Krabi je právom považované za lokalitu s najkrajšími plážami Thajska. Leží na brehu Andamanského mora a so svojimi približne 200 ostrovmi ukrýva miesta, ktoré lákajú turistov z celého sveta. Horúce pramene, prírodné rezervácie, morské jaskyne, prekvitajúce koralové útesy a exotický morský život, vápencové útesy, ktoré priťahujú nadšencov horolezectva a národné parky, ktoré zahŕňajú ostrovné raje Koh Phi Phi a Koh Lanta. Provincia Krabi ponúka to najlepšie, čo môžete v Thajsku nájsť.

Krabi Počasie

slabý dážď

slabý dážď

31°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 06:13

Západ slnka 18:35

Dážď 1.39mm

Obsah

    Keď sa povie Thajsko, mnohí z vás si zaručene predstavíte tyrkysové more a krásne biele pláže na tých najexotickejších ostrovoch. Práve to sú hlavné lákadlá miliónov turistov ročne. V BUBO máte na výber z niekoľkých zájazdov do Thajska - dovolenku, kde vaše kroky povedú z Bangkoku na ostrov Phuket alebo naprílad najobľúbenejšiu “klasiku” Thajsko - Malajzia - Singapur, kde po Bangkoku objavujete práve Krabi.

    Čerstvé ryby, kajakovanie v mangrovových lesoch, stretnutie so slonmi, šnorchlovanie, exotické bary, prekrásne ostrovy a magické západy slnka vám pripravia tie najkrajšie zážitky z dovolenky. Po aktívnej prehliadke Bangkoku a jeho okolia sa všetci presúvame 750 kilometrov na juh do, na pohľad celkom inej, krajiny plnej paliem, džungle, zvierat a vody.

    Totálna exotika na tých najkrajších ostrovoch Thajska.

    Totálna exotika na tých najkrajších ostrovoch Thajska.

    Môžete sem priletieť ešte vo večerných hodinách miestnymi areolinkami alebo si vybrať veľmi pohodlnú nočnú cestu autobusom. Akokoľvek sa sem dostanete, čaká na vás to najlepšie, čo Thajsko ponúka.

    Náš malý raj na zemi #

    Na juhovýchodnej strane Thajska sa pozdĺž Andamanského mora tiahne malá provincia Krabi. Horolezci z celého sveta si tu užívajú nádherné vápencové útesy, ktoré vykúkajú z pevniny aj z mora. V nich je ukryté nespočetné množstvo jaskýň a lagún dôkladne schovaných pred svetom. Približne 200 ostrovov lemuje pobrežie Krabi posiate krásnym, bielym, koralovým pieskom. Niektoré sú domovom miestnych barov, hotelov a atrakcií, iné sú celkom neprístupné a dovoľujú nám obdivovať ich krásu len z diaľky.

    Na uliciach premávajú prevažne skútre, motorky a tuk-tuky, avšak trochu iné ako tie, ktoré poznáte z Bangkoku. Zážitkom je aj “songthaew”, čo je väčšie auto (dodávka, pick-up a pod.) s prerobeným kufrom, kde nájdete dve lavičky oproti sebe. Takýto transport nás tiež zvykne čakať na ceste k mangrovovým lesom, kde samotné kajakovanie v srdci týchto lesov a v spoločnosti opíc, varanov a vtáctva vyrazí dych nejednému milovníkovi prírody.

    5 fotografií

    Ao Nang

    Naším domovom sa na najbližšie dni stane mestečko Ao Nang. Žije tu len niekoľko tisíc obyvateľov, ktorí sa starajú o turistov z celého sveta. Fantastické reštaurácie, nočné bary, živá hudba, množstvo obchodíkov so suvenírmi, divoká džungľa, príjemné pláže a výlety na všetky najkrajšie miesta. Tu trávime takmer týždeň a každý deň bude zaručeným zážitkom. Z pláže Ao Nang Beach je nádherný výhľad na ostrov Poda, ktorý navštívime v rámci nášho programu. Tento ostrov je však iba začiatkom a možností, ako tráviť dni na Krabi, je skutočne neúrekom.

    Ostrovy Phi Phi a slávna pláž Maya

    Ostrov Phi Phi Don #

    Ostrovy Phi Phi sú najznámejšími ostrovmi v thajskej časti Andamanského mora. Výlet na ne ponúka snáď každá cestovná kancelária na Krabi i na Phukete. Do povedomia ľudí z celého sveta sa dostali vďaka filmu Pláž (The Beach, 2000) s Leonardom DiCapriom a neslávne vďaka Boxing Day tsunami, ktorá 26. decembra 2004 zrovnala zo zemou väčšinu stavieb na ostorve Phi Phi Don.

    Phi Phi ostrovy navštevujeme aj počas nášho pobytu na Krabi. Hlavnú časť programu trávime na väčšom ostrove Phi Phi Don, kde si vychutnávame thajské jedlo v miestnom bufete. Po obede máme priestor na preskúmanie ostrova - môžete si vychutnať pláže, ktoré objímajú ostrov z oboch strán. Na jednej sa však nachádza väčší prístav, kde je priestor na plávanie obmedzený. Z druhej strany ostrova na vás čaká oveľa plytšie more, ktoré počas odlivu ustupuje do vzdialenosti niekoľko desiatok metrov. Aj tu zvyknú kotviť typické thajské drevené lode, tzv. longtail. Pláže na tomto ostrove rozhodne nie sú to, čo zažijete na iných, odľahlejších ostrovoch, preto odporúčame vychutnať si exotiku ostrova trochu inak.

    4 fotografie

    Phi Phi Don

    Práve tu sa nachádza jedinečné exotické mestečko Tonsai, aké nenájdete na žiadnom inom ostrove. Môžete si vychutnávať thajský koktail Mai Tai s výhľadom na more, nakúpiť suveníry, alebo ak máte v sebe dobrodružnejšieho ducha a nebojíte sa troch stoviek schodov, môžete sa vybrať na vyhliadku Phi Phi Viewpoint. Nájdete ju „na konci“ mestečka vďaka značeniu „Viewpoint“ a z prístavu to k jej začiatku trvá cca 15-20 minút pomalej chôdze.

    Výstup na vyhliadky je pomerne krátky, ale počas poludňajšieho slnka nie je jednoduchý. Nezabudnite si so sebou vziať thajské bahty - platí sa tu vstup. Z výhľadu číslo dva budete mať tie najkrajšie fotky a krásny výhľad na celý ostrov. Pred vami sa ukážu dve zátoky (každá vo svojej vlastnej farbe) oddelené pásikom zeme, ktorý je posiaty hotelmi, rezortmi, obchodíkmi, reštauráciami a kaviarničkami.

    Boxing Day tsunami spôsobilo dňa 26. decembra 2004 podmorské zemetrasenie v Indickom oceáne s magnitúdou dosahujúcou 9,1 - 9,3, bola jednou z najsmrteľnejších prírodných katastrof v modernej histórii. Vzala si so sebou až 230 000 obetí. Tretie najväčšie zemetrasenie v histórii spustilo sériu vĺn, z ktorých prvá dosahovala výšku 33 metrov - čo z nej urobilo najväčšiu tsunami spôsobenú zemetrasením. Tsunami zasiahla 14 krajín vrátane Indonézie, Indie, Maldív, Sri Lanky a Thajska. 

    Predpokladá sa, že na Phi Phi zomrelo okolo 4 000 ľudí, hoci čísla nebudú nikdy známe. Zemetrasenie nastalo o 7.58 h a krátko na to zasiahla tsunami pobrežie viacerých krajín. Pláže na juhu Thajska ako Phuket, Khao Lak a Phi Phi, ktoré sú na konci roka plné turistov, boli zasiahnuté o 10.30 h miestneho času. Zahynulo na nich okolo 5 400 ľudí, z ktorých polovicu tvorili cudzinci 37 rôznych národností.

    V tom čase neexistoval žiaden varovný systém, takže veľa turistov a miestnych obyvateľov ostrova Phi Phi nemalo ani potuchy o tom, čo sa blíži k pobrežiu.

    Od tejto katastrofy sa technológia výrazne zlepšila a vláda investovala peniaze do efektívnych a spoľahlivých varovných systémov vrátane seizmických monitorov a bójí. Na všetkých ostrovoch Thajska dnes nádjete evakuačné cesty do vyššie položených miest ostrova.

    Preslávená Maya Bay a Phi Phi Leh #

    Slávna thajská pláž Maya Bay, ležiaca na ostrove Phi Phi Leh, sa po filme Pláž stala cieľovou destináciou turistov z celého sveta. Maličkú 250-metrovú pláž navštevovalo denne až 6 000 turistov a spolu s množstvom lodí, ktoré pri pláži kotvili, zničili vyše 50 % koralov v oblasti. Preto sa v roku 2018 thajská vláda rozhodla zakázať vstup na Maya Bay úplne. Tri a pol roka bolo možné vidieť pláž Maya Bay iba z lode a obdivovať jej krásu z diaľky.

    Za ten čas Thajci vysadili množstvo nových koralov, vyčistili pláž a zvieratá sa konečne vrátili späť do svojho prostredia. Na druhej strane ostrova vybudovali cestu zo zátoky Loh Samah Bay a v januári 2022 pláž opäť otvorili. Zaviedli však aj prísne pravidlá. Vstup je povolený iba od 10.00 h do 16.00 h a počet turistov je obmedzený na 375 za hodinu. V Loh Samah Bay môže parkovať maximálne 8 lodí a každý turista sa tu môže zdržať iba 60 minút.

    Po ostrove Phi Phi Leh sa od januára 2022 môžete opäť poprechádzať až k slávnej pláži Maya Bay.

    Po ostrove Phi Phi Leh sa od januára 2022 môžete opäť poprechádzať až k slávnej pláži Maya Bay.

    Poplatok za vstup do národného parku sa z aktuálnych 400 bahtov (11 €) bude v budúcnosti zvyšovať. Napriek všetkým týmto pravidlám príroda Maya Bay citlivo reaguje na turistov, preto sa Maya Bay a Loh Samah Bay budú počas monzúnovej sezóny od 1. augusta do 30. septembra každoročne zatvárať. Počas tohto obdobia, ktoré sprevádzajú veľké vlny a obe zátoky sú pre turistov nebezpečné, bude mať ekosystém ostrova čas na obnovu. Exotickú krásu a divokú prírodu, akú nájdete na ostrove Phi Phi Leh, treba rozhodne chrániť.

    Phi Phi Leh, alebo tiež malé Phi Phi, patrí k najkrajším ostrovom celej oblasti. Množstvo pahorkov, skál a nekonečná tropická džungľa plná exotických stromov, plodín a zvierat je pravým tropickým zážitkom. Z jedného uhla dokonca Phi Phi Leh vyzerá ako obrovský koráb plaviaci sa na vlnách Andamanského mora.

    Vikingská jaskyňa, miestne nazývaná Tham Phaya Nak, vďačí za svoj názov maľbám, ktoré sa našli na východnej a južnej stene jaskyne – predstavujú rôzne typy lodí, vrátane jednej, ktorá pripomína škandinávsky Drakkar, teda vikingskú loď. Maľby pravdepodobne vytvorili námorníci, ktorí sa počas búrky ukrývali v jaskyni.

    5 fotografií

    Ostrov Phi Phi Leh a Maya Bay.

    Jaskyňa je zaujímavá ešte jednou, pre nás absurdnou, aktivitou - zberom vtáčích hniezd. Ide o jednu z najziskovejších miestnych odvetví, keďže kilogram hniezda stojí na ázijskom trhu od 2 000 do 10 000 dolárov. V tejto jaskyni, ako aj mnohých iných na thajských ostrovoch, hniezdi vtáčik Swiftlet. Trikrát do roka si stavia hniezda z lepkavých slín na stenách jaskýň a útesov, kde vychováva mláďatá. Lovci tieto hniezda potom zberajú v tme na bambusových lešeniach.

    Tieto jedlé hniezda sú obzvlášť cenené v čínskej kultúre a vyrábajú sa z nich nápoje a hlavne polievka. V Ázii, najmä v Číne a Hongkongu, je považovaná za pochúťku, posilňovač zdravia, predlžovač života a afrodiziakum. Hovorí sa, že omladzuje pokožku, čistí pleť, tráviaci trakt a lieči rakovinu.

    Zátoka Pi Leh je dokonalý prírodný div vytvorený eróziou a odplavovaním piesku z ostrova. Majestátne vápencové skaly sa otvárajú v ústí širokom asi sto metrov a za ním sa nachádza lagúna s nádhernou tyrkysovou vodou a divokou zelenou džungľou. Voda tu má len niekoľko metrov a je taká kryštálovo čistá, že vidíte každú rybičku. Počas odlivu sa do lagúny nedostane žiadna loď, no počas prílivu si tu viete vychutnať nielen plávanie, ale aj nacvičiť skoky do vody. Naši lokálni partneri presne vedia, kde je bezpečné trénovať aj "hlavičku".

    3 fotografie

    Zátoka Pi Leh na ostrove Phi Phi Leh.

    Kajakovanie v mangrovových lesoch

    Kajakovanie v mangrovových lesoch #

    Ao Thalane (alebo zátoka Thalane Bay) patrí medzi najkrajšie mangrovové lesy v celom Thajsku. Nachádzajú sa asi pol hodinu od mesta Ao Nang, v ktorom sme počas našich BUBO zájazdov ubytovaní. Je to časť pobrežia, ktorá je pokrytá hustým porastom, obklopená jaskynnými útesmi a krasmi rôznych tvarov. Počas pádlovania na kajaku tu môžete objaviť množstvo malých zátok, skryté lagúny i jaskyne, zatiaľ čo tieň džungle bude okolo vás udržiavať príjemný chlad aj v najvyšších teplotách.

    Aj napriek obrovskej popularite a návštevnosti ostala táto turistická atrakcia v súžití s prírodou. Hlavným dôvodom je, že dodnes sa tu turisti plavia v kajakoch alebo iných bezmotorových plavidlách, ktoré neohrozujú miestny ekosystém, a tým pomáhajú v udržaní klasického biotopu. Okrem znečistenia vody by motorové člny vnútri mangrovových lesov vyrušovali miestne živočíchy ako napr. bohaté vtáctvo (rybáriky, volavky a mnoho iných), makaky pojedajúce kraby a iné opice, ktoré sa mnohokrát zvezú s vami na kajaku. Hlučné motory by absolútne ochromili zvuky prírody a to neskutočné ticho, ktoré tu niekedy zavládne.

    Kajakovanie v Thajsku vrelo odporúčame a na našich zájazdoch patrí táto aktivita k fakultatívnym výletom. Aj keď ste v kajaku nikdy nesedeli, nie je sa čoho obávať, tento výlet zaručene zvládnete. Vždy máme so sebou jedného až troch lokálnych sprievodcov, ktorí poznajú snáď každý kút týchto lesov. Sú tiež našou prvou pomocou pre tých, ktorí už z rôznych dôvodov nevládzu alebo majú pri prechádzaní užšími časťami lesa problémy. Všetky potrebné inštrukcie dostanete ešte pred nástupom do kajakov a predtým, než vstúpite do ohromného koreňového systému mangrovových lesov, máte možnosť natrénovať si pádlovanie v zátoke.

    7 fotografií

    Ao Thalane a mangrovové lesy.

    Kúpanie sa so slonmi #

    Asi pol hodinu od Ao Nangu sa nachádza slonie centrum, kde sa môžete kúpať a bahniť s týmito majestátnymi stvoreniami. Centrum je ukryté v džungli, a tak sa tu slony pohybujú voľne, no pri každom je vždy mahut, ktorý slona usmerňuje. Tí sú, samozrejme, zvyknutí na ľudí a turistov, ktorí svojou návštevou finančne pomáhajú na starostlivosť o tieto zvieratá.

    Práve oblasť Krabi, ktorú s BUBO pravidelne navštevujeme už od roku 1996, patrí medzi destinácie Thajska, kde ste jazdu na slonoch mohli vyskúšať. Je tu viacero rezervácií, ktoré zachraňovali slony využívané na prácu v zábavných centrách. Aby sa záchranné centrum dokázalo uživiť, ponúkali jazdu na slonoch v džungli. V súčasnosti však mnoho takýchto rezervácií upustilo od jazdy a namiesto toho ponúkajú kŕmenie, kúpanie a čas strávený s týmito ohrozenými tvormi.

    Jednou z nich je aj rezervácia Aonang Elephant Sanctuary, ktorú počas našich zájazdov navštevujeme a pomáhame tak k rozvoju tejto relatívne mladej organizácie. Jej poslaním je poskytnúť čo najväčšiemu počtu slonov dobré zdravie, slobodu a šťastie, ktoré si rozhodne zaslúžia. Progresívny a eticky zodpovedný prístup k ekoturistike slonov využívajú ako platformu na zvyšovanie povedomia a vzdelávania ľudí z Thajska a celého sveta o starostlivosti o slony, o situácii slona ázijského a o filozofii ochrany slonov „Elephant Conservation in Action“.

    Víziou pracovníkov je ísť príkladom a prispieť k pozitívnej zmene v budúcnosti, v ktorej sa na slonoch nebude jazdiť, nebudú týraní a bude sa s nimi zaobchádzať s láskou a rešpektom. Nezabudnite si obliecť plavky a vbehnite do vody k týmto krásnym stvoreniam, ktoré sú pripravené na vaše hladkanie, umývanie, objímanie a pózovanie pred kamerou.

    Slony sú veľmi inteligentné zvieratá, ktorých myseľ neprestáva vedcov udivovať. Sú jedny z mála zvierat, ktoré majú vyvinutú empatiu, logické myslenie a uvedomujú si samých seba. Žijú v rodinách, ktoré spolu ostávajú po celý život a navzájom sa chránia. Pri prekonávaní prekážok sa vždy medzi sebou poradia a premyslia si ďalšie kroky - existuje množstvo pokusov, kedy boli slony nútené spolupracovať, aby sa dostali k potrave a ukázalo sa, že sú dokonca schopné rýchlo prísť na spôsob i postup a návzájom si rozdeliť úlohy.

    k jeden z ich členov zomrie, cítia bolesť a zahrabávajú a zakrývajú svojich pozostalých lístím. Rovnako empaticky sa správajú aj v prípade, že sa jeden z členov rodiny dostane do problémov. Spoliehajú sa najmä na svoj čuch a hmat, preto nebuďte prekvapení, ak vás začnú ohmatávať svojim nosom.

    5 fotografií

    Slon ázijský je v tomto prostredí doma.

    Nočný život v Ao Nangu

    Nočný život v Ao Nangu - thajská párty #

    V Ao Nangu nečakajte divoký nočný život ako napríklad na Phukete či v Pattayi, no napriek tomu ponúka množstvo kvalitných podnikov, kde sa viete zabaviť.

    Asi najpopulárnejším barom so živou hudbou a obrovským výberom drinkov je Boogie Bar. Koncom roku 2019 bol kompletne zrekonštruovaný a dnes vie pohostiť ešte viac párty chtivých turistov. Ak však hľadáte niečo menšie s viac ostrovnou atmosférou, vyberte sa smerom do vnútrozemia a nájdete hneď niekoľko možností na príjemný večer v spoločnosti talentovaných miestnych spevákov.

    Kvalitná párty v Ao Nangu s dobrou hudbou, biliardom a rôznymi spoločenskými hrami ako beer pong či stolný futbal, sa nachádza na hlavnej promenáde. Ao Nang Center Point nemôžete minúť - trojposchodový komplex budete počuť z diaľky a len čo sa priblížite, ponuky na poldeci zdarma sa budú len tak sypať.

    3 fotografie

    Západy slnka pri pláži Ao Nang.

    Medzi najkrajšie momenty v Ao Nangu patrí západ slnka. Ak ste viac romantická duša, posedenie na pláži pri hlavnej promenáde v čase súmraku neoľutujete. Pred vašimi očami začne divadlo farieb.

    Chvíľku máte pocit, že je červené, potom jemne žlté, oranžové, krvavočervené, potom sa farby do seba zlejú, osvetlia oblaky a hladina mora sa leskne odtieňmi zlatej. Večer sa drevené loďky vracajú z pláží, zo zátok a ostrovov a tak znásobujú exotický pohľad na zapadajúce slnko a krajinu pred očami.

    Ostrovy Poda, Mor/Thap a Kai

    Ostrov Poda #

    Ostrov Poda, ktorý môžete obdivovať z pláže Ao Nang, sa nachádza len 8 kilometrov od pobrežia a ak ste okolité ostrovy ešte nenavštívili, práve tu pochopíte krásu thajských exotických ostrovov. Nádherný biely koralový piesok, tyrkysové a priezračné more, exotické rastliny, stromy i zvieratá. Všetko na maličkom ostrove, ktorý ponúka príjemné pláže od severnej po juhovýchodnú časť. Ak máte čas a vlastnú loď, na západnej strane sa nachádza aj tajná maličká pláž schovaná medzi skalami.

    Ostrov je súčasťou národného parku Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi, preto sa pri vstupe na ostrov platí poplatok 400 bahtov a ostrov je otvorený po 9.00 h. Tak ako vo všetkých národných parkoch, aj tu je zákaz vyhadzovania odpadkov, užívania alkoholu a fajčenia mimo vyhradených zón.

    5 fotografií

    Ostrov Poda, biely piesok, priezračne čistá voda.

    Ostrovy Mor/Thap a Kai #

    Hneď za ostrovom Poda sa nachádza maličký kúsok raja - dvojičky Mor a Thap, ktoré sú počas odlivu spojené úzkym pásikom koralového piesku. Počas hlavnej sezóny odporúčame vyraziť na tieto ostrovy ako prvé, pretože množstvo lodí a turistov kazí celkový dojem tohto miesta. Počas prílivu sa z ostrova na ostrov dá prejsť bez problémov, dokonca sa viete dostať aj na ostrov Kai (kurací ostrov).

    Z tejto strany to ešte nie je také jasné, no akonáhle sa preplavíte na južnú časť ostrova Kai, názov kurací vám hneď bude dávať zmysel. Ko Kai neponúka pláže, ale bohatý koralový život v jeho okolí, kde sa oplatí zoskočiť z lode a šnorchlovať.

    3 fotografie

    Ostrovy Ko Thap a Chicken (Kai).

    Najlepšie thajské masáže #

    Thajská masáž je stará tradičná medicínska praktika, ktorá pôvodne vznikla na území dnešnej Indie a do Thajska sa dostala spolu s budhizmom. Patrí medzi zážitky, ktoré počas pobytu v Thajsku musíte vyskúšať. Dostupná je po celej krajine a ani v Ao Nangu to nie je inak. Na hlavnej ulici sa budete potkýnať o masážne salóniky a len ťažko sami zistíte, ktorý z nich má tých najšikovnejších masérov. My v BUBO skúšame thajské masáže v Ao Nangu od roku 1996 a tie najlepšie miesta sme si "označili".

    Stánok číslo 6 riadi šikovná Nong Nong, s ktorou máme za ten čas veľmi dobré vzťahy a jej maséri presne vedia, ako našim klientom zabezpečiť čo najväčší relax a zážitok. Vždy, keď sa vrátime plní zážitkov z našich výletoch po ostrovoch Andamanského mora, majú už pre nás pripravené čerstvé listy aloe vera, ktorými nám počas masáže upokojujú spálenú pokožku. Sú už naučení, že naše telá po kajakovaní v mangrovových lesoch potrebujú intenzívnu thajskú masáž chrbta a ramien. Počas nášho voľného dňa nám s radosťou pridajú aj masáž tváre.

    Výhodu, akú majú masážne stánky priamo na pláži, snáď ani netreba predstavovať. Môžete ležať, relaxovať a užívať si pohľad na krásny ostrov Poda. Šum mora a príjemná atmosféra sa postarajú o dokonalý relax, ktorý ste si na dovolenku koniec koncov prišli vychutnať.

    3 fotografie

    "Náš" masážny stánok č. 6 na pláži Ao Nang.

    Pláže Phra Nang a Railay #

    Za krásnym exotickým plážovým prostredím netreba chodiť ďaleko. Z Ao Nangu sa môžete vybrať longtailom trochu nižšie na južný cíp pevninskej časti Krabi, k pláži Railay a Phra Nang.

    V BUBO odporúčame oddychovať na pláži Phra Nang s výhľadom na krásnu Phra Nang jaskyňu. Biely piesok, obrovské vápencové skaly trčiace priamo z vody, útesy ktoré preveria zručných horolezcov, a takisto jaskyňa plodnosti. V tomto malom tropickom raji vás nič nebude rušiť od dokonalého oddychu - žiadne bary, reštaurácie a zhon.

    Divoká príroda je tu naozaj rôznorodá - v jaskyni si dávajte pozor na škorpiónov a na pláži na drzé makaky. Na tejto pláži je kvôli nim prísny zákaz konzumácie jedla a dávajte si pozor aj na voňavé dobroty v taške - opice majú veľmi dobrý čuch a nulové výčitky pri krádeži.

    5 fotografií

    Phra Nang pláž i jaskyňa.

    Príbeh jaskyne plodnosti

    Kedysi tu žila krásna opustená princezná, ktorá mala rada spoločnosť rybárov. No jedného dňa zomrela na záhadnú chorobu a všetky ryby z tohto ostrova odišli. Rybári nevedeli, ako ryby prilákať späť. Rozhodli sa preto postaviť pre princeznú svätyňu v miestnej jaskyni. Rozmýšľali a rozmýšľali, ako by dané miesto vyzdobili, a tak sa nakoniec rozhodli pre výzdobu z toho, čo mala princezná predsa len najradšej. Môžete hádať, čo v nej nájdete.

    3 fotografie

    Railay West a East z vyhliadky

    Railay East (východná strana) je hlavným prístavom tejto oblasti, ktorá spadá pod pevninskú časť Krabi, no je od nej oddelená pásmom vysokých vápencových skál. Okrem množstva rezortov, ktoré ponúkajú skutočný zážitok v divočine, tu nájdete aj malé mestečko plné barov, obchodov a výborných reštaurácií. Na svoje si tu prídu horolezci z celého sveta, ktorí tu testujú svoje zručnosti. Žijú tu makaky a aj očosi krajšia a plachejšia opica - u nás známa ako Hulman tmavý, varany, kobry, škorpióny a ďalšie, pre Thajsko typické zvieratá.

    Railay West je väčšia, príjemnejšia pláž, kde si viete i zaplávať alebo nasadnúť na longtail a pokračovať v objavovaní iných, krásnych miest. Ak máte dostatok času, energie a hlavne pevnú obuv, vyberte sa na vyhliadku. Výstup k vyhliadke začína na pol ceste medzi Railay East a Phra Nang beach a je plný skál a červeného bahna - neodporúča sa po daždivom dni, kedy sa skaly aj pomocné laná nebezpečné šmýkajú pod nánosom hustej, lepkavej hliny. Dobrodružstvo však bude stáť za to a vy si tak budete môcť vychutnať ticho divokej džungle, vyhliadku na celý poloostrov a ak ste fyzicky zdatnejší a máte skúsenosti s horolezectvom bez istenia, môžete sa dostať i k malej lagúne.

    Príroda Krabi

    Divoká exotická príroda #

    Thajsko je rozmanitá krajina plná divokej džungle a zvierat. Je domovom viac ako 10 % zvierat na svete.

    • Žije tu viac ako 285 druhov cicavcov vrátane slonov, tigrov, leopardov, malajských medveďov, sambarov indických, jeleňov a vydier, ako aj rôznych druhov primátov vrátane gibonov a makakov. Bežné sú aj ovce, kozy, divý dobytok a divé ošípané. Väčšie cicavce, ako sú slony a tigre, zaznamenali dramatický pokles a vyskytujú sa najmä v národných parkoch a chránených oblastiach. Slony boli často symbolom Thajska, no ich počet je len 1 000 až 2 000.

    • Thajsko je rajom pre pozorovateľov vtáctva s približne 925 druhmi vtákov, ktoré migrujú alebo žijú v Thajsku. V celej krajine sa vyskytuje mnoho dravých vtákov vrátane medovky chochlatej a orla chochlatého. Je tu tiež trinásť druhov zoborožca, niektoré celkom bežné, ale aj ohrozené.

    • Krajina je domovom mnohých druhov plazov a obojživelníkov, približne 176 druhov hadov vrátane kobry, pytóna a zmije. Žijú tu tri druhy korytnačiek a asi 310 druhov jašteríc vrátane gekonov obyčajných a jašterov stromových, varanov a vodných drakov.

    • Prírodné lesy ako monzúnové a dažďové pralesy pokrývajú približne 25 % celkovej rozlohy Thajska. Monzúnové lesy sú tvorené stromami z tvrdého dreva, ktoré v období sucha zhadzujú listy, zatiaľ čo dažďové pralesy tvoria vždy zelené stromy. Po celej krajine môžete nájsť bambusové a kokosové palmy.

    • V Thajsku je viac ako 100 národných parkov. Národný park Khao Yai sa nachádza len 200 km od Bangkoku a je bohatý na divokú zver vrátane slonov, medveďov a exotického vtáctva. Národný park Doi Inthanon nachádzajúci sa v severnom Thajsku je domovom najvyššieho vrchu v krajine, ktorý zdieľa svoje meno s parkom. V parku sa nachádzajú domorodé horské kmene, ako aj vodopády a lesy plné orchideí. Národný park Khao Sam Roi Yot je obľúbený medzi pozorovateľmi vtákov. Pobrežná poloha tohto parku obsahuje močiare, ktoré sú domovom mnohých vodných vtákov a iných morských živočíchov, pričom občas sa objavia aj delfíny tuponosé. V národnom parku Erawan v západnom Thajsku sa nachádza tropický prales plný divokej zveri a úžasný sedemstupňový vodopád a štyri jaskyne.

    10 fotografií

    Divoká a rozmanitá príroda Thajska.

    Čo ochutnať na Krabi

    Najlepšie reštaurácie #

    Ao Nang je plný reštaurácií a jedla. Môžete si vybrať z romantických podnikov ako napríklad Hilltop s výhľadom na zapadajúce slnko, alebo si vychutnať reštaurácie, kde sa špecializujú na ryby a dary mora. Určite nevynechajte ani malé, anonymné podniky, ktoré vám pripravia perfektné thajské jedlo.

    V Ao Nangu nájdete aj niekoľko street marketov, teda “trhoviská” s pouličným jedlom. Vyberte sa po promenáde od Ao Nang Beach a po prvej odbočke od pláže, za Krabi rezortom, nájdete prvé nočné trhovisko. Ak by sa vám zdalo malé, pokračujte po hlavnej a po asi 15 minútach chôdze dorazíte na Ao Nang Landmark Night Market. Na oboch miestach nájdete fantastické miestne špeciality a čerstvé ryby, ktoré grilujú pred vašimi očami. Miestnou špecialitou je Pla Pao, grilovaná rybka obalená v soľnej kruste, naplnená trsom citrónovej trávy a grilovaná na drevenom uhlí. Budete mať pocit, že bozkávate Andamanské more. Okrem rýb tu nájdete, samozrejme, aj mušle, krevety, kalamáre či homáre.

    O thajské špeciality nie je núdza kdekoľvek sa pohnete. V reštaurácii Tanta, ktorú máme po ceste na pláž z nášho BUBO hotela, podávajú skutočne chutné miestne jedlá od klasických polievok Tom Yum, Tom Kha po Pad Thai či papájový šalát Som Tam - ktorý tu nájdete aj vo verzii so zeleným mangom.

    5 fotografií

    Thajská kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete.

    A ak by ste chceli zmenu, určite navštívte indickú reštauráciu Zajka. V tejto oblasti žije veľká komunita Indov, preto tu nájdete množstvo krajčírstiev, obchodíkov i reštaurácii, ktoré vlastnia indické rodiny. Zajka sa nachádza neďaleko Krabi Tipa rezortu, smerom do vnútrozemia a na ich Tikka Masala a cesnakový Naan budete dlho spomínať.

    Za zážitkami však nemusíte chodiť ďaleko. V Aonang Inn & Bistro, ktorý sa nachádza priamo oproti nášho základného hotela J Mansion vám namiešajú drink, na ktorý tak skoro nezabudnete. Jeho výstredný názov, Kang Som - Spicy, dopĺňa ešte jednoduchý popis, ktorý znie The Soup - v preklade polievka. Chuť polievky je asi to posledné, čo by ste očakávali od alkoholického nápoja, no nedajte sa odradiť. Ak sa radi nechávate strhnúť rôznymi chuťami sveta, tento nápoj nesmiete vynechať.

    Tigrí chrám

    Tigrí chrám #

    Jednou z aktívnejších možností na Krabi je návšteva Tigrieho chrámu. Nachádza sa pol hodinu cesty z Ao Nangu na vrchu vápencovej hory. Takýto výlet je vhodné naplánovať na skorú rannú hodinu, keďže cestou na vrchol treba výjsť 1 237 schodov. Samotný výstup zaberie približne 45 minút, no odmení vás nádherným výhľadom na okolitú krajinu a mestečko Krabi.

    5 fotografií

    Tigrí chrám, ku ktorému vedie 1 237 schodov.

    Emerlad pool & Hot Springs #

    Ak by ste chceli radšej pokojnejšiu prechádzku džungľou, Krabi Emerald pool (Sa Morakot) a modré lagúny určite potešia vaše srdce. Čistá tyrkysová voda vás bude lákať, aby ste sa jej dotkli a zvuky, fauna i flóra, očarí vaše zmysly.

    Smaragdové jazierka Emerald Pools sú len cca hodinku cesty od Ao Nangu. Po lesnej cestičke vám spoločnosť budú robiť len neviditeľné cikády. Neskutočne dokážu zvyšovať frekvenciu, až má človek pocit, akoby sa v lese preháňali motorové píly. Z parkoviska to je cez vstupnú bránu, kde sa platí poplatok za vstup do parku, ešte 800 metrov k jazierku.

    Kúpanie sa je povolené iba v Emerald pool. Kde tu sa potôčiky vody predbiehajú medzi kmeňmi stromov a nádherné sfarbená voda priam žiari. Ak ste zvládli ranný výlet na Tigrí chrám, kúpanie sa tu bude hotovou odmenou. Park sa zatvára o 17.00 h, príďte preto včas, aby ste si stihli užiť atmosféru tohto unikátneho miesta.

    3 fotografie

    Emerlad pool a Hot Springs.

    Hot Springs sa nachádzajú neďaleko jazierok, ale na presun budete potrebovať auto. Unikátne miesto v srdci džungli ukrýva kaskádový vodopád s 45 až 50-stupňovou vodou! Dno vodopádu je dokonalé na posedenie a vychutnávanie si príjemnej masáži krku a chrbta. Neodporúča sa však ostávať vo vode dlhšie ako 20 minút. A ak nemáte chuť na dobrodružstvo vo vodopáde, ostaňte pri bazénoch, ktoré sú napojené na rovnaký horúci prameň. Keďže voda v bazénoch necirkuluje, voda je tu oveľa teplejšia.

    Ostrov Hong #

    Ostrov Hong je právom považovaný za jeden z najkrajších ostrovov provincie Krabi. Nachádza sa v národnom parku Thanbok Kharanee a cesta sem z Ao Nangu trvá po vode približne hodinu. Výlet na ostrov Hong v BUBO odporúčame, pretože je kombináciou divokej prírody, oddychu na krásnych koralových plážach a dychberúcich výhľadov.

    3 fotografie

    Výhľad z vyhliadky na ostrove Hong.

    Nádherná lagúna na východnej strane ostrova je dostupná len počas prílivu a budete sa v nej cítiť ako na inej planéte. Na západnej strane na vás čaká prístav a dlhá pláž, ideálna aj na šnorchlovanie. Pre aktívnejších sú tu hneď dve atrakcie - prechádzka džungľou k masívnym skalným previsom a výstup na vyhliadku, odkiaľ sa vám naskytne výhľad na všetky strany.

    Zátoka Phang Nga z ostrova Hong.

    Zátoka Phang Nga z ostrova Hong.

    Ostrovy Lao Lading a Pakbia #

    Malé nenápadné ostrovy ešte severnejšie od ostrova Hong môžete navštíviť vrámci výletu na ostrov Hong - na takýchto miestach sveta netreba strácať čas a aj miestni vám odporučia, čo stojí za návštevu. Lao Lading je malinký ostrov s maličkou plážou, ktorá však ponúka skutočne čarovný výhľad. Viete sa tu šnorchlovať, ale i preskúmať kúsok džungle - práve tu sa nám podarilo vidieť zobákorožca, ktorý si pokojne pochutnával na papáji priamo na storme.

    Pakbia je tiež malý, opustený ostrov, kde si môžete užívať výhľady a jemný piesok. Dá sa tu šnorchlovať a najväčšou výhodou je skutočne malý počet turistov. Ak ste už objavili ostrovy nachádzajúce sa južne od Ao Nangu, táto severná časť zátoky Phang Nga vám rozhodne učaruje.

    6 fotografií

    Ostrovy v zátoke Phang Nga stoja rozhodne za návštevu.

    Ako prebieha kurz varenia

    Kurz varenia #

    Thajská kuchyňa je známa na celom svete a ak si chcete jej tajomstvá priniesť domov, výbornou voľbou je kurz varenia, kde sa naučíte pripravovať tie najlepšie thajské špeciality. Samozrejme, na konci kurzu si na nich môžete rovno aj pochutnať a domov si odniesiete nielen nové zručnosti, ale aj certifikát a milú zbierku receptov.

    Vašimi rukami prejdú ingrediencie od galangalu (podobný zázvoru) cez limetky, kaffirove listy až po čerstvú kurkumu, cesnak, citrónovú trávu či zopár základných potravín. Naučíte sa vytvoriť si samotnú kari pastu a stačí minútka, dve a celým priestorom sa bude šíriť podmanivá vôňa čerstvých thajských ingrediencií. Tu v Thajsku sa varí z čerstvých potravín, žiadna chémia, len čerstvé veci.

    4 fotografie

    Aj takto to vyzerá na kurze varenia.

    Prevažne pre pánov (no nielen) je lákavejší thajský box. Šou sa tu koná pravidelne, no ak chcete niečo aktívnejšie, viete sa tiež zapísať na krátky kurz thajského boxu a darovať si suvenír na celý život - zručnosti, samozrejme.

    Na Krabi BUBO trávi päť dní a každý jeden je plný nových zážitkov a miest. Naši klienti si túto časť nášho zájazdu vždy veľmi pochvaľujú a každý si tu nájde niečo svoje. Možností je skutočne neúrekom, stačí si vybrať a vychutnávať dovolenku naplno.

    Mohli by vás zaujímat tiež blogy:

    Do Thajska sa s nami dostanete na:

    Patrícia Mrázková

    Patrícia Mrázková

    Patrícia Mrázková

    Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

    Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

    Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

    Zo zájazdu:

    Patrícia Mrázková

    Posledná úprava článku | Prečítané: 3016

    Mohlo by Vás zaujímať

    KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

    Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

    Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

    Viktor Háber 10 min. čítania
    Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

    Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

    Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

    Adam Záhorský 9 min. čítania
    Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

    Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

    Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

    Katarína Pivovarníková 15 min. čítania
    Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

    Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

    Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

    Marek Melúch 16 min. čítania
    Najkrajšie ostrovy Andamanského mora Krabi

    Krabi Najkrajšie ostrovy Andamanského mora

    Thajsko je pre mnohých synonymom exotických rajských ostrovov s kilometrami panenských pláží. Krabi a jeho ostrovy sú aj napriek svojej enormnej…

    Marek Melúch 16 min. čítania
    Chiang Mai, ruža severného Thajska Chiang Mai

    Chiang Mai Chiang Mai, ruža severného Thajska

    Hlavné mesto severného Thajska je považované za kultúrne srdce krajiny. So svojimi krásnymi chrámami v štýle Lanna, múzeami a trhmi, kde si môžete…

    Marek Melúch 20 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia  

    Thajsko, Singapur


    náročnosť

    15 dní

    Trvanie

    3338 5135€
    K

    Ázia  

    Thajsko, Singapur, Malajzia


    náročnosť

    15 dní

    Trvanie

    2661 3801€
    K

    Ázia  

    Thajsko, Singapur, Malajzia


    náročnosť

    15 dní

    Trvanie

    3098 4425€
    E

    Ázia  

    Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


    náročnosť

    24 dní

    Trvanie

    4768 5960€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.