takže keď sa chodilo do Afriky na lov a podobne, tak toto je presne to, čo by mal človek zažiť. Ide vyslovene o zážitkovú vec.

Vnútri je komfort ako v hotelovej izbe štvorhviezdičkového hotela. Je tam normálna posteľ s perinami, s nebesami, s moskytierou, je tam skriňa, odkladací stolík, nočná lampa, trezor, všetko k dispozícii.

Africké safari - privítanie.

Africké safari - privítanie.

Hmyz sa dostane dovnútra, alebo je to tak spravené tak, že tam nepreniknú žiadne potvory? #

Je to to isté ako cez dvere. Stan má zips ako klasický stan - veľký zips, ktorým sa to zavrie, ale veľmi často býva dvojitý. To znamená, že prvá časť je zipsovateľná a vnútri je potom ešte ďalšia, ktorá je kvázi moskytiera.

Takže keď si to otvoríte postupne a pozatvárate, reálne sa tam ani nič nemá ako dostať. Moskytiera, samozrejme, je tam k dispozícii, ale hmyzu je, myslím, na väčšine týchto miest menej ako na Slovensku.

Skôr, než si povieme niečo o samotnej Keni, ešte si spomeňme, či potrebujeme nejaké víza alebo cestovné doklady? #

Do Kene vo všeobecnosti potrebujú víza takmer všetky krajiny sveta. Sú veľmi jednoducho získateľné online. Keňa prešla na čisto online systém, takže nedajú sa už kúpiť po prílete, ako to bolo v minulosti zvykom. Ale je to veľmi jednoduchý proces na webstránke a trvá to skutočne niekedy zopár minút, maximálne 1-2 dní a víza máte online schválené.

Len tak vylihovať v tráve.

Len tak vylihovať v tráve.

Pre aký typ cestovateľa by si Keňu odporúčal, čo tam môžeme zažiť, uvidieť alebo prípadne na tom Safari stretnúť? #

Keňa je všeobecne krajina, ktorá ponúka každému jednému cestovateľovi, či už skúsenému alebo začiatočníkovi, veľké možnosti. Nie je to iba o samotnom safari, ako to veľa ľudí berie, ale dajú sa tam vidieť rôzne veci aj čo sa týka kultúry, tradícii, sú tam mestá, ktoré sú zaujímavé, historické pamiatky...

Aj napriek tomu, že tento región bol bielym človekom osídľovaný až niekedy v 19. storočí. Dovtedy to bol taký skôr okrajový záujem, nebezpečné územia, a tak ďalej.

Nebezpečné v rámci zveri? #

Nie, bolo to považované za nebezpečné kvôli tomu, že to nebolo to príliš prechodné. Keňa, ktorá je dnes poľnohospodárska, bola vtedy ešte divoká. Či už to boli ľudia, zvieratá, choroby, náročné prostredie... Nebolo úplne vhodné na nejaké usídlenie sa, takže až to 19. storočie prinieslo nejaké skutočné osídľovanie bielym človekom.

Domáci tam žili aj predtým, ale nevytvárali žiadne trvácne miesta, ako to bolo zvykom v iných častiach sveta. Obdobia ako antika nám zanechali obrovské množstvo historických a kultúrnych pamiatok. Tu to bolo trošku jednoduchšie – veľa pevných štruktúr tam neostalo, ale na pobreží sa zachovali aj takéto pamiatky. Či už je to nejaké miesto Lamu, Malindi, Mombasa, kde sa usádzali Arabi, Portugalci, Briti... Takže tam sú aj historické pamiatky.

7 fotografií

Zvieratá Kene

Tým pádom je Keňa vhodná pre ľudí, ktorí majú záujem aj o prírodu, ľudí, kultúru, históriu, ale priorita je kladená na safari a na návštevu národných parkov.

Tá je vhodná skutočne pre všetkých - či už ste na safari niekedy boli, alebo aj neboli, takže aj ľudia, ktorí absolvovali safari, či už v Južnej Afrike alebo kdekoľvek inde, nájdu v Keni veľmi veľa zaujímavých miest. Medzi tie hlavného záujmu patria napr. Masai Mara alebo Amboseli. Alebo potom sú to národné parky okrajového záujmu ako Samburu, kde sa ocitnete takmer bez iných turistov a je to jeden z najkrajších parkov, aký poznám.

Dajú sa tu nájsť horské parky, ako je Aberdare, takisto mimo hromadného záujmu, ale ponúka neskutočné veci o ohľadne zvierat a samotnej prírody. Celkovo je safari vhodné takmer pre všetky vekové kategórie. Je to náročné v podstate iba na sedenie. Safari si treba skutočne odsedieť, a tým pádom odporúčame od 4 rokov, do kedy dokážete sedieť v aute.

Stretnutie s kráľom savany.

Stretnutie s kráľom savany.

Ja viem, že ty zvieratám naozaj rozumieš a vieš o nich neskutočne veľa. Pamätám si, keď som písal blog o srílanských zvieratách a ty si mi dopĺňal latinské názvy. Povedz tak zhruba, aké zvieratá môžeme vidieť v Keni? #

Tieto parky, ktoré navštevujeme v rámci našich zájazdov do Kene, ukazujú zvieratá, ktoré žijú v celom tomto regióne a je tam možnosť vidieť naozaj všetko. Samozrejme, pri safari nikdy nie je isté, že uvidíte to zviera, ktoré chcete vidieť. Ale dokážete vidieť všetky tie typické zvieratá.

Či už sú to slony, levy, leopardy, žirafy, nosorožce, antilopy... Ale potom si treba všímať aj iné zvieratá, nie je to vždy iba o tých veľkých. Samozrejme, že keď ide niekto prvýkrát na safari, tak slon je veľmi dôležitý, takisto lev.

Mňa poteší každé jedno zviera vždy, keď ho vidím, lebo nikdy nie je to zviera rovnaké. Vždy sa správa inak, vždy je v inej situácii. Ani ten istý slon sa nebude dva dni po sebe správať rovnako a vždy ho uvidíte v novej a novej situácii. Netreba sa však pozerať len na tieto veľké atraktívne zvieratá, ale treba si všímať aj drobnosti - obyčajného skarabea, ktorý si tam váľa svoju guľôčku alebo drobné vtáky, ktoré bývajú neskutočne vyfarbené. Takže treba sa pozerať okolo seba a nekoncentrovať sa iba na to najväčšie.

Súhlasím, ja mám podobné zážitky zo Srí Lanky. Sprievodca ukazuje na strom a my vlastne nevieme, akým ukazuje, a potom zbadáme nejakú krásnu jaštericu, motýľa alebo vtáka. Zažil si aj situácie, že sa zvieratá chovali inak, ako si bol zvyknutý? Čo ťa prekvapilo? #

Určite áno, zvieratá sú „nevyspytateľné“ a je veľmi dobré vedieť ich čítať. Na to máme našich veľmi dobrých sprievodcov a spoločnosť, ktorú používame, je najlepšia vo východnej Afrike.

Ich sprievodcovia a šoféri v jednej osobe, vedia zvieratá skutočne veľmi dobré čítať a dokážu vás dostať k ním bezpečne aj na minimálnu vzdialenosť. Viete prísť k spiacemu slonovi, o ktorom skutočne viete, že spí, tak na niekoľko centimetrov. Viete prísť k levovi bezpečne v otvorenom aute na zopár centimetrov...

Stádo pakoňov.

Stádo pakoňov.

A slon sa nezobudí, keď k nemu prídeš na zopár centimetrov? #

Slon nespí úplne na 100 %, vníma okolie, ako každé iné zviera to potrebuje vzhľadom na bezpečnosť. Takže aj slon, i keď má zavreté oči a spí, vás nejako eviduje, okom vníma, na chvíľku ho otvorí. A potom, keď vyhodnotí situáciu, že je to v poriadku, tak oko zase zavrie a spí ďalej.

Keď sa budete pripravovať na safari, vždy je dobré si so sebou zobrať ďalekohľad a fotoaparát s lepším objektívom, ktorý bude mať dlhší dosah než mobil, je to škoda nevyužiť takúto príležitosť a určite sa pripravte na to aj z tejto stránky, lebo potom tie spomienky budú určite lepšie.

Ďalekohľad nevyužijete iba na zvieratá, ktoré sú ďaleko, ale keď sa ocitnete 5 metrov od leva alebo od slona či nejakého atraktívneho vtáka, zoberte si ďalekohľad a pozrite sa ním na detaily okolo oka, na ucho, na nos. Sú to skutočne veci, ktoré oceníte a dobrý ďalekohľad je naozaj veľmi, veľmi dôležitá vec na safari.

So slonom africkým skutočne na dosah ruky.
Foto: Stanislav Cigánek — BUBO

Určite súhlasím, ja tiež rád fotím detaily zvierat. No a vlastne si mi nahral, pretože moja ďalšia otázka smerovala práve k tomu, ako sa zbaliť do Kene? #

Reálne je to dovolenka ako každá iná, ako keby ste sa chystali niekde do Európy, nie je to nič výnimočné. Pokiaľ sa nechystáte na nejakú ťažkú expedíciu, prechody, treky a tak ďalej. Štandardné cesty na safari, ktoré aj my ponúkame, sú veľmi komfortné.

Či už je to stránka ubytovania alebo samotného cestovania, tak skutočne tam nie je potrebné nič špeciálne. Treba sa pripraviť akurát na podnebné pásmo, do ktorého sa ide. To znamená, že či už Masai Mara alebo nejaké národné parky, ktoré sa nachádzajú v centrálnej a západnej časti Kene, sú vo vysokej nadmorskej výške. V Masai Mara sa pohybujeme okolo 1 900 až 2 100 metrov nad morom.

Na noc sa tam môže trošku schladiť, ale tam je skutočne veľmi komfortné ubytovanie s perinami, takže žiaden problém. Akurát pri sedení večer v otvorenej reštaurácii na terase môže byť pocitovo chladnejšie.

Takisto počas jazdy na safari v otvorenom aute, keď máte otvorenú strechu a auto ide 40 km za hodinu v 22-stupňovej teplote ráno, pocitovo to zíde až na nejakých 15-17 stupňov, vtedy je dobré mať nejakú pokrývku hlavy.

Kto trpí na uši, mal by mať štuple do uší alebo aspoň vatu. Treba mať nejakú bundu - ideálne sú vrstvy. Je to najlepší spôsob, ako sa prispôsobovať týmto rôznym teplotám, mať viacero vecí so sebou. Auto to vždy odvezie, aj počas safari, máte to tam zbalené v batôžku a vždy niečo odoberiete, pridáte.

Veľmi vhodné sú odopínacie nohavice. Keď je príliš teplo, zhodíte spodnú časť a v podstate na takéto niečo stačia sandále, veľmi veľa ľudí cestuje práve v sandáloch a vnútri v aute je reálne teplo, akurát teda z hora môže trošku pofukovať.

Okrem toho nepotrebujete nič nejaké špeciálne. Ak idete čisto na safari, potrebujete ešte nejaké slušné oblečenie na večeru do reštaurácie, keďže tie hotely alebo lodže, ktoré používame, sú na top úrovni, takže máte niečo pekné na seba je vhodné, no nemusí to byť zrovna oblek. Ak potom pokračujete ďalej na oddychovú časť do luxusnejších hotelov, ktoré tiež ponúkame, tak v takomto prípade je dobré zobrať si aj nejakú peknú bielu košeľu, pekné nohavice, celé topánky, aby ste na večeri neboli vy tí, ktorí budú potom vytŕčať z toho pekného davu.

Keď už hovoríme o oblečení, priblíž nám počasie v Keni. Aké môžeme očakávať? #

V zásade má Keňa dve ročné obdobia - obdobie dažďov a sucha. Nemajú 4 ročné obdobia, ako sme u nás zvyknutí, ale je tam teda dážď a sucho. S tým, že majú dve obdobia dažďov a dve obdobia sucha.

Jedno obdobie dažďov je plus-mínus v decembri, to je obdobie krátkych dažďov. To znamená, že vtedy ide mrak po oblohe a padá z neho voda. Okolo neho je modrá obloha, potom je tam zase ďalší mrak, z ktorého padá voda. A to sú tie krátke dažde, mrak prejde a je to preč.

Potom je obdobie dlhých dažďov, ktoré sú v rôznych častiach krajiny v rôznom období, ale v zásade to vychádza na nejaký marec až máj. A obdobie dlhých dažďov trvá približne mesiac. Vtedy sú dažde intenzívnejšie a na veľkom území.

To znamená, že je celá obloha zatiahnutá, prší, ale veľmi často býva, že začne pršať okolo pol siedmej-siedmej večer, skončí to o deviatej a potom prší od polnoci do rána do tretej.

Čiže aj v takomto období sa dá komfortne cestovať? #

Bez problémov sa dá cestovať. Zvieratá nikam neodchádzajú z národného parku, tie sú tam. Akurát to ich správanie je zase trošku odlišné..

Majú pršiplášte, predpokladám (smiech). #

Určite áno, vo forme akáciových stromov. Postavia sa pod „dáždnik“ a čakajú, kým dážď prejde. Krajina je v tomto období zelená, všade je veľa vody, takže je to zase trošku niečo iné. Neexistuje horšie či lepšie obdobie na safari, je iba iné.

Vráťme sa teraz k strave. Spomínal si už reštaurácie a slušné oblečenie. Priblíž nám teraz aj úroveň stravovania v Keni. #

Takisto ako aj ubytovanie, sú rôzne úrovne stravovania a odporúčam ochutnať všetko. Nie je to také, ako sú ľudia zvyknutí na nejakú exotickú stravu z Ázie alebo z nejakých tých najdivokejších džunglí, kde sa jedia červy, hmyz a podobne.

Keňa je v podstate ovplyvnená do veľkej miery Európou, Indiou a arabským svetom. A toto je cítiť v strave na každom kroku. Čo určite odporúčam ochutnať, sú lokálne jedlá ako ugali - niečo ako polenta, je to kukuričná kaša. Naša polenta je dochutená koreninami, ale toto je úplne čisto biela kukurica s vodou, uvarená hustá kaša. Je to jedno z najzakladanejších jedál vo všeobecnosti v Afrike.

K tomu jedávajú či už nejaké zeleninové jedlá urobené len jednoduchým spôsobom, nijako extra špeciálne dochutené, alebo majú nejaké mäsové. Či už gulášového typu alebo grilované, čo volajú nyama choma - grilované mäso. Môže to byť koza, jahňa, hovädzie, kuracie, ryba grilovaná, pečená, varená na rôzne spôsoby.

U mňa je veľmi obľúbená ryža s fazuľou, čo je jedno z najzakladanejších jedál. Keď som v Tanzánii pracoval a žil, tak to bolo takmer dennodenne ryža s fazuľou. Veľmi mi to chutilo. Rok som nejedol takmer nič iné a keď som sa vrátil domov, tak som dostal chuť na ryžu s fazuľou.

Čiže nechýbalo ti tam nič počas pobytu? #

Nechýbalo mi tam absolútne nič. Veľmi jednoducho som sa prispôsobil a túto východoafrickú kuchyňu mám veľmi rád. Práve vďaka tomu vplyvu, ktorý tam je - či už arabský alebo indický. A v týchto našich reštauráciách, kam chodievame na našich zájazdoch do Kene, je jedlo na veľmi vysokej úrovni.

Majú tu aj veľmi veľa zeleninových a jedál a ovocia. S tým, že ovocie v centrálnej a západnej Keni sa nedá príliš pestovať vďaka podnebiu, ktoré tam je. Je to veľmi vysoko, suchá oblasť, prší tam dvakrát do roka. Takže na pestovanie nejakého ovocia to tam nie je úplne najvhodnejšie. A väčšina ovocia sa pestuje na východnom pobreží v nížinách, takže odtiaľ sa potom všetko dováža.

V národných parkoch sa reálne nedá nič pestovať, na ich okrajoch však áno. Pestujú si tam vlastné paradajky, cibuľu, mrkvu a podobne - priamo na záhradách rezortov. Z toho potom pripravujú večere.

Teraz skúsme niečo vyslovene pre mäsožravých. Dá sa tam ochutnať aj nejaká lokálna zver? #

Už nie. V Keni je absolútny zákaz lovu divej zveri a nemajú legislatívu na chov divých zvierat na farmách za účelom získania mäsa. Takže od roku 2004 už Keňa v podstate zrušila akúkoľvek možnosť ochutnať antilopu a pod.

Existuje jedna možnosť, ktorú my využívame a v Nairobi je reštaurácia, ktorá sa volá Carnivore - Mäsožravec. A veľmi radi do nej chodíme, všetky naše skupiny idú ochutnať rôzne druhy mäsa.

Je tam obrovský gril, kde pripravujú na veľkých špízoch (takmer mečoch) rôzne druhy mäsa. Ale sú to všetko domestikované zvieratá. To znamená, že je tam rôzna hydina, hovädzie, bravčové, jahňacie, kozie... Plus, čo je tam k dispozícii, je často pštrosie mäso, krokodílie a ťavie mäso.

U mäsožravca.

U mäsožravca.

Aj keď sa táto reštaurácia volá Mäsožravec, tak sú v nej pripravení aj na vegetariánov, takže je tam možnosť buď vegetariánskeho menu, alebo nejaká ryba.

Ja tam mám najradšej bravčovú kožu. To je chuťovo úplne neuveriteľné, a potom hovädzie mäso, ktoré tam pripravujú, je neskutočne lahodné. Vyberám si medium rare a ide o skutočne, skutočne lahodné mäsko.

Do dopravy už sme zabŕdli v rámci safari, ale skús nám aj túto tému priblížiť ešte podrobnejšie... #

Po všeobecnosti ľudia, ktorí do Kene prichádzajú hlavne za safari, tak sa tam prepravujú v podstate od začiatku týmito safari autami. Sú dva hlavné typy aut – džípy, ktoré používame v období dažďov, sú 4x4 a keď zaprší, tak zem je šmykľavá, je tam veľa blata a tak ďalej, takže pri sťažených podmienkach je 4x4 veľmi vhodná.

Ale inak radi používame (a vo všeobecnosti aj safari spoločnosti radšej používajú) minivany, ktoré majú rovnaký typ sedenia, ako sú tieto džípy, ale sú komfortnejšie kvôli tomu, že majú mäkšie perovanie a na prašných rozbitých cestách necítite toľko tie otrasy. V zásade tam nie je žiadny rozdiel a pokiaľ je sucho, majú autá rovnakú prejazdnosť ako aj džípy.

Sú to špeciálne upravené a veľmi pevné minivany priamo na safari s otváracou strechou a, ako hovorím, väčší komfort, čo sa týka týchto prašných ciest.

A v rámci krajiny sa dá cestovať aj inak ako autami? #

Keňa je veľmi rozvinutá krajina, prispôsobená turizmu a má veľa možností, ako sa po krajine prepravovať. Či už si v aute odsedíte celú svoju dovolenku a urobíte okruh rôznymi národnými parkmi, takisto je možnosť safari absolvovať aj s preletmi.

My ponúkame prelet Nairobi-Masai Mara, aby si ľudia nejakým spôsobom skrátili dobu sedenia v aute, nakoľko z Nairobi do Masai Mara to trvá približne 5,5-6 hodín, aj keď je to iba 250 kilometrov, ale cesta je pomalá.

Na druhej strane vidíte krajinu z auta, ale tým, že do Nairobi sa musíme znova vrátiť po tej istej ceste, tak skrátenie si jednej cesty a získanie pohľadu z lietadla nie je asi na škodu. Takže našim klientom to aj odporúčame, aby si jednu cestu dali letecky, je to ďalší ulovený zážitok.

Potom je možnosť prelietať takto medzi ďalšími parkmi, takže existujú aj letecké safari, ktoré takisto máme v našej ponuke, takže Keňa sa dá absolvovať aj trošku iným spôsobom a viete vidieť tie odľahlejšie časti, kam by cesta autom trvala zbytočne dlho a predlžovalo by to cestu.

V Keni tiež spustili vlakovú linku z Nairobi do Mombasy, takže aktuálne sa dá absolvovať táto cesta za kratšiu dobu, ako je to autom - môže trvať od 8 do 12 hodín, nakoľko je to veľmi vyťažená tepna z prístavu v Mombase do hlavného a najväčšieho mesta krajiny.

Z toho dôvodu tam chodí veľmi veľa kamiónov, nákladných aut, ktoré nie sú úplne v 100 % stave, a tak im cesta trvá veľmi dlho. Idú pomaly do kopčekov a podobne. A preto sa potom cesta predlžuje, keď sa ide autom alebo autobusom. Vlak to skomfortní a za nejakých 5 hodín expresným vlakom alebo za 4,5 hodiny dokážete precestovať 700 km, ktoré delia Mombasu od Nairobi.

Sú to nové vlaky, nová trať, ktorá bola vybudovaná vedľa starej a tento „rýchlovlak“ je naozaj komfortnou alternatívou, ako sa dostanú pobrežie.

Sú tieto vlaky časovo i celkovo spoľahlivé? #

Chodia tam štyri linky za deň, dve expresné a dve pomalšie, ktoré majú zástavky aj po ceste. Expresný vlak má iba dve zástavky. Pomalšia linka má nejakých 6 zastávok a trvá zhruba o jednu hodinu dlhšie. Ale v tomto momente zatiaľ chodia vlaky veľmi presne. Je to nová trať, nové vlaky, takže skutočne veľmi, veľmi dobré.

Využívajú aj domáci túto prepravu? #

Nakoľko je to relatívne drahé, tak využívajú viac starú železnicu a starý vlak, ktorý je nespoľahlivý. Ale tí, ktorí si to môžu dovoliť, tento vlak využívajú a skutočne je to vyťažené.

3 fotografie

Stretnutie s domácimi

Povedzme si teraz niečo o bezpečnosti. Jednak, keď sa na safari, tam určite sú nejaké zvlášť bezpečnostné opatrenia, ale skúsme to také všeobecne zhrnúť na celkovú bezpečnosť. Čo môže klient, návštevník očakávať od krajiny ako takej? #

Vo všeobecnosti sa ľudia, ktorí prichádzajú na safari, tak pohybujú hlavne v prírode, odchádzajú z veľkých miest do divočiny, kde je o nich veľmi dobre postarané a ezpečnosť je tam na veľmi vysokej úrovni. Či už sú to strážnici jednotlivých lodží, hotelov a podobne, ale hlavne nikam ten človek neodchádza. V národnom parku nemôže opustiť ani auto, nemôže opustiť lodžu, a tým pádom je v bezpečnej zóne.

Ale pokiaľ už sa idete pohybovať niekde po mestách alebo po krajine, bezpečnosť je taká nejaká všeobecná. Nie je to tam prioritne nebezpečné, ale, samozrejme, že v Nairobi by som sa nevybral do hociktorej štvrte po zotmení a podobne, takže treba vedieť, kam ísť, ale dá sa aj večer v Nairobi ísť bez toho, aby sa človeku niečo stalo, treba vedieť, kde sa pohybovať.

Ja som veľmi rád bral svojich klientov práve v Nairobi na večernú diskotéku do štvrti, ktorá nepôsobí úplne najlákavejšie, v podstate tam žiadneho turistu nestretnete, nikoho tam nie je, ale ten zážitok je potom dokonalý a ak sa človek trochu vyzná, potom vie, čo si môže dovoliť.

No a to sú tam presne naši sprievodcovia, ktorí vedia, kam ísť a kam radšej nejsť. Povedzme si teraz niečo o lokálnej mene a o tom, ako sa tam platí? #

Keňa je relatívne rozvinutá krajina, jedna z najrozvinutejších turistických destinácií v Afrike vôbec. A celé je toto moje prispôsobené, takže aj tieto možnosti sú veľmi podobné ako u nás. To znamená, že dajú sa vymeniť peniaze hneď na letisku a vymeníte si kenské šilingy, ktoré sú tam v platnosti a tým pádom máte základ na drobné nákupy.

Odporúčam vždy vymeniť si nejakých 50 eur na tých 10 dní, ktoré tam my strávime. Väčšinou je 50 eur v šilingoch je dostačujúcich na drobnosti, ktoré si človek chce nakúpiť po ceste, ochutnať nejaké exotické ovocie, červený banán alebo niečo na ulici. Je dobré mať takéto drobnosti.

Nepotrebujete zbytočne veľa peňazí, nakoľko takmer všade sa dá zaplatiť kartou - či už je to v hoteloch, lodžiach, nákupných centrách – normálne tu fungujú platby kartami. Len dám do  pozornosti, že je dobré mať so sebou doklad totožnosti. Overujú si meno na karte s pasom, takže pri platbe v supermarkete budete potrebovať aj pas mať so sebou. Drobnosť, ktorá u nás nie je bežná.

Ale okrem tohto kartou zaplatíte na veľmi veľa miestach. Je možnosť výberu z bankomatu, všetky mestá bankomaty už majú. Znova, treba dbať na bezpečnosť a ísť do bankomatu, ktorý je umiestnený priamo v banke. Nevyberať z bankomatu, ktorý stojí len tak niekde na ulici voľne. To sú len také tie bežné bezpečnostné prvky, ktoré treba dodržiavať.

Miestne peniaze my ešte odporúčame aj na drobné prepitné pre upratovačov či čašníkov. Hlavne títo ľudia, ktorí pracujú niekde v národných parkoch, nemajú možnosť vymeniť si euro či dolárové bankovky, ktoré dostanú.

Oni potrebujú využiť služby niekoho, kto pôjde do mesta. Zoberie to od nich, ale jednodolárove bankovky aj v banke majú oveľa nižšiu hodnotu, ako je skutočne jeden dolár. V konečnom dôsledku sa takémuto človeku z dolára dostane približne 50 centov. Takže ak im dáte v lokálnej mene 100 šilingov, čo je ekvivalent dolára, majú tie peniaze hneď k dispozícii, hneď ich môžu použiť a kúpiť svojej rodine v plnej hodnote 100 šilingov niečo.

Stretnutie s domácimi.

Stretnutie s domácimi.

Ja som si celkom zvykol platiť mobilom v poslednej dobe. Dá sa to urobiť v Keni? A môžem nadviazať - aký tam je signál, ako sa dá telefonovať či pripojiť sa online? #

Platby mobilom sú, samozrejme, podľa toho, ako ten obchodník dokázal zareagovať a aký má terminál, takže je možnosť už aj tohto. Mobilné siete sú tam podľa mňa na vyššej úrovni ako u nás. Služby, ktoré poskytujú sú veľmi, veľmi dobré. Ja som tam vždy fungoval na lokálnej SIM karte, kde som mal všetky vymoženosti.

Dokonca to, čo k nám prišlo len teraz nedávno - preposielanie peňazí cez mobilnú sieť - tak tam to mali už dávno, dávno pred nami. Toto funguje veľmi dobre a ak niekto potrebuje mať nejaký takýto kontakt, tak je veľmi jednoduché si kúpiť miestnu SIM kartu.

Používať ju budete na dátach, dá sa telefonovať, dajú sa využívať všetky vymoženosti, ktoré poznáme aj od nás, poprípade ešte trošku viac. Je to tam postavené iným spôsobom ako u nás. U nás sú ceny mobilných operátorov relatívne vysoké a tam sú v podstate nízke vzhľadom k tomu, že ľudia majú extrémne nízke príjmy, tak oni to postavili na množstve klientov a nie na cenách.

Takže sú tam nízke tarify, či už za dáta alebo za telefonáty, ale počítajú s tým, že tých 45 miliónov ľudí si to môže dovoliť za nižšie ceny a budú mať väčší obrat.

Kúpanie sa na najkrajších plážach Afriky - aj toto je Keňa.
Foto: archív — BUBO

Toto isté poznáme aj z ázijských krajín... Ja som mal tú česť a videl som tvoju zbierku svojich suvenírov z Afriky a veľkú väčšinu z nich si nekúpil na trhu, ale podostával si ich od lokálnych ľudí. K čomu z toho máš silný vzťah? #

Silný vzťah z tých vecí, ktoré som si podonášal, mám hlavne vďaka tomu, že som ich dostal a neboli to vecí, ktoré som si kúpil. Po tých rokoch, ktoré som tam strávil, stretával som sa pravidelne s miestnymi ľuďmi, ktorí, či už boli nejakým spôsobom v turistickom ruchu alebo ani nemuseli byť, ale stretával som sa s nimi často a od nich, keď som niečo dostal, tak to sú pre mňa najhodnotnejšie veci.

Jednou z nich sú napríklad masajské sandále z kravskej kože, ktoré mi urobili presne na moju nohu. Miestni ľudia, ktorých sme navštevovali v rámci návštevy dediny mi zmerali nohu a keď som sa tam vrátil o 2 týždne, tak už som mal pripravené sandále, ktoré mám dodnes doma a je to jedna z tých veci, ktorá ma naozaj chytila za srdce. Takto si ľudia nejakým spôsobom vážia, a to je to, čo mi mohli dať.

U Masajov.

U Masajov.

Čiže sú veľmi priateľskí podľa toho, čo hovoríš. Platí to aj smerom k návštevníkom a turistom? #

Ľudia sú vo všeobecnosti priateľskí, príjemní a dá sa s nimi veľmi, veľmi dobre vychádzať. Takže ja sa do Afriky nevraciam rád len kvôli tomu, že mám zoologické zameranie a zvieratá odjakživa boli moje hobby, ale práve kvôli ľuďom.

To je to, čo som postupne zistil, že nie je príroda, je to, čo ma do Afriky tak ťahá, ale sú to práve ľudia. Tam sú ľudia ešte skutoční, starajú sa jeden od druhého, nemajú taký ten falošný záujem o jeden od druhého, ale vzhľadom k ich chudobe a spôsobu života sú odkázaní jeden od druhého.

Oni si nemôžu dovoliť byť agresívni na suseda, lebo nikdy nevedia, kedy ho budú potrebovať. A rovnako je to aj naspäť. Takže tí ľudia skutočne majú ešte reálny záujem jeden od druhého a správajú sa k sebe veľmi príjemne.

Keď môj otec prišiel za mnou, keď som ešte robil vo východnej Afrike, strávil nejakých desať dní v tej mojej horskej dedinke uprostred ničoho. A po tomto období, keď odišiel a videl, akí tam tí ľudia sú, tak povedal, že o medziľudských vzťahoch sa tam naučil za týždeň viac, ako za celý svoj život na Slovensku.

Čo by si ešte takto o Keni na záver nejak zhrnul? Prípadne čím by si navnadil cestovateľov na Keňu? #

Aby sa nebáli východnej Afriky, konkrétne Kene sa nemajú prečo ľudia báť. Je to bezpečná destinácia pripravená na turistov s veľmi dobrou infraštruktúrou. Ako som už spomínal, že je to vhodné pre deti, pre dospelých, pre starších ľudí. Skutočne je to komfortná destinácia.

Nikde tu na vás nebudú skákať žiadne hmyzy, hady a podobne. Je to skôr výnimka. Ako som už hovoril, hmyzu je tu menej ako na Slovensku s ktorým sa stretávame. Hada je obrovský problém stretnúť. Strava je tam vynikajúca, ubytovanie na strednej úrovni už je veľmi komfortné.

A pokiaľ si ľudia zvolia nejaké luxusné hotely, rezorty, tak urobia len dobre, samozrejme a služby sú veľmi, veľmi dobré. Takže celkovo je to vhodné či už pre začiatočníkov, ktorí z Afrikou iba začínajú, tak Keňa je jedna z najlepších volieb, ktorá môže byť. Ale je to aj pre skúsených cestovateľov, ktorí Afriku už navštívili niekoľkokrát a v Keni dokážu nájsť vždy niečo nové a zaujímavé.

Okrem samotného safari ľudia veľmi často vyhľadávajú aj plážové dovolenky. A toto je práve jedna z možností, ako možno spojiť väčšiu časť pláže a nejaké safari alebo iba čistý oddych. Keňa má približne 600 kilometrov pobrežia Indického oceánu, a tým pádom ponuka naozaj širokú škálu možností.

Najvychytenejšia a najznámejšia je oblasť južne od Mombasy - miesto, ktoré je známe ako Diany Beach. A toto je najnavštevovanejšia časť, sú tam veľké biele pláže, ale my radšej chodievame, vzhľadom na celkové nastavenie BUBO, chodievame do malého mestečka severnejšie, približne 110 kilometrov od Mombasy - Malindi.

Budete mať v Keni šťastie na takéto pohľady?

Budete mať v Keni šťastie na takéto pohľady?

Je to malé miesto s niekoľkými hotelmi, nie sú to také tie veľké komplexy, ale sú to skôr menšie plážové rezorty, dokonca až butikové, ktoré veľmi radi využívame a ten masový turizmus sem tak nezasiahol.

Takže je to miesto veľmi príjemné na oddych, poprípade dá sa stráviť aj celá dovolenka na pláži a neďaleko, zopár hodín jazdy, je Národný park Tsavo, ktorý je rovnako dobrý a rovnako známy, ako sú aj ďalšie parky v Keni. Tým pádom sa dá absolvovať či už jednodňové alebo nejaké viacdňové safari priamo z pláže.

Keňa je veľmi turisticky nastavená a má čo ponúknuť.

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin si zamiloval ázijskú kultúru, mentalitu a hlavne rozmanitú kuchyňu. Vo všeobecnosti sa cíti lepšie v zemepisných šírkach, kde prevláda pekné teplé počasie. Je to človek s pozitívnym prístupom k životu, rád rozdáva dobrú náladu pretože, ako tvrdí, s úsmevom ide všetko ľahšie. Zatiaľ sa mu táto filozofia potvrdila vo všetkých budhistických krajinách, ktoré navštívil. Veľmi rád fotografuje a rovnako rád hrá na gitare. Vyzná sa v kábloch, zvukoch, efektoch a v hudobnej aparatúre všetkého druhu. Preto v BUBO je zodpovedný za projekt tvorby našich podcastov. Pozná sa s mnohými slovenskými a svetovými umelcami, ktorých medzi svojimi cestami do zahraničia sprevádza po Slovensku. Vy ho môžete stretnúť v takmer celej Ázii, no aj na našich Európskych zájazdoch či šoférovačkách po americkom kontinente, ale aj v našom Front Office na Dunajskej ulici v Bratislave.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Zlatá cesta Japonskom

Zo zájazdu:

Martin Ferenčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 245

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5742 6380€
K

Afrika  

Keňa

13.05. → 20.05. +28 termínov

náročnosť

8 dní

Trvanie

2960 3289€
K

Afrika  

Tanzánia, Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

7540
B

Afrika  

Keňa

20.05. → 04.06. +1 termín

náročnosť

16 dní

Trvanie

18090

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.