TOP 10 Kapského Mesta

TOP 10 Kapského Mesta

Kapské Mesto je mnohými označované za najkrajšie na svete. Svojou architektúrou, okolitou prírodou, vinicami i unikátnou faunou i flórou. K tomu prirátajte skvelú juhoafrickú kuchyňu a skutočné lahôdky ako krokodílie mäso. Dôvodov, prečo navštíviť Kapské Mesto, je viac. Poďme si predstaviť tie naj v rámci päťminútového čítania.

Prehliadka Kapského Mesta je najlepšia vtedy, ak netrvá iba deň. Je tu veľa čo vidieť a hlavne odkiaľ vidieť - lebo Kapské Mesto si budete chcieť pozrieť z každej jednej vyhliadky počas každého dňa. Alebo si urobíte výlet za tučniakmi a na Mys dobrej nádeje? Nech už chcete vidieť a zažiť čokoľvek, my sme pre vás spísali TOP 10 Kapského Mesta ako tipy na návštevu.

1. tip: Výstup na Stolovú horu #

Dominanta, ktorú uvidíte z každej časti Kapského Mesta. Najvyhľadávanejšia turistická atrakcia má pol miliardy rokov a výšku 1 084 metrov. Pozostáva z pieskovca, hornín a žuly. Bohatá fauna a flóra sú bonusom k neuveriteľne krásnemu výhľadu na celé okolie. Je len na vás, ako sa dostanete hore - lanovkou i peši. Oboje má svoje plusy i mínusy. Pri lanovke si musíte vystáť zdanlivo nekonečné rady na lístky, hore ste však po nástupe za 5 minút. Peši to trvá cca dve hodiny (podľa kondície i počtu fotozastávok), no je to zadarmo. Trás je viac, najobľúbenejšia a najvyužívanejšia je Platteklip Gorge Trail.

2. tip: Reštaurácie na V&A Waterfront #

Juhoafrická republika je aj o strave. V špičkových reštauráciách môžete ochutnať steak z impaly, mäso žraloka či veľryby. Zamierte však určite na ulicu V&A Waterfront. Skvelé miestne lokály ponúkajú okrem iného rybiu polievku či lokálnu rybu Kingklip. V jednom zo stánkov na tržnici V&A Food Market nájdete fantastický biltong, teda sušené mäso na juhoafrický spôsob. Obvykle ho varia z hoväzdieho mäsa, avšak aj z antilop.

3. tip: Lion's Head #

Skvelý výlet pre tých, ktorí chcú vidieť Stolovú horu ako na zlatom tanieri, ale k nej aj 12 apoštolov. Ako ísť hore? Dostaňte sa na parkovisko na Signal Hill Road a po 2-3 hodinách cesty, kedy prekonáte tiež úseky zaistené s kramľami a reťazami, sa vám naskytnú úžasné panoramatické výhľady. Námaha, ktorá za to stojí. Obzvlášť pri východe slnka - treba si privstať, no neoľutujete.

Panoráma celého Kapského mesta.
Foto: Archív — BUBO

Pokiaľ chcete vedieť o Kapskom Meste viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Kapskom Meste a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Marco’s African Place #

Podnik v strede mesta, ktorý BUBO odporúča všetkými desiatimi. K jedlu, ktoré si objednate, vám urobí atmosféru pravá a živá africká hudba. Každý večer o 19.00 h ste tu svedkami kultúrneho programu regionálnych zoskupení - tanečných či hudobných, čo je unikátny zážitok. Jesť tu môžete okrem spomenutého steaku z impaly aj panafrický tanier - mäso z pštrosa, krokodíla či prasaťa bradavičnatého. Miesto, ktoré ocenia ozajstní gurmáni.

5. tip: Mys dobrej nádeje #

Najjuhozápadnejší cíp celej Afriky. Moreplavec Bartolomeo Dias ho sprvu nevidel a dal mu meno Mys búrok, rýchlo však odhalili jeho potenciál. Dnes je to miesto, kde sa ľudia fotia pri drevenej tabuli s nápisom Cape of Good Hope, zbehnú na Diasovu pláž a obdivujú tamojšiu faunu. Na skalách tam uvidíte okrem čajok a kormoránov aj relaxujúce uškatce. Ešte viac ich je na Haut Bay, kde ich kŕmia rybári a je to medzizastávka na ceste z Kapského Mesta k mysu.

6. tip: Pre milovníkov vína #

Juhoafrické víno je ako luxus v ústach. Vinice v tejto časti krajiny patria medzi najkrajšie a najzaujímavejšie vôbec. Odporúčame vyčleniť si celý deň na tzv. vínnu cestu. Zamierte do oblasti Návštevy viníc, akú organizuje napríklad Wine Flies Wine Tours (aj výlety helikoptérou do najluxusnejších viníc). Vo vínnych pivničkách absolvujete ochutnávky vína, syru, ale aj čokolády.

7. tip: Národná botanická záhrada Kirstenbosch #

V zozname botanických záhrad hľadajte Kirstenbosch na popredných priečkach. Rozprestiera sa na 528 hektároch, nájdete tu 7 000 druhov rastlín, mnoho vtákov, dikobrazov, mangusty, kapskú líšku či iné tvory. O jej súčasný vzhľad sa zaslúžil botanik Harold Pearson, ktorý tu v roku 1913 vytvoril jedinečnú flóru. A aj odtiaľto vedie chodník na Stolovú horu.

8. tip: Tučniaky v Simon’s Town #

Koloniálne mestečko dostalo svoje meno podľa jedného z prvých guvernérov Kapskej kolónie - Simona van der Stela. Svoju základňu tu má juhoafrická armáda a kolóniu zase tučniaky. Hľadajte Boulders Beach, kde sa usídlili tučniaky africké pred takmer 40 rokmi, ľudia ich začali chrániť a rozrástla sa tu obrovská kolónia. Žije sa im tam fantasticky a uvidíte ich tu stovky až tisíce. Opäť úžasný zážitok.

Mnoho šťastných tučniakov. Video: Ľuboš Fellner

Mnoho šťastných tučniakov. Video: Ľuboš Fellner

Zájazdy do JAR, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Kapského Mesta:

9. tip: Long Beach #

Dlhá pláž, ktorá je naozaj dlhá. Má 8 kilometrov a je to krásna pláž s jemným pieskom, tiež do tyrkysova zafarbenými vodami. Športové miesto plné surferov, ale aj romantická destinácia, kde sa chodia prejsť zamilované páriky a turisti tu obdivujú vrak lode z roku 1900 - Kakapo.

10. tip: Signal Hill a nočný výhľad #

Snáď ste sa ešte nenabažili skvelých výhľadov. Signal Hill je kopec, na ktorom každý deň napoludnie znejú salvy z dela. A to už od roku 1806. Miestni ho prezývajú Leví zadok a keď sa naň pozriete zo stolovej hory, uvidíte akoby sfingu. Zo samotného Signal Hill si však najlepšie vychutnáte nočný výhľad do okolia za prítomnosti stoviek svetielok.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 323

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky Kapské Mesto

Kapské Mesto Kapské Mesto - tipy na cestu na juh Afriky

Vedeli ste, že Kapské Mesto je najstarším mestom Južnej Afriky? Založila ho už v roku 1652 Holandská východoindická spoločnosť ako stanicu na…

Martin Hrnko 23 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

10 dní

Trvanie

3260
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Madagaskar, Juhoafrická republika


náročnosť

21 dní

Trvanie

6730
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

16.05. → 24.05. +28 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2970
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.