Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1 430 ostrovov, ale žiaden z nich si nezískal takú pozornosť ako Phi Phi. Videli ste už film Pláž s Leonardom DiCapriom? Ak áno, tak o tomto tropickom raji ste už určite počuli. Raj, ktorý bol prednedávnom nepoznaný, patrí dnes medzi turistické klenoty Thajska.

Phi Phi Počasie

mierny dážď

mierny dážď

31°C

Predpoveď 27.Apr

Východ slnka 06:11

Západ slnka 18:33

Dážď 4.87mm

Ostrovy Ko Phi Phi sa nachádzajú uprostred Andamanského mora - 42 km juhozápadne od pláže Ao Nang na Krabi. Sú súčasťou národného parku Hat Nopparat Thara-Mu Ko Phi Phi a skladajú sa z dvoch veľkých ostrovov – Ko Phi Phi Don a Ko Phi Phi Ley a štyroch menších ostrovov – Ko Yung, Ko Mai Phai (Bamboo Island), Ko Pida Nok a Ko Pida Nai.

Ostrov Phi Phi Leh sa objavil v roku 2000 v hollywoodskom trháku Pláž s Leonardom DiCapriom, príbehu o absolútne odľahlej ostrovnej pláži. Zátoka Maya Bay bola vhodnou voľbou, pretože stelesňuje ohromujúcu krásu týchto ostrovov. Záliv priezračnej akvamarínovej vody obklopený týčiacimi sa vápencovými útesmi, medzi ktorými sa nachádza oblúkovitá pláž s bielym pieskom.

Vody obklopujúce ostrovy Phi Phi sú plné exotického morského života vrátane neškodných a milých žralokov leopardích alebo útesových. Šnorchlovanie a potápanie sa v niektorom z koralových útesov, rovnako ako aj leňošenie na pláži, patrí medzi top aktivity na ostrovoch.

Ostrovy sa nachádzajú v Andamanskom mori medzi hlavnými turistickými uzlami Phuket a Krabi. Z oboch miest je to 1 hodina 45 minút až 2 hodiny plavby loďou. Na zájazde Thajsko, Malajzia, Singapur môžete s BUBO spoznať zákutia týchto ostrovov na fakultatívnom celodennom výlete počas pobytu na Krabi. Tento výlet je zastrešovaný naším verným lokálnym partnerom Mr. Big-om, ktorý sa vždy postará o kvalitu našich rýchločlnov a zabezpečí nám spoľahlivého miestneho sprievodcu.

Andamanské more

Andamanské more je okrajové more severovýchodnej časti Indického oceánu. Na severe ho ohraničuje delta rieky Irrawaddy v Mjanmarsku, na východe polostrov patriaci Mjanmarsku, Thajsku a Malajzii, na juhu indonézsky ostrov Sumatra a Melacký prieliv a na západe Andamanské a Nikobarské ostrovy, ktoré patria do indickej územnej únie.

Cez prímorské prístavy Bassein, Moulmein, Tavoy, Mergui, ako aj samotný Rangún, tvorí najdôležitejšie námorné spojenie s Mjanmarskom a okolitými krajinami. Taktiež je súčasťou hlavnej lodnej trasy medzi Indiou a Čínou cez Melacký prieplav. More má rozlohu 798 000 km2 a svoj názov má odvodený od Andamanských ostrovov.

Zo severu na juh je dlhé 1 200 km a je 645 km široké. Iba menej ako 5 % mora je hlbších ako 3 000 metrov, ale na východ od andamansko-nikobarského hrebeňa je maximálna hĺbka niečo vyše 4 200 metrov. Monzúny juhovýchodnej Ázie určujú klímu mora a jeho slanosť. Tá v zime vždy klesá. Žije tu viac než 1 200 druhov rýb, 350 druhov ostnatokožcov a 1 000 druhov mäkkýšov.

6 fotografií

Bamboo Island je dokonalou exotikou

Z pláže Ao Nang vyrážame ráno o 8.00 h, nakoľko cesta na ostrovy Phi Phi je očosi dlhšia. Čas určujú poveternostné podmienky, no naše rýchločlny dokážu preraziť aj väčšie vlny. O vlny v mori sa stará prúd vetra, ktorý spôsobuje trenie medzi vodou a vzduchom a prúdenie vetra tak tlačí na vodnú hladinu, resp. hladinu mora. To znamená, že aj keď je v Ao Nangu bezvetrie a pokojná hladina vody, ďalej v mori môžu byť veľké vlny spôsobené vetrom vzdialeným 400 až 500 kilometrov. 

Ostrov Bamboo island

Ostrov Bamboo island

Ko Mai Phai – Bamboo Island #

Prvou zastávkou na ostrovoch Phi Phi je malý ostrov Ko Mai Phai nazývaný Bamboo Island, teda Bambusový ostrov. Tento ostrov je ukážkou dokonalej tropickej exotiky. Tak, ako pri výlete po 4 ostrovoch, aj tu poznáme trajektórie ostatných miestnych cestovných agentúr a vieme, že na tento ostrov prichádzajú turisti až poobede alebo v neskorších ranných hodinách.

My v BUBO sme lovci zážitkov, a preto na ostrov prichádzame medzi prvými loďami a dá sa povedať, že prvú polhodinu až hodinu je ostrov iba náš. Tyrkysové more a biele pláže sú tým ideálnym miestom na začiatok dnešného dňa

5 fotografií

Sme na zemi alebo v raji?

Ostrov Bamboo má na severnej strane krásny koralový útes a pre záujemcov šnorchlovania je to ideálne miesto. Pre tých, ktorí by radi objavili ostrov, je možnosť obísť ho celý dookola. Na západnej strane je pobrežie divokejšie a treba si zobrať pevnejšiu obuv, keďže odhalené skaly sú ostrejšie a povrch môže byť klzký.

Na ostrove sa nachádza aj bufet s občerstvením a toalety. Na južnej pláži sú naplavené obrovské pne stromov, ktoré dotvárajú atmosféru exotiky. Tieto naplaveniny sú ešte z roku 2004, keď celú túto oblasť zasiahlo tsunami. Na ostrove sa zdržíme 2 hodiny, jedinou našou úlohou bude dopriať si dokonalý oddych s kokosovým orechom v ruke.

Pokračujeme ďalej k hlavnému a najväčšiemu ostrovu celého súostrovia Ko Phi Phi Don. Ostrov je nevulkanického pôvodu a pochádza prevažne z vápenca. Je veľký 9,73 km2, na dĺžku meria 8 kilometrov a v najširšom bode až 3,5 kilometra. Ostrovy sú administratívnou súčasťou Ao Nangu v provincii Krabi.

Je to jediný ostrov v súostroví s permanentnou populáciou, aj keď väčšina z obyvateľov sú dočasní pracovníci v cestovnom ruchu. Koncom 40. rokov 20. storočia bol pôvodne osídlený thajskými a malajskými rybármi a neskôr sa z neho stala kokosová plantáž. Počet obyvateľov ostrova sa odhaduje na niečo medzi 2 500 až 3 000 ľudí, pričom väčšia časť komunity je moslimská.

Pláž Tonsai je južnou plážou najväčšieho ostrova Phi Phi Don. Je to najmä prístav pre prichádzajúce lode, no aj tak je krásna.
Foto: Marek Melúch — BUBO

Plavba z Bambusového ostrova k zátoke Ton Sai (južná zátoka Phi Phi Don) nám trvá asi 10 minút. Ešte pred tým, než zakotvíme, sa zastavíme na 15 minút na známom bode Shark Point. Je to obľúbené miesto pre potápačov, ale na svoje si prídu aj šnorchlisti. Práve tu sa láme koralový útes a prehlbuje sa. Naša loď je vybavená množstvom šnorchlov, ako aj masiek. Aj napriek tomu, že veľa koralov bolo v okolí ostrovov Phi Phi značne zdevastovaných v roku 2004, nájdeme tu stále krásne pestrofarebné koraly plné podmorského života.

Tento bod nezískal svoje meno len tak náhodou. Práve tu sa zvyknú v útesoch zdržiavať mladé žraloky schovávajúce sa pred inými predátormi a loviace menšiu korisť. Sú však absolútne neškodné a plaché. Pri potápaní ku dnu si dajte obzvlášť pozor na koraly. Spodné prúdy bývajú silnejšie ako pri hladine a môžu vás oškrieť o koral.

3 fotografie

Tonsai beach, Phi Phi Don

Väčšina ostrovov Phi Phi sa nachádza v chránenej podmorskej rezervácii a je súčasťou národného parku Thara-Mu Ko Phi Phi. V súčasnosti sa inštitúcie, zaoberajúce sa podmorským životom, snažia „vysádzať“ koraly na tzv. železných plátoch. Vysoký obsah železa spôsobuje až trojnásobne rýchly rast koralov ako v prirodzenom prostredí. Čo však koraly na celom svete zabíja, je otepľovanie oceánov.

Zemetrasenie a tsunami v indickom oceáne v roku 2004

Dňa 26.12.2004 o 7.58 h miestneho času udrelo rozsiahle zemetrasenie s magnitúdou 9,1 až 9,3 pri západnom pobreží severnej Sumatry v Indonézii v hĺbke 30 km. Podmorské nárazové zemetrasenie bolo spôsobené prasknutím Barmskej a Indickej tektonickej platne, čo spôsobilo mohutnú tsunami s vlnami vysokými až 30 metrov. Táto prudká vlna zdevastovala pobrežné oblasti Indického oceánu a odhadom zabila viac než 228 000 ľudí.

Bola to jedna z najsmrteľnejších prírodných katastrof v histórii ľudstva. Medzi najsilnejšie postihnuté krajiny patrili Indonézia, Sri Lanka, India, Maldivy a Thajsko. Tsunami zasiahlo z veľkej časti aj ostrovy Phi Phi a zničilo všetko, čo mu prišlo do cesty. Dnes je na Phi Phi Don vybudovaný výstražný systém a bezpečnostné únikové cesty, ktoré majú zamedziť podobnej katastrofe z roku 2004.

Ostrov Phi Phi Don #

Iba zopár minút od miesta zvaného Shark Point kotví naša loď v zátoke Tonsai, ktorá je zároveň hlavným prístavom celého ostrova Phi Phi Don. Loď zvykne parkovať väčšinou na ľavej strane pláže, hneď pri pobreží, kde vystúpime priamo na pláž. V rámci fakultatívneho výletu máme v cene obed, ktorý si zvykneme dať v reštaurácii Arida Restaurant 2.

Obedy sa podávajú formou bufetu a vybrať si môžeme zo širokej škály thajských jedál. Nezabúdajú ani na deti a majú vždy pripravené špagety. Na ostrove strávime 2 plné hodiny spolu s obedom a počas voľného času máme na výber viacero možností. Najviac však odporúčame nasatie exotiky na pláži Loh Dalum.

6 fotografií

Z pláže Tonsai na pláž Loh Dalum

Väčšina ľudí prichádza na ostrov Phi Phi Don v očakávaní jedného z najkrajších miest v Thajsku – nedotknutého ostrovného raja. Vzostup ostrovov k sláve je charakterizovaný bohatstvom, ale aj tragédiou. Ešte v roku 1998 boli Phi Phi považované za pokojné, idylické útočisko. Po filmovom trháku Pláž z roku 2000 však svetlo sveta upriamilo na tieto ostrovy pozornosť a začali sem vo veľkom prichádzať ľudia z celého sveta.

Rozvoj na ostrove je v priebehu posledných rokoch veľmi divoký a výstavba je v plnom prúde. Niekedy to môže medzi uličkami v strede ostrova pôsobiť ako veľké stavenisko, no príčinou toho je zdĺhavá výstavba a rekonštrukcia po tsunami z roku 2004. Aj napriek tomu je scenéria ostrova fascinujúca a biely piesok a krištáľovo čistá voda vás presvedčia, že ste na správnom mieste.

9 fotografií

Pláž Loh Dalum

Phi Phi Don sa skladá z dvoch podlhovastých ostrovov spojených úzkou šijou, čím vytvárajú reliéf, ktorý zo vzduchu vyzerá ako obrovská stolička s vysokým operadlom. Na tejto „šiji“ sa nachádzajú dve krásne oblúkovité pláže. Pláž Tonsai na južnej strane, ktorá slúži taktiež ako prístav a druhá, severná pláž Loh Dalum Beach, ktorá je omnoho krajšia a populárnejšia.

Pôsobí ako lagúna vsadená medzi vápencové skaly, keďže hlboká voda je vzdialená od pobrežia asi 100 až 150 metrov podľa odlivu. Na ostrove sa nachádzajú desiatky plážových barov, reštaurácií, kaviarní, obchodov so suvenírmi a potápačskými potrebami, ako aj masážne a relaxačné centrá. Je tu mnoho ubytovacích zariadení pre ľudí s obmedzeným rozpočtom, až po extrémne luxusné rezorty pre ľudí, ktorí si chcú dopriať to najlepšie.

Pláž Tonsai ponúka často aj pulzujúci nočný život v Thajsku. Pre záujemcov športových aktivít odporúčame počas voľna na ostrove vyjsť na vyhliadku, z ktorej krásne uvidíte obe pláže Phi Phi Don. Cesta k vyhliadke sa nachádza na východnej strane mestečka a zaberie vám dokopy približne hodinu času. Nie je to nič náročné, ale je lepšie mať pevnú obuv. Na ostrove nie sú žiadne cesty, takže chôdza je vo všeobecnosti jediný spôsob, akým sa na ostrove vieme prepravovať.

Pláž Loh Dalum v celej svojej kráse.

Pláž Loh Dalum v celej svojej kráse.

Ostrov Phi Phi Leh #

Po obede, oddychu a nasatí atmosféry smerujeme na ďalší, tentokrát panenský ostrov Phi Phi Leh. Tento neobývaný ostrov je veľký iba 6,5 km2 a leží približne 4 km od hlavného ostrova Phi Phi Don. Ostrov je tvorený výlučne z vápenca a z každej strany ho lemujú strmé krasy týčiace sa z mora. Z malebných zátok okolo ostrova sú najnavštevovanejšie Pi leh Bay na východe a jedna z najslávnejších zátok sveta Maya Bay nachádzajúca sa na západnom pobreží.

Túto pláž bola v júni 2018 uzavreli pre enormný turizmus a poškodzovanie prírodného ekosystému ostrova. Lode bežne parkovali v zátoke a bolo ich toľko, že keď sme chceli vystúpiť na pláž, tak sme museli prejsť cez niekoľko iných lodí, aby sme sa k nej dostali. Voda bola znečistená od motorového oleja, ale aj od opaľovacích krémov. Bola uzavretá 3 a pol roka a 1. januára 2022 sa opätovne otvorila pre turizmus. Tentokrát však už s oveľa prísnejšími opatreniami.

Po otvorení pláže Maya Bay už lode nesmú priplávať k pobrežiu zátoky, ako to bolo kedysi. V súčasnosti je jedinou vstupnou bránou zátoka Loh Saman Bay na juhovýchodnej strane ostrova, kde postavili špeciálne mólo, aby mohli turisti vystúpiť z lode. Počet lodí kotviacich v zátoke je limitovaný a v jednom turnuse môže byť na ostrove maximálne 375 ľudí len na jednu hodinu.

Počas dňa sa tu môže vystriedať maximálne 3 000 ľudí, pričom pred uzavretím ich tu zvyklo byť aj 2x toľko. Pláž je otvorená od 10.00 h do 16.00 h. Uzavretie pláže pomohlo k znovuobnoveniu miestneho biotopu a vyčisteniu celej zátoky a pláže. Dnes sa opäť môžeme tešiť z krásnej a dychberúcej scenérie, vďaka ktorej sa táto pláž stala známou.

6 fotografií

Vstup na Maya Bay zo zátoky Loh Samah

Po vystúpení z lode prechádzame cez drevenú lávku smerujúcu na opačnú stranu pobrežia. Popri ceste sú náučné tabule, ktoré opisujú rôzne druhy rastlín a živočíchov žijúcich na tomto ostrove. V polovici cesty sa po pravej strane nachádzajú toalety. Vzdialenosť medzi Loh Saman Bay a Maya Bay je zhruba 250 metrov.

Pred príchodom k pláži je vybudovaná drevená plošina, odkiaľ si môžeme spraviť krásne fotografie. Hneď vedľa je malý bar, kde sa vieme občerstviť chladeným nápojom, nanukom alebo niečím drobným na zahryznutie. Len malá prosba - všetky odpadky patria do koša!

Práve tu sa v roku 1998 natáčal hollywoodsky trhák Pláž. Niet divu, prečo si vybrali práve toto miesto.

Práve tu sa v roku 1998 natáčal hollywoodsky trhák Pláž. Niet divu, prečo si vybrali práve toto miesto.

Maya Bay je temperamentne krásna zátoka, ktorá je z troch strán chránená vyše 100 metrovými skalnými útesmi. Biela piesková pláž je dlhá zhruba 200 metrov a iba 15 metrov široká. Celá zátoka je v podstate jeden veľký útes, ktorý je domovom mnohých druhov exotických rýb. Vedci tu nainštalovali kameru a zistili, že sa sem opätovne vrátili mladistvé žraloky čiernohroté (Blacktip Reef Shark), ktoré by sme pred uzatvorením spočítali na jednej ruke.

V zátoke je zakázané kúpať sa a maximálne môžeme vstúpiť do vody po kolená. My v BUBO sa snažíme podporovať ekológiu kdekoľvek vo svete a veríme, že súčasné pravidlá na pláži Maya ostanú presne také, ako sú. Hovorí sa, že pláž bude v hlavných turistických sezónach otvorená dva mesiace a potom sa na mesiac opäť uzavrie. Sme radi, nakoľko na Maya Bay chceme vidieť len úžasné scenérie lemované vysokými vápencovými krasmi s bielou pieskovou plážou a smaragdovoazúrovou vodou. Wow!

6 fotografií

Vitajte na Maya Bay

Po hodine strávenej v tropickom raji sa vrátime na loď a presunieme sa do zhruba 5 minút vzdialenej zátoky Pi Leh Bay nachádzajúcej sa severne od zátoky Loh Saman Bay. Úžasný vstup do zátoky vám opäť napovie, že sa nachádzate v extravagantnej exotike. Aj napriek množstvu lodí, ktoré tu parkujú, je scenéria lagúny unikátna a človek nevie, na ktorú stranu pozerať skôr.

V lagúne je priemerná hĺbka 2,5 až 4 metre (podľa odlivu a prílivu) a je ideálnym miestom na kúpanie. Na 20 minút tu zakotvíme a schladíme sa v priezračne čistej vode. Do vody musíme vstupovať z lode, ale kto má záujem a odhodlanie, môže skočiť do vody z prednej časti. 

5 fotografií

Lagúna Pi Leh

Našou ďalšou a poslednou zastávkou je jaskyňa Viking Cave, ktorá sa nachádza iba kúsok na sever od lagúny. Patrí medzi hlavné lákadlá ostrova Phi Phi Leh mimo navštívených zátok. Steny jaskyne sú popísané farebnou kriedou so skicami rôznych člnov, o ktorých sa predpokladá, že ich pred stovkami rokov nakreslili piráti využívajúci túto jaskyňu ako úkryt.

Pirátov často označovali ako morských cigánov z komunity Chao Lay. Tí už tu však nežijú a jaskyne v súčasnosti obývajú stovky malých vtáčikov - Salangána pobrežná - patriace do čeľade „dážďovníkovité“ (Edible nest Swiftlet). Ich hniezda zbierajú miestni dedinčania, ktorí šplhajú po vysokých a vratkých rebríkoch, riskujúc svoje životy, aby zbierali hniezda vtákov, ktoré sú čínskymi labužníkmi vysoko oceňované a považované za zdraviu prospešné.

Kilogram surových hniezd sa pohybuje v rozmedzí od 2 až do 4 000 USD podľa kvality. Kŕdle Salangán prichádzajú do jaskýň každý rok od januára do apríla a stavajú si hniezda pomocou slín ako spojiva. My si jaskyne odfotíme z bezprostrednej blízkosti z lode a potom razíme našu cestu naspäť k pláži Ao Nang.

4 fotografie

Jaskyňa morských pirátov Viking Cave

Výlet na ostrovy Phi Phi patrí jednoznačne k najlepším zážitkom nášho zájazdu. Ostrovy, ktoré sú doslova pretkané fascinujúcimi plážami a scenéria, ktorá nám každú chvíľu vyrazí dych. Ak ste mali pocit, že vo filme Pláž je príroda prikreslená a dotvorená, tak práve tu zistíte, že naživo je ešte krajšia. Zažite jeden z vašich najexotickejších dní v živote a objavte perly Thajska.

TOP 5 ostrovov Phi Phi #

  1. Zátoka Maya Bay – fascinujúca pláž dotvorená unikátnou scenériou si vyžiadala pozornosť celého sveta. Buďte medzi tými, ktorí si povedia: "Videl/a som a zažil/a som krásu tejto zátoky".
  2. Bamboo Island – krásny tropický ostrov v súostroví Phi Phi patrí medzi stredobod celodenného výletu. Hneď zrána si tu viete vychutnať exotiku, o akej ste dovtedy iba počuli.
  3. Lagúna Pi Leh Bay – lagúna, ako keby ju namaľoval sám maliar. Zasadená medzi vápencovými krasmi je ideálnym miestom na kúpanie sa, tak šup do vody.
  4. Vyhliadka na Phi Phi Don – hlavný ostrov súostrovia Phi Phi je plný života a ruchu. Sú tu dve krásne pláže, ktoré rozhodne treba vidieť. Najkrajší pohľad na ne je z vyhliadky č. 2, kde sa láme scenéria skál, pláží a morí.
  5. Šnorchlovanie v zátoke Shark Point – krásny koralový útes plný pestrofarebných rybičiek a koralov vám zmení pohľad na podmorský svet. Aj tí, čo už niekedy v koralovom útese šnorchlovali, ostanú nadšení.

Mohli by vás zaujímat tiež blogy:

Do Thajska sa s nami dostanete na:

Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Cestovanie je pre Mareka vášňou a snom, ktorý si plní už od malička. Vyskytol sa už na každom kontinente okrem Antarktídy a stále má túžbu a chuť cestovať za niečím novým.  V BUBO sa aktívne zaoberá oblasťami ako USA západ aj východ, Kanada, Aljaška, na ďalšom africkom kontinente sprevádza od Kene až po Juhoafrickú republiku, pričom medzi jeho najobľúbenejšie aktivity sú práve Bungee jumping na Viktóriiných vodopádoch alebo plavba na rafte po rieke Zambezi. V juhovýchodnej Ázii ho nájdete od Pakistanu cez Malajziu až po kmene Bornea. Práve tu veľmi rád dopĺňa gurmánske zážitky, ako napríklad čerstvé mangrovníkové červy Tamilok na Filipínach až po chrumkavé Tarantuly v Kambodži. V posledných rokoch mu učarovali aj exotické krajiny ako napr. Papua Nová Guinea, na ktorej nikdy nevynechá potápanie pri fjordoch alebo tanec s miestnym kmeňom na Vanuatu. Miluje steak z impaly alebo mušle z Havelocku na Novom Zélande. Rád sa vzdeláva a pátra po nových informáciách. Fascinujú ho všetky prírodné javy ako sú tornáda, búrky, cyklóny až po tsunami. Medzi jeho najväčšie srdcovky patrí práve Nový Zéland a Austrália, kam sa vždy rád vráti aby pozrel „Froda“ z Pána prsteňov. Na Cambridge škole v Londýne vyštudoval angličtinu a neskôr doma vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je výborný vodič a nešoféruje iba tam, kde sa nedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Jáva, Bali, Bromo + Flores, Rinca, Komodo

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 2869

Mohlo by Vás zaujímať

KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania
Najkrajšie ostrovy Andamanského mora Krabi

Krabi Najkrajšie ostrovy Andamanského mora

Thajsko je pre mnohých synonymom exotických rajských ostrovov s kilometrami panenských pláží. Krabi a jeho ostrovy sú aj napriek svojej enormnej…

Marek Melúch 16 min. čítania
Chiang Mai, ruža severného Thajska Chiang Mai

Chiang Mai Chiang Mai, ruža severného Thajska

Hlavné mesto severného Thajska je považované za kultúrne srdce krajiny. So svojimi krásnymi chrámami v štýle Lanna, múzeami a trhmi, kde si môžete…

Marek Melúch 20 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

3114 4790€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2302 3289€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
E

Ázia  

Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


náročnosť

24 dní

Trvanie

4768 5960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.