Tipy na najlepšie suveníry z Japonska

Tipy na najlepšie suveníry z Japonska

Ak vycestujete do Japonska, určite sa nevyhnete požiadavkám zo strany vašich kamarátov či rodiny, aby ste im niečo odtiaľ priniesli. Nie je sa čoho obávať, my v BUBO vám radi poradíme priamo na zájazde. Alebo sa inšpirujte už pred cestou do Japonska. Spísali sme pre vás desať tipov na ideálny suvenír z Japonska.

1. tip: Japonský čaj #

Čaj sa do Japonska, prirodzene, dostal z Číny. Za tie stáročia, odkedy ho Japonci začali pestovať (prvá písomná zmienka je z 8. storočia), si toto umenie osvojili a vytvorili vlastné typy čajov, ktoré sú považované za jedny z najlepších na svete.

V rámci zelených čajov jednoznačne odporúčame Gjókuro, avšak milovníka zeleného čaju určite neurazíte ani čajom senča, genmaiča alebo kukiča. Taktiež je možnosť priniesť pražený zelený čaj hodžiča. Má síce špecifický „údenú chuť”, ktorá by sa dala zaradiť medzi bizáry Japonska, ale správni lovci zážitkov by si ho nemali nechať ujsť.

S výberom vám radi poradíme a taktiež vám na našom zájazde ukážeme tie najlepšie miesta, kde si čaje môžete zakúpiť. Odísť z Japonska bez kvalitného zeleného čaju - to by bol prosto hriech.

3 fotografie

Čajový svet v Japonsku

2. tip: Japonské saké #

Saké alebo ryžové víno je japonským národným nápojom. Kvalitné japonské saké obsahuje iba tri ingrediencie - vodu, ryžu a špeciálny typ plesne, ktorý Japonci volajú kodži.

Obsah alkoholu sa podľa japonského zákona musí pohybovať medzi 1 až 22 %. Saké teda býva silnejšie ako klasické víno, na ktoré sme zvyknutí. Kvalitu spoznáte podľa toho, že jeho chuť je jemná a takmer vôbec tam necítiť alkohol (pravdepodobne preto sa z neho Japonci tak rýchlo opijú).

Fľaša saké je obľúbený suvenír, ktorý si BUBO klienti zo zájazdov do Japonska radi odnášajú, predtým ho však na zlatej ceste Japonskom majú možnosť ochutnať. V BUBO sa totižto držíme hesla zo slov Konfucia:

Čo počujem, to zabudnem. Čo vidím, to si pamätám. Čo si vyskúšam, tomu rozumiem. Konfúcius

5 fotografií

Saké ako darček

3. tip: Ochranné talizmany omamori #

Každý z nás asi mal niečo ako obľúbené pero alebo šťastné tričko. Ak veríte, že to funguje, nie je nič, čo by ste s týmto predmetom nezvládli. Japoncov však okrem týchto vecí uvidíte typicky využívať omamori.

Ide o ochranné talizmany, ktoré vznikli spojením budhistických príveskov a šintoistických papierikov. Vo vnútri malého batôžka sa nachádza predmet s japonským písmom, ktorý má v sebe pozitívnu energiu od šintoistických kňazov či budhistických mníchov. Každý typ talizmanu sa hodí na inú príležitosť.

Spolu s vaším BUBO sprievodcom a miestnym sprievodcom vám pomôžeme vybrať ten pravý. Existujú talizmany, ktoré vám dajú zaistiť dlhý a zdravý život alebo šťastie v láske. Tie sú všeobecnejšie, ale aj konkrétnejšie, ako je úspech pri skúškach, uzdravenie sa z choroby, dokonca aj talizman zabezpečujúci bezpečný pôrod.

Mali by ste ich nosiť na viditeľnom mieste - zavesené na batohu, kabelke či mobile, aby ich pôsobenie bolo čo najsilnejšie. Avšak opatrne, ochranný talizman omamori nikdy neotvárajte, pretože pozitívna energia z neho unikne a talizman stratí svoju ochrannú moc. Jednoznačne originálny suvenír, ktorý si z Japonska odnesie takmer každý.

Mohli by vás zaujímať aj ďalšie japonské blogy:

4. tip: Remeselná sójová omáčka #

Priemyselne vyrábanú sójovú omáčku poznáme asi všetci. Vedeli ste však, že remeselná omáčka od miestneho výrobcu je jemnejšia a menej slaná? Rovnako môžete naraziť aj na exotickejšie chute, ako je omáčka s ovocím juzu (niečo medzi pomarančom a citrónom), ktorá dodáva omáčke chuť citróna, trpkého grapefruitu a sladkého pomaranču. Na výber sa môže naskytnúť aj omáčka s ustricovým extraktom a mnoho ďalšieho.

Jeden obchod predávajúci skvelú japonskú remeselnú sójovku sa nachádza na ostrove Mijadžima, kde sa v BUBO vždy radi vraciame a okrem nádherných výhľadov a skvelého jedla si odtiaľ môžete odniesť suvenír, ktorý bude hrdým prídavkom do kuchyne každého milovníka japonskej gastronómie.

3 fotografie

Sójová omáčka z Japonska

5. tip: Japonský komiks #

Komiksy sú v Japonsku kultúra sama o sebe. Existujú aj ľudia, ktorí sa ich kreslením doslova živia. Napríklad taký majster Eičiro Oda, ktorý svojou mangou (v japončine slovo manga znamená komiks) One Piece uchvátil celý svet a aktuálne drží rekord za najviac predaných zväzkov, ktoré boli nakreslené a napísané jedným človekom (v roku 2023 to bolo viac ako 523 miliónov kópií).

Nie je preto divu, že je to suvenír, ktorý má svoju hodnotu. Hoci je text iba v japončine, milovníci japonského komiksu si určite do zbierky radi zaradia originál ktorejkoľvek z ich obľúbenej série a ktovie, možno ich to inšpiruje k vstupu do sveta japonského jazyka.

One Piece - najpopulárnejšia séria komiskov.
Foto: Mário Munka — BUBO

Ako suvenír odporúčame skôr mladšej generácii, avšak vždy sa potešíme, ak sa preň nadchnú aj iné generácie. Pre napínavé príbehy predsa neexistuje veková hranica. Takýto komiks si môžete zakúpiť v ktoromkoľvek veľkomeste, ktoré na našej ceste japonskom navštívime.

Pre odvážnych, existujú aj „pikantnejšie” verzie. Viac sa dočítate v našom ďalšom blogu: Top 10 bizarných vecí, ktoré nájdete iba v Japonsku.

6. tip: Originálne japonské paličky na jedenie #

V ázijskej reštaurácii ste už určite vyskúšali jesť paličkami. Chce to cvik, ale väčšina ľudí, ktorí sa nimi naučia jesť, na ne nedajú dopustiť. Japonci ich využívajú aj pri varení.

Čo by ste však povedali na zopár originálnych japonských paličiek, rovno aj s podstavcom? V BUBO poznáme obchody, kde je výber extrémne široký - od farieb, vzorov, až po veľkosť a ak by ste si paličky chceli viac personalizovať, odporúčame si na paličky nechať vygravírovať meno priamo v japončine.

Môžete tak získať suvenír nielen pre seba, ale aj perfektný darček pre niekoho, kto rád jedáva týmto nástrojom.

3 fotografie

Originálne paličky

7. tip: Tradičná japonská jukata alebo kimono #

Videli ste film Posledný samuraj? Ak áno, určite si pamätáte na scénu, kde Toma Cruisa obliekli do tradičného japonského oblečenia a nemyslíme tým samurajský zbroj.

Jukata je typ tradičného japonského oblečenia, ktorý si rýchlo zśiakava popularitu vo svete. V podstate si ho môžete predstaviť v tvare županu, ktorého súčasťou je aj opasok. Tradičnejšia verzia býva vyrobená z bavlny, modernejšie sú z polyesteru.

S veľkosťou sa nemusíte veľmi trápiť, pretože na väčšinu postáv sa prispôsobí. Ideálne na domáce nosenie po sprche či kúpeli. Ide o cenovo prístupnejšie oblečenie, ako je japonské kimono a typický suvenír, ktorý si z Japonska môžete odniesť.

Kimono je určite vyššia úroveň japonského tradičného oblečenia, ktoré je však v kvalitnej verzii výrazne nákladnejšie, ako je to pri jukate. Cena kimona nemá strop a môže sa vyšplhať do astronomických výšok. Ak by ste sa predsa len rozhodli pre tento typ pamiatky na Japonsko, možno sa to stane vaším rodinným dedičstvom a tým pádom pôjde o najluxusnejší suvenír z Japonska.

4 fotografie

Kimono ako darček?

8. tip: Japonská katana #

K poslednému samurajovi sa ešte na chvíľu vrátime, a to konkrétne k japonskému meču. Katana je typ japonského meča, ktorý nosili pri sebe japonskí bojoví šľachtici a samurajovia (nebola však ani zďaleka využívaná v bojoch tak často, ako to vidíme vo filmoch). Získala si až božskú povesť v hraných, ale aj animovaných dielach a býva často označovaná ako „duša bojovníka.”

V Japonsku je možnosť si takýto meč zakúpiť. Od jeho tradičnej umeleckej verzie, ktorá si nič iné, ako je pomenovanie umelecké dielo, nezaslúži, až po výstavnú napodobeninu (bez ostria), ktorá je však oveľa priateľskejšia aj z cenového hľadiska, aj z hľadiska údržby. Je to suvenír, ktorý sa vo vkusne zariadenej miestnosti bude skvele vynímať, nie je to však pre každého.

Pri kúpe odporúčame si uschovať účtenku, až pokým sa šťastne nevrátite domov, na letisku vás totižto môžu kontrolovať. Pri ostrých katanách to Japonci riešia poslaním až k vám domov - aby ste sa vyhli zatknutiu na letisku.

Nevýhodou však je, že budete musieť zaplatiť clo a zahŕňa to aj papierovačky. Ak sa to však rozhodnete podstúpiť, určite takýto krásny kúsok neoľutujete a pôjde o ďalší luxusný japonský darček.

3 fotografie

Japonská katana

9. tip: Furikake - japonské ryžové korenie #

Pre Japoncov je ryža ako chlieb. Nejedávajú ju však samotnú a ak majú k dispozícii len ryžu, používajú na jej dochutenie furikake - často v kombinácii s vajíčkom.

Druhov je mnoho, my v BUBO máme najradšej kombináciu praženého sezamu a čili, ktoré nájdeme v tradičnej časti Kjóta. Dokonca vám ho pred kúpou dajú ochutnať na ryži a takúto chuť ste predtým zaručene ešte nevyskúšali. Veď predsa každý suvenír, ktorý sa da zjesť, je dobrý suvenír.

3 fotografie

Ryžové korenie z Japonska

10. tip: Japonská whisky #

Nie je to síce národný nápoj a jeho pôvod nájdete v úplne inej krajine, ale Japonci si výrobu whisky osvojili a doviedli ju k dokonalosti. Ich whisky je často spomínaná ako jedna z najlepších na svete.

Značky ako Nikka či Yamazaki by určite nemali chýbať vo vitríne každého milovníka whisky. Ale pozor, ide o luxusný tip, tieto značky môžu ísť cenovo veľmi vysoko, preto vám v BUBO dokážeme poradiť aj dostupnejšie fľaše, ako sú napríklad whisky z radu Suntory.

Ak sa obávate, že presiahnete kapacitu vašej batožiny, dajú sa zakúpiť aj menšie balenia, ako je klasická 0,7. Aby ste mali miesto aj pre iný výber z tohto zoznamu.

Mário Munka

Mário Munka

Mário Munka

Značnú časť svojho detstva strávil v Taliansku a považuje ho za svoj druhý domov. Taliančina sa stala jeho prvým materinským jazykom a až v škole prišla na rad slovenčina. Vyštudoval marketingovú komunikáciu, no neskôr zistil, že práca v kancelárii nie je je preňho. Miluje Latinskú Ameriku a Áziu, pričom mu najviac učarovalo Japonsko, ku ktorému sa dopracoval prostredníctvom pop kultúry. Pri jeho spoznávaní, objavil čaj, ktorý je dnes jeho najobľúbenejším nápojom. Ako správny gurmán, si ho rád vychutná po jedle alebo samostatne. Fascinujú ho jazyky, pričom sú podľa neho cestou, ako si otvoriť dvere k srdcu ktorejkoľvek krajiny a jej obyvateľov.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Zlatá cesta Japonskom a relax na ostrove Bali

Zo zájazdu:

Mário Munka

Posledná úprava článku | Prečítané: 420

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

5080 7257€
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

4516 6452€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7582 8332€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.