Spoznať Keňu a zamilovať sa...

Spoznať Keňu a zamilovať sa...

Kto sú tí ľudia? Blázni, ktorým nestačí náš, stredoeurópsky adrenalín? Romantici, večne utekajúci niekam do diaľok? Hľadači krásy, dobrodružstva, neprenosných zážitkov... Alebo len skrátka ľudia, ktorí raz videli Afriku, a už sa do nej navždy, beznádejne zamilovali?

Hovorí sa, že Afrika sa môže stať aj závislosťou na celý život. Svet taký iný od nášho, ľudia žijúci v oveľa jednoduchších spoločenstvách, s jasnejšími pravidlami... A tá príroda! Majestátna, nekonečná, divoká... Martin Karniš - skúsený sprievodca a destinačný manažér BUBO pre Afriku, špecialista na Keňu a jej národné parky, patrí k tým, ktorí magickej kráse Afriky tiež podľahli, a netaja sa tým. Naopak, rád sa podelí o svoje skúsenosti, odporúčania a najkrajšie zážitky z Kene aj s vami... 

Ako sa ti Keňa dostala do srdca a čo pre teba dnes znamená? #

Keňa pre mňa predstavuje tú najtypickejšiu Afriku. Keď niekto povie slovo safari alebo Afrika, nabehne mi práve obrázok savany z kenského parku Maasai Mara. Žil som vyše roka v Tanzánii a do Kene som odtiaľ často chodil pracovne, alebo len tak, na potulky. Po návrate na Slovensko som v roku 2008 nastúpil do BUBO a začal som, logicky, sprevádzať klientov práve do týchto krajín. Už ani neviem spočítať, koľkokrát som v Keni bol. No do roku 2015 som tam každoročne trávil viac ako trištvrte roka. Za ten čas sa vám táto čarovná krajina spoľahlivo dostane pod kožu...

Čo je podľa teba v Keni naj? Čím očarila teba a čo tam musí vidieť každý cestovateľ? #

Spočiatku som odišiel do východnej Afriky kvôli zvieratám a prírode. Ako som tam však trávil viac času, zistil som, že ma tam najviac „bavia“ ľudia. Afrika je vďaka svojim ľuďom posledný "skutočný" kontinent. Na nič sa nehrajú, sú sami sebou a aj napriek ťažkému životu sa z neho vedia tešiť. Zmierili sa s tým, čo nikdy nebudú mať. Žijú pre svoju komunitu, jeden pre druhého. Toto sme my už dávno stratili. Môj otec po desaťdňovej návšteve v „mojej“ dedine skonštatoval, že toľko, čo sa tu naučil za tých pár dní o medziľudských vzťahoch, sa na Slovensku nenaučil za celý život.


Táto čarovná krajina spoľahlivo dostane pod kožu...
Foto: Martin Karniš - BUBO

No samozrejme, že aj úchvatná príroda je stále to, čo ma na Keni opakovane priťahuje. Od detstva som mal vysnívané, že sa aspoň raz pozriem na Kilimandžáro a na savanu v Maasai Mara. Keňa však ponúka omnoho viac. Hory, púšte, savanu, lesy a pralesy... Na Keňu nestačí jedna návšteva, treba sa sem opakovane vracať, alebo tu pobudnúť dlhšie, aby ste mali šancu aspoň ako-tak jej krásu spoznať.

"Spočiatku som odišiel do východnej Afriky kvôli zvieratám a prírode. Ako som tam však trávil viac času, zistil som, že ma tam najviac „bavia“ ľudia."

"Spočiatku som odišiel do východnej Afriky kvôli zvieratám a prírode. Ako som tam však trávil viac času, zistil som, že ma tam najviac „bavia“ ľudia."

Je Keňa medzi Slovákmi známa? Čo o nej vedia a čo od nej môžu očakávať? #

Väčšina Slovákov vie o Keni, že tu je safari a oceán. Diverzita tejto krajiny je však ohromujúca. Na veľkej časti územia je tu savana, polopúšť a púšť na severe, vysokohorský hmlový prales v centrálnej časti, Viktóriino jazero s množstvom ostrovov, alkalické jazerá s miliónmi plameniakov, Indický oceán s koralovými útesmi... Toto je predispozícia na obrovskú druhovú rozmanitosť. Ak sem cestovateľ prichádza po prvýkrát, chce vidieť to najtypickejšie - savanu. Tu nájdu všetky zvieratá, ktoré máme s týmto prostredím spojené: Stáda slonov, žirafy, zebry, levy, gepardy, leopardy, antilopy a gazely... Stačia dva dni v Maasai Mara, a máte dojem, že to tu poznáte, cítite sa tu úplne komfortne. No keď sa rozhodnete spoznávať Keňu dôkladnejšie, zoznam zvierat, ktoré tu stretnete, sa úžasne rozšíri.

Ráno na savane vonia vzduch takou typickou sviežosťou, akú doma nepoznáme...

Kibo, alebo Uhuru je najvyšším vrcholom pohoria Kilimanjaro. Pri ideálnom počasí sa ukáže v plnej kráse nad národným parkom Amboseli.
Foto: Tomáš Hulík - klient BUBO

Ako blízko sa tu dá ku zvieratám dostať? #

Nakoľko Keňa už od 50-tych rokov 20. storočia začala s dôslednou ochranou prírody a návštevníci na safari vymenili pušky za ďalekohľady a fotoaparáty, Keňa je tým ideálnym miestom na bližšie stretnutia so zverou. Za tých niekoľko desiatok generácií si už zvykli, hlavne v tých najpopulárnejších parkoch, na prítomnosť áut a ľudí. Mláďatá sa od svojich rodičov učia, že auto je len ďalšie „zviera“, ktoré je síce hlučné a smrdí, ale nijako ich neohrozuje ani neobmedzuje. Preto sa tu k zveri často dostanete naozaj do bezprostrednej blízkosti. Niektoré, ako napríklad levy v oblastiach s menším množstvom kríkov a stromov používajú autá dokonca ako zdroj tieňa, gepardy si zas pokojne vyskočia na strechu auta, aby sa porozhliadli po okolí. Toto sú však už extrémnejšie príklady, ako ďaleko môže zájsť interakcia medzi ľuďmi a zvieratami vo voľnej prírode. Najdôležitejšie je nezabúdať, že počas safari je absolútny zákaz vystupovať z auta. Jeden dôvod je bezpečnosť návštevníkov (na internete nájdete množstvo záberov útokov zvierat na ľudí, ktorí z auta vystúpili). Druhým je bezpečnosť zvierat. Keby bolo vystupovanie povolené, v tých najobľúbenejších parkoch by chodilo po savane také množstvo ľudí, že by to  zver z parkov odplašilo.

Kedy je najlepšie zvieratá pozorovať? #

Safari sa nikdy neopakuje, každý moment je tu jedinečný a neopakovateľný. Zvieratá zastihnete vždy v inej situácií, a aj to „najnudnejšie“ zviera na savane - lev, je v každej svojej majestátnej polohe iný. A každý videný lev sa počíta. Safari sa väčšinou robí, hlavne kvôli komfortu návštevníkov, ráno a v podvečer. Zvieratá sú vtedy vo všeobecnosti najaktívnejšie, na obed sa však na otvorenej savane nemajú kam schovať a aj pozorovanie gaziel pri odpočinku má niečo do seba. Predsudok, že zvieratá tu nie sú a nedajú sa vidieť je mylný. Stále sú tu a stále niečo robia, aj keď iba spia, ale čakajú, kedy prestane pršať. Stráviť celý deň v aute hľadaním zvierat je náročnejšie, keď sem ale prídete raz alebo pár krát za život, oplatí sa v aute stráviť každý možný moment.

Čo bol pre teba dosiaľ najväčší zážitok? #

Ťažko jednoznačne odpovedať. Vždy, keď sem prídem, mám nové a rovnako silné zážitky. No niet asi nad čas, ktorý trávim uprostred stáda pakoní. Počas migrácie, keď je koncentrácia stáda maximálna, je to neuveriteľný pocit – ocitnúť sa medzi desať tisíckami týchto impozantných antilop. Dokážem sedieť celé hodiny v kľude a tichu,  počúvať ich "rozhovory", sledovať interakciu v rámci stáda. Neopakovateľný zážitok...

Veľká migrácia je jedným z top zážitkov, aké Afrika ponúka.
Foto: Martin Karniš, BUBO

Každý deň, ktorý strávim na safari, je výnimočný, a nechcem, aby sa skončil

Aké je vlastne v Keni počasie? Je tam neznesiteľne horúco, ako si to odtiaľto predstavujeme? #

Ak má niekto predstavu o horúcej Afrike, tu sa mu tieto predstavy rýchlo rozplynú. Jeden kamarát, s ktorým sa opakovane do Afriky vraciame, dokonca tvrdí, že zima mu bola vždy iba v Afrike. Celoročne je tu vyrovnaná teplota, od 23-28°C v tieni. Na slnku počas dňa teplota stúpa a vyšplhá sa k 35°C. Po západe slnka teplota klesá a keď klesne k 18°C, pocitovo je chladnejšie a znesiete aj ľahšiu bundu. Počas noci teplota výnimočne klesne k 12°C, to ste však prikrytí perinou. Veľa návštevníkov si počas safari neuvedomí, že sa často nachádzajú v nadmorskej výške okolo 2000 metrov a práve vďaka príjemnej teplote sa zabudnú natrieť opaľovacím krémom, alebo si nedajú na hlavu čiapku, či klobúk. Toto ich po pár dňoch môže poriadne mrzieť...

Ktorú časť dňa máš najradšej na safari? #

Každý deň,  ktorý strávim na safari, je výnimočný a nechcem, aby sa skončil. Od zobudenia sa v stane, keď sa započúvam do nádherných zvukov Afriky, cez samotné zážitky na safari, až po romantické stmievanie sa, kedy sa zvuky v okolí menia a nastupuje "nočná smena" africkej divočiny, s ktorou zaspávam, nabitý novými zážitkami. Ďalší dokonalý deň za mnou... Rána sú aj v typicky savanových oblastiach chladnejšie, nie je však zima, vzduch vonia takou zvláštnou sviežosťou, akú doma nepoznáme. Nič sa nevyrovná rannému pohľadu na savanu v šikmom svetle, alebo na les okolo jazera Nakuru, zahaleného do nádhernej hmly...


Západy slnka, aké zažijete len v Afrike.
Foto: Peter Droba, BUBO

Čo tu „ulovíte“.... #

Každý národný park v Keni má svoj vlastný charakter, prekvapí vás niečím iným. Tu je naša krátka prehliadka jednotlivými parkmi a odporučenie od dlhoročného profíka, akých typických obyvateľov tu môžete stretnúť a pokochať sa...

Maasai Mara

Toto je Afrika, o akej ste snívali.

Foto: Martin Karniš, BUBO

Toto je tá pravá Afrika a safari, ktoré chcete vidieť. Otvorená savana s ojedinelými akáciami, kde sa prechádzajú všetky tie vysnívané africké zvieratá. Hustota zvierat je tu celoročne veľmi vysoká, počas migrácie pakoní a zebier sa ešte zvyšuje. Práve tu je veľmi dobrá šanca vidieť levy a gepardy. Žirafa alebo slon pri akácií je tiež typický obrázok Maasai Mara. Odohráva sa tu každoročná  legendárna Veľká migrácia pakoní - posledná obdobná migrácia veľkých zvierat na Zemi.

Amboseli


Safari pod Kilimandžárom - sen nejedného cestovateľa.

Amboseli – to je safari pod Kilimandžárom. Ak si chcete spraviť fotku stáda slonov v pozadí s najvyššou horou Afriky, toto je to najlepšie miesto. Park je kombináciou buša, savany, polopúšte a lesa. V jazerách sú rodiny hrochov a každodenne sem prichádzajú piť tisíce slonov. Okrem nosorožcov tu žijú všetky typické východoafrické druhy zvierat. Levy a hyeny sa nikdy nevzdialia od jazera a je veľká šanca ich tu stretnúť.

Mohlo by Vás zaujmať - Akčný zájazd na strechu Afriky - Výstup na Kilimandžáro

Samburu

Samburu je pre každého, omnoho viac ho ocenia tí, čo už v Afrike na safari boli.

Foto: Martin Karniš, BUBO

Park sa nachádza severne od rovníka, a to ho robí iným už na prvý pohľad. Nájdete tu okrem iných zvierat žirafu sieťovú, zebru Grévyho, vzácne púštne prasa bradavičnaté (Phacochoerus aethiopicus), priamorožec Beisa a gazelu gerenuk. Väčšina týchto zvierat žije severne od rovníka. Oblasť je známa aj ako miesto, kde George a Joy Adamsovci vypustili slávnu levicu Elsu do divočiny...

Aberdare

Prasa pralesné je vzácne zviera, ktoré sa bežnejšie vyskytuje v konžskej panve. Vo východnej Afrike je unikátne, aj vďaka tomu, že žije v hustých lesoch a von vychádza za súmraku.

Foto: Martin Karniš - BUBO

Menej známy park neďaleko metropoly Nairobi. Nájdete tu horské scenérie s najvyšším kenským vodopádom, s hmlovým pralesom a náhornými planinami s obrovskými nádhernými kvetmi - lobéliami. V lese tu žijú posledné východoafrické pralesné slony, čierne leopardy, prasatá pralesné a opice guerézy pláštikové. Toto je len malý výpočet zo zvieracích obyvateľov, ktorí tu žijú. Hlavnou atrakciou parku sú určite nočné pozorovanie. Dve lodge tu majú pozorovateľne priamo pri napájadlách a miestach s lizom, kam chodia v noci zvieratá. Slony, byvoly, prasatá, ale aj vzácne bongo a nosorožce, to všetko tu uvidíte...

Tsavo

Tsavo je obrovský ekosystém siahajúci do susednej Tanzánie. Tu nájdete Malé Serengeti, ale aj projekt na vypúšťanie slonov do voľnej prírody.

Foto: Martin Karniš, BUBO

Tento park je rozdelený na východnú a západnú časť. Východ - Tsavo East, je bližšie k Mombase a Malindi, a je tak populárny na jednodňové návštevy z letovísk pri oceáne. Je tiež známy projektom na vypúšťanie slonov, nájdete tu exempláre s najdlhšími klami v Afrike. Tsavo West je možno o niečo menej známy park, kde však nájdete všetky typické zvieratá a je tu asi najväčšia šanca vidieť leoparda. Okrem toho je tu podvodná pozorovateľňa, kde máte možnosť vidieť hrochy v krištáľovo čistej vode.

Amboseli ponúka unikátny pohľad na stáda slonov pod Kilimandžárom

Slony pod Kilimandžárom. Amboseli opäť žije. Nela Přídalková - BUBO

Slony pod Kilimandžárom. Amboseli opäť žije. Nela Přídalková - BUBO

Cestovný safari-sprievodca #

Kedy vyraziť:

Keňa nemá „zlé“ obdobie na safari. Najmenej ľudí sem chodí, pochopiteľne, počas obdobia dažďov. Obdobie krátkych dažďov je spravidla od polovice novembra do konca decembra. V určitých oblastiach môže prísť už v septembri, alebo skončiť v januári. Počas takýchto afrických dažďov prší okolo 19-tej hodiny cca 1,5 hodinu a okolo polnoci cca 2 hodiny. Okrem toho je väčšinou krásne polojasno, len občas môže z mraku zapršať. Zväčša sú to mraky, ktoré sa presúvajú po krajine. Obdobie dlhých dažďov je v apríli a máji. Vtedy sa obloha zatiahne a intenzívne prší. Nemusí to však byť každý deň a celý deň, a aj počas týchto dní má safari svoj pôvab. Po období dažďov a v medziobdobí je krajina nádherne zelená a svieža. Od júna je savana suchá, trávu bylinožravce postupne spásajú.

Najviac ľudí prichádza na safari počas prázdnin v Európe a Amerike, to znamená od polovice júna do konca augusta. Ak nemáte radi davy, vyhnite sa týmto mesiacom. Na druhú stranu sa práve vtedy v Maasai Mara koncentrujú pakone a savana ponúka ten najkrajší zážitok z migrácie. Suchšie oblasti, ako je Samburu a Amboseli, sú celoročnými destináciami, a aj počas dažďov je tu safari úžasné. Treba byť pripravený na možné zrážky, zvieratá sú tu však celoročne a je zaujímavé ich pozorovať aj počas týchto období. Musíte si byť vždy vedomí toho, že ste vo voľnej prírode, a nie vždy uvidíte tie zvieratá, ktoré vidieť chcete. Ak chcete mať zvieratá zaručené, choďte do ZOO. Ak ste si zvolili safari, príroda vám sama ukáže, čo chce. Ale bude to stáť za to!...

Ako sa tam dostať:

Najviac návštevníkov Kene sa presúva medzi jednotlivými parkmi safari autom. Z Nairobi je to do všetkých zmienených parkov jazda od dvoch do šesť hodín. Tí, ktorým sa nechce tráviť čas v aute, väčšie vzdialenosti medzi parkmi prelietavajú. Zostane im tak viac času na samotné safari, neuvidia však bežný život krajiny, ktorý ponúka jazda autom. Vy môžete tieto typy cestovania aj skombinovať a spojiť si do jedného dobrodružstva viaceré parky po celej krajine. Ďalšou možnosťou sú takzvané fly safari, kedy medzi jednotlivými parkmi iba prelietate. Takto pokryjete maximum krajiny za krátky čas.

Aké bude počasie:

Keňa je krajina, rozprestierajúca sa na rovníku. Väčšina územia sa nachádza na náhornej planine s priemernou nadmorskou výškou 1600 metrov. Len východná tretina krajiny je v nížine a tu je skôr tropické podnebie. Väčšina známych národných parkov sa nachádza vo vyšších nadmorských výškach. Preto je tu príjemne, nie je horúco a zážitok zo safari je tak lepší. Celoročne sa teploty v tejto časti pohybujú medzi 23-28°C. Noci sú chladnejšie, teplota klesne občas k dvanástim stupňom. Väčšinou sú však nočné teploty okolo 16-18°C. V horských parkoch, ako je Aberdare a Mount Kenya sú denné teploty nižšie a nočné klesajú aj pod 10°C.

Čo si vziať so sebou:

  • Pripravte sa podľa aktuálnej teploty, ale oblečenie majte pripravené na rôzne podmienky. Počas jazdy safari autom s otvorenou strechou teplota pocitovo klesá a veľa ľudí ocení ľahšiu bundu, klobúk alebo čiapku. Tí, čo trpia na „prievan“, si dávajú vatu do uší, alebo šatku cez hlavu. Opaľovací krém treba použiť aj na zadnej strane kolien, pri státí v aute sa rýchlo spália a dôsledky sú bolestivé.
  • Na safari si určite zoberte ďalekohľad. Aj keď si poviete, že zvieratá sú tu predsa blízko, je úžasné sa pozrieť levovi alebo orlovi na detail oka. Je dobré mať aj kvalitnejšie foto vybavenie. Smartfónom spravíte pekné všeobecné fotky, ale detaily zo safari sú asi zaujímavejšie. Fotoaparát s dlhším ohniskom vám zviera prinesie až pred nos. Tu oceníte aj statív. Nevyužijete tu klasickú trojnožku, ale je ideálne takzvané „fazuľové vrecko“. Je to jednoduché vrecko na zips cca 15x25cm, do ktorého po prílete kúpite a nasypete ryžu, šošovicu, alebo fazuľu. Ľahko si ho vyrobíte doma. Takýto statív položíte na okraj auta s otvorenou strechou a opriete objektív. Na konci safari fazuľu vysypete a prázdne vrecko použijete nabudúce. Majte dostatok miesta na pamäťovej karte a majte aj náhradné. Nie je síce účelom nafotiť tisíce fotiek, ale uloviť tie správne zábery. Rozmyslite si, čo fotíte, pri zvieratách ľahko skĺznete k neprestajnému cvakaniu spúšťou a doma budete dlhé hodiny triediť nepodarené a zbytočné zábery.

Zoberte si so sebou repelent proti obťažujúcemu hmyzu. Vo väčšine parkov je hmyzu málo, ale pri západe slnka sa nejaký predsa len objaví. Prekvapí vás, že na väčšine miest je ho tu  menej ako u nás.

Keňa nemá zlý čas na safari, aj v období dažďov majú parky svoj pôvab

Gerenuky sú veľmi vzácne antilopy. Majú veľmi dlhý kr, dlhé nohy a dokážu sa vzpriamene postaviť na zadné nohy a tak dočiahnu na vyššie konáre.
Foto: Tomáš Hulík - klient BUBO

Keňa – to nie je iba safari #

Najhlavnejším dôvodom návštevy Kene býva jednoznačne safari. Hneď po ňom druhým najväčším lákadlom je Indický oceán. Letoviská ako Mombasa, Diani Beach a Malindi sú veľmi vyhľadávané pre oddych na plážach s bielučkým pieskom. Pobrežie krajiny má niekoľko chránených území, tri morské národné parky a niekoľko rezervácií, kde je možné pozorovať nádherný podmorský svet. Ak však hľadáte aj iné cestovateľské méty, Keňa ich dozaista ponúka.

Mláďa nosorožca tuponosého (širokohubého) - Ringo - v súkromnej rezervácií Ol Pejeta, kde sú umiestnené posledné samice severného poddruhu tohto nosorožca a je tu záchranná stanica na pašované a týrané šimpanzy.

Foto: Martin Karniš, BUBO

Ako som už spomínal, jednou z ozdôb Afriky sú jednoznačne spontánni, srdeční ľudia. V Keni žije až 50 miliónov obyvateľov, z ktorých väčšina sa hlási k niektorému zo 42 kmeňov. Ešte stále sa dajú nájsť takí, ktorí si vybrali cestu tradičného spôsobu života. Medzi nimi je najznámejší kmeň Maasai z juhu krajiny. Uvidíte ich všade od Maasai Mara po Tsavo West. Ich príbuzní z kmeňa Samburu zas žijú od Mount Kenya po jazero Turkana, kde nájdete veľmi tradičný kmeň s rovnakým menom ako jazero. V púšti Chalbi zasa natrafíte na nomádsky kmeň Gabra. Na pobreží nájdete ľudí takzvanej svahilskej kultúry. Viacero kmeňov sa jazykovo zlúčilo do tejto kultúry, ktorá obýva pobrežnú oblasť od južného Somálska po severný Mozambik. Svahilčina sa neskôr stala spojovacím a komunikačným jazykom Kene, pokiaľ nebola zavedená angličtina ako prvý úradný jazyk.

Keňa je krajina, kde môžete podniknúť zaujímavé treky. Najvyhľadávanejší je jednoznačne výstup na legendárne Kilimandžáro – najvyšší vrch nielen Tanzánie, ale celej Afriky. Jedna z ciest na vrchol vedie aj z Kene, i napriek tomu, že celé pohorie leží v Tanzánii. V samotnej Keni je najvyšší vrch Mount Kenya, ktorá je s výškou 5.199 metrov – druhá najvyššia hora v Afrike. Aj tu sa robia výstupy na vrchol, i keď na rozdiel od Kilimandžára, tu je posledný úsek nutné liezť s výbavou a je nevyhnutné mať určité lezecké schopnosti. Len pozor, ak sa už raz zahľadíte na africkú krajinu pekne zhora, navždy sa do nej zamilujete... 

Martin Karniš

Martin Karniš

Martin Karniš

Vyštudovaný zoológ je v BUBO klientmi právom považovaný za najväčšieho odborníka na africké safari. Väčšinou sprevádza Keňu a Tanzániu, kde sa s Masajmi rozpráva svahilsky a aj jeho najobľúbenejšie zájazdy sú Keňa, Tanzánia Zanzibar a JAR Namíbia, Botswana, Zimbabwe, Zambia. Od roku 2009 postupne začal sprevádzať aj poznávacie zájazdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okúzlila ho Rwanda, Uganda aj Etiópia. Zatiaľ sme nenašli bežnú otázku zo živočíšnej ríše, ktorú by Martin nedokázal zodpovedať. Keď si od neho zvieratá potrebujú oddýchnuť, sprevádza v Thajsku, Malajzii a Singapure, alebo v Austrálii, ktorú prešiel krížom krážom. Martinove koníčky sú príroda, história a spoznávanie nových ľudí. Vraví, že cestovanie a sprevádzanie sú najlepšia škola života. Klienti si ho na zájazdoch vážia kvôli empatii a trpezlivosti. Ako správny ranger je jeho najobľúbenejšou pochúťkou steak z impaly v Juhoafrickej republike. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Keňa, Tanzánia, Zanzibar

Zo zájazdu:

Martin Karniš

Posledná úprava článku | Prečítané: 452

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.