Hirošima. Mesto tragédie aj života

Prehliadka

Hirošima. Mesto tragédie aj života

Keď sa povie Hirošima, väčšina ľudí si toto mesto spojí s jednou z najväčších tragédií novodobej histórie ľudstva. Áno, aj o tom je Hirošima, mesto pomníkov a memoriálov, no návštevníkom toho ponúka oveľa viac. Ukážeme vám ako si toto mesto naozaj užiť.

Prvý faktor, ktorý rozhoduje o kvalite každej dovolenky je ubytovanie na dobrom mieste. V Japonsku síce tento faktor kompenzuje dokonalá dopravná infraštruktúra, no prejsť si centrum mesta po vlastných má svoje čaro. My v BUBO najradšej využívame hotel Sotetsu Grand Fresa. Okrem toho že leží pri brehu rieky Motoyasu, všetko čo v Hirošime chcete vidieť je odtiaľto veľmi blízko. Nehovoriac o úžasnom výhľade z reštaurácie pri raňajkách. 

S najväčšou pravdepodobnosťou sa do Hirošimy dopravíte vlakom, a budete teda vystupovať na hlavnej stanici. My v BUBO využívame najmodernejšie súpravy rýchlovlakov Shinkansen (viac o Shinkasenoch sa dočítate tu), ktoré nás takisto privezú na Hiroshima Station, a preto si vysvetlíme cestu na hotel práve odtiaľto. 

Keď vystúpite na hlavnej hirošimskej stanici, snažte sa nasledovať značenie South Exit, alebo Street Car. Keď vyjdete z budovy stanice, nástupište električiek je priamo pred vami, mierne vľavo. Premávajú odtiaľto 4 linky, my nastúpime na električku č. 1. 

Do električiek sa tu nastupuje ktorýmikoľvek dverami, no pokiaľ platíte hotovosťou, vystupuje sa vždy prednými dverami, kde v automate zaplatíte aj cestovné. Platí sa teda pri vystupovaní, cena jednej cesty pre dospelého je 190 JPY (cca 1,40 ) bez ohľadu na počet zastávok. 
My sa zvezieme 11 zastávok, vystupovať budeme na stanici Chuden Mae. Odtiaľto je to do hotela Sotetsu Grand Fresa len 300 metrov. 

Fotonávod ako sa dostať z hirošimskej hlavnej stanice do hotela Sotetsu Grand Fresa

Vitajte v Hirošime

Príhovor autora blogu Martina Ferenčíka

Štyri rôzne rána, ale výhľad zakaždým nádherný

Hirošima je veľmi pokojným, typicky japonsky čistým a upraveným mestom. Jeho krásu podtrhujú rôzne detaily, na ktoré narazíme na každom kroku. 

Hirošimu si ľudia budú navždy pamätať ako prvé mesto, ktoré zažilo utrpenie dopadu atómovej bomby...

Prvým bodom našej prehliadky je Hiroshima Peace Memorial Museum a Peace Memorial Park. Z nášho BUBO hotela je to na skok a zároveň si chceme pripomenúť a uctiť jednu z najväčších tragédií histórie ľudstva. 

Z hotela Sotetsu máme spomienkový park mieru prakticky cez cestu. Prejdeme sa múzeom a celým areálom a pripomenieme si smutné udalosti z roku 1945..
Foto: Google Earth

Časy kedy sa dá sa múzeum navštíviť si radšej preverte, celoročne je síce otvorené od 8:30, no zatváracie časy sa podľa ročných období posúvajú zo 17:00 až na 19:00. Informácie nájdete na webstránkach múzea. Cena vstupného je symbolických 200 JPY (asi 1,50). 

Už pri vstupe do múzea cítime silnú atmosféru tohto miesta. V úvode vidíme panoramatické fotografie mesta pred výbuchom. V ďalšej miestnosti však už je všetko inak.. Na videoprojekcii vidíme rekonštrukciu zhodenia bomby na Hirošimu. 

Písal sa rok 1945 a Japonsko bolo v druhej svetovej vone na strane agresorov. Spojenci po Postupimskej konferencii adresovali Japonsku výzvu na bezpodmienečnú kapituláciu pod hrozbou zhodenia atómovej bomby. Japonci, na čele s cisárom Hirohitom, však výzvu neprijali, čo donútilo Spojené štáty americké k smutne známemu kroku. Dňa 6. augusta o 8:15 miestneho času, bola na Hirošimu zhodená atómová bomba. Niesla názov Little Boy (malý chlapec - z pôvodného dizajnu totiž bola tesne pred použitím prerobená na menšiu, kompaktnejšiu veľkosť) a obsahovala 64kg obohateného uránu. 

Atómová bomba Little Boy bola dlhá 3 metre, v priemere mala 71 centimetrov a vážila približne 4 400 kilogramov

K výbuchu došlo približne 600 metrov nad zemským povrchom a ničivá explózia v okamihu zabila bezmála 65 000 obyvateľov mesta, v priebehu nasledujúcich dní a týždňov zomrelo na následky výbuchu ďalších približne 70 000 ľudí. Hirošimské mierové múzeum je dnes smutnou spomienkou na túto udalosť, ktorá nám však má pripomínať, aby sme ako ľudstvo už nikdy viac nič podobné nedopustili. Nájdete tu desiatky reálnych exponátov poznačených výbuchom, obrovské množstvo informácií, či svedectvá ľudí, ktorí výbuch prežili. 

Exponáty z múzea v Hirošime

Pôvodným cieľom, nad ktorým mal Little Boy explodovať, bol most Aioi, vietor však bombu z jej pôvodnej dráhy odniesol o pár sto metrov na juhovýchod. Napriek blízkosti epicentra výbuchu ostala, ako jedna z mála po explózii, stáť budova vtedajšieho výstaviska, dnes známa pod prezývkou Atómový dom. V múzeu vidíme modely budovy pred a po výbuchu. My sa k reálnej stavbe ešte prejdeme a povieme si o nej neskôr. 

Z Atómového domu sa stal symbol smutných udalostí zo 6. augusta

Z budovy múzea pokračujeme ďalej do Peace Memorial Parku, alebo parku mieru, kde je umiestnených množstvo pamätníkov. Svoj spomienkový pomník tu majú všetci, ktorých sa táto trgédia dotkla. Kórejci, Číňania, ale aj obyvatelia Európy či USA, ktorí boli tiež v Hirošime v čase bombového útoku. 
My sa najprv prejdeme k hlavnému pomníku, ktorý patrí všetkým obetiam výbuchu. Ten bol v roku 1952 navrhnutý profesorom tokijskej univerzity menom Kenzo Tange a vychádza z japonskej histórie a tradícií. Strecha pomníka má pripomínať tradičné hlinené japonské obydlia, ktoré majú chrániť duše zosnulých pred dažďom. V schránke pod strechou je umiestnený menný zoznam všetkých obetí výbuchu, ktorých je k dnešnému dňu viac než 303 000 a tiež spomienka na "mnoho obetí, ktorých mená ostali neznáme". Pomník je navyše koncipovaný tak, že keď sa cez neho pozriete, uvidíte za ním pomník plameňa mieru a ešte ďalej Atómový dom. Plameň mieru bol takisto navrhnutý pánom Tangem a od roku 1964 nepretržite horí v pomníku symbolizujúcom dlane smerujúce k oblohe. Plameň má horieť až dovtedy, "pokiaľ sa všetky takéto zbrane zo zeme nevytratia". 

Dômyselná koncepcia hlavného pomníka vás vyslovene nabáda spraviť si fotku "skrz"

Od hlavného pamätníka sa pôjdeme pozrieť do okrúhlej budovy situovanej pár metrov napravo, ktorá má názov spomienková hala (Hall of Remembrance). 

Pred vstupom sa zastavíme pri fontáne, ktorá zobrazuje čas 8:15 a okolo nej sú rozmiestnené rôzne tehly, obkladačky, škridle - všetko originálne časti obytných domov obetí, ktoré explózia zničila. 

S časom 8:15 sa stretávame prakticky v celej Hirošime. Okolo tejto fontány sú umiestnené reálne trosky domov, ktoré boli zničené pri výbuchu.

S časom 8:15 sa stretávame prakticky v celej Hirošime. Okolo tejto fontány sú umiestnené reálne trosky domov, ktoré boli zničené pri výbuchu.

Do samotnej haly vstupujeme po jej obvode, klesáme stále nižšie. Vstup symbolizuje návrat v čase. Stojíme na mieste, kde ešte v roku 1945 stála miestna nemocnica (Shima hospital) a okolo nás vidíme panoramatické zábery zničeného mesta, zložené zo 140 000 malých dlaždičiek - každá jedna reprezentuje jeden vyhasnutý ľudský život. Scéna presne zodpovedá pohľadu z tohto miesta tesne po výbuchu. V strede haly je opäť fontána, ktorá má symbolicky prinášať naveky vodu pre duše obetí. 

Zo spomienkovej haly vstupujeme do miestnosti s databázou obetí, môžete si tu do počítača zadať priezvisko a zistiť či sa medzi obeťami nenachádzal niekto z vašich príbuzných. Tesne pred výstupom z budovy je tiež miestny verejný archív, kde nájdete obrovské množstvo informácií, článkov, dokumentov.. Odtiaľto pokračujeme ďalej k pamätníku mieru detí. 

Na tomto mieste si povieme smutný príbeh dievčatka, ktoré sa stalo symbolom detských obetí atómovej bomby. Volala sa Sasaki Sadako a v čase výbuchu mala dva roky. Bombardovanie prežila bez viditeľnej ujmy a vyrástlo z nej zdravé a silné dievča. Keď však mala 11 rokov, začala dostávať závrate a diagnostikovali jej leukémiu, spôsobenú výbuchom. Neskôr bola hospitalizovaná a v nemocnici prežila posledných 14 mesiacov svojho života. Najlepšia kamarátka jej vyrozprávala japonskú legendu, ktorá hovorí že každému, kto zloží 1 000 origami žeriavov sa splní jedno želanie. (Origami je tradičné umenie skladania papiera do rôznych tvarov, postavičiek, zvierat..) Sadako si najviac želala, aby sa uzdravila a posledné mesiace života trávila skladaním žeriavov. Jedna verzia príbehu hovorí, že ich poskladala 1 300, no podľa druhej sa jej podarilo zložiť iba 644 a zvyšok pre ňu spravili jej priatelia. Tak či onak, Sadako zákernej chorobe podľahla vo veku 12 rokov. Po jej smrti sa priatelia a spolužiaci Sadako inšpirovali jej odvahou a vytrvalosťou a vydali knihu, v ktorej publikovali jej listy. Následne odštartovali hnutie, ktoré sa zasadilo za to, aby bol jej a všetkým deťom, ktoré zabila atómová bomba v Hirošime postavený pamätník. Postavili ho z darov, ktorými prispeli ľudia z celého Japonska. Socha Sadako, ktorá drží v rukách zlatého žeriava, bola odhalená 5. mája 1958. 

Vo vitrínach okolo pomníka je vystavených približne 10 000 000 papierových žeriavov poskladaných ľuďmi z celého sveta

Od pomníka Sadako je to len pár metrov k brehu rieky Motoyasu, po ktorom sa prejdeme a pôjdeme si pozrieť najikonickejšiu budovu v Hirošime, takzvaný atómový dom. 

Budova známa ako Atómový dom, bývala do roku 1945 miestnym výstaviskom - konali sa tu vernisáže, spoločenské udalosti, slúžila ako galéria. Zaujímavosťou je, že ju navrhoval český architekt Jan Letzel. Budova sa stala "slávnou" práve po smutných udalostiach 6. 8. 1945, keď ako jedna z mála ostala po výbuchu stáť napriek tomu, že bola od epicentra vdialená iba zopár stoviek metrov. Aj keď okolité budovy doslova "ľahli popolom", Atómový dom napriek silnému poškodeniu stojí dodnes. Na jeho kopulovitej streche môžete presne identifikovať smer, z ktorého prišla tlaková vlna ničivého Little Boya. Tichý svedok tragédie so silným odkazom. 

Najkrajšie zábery si môžete nafotiť okolo 17tej hodiny, keď je Atómový dom krásne osvetlený pomaly zapadajúcim slnkom
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Spravíme si prechádzku popri brehu rieky Motoyasu odkiaľ je na Atómový dom najkrajší výhľad a pokračujeme až na most Aioi, ktorý bol pôvodným cieľom, na ktorý mala byť bombo zhodená. Počas celej prechádzky sa dajú spraviť veľmi kvalitné a pekné zábery. Ako vidíte na fotografiách, ani počasie vám v tom nezabráni. Či je slnečno, či pod mrakom, toto miesto má silnú atmosféru. 

Pohľad na ikonický atomový dom, meniaci sa v závislosti od ročných období a fázy dňa

Atómový dom sme si pozreli zo všetkých strán, teraz nás čaká približne 10 minútová prechádzka mestom k hirošimskému hradu. Je pomerne dôležité prísť k bodu vyznačenom na mape, pretože presne tam sa nachádza podchod, ktorým sa dostanete na druhú stranu cesty. Nie je tu priechod pre chodcov, preto odporúčam túto trasu, ušetríte si obchádzku. 

Po 10 minútach chôdze prechádzame podchodom a pred nami je už areál hradu. Ako každý hrad v Japonsku, aj tento je chránený vodným kanálom. 

Vstupná brána do areálu hradu.

Pri vstupe si môžete zaplatiť vyhliadkovú plavbu okolo hradu, my si však na tomto mieste hovorievame niečo o krásnych kaproch Koi, ktoré plávajú priamo pod nami. Práve podľa nich má hiroshimský hrad prezývku "kaprí hrad". Hoci Koi kapre pochádzajú z Číny, sú dnes už veľmi úzko späté s japonskou kultúrou. Pre Japoncov sú symbolom šťastia, prosperity a úspechu. 

Vstupujeme na nádvorie, ktoré je typicky japonsky vkusne upravené. V letných mesiacoch sa tu konávajú rôzne festivaly a iné spoločenské udalosti. K hradu je to párminútová prechádzka, cestou sa ešte zastavíme pri svätyni Gokuku. 

Svätyňa Gokuku nachádzajúca sa v areáli hradu.

Na nasledujúcej mapke môžete vidieť dve trasy. Po žltej prichádzame k hradu okolo svätyne Gokuku. Ak sa vyslovene neponáhľate, odporúčam si pred odchodom ešte hrad obísť, teda zvoliť červenú trasu. Pohľady na hrad sú zvonka veľmi fotogenické, aj vďaka odrazom vo vode priekopy. Menšia obchádzka určite stojí za to. 

Foto: Google Earth

Prichádzame k hradu po ceste vyznačenej žltou farbou. Zopár fotiek svätyne Gokuku a o pár krokov sa pred nami spoza stromov vynára Hirošimský hrad. 

Z nádvoria celý hrad neuvidíte, preto odporúčam sa neskôr prejsť okolo celého areálu.

Dnešná podoba hradu je vernou replikou pôvodnej stavby, ktorá bola pri výbuchu atómovej bomby v roku 1945 zničená. Hirošimský hrad dal postaviť v roku 1589 Terumoto Móri, ktorý však po porážke v bitke pri Sekigahare (r.1600) prišiel o väčšinu svojich území. Víťaz, Tokugawa Ieyasu, daroval celú vtedajšiu provinciu Aki, vrátene Hirošimy, svojmu spojencovi a podporovateľovi Fukušimovi Masanorimu. Neskôr, v roku 1619 ho o hrad pripravil klan Asano. Zaujímavosťou je, že podložie v týchto miestach je zväčša piesčité, hrad bol preto postavený na pilieroch zapustených do zeme. Viac sa o histórii tohto miesta dozviete priamo v hrade, kde si môžete okrem iného aj poťažkať samurajský meč (katanu), obliecť sa do tradičného kimona, či si pozrieť ďalšie pôsobivé animácie o stavbe hradu. Vstupné stojí 370 JPY (cca 2,75 ), deti, študenti a seniori nad 65 rokov môžu využiť zľavu. 

Z najvyššieho poschodia hradu je pekný výhľad.

Ako som spomínal vyššie, po skončení prehliadky hradu, ho odporúčame dookola obísť. Ak si ho chcete pekne nafotiť, zvnútra areálu nie sú práve najlepšie možnosti. Kým opustíme areál, ukážeme si ešte zopár stromov, ktoré prežili výbuch atómovej bomby a na nádvorí stoja dodnes. Ako sme si už v Japonsku zvykli, aj tie sú označené ceduľkou. 

Pre takéto fotografie budete musieť areál hradu obísť.

Po prehliadke hradu sa vrátime do mesta a pôjdeme si pozrieť hlavnú nákupno-zábavnú promenádu Hirošimy, ulicu Hondori. Ulice akou je aj Hondori, bývajú v Japonsku spravidla kryté, čo spríjemňuje ich návštevu či už v lete, počas dažďa, alebo v zime. Na Hondori nájdete prakticky všetko. Kaviarne, bary, reštaurácie ale aj obchody všetkého druhu. Kúsok od vstupu pod strechy ulice Hondori si ešte ukážeme pamätník, ktorý označuje miesto epicentra výbuchu. 

Foto: Google Earth

Na záver prehliadky Hirošimy mám pre vás jeden gastro-tip, ktorý si my v BUBO nikdy nenecháme ujsť. Reč je o miestnej špecialite menom "Okonomiyaki". Názov tohto jedla tvorí základ "Okonomi", čo v preklade znamená "ako to máš rád" alebo "čo máš rád" a záver "Yaki", čo je znamená "opečené". Ako už názov napovedá, toto jedlo existuje v mnohých variáciách. Základom je placka podobná našej palacinke, biela kapusta a vajíčko. Ostatné ingrediencie si volíte priamo v reštaurácii. Najčastejšie máte na výber z niekoľkých druhov rezancov a rôzne mäsovo-zeleninové kombinácie, ako napríklad kukurica, bambusové klíčky, cibuľa, tuniak, krevety, kalmáre, ustrice, syr, slanina, atď.. Fantázii sa medze nekladú a každá reštaurácia má svoje špeciality. Okomoniyaki pochádza z regiónu Kansai, no v Hirošime a Osake sa vyvíjalo odlišne, vďaka čomu sa dnes stretnete s vyslovene hirošimským, alebo osackým okonomiyaki.

Medzi týmito mestami panuje rivalita, ktoré okonomiyaki je lepšie. My na našich BUBO zájazdoch ochutnáme obe, takže rozdiel spoznáte na vlastnej koži, alebo lepšie povedané jazyku. Okonomiyaki môžete ochutnať prakticky v celom Japonsku, my ho však najradšej jeme práve v regióne jeho pôvodu. A hoci je v Hirošime nespočetné množstvo reštaurácií, kde vám okonomiyaki spravia, my v BUBO predsalen poznáme miesto, ktoré ponúka niečo navyše. Volá sa Okonomimura a na nasledujúcej mapke môžete vidieť ako ho nájsť. 

Okonomimura je komplex troch poschodí, na ktorých sa nachádza množstvo rodinných reštaurácií špecializujúcich sa iba na prípravu okonomiyaki. Za tie roky čo sem chodíme, máme v BUBO aj svoje obľúbené reštaurácie. Z okonomiyaki od tohto pána a jeho manželky budete nadšení. Zážitkom je takisto sledovať ich pri príprave. Posadíme sa okolo nerezovej platne, na ktorej prebieha celé divadlo, sledujeme a nedočkavo prehĺtame naprázdno :) 

Neochutnať okonomiyaki v Hirošime by bolo doslova hriechom

Po fantastickej večeri nás čaká krátka prechádzka naspäť na hotel Sotetsu Grand Fresa, tentokrát uličkami mesta. Ak by sa vám ešte nechcelo spať a dostali by ste chuť na "domáce" pivo, mám pre vás ďalší tip: 

V uličkách Hirošimy sa skrýva kúsok "domoviny". Ak by sa vám zacnelo za zlatistým mokom z plzeňského pivovaru, na tomto mieste vám ho načapujú tak, že sa budete cítiť ako doma. Nežartujem, v bare Bier Loven naozaj čapujú pravú českú "Plzeň" a verte alebo nie, chutí rovnako dobre ako u nás. Táto skutočnosť nie je až tak prekvapivá, keď si uvedomíte že japonský nápojový gigant Asahi je okrem iného aj vlastníkom plzeňského pivovaru. Tak čo, dáte si "na dvakrát" alebo "hladinku"? Foto: Google MapsFoto: Martin Ferenčík - BUBO

A na úplný záver má pre vás BUBO posledný skvelý tip: 

Na ostrove Miyajima môžete stráviť nádherný deň.
Foto: Martin Ferenčík — BUBO

Tip BUBO na celodenný výlet

Ak ste prišli do Hirošimy na viac dní a máte chuť na celodenný príjemný výlet, odporúčam navštíviť nádherný ostrov Itsukushima, prezývaný aj Miyajima. Kombináciou vlaku a trajektu sa sem pohodlne dostanete za približne 90 minút a čaká tu na vás množstvo zážitkov. Ak sa chcete o ostrove dozvedieť viac, prečítajte si môj blog "Magický ostrov Miyajima". Foto: Martin Ferenčík - BUBO

Mapa trasy našej prehliadky:

Radi by ste si o Japonsku prečítali viac? Nech sa páči, ponúkame vám naše zaujímavé BUBO blogy z tejto krásnej krajiny

  • Magický ostrov Mijadžima - vyberte sa trajektom z Hirošimy na unikátny ostrov za jedným z japonských symbolov
  • Nikkó a jeho krása - ako to vyzerá v jednom z najkrajších a najpríjemnejších miest Japonska?
  • Kamakura a Hakone - príbeh šogúnov a výlet za horou Fudži
  • Ako vyzerá Osaka? - známe mesto, ekonomické srdce Japonska a jeho príbeh
  • Šizuoka - milujete čaj? Potom sa musíte s nami do Šizuoky vybrať!

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin Ferenčík

Martin si zamiloval ázijskú kultúru, rozmanitú kuchyňu, mentalitu a kaizen, čo je japonská filozofia zameraná na trvalé zlepšovanie vo všetkých oblastiach života.

Je to človek s pozitívnym prístupom k životu, rád rozdáva dobrú náladu pretože, ako tvrdí, s úsmevom ide všetko ľahšie. Zatiaľ sa mu táto filozofia potvrdila vo všetkých budhistických krajinách, ktoré navštívil. Veľmi rád fotí a rovnako rád hrá na gitare. Vyzná sa v kábloch, zvukoch, efektoch a v hudobnej aparatúre všetkého druhu. Pozná sa s mnohými slovenskými a svetovými umelcami, ktorých medzi svojimi cestami do zahraničia sprevádza po Slovensku. Vy ho môžete stretnúť v takmer celej Ázii, no aj na našich Európskych zájazdoch či šoférovačkách po americkom kontinente.

Japonsko prešiel z východu na západ a zo severu na juh mnohokrát. Iba za posledné dva roky navštívil Krajinu vychádzajúceho slnka 10 razy. Stavá na skúsenostiach BUBO, dlhoročného najväčšieho organizátora zájazdov do Japonska. Zároveň však v rámci myšlienok kaizen doťahuje neustále detaily až do dokonalosti. A keď Martin dosiahne dokonalosť, tak si v zmysle filozofie BUBO stanoví novú výzvu a ďalšie zdokonalovanie...

Základom jeho snaženia je pomáhať klientom BUBO loviť unikátne zážitky. Verí že čo počujete to zabudnete, čo vidíte to si zapamätáte, ale iba to čo vyskúšate a zažijete to pochopíte!  S Martinom prejdete Japonsko omnoho efektívnejšie a za rovnaký čas uvidíte viac. No zároveň japonskú kultúru nielen uvidíte, ale ju aj ovoniate,

Zo zájazdu:

Martin Ferenčík

Posledná úprava článku | Prečítané: 560

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.