Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Prehliadka

Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a životaschopnú krajinu, veľkého hráča vo svetovom obchode. Vďaka strategickej polohe je jeho prístav jedným z najrušnejších na svete, niektoré údaje dokonca uvádzajú, že ide o najvyťaženejší prístav vôbec. Neskutočné bohatstvo tohto štátiku plynie aj z ťažby ropy. No najväčšie príjmy pre štátny rozpočet Singapuru pochádzajú z finančných služieb pre celý región. Mnoho firiem tu má svoje zastúpenie nielen ako vec prestíže, ale aj pre výhodnejšie podmienky zdaňovania či iných pravidiel exportu a importu voči tretím krajinám.

Singapur Počasie

mierny dážď

mierny dážď

30°C

Predpoveď 18.Apr

Východ slnka 06:59

Západ slnka 19:08

Dážď 3.53mm

Vďaka kombinácii tohto všetkého sa stal Singapur jedným z dravých ázijských tigrov, jedným z finančných centier sveta, kde vládne vysoká životná úroveň, kvalitná zdravotná starostlivosť, jeden z najvyšších príjmov na osobu, Singapur je aj jednou z najobdivovanejších krajín sveta, čo sa týka celkovej dĺžky života. Absolútne unikátnym je toto územie aj z hľadiska zloženia obyvateľstva. Na jednom mieste tu žije pohromade zmes Malajcov, Číňanov a Indov. Tento mix náboženstiev a rôznych kultúr tu vytvoril fascinujúcu náboženskú a kultúrnu križovatku tolerancie. Nie je nič nezvyčajné, keď prejdete popri mešite a na tej istej ulici o tristo metrov ďalej uvidíte aj budhistický či hinduistický chrám.

Singapur v mnohých rebríčkoch figuruje ako najharmonickejšie si žijúca krajina sveta. Zároveň má povesť najlepšie organizovaného a najčistejšieho štátu v celej Ázii. Treba však povedať, že to, čo na Singapure priťahuje drvivú väčšinu návštevníkov najviac, nie je bohatá kultúrna rozmanitosť ani čisté lesknúce sa ulice. Sú to obchody! Moderné luxusné butiky a status Singapuru ako bezcolnej zóny sem denno-denne priťahuje početné davy najmä čínskych turistov.

Okrem bezkonkurenčne výhodných nákupov tu určite zaujme každého aj vynikajúca gastronómia. Veď je to jedno z mála miest sveta, kde si viete dať na jednej ulici vynikajúce čínske, indické aj malajské delikatesy tej najvyššej kvality. Ak obľubujete morské plody, tak si zaručene prídete na svoje. 

Vedeli ste, že...?

  • leží pri južnom cípe Malajského polostrova? Od Malajzie je oddelený Johorským prielivom, od indonézskych ostrovov Riau Singapurským prielivom.
  • sa skladá z hlavného ostrova Singapore Island (Palau Uljong) a 60 priľahlých ostrovčekov?
  • Singapur je parlamentná republika a platí tu singapurský dolár?
  • ženy sa tu dožívajú v priemere až 85 rokov a muži 79 rokov života?
  • úradné jazyky sú tu angličtina, čínska mandarínčina, malajčina a tamilčina?
  • veriaci tu vyznávajú budhizmus (42,5%), taoizmus (8,5%), islam (15 %), kresťanstvo (14,5%), hinduizmus (4%), iné (15%)...?
  • nezamestnanosť je tu iba 2 percentá?

V krajine superlatívov #

Singapur je navštevovanou a obľúbenou destináciou aj preto, že je skvelo a husto letecky spojený so svetom, je to akási brána do Ázie, kde sa turisti zastavia pred ďalšími potulkami kontinentom. Hovoríme o skutočnom šperku Ázie, veď akoby nie náhodou má hlavný ostrov tvar diamantu. V Singapure, ktorý je vlastne štát a mesto v jednom, vás už na prvý pohľad ohúri zvláštna atmosféra, vytváraná kombináciou luxusných mrakodrapov, zelene a čistých ulíc. Keď k tomu prirátame celoročne teplé príjemné počasie, túto krajinu je naozaj veľmi ľahké zamilovať si. Najnižšia nameraná teplota vôbec tu bola údajne len 19 stupňov. Aj to je dôvod, prečo tu rastie viac druhov rastlín, než v celej Severnej Amerike. Je to tiež krajina, kde sa ako ďalší turistický bonus nevyskytujú komáre.  

Vo výpočte singapurských predností by sme mohli pokračovať. Aj dopravný systém je doslova výkladnou skriňou, ktorý by si mali brať za vzor ostatné metropoly sveta. Perfektne zriadená sieť metra tu denne spoľahlivo obslúži takmer tri milióny ľudí (celkový počet obyvateľov je takmer 5 mil.). Kvôli vysokým daniam si tu automobil môže dovoliť len približne 20% obyvateľstva, čo tiež slúži krajine ako prednosť, lebo tak netrpí dopravnými zápchami. O komfort sa stará aj cca 30 000 taxíkov.

Toto veľkolepo fungujúce mesto má však aj svoju odvrátenú stranu. Je to popri všetkých tých superlatívoch tiež mesto pokút a zákazov, niekedy až absurdných nezmyselných. Zakázané je napríklad nespláchnuť na verejných toaletách, jesť v metre, odhadzovať odpadky alebo vypľuť žuvačku na ulici (mimochodom, tie sa tu predávajú len v lekárňach). Mnohé prečiny sa trestajú ranami prútom,  za jazdu pod vplyvom alkoholu môžete dostať aj desať rokov, a držanie hoci len malého množstva drogy sa tu trestá smrťou! Aj preto najmä západné štáty vnímajú Singapur ako v zásade autoritársky štát. Každopádne, miestnym a ich mentalite toto zriadenie očividne vyhovuje.

V krajine panujú prísne zákazy a tresty za znečisťovanie, jedenie na ulici, alkohol či drogy, no miestni obyvatelia to radi pretrpia za tú bezpečnosť, čistotu a prosperitu, ktorú si užívajú.

Z histórie ´levieho mesta´ #

Už od 3. storočia malajskí, indickí či čínski obchodníci plávali okolo ostrovčeka nazývaného aj Pu luo Chung, v preklade niečo ako ´Ostrov na okraji pevniny´. V 7. storočí toto mesto-štát pomenovali Malajci ako Tamasek, o sedemsto rokov neskôr ho sumatriansky princ Sang Nila Utama premenoval na Singapur. Dôvod, prečo ho nazval práve tak, je, že tu údajne zazrel šelmu, ktorú nesprávne identifikoval ako leva. Singapur totiž v preklade znamená levie mesto, aj keď tu levy nežili a princ podľa všetkého videl tigra. O kontrolu nad týmto územím sa preťahovali rôzne národy až do príchodu Sira Rafflesa – zakladateľa moderného Singapuru. Sir Raffles bol dôstojníkom britskej Východoindickej spoločnosti, ktorý v roku 1819 vyjednal súhlas od malajských sultánov o založení obchodnej osady Singapur.  Neskôr tento nárok potvrdili aj Holanďania.

Ešte v roku 1819 sa na ostrove nachádzala len džungľa, bažiny, niekoľko čínskych obchodníkov a malajských rybárov. Politika voľného obchodu a relatívne voľné koloniálne pravidlá napomohli k rýchlemu nárastu obyvateľstva na 10 000. Rýchlo tiež rástol počet tu kotviacich lodí. Raffles dohliadal tiež na výstavbu domov  a infraštruktúry. Otvoril mesto robotníkom a obchodníkom zo všetkých kútov juhovýchodnej Ázie ale predovšetkým z Číny. Dalo by sa povedať že Sir Raffles postavil v neuveriteľne krátkom čase základy moderného a slobodného prístavného mestského štátu Singapur, ktorým zostal dodnes.

Britský úspech v Singapure bol závislý od viacerých faktorov. Singapur sa v 1867 stal britskou korunnou kolóniou. Otvorenie Suezského prieplavu zvýšili obchodné aktivity v juhovýchodnej Ázii. Patril medzi ne aj predaj ópia. Na prelome 19.-20. storočia sa hlavným vývozným artiklom stal kaučuk a cín. Celosvetová kríza v roku 1929 sa nevyhla ani Singapuru. V roku 1942 padol Singapur do rúk Japoncov, čo Churchill označil za najväčšie nešťastie a najhoršiu kapituláciu. Briti si boli istí, že Japonci zaútočia z mora, kde sa sústreďovala obrana, Japonci však nakoniec zaútočili prekvapujúco z pevniny.

Po kapitulácii Japonska v 1945 sa správy nad mestom opäť ujali Briti. Japonci medzitým stihli popraviť viac ako 100 000 obyvateľov, ktorí odsudzovali okupáciu Číny Japonskom. Vplyv Britov postupne slabol, až vznikla Malajská federácia a Singapur so zvláštnym statusom. A tu prichádza na scénu Lee Kuan Yew, ktorý v roku 1959 vyhral voľby s pomocou ľavicových hnutí. Tieto väzby však pretrhal, podobne ako väzby na Britov. Sústredil sa na zjednotenie s Malajziou a provinciami Sarawak a Sabah, a tak vznikla Malajská federácia. Tento zväzok vydržal len dva roky, no rozvod priniesol Singapuru úplnú nezávislosť. Mnohí pochybovali o životaschopnosti tohto nového útvaru, no Kuan Yew sa ako premiér o všetko postaral. Vniesol do spoločnosti poriadok, zmieril rôzne etnické skupiny, poradil si aj s politickými oponentmi a sústredil sa na hospodársky pokrok.

Singapur momentálne zažíva zlatú éru. Vhodná bytová politika, ktorá zabezpečuje mnohým vlastné bývanie, otvorenie sa svetu a príchod zahraničných investícií, zdravotníctvo a školstvo na špičkovej úrovni. Masívna výstavba (síce na úkor historických stavieb) priblížila životnú úroveň k tým najbohatším štátom sveta. Z pohľadu demokratickej Európy sú však tieto úspechy draho vykúpené za obmedzovanie slobody vyjadrovania, médiá podliehajú prísnej cenzúre a politickí oponenti sú v nútenom exile. Tento pohľad je však v samotnom Singapure minoritný. Stabilita, funkčnosť služieb a vysoká životná úroveň sú dôvody, prečo do parlamentu nevolia žiadnu inú stranu než tú terajšiu.

 

Začíname prehliadku... #

Ak niekde začať potulky Singapurom, tak práve tu, na nábreží rieky Singapur, neďaleko Viktóriinho divadla, kde kedysi zakotvil Sir Raffles a položil základy krajiny. V minulosti bažinaté územie s mangrovými lesmi je dnes už dávno minulosťou. Nájdete tu malebnú promenádu s množstvom reštaurácií, podnikov či kaviarní. Breh je lemovaný sochami viacerých svetoznámych osobností. Neprehliadnuteľná je samotná koloniálna budova Victoria Theatre. Pôvodne sa táto budova používala ako radnica. Dnes slúžia ako koncertná resp. divadelná scéna. Pred budovou sa nachádza originálna bronzová socha Sira Rafflesa ešte z roku 1887. 

Pokračujeme na asi najnavštevovanejšie miesto celého Singapuru – do Marina Bay. Na začiatku zátoky vás uvíta maskot mesta - hlava leva, skríženého s telom ryby nazývaná Merlion. Táto 8, 5 metrov vysoká socha je tu od roku 2015 a návštevníci si ju radi fotia na impozantnej scenérii mrakodrapov v pozadí. Tu sa vám naskytne pohľad na svetoznáme budovy, ktorý nájdete na každej druhej pohľadnici. Nemožno si nevšimnúť Esplanade Theatre - objekt v tvare exotického ovocia durianu, či druhé najväčšie (prvé je v Las Vegas) vyhliadkové koleso sveta Singapore Flyer, vysoké 165 metrov. Neďaleko odtiaľto sa nachádza aj cieľová rovinka mestského okruhu nočných pretekov F1.  Pohľad vám určite spočinie na komplexe nazývanom Sands Sky Park, s trojvežičkovým hotelom Marina Bay Sands. Celý mimoriadne drahý komplex má 2 560 izieb, obchodné centrum, divadlá, obrovské kasíno a otvorená terasa pre 3 900 osôb.  Na streche luxusného hotela sa ukrýva bazén (žiaľ, iba pre ubytovaných) ale majú tu aj skvelý Cé La Vi sky bar pre návštevníkov. Vo výške asi dvesto metrov si tak môžete vychutnať koloniálny koktejl Singapore Sling. 

Z veľkolepých záhrad do koloniálnej štvrte #

Pokračujeme ďalej, do Gardens By the Bay. Je to unikátny park, ktorý vznikol na súši morského dna. V stohektárovom parku v centre mesta pod holým nebom, ktorý bol otvorený v roku 2012 a dnes sa tu premelú milióny turistov ročne, si môžete vychutnať úžasné prechádzky uprostred zelene. Nájdete tu množstvo nádherných kvetín, ale aj niekoľko „superstromov“, ktoré  cez deň poskytujú príjemný tieň a večer sú nádherné vysvietené, aj s hudobným sprievodom. Ak sa nikam neponáhľate, vystojte si rad na OSBC Skywalk - niečo ako náš chodník v korunách stromov. Nájdete tu najvyšší krytý vodopád, rastliny z celého sveta od baobaov, cez kaktusy až po bambusy, či palmy. Veľmi pôsobivé sú aj dva skleníky „dažďový prales“ a „kvetinový dóm“, ktorý je podľa Guinessovej knihy najväčší skleník o rozlohe 1,2 hektáru. 

Milovníci koloniálnej architektúry si prídu na svoje v štvrti Civic district. Katedrála St. Andrew vás upúta svojou snehovobielou farbou. Táto farba je výsledkom unikátnej kombinácie vajíčkových bielkov, škrupiniek, vápna a kokosu. Pôvodné chrámy na tomto mieste boli 2x zasiahnuté bleskom preto sa vám táto stavba – najväčšia katedrála krajiny, môže javiť ako relatívne mladá. Jej posledná rekonštrukcia v neogotickom štýle je z roku 1861, patrí anglikánskej cirkvi. Neďaleko sa nachádza City hall – radnica z 30. rokov minulého storočia, ktorá je dnes národným symbolom krajiny. Práve tu sa vzdali v 1945 Japonci Britom, a práve tu Lee Kuan Yew 1959 vyhlásil nezávislosť. V susedstve nájdete historickú budovu Najvyššieho súdu s korinstkými stĺpmi. 

Kúsok Číny, Indie aj islamu #

Tunajšie Chinatown je jedna z prvých štvrtí, ktoré v meste navrhol Sir Raffles. Začali sa tu usádzať prví čínski robotníci. Zo Začiatku Číňania vykonávali najmä manuálnu prácu, neskôr sa tu usadili obchodníci a rybári. Nachádzalo sa tu aj niekoľko ópiových skrýš a celá štvrť  patrila pod vplyv rôznych živlov a gangov. Celá čínska štvrť by sa dnes dala prirovnať k labyrintu uličiek s početnými obchodmi s textilom, hodvábom alebo suvenírmi. V niektorých uliaciach predávajú prípravky pre tradičnú čínsku medicínu - rôzne rohy, pazúriky, sušené hady a podobne. Okrem obchodíkov v čínskej štvrti nájdete aj zaujímavé budovy. Jednou z nich je napríklad mešita Jamae s pagodovitými minaretmi. Rozhodne by ste nemali vynechať 4-podlažný zdobený chrám s múzeom Budhovho zubu. Dvojmetrovú stúpu nájdete na najvyššom podlaží, Ak vás prepadne hlad a budete mať chuť ochutnať niečo z miestnej kuchyne, zavítajte do Chinatown street food na Smith Road. My našu prehliadku uzavrieme pred nenápadnou reštauráciou, ktorá bola mnohonásobne ocenená Michelinskou hviezdou

Číňania tvoria v Singapure majoritu (74 %), Indov je tu asi desať percent.  Túto menšinu tu reprezentuje časť Little India na východnom brehu rieky, naproti Chinatownu, ktorý je na západnom pobreží. Indovia tejto štvrti hovoria aj Tekka. Pôvodná osada bola pre 120 indických vojakov, s ktorými sem priplával Sir Raffles. Medzi miestnymi Indmi prevláda hinduizmus, ale sú tu zastúpení aj tamilskí moslimovia. Dnes je aj tak asi ¾ štvrte Little India obývaná Číňanmi. Nájdete tu dobrú indickú kuchyňu, mnoho obchodíkov, posvätných miest. Určite tu nevynechajte návštevu chrámu Sri Veeramakaliamman Temple, ktorý postavili pred 170 rokmi prisťahovalci z Bengálska. Je zasvätený Kálí, ktorá je považovaná za bohyňu času, zmien, sily a smrti. V utorky a piatky sa tu deje rituál s rozbíjaním kokosového orechu, symbolické zbavenie sa vlastného ega. 

V Singapure nájdete na tom istom brehu aj moslimskú štvrť, tzv. Kampong glam. Vystavali ju malajskí prisťahovalci moslimskej viery, rozrastať sa začala v 30. rokoch minulého storočia. Aj tu nájdete veľa obchodov, reštaurácií, suvenírov. Jej dominantou je  mešita Sultan Mosque. Neveriaci môžu dovnútra nahliadnuť, no nemôžu vstúpiť. Na túto stavbu prispievali tí najbohatší moslimovia Singapuru, no chudobní chceli prispieť tiež. Takže lem okolo hlavnej vežičky je zo sklenených fliaš, darovaných práve od nich. 

V nádherných záhradách pri zálive sa nachádza vraj najväčší, vyše hektárový skleník s kvetmi

Sentosa ostrov #

Komu sa zacnelo po pláži alebo ďalších atrakciách Singapuru, môže zamieriť na ostrov Sentosa! Je ľahko prístupný buď lanovkou, vláčikom Sentosa express alebo klasicky - po ceste. Kedysi slúžil ako základňa pre britské vojská a väzenie, dnes je to populárny rezort relaxu, ktorý priláka ročne 20 miliónov turistov. Nájdete tu štrnásť hotelov, golfové ihriská, či pevnosť Siloso ako pripomienku Druhej svetovej vojny. Hlavnou atrakciou ostrova je dnes unikátny zábavný park filmových štúdií Universal. Má dokopy 28 atrakcií, je rozdelený do niekoľkých tematických častí a špeciálnych sektorov podľa filmov ako napríklad Madagaskar, Shrek či Jurský park.  Je to druhý park štúdií Universal na kontinente, prvý v juhovýchodnej Ázii.  Nájdete tu aj S.E.A. (South East Asia) Aquarium s ukážkami tropického podmorského života. Dokonca si môžete zašnorchlovať v spoločnosti 100 000 živočíchov, ktoré tu celkovo žijú! 

Ak sme už aj videli v turisticky nesmierne atraktívnom Singapure všetko, nesmieme zabudnúť na tunajšiu mekku nakupovania - slávnu Orchard Road! Tie najznámejšie butiky a obchody nájdete práve tu, na vyše dva kilometre dlhej ulici, plnej kaviarničiek, barov, food courtov, no aj so sídlom prezidenta na jej východnom konci.

Čo ochutnať v Singapure? #

Ako som už vyššie spomínal, Singapur ma veľmi pestrú gastronómiu a bola by veľká škoda neochutnať niečo z miestnych dobrôt. Jedlo sa tu vo všeobecnosti delí do dvoch kategórií - tie s ryžou alebo tie s rezancami. V oboch kategóriách nájdete ryžu aj rezance na rôzne spôsoby, najčastejšie vyprážané, orestované na panvici a dochutené buď zeleninou, rôznymi omáčkami alebo mäsom. 

Absolútnym základom je však polievka laksa. Môže sa regionálne trošku líšiť ale základ je všade rovnaký: rezance, chilli papričky a kokosové mlieko. Ďalšou miestnou pochúťkou je lei cha ryža. Kto má chuť na niečo zdravšie, odporúčam misku hnedej ryže s bylinkami, fermentovanou reďkovkou, hubami, arašidmi a zelenými fazuľkami s mätovou krémovou polievkou k tomu. Pre mňa najväčším gastronomickým zážitkom sú tu vždy morské plody. Nielen pre samotné jedlo, ale aj pre celý rituál spoločného stolovania, tzv. set menu, kde zdieľate pokrmy so všetkými pri stole a každý si nakladá podľa potreby. Odhodlali ste sa už niekedy na chobotničky, krevetky, homáre alebo kraby? Práve tu je to správne miesto! 

Singapur je stále považovaný za akýsi div sveta, kde vás na jednej strane prekvapí  okázalá prosperita, perfektne fungujúci verejný systém, čistota na uliciach, náboženská aj etnická tolerancia a multikulturalizmus v jednom meste, na strane druhej sa vždy nájdu kritici, odsudzujúci tunajšie prísne tresty, zákony, obmedzenia pre médiá aj opozíciu. Každopádne je fascinujúce navštíviť tento unikátny mestský štát, žijúci si podľa svojich pravidiel, ukazujúci svetu v mnohých oblastiach, ako sa to dá... Keď k tomu prirátate historické, prímorské, prírodné atrakcie, lákadlá v podobe nakupovania a jedla, Singapur sa stane aj pre vás nezabudnuteľnou cestou. 

Šťastnú cestu! 

Čo vidieť navyše? #

  • Singapurská ZOO, známa najväčšou kolóniou orangutanov na svete, kde vás čaká viac ako tristo druhov zvierat, možnosť kŕmiť biele tigre, či navštíviť tunajší Jurský park. ZOO je rozdelená tematicky na 11 častí a unikátna je tým, že tu nenájdete klietky, iba prirodzené bariéry
  • ArtScience Museum – Múzeum umenia a vedy, sídliace v Marina Bay Sands, otvorené v roku 2011. Nájdete tu fascinujúce expozície, kde si podáva ruku umenie, veda a technológie. Na 6000 metroch štvorcových sa môžete dozvedieť viac o lietajúcich strojoch Leonarda Da Vinci, robotických rybách, pokladoch dynastie Tang a mnohé ďalšie zaujímavosti
  • Čínska a japonská záhrada – atrakcie, ktoré sú prepojené. Japonská záhrada je 13-hektárový park, ktorý leží na východe Singapuru, na umelom ostrove v Jurong jazere. S čínskou časťou, kde je aj čajovňa, pagoda, záhrada hojnosti a bonsai záhrada, ju spája most. V oboch častiach, vybudovaných v 70. rokoch minulého storočia môžete pozorovať typickú záhradnú architektúru oboch krajín. Súčasťou je aj múzeum korytnačiek. Jurong jazero je obľúbené pre vodné športy. 

TOP 10 Singapuru

  1. Už len ocitnúť sa v jednej z najprosperujúcejších, najčistejších, najbezpečnejších krajín sveta s perfektným zdravotníctvom, životnou úrovňou na jednej strane, a mnohými obmedzeniami, mastnými pokutami, trestom smrti a obmedzovaním hlasu opozície a médií je unikát sám o sebe. Ázijský tiger, idúci si svojou vlastnou cestou...
  2. Prejdite sa po promenáde na rieke Singapur, kde nájdete čulý život, množstvo reštaurácií a barov, či sochu Sira Rafflesa. V Marina Bay sa odfoťte s maskotom Singapuru Merlionom a vychutnávajte unikátne výhľady na scenériu mesta.
  3. Navštívte Singapurské botanické záhrady. Vstup je zadarmo a čaká vás úchvatná prehliadka zelene a kvetov. Budete sa cítiť ako v rajskej záhrade. V samostnatnej (spoplatnenej) časti Národná záhradu orchideí sa môžete kochať výnimočnými exemplármi a dokonca si ich so sebou kúpiť a priniesť domov ako suvenír, či dar pre blízkych.
  4. Gardens by the Bay – jedno z najobľúbenejších miest turistov aj domácich, nádherná zeleň uprostred moderného mesta so superstromami, najväčším skleníkom a množstvami cestičiek v parku, kde sa dá skvele oddychovať...
  5. St. Andrew Cathedral – najväčšia katedrála v štáte pod diecézou anglikánskej cirkvi. Je sídlom najstaršej hudobnej inštitúcie krajiny – The St. Andrew Cathedral Choir, 46-členného prestížneho speváckeho zboru.
  6. Chinatown je lákavým stelesnením čínskej menšiny v Singapure. Spleť uličiek, rôzne alchymistické tajomné produkty, veľa textilu, hodvábu, suvenírov, Múzeum Budhovho zubu, a samozrejme, veľa-veľa skvelého jedla! Unikátom je, že v tolerantnom pestrom Singapure nájdete aj hinduistickú a moslimskú štvrť.
  7. Sentosa ostrov – mimoriadne populárny oddychový rezort, ktorého história sa spája s Druhou svetovou vojnou, no dnes tu vládne zábava! Hotely, reštaurácie, golf a veľkolepý park filmových štúdií Universal s atrakciami a postavičkami z kinohitov ako Madagaskar, Shrek, či Jurský park... Môžete sa tu aj potápať a obdivovať nádherný bohatý podmorský svet.
  8. Orchard road – keď nakupovať, tak určite tu! Viac ako dva kilometre obchodov, centier, reštaurácií, kde možno pozorovať ten pravý singapurský ruch.
  9. Laksa – v Singapure určite musíte ochutnať miestnu typickú polievku s rezancami, čili papričkami a kokosovým mliekom. Zážitkom je dať si tu morské plody na spôsob tzv. set menu, kedy zdieľate s ostatnými viacero druhov jedál.
  10. E. A. Aquarium na Sentosa ostrove, druhé najväčšie akvárium na svete so 45 miliónmi litrov vody. Žije tu stotisíc živočíchov, osemsto rôznych druhov. 
Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 2658

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Singapur a jeho deväť tvárí Singapur

Singapur Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne…

Patrícia Mrázková 19 min. čítania
Singapur – drobný diamant na juhu Ázie Singapur

Singapur Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a…

Martin Lipinský 12 min. čítania
TOP 10 Singapuru Blog

Blog TOP 10 Singapuru

Singapur ponúka veľa a hneď toho najlepšieho z celého sveta. Pre viacerých je snom pre svoju modernosť a atmosféru. Vysoké mrakodrapy sa striedajú…

TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 19 min. čítania
Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní Blog

Blog Najkrajšia cesta okolo sveta za 24 dní

Kto z nás by nepoznal legendárnu knihu od Julesa Verna – Cesta okolo sveta za 80 dní? Odvážny bádateľ Phileas Fogg v nej spolu s verným sluhom…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

9238
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.