Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.
Našli ste chybu? Kontaktujte nás.
Aj turisti, ktorí navštívia Thajsko prvýkrát, obvykle už majú nejaké predchádzajúce skúsenosti s jemnou zmesou chutí a textúr, vďaka ktorým je thajské jedlo také nezabudnuteľné. Každý zo štyroch hlavných regiónov Thajska má svoje vlastné špecifiká, ktoré často odhalia cudzie vplyvy asimilované v priebehu storočí, ale vždy s autentickou thajskou príchuťou.
Úžasná rozmanitosť robí z Thajska jednu z najzaujímavejších gastronomických destinácií sveta, ktorú rozhodne treba navštíviť. BUBO klienti o tom dobre vedia, veď Thajsko je našou najpredávanejšou destináciou už vyše 30 rokov. A veľkým dôvodom, prečo chcú ľudia krajinu navštevovať opakovane, je vynikajúce jedlo.
Thajská kuchyňa zahŕňa jedlá zo štyroch oblastí krajiny: centrálnej nížiny, severnej, severovýchodnej a južnej. To, čo všetky regióny zjednocuje, je spôsob, akým sa používajú korenisté, kyslé, sladké a slané príchute na vytvorenie vyvážených chutí.
Medzi kľúčové ingrediencie patrí všadeprítomné čili, ktoré sa používa na rozpálenie takmer každého jedla. Limetková šťava a tamarind poskytujú kyslú chuť, zatiaľ čo sladkosť často pochádza z palmového cukru. Slaná chuť sa pridáva pomocou rybacej omáčky známej ako Nam Pla alebo krevetovej pasty Kapi.
Štyri hlavné regióny Thajska:
- Severovýchodný región (Khon Kaen)
- Severný región (Chiang Mai)
- Centrálny región (Bangkok)
- Južný región (Krabi, Phuket)
Severovýchodný región #
Tento región, známy ako Isan, je preslávený pre svoje grilované mäso, lepkavú ryžu, silné fermentované šaláty a hromady čerstvej zeleniny a byliniek. Severovýchodná kuchyňa je populárna vo všetkých kútoch Thajska. Tento región lemuje rieka Mekong, ktorá slúžila ako hlavný dopravný uzol pre susedné štáty Laos a Kambodža.
Je plná histórie a región je azda najznámejší práve pre rybiu omáčku. Divoké klimatické zmeny spôsobili, že oblasť je menej poľnohospodárska ako tá na severe. Lesy mali len malú šancu rásť, a tak sa isanskí kuchári namiesto varenia mäsa na ohni uchýlili ku konzervovaniu a nakladaniu potravín, čo zostáva dodnes základnou zložkou ich štýlu varenia.
Chutný jedlý hmyz je ďalšou základňou Isan, ktorý je obľúbeným občerstvením pre pestovateľov ryže. Thajci z rôznych častí krajiny sa nie vždy vo všetkom zhodnú, no jednou z oblastí, ktorá, nepochybne, preniká celým Thajskom, je láska k pikantným, slaným, kyslým a sladkým príchutiam šalátov v isanskom štýle.
Tri jedlá severovýchodného regiónu
- Som Tam – šalát zo zelenej papáje pripravený v mažiari s tĺčikom. Existuje veľa variácií tohto typického thajského jedla. Zahŕňa veľa čerstvých čili papričiek a cesnaku, rybaciu omáčku, palmový cukor, limetkovú šťavu, tamarindovú omáčku, sušené krevety aj opekané arašidy. Najbežnejšie sa vyrába zo strúhanej nezrelej papáje pre jej sviežu chrumkavú chuť. Tajomstvo tohto jedla nespočíva ani tak v počte ingrediencií, ale skôr v dosiahnutí rovnováhy jednotlivých chutí. Som Tam sa zvyčajne vyrába rozdrvením ingrediencií v mažiari s tĺčikom a predpokladá sa, že sa takto vyrába už viac ako 6 000 rokov.
- Kai Yang – najznámejšie a najšťavnatejšie jedlo regiónu podávané so sladkou omáčkou a lepkavou ryžou. Som Tam šalát sa najčastejšie dopĺňa s Kai Yang (alebo aj Gai Yang), ktorého tichšie chute zmierňujú ostrosť šalátu. Ide o grilované kura, ktoré často nájdu aj milovníci street foodu. Toto jedlo pochádza z Laosu, ale dnes sa bežne konzumuje v celom Thajsku. V Thajsku je tiež veľa známych thajských moslimských odrôd Kai Yang, ktoré vôbec nie sú laoského pôvodu, ale skôr sa podobajú grilovanému kurčaťu z Malajzie.
- Laab – pikantné mleté mäso alebo ryba ochutená limetkou a mätou. Laab (alebo niekde sa píše aj Laap) je ohnivý šalát s pečenými čili papričkami a cesnakom pridanými k nadrobno nakrájanému mäsu s trochou cibuľky a zopár lístkami mäty na chladenie.
Najlepšie thajské reštaurácie:
Kde odporúčame vyskúšať dobroty thajskej kuchyne? Všetky odporúčania odskúšané na vlastnej koži od street food stánkov po luxusné reštaurácie odporúčame v našej podsekcii Thajská strava.
Severný región #
Severské jedlo je známe aj ako kuchyňa Lanna. Lanna bolo bývalé thajské kráľovstvo a v oblasti Chiang Mai chute dominujú červenému a žltému vývaru na kari. Tento región je ovplyvnený krajinami, ktoré majú spoločnú hranicu so severom.
Chiang Mai je už dlho centrom labužníkov so svojou živou scénou s pouličným jedlom, rušnými nočnými trhmi a rôznymi reštauráciami, ktoré ponúkajú gurmánom autentický zážitok. Nie je to len o samotnom jedle. Mnohé z pokrmov severného regiónu píšu príbehy, ktoré ich robia jedinečnými.
Kultúra jedla v tomto regióne odráža bohatú históriu, ktorou bol Chiang Mai formovaný rôznymi civilizáciami. Úrodná pôda regiónu a bohaté zrážky vytvárajú dokonalé prostredie na sezónnu kuchyňu a miestni farmári dbajú na to, aby svoju úrodu pestovali a zbierali tradičnými metódami, čo zaručí, že jedlo je čerstvé, chutné a zdravé.
Tri jedlá severného regiónu
- Khao Soi – najznámejším jedlom v Chiang Mai je toto bohaté krémové kari na kokosovom mlieku s chrumkavými vaječnými rezancami a čerstvými bylinkami. Zvyčajne sa pripravuje z kuracieho alebo hovädzieho mäsa. O presnom pôvode Khao Soi sa vedú diskusie, ale zdá sa, že prevládajúca teória je, že sa do severného Thajska dostala prostredníctvom čínsko-moslimských prisťahovalcov z oblasti Yunnan, a preto sa Khao Soi zvyčajne nevyrába z bravčového mäsa. Aj napriek tomu, že bravčové mäso je v Thajsku najrozšírenejšie.
- Sai Oua – hviezda street foodov. Klobása vyrobená z mletého bravčového mäsa, byliniek a korenia, niekedy tiež známa aj ako laoská klobása. Je to jedno z najlepších miestnych jedál zo severného regiónu a tí, ktorí ju už niekedy ochutnali tvrdia, že stojí za to ísť do Chiang Mai len preto, aby ste ju ochutnali. Ak chcete konzumovať toto jedlo na thajský spôsob, dajte si ho s čerstvou lepkavou ryžou a malým vreckom zelenej čili pasty (nam prik noom).
- Mango Sticky Rice – tento sladký dezert je populárny v celom Thajsku. Je vyrobený z lepkavej ryže, kokosového mlieka a cukru a podáva sa s čerstvým mangom. V rámci thajskej kuchyne je lepkavá ryža základom skoro všetkých druhov thajských dezertov. Vedeli ste, že napriek jej názvu neobsahuje žiaden lepok?
Centrálny región #
Kuchyňa zo stredného regiónu Thajska sa pravdepodobne najviac približuje tomu, čo turisti považujú za „thajské jedlo“. Bangkok, hlavné mesto Thajska, je v srdci tejto oblasti so svojimi ryžovými poliami, množstvom riečnych rýb a úrodnou pôdou pre plodiny. Tento región je tiež domovom jazmínovej ryže, ktorá je hlavným vývozným artiklom Thajska.
Tu nájdete najširšiu škálu jedál, pretože okolité kultúry sa spájajú a sústreďujú vo veľkých mestách, ako je Bangkok. Od pouličných predavačov by ste tu mohli vyjedať dlhé hodiny a nájdete tu stánok s jedlom pre každý chuťový pohárik.
Tri jedlá centrálneho regiónu
- Pad Thai - je národné jedlo Thajska z ryžových rezancov so sladko-slano-kyslou omáčkou posypanou drvenými arašidmi. Vyrába sa z tenkých plochých ryžových rezancov a takmer vždy obsahuje fazuľové klíčky, cesnakovú pažítku, vajíčka, tofu a kuracie mäso alebo krevety. Siam sa premenoval na Thajsko v roku 1939 a krátko nato sa uskutočnila súťaž o vytvorenie „národného jedla“. Pad Thai bolo jedlo, ktoré vybral premiér Phibun - čiastočne preto, že rezance z neho urobili počas tých ťažkých rokov druhej svetovej vojny šetrnú a sýtu voľbu. Je iróniou, že zatiaľ čo obyvatelia Západu si často vyberajú paličky, Thajci používajú vidličku a lyžicu. Držte vidličku v ľavej ruke a použite ju na tlačenie jedla na lyžicu v pravej ruke. Ale, pozor – strčiť si vidličku do úst alebo namieriť na ľudí sa považuje za zlé správanie pri stole.
- Green Curry (zelené kari) - napriek svojej jemnej vábivej farbe má zelené kari tendenciu byť štipľavejšie a je najpikantnejším zo všetkých. Ak ste už ochutnali žlté či červené kari, zelené nesmie chýbať vo vašom jedálničku. Zelená kari pasta je vyrobená z čerstvých zelených čili papričiek, ktoré dávajú jedlu farbu a názov. Zmiešané so šalotkou, cesnakom, galgánom, citrónovou trávou, kafrovou limetkou, krevetovou pastou a koreninami. Pri varení sú ďalšími hlavnými ingredienciami kokosové mlieko, palmový cukor, rybacia omáčka, thajský baklažán, lístky bazalky a mäso – rybie guľky, kuracie, bravčové, hovädzie či tofu. Thajské kari jedlá sú väčšinou pomenované podľa ich farieb.
- Tom Yum (Tom Yam) - polievka je známa svojimi odvážnymi pikantnými chuťami. Má bohatú históriu, ktorá siaha stáročia dozadu. Jedna teória o pôvode polievky hovorí, že ju vytvorili kráľovskí kuchári v kráľovstve Ayutthaya. Ďalšou teóriou je, že polievku Tom Yum vytvorili vidiecki farmári, ktorí pri varení používali bylinky a koreniny. Dnes existuje veľa rôznych variácií polievky Tom Yum, z ktorých každá má svoj vlastný jedinečný chuťový profil. Niektoré verzie sú z morských plodov, ako sú krevety, chobotnice alebo ryby, zatiaľ čo iné sa podávajú s kuracím mäsom alebo hubami. Polievka sa môže podávať číra alebo krémová a často je ozdobená čerstvými bylinkami a limetkovou šťavou.
Mohli by vás zaujať aj ďalšie thajské blogy:
- Bangkok - hlavné mesto tisícok Budhov
- Ayutthaya - poklad ležiaci severne od Bangkoku
- Krabi - najvyhľadávanejšia thajská exotika
- Najkrajšie ostrovy Andamanského mora - veľký prehľad
- Ostrovy Phi Phi - raj preslávený nielen DiCapriom
- Chiang Mai - klenot severu Thajska
Kráľovská thajská kuchyňa #
Kráľovská thajská kuchyňa je špeciálna podmnožina jedál centrálnej thajskej kuchyne. Kráľovskej rodine pôvodne mohli pripravovať jedlá iba armády vyškolených kuchárov zamestnaných v palácovej kuchyni. Je to definícia najčerstvejších surovín so zložitými štýlmi varenia s dbaním na vizuál.
Do týchto kráľovských kuchýň prišlo slúžiť mnoho cudzincov (aj z európskych krajín) a priniesli si so sebou prvky varenia vlastnej kultúry. Zatiaľ čo pôvodné tajomstvá slúžili iba šľachticom, začali sa objavovať reštaurácie ponúkajúce thajskú kráľovskú kuchyňu a získavajú si veľkú pozornosť kritikov jedla z celého sveta.
Tri jedlá kráľovskej thajskej kuchyne
- Sangkaya – tento kokosový krém je jednou z mnohých sladkostí na báze vaječného žĺtka a ukazuje, ako portugalskí obchodníci ovplyvnili thajskú kuchyňu. Vydlabaná tekvica kaboocha naplnená lahodným krémom z kokosového mlieka s vôňou pandanu.
- Chor Muang (Cho Muang) – knedlíky plnené bravčovým alebo kuracím mäsom s arašidmi spravené na pare. Niekedy označované ako „thajská kvetinová knedľa“. Jeho existencia je zdokumentovaná už za vlády kráľa Rámu II. Parená knedľa sa vytvaruje do podoby kvetu a obsahuje slanú alebo sladkú plnku. Potom sa podáva so šalátom, koriandrom a čili. Pôvodný recept na Cho Muang obsahoval sladkú plnku a neskôr bol vyvinutý so slanou plnkou.
- Khao Chae – typický tanier s množstvom jedál, ktorý môže zahŕňať bravčové mäso, pikantnú ryžovú kašu, čerstvé ovocie a bylinky určené na osvieženie dychu. Khao Chae je sezónna pochúťka, ktorá sa v Thajsku označuje aj ako začiatok leta. Históriu tohto jedla možno vystopovať stovky rokov späť k národu Mon, etnickej skupine, ktorá vznikla v Mjanmarsku a Thajsku a integrovala sa do vtedajšej siamskej spoločnosti v 16. storočí.
Južný región #
Južanské jedlo je možno najmenej známe a pochopené z thajskej regionálnej kuchyne. Vyznačuje sa korenistými a ostrými chuťami. Nájdete tu najsilnejšie kari, čili, ale aj výrazné kyslé chute tamarindu. Rovnako ako severná, aj južná kuchyňa zdieľa chute od svojich susedov, najmä z Malajzie a Indonézie.
Veľká moslimská populácia spolu s mnohými rybárskymi flotilami sú hlavnými vplyvmi tejto kuchyne, ktorá sa vo veľkej miere zakladá na morských plodoch a mäse. Vo väčšine jedál výrazne cítiť citrónovú trávu a listy kafrovej limetky. Miestna kuchyňa využíva veľa kokosového mlieka a palmového cukru kvôli množstvu kokosových orechov a cukrových paliem na juhu.
Phuket sa nachádzal na obchodných cestách medzi Indiou a Čínou a bol dôležitým prístavom, preto nie je žiadnym prekvapením, že v roku 2015 Phuket uznala organizácia UNESCO ako Kreatívne mesto gastronómie. Zároveň to bolo prvé mesto v juhovýchodnej Ázii, ktoré toto ocenenie obdržalo.
Tri jedlá južného regiónu
- Satay - sa týka marinovaného mäsa, ktoré sa griluje a podáva s arašidovou omáčkou. Satay prišiel do Thajska z Indonézie a pôvodne prišiel ako hovädzí Satay. Ale v Thajsku je bravčové mäso najbežnejším mäsom, a tak sa nakoniec bravčové Satay stalo najobľúbenejším a v podstate jediným druhom Satay. Omáčka na namáčanie však musí byť tá „pravá“ thajská arašidová omáčka. Omáčka tradične podávaná s thajským Satay je pikantná arašidová omáčka a kokosové mlieko, ochutená thajskou červenou kari pastou. Hovoríme tomu arašidová omáčka, ale v skutočnosti by sa to malo volať Satay omáčka, pretože je to omáčka, ktorá sa podáva LEN so Satay.
- Massaman Curry - pre mnohých ľudí je najobľúbenejším zo všetkých thajských kari kvôli jemnému dusenému mäsu a aromatickým koreninám. Je taký populárny, že ho CNNGo raz zvolilo za „najchutnejšie jedlo na svete!" V kontexte thajskej kuchyne je Massaman Curry jedinečné v tom, že je hustejšie a bohatšie ako zelené alebo červené kari. Používa tiež veľa pikantných korenín, vďaka čomu jeho chuť viac pripomína indické kari. Predpokladá sa, že sa do Thajska dostalo cez južné Thajsko cez Malajcov, ktorí sú moslimovia, a preto sa v Thajsku považuje za moslimsko-thajské jedlo. Z tohto dôvodu ho tu nájdete vyrobené z kuracieho, hovädzieho alebo dokonca kozieho mäsa, ale nikdy nie z bravčového.
- Khao Yam - pikantný ryžový šalát je zmesou bylín, zeleniny, morských plodov a pravdepodobne má pôvod v malajskej kulinárskej tradícii. Hovorí sa, že Khao Yam vznikol, keď vládca regiónu južného Thajska požiadal lekára, aby vytvoril jedlo, ktoré by spojilo všetky zdravé ingrediencie dostupné v tom čase na jeden tanier. Doktor prišiel s týmto ryžovým šalátom, pričom sa ubezpečil, že obsahuje indickú morušu (strom), ktorý rástol blízko domov vážených ľudí v komunite. Šalát sa môže pochváliť neuveriteľným množstvom ingrediencií, z ktorých mnohé sa nachádzajú výlučne v regióne. Thajskí kuchári však tvrdia, že Khao Yam (ako mnoho iných jedál z Thajska) je jedlo, ktoré možno pripraviť z akýchkoľvek ingrediencií, ktoré sú po ruke. Za predpokladu, že sú čerstvé.
Dôležitosť pohostinnosti je pre Thajcov takmer posvätná. Najčastejšie sa môžete stretnúť s výrazom: „Tan Khao Ma Rue Yung?“, čo znamená „Už si jedol?“. Pokiaľ odpoviete „Yung“ (ešte nie), takmer určite vás pozvú do domu a ponúknu vám jedlo alebo aspoň malé občerstvenie na cestu.
Cudzincom sa môže zdať, že Thajci stále jedia alebo niečo maškrtia. V skutočnosti je to všetko súčasťou thajskej pohostinnosti, túžby vítať a pomáhať druhým a zdieľanie pozitívnej energie pri dobrej šálke čaju. Väčšina národností má svoju obľúbenú tému na rozhovory. Na Slovensku je to politika, v Thajsku jedlo. Takmer všetky spoločenské udalosti sú spájané s dobrým jedlom z čerstvých surovín.

Pokiaľ navštívite tradičný thajský dom, či už v meste alebo na vidieku, domáci vám radi ukážu svoju vlastnú kulinársku špecialitu. Niekedy sa vám môže zdať, že pri pohľade na nachystaný stôl s obedom nemajú dostatok ľudí, ktorí by to všetko dokázali skonzumovať. Avšak súčasťou thajského životného štýlu je aj veľká rodina.
Na večeru bývajú úplne bežne prizvaní aj susedia, priatelia, náhodní známi, dokonca aj predavač ovocia, ktorý prechádzal náhodou okolo. Takže miesto je naozaj pre každého.
Môžem si dať ľad?
Jedna z najčastejších otázok našich BUBO klientov na našich najobľúbenejších zájazdoch v juhovýchodnej Ázii. Aj keď to vyzerá na prvý pohľad ako fatálne riziko, ľadu sa turisti môžu obávať zo všetkého najmenej. Gastronomický zážitok si väčšina návštevníkov chce doplniť o dobrý drink alebo len vodu, avšak všetko sa podáva s ľadom. Pri prvej návšteve Thajska ste vystavení úplne inej kuchyni a, samozrejme, každý stánok s pouličným jedlom a každá reštaurácia vyzerá výborne.
Thajská kuchyňa sa väčšinou skladá z absolútne sezónnych a čerstvých surovín, a preto zdravotné problémy zväčša neprídu kvôli ľadu alebo nekvalitnému jedlu. Ale kvôli tomu, že jednoducho všetkému neodoláme a kombinácia všetkých chutí, všetkých teplôt a pikantného jedla nie každému padne vhod.
Stolovanie po thajsky #
Stravovanie v thajskom štýle je zvyčajne spoločenská záležitosť. Ľudia sedia okolo stola alebo v kruhu na podlahe. Tradične je na podlahe položená plachta alebo tenký koberček, kde sa zmestí naozaj každý. Ženy sedia s nohami stiahnutými na jednu stranu, muži s prekríženými nohami.
Každé jedlo sa delí zo spoločného taniera, ktorý je umiestnený väčšinou v strede stola s vlastnou lyžicou, ktorá slúži na obsluhu. Toto jedenie zo spoločných tanierov dáva príležitosť hosťom nielen navzájom sa zdvorilostne obslúžiť, ale zároveň aj diskutovať medzi sebou o zaujímavých témach. Napríklad o jedle.
Typický stôl sa skladá z množstva jedál, či už vo forme polievok alebo podávaných na tanieroch. Každý, kto stoluje, používa iba vidličku a lyžicu, čo pre nás nie je úplne typické, ale rýchlo sa na tento spôsob dá zvyknúť. V skutočnosti sa pred asi storočím pri tradičných jedlách nepoužíval žiaden príbor okrem náčinia na servírovanie. Namiesto toho sa lepkavá ryža prstami roztlačila do malých guličiek a namáčala sa do ostatných jedál. Obyčajná ryža sa lyžicou položila na jednotlivé jedlá pomocou dreveného alebo kokosového náčinia a jedla sa prstami.
Európske lyžice a vidličky sa objavili v 19. storočí, najskôr medzi kráľovskými rodinami a neskôr sa rozšírili do celej krajiny. Dnešným zvykom je jesť polievkovou lyžicou, pričom vidličkou natlačíte jedlo na lyžicu. Súčasťou stolovania môže byť aj čínska keramická lyžica, ktorá sa podáva ku polievke v samostatnej malej miske alebo paličky, ktoré sa používajú predovšetkým na jedlá s rezancami.
Samozrejme, dnes sa už turisti bežne v reštaurácii stretnú aj s nožíkmi, ale pre Thajcov to stále nie je veľmi potrebný nástroj ku konzumácii jedla.
Tip na najpopulárnejšie pivá v Thajsku
Pivo v Thajsku je jedným z najdôležitejších predajných produktov, ktorý má dlhú históriu a rozhodne patrí k jedálnemu stolu. Začiatok varenia piva sa píše od roku 1933. Lídrami medzi značkami piva sú pivo Singha, Tiger, Leo, Chang a Phuket.
- Najstaršie a najznámejšie thajské pivo v Thajsku (aj mimo neho) je Singha, ktoré sa varí v pivovare Boon Rawd Brewery. Pivovar Boon Rawd začal variť v roku 1933 na severe Bangkoku a je jedným z modernejších a najväčších pivovarov v Thajsku. Logom piva je thajská mystická bytosť v podobe leva, ktorá patrí k histórii a národu Thajska. V prenesenom zmysle je to symbol moci, sily, odvahy, vodcovstva a lojality.
- Pivo Chang alebo slonie pivo, keďže Chang je v preklade slon, varí pivovar ThaiBeverage v Bangkoku. Sídlo pivovaru je v Bangkoku, ale Chang sa v skutočnosti vyrába v meste Ayutthaya. Klasický Chang má obsah alkoholu 5,0 Vol – %. Kvôli tomuto vysokému obsahu alkoholu sú na fľaši zobrazené dva slony. Verný heslu: vypiť jeden a vidieť dva.
- Pivo Phuket sa vyrába v thajskom pivovare San Miguel. Je to jedno z prvých regionálnych pív v Thajsku, ktoré sa varí z prvotriedneho nemeckého chmeľu a vysoko kvalitnej thajskej jazmínovej ryže. Je to jediné thajské pivo, ktoré spĺňa nemecký zákon o čistote. Vďaka svojej jedinečnosti sa stalo prvým thajským pivom, ktoré získalo zlatú medailu na Monde Selection Awards 2006.
V ktorých dňoch je predaj alkoholu zákazaný v Thajsku? #
Keďže je Thajsko budhistická krajina, zákon zakazuje predávať alebo piť alkohol počas budhistických sviatkov. Zakázané sú aj dni volieb, kde navyše nie je povolené podávať alkohol 24 hodín predo dňom volieb, až do 24 hodín po dni volieb. Pokuta za predaj počas náboženských sviatkov a dní volieb je okolo 300 eur a/alebo pol roka väzenia.
Bez ohľadu na supermarket alebo malý obchod hneď za rohom sa alkohol môže predávať len od 11.00 h do 14.00 h a tiež od 17.00 h do polnoci. Ak budete aj naďalej predávať alkohol mimo týchto hodín, bude vám uložená pokuta okolo 100 eur a/alebo jeden až dva roky väzenia.
V hoteloch, baroch a zábavných zariadeniach platia iné zákony, pretože alkohol môžete konzumovať počas celého dňa. Niektoré bary môžu dokonca podávať alkohol až do 2.00 h, pričom treba mať na pamäti, že posledné kolo by sa malo objednať pred polnocou. Oficiálne sa alkohol môže predávať a konzumovať len od 20 rokov.
Vedeli ste, že...?
Thajské zájazdy realizujeme už takmer 30 rokov? Prvýkrát sme krajinu navštívili v roku 1996, keď ju svet považoval za nebezpečnú, a odvtedy je zájazd Thajsko, Malajzia, Singapur našou najpredávanejšou poznávačkou. Počas letných mesiacov tu navyše realizujeme cesty pre rekordné množstvo malých skupín. Bangkok a celé Thajsko môžete s najscestovanejšími Slovákmi, sprievodcami vyškolenými v BUBO Cestovateľskej Akadémii, spoznať aj na zájazdoch:
Ideálne poradie podávania jedál? Žiadne #
Stredobodom stolovania je vždy veľká miska ryže. Okrem sladkostí sa všetky jedlá podávajú súčasne a môžete ich konzumovať v ľubovoľnom poradí. Je úplne normálne, že ste si objednali predjedlo, polievku, hlavné jedlo a všetky jedlá vám prídu v reštaurácii na stôl v jednom momente.
Najčastejšie (okrem spomínanej misky ryže) sa na stole nachádza polievka, kari, dusené jedlo aj vyprážané s niekoľkými základnými omáčkami na úpravu chuti podľa seba. Sladkosti môžu byť aj z čerstvého ovocia, ktoré je práve v sezóne alebo aj z tradičných cukroviniek z vaječného žĺtka a kokosového krému.
Ak ste však zvyknutí na thajské reštaurácie v zahraničí, tie podávajú zväčša jedlo, ktoré je jemnejšie, menej slané a, hlavne, menej pikantné ako v Thajsku. Takže odporúčam ísť do pálivého pekla pomaly.
Thajský čaj
Thajský tradičný obľúbený ľadový čaj znamená pre ľudí veľa rôznych vecí. Pre niekoho základ v domácnosti, pre niekoho letná pochúťka. Láska k thajskému ľadovému čaju je univerzálna. Bežne sa používa na vyváženie korenistých jedál používaných v thajskej kuchyni a podáva sa k jedlu, ale aj samotný. Vyrába sa z čierneho cejlónskeho čaju, kondenzového mlieka a cukru.
Pálivé, extra pálivé, peklo #
Pri pikantných jedlách v Thajsku sa budete potiť, plakať a možno sa aj budete čudovať, do čoho ste sa to namočili. Napriek tomu, že väčšina z týchto jedál je mimoriadne pikantná, milovníci chilli ich nemôžu prestať jesť. Navyše vám rozprúdia adrenalín, čo je ideálne, ak chcete zabudnúť napríklad na bežné starosti každodenného života.
Pokiaľ s thajskými korenenými jedlami už máte skúsenosť, pravdepodobne už viete, že pikantné jedlo nie je len polievka Tom Yum. Niektoré pokrmy sú dokonca pikantnejšie a aj chutnejšie. Ak sa však chystáte do Thajska prvýkrát, odporúčam vám s pikantnými experimentmi zopár dní počkať a začať si zvykať postupne - od tých menej pálivých.
Typy thajského kari
Samozrejme, thajské kari je základom thajskej stravy. Tento lahodný pokrm sem prišiel z Indie a každé z troch druhov má svoje špecifiká:
- zelené je považované za najkorenistejšie a vzhľadom na svoju farbu z mladých čili papričiek a bazalky je toto kari obľúbené najmä v južnom a strednom Thajsku
- červené je kombináciou čili, cesnaku, citrónovej trávy, zázvoru, a to robí toto jedlo nie príliš pálivé a nie tak sladké. Je veľmi všestranné a používa sa v mnohých jedlách po celej krajine
- žlté sa najviac podobá tradičnému indickému kari vyrobenému z kurkumy a kari. Pridanie kokosu ako základu mu dodáva špeciálny thajský charakter
Nech už ochutnáte tieto jedlá v akejkoľvek časti Thajska, verte, že všade budú chutiť odlišne, a to je práve tá rozmanitosť krajiny, ktorá vás očarí. Článok je len malou ukážkou toho, čo všetko môže thajská kuchyňa ponúknuť, avšak opisovať túto gastronomickú krajinu sa dá hodiny a neostane vám už nič iné, ako sem prísť a skúsiť tieto pochúťky na vlastnej koži.
Omelety, palacinky, polievky, kari, rezance, čerstvé ovocie, najlepšie smoothie a mnoho iného - to všetko na vás bude volať na každom rohu a vy sa týchto pochúťok nebudete vedieť nabažiť!
Niekedy sa až divím ako to môžu moji živí kolegovia z BUBO tak super napísať. Viem, že ja im to niekedy trošku pokazím zlou výslovnosťou. Sorry, budem sa zlepšovať. Každopádne informácie, ktoré dostanete v Cestovateľskom magazíne BUBO na bubo.sk lomené blog majú ambíciu byť tými najkvalitnejšími a najinšpiratívnejšími. BUBO od svojho vzniku rozvíja slovenské cestovateľstvo a naše blogy idú taktiež týmto smerom. Každý deň vydávame nový blog a zážitky máme napísané z každej jednej krajiny sveta. V BUBO sme najscestovanejšími Slovákmi a Slovenkami a ako prví sme prešli všetky krajiny sveta od severného po južný pól. Veríme, že naša tvrdá a systematická práca zlepší vaše poznanie sveta a vy pri cestovaní ulovíte viac zážitkov a cez tieto svet lepšie spoznáte a porozumiete mu. Do skorého počutia priatelia!