Ostrov Ishigaki nie je u nás ešte známy, ale vo vašej ďalšej plážovej dovolenke v Ázii môže poriadne zamiešať kartami. Je súčasťou súostrovia Jaejama, ktoré je fúziou rôznych kútov sveta – maldivské pláže, galapágska príroda, i veľkonočné monumenty. Avšak tento kút sveta nepredstavujú iba pláže, ale aj rozmanitý podmorský svet, turistické chodníky či tzv. antihektický život. Prešiel som pre vás „nové ostrovy Japonska“ a tu je recenzia, v ktorej dávam tipy.

Ostrov Okinawa zrejme poznáte - ostrov dlhovekosti a karate. Navštevuje ho síce minimum Slovákov, ale čosi sme už predsa len zachytili. Napísal som o ňom aj separátny blog. Značným prekvapením bude, že nejde iba o jeden ostrov, ale až o 160 ostrovov roztrúsených v Tichom oceáne.

Keď som si začal o Okinawe študovať, našiel som, že najkrajšie pláže sú na Ishigaki. „Ishigaki je ešte neobjaveným rajom s tými najkrajšími plážami,” písalo sa. A tak som z mesta Naha, z hlavného mesta Okinawy, odletel hodinovým letom na juh.

Ishigaki je od Tokia vzdialený 2 000 km a od Taiwanu menej než 300 km. Ľuboš Fellner

Geografia a poloha #

Ishigaki, aj keď ide o japonský ostrov, leží oveľa bližšie k Taiwanu než k Tokiu. Od Tokia je vzdialený 2 000 km a od Taiwanu menej než 300 km. Nachádza sa medzi Východočínskym a Filipínskym morom.

Je južne (ide o najjužnejšie Japonsko vôbec), bližšie k rovníku, a preto je tu z celého Japonska najteplejšie.

Obrovskou výhodou Ishigashi je, že sem nemusíte letieť cez Okinawu, ale existuje veľa priamych letov - či už z Taiwanu, Tokia alebo Osaky. Príjemné lety takto robia z Ishigaki zaujímavú oddychovú destináciu po poznávacom programe v tomto regióne (aj Hongkong či Macao do neho patria).

4 fotografie

Prílet na Ishigaki. Fotografie: Ľuboš Fellner

Zaujímavosť: Pozrite si mapu Japonska a Južnej Kórey. Na pohľad je jasné, že hranice Japonska siahajú východnejšie, severnejšie, aj južnejšie ako v prípade „rivala“. Práve vďaka súostroviu Jaejama vrátane ostrova Ishigaki sa však Japonsko rozprestiera aj západnejšie ako Južná Kórea. V rámci svetových strán tak vyhráva na všetkých frontoch.

Ishigaki je stále Okinawa, no zároveň patrí do súostrovia Jaejama a je presne v strede medzi piatimi väčšími ostrovmi tejto skupiny.

Ishigaki je omnoho menším ostrovom než ostrov Okinawa, no letisko má perfektné. Pristávajú tu veľké medzinárodné lietadlá. Aj tu však platí, že je ideálne mať vlastné auto alebo dopravu zabezpečenú z hotela. Do hlavného mesta na juhu ostrova je to asi 30 minút. Cesty nie sú tak vybudované, ako v Okinawe, ale sú asfaltové a ide sa po nich príjemne.

Mapa ostrovov okolo Ishigaki.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Pod pojmom Ishigaki si predstavte prírodne veľmi scénický ostrov, a tak nejde iba o pláže, ale o úžasný džungloidný kopcovitý ostrov. Nepodobá sa v žiadnom prípade na Maldivy (platí to len o plážach), skôr na Seychely. Najvyšším vrchom tu je Mount Omoto, ktorý má výšku 525,5 metra, a kopcovité okolie určite nevzbudí dojem plochosti.

Palmy rastú na miestach, kde sú vysadené, inak je väčšina ostrova iná než ostrovy Polynézie. Pripadalo mi to skôr ako na Bermudách, aj keď tu bolo omnoho teplejšie. Dominantné sú tu však v rámci flóry mangrovníky. Rozsiahle lesy sú dôležité v rámci tunajšieho ekosystému - na podporu miestnej voľne žijúcej zveri a udržiavanie pobrežného prostredia. Kajakovať tu môžete pomedzi mangrovníky rovnako ako to napríklad vyskúšali desaťtisíce našich klientov v Thajsku.

Ostrov si uchováva svoje bohaté kultúrne dedičstvo zakorenené v domorodej kultúre kráľovstva Rjúkjú, ktoré malo svoje centrum práve na Okinawe a viac o ňom píšem v hlavnom blogu o Okinawe. Aj tu sa stále koná množstvo festivalov, domordoci ovládajú tradičné remeslá a všetko je tu pomalšie, asi tak ako vo Francúzskej Polynézii.

Ishigaki pre backpackerov #

Dovolenkárov na Ishigaki by som v tejto chvíli rozdelil na dve skupiny. Tí v rezortoch a potom tých, čo si radi dovolenku organizujú sami.

Keď začnem týmito, odporúčam ubytovať sa v prístave Ishigaki, čo je hlavným mestom ostrova. Tu na úplnom juhu je mestečko s množstvom reštaurácií, barov, obchodíkov a hotelov. Hotely sa pohybujú medzi 3- a 4-hviezdičkovými a nerátajte tu s luxusom.

Hotelov je však veľa, a tým pádom sú ceny prijateľné. Bývate v takomto hoteli, stravuje sa sami a, ešte raz, tých možností sú stovky a chodíte sami na výlety.

Jednak po hlavnom ostrove, ale, ako som zistil, najlepšou vecou na Ishigaki je, že každý deň môžete vyraziť na iný ostrov.

3 fotografie

Nafotil som pre vašu orientáciu zopár hotelov na Ishigaki. Fotografie: Ľuboš Fellner

Ako si zorganizovať výlet na iné ostrovy? Rady #

Navštívil som desať hotelov a sú si vzájomne dosť podobné. Klimatizácia funguje, izby sú čisté, do kúpeľne si obúvate papučky, záchod má vyhrievanú dosku a bidet. Vždy som dostal hrebeň, holiace potreby aj zubnú kefku s pastou. Na raňajky máte okrem polievky mäso aj rybu a zeleninu goya (horký melón), ktorá vraj predlžuje život.

Ishigaki patrí do skupiny spomenutých ostrovov Yaeyama a bola by škoda ich neprebádať. Po raňajkách prejdete peši do prístavu. Podľa lokality hotela je to cca 15 minút peši. Tu si kúpite lístok na svoj trajekt. Každý deň si môžete vybrať z 5 až 6 ostrovov.

Keď idete na bežný ostrov, tak nepotrebujete rezerváciu, prídete desať minút pred odchodom, stihnete si kúpiť lístok a aj nastúpiť. Na vzdialenejšie ostrovy chodia trajekty taktiež každý deň, ale menej často a odporúčam rezerváciu.

5 fotografií

Trajekty na ostrovy Jaejama. Fotografie: Ľuboš Fellner

Keď si kúpite lístok, spýtajte sa, z ktorého móla vaša loď odchádza. Je to však aj napísané na tabuli. Keďže Ishigaki nie je ešte na zahraničných turistov pripravené a všetko je v japončine, je fajn sa spýtať. No rátajte s minimálnou úrovňou angličtiny. Trajekt je vlastne rýchloloďou a odporúčam pripútať sa. Ideálne sadnúť si dozadu, kde to menej hádže.

Stáva sa, že si nepripútaní pasažieri nalomia krčnú chrbticu, keď je more rozbúrené. Ja som mal počas všetkých presunov more ako zrkadlo a trošku to zahúpalo, keď sme míňali loď, čo išla oproti.

Majte taktiež zabezpečený program na ostrovoch. Nejde o malilinké ostrovčeky ako na Maldivách, tieto sú omnoho väčšie a potrebujete tu dopravu a aj schopnosť vedieť sa zorientovať.

Stáva sa, že si nepripútaní pasažieri nalomia krčnú chrbticu, keď je more rozbúrené. Ľuboš Fellner

Prechádzka po ostrovčekoch v okolí Ishigaki.
Foto: Ľuboš Fellner

Ostrovy Jaejama #

Ide o ostrovy v okolí Ishigaki. Nájdete medzi nimi najzápadnejší ostrov celého Japonska (Jonaguni) a aj najjužnejší (Hateruma). Ostrovy sú vulkanického pôvodu a obklopuje ich koralová bariéra.

Na najväčšom ostrove Iriomote, ležiacom 1 000 km od južného ostrova Kjúšu, tečie najdlhšia rieka celého súostrovia Okinawa - rieka Urauči.

Až 72 % ostrova Iriomote bolo pre svoju unikátnu biodiverzitu zapísané medzi prírodné dedičstvá UNESCO. Ľuboš Fellner

Tieto ostrovy sa od materského Japonska značne líšia - obyvatelia rozprávajú jaejanštinou a japončinu berú ako druhý jazyk.

Keď budete chodiť po ostrovoch a dáte si námahu a navštívite určité pláže, vaše fotografie naozaj budú pripomínať Maldivy. Voda je plytká a nie všade sa dá plávať. No prechádzky po tyrkysovom mori sú nezabudnuteľné.

4 fotografie

Impresia z ostrovov Jaejama. Fotografie: Ľuboš Fellner

Ostrov Taketomi

Ide o najbežnejší výlet, ktorý určite zrealizujte. Plavíte sa iba pätnásť minút a ste tu. Po vystúpení zamierte vľavo, kde po 200 metroch na parkovisku stoja minivany. Tie vás zavezú do dedinky, kde sa dajú požičať bicykle. Ideálne vybrať si minivan, ktorý ide do dedinky. Niektoré požičovne bicyklov sú totiž mimo dedinky.

Cesta minivanom trvá ďalších 15 minút. Dedinka má domčeky okinawských tvarov s typickou červenou škridlovou strechou. Týchto domčekov je na Ishigaki už málo - no v meste nájdete zopár učupených medzi novostavbami, kde sú dnes reštaurácie. Do tohoto blogu som vložil jednu fotografiu pre ilustráciu. Tu v dedinke si môžete požičať bicykle za 20 eur na celý deň, veď celý ostrov je popretkávaný cyklocestami.

6 fotografií

Požičajte si tu bicykel! Fotografie: Ľuboš Fellner

Keď ste v dedinke, viete uloviť ďalší zážitok, a to povoziť sa na drevenom voze ťahanom vodnými byvolmi. Je to turistická atrakcia, ale tu na Taketomi ju realizujú = funguje, a vy si nafotíte zaujímavé fotografie. Ishigaki má meno ako zaspatá zapadlá destinácia a tieto fotografie budú v súlade s týmto imidžom.

Keď sa vyberiete na bicykli, musíte mať prehľad, kam idete, inak sa stratíte. Cestičky sa kľukatia a aj keď sú tu nápisy, je fajn mať prehľad. Najlepšie tri pláže sú presne na opačnej strane ostrova, než je prístav. Je to asi dva kilometre. Ok, dá sa to prejsť aj peši, ale, pozor, v tom teple to vôbec nie je sranda.

Zoberte si vodu a aj niečo na jedlo a pokrývku hlavy. Rátajte s rýchlou zmenou počasia a buďte pripravení, že následne môžu trajekt späť zrušiť.

3 fotografie

Ázijskí turisti milujú povoziť sa na káre ťahanej vodnými byvolmi. Fotografie: Ľuboš Fellner

Už na Taketomi pochopíte, prečo sa táto oblasť južných ostrovov Ryuju volá japonskými Maldivami.  More je prekrásne. No pozor na pŕhlivé medúzy (habu jellyfish). Väčšina pláží je pred nimi chránená sieťami, ale treba vedieť, že počas sezóny sa tu môžu vyskytnúť.

Ostrov viete prebádať rýchlo. Pokiaľ hľadáte „maldivské“ pláže, vo východnej časti odporúčam Aiyaru. Z dedinky ste tam za 15 až 20 minút jazdy na bicykli. Ja vám však radím ísť skôr na západné pobrežie, kde sú tie TOP pláže – Kaiji a Kondoi.

Najmä druhá spomenutá je najlepšie hodnotenou plážou ostrova a nečudujem sa prečo. Naozaj biela piesočnatá a priezračná plytčina ako plážový raj, odkiaľ vidíte aj na susedné zelené ostrovy. Prechádzky po Kondoi si skutočne užijete a keď odtiaľto niekomu pošlete foto, neuverí vám, že sa práve nachádzate v Japonsku.

3 fotografie

Turistické vybavenie na ostrove Taketomi. Fotografie: Ľuboš Fellner

Ostrov Iriomote

Toto je rozlohou najväčší ostrov v rámci súostrovia Jaejama. Spolu s Ishigaki tvorí jeden veľký komplex Národného parku Iriomote-Ishigaki (UNESCO). Práve toto miesto prezývajú „Galapágami východu“, aj keď ja som mal „galapágsky pocit“ skôr z Ogasawary, o ktorej som napísal separátny blog.

Každopádne, príroda je tu divoká a rozmanitá a hustá džungľa ostrova je domovom rôznych vzácnych a endemických druhov. Vyčnieva iriomote wildcat, teda tunajšia divoká mačka – ohrozený druh, ktorý viete nájsť len tu. Už bežnejšie sú vodné byvoly, ktoré vás tu povozia, pokiaľ máte záujem. No a samozrejme množstvo unikátneho vtáctva.

3 fotografie

Na plážach v okolí Ishigaki. Fotografie: Ľuboš Fellner

Samozrejmosťou je tu aj jazda na kajaku, šnorchlovanie a potápanie. Ostrov je obklopený krásnou čistou vodou, koralovými útesmi a mangrovníkmi. Odporúčam preto spoznať pravú prírodu ostrova pri kajakovaní na rieke Urauchi, ktorá je tunajšou najdlhšou.

To, čím je ostrov výnimočný, sú aj vodopády, ktoré by som zaradil minimálne medzi najkrajšie v Japonsku. V džungli nájdete viaceré prekrásne vodné divadlá ako Pinaisaara, Mariyudu či Geta Falls. Prechádzky prírodou sú tu tak, doslova, osviežujúce.

Ak ste náruživý rybár, vyberte sa sem na tuniaka. Medzi mladými japonskými inžiniermi je to dnes najväčšia móda. Buď Iriomote, buď Ogasawara.

Prečítajte si aj ďalší blog z neznámych japonských ostrovov:

  • Ogasawara - raj tajfúnov bez turistov, kde lode meškajú a ľudia jedia korytnačky

3 fotografie

Ostrovčekov je veľa a pláží ešte viac. Fotografie: Ľuboš Fellner

#

Ostrov Jonaguni

Aj na najzápadnejší ostrov Japonska sa dostanete z Ishigaki loďou, hoci to zaberie trošku viac času. Určite sa to však oplatí. Už len kvôli pamätníku Jonaguni, ktorý je akýmsi komplexom ponorených skalných útvarov. Niektorí výskumníci a potápači sa domnievajú, že by mohli byť prírodnými útvarmi, zatiaľ čo iní špekulujú, že by to mohli byť staroveké stavby vytvorené človekom. Geologický jav či stratená civilizácia? V tomto prípade môžeme hovoriť o „Veľkonočnom ostrove Japonska“.

Nájdete tu najvýraznejšiu zmesku japonskej a taiwanskej kuchyne či tradícií. To, čo však musíte urobiť na Jonaguni, je ísť k pamätníku najzápadnejšieho bodu Japonska. Je to akási popísaná skala, no zároveň symbolika toho, kde sa nachádzate. Pozeráte sa do diaľky na pokojné krásne vody Pacifiku a hoci na obzore nevidíte Taiwan, verte mi, je prakticky len kúsok od vás.

#

Ostrov Hateruma

Pokiaľ je pre vás najzápadnejšie Japonsko priďaleko, vyberte sa na najjužnejšie. Na ostrove Hateruma, najodľahlejšom obývanom mieste od centrálneho Japonska, nájdete podobný pamätník, akurát hovoriaci o inej svetovej strane.

Blízko sa nachádza aj unikátny maják a, ak ma poznáte a čítate moje blogy pravidelne, viete, že tie ja zbieram. Výnimočne sa tu však budete cítiť pre izolovanosť a pokoj ostrova. Žije tu len niečo vyše 600 ľudí, všetci sa vzájomne poznajú a pomáhajú si.

Žije sa tu „antihektický“ život. Ľuboš Fellner

Absolútny pokoj budete mať aj na pláži Nishihama, ktorá keby bola na Maldivách, bola by zrejme topkou ostrova. Tu ste však úplne sami a potápanie medzi koralovými útesmi bude patriť k najkrajším, aké kedy zažijete.

Ostrov Kohama

Kohama patrí medzi tie menšie a menej navštevované i obývané ostrovy v súostroví Yaeyama. Ideálna pre tých, ktorí hľadajú absolútny pokoj, luxus a farebné koralové útesy. Morský život je tu jeden z najrozmanitejších.

Je ideálny na turistiku s množstvom vyhliadok popri turistických chodníčkoch. Spomedzi výhľadov však vyčnieva ten na východ slnka na pláži Haimurubushi. Odporúčam ju všetkými desiatimi a ešte o nej píšem v odseku o luxuse nižšie.

3 fotografie

Flóra ostrovov Jaejama. Fotografie: Ľuboš Fellner

Ostrov Kuroshima

Rozlohou ešte menší než maličká Kohama a prakticky úplne rovinatý. Raj pre tých, ktorí chcú na bicykli prejsť celý ostrov a neminúť pritom veľa energie. Spomedzi nedotknutých pláží vyčnieva Nakamoto, kde môžete pozorovať krásne korytnačky.

Bonus: Ostrov Hama – toto je vlastne len taký malý biely slíž v oceáne. Prejdete ho peši za päť minúť, omočíte si chodidlá v plytkej vode a kocháte sa okolím. Úžasne sa tu však šnorchluje, a tak môže byť aj táto medzizastávka lode veľmi pôvabná.

Luxusné hotely na Ishigaki #

Druhú skupinu klientov tvoria tí, ktorí si chcú užiť plážovú dovolenku a nestresovať sa v neznámom prostredí. Pozor, toto nie je Thajsko, kde sú na turistov zvyknutí. Všetko tu síce funguje perfektne, ale kým prídete na princíp, môže to byť už koniec vašej dovolenky.

Tu odporúčam dve možnosti hotelov. Medzi letiskom a prístavom na Ishogaki je obrovská pyramída hotelu Intercontinental. Keď sa spýtate na najlepšie pláže ostrova, často spomenú práve túto. No, odporúčam, skontrolujte si to na internete. Z hotela Intercontinental realizujú „full package” výlety s odvozom do prístavu. Po návrate z ostrovov vás dovezú späť do hotela.

3 fotografie

Intercontinental Ishigaki -na polceste medzi letiskom a mestom

Väčšinou majú po príchode trajektu vybavenú špeciálnu dopravu a aj na bicykli máte sprievodcu, ktorý vás naviguje správne, aspoň na začiatku. Intercontinental nie je zlým tipom. Zažívate dobrodružnú dovolenku, no aj keď sa vrátite na hotel, máte pláž, čo v meste nie je a ste v hoteli na slušnej úrovni.

Na hlavnom ostrove by som ešte odporučil rezort Fusaki, aj keď pláž je od letiska trošku vzdialenejšia než Intercontinental. Rezort Club med má pláž, ktorá na Ishigaki preslávená - Kabira beach. O pláži nachádzajúcej sa v rovnomennej zátoke sa hovorí ako o najkrajšom mieste celého ostrova.

Kým pláže sú maldivské, okolité zelené skaly vytŕčajúce z mora mi pripomínajú skôr Palau. Skutočné čisté vody si viete vychutnať ešte viac, pokiaľ si doprajete unikátny zážitok – plavbu v zálive loďkou s preskleným dnom. Nemusíte sa ani potápať, aby ste naplno ocenili morský život tu.

3 fotografie

Tropické ovocie južného Japonska. Fotografie: Ľuboš Fellner

Ishigaki je známe aj bio potravinami a to nielen ovocím a zeleninou, ale aj hovädzím mäsom. Hovädzie z Ishigaki je v Japonsku preslávené.

Ak chcete zažiť výnimočnú luxusnú dovolenku, odporúčam už spomenutý ostrov Kohama. Po prílete na Ishigashi idete 20 minút autom do prístavu, následne 20 minút trajektom na Kohamu.

Tu odporúčam, dva rezorty a to Haimurubushi, alebo Hoshino. Obidva hotely sa nachádzajú na južných plážach ostrova. Haimurubushi na západe a Hoshino na východe a ide o krásne štvorhviezdičkové luxusné rezorty pre tých najnáročnejších. Bungalovy tu síce nenájdete, krásne vonkajšie i vnútorné bazény a typickú japonskú modernú reštauráciu však áno.

A rovnako tak golfové ihrisko ležiace presne medzi dvomi rezortmi. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek, pláže Haimurubushi či Agari Tiida  vám doprajú ten potrebný oddych, ktoré hľadáte a ja som sa tu ozaj cítil ako na Maldivách.

4 fotografie

Detaily civilizácie na Ishigaki. Fotografie: Ľuboš Fellner

Výlety na samotnom Ishigaki #

Trekking na Ishigaki

Propagujem trekking aj v Karibiku, či Francúzskej Polynézii, a aj keď toto dnes využíva minimum Slovákov, môj čas príde =) Takže aj keď mierite do tropického plážového raja na Ishigaki, aj sem si pribaľte trekové topánky.

Určite odporúčam výstup na najvyššiu horu Okinawy – Mount Omoto. Nie je to náročná túra a na jej konci sa môžete osviežiť vo vodopáde Arakawa v blízkosti parkoviska.

Najlepším trekingom za mňa je však ten na Iriomote. Loďkou sa dostanete na ostrov za 40 minút a džungľový ostrov vám odkryje mnoho prírodných divov vrátane najkrajšieho tunajšieho vodopádu Pinaisaara. Voda tu padá do jazierka z výšky 54 metrov.

Kabira Bay #

Výhľady na krásne tyrkysové lagúny budete vidieť okolo celého ostrova. Tie najkrajšie však uvidíte na miestach Hirakubozaki, Tamatorizaki Observation Platform či Nosokodake Observation Deck. Najkrajšou zátokou ostrova, kde sa budete cítiť ako na ostrove Palau, je Kabira Bay.

Prekvapením Ishigaki je určite aj park plný krásnych umeleckých keramických sôch od autora menom Yoneko-yaki.

3 fotografie

Kabira Bay, fotografie: Martin Šimko

Hrobka Tojin Baka

Na Ishigaki nezabudnite navštíviť Tojin Baka tomb. Ide o hrobku, najväčšiu drevenú stavbu celého obrovského regiónu Okinawy. Farebná hrobka Tojin Baka je postavená v typickom čínskom štýle a nájdete ju hneď pri diaľnici.

Pamätník je venovaný skupine čínskych robotníkov, ktorí boli transportovaní z Xiamenu do USA v roku 1852. Ich loď narazila na koral pri pobreží Ishigaki. Medzi členmi posádky následne vypukli nepokoje pre tvrdé zaobchádzanie zo strany kapitána lode a posádky.

Niektorí čínski robotníci sa vo vraku utopili, niektorých údajne zabili britskí a americkí dozorcovia pri pokuse o útek a asi 380 ich utieklo na Ishigaki. Miestni im poskytli útočisko. V reakcii na výzvu posádky dorazili dve britské lode a jedno americké plavidlo a ostreľovali dočasný tábor Číňanov. Potom poslali výsadkové skupiny, aby zajali utečencov. 172 robotníkov prežilo, aby ich o rok neskôr repatriovali do Číny, ale 128 z nich zomrelo počas pobytu na Ishigaki na choroby a samovraždu. Pamätník im vztýčili v roku 1971.

4 fotografie

Hlavné mesto Ishigaki. Fotografie: Ľuboš Fellner

Mesto Ishigaki

Samotné mesto Ishigaki je rajom pre tých, ktorí milujú nakupovanie. Nájdete tu mnoho tradičných trhov a stánkov, ale aj moderných obchodných centier. Milovníci histórie a chrámov zase môžu zamieriť do budhistického chrámu Torinji. Nie je to veľký komplex, no ide o najjužnejší japonský chrám.

Mňa pri prechádzke mestom zaujal prístav so sochou boxerského šampióna menom Yoko Gushiken. Boxer je jednou z najvýznamnejších športových osobností celej krajiny – v mušej váhe (49 - 52 kg) sa mu podarilo získať titul a obhájiť ho 13-krát. Mesto mu venovalo zlatú sochu. Keď mal Yoko 15 rokov, nasadol na loď, ktorá ho odviezla na hlavný ostrov Okinawa. No doma je tu a je to cítiť.

3 fotografie

Z týchto fotografií budete mať pocit o čo ide. Fotografie: Ľuboš Fellner

Most južnej brány je desať minút z centra mesta a ďalších desať minút vám trvá prejť celý most. Sú tu krásne západy slnka a ja som sa snažil jeden nafotiť.

Suveníry nájdete v a okolo Euglena Mall. Kúpte si japonské figúrky, textil minsa, korenie, feferónky a šperky. Ja nekupujem koraly, ktoré tiež predávajú, ale čierne perly sa oplatia. Sú rovnakej kvality ako tie na Tahiti, ale majú ich za prijateľnejšiu cenu.

5 fotografií

Čo kúpiť na Ishigaki? Fotografie: Ľuboš Fellner

Pozor na šoférovanie!

Ishigaki bolo po II. svetovej vojne pod správou USA, a tak sa jazdilo na pravej strane. Po roku 1972 sa Ishigaki vrátilo Japonsku, kde sa jazdí vľavo, ale trvalo ešte 6 rokov, kým sa prehodili semafory a premávka začala fungovať vľavo.

Presný dátum, kedy sa premávka zo dňa na deň zmenila, je 30. júl 1978 a tu na Ishigaki nájdete aj pamätník venovaný tejto zmene. Preto pozor na miestnych vodičov. Ak si chcete prenajať auto, vedzte, že ak nebudete mať medzinárodný vodičský preukaz, nepožičajú vám ho.

Jedlo na Ishigaki #

Samozrejme, čo vás určite zláka, je čerstvé ovocie z trhov. Nech vás však neprekvapí, že bude trochu drahšie. Či už hovorím o melónoch, banánoch, ananásoch... Japonci uprednostňujú kvalitu nad kvantitou, o ovocie sa vzorne starajú a priam ho hýčkajú, preto sú jeho ceny niekedy astronomické.

Na Ishigaki musíte ochutnať čerstvé ryby - najtypickejšími sú gurukun a irabucha, naservírujú vám ich v každej lepšej reštaurácii.

Ďalej odporúčam rezance, bez ktorých ochutnávky by ste ani neboli v Japonsku. Typickými sú yaeyama soba s bravčovým mäsom či morskými plodmi.

7 fotografií

Čo ochutnať na Ishigaki? Fotografie: Ľuboš Fellner

Prekvapilo ma tu mnoho bravčového na výber a jedlá, ako bôčik či lanšmít. Tie sú však typické aj pre Okinawu - ľudia tu jedia prakticky čo chcú a dožívajú sa 100+ rokov. Píšem to v blogu Okinawa - tipy a informácie.

Naservírujú vám tu aj typické okinawské jedlo goja čampuri, teda akýsi mix všetkého obsahujúci najmä zeleninu, tofu, no najmä horký melón (goja). Už som spomínal, že toto jedlo mi príliš nechutilo, no v tomto kúte sveta sa oplatí ochutnať už len pre autentickosť.

Nezabudnite si tu dať aj typický wagyu steak, mnohými označovaný za najlepší na svete. Pochopíte, že Japonsko a mäso, to k sebe skrátka ide.

Na čo myslieť - rady na záver #

Ako som písal už v hlavnom blogu o Okinawe, mali by ste sa naučiť používať Google Translate s fotoaparátom na vašom mobile. Je to jednoduché, iba si nafotíte japonský text a google vám ho preloží. Takto sa s každým dorozumiete. Mobil vám zaznamená aj zvuk – slová, ktoré hovorí niekto z domácich, prepíše ich a preloží. Jazykové bariéry už dnes prakticky neexistujú.

Ešte raz, nezabudnite si doma medzinárodný vodičský preukaz – auto vám bez neho nepožičajú. Jazdí sa na ľavej strane, ak na to nie ste zvyknutí, vedzte, že to dostanete do seba rýchlo a máte tak absolútnu slobodu a možnosť zastaviť, kde len chcete.

5 fotografií

Rybolov a dobré reštaurácie. Fotografie: Ľuboš Fellner

Mohli by vás zaujímať aj iné moje blogy z menej známych a ťažšie dostupných ostrovoch:

Ako pri Okinawe všeobecne, aj tu rátajte s inou dovolenkou. Tu pochopíte silu Ázie a hlavne Japonska – kde aj v zapadlých oblastiach bez štipky angličtiny všetko funguje.

Ishigaki patrí medzi neznáme ostrovy, to platí o súostroví Jaejama celkovo. Vyjdete z klasických dovolenkových kruhov a spoznáte miesta, kde bolo doteraz minimum Slovákov. Na mnohých neznámych ostrovoch a plážach ešte noha Slováka nestála. Prečo nebyť prvý?

Ak ste boli na nejakom skutočne výnimočnom ostrove, napíšte o tom a radi váš príspevok uverejníme.

Arigato a šťastné cesty!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1522

Mohlo by Vás zaujímať

Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola Tokio

Tokio Tokyo či Tokio - ​gigant, ktorý vstal z popola

Prehliadka Tokia? Žiaden problém, ak máte skúsenosti. Synonymum špičkových technológií a elektroniky, biznisu, tvrdej firemnej disciplíny, ale aj…

Martin Šimko 27 min. čítania
Ogasawara - japonské Galapágy Prémiový blog

Prémiový blog Ogasawara - japonské Galapágy

Navštíviť Japonsko nie je vôbec náročná záležitosť, čo však jeho najizolovanejšie vzdialené ostrovy? Ogasawara je tajný raj pre športových rybárov…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Osaka - motor Japonska Osaka

Osaka Osaka - motor Japonska

Ak sa chystáte navštíviť krajinu vychádzajúceho slnka, určite si vo svojom programe nechajte miesto aj pre návštevu Osaky. Okrem toho, že vďaka…

Martin Ferenčík 16 min. čítania
Magický ostrov Mijadžima Mijadžima

Mijadžima Magický ostrov Mijadžima

Iba pár minút plavby trajektom zo smutne slávnej Hirošimy, leží malý ostrov Icukušima, prezývaný tiež Mijadžima. Prečo magický? V najbližších…

Martin Ferenčík 18 min. čítania
Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún Nikkó

Nikkó Nikkó – mesto, ktoré si zamiloval šogún

Nehovor o kráse, kým si nevidel Nikkó! zvykne sa spomínať v súvislosti s malebným japonským mestom, ležiacim v horách rovnomenného národného parku.…

Hirošima – kde po bombe rástli oleandre Hirošima

Hirošima Hirošima – kde po bombe rástli oleandre

Hirošimu z neslávne známych dôvodov často prezývajú aj mesto smútku. My si však tomuto prívlastku dovoľujeme oponovať. Poďte sa s nami v štýle…

Martin Šimko 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7257
K

Ázia  

Japonsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

6682
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.