Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Prehliadka

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry aj dobrého jedla. Škandinávia je v lete ideálnou dovolenkovou voľbou. Ako stráviť tri dni v najväčšej z metropol severu, kráľovskom Štokholme? BUBO je v Škandinávii doma už tridsať rokov. Nechajte sa inšpirovať.

Štokholm Počasie

sneženie

sneženie

3°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 05:02

Západ slnka 20:30

Sneh 7.2mm

História v kocke #

Kto už aspoň raz v živote navštívil Štokholm potvrdí, že hlavné mesto Švédskeho kráľovstva je bez akýchkoľvek pochybností jednou z najkrajších metropol v Európe. Bol postavený na štrnástich ostrovoch, v miestach, kde sa sladká voda z jazera Mälaren stretáva so slanou vodou Baltského mora. Keď sa na Štokholm pozrieme z väčšej vzdialenosti, veľmi skoro pochopíme, na akom geograficky neobvyklom mieste sa nachádza. Voda je v meste všadeprítomným živlom. Tvorí až jednu tretinu mestskej plochy, pričom rovnako veľký diel zaberajú parky a verejné záhrady.

Ako to už v histórii býva, ani Štokholm nebol odjakživa kozmopolitným, moderným mestom. Oficiálne bol založený v roku 1252 švédskym regentom Birgerom Jarlom. Do konca 13. storočia sa rozrástol na najväčšie švédske mesto, ktoré slúžilo ako politické centrum krajiny a kráľovská rezidencia, ktorá bola v nasledujúcich storočiach opakovane obliehaná. Mesto sa oficiálne začalo považovať za hlavné mesto Švédska v roku 1436. Po dlhoročných konfliktoch medzi Dánmi a Švédmi oslobodil Štokholm spod dánskej nadvlády Gustáv I. Vasa v roku 1523.

V minulosti ste priamo v jeho centre našli dedinské cesty, rozľahlé ovocné sady, stáda pasúcich sa kráv a dokonca aj niekoľko veterných mlynov. Charakterizovali ho často veľmi špinavé ulice a preľudnené chudobné štvrti. V polovici 17. storočia, období, keď sa Švédsko stalo svetovou veľmocou, sa Štokholm začal rýchlo rozvíjať. Staré mestské hradby boli zbúrané a vyrástli celkom nové štvrte. V 18. storočí zničili veľkú časť mesta požiare a namiesto starých drevených domov sa začali stavať kamenné budovy. Nové obdobie rozvoja sa začalo s industrializáciou v 19. storočí. Mesto sa dočkalo vydláždených ciest, kanalizácie aj tecúcej vody, čo prispelo k rýchlemu nárastu obyvateľstva.

V 20. storočí sa do praxe začal uvádzať rozsiahly modernizačný program, ktorým sa švédska sociálna demokratická strana snažila zmeniť hlavné mesto na modernú európsku metropolu. Celé oblasti boli zrovnané so zemou a na ich mieste vyrástli nové obytné domy. Monštrózne výškové budovy aj niekoľko nižších betónových stavieb charakterizuje najmä okolie námestia Sergels Torg, a mnohí domáci aj turisti sa zhodnú, že nejde o práve najpôvabnejšiu časť mesta. Okrem toho sa však rekonštruovali budovy, vznikali bulváre, aleje a parky a vybudovali sa mnohé z dnešných mestských škôl, múzeí, knižníc a nemocníc. Následne vzniklo mnoho predmestí a satelitných mestečiek, ktoré sú dnes domovom pre 2,4 milióna obyvateľov (v metropolitnej oblasti).

Dnes je Štokholm príjemným, elegantným a rôznorodým mestom, ktorému v Európe ťažko hľadať konkurenciu.

Romantické historické uličky starého mesta.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Po prílete na medzinárodné letisko Arlanda existuje viacero spôsobov, ako sa dopraviť do mesta. Naši klienti si po lete oddýchnu v kvalitnej, prenajatej súkromnej doprave, avšak alternatívou je aj taxík, rýchlovlak či autobus.

Taxík si odchytíte priamo na letisku, alebo si pri čakaní na batožinu nainštalujte appku Taxi Sthlm, kde si viete svoj odvoz predobjednať na presný čas a za fixnú cenu. Najväčšie z vozidiel odvezie skupinu siedmich ľudí.

Ak potrebujete cestovať ekonomickejšie, odporúčame takzvaný Arlanda express, vlak, ktorým ste v centre za dvadsať minút. Lístky (299SEK) kúpite online (lacnejšie) alebo v príletovej hale. Druhou možnosťou je Flygbuss, ktorým sa na hlavnú stanicu v centre dostanete za 45 minút. Lístky (119SEK) sú dostupné rovnako online alebo na letisku.

Obrovskou výhodou je, že za celý pobyt v Štokholme nemusíte navštíviť bankomat. Všade, a to naozaj všade (aj na verejnej toalete) zaplatíte kartou, a je bežné, že vám hotovosť na niektorých miestach vôbec nevezmú.

Ubytovanie v Štokholme #

Možností bývania v hlavnom meste Švédska je neúrekom. Strategicky je najvýhodnejšie bývať v blízkosti centra, avšak vďaka metru je každé zo zákutí tohto nádherného mesta vždy len na skok. Zo skúseností naši klienti na zájazde Metropoly Škandinávie oceňujú príjemné hotely Birger Jarl, Clarion Amaranten, Hilton Slussen či jeden z najlepších hotelov sveta Grand, jediný päťhviezdičkový hotel v Štokholme, ktorý víta svetové osobnosti už od roku 1874. Najlepšia poloha pri vode oproti kráľovskému palácu, výborné spa a michelinská reštaurácia priamo v hoteli láka dnes. Do roku 1929 sa tu konal banket pri príležitosti udeľovania Nobelových cien, potom sa presunul do radnice, no držitelia slávnych ocenení s rodinami sú dodnes ubytovaní v hoteli Grand. Ubytujte sa tu a zažite maximálny luxus v rovnostárskom Švédsku.

Jednou z najkrajších metrostaníc v meste je hlavná T-Centralen.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Ako sa prepravovať v Štokholme? #

Štokholm je ako stvorený na prechádzky. Na každom rohu vás čaká iná zaujímavá budova, pútavé múzeum či výborná reštaurácia. V poslednej dobe sú extrémne populárne aj kolobežky, vďaka ktorým sa šikovne prepravíte kam práve potrebujete. Stačí si stiahnuť správnu aplikáciu (Bolt, Lime...) a voziť sa môžete ostošesť.

Určite však odporúčame spoznať aj Štokholmské metro, ktoré si právom nesie prívlastok Najdlhšej umeleckej výstavy na svete. Množstvo z metrostaníc je zaujímavo pomaľovaných, ozvláštnených historickými exponátmi či zachovaných z pôvodného obdobia výstavby. BUBO odporúča stanice T-Centralen (modrá línia metra na najnižšom poschodí), Stadion, Tekniska Högskolan, Hötorget či Kungsträdgården.

Najlepšou alternatívou na preĺžený víkend je trojdňový lístok, vďaka ktorému môžete využívať metro, električky, autobusy aj trajekty na okolité ostrovy. Lístok sa vám oplatí, ak takúto cestu podniknete minimálne trikrát za deň. Kúpite ho v SL-centre, staniciach metra, trafike Pressbyrån, cez lístkový automat či aplikáciu SL alebo cez SMS. 1-razový lístok (enkelbiljett) stojí 50 SEK (37, ak si ho dobijete na SL kartičku) a platí 75 minút. 3-dňový lístok vás aj s kartičkou vyjde na 335 SEK.

5 fotografií

Ako sa prepravovať po Štokholme?

Určite však odporúčame spoznať aj Štokholmské metro, ktoré si právom nesie prívlastok Najdlhšej umeleckej výstavy na svete.

Deň prvý, stredovek, králi aj 21. storočie #

Len čo vstúpite do nádherných historických uličiek starého mesta Gamla Stan, poviete si - tak takto som si predstavoval Štokholm. Vybrať sa ho spoznávať môžete z Järntorget, druhého najstaršieho námestia v meste z roku 1300. Po stáročia bývalo najdôležitejším obchodným centrom mesta. Pôvodne sa volalo Kukuričné námestie, no po tom, čo začal prekvitať obchod so železom, premenovalo sa na námesti Železné. Privážal sa sem luxusný zahraničný tovar ako pivo, víno, korenie, sklo či keramika, a exportovala sa meď, striebro, kože, losos či maslo. Nájdete tu aj Cukráreň Sundberg, najstaršiu predajňu cukroviniek v meste.

Našou obľúbenou kuriozitou neďaleko námestia je Mårten Trotzigs Gränd, najužšia ulička v celom meste. Pomenovaná je podľa nemeckého kupca Martina Traubtziga z Wittenbergu, ktorý sa v roku 1581 prisťahoval do Štokholmu. Ulica je široká iba 90 cm a má 36 schodov. Pre najlepší zážitok si ju zbehnite zhora, z ulice Prästgatan. Nájdete v nej BUBO nálepku?

Prejdite sa po ulici Västerlånggatan plnej obchodíkov, dizajnových štúdií, dielničiek, galérií a reštaurácií, kde nakúpite najkrajšie suveníry. Alternatívou je Dronttninggatan severne od Starého mesta, kde sú ceny mierne nižšie, avšak výber o čosi menej pestrý.

6 fotografií

Čo ponúka Västerlånggatan

Keď odbočíte z Västerlånggatan do uličky Kåkbrinken, natrafíte na dávne historické dedičstvo. Na rohu budovy je osadený takzvaný runový kameň. Ak náhodou nepatríte k hŕstke ľudí, ktorá si vie runy interpretovať, vedzte, že kameň hovorí "Torsten a Frögunn dali postaviť kameň po svojom synovi". Pravdepodobne bol privezený do Štokholmu, aby sa použil ako stavebný materiál, avšak nie je známe odkiaľ. Keďže ženské meno Frögunn je známe ako pohanské meno, predpokladá sa, že kameň pochádza z obdobia okolo roku 1000 n. l., a je teda asi o 200 rokov starší ako samotné mesto. Ide o jeden z troch runových kameňov v starom meste.

Ocitáme sa na hlavnom námestí, známom ako Stortorget. Námestíčko pôsobí pokojným, ba až idylickým dojmom. V lete je ideálnym miestom na oddych so šálkou kávy či osviežujúcim drinkom z podniku Pharmarium, v zime zas dejiskom romantických vianočných trhov. Dnes tu nájdeme predovšetkým obchodíky so starožitnosťami, galérie a reštaurácie, v starobylých budovách. Naši fundovaní sprievodcovia vám však porozprávajú aj o hrôze, ktorá sa na ňom odohrala v roku 1520, známej ako Štokholmský krvavý kúpeľ.

Ak vás fascinuje veda a vynálezy, nevynechajte Nobelovo múzeum venované švédskemu chemikovi Alfredovi Nobelovi, Nobelovým cenám a ich laureátom. Budova kedysi slúžila ako burza.

Čarovné domčeky Gamla Stanu.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Ak pri cestovaní radi navštevujete kostoly, nevynechajte Storkyrkan, takpovediac hlavný kostol v meste, vysvätený v roku 1306. Práve na tomto mieste prebiehali svadby a korunovácie švédskych panovníkov. Najimpozantnejším dielom vnútri kostola je gotická socha svätého Juraja s drakom z 15. storočia, no nemenej zaujímavý je aj zdobený kráľovský trón a veľkolepý oltár. Ak budete mať šťastie, možno prídete práve v čase, keď bude v kostole prebiehať organový koncert, ktorý je krásnym zážitkom.

Od kostola sa určite prejdite na ostrovček Riddarholmen s nemenej impozantným kostolom Riddarholmskyrkan. Prechádzať budete okolo bývalého sídla parlamentu Riddarhuset, v ktorého hlavnej sále sa schádzala Švédska aristokracia tvoriaca v rokoch 1668-1865 parlament. Riddarholmskyrkan býval Františkánskym kláštorom a od r. 1290 miestom posledného odpočinku švédskych kráľov. Nájdete tu aj hrob Gustava II. Adolfa, Karola XII., Gustáva III. a Karola Johana XIV. Zo zadnej časti kostola sa vám naskytne krásny pohľad na ikonickú štokholmskú Radnicu a jazero Mälaren. V zime tu nájdete aj nadšencov korčuľovania, keďže jazero často zamŕza až k mostu Västerbron.

Opomenúť nesmieme ani neďaleký kráľovský palác alebo Kungliga Slottet, jednoduchý barokový palác, ktorý vyrástol na mieste niekdajšieho hradu Tre Kronor. Ten vyhorel na začiatku vlády Karola XII., a tak mohol jeho dvorný architet Tessin mladší vytvoriť celkom nové kráľovské sídlo. Oficiálnou rezidenciou Švédskej kráľovskej rodiny je však palác Drottningholm, ležiaci necelých 20 kilometrov od centra. Celková rozloha paláca v meste je doslova ohromujúca. Môže sa popýšit vyše 600 miestnnosťami, z ktorých je množstvo prístupných aj pre verejnosť.

4 fotografie

Okolie Kráľovského paláca

Cez Kráľovský park Kungsträdgården sa prejdite do novej časti mesta okolo Sergels torg, ktoré je najcentrálnejším verejným námestím v Štokholme. Meno dostalo po sochárovi Johanovi Tobiasovi Sergelovi z 18. storočia, ktorého dielňa sa kedysi nachádzala na sever od námestia. Spoznáte ho podľa výrazného obelisku aj pešej zóny s trojuholníkovým podlahovým vzorom, známej ako Plattan. Či sa koná politická demonštrácia, zháňajú drogy alebo oslavuje hokejové víťazstvo, deje sa to tu. Najlepšie vo fontáne. Celé námestie je po nedávnej rekonšrukcii krajšie a o čosi priateľskejšie pre chodcov. Dávajte si tu pozor na vreckárov.

Jednou z ulíc, ktorá námestie pretína je hlavná obchodná tepna mesta Drottninggatan. Okrem obchodov, ktogrých je tu naozaj požehnane, tu sídli aj Strindbergovo múzeum, miesto, kde strávil posledné roky života najslávnejší švédsky spisovateľ, esejista a dramaturg August Strindberg. Ďalším slávnym obyvateľom bol André Oscar Wallenberg, bankár a novinový magnát z 19. storočia ktorý tu žil až do roku 1876. V spravodajstve sa bohužiaľ Drottninggatan objavila aj ako cieľ teroristických útokov v rokoch 2010 a 2017.

6 fotografií

Okolie Sergelovho námestia

Ak patríte ku generácii, ktorá si pamätá rok 1986, možno vo vás zarezonovala aj smrť niekdajšieho bývalého predsedu švédskej vlády Olofa Palmeho. K tomuto hroznému činu a dodnes nevyriešenej záhade došlo 28. februára 1986, keď sa s manželkou vracali z kina Riviéra na Sveavägen. Miesto, kde došlo ku streľbe, je označené doskou vloženou do chodníka. Tá býva väčšinou pokrytá kvetmi, ktoré sem kladú jeho dodnes spomínajúci spoluobčania.

Ak ešte vládzete objavovať, prejdite sa ku Štokholmskej radnici, ktorá je dokonalým príkladom národného romantizmu v architektúre. Okrem svojej veľkosti imponuje aj faktom, že sa v nej každoročne koná banket po udeľovaní Nobelových cien. Na stavbu tohoto obrovského diela sa spotrebovalo neuveriteľných osem miliónov červených tehál. V upravenom parčíku pred radnicou či kaviarni Eldkvarn si môžete posedieť na lavičkách pri vode a zrekapitulovať zážitky dňa.

Zaujímate sa o high fashion? Alebo túžite zaplniť prázdne miestečko na poličke s milovanými luxusnými kabelkami a topánkami? V tom prípade sa prejdite do časti Östermalm, konkrétne na ulicu Birger Jarlsgatan a Stureplan. Sem chodí nakupovať a tancovať princezná Madeleine, tu cez víkendy potomkovia bohatých rodín míňajú peniaze v elegantných kluboch a reštauráciách. Po nákupoch si sadnite do reštaurácie Glashuset s najlepšími rybími špecialitami na Strandvägen a vychutnajte atmosféru svetlého letného večera.

12 fotografií

Luxus v Östermalme

Druhý deň v znamení zábavy na ostrove Djurgården. Video: Zuzana Hábeková - BUBO

Druhý deň v znamení zábavy na ostrove Djurgården. Video: Zuzana Hábeková - BUBO

Deň druhý, múzeá a zábava v Kráľovskom národnom mestskom parku #

Druhý deň odporúčame stráviť na Djurgården, mestskom ostrove, ktorý je obľúbenou oázou pokoja uprostred Štokholmu ako pre domácich, tak pre návštevníkov. Ostrov, ktorý tvorí veľkú časť Národného mestského parku (Nationalstadsparken) patrí od 15. storočia kráľovskej rodine. Jeho názov (Kráľovský zvierací park alebo Zoologická záhrada) pochádza z čias kráľa Jána III., ktorý vo februári 1579 vyhlásil, že ho chce vybudovať na chov jeleňov, sobov a losov.

Okrem pohodovej atmosféry len na skok od centra tu nájdete fantastické a interaktívne múzeá a parky pre deti aj dospelých. V Štokholme je takmer 100 múzeí, čo znamená, že na jedného obyvateľa pripadá viac múzeí ako takmer kdekoľvek inde na svete. Medzi najznámejšie patrí múzeum Vasa, ABBA múzeum, Nordiska museet (Severské múzeum), zábavný park Gröna Lund či Skansen z roku 1891. Na ostrov sa dostanete autobusom, električkou č.7 alebo trajektom č. 82 z centra Štokholmu (Djurgårdsfärjan zo zastávky Stockholm Slussen Kajen na okraji Starého mesta).

Na Djurgården sa istotne nudìť nebudete.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Čo ponúka Djurgården? #

1. Vasa múzeum (Galärvarvsvägen 14)

Hovorí sa, že kto nevidel Vasu, akoby nebol v Štokholme. Či už s týmto vyjadrením súhlasiť budete alebo nie, Vasa je skutočne jedinečným múzeom svojho druhu. Nájdete tu totiž vystavenú pôvodnú vojnovú loď Vasa, postavenú na boje v tridsaťročnej vojne, ktorá sa potopila v štokholmskom prístave hneď počas svojej prvej plavby v roku 1628, keď bola švédska ríša na vrchole svojej slávy. V roku 1961 bola spolu s dvanásťtisíc predmetmi, ktoré kedysi tvorili jej výbavu, vyzdvihnutá na hladinu a dnes tróni v budove na mieste bývalých prístavných dokov, postavenej špeciálne pre ňu. Zachránená loď je 62 metrov dlhá a hlavný sťažeň sa týči do výšky 50! metrov nad palubou. Nie je isté, či sa loď podarí udržať v súčasnom stave aj do budúcnosti, a preto si ju naozaj radšej pozrite, kým sa dá:)

4 fotografie

Kde sa ukrýva slávna loď Vasa?

2. Múzeum ABBA (Djurgårdsvägen 68)

Ak sa chcete dozvedieť viac o švédskej hudbe, istotne navštívte múzeum tejto superslávnej švédskej popovej skupiny. ABBA, ktorú tvorili Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstad, vznikla v Štokholme v 70. rokoch a stala sa druhou komerčne najúspešnejšou skupinou v histórii populárnej hudby (po Beatles, samozrejme). V múzeu sa dozviete viac o ich úspešnej histórii, obzriete ich veľkolepé kostýmy, zlaté platne, šatňu či nahrávacie štúdio. Môžete sa dokonca postaviť na pódium a zaspievať si s nimi najznámejšie hity ako piaty člen skupiny. Súčasťou múzea je aj suvenírový obchodík a príjemná kaviareň s reštauráciou. 

5 fotografií

Múzeum ABBA

Členovia ABBA. Názov skupiny je akronymom ich mien (Aghneta, Björn, Benny a Anne-Frid). Video: Zuzana Hábeková - BUBO

Členovia ABBA. Názov skupiny je akronymom ich mien (Aghneta, Björn, Benny a Anne-Frid). Video: Zuzana Hábeková - BUBO

3. Skansen (hlavný vchod z ulice Djurgårdsvägen)

Skansen, založený v roku 1891 je najstarším skanzenom na svete. Viete, že do slovenčiny sa slovo skanzen dostalo práve zo Švédska? Nájdete tu zoologickú záhradu zameranú na severskú faunu (losy, soby, medvede, vlky, rysy a rosomáky) aj viac ako 150 historických budov, ktoré boli zozbierané zo všetkých častí Švédska. Sprievodcovia v historických kostýmoch umocňujú dobovú atmosféru a predvádzajú remeslá, ako je tkanie, pradenie či fúkanie skla. Často sa tu oslavujú aj špeciálne dni a sviatky ako svätojánska noc, Národný deň či Vianoce. Areál je pomerne veľký (700 metrov na šírku), takže sa pripravte na dlhé prechádzky.

Ak vás zaujíma podmorský život, priplaťte si aj vstup do akvária so živočíchmi spod vodnej hladiny, ako aj tropickými zvieratami, ako sú lemure, opice, hady, pavúky, ryby či kubánske krokodíly.

Viete, že do slovenčiny sa slovo skanzen dostalo práve zo Švédska?

4. Gröna Lund (Lilla Allmänna Gränd 9)

V Djurgården sa nachádza aj jediný štokholmský zábavný park. Ak obľubujete kolotoče, horské dráhy a trochu predražené stánky s občerstvením, určite ho navštívte. Hoci je v porovnaní s inými zábavnými parkami pomerne malý, atrakcie sú akčné a zábavné. Lístky sa kupujú na doobedie alebo poobedie a zárukou je kúpiť ich včas online, keďže v lete býva park plný. V parku sa fajčí len na dvoch vyznačených miestach. Všetky atrakcie okrem House of Nightmares sú v lete 2021 v cene lístka (Ticket to ride).

5. Nordiska Museet (Severské múzeum, Djurgårdsvägen 6-16)

Múzeum kultúrnych dejín od roku 1520 až po dnešok v pôsobivej, honosnej budove z roku 1907. Výstavy sú zamerané najmä na švédske remeslá, zvyky a tradície.

6. Rosendalský palác so záhradami

Hoci je tento kráľovský palác krásny a takmer v centre mesta, nie je veľmi frekventovaný. Ak si chcete oddýchnuť, prejdite sa po jeho historickej záhrade s voľným vstupom.

7. Vikingské múzeum (Djurgårdsvägen 48)

Pre fanúšikov vikingskej éry je tu Vikingské múzeum, otvorené v roku 2017. Hlavnou atrakciou je Ragnfridsova sága, 11-minútová jazda po diorámach zobrazujúcich dávne vikingské dobrodružstvo. Pre deti je trochu strašidelná, a tak spravte svojej ratolesti spoločnosť. Súčasťou je aj výstava s replikami vikingských predmetov.

8. Múzeum alkoholu (Spritmuseum, Djurgårdsvägen 38)

Prečo si vo Švédsku kúpite alkohol len v Systembolaget alebo reštaurácii s licenciou na predaj? Navštívte múzeum alkoholu a dozviete sa viac o histórii alkoholických nápojov vo Švédsku, obdobiach, kedy pil naozaj každý aj prísnej prohibícii. V múzeu sa nachádza aj zbierka umenia Absolut s dielami od Andyho Warhola, Keitha Haringa a ďalších.

9. Junibacken (Galärvarvsvägen)

Kto by nepoznal Pippi Dlhú Pančuchu? Jej autorka Astrid Lindgrenová je jednoznačne najpopulárnejšou švédskou spisovateľkou detských kníh. V Junibacken, krytom tematickom parku venovanom svetu jej príbehov sa zabavia najmä deti. Nájdete tu množstvo detských hračiek a kreslených postavičiek aj výstavu, ktorá vám umožní hrať sa a liezť na všetko, čo uvidíte. Nachádza sa tu aj najväčšie detské kníhkupectvo vo Švédsku.

10. Samotný ostrov

Aj ak by ste nenavštívili žiadne z múzeí, môžete sa túlať po jeho parkoch, sadnúť si na zmrzlinu a pozorovať loďky v prístave, pokojne sa pohojdávajúce na hladine.

11 fotografií

Atmosféra Djurgården

Deň tretí, kúpanie, hipsteri, Milénium a najkrajšie výhľady #

Štokholm je mestom, postaveným na vode, a tak by bolo hriechom neokúpať sa! Možností je viacero a záleží len na vás a vašom časovom harmonograme. BUBO odporúča plážičky na Hässelby Strandbad, Långholmen, Ängbybadet v Bromme či Smedsuddsbadet so super výhľadmi na most Västerbron. Stačí si priniesť deku, plavky a niečo pod zub.

3 fotografie

Kúpanie na Smedsuddsbadet

Staré mesto, Östermalm, Djurgården - to všetko máme za sebou. Teraz je čas spoznať celkom iný Štokholm. Štokholm na ostrove Södermalm.

Z bývalej robotníckej štvrti sa za posledné dekády vylúpla najtrendy štvrť v meste. Söder, ako sa ostrov hovorovo nazýva, je rajom pre umelcov, študentov, kávičkárov, foodies a alternatívnu scénu v každom zmysle slova. Až na pár krásnych historických budov mu dominujú ošumelé blokové budovy, takže kontrast s atraktívnym starým centrom by sotva mohol byť väčší. Södermalm je skrátka mixom škandinávskej bezprostrednosti a takmer stredomorskej uvoľnenosti.

Nemalý podiel na rastúcej popularite Sodermalmu majú aj bestsellery Stiega Larssona, ktorých dej sa odohráva v úzkych uličkách Södru. Viete, kto ich prekladal do slovenčiny? Marketingový riaditeľ BUBO Jozef Zelizňák! Na ulici Gotgatan sa nachádza redakcia Larssonovho fiktívneho hrdinu Michaela Blomkvista a Lisbeth Salandarová, hviezda trilógie, žila na adrese Fiskargartan 9.

Hlavnou tepnou štvrte je ulica Götgatan, vybiehajúca od večne rozostavaného dopravného uzla Slussen. Práve tu to počas víkendov žije najviac. Na námestí Medborgarplatsen zas vystupujú rockové kapely na koncertoch pod holým nebom, zatiaľ čo neďaleko od nich ľudia oddychujú v kaviarňach.

V časti "SoFo", čo znamená "južne od ulice Folkungagatan" nájdete množstvo trendy obchodov a ateliérov s oblečením, ako aj kopec výborných reštaurácií. Odporúčame napríklad Meatballs for the people, kde ponúkaju švédske mäsové guličky, a.k.a. köttbullar na desiatky spôsobov.

Ak si chcete po objavovaní oddýchnuť, zeleň medzi budovami ponúkajú kostoly s peknými záhradami, ako napríklad Maria Magdalena Kyrka či Katarina Kyrka.

7 fotografií

Hipsterský Söder

A čo na záver dňa? Najkrajšie a najromantickejšie výhľady na Štokholm, po ktorých sa vám mesto nebude chcieť opustiť. Našimi obľúbenými "spotmi" sú Fjällgatan, reštaurácia na kopčeku Mosebacke, avšak najmä Monteliusvägen s dokonalými výhľadmi na panorámu mesta. K tým už netreba dodávať naozaj nič.

5 fotografií

Najkrajšie výhľady na mesto ponúka Södermalm

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Vyštudovaná škandinavistka a anglistka so slabosťou pre juhovýchodnú Áziu. Okrem sprevádzania v Japonsku, Vietname, Kambodži, Thajsku, Malajzii, Singapure, ale aj v celej Škandinávii, na Pobaltí či Madagaskare sa venuje prekladaniu švédskych detektívok a práci s fotografiou. U nás v BUBO je tiež súčasťou marketingového tímu, pomáha s grafikou, pripravuje premietania a stará sa o BUBO Instagram. Zbožňuje sushi, kambodžský fish amok, a na party caipirinhu a jamajský dancehall. Jej top zážitkami sú polárna žiara a psie záprahy v severnom Nórsku, a malgašská diskotéka s domácimi pod baobabmi a oblohou južnej pologule.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Nórsko - zlatý trojuholník

Zo zájazdu:

Zuzana Hábeková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2265

Mohlo by Vás zaujímať

Tri dni v Štokholme, Benátkach severu Štokholm

Štokholm Tri dni v Štokholme, Benátkach severu

Dlhočizné dni, keď slnko takmer nezapadá, príjemné teploty, dokonalá príroda aj elegantné mestá, ktoré očaria romantikov, milovníkov architektúry…

Zuzana Hábeková 17 min. čítania
Uppsala - vo švédskom Oxforde Uppsala

Uppsala Uppsala - vo švédskom Oxforde

Tip na celodenný výlet zo Štokholmu do Uppsaly. V malebnom univerzitnom aj kráľovskom meste severne od metropoly nás už čaká najväčšia katedrála…

Eva Andrejcová 12 min. čítania
Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu Prémiový blog

Prémiový blog Bláznivé oslavy Slnka, nakladaných rýb a šnapsu

Ak sa váš obchodný partner z Malmö, známy v Štokholme či kamarátka z Göteborgu posledné dni správajú inak než obvykle, prezradíme vám, čo je za tým…

Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami Štokholm

Štokholm Štokholm či Stockholm - severská kráska, pretkaná 57 mostami

Pôvab Stockholmu sa skrýva v spojení magickej, priam rozprávkovej severskej architektúry a jeho moderny, ale aj v úchvatnej symbióze súše, jazera a…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
Nezvyčajné vianočné zvyky Blog

Blog Nezvyčajné vianočné zvyky

Iný kraj, iný mrav a ani vianočné zvyky nie sú výnimkou. Pozrite sa s nami ako trávia sviatky v blízkych i vzdialených končinách sveta.

Pavel Fellner 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2124 2499€
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Arktída, Švédsko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3196 3995€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.