Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a Dardanely, poprechádzame sa antickými mestami, Byzanciou a Osmanskou ríšou. Zrod moderného Turecka si pozrieme v Galipoli a na miestach, kde žil otec Turecka - Kemal Atatürk. Pôjdeme po stopách Achilla, Alexandra Macedónskeho, Kleopatry a Panny Márie. Pripravil som pre Vás exkluzívne gurmánske reštaurácie a unikátne hotely. Osobne som pre Vás vyhotovil skvelý zájazd, za ktorým si stojím. Málo dní dovolenky, veľa zážitkov. Nezľaknite sa lacnej ceny!

Istanbul - najkrajšie mesto sveta? #

Toto si myslí mnoho mojich značne scestovaných sprievodcov. Mesto milujú a dávajú ho pred Jeruzalem, Káhiru či Londýn. Mesto založené Grékmi chcel dobyť už prorok Mohamed a Napoleon o ňom vyhlásil, že ak by malo byť jedno hlavné mesto sveta, mal by ním byť práve Istanbul.

Istanbul je nekorunovaným hlavným mestom Turecka, naplnený pamiatkami je mestom, ktoré akoby ani nebolo z tohto sveta. 

Ak by malo byť jedno hlavné mesto sveta, mal by ním byť Istanbul Napoleon Bonaparte

Istanbul je skutočnou bombou a ja o ňom píšem v blogu Istanbul pre pokročilých. Na našom zájazde sa dostanete Istanbulu za veľmi krátky čas skutočne hlboko pod kožu. Po prvý raz sme sem v BUBO zrealizovali poznávací zájazd v roku 1993 a to know how sa kumuluje. Aj ja osobne som tu bol tucetkrát a neprechádzal som ho iba ako nezainteresovaný turista, no hľadal som pre svojich klientov zážitky.

"Čo počujem, to zabudnem, čo vidím, si zapamätám a čo vyskúšam, to pochopím"znie motto BUBO. Istanbul cez množstvo zážitkov pochopíte a garantujem Vám, že budete nadšení!

Krátky let, super hotel a drink na úvod #

Let do Istanbulu trvá krátko, pod nami sa na chvíľu objaví Čierne more a my pristávame na jednom z najväčších a najmodernejších letísk sveta. Šokom je aj šesťprúdová diaľnica, ktorou mierime z letiska do centra. Toto je Turecko? Zaostalá ázijská krajina? No vidíte, všetko je trošku inak a Istanbul je vyspelým mestom s európskym flairom.

Hotel máme maximálne 5 minút peši od Champs-Élysées Istanbulu Ľuboš Fellner

Ubytovaní sme v najlepšej časti mesta - štvrti Beyoğlu, ktorá sa inak nazýva aj Pera. Ak chcete spoznať Istanbul, niet lepšieho miesta. Na najznámejšiu ulicu mesta na Istiklal (kedysi Grand Rue de Pera) to máme peši iba päť minút, no možno tri. V základnej cene máme štvorhviezdičkový hotel, ale ak chcete mať z hotela Top zážitok, odporúčam Vám ubytovať sa v hoteli Pera Palace - hoteli, o ktorom natočili najviac filmov a ktorý patrí medzi najunikátnejšie hotely sveta.

Zložíme sa v hoteli a ihneď vyrážame. Na drink. Máme pre Vás náš tajný bar s najlepším výhľadom na Istanbul. Začať prehliadku moslimskej krajiny alkoholickým skvelo namiešaným drinkom sa k tomuto zájazdu hodí. Všetko bude trošku ináč a my síce budeme prechádzať Orientom, ale pritom sa budeme omnoho viac cítiť ako v najkultivovanejšej Európe. Budeme prechádzať miestami, kde vznikala európska civilizácia.

Turecko - all inclusive

Vypočujte si rozhovor o tom, čo všetko vás v Turecku čaká

Prvá prechádzka Istanbulom #

Po drinku a výmene peňazí si zoberieme vizitku hotela a vyrážame do mesta. Kratučká prechádzka absolútnym centrom nás dovedie k jednému z hlavných monumentov mesta - ku Galatskej veži. Postavená na kopci Janovčanmi už v roku 1348 bola dlho najvyššou stavbou. Je postavená na kopci a aj dnes dominuje starému mestu. My sem ideme hneď na začiatku, vyjdeme hore na vežu (výťahom), aby sme sa zorientovali.

Sme na európskej strane, ale teraz vidíme Marmarské more, Bospor a za ním, iba kúsok, začína najväčší kontinent - Ázia. Pod nami je Zlatý roh (Halič), ten známy záliv, o ktorom sa toľko rozpráva. Cez záliv zreteľne vidíme všetky najdôležitejšie pamiatky ako Topkapi, Hagia Sofia, Modrá mešita či Sulejmanova mešita, ktoré máme v pláne zajtra. Z vrchu veže nám všetko vysvetlí profesionálny sprievodca a my máme zrazu o Istanbule prehľad.

3 fotografie

Turecko - to sú veľmi milí ľudia. Foto: Ľuboš Fellner

Čo takto dať si niečo pod zub? #

BUBO zájazd Tureckom sa líši aj v tom, že je silne gastronomický. Veď turecká strava nie je iba kebab, ale, naopak, je jednou z najlepších na svete. V Istanbule máme v pláne hodovať v exkluzívnych reštauráciách u kuchárov, ktorých mená pozná dnes už celý svet. No teraz mierime na ulicu na street food. Ak sa znalca opýtate na jediné jedlo, ktoré sa s Istanbulom spája najviac, tak povie, že je to Balik ekmek, teda makrela chytená v Bospore, podávaná v chlebe. Áno, ide o street food, ktorý je dnes značne in.

Aj tu však ideme s BUBO trošku inde než bežní turisti. Sami by ste tento „stánok“ nenašli. Pán Mehmed Usta má vlastnú dodávku rýb, osobne si pripravuje vlastné korenie a jeho ryba je najlepšia v celom Istanbule. Zajtra prejdeme Galatský most, na ktorom budeme pozorovať rybárov chytajúcich ryby a prídeme k reštauráciám, kde si Balik ekmek kupujú iní turisti. Budete mať možnosť vyskúšať a porovnať. Balık Dürüm Mehmet Usta je však pojmom a super tipom.

4 fotografie

Začneme street foodom. Foto: Ľuboš Fellner

Po tom, čo ochutnáte rybu v placke a poviete si fíííha, si dáme zákusok. Nie hocijaký, ale ten najlepší. Baklava s kávičkou (tureckou) Güllüoğlu (vo štvrti Karaköy). Najlepšia v meste. Obchodov s baklavou sú v Istanbule stovky, ba tisíce, no iba o jednom jedinom mieste je pravda – to najlepšie. My sa práve tu zastavíme. Čerstvá baklava z Gaziantep je doslova božská. Najväčším hitom je horúca baklava so studenou zmrzlinou. Po vstupe idete k pokladni a zaplatíte – odporúčam kúpiť si „prehľad baklav“ s čajom či kávičkou. S daným lístkom následne prídete k pultu, kde Vám baklavu pekne naservírujú a vydajú. Čerstvá baklava s pistáciami a medom je nebíčkom v papuľke.

Plavba cez Bospor – nezabudnuteľná #

V dobrej pohode a úžasnou chuťou na jazyku prejdeme dvesto metrov k Bosporu. Svetoznámy prieplav je teraz pred nami a na druhej strane jasne vidíme Áziu. Kúpime si Istanbul card, položíme ju na prístroj a dobijeme si ju. Ja jednu kartu používam bežne pre celú moju rodinu. Nasadneme na loď a ideme TAM. Odtrhávame z chleba či simitu (istanbulský bagel) a kŕmime čajky, ktoré lietajú a kričia okolo. Istanbul je skutočne nádherný a Bospor je jeho chrbticou. Teraz chápeme prečo sa mesto volá – mesto na dvoch kontinentoch.

Prejdeme sa po nábreží smerom k Dievčenskej veži a záleží iba od aktuálnej nálady a od toho, ktorý gurmánsky zážitok ste si vybrali na večer... Dievčenská veža je vpravo po širokej promenáde. Prechádzame sa a zdá sa, že sme jedinými turistami. Všade obrovské množstvo domácich a až tu pochopíme, že mesto má bezmála 20 miliónov obyvateľov. S vetrom vo vlasoch sa vraciame späť do Európy a už môžeme rozmýšľať o budúcnosti Turecka, ktoré je od nepamäti spojovníkom týchto kontinentov a z každého si vždy zobralo niečo.

Prídeme do hotela, osprchujeme sa, prezlečieme sa do elegantného a vyrazíme na večeru. Máme pre Vás jedno neuveriteľné miesto. Slnko zapadá, pod nami mesto, na ktoré sme si už siahli ia opäť vidíme Bospor, Zlatý roh, európsku a ázijskú časť. No teraz je vysokánska Galatská veža hlboko pod nami. Dáte si gin tonic, aperol spritz, whisky sour, campari džus alebo fľaštičku skutočne skvelého tureckého vína? Pripíjame si na úžasnú dovolenku, ktorá sa práve začala!

Večera podľa Instagramu či Michelina? #

Na večeru sa rozdelíme. Jedna skupina – tí, ktorí milujú Instagram, alebo majú deti, ktoré milujú Instagram, vyrazí k Burakovi do CZN Burak. Áno, ide o stále usmiatu instagramovú hviezdu so stámiliónovým publikom. Reštauráciu otvoril už aj v Dubaji, a tak sláva Buraka Ozdemira ešte iba začala stúpať. Osobne som v reštaurácii na ulici Istiklal jedol dva razy a musím povedať, že strava je vynikajúca. Dáte si meze a potom jeden z množstva kebabov?  Alebo ste rodina či partia a dáte si jedlo pre štyroch? Na toto sa reštaurácia špecializuje, na gurmánske hody pre viac ľudí, doslova na gurmánsku párty. No pozor, v tejto reštaurácii nie je alkohol a jedlo môžete zapíjať maximálne ayranom.

Druhá skupina ide do jednej z najluxusnejších reštaurácií Istanbulu - do exkluzívnej reštaurácie Mikla, kde sa podáva michelinské menu a ide o umelecké kreácie šéfkuchara. Jedlo tu môžete párovať s vínkom, ako som to urobil ja, alebo si iba objednáte a fľaštičku kúpite povedľa. Každopádne, ide o absolútne unikátny zážitok. Reštaurácia je dlho vopred každý jeden večer vypredaná, no my Vám ju radi zajednáme.

5 fotografií

Reštaurácia Mikla je súčasťou našich zájazdov. Foto: Ľuboš Fellner

Toto je prvý deň v Istanbule a my sme si ho užili ako sultáni. Sladké sny prajem.

Pre mladých a tých, čo nikdy nemajú dosť, vedzte, že sme v absolútnom centre nočného života (v hotelovej izbe je kľud) a do barov, pivární, na diskotéku je to vždy iba zopár sto metrov peši.

Aj vy si vychutnáte takúto panorámu. Istanbul je skutočne prekrásne uložené mesto.
Foto: Ľuboš Fellner

Druhý deň v meste miest #

Druhý deň v meste miest, ktoré konkuruje New Yorku. Nie históriou, na tú je New York krátky, no atmosférou a počtom obyvateľov.

Po úžasných raňajkách, lebo Turecko je raňajkami preslávené, pre nás príde klimatizovaný autobus. Dnes ideme na prehliadku Istanbulu a Vy zažijete v Istanbule všetko to najdôležitejšie, ale aj o trošku viac. Prehliadka je realizovaná s profesionálnymi sprievodcami, a preto je vysokokvalitná a spokojní budú aj tí, čo už v Istanbule zopárkrát boli. Autobusom sa vymaníme z malých uličiek v štvrti Pera, prejdeme po moste cez Zlatý roh a mierime do štvrte Sultanahmed, na koniec nedobytného polostrova, ktorý však Mehmed II. v roku 1453 dobyl. Odporúčam, aby ste si na Netflixe pozreli krátku sériu Otoman (ja som ju videl dva razy). Dozviete sa o Mehmedovom jablku, o tom, že plynule rozprával siedmymi rečami a že jeho najväčším vzorom bol Alexander Macedónsky. Náš BUBO sprievodca má mikrofón a počas cesty Vás v meste zorientuje. Žiadny transfer s BUBO nie je nudný.

5 fotografií

Naša prvá prechádzka. Foto: Ľuboš Fellner

Starý Byzantion poznali ešte starovekí Gréci, Rimania v osobe Konštantína Veľkého premenili vtedajšie mesto na Konštantínopolis a začali sa stavať veľké stavby, ktoré napokon prekonal Justinián, cisár mocnej Byzancie. A práve na námestí, ktoré zažilo protesty proti cisárovi Justiniánovi nás autobus vyloží. Za rímskych čias to bol Hypodromom, kde sa pretekalo s konskými záprahmi. Budeme obdivovať tri stĺpy. Jeden obelisk z Karnaku v meste Luxor v Egypte, druhý z veštiarne v Delfách. Všetko, čo sme navštívili na iných cestách a zájazdoch, sa nám tu zrazu pospája pri výklade profesionálneho sprievodcu.

3 fotografie

Hippodrome je pozostatkom Rímskej ríše. Tu začíname. Foto: Ľuboš Fellner

Harém a Hagia Sofia #

Presunieme sa k Topkapi, ktoré po dobytí Konštantínopolu založil práve Mehmed II. s prívlastkom Fatih (Dobyvateľ). Rozhodol sa na najkrajšom mieste - na výbežku, ktorý patrí Európe, vybudovať obrovské honosné sídlo sultánov, ktoré na tomto mieste vydržalo stovky rokov.

Stratíme sa za obrovskými bránami a prejdeme s profesionálnym sprievodcom všetky štyri nádvoria, kde v čase rozkvetu pracovalo pre sultánsku rodinu až 4 000 ľudí. Palác Topkapi mal vlastnú mincovňu, mešitu, pekáreň, parky, kúpele, ale aj tajomstvom opradený hárem. Práve posledný menovaný odjakživa priťahoval pozornosť mužov a tradovalo sa o ňom nespočetné množstvo skutočných, dokreslených alebo vymyslených príbehov. 

10 fotografií

Topkapi - tu sa varili dejiny Osmanskej ríše. Foto: Ľuboš Fellner

Na nádvorí Janičiarov budeme obdivovať kostol Hagia Irene, vo vnútorných priestoroch paláce jednotlivých sultánov. Následne prejdeme zopár múzeí zbraní, mincí, uvidíte vzácny obrovský diamant. Tu sa rodili sultáni Osmanskej ríše, tu sa kuli intrigy, tiekla tu krv sultánskej rodiny a tu do ozdobených obkladačiek sú vpísané tisíce príbehov žien či dievčat, ktoré tu prežili celý svoj život. Najväčšou vzácnosťou sú komnaty s pozostatkami proroka Mohameda.

Po kávičke a malom oddychu vstupujeme do najdôležitejšej budovy Istanbulu, a tou je Hagia Sofia. Vraj do tohoto kostola zo 6. storočia vošiel Mehmed na koni a premenil ho na mešitu. Turci sa bránia, že to nie je pravda. Kupola, ktorú dal vystavať rímsky cisár Justinian ,bola dlho najväčšou na našej planéte. Keď chrám stál, Justinián vraj vošiel dovnútra a zvolal: „Porazil som Ťa, Šalamún!“ Po dobytí Konštantinopolu Mehmedom II. v roku 1453 bola Hagia Sofia konvertovaná Osmanmi na mešitu a postupne k nej pristavali štyri minarety. Hagia Sofia je aj dnes úžasná a my budeme spoločne v mešite hľadať kresťanské fresky. Mesto na dvoch kontinentoch je aj dôležitým mestom kde sa stretáva kresťanstvo a islam.

7 fotografií

Hagia Sofia, najdôležitejšia stavba Istanbulu. Foto: Ľuboš Fellner

Hneď vedľa Hagia Sofia je prastará cisterna Yerebatan, ktorú domáci volajú „Potopený zámok“ a ak do nej vojdeme s profesionálnym sprievodcom, vieme obehnúť hodinové rady. Obrovitánska cisterna na vodu bola pre mesto životne dôležitá a aj vďaka nej tu ľudia dokázali bez väčších problémov prežiť niekoľko obliehaní a útokov.

Kráčame pomedzi obrovitánske stĺpy zapichnuté do vody a nechápeme, ako toto mohli vytvoriť ľudské ruky. Stĺp želaní nemusíme ani použiť, veď už len to, že človek sa tu môže prechádzať, sa dá považovať za splnený sen.

Modrá mešita (Sultanahmet Camii) stojí presne oproti Hagia Sofia a sultán Ahmed ju dal postaviť 1 000 rokov po nej. Prekrásna stavba dostala 6 minaretov, čo vyvolalo v islamskom svete pobúrenie, lebo panoval nepísaný dohovor, že najviac minaretov môže byť iba vo veľkej mešite v Mekke. Ahmed bol múdry sultán a diplomat a namiesto toho, aby jeden minaret na svojej mešite zbúral, dostaval v Mekke siedmy.

V roku 2023 je sté výročie moderného Turecka a Turecko sa na oslavu značne pripravuje Ľuboš Fellner

Rolexky a rozšírený program až po dobrom obede #

Obed máme vo vybranej reštaurácii v centre mesta. Alebo vyskúšate na obed Nusreta? Salt bae je druhou kuchárskou hviezdou Istanbulu a jeho steak housy nájdete na tých najvychytenejších mestách sveta. Má ich už skoro 40 od New Yorku, cez Dubaj po Mykonos. Nusret však pochádza z Istanbulu! A najlepšie gurmánstvo v celom Turecku nájdete v Istanbule, a tak sme, logicky, vložili možnosť užiť si to aj do nášho zájazdu.

Po obede, na ktorý nikdy nezabudnete, sa poberieme ďalej. Prejdeme Grand Bazar, Veľký trh a kto si chce kúpiť Rolexky za 100 eur či tenisky Nike za 20 eur, bude mať túto možnosť. Zistite si cenu kobercov, ale tie budete mať možnosť kúpiť na tomto zájazde vo vnútrozemí za omnoho nižšie ceny.

6 fotografií

Okolo lacných obchodov k mešite najsilnejšieho sultána. Foto: Ľuboš Fellner

Mešita Sulejmana Nádherného - rozšírenie programu #

Rozšírili sme program a pokračujeme 15 minút k mešite najúspešnejšieho Osmanského sultána - k Sulejmanovej mešite. Sultán Sulejman bol prezývaný aj “Nádherný” či “Veľkolepý” a za jeho vlády mala Osmanská ríša najväčšie územie - od Maroka po Irak.

Naším dôvodom návštevy je, je že je odtiaľto prekrásny výhľad na celé mesto. Dáte si šišu (huka) s výhľadom na Bospor, ktorým ste sa včera plavili? Na olovrant turecký čajík a kunefe (slaný syr s medom)? Popri hrobe najvýznamnejšieho istanbulského architekta (Mimar Sinan) smerujeme prudko dole smerom k Zlatému rohu.  Celá dnešná prechádzka ide po rovine a dole, všetko je vymyslené a dokonale pripravené.

9 fotografií

Najkrajší bazár Istanbulu - Egyptský koreninový bazár. Foto: Ľuboš Fellner

Egyptský bazár je najkrajším v Istanbule #

Smerujeme k Egyptskému bazáru. Ide vraj o najkrajší trh Istanbulu a my v BUBO súhlasíme. Poznáme tu každý stánok. Kúpite si čaj lásky, voňavé mydlá, alebo korenie? Vonku predávajú olivy rôznych farieb (aj červené) a veľkostí, syry, klobásky a život tu ide naplno. Nová mešita (Yeni Cami) z polovice 17. storočia je nádherná a slnko ju práve teraz najlepšie osvetľuje, čo ocenia nielen fotografi.

Nová mešita (Yeni Cami).
Foto: Ľuboš Fellner

Prejdeme Galatským mostom plným rybárov a reštaurácií a na druhej strane nastúpime na druhé najstaršie metro sveta (podzemná lanovka). Prenesieme sa do roku 1875 a Tünel-om sa vyvezieme z Karaköy hore do Pera do blízkosti nášho hotela. 

Sme na obchodnej ulici Istiklal, ktorá je najdôležitejšou ulicou mesta plnou budov veľvyslanectiev, palácov a obchodov. Cítite sa skôr ako v Paríži než v Oriente. Prejdeme sa ešte ku kostolu sv. Antona v nádhernom talianskom štýle? Je to asi päť minút. Hotel Pera Palace, v ktorom niektorí z našej skupiny bývajú, bol hotelom na konečnej zastávke Orient expresu a v hoteli býval aj uctievaný otec národa, Mustafa Kemal Atatürk.

6 fotografií

Mustafa Kemal Atatürk býval v hoteli v ktorom bývame dnes my. Foto: Ľuboš Fellner

Kto kráča Istanbulom, ten doslova cestuje v čase. Oficiálna BUBO prehliadka Istanbulu sa síce dnes končí, no Istanbul podobne ako New York nikdy nespí a vy si ho viete ešte poriadne užiť. Naši sprievodcovia sú Vám naďalej k dispozícii. Reštaurácia, bar, diskotéka, dievčatá v minisukniach? Toto je moslimský svet? Milé dámy, vážení páni, milí lovci zážitkov, toto je Istanbul.

Ulica Istiklal  (Champs-Élysées Istanbulu) je maximálne 5 minút peši od nášho BUBO hotela. Dobrá poloha v 20 miliónovom meste je základom!

7 fotografií

Ulica Istiklal - Champs-Élysées Istanbulu. Foto Ľuboš Fellner

Na tomto zájazde sa budete cítiť ako v encyklopédii umenia. Každým krokom sa otvára iná kapitola dejín. Ľuboš Fellner

Po stopách Alexandra Macedónskeho #

Ráno opúšťame Istanbul a necháme za sebou nielen jeho príbehy, ale nechali sme v ňom aj kus srdca. Prenajatým klimatizovaným autobusom vyrážame na juh. Prejdeme krížom Istanbulom, ktorý ešte spí, a tak nezapadneme do jednej ucelenej zápchy, ktorá sa tu už o hodinku vytvorí. Ide o značné ušetrenie času a dovolí nám dnes poobede sa už kúpať v čistučkom mori. Preplavili sme sa Bosporom a dnes sa chceme preplaviť Dardanelami. Preplávať Bospor a Dardanely, to sa mnohým nepodarí, ale vy to zažijete!

3 fotografie

Bitku na polostrove Galipoli pochopíme v múzeu. Foto: Ľuboš Fellner

V autobuse ešte trošku dospíte a našou prvou zastávkou bude polostrov Galipoli, kde sa odohrala najväčšia ázijská bitka I. svetovej vojny. Winston Churchill tu zlyhal na plnej čiare a Austrálčania a Novozélanďania by Vám o tom vedeli rozprávať. Všetko sa dozvieme v novom obrovskom hypermodernom múzeu. Aj sem je vstup v cene zájazdu.

Následne sa nalodíme na trajekt a plavíme cez Dardanely – Hellespond, tak ako Alexander Macedónsky. Viete, kam sa sprvu vybral na ázijskej pevnine? No predsa do Tróje a k hrobu svojho hrdinu Achilla. A my urobíme to isté!!!

Trója – sen každého cestovateľa #

BUBO sprievodca Vám rozpráva príbehy o nedobytnej Tróji, najkrajšej žene na svete Helene, milovníkovi Parisovi, udatnom Hektorovi, kráľoch ako Menelaos, Agamemnon či Priam a, hlavne, o neporaziteľnom Achillovi. Túto rozprávku ovládame asi všetci, legendu, ktorú Heinrich Schliemann premenil na skutočnosť. Kto si chcete príbeh zopakovať, pozrite si film Trója v hlavnej úlohe s Bradom Pittom.

My sa odfotíme s veľkým Trojským koňom a bájne mesto prejdeme hore-dole s profesionálnym sprievodcom.

Raňajky, obed aj večera boli aj dnes v cene zájazdu napriek jeho vynikajúcej cene. BUBO je najväčším predajcom poznávacích zájazdov v Ázii a pri väčších obratoch vieme aj pri vysokej kvalite získať pre našich klientov veľmi zaujímavé ceny.

Ak ste si omočili v Istanbule nohy, v Bospore a dnes v Dardanelách, tak sa dnes chceme okúpať ešte v Egejskom mori. Do hotela prídeme včas a budeme mať dostatok času na kúpanie sa a ďalší uvítací večer s novými kamarátmi. K moru sa ide dolu brehom voňavým píniovým lesom. Okolo BUBO sa rekrutuje vždy super partia a dnes vyskúšame, ako domáci pijú Raki. Najlepšia Raki totižto pochádza z neďalekého Izmiru (Smirna).

4 fotografie

Dnes pochopíme čo to znamená Trójsky kôň. Foto: Ľuboš Fellner

Plavba cez Dardanely #

Úzky prieplav chráni vstup do Marmarského mora. Kedysi ho volal Hellespont, teda Grécke more, veď tu v Anatólii sa nachádzalo mnoho významných gréckych miest a nielen najznámejšia Trója. Dardanely a Bospor tvoria spojenie medzi Stredozemným a Čiernym morom. Keď Alexander Veľký vyrazil z Macedónska, prvá vec, čo urobil, bolo prekrižovanie Hellespontu. Vedeli ste, že nie všetci Trójania vo vojne zahynuli a tí, čo prežili, potomkovia hrdinu Aenea, vrátane Romula a Rema, sa dostali do Ríma a založili večné mesto? Svet je tak zaujímavý, však! Puzzle nám do seba zapadá.

Preplávajte Dardanely ako to urobil 3. mája 1810 Lord Byron

Podľa gréckej mytológie milenci Hero a Leander žili na opačných stranách prielivu - Leander na Ázijská strana a Hero, kňažka Afrodity, na európskej strane. Každú noc Leander preplával úžinu, aby uvidel svoju milú. Tá rozsvietila svoj lampáš, aby našiel cestu. 22 ročný Byron, ktorý miloval plávanie sa inšpiroval týmto príbehom. Vy sa môžete nechať inšpirovať Byronom.

Načneme aj šteklivú tému, či boli Achilles a Patroclos milencami. A po ich vzore Alexander a Hephaestion. Hmm.

 

Je to veľké klamstvo, Achilles, Ty si nezomrel, lebo hrdinovia nikdy nezomierajú. Nápis na hrobke

Pokloníme sa Achillovi a nasajeme jeho odvahu #

Na ďalší deň po opulentných raňajkách s olivami a syrom sa vydáme mimo zabehaných ciest, ako to urobil aj Alexander Veľký. Aj my sa ideme pokloniť veľkému Achillovi. Okrem Alexandra to urobil aj cisár Konštantín, spomínaný dobyvateľ Konštantinopolu Mehmed II. a mnohí ďalší. Pripravte sa na turistiku neznámym priestorom, veď objavitelia a lovci zážitkov musia niečo podstúpiť. Riskovať s odvahou, ako to urobil Achilles a po ňom Alexander a teraz my.... Trekking trvá polhodinu jedným smerom a dá sa zvládnuť, no ak sa rozhodnete inak, ostatní sa zatiaľ môžu kúpať na jednej z najkrajších pláži Egejského mora. Alexander sa tu vyzliekol donaha, natrel olivovým olejom a bežal okolo hrobky sedemkrát. To necháme na Vás. Naším cieľom je vystúpiť hore na hrobku k mramorovému náhrobku s nápisom „ Je to veľké klamstvo, Achilles, Ty si nezomrel, lebo hrdinovia nikdy nezomierajú.“ Aj návšteva hrobky je „drobnosťou“ navyše, ktorú iní nerealizujú a ani nevedia, ako sa sem dostať.

4 fotografie

Na vrchol Achillovej hrobky -riadne dobrodružstvo. Foto: Ľuboš Fellner

Boli Achilles aj Alexander homosexuálmi? Ľuboš Fellner

Vychutnávame si tunajšiu atmosféru.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Lanovkou do Pergamonu, k najväčšej knižnici Ázie #

Opäť nasadneme na autobus, vrátime sa späť na turistickú cestu a pokračujeme do Pergamonu. O tomto meste sa píše aj v Biblii v Novom zákone. Pergamonská knižnica bola najväčšou v Ázii a druhou najväčšou po tej z Alexandrie (BUBO navštevuje mesto na zájazde Egypt - maximálne poznanie). Keď si Kleopatra zobrala Marca Antonia, tak si vyžiadala ako svadobný dar knihy z tejto knižnice, ale ako vieme, Alexandrijskú knižnicu vypálili, a preto nám ostalo z antickej literatúry iba 1 % kníh.

9 fotografií

Lanovkou vysoko do prekrásneho Pergamonu. Foto: Ľuboš Fellner

Pergamon Vám bude pripomínať položením Aténsku Akropolu. Až na to, že je vyššie, v Aténach sa nechodí lanovkou a tu si cestu skrátime – už v cene zájazdu. Prejdeme ku chrámu bohyne Atény, bohyne múdrosti, ktorú vyznávali bohatšie vrstvy, veď bohatšie vrstvy sú tie múdrejšie a investujú do vzdelania...

Stretneme boha Asklépia, patróna medicíny a syna Apolóna a navštívime jeho chrám zvaný Asklepion. V helenistickom období bol Pergamon významným miestom a tu začali korene vzniku skutočných nemocníc. Do centra popri chráme prichádzali „pacienti“ na takzvanú „inkubáciu“. V podstate spali v miestnosti a po prebudení sa vyrozprávali „lekárovi“ svoje sny. Lekár na základe sna predpísal lieky alebo liečebnú procedúru. Terapeutické rituály sa praktizovali priamo tu, v Asklepione.  Sny vykladali prevažne kňazi, ale aj lekári, ktorí nemali tak blízko k náboženským praktikám. Medzi najznámejších lekárov patril aj slávny Galén, ktorý je s Hippokratom najznámejším lekárom antiky. 

Na tomto mieste stretneme aj boha Asklépia, syna Apolóna.
Foto: Ľuboš Fellner

Pergamon je nádherný, sme hore, vysoko nad všetkým, dovidíme až na ostrov Lesbos, fúka, je príjemne. Vietor vo vlasoch, olivy a až šokantne zachované ruiny. Náš profesionálny sprievodca má pre nás trasu, na ktorej uvidíme všetko podstatné a na nič dôležité nezabudneme. Kto z vás zbehne v amfiteátri úplne dole a vyskúša jeho akustiku? Dáte „Na kráľovej holi?“ Alebo dokonca niečo ťažšie?

Fotogenický Trajánov chrám so stĺpmi a krásnym výhľadom na maloázijskú krajinu. Čo na vás spravilo väčší dojem Trója alebo Pergamon?

Toto sú miesta s výrobkami z obsidiánu a kože. Pred 30 rokmi Slováci necestovali do Turecka ľahnúť si k moru do Antalye, ale nakupovať na lacných trhoch kožené bundy, Turecko je koženými vysokokvalitnými výrobkami preslávené.

Mrakodrapy Izmiru (Smirna) #

Okolo „Kozieho hradu“ a cez krútiacu sa rieku Meander putujeme ďalej na juh. Izmir je tretie najväčšie mesto Turecka, ktoré sa od Turecka v mnohých veciach riadne dištancuje.  Rozlišuje sa medzi istanbulským simitom (turecký bagel) a izmirským gevrekom. Izmir so silnými Gréckymi koreňmi sa aj dnes mentálne líši od zvyšku Anatólie. Keď sedel otec Turkov, generál Mustafa Kemal Atatürk, s gréckym generálom, ponúkol mu raki, a keď odmietol, že on nepije, tak sa Atatürk spýtal „a načo chceš potom dobyť Izmir?“ Vidíme najvyššie mrakodrapy s výhľadom na Egejské more a porozprávame si 3 000-ročnú históriu Grékov v Malej Ázii.

5 fotografií

Výhodní nákupy po ceste. Foto: Ľuboš Fellner

Dnešný hotel je 5-hviezdičkový a máme ho na kopci s úžasným výhľadom donekonečna. Pod nami je mesto Kuşadası, na druhej strane hory Anatólie. Krásna lokalita, výborný hotel, čo už si viac možno priať. Ďalší uvítací večierok, ochutnáte dnes nefiltrované pivo Bomonti?

Dom panny Márie a tri studničky #

Po nádherných tureckých raňajkách nás čaká ďalší plný a úžasný deň. Možno ste ani netušili, že všetky tieto veci sa nachádzajú v Turecku. Dnešný deň vás ako osobu značne obohatí!

Mierime do hôr a zastaneme pri dome panny Márie, matky Ježiša Krista. Všetko si vysvetlíme predom a do domu každý vchádza sám. Dom, v ktorom žila, sa nachádza na vrchu Kerresos a základy súčasnej kaplnky naozaj pochádzajú z 1. storočia. Zo zánikom Efezu však zanikla aj kresťanská komunita, ktorá miesto poznala. Znovuobjavenie domu v 19. storočí pôsobí až neuveriteľne. Mníška Anna Katarina Emmerich začala mať vízie, v ktorých videla miesto, kde sa dom nachádzal. Na základe jej opisu, ktorý knižne vydal Clemens Bentrano, sa dvom mníchom podarilo nájsť základy domu, o ktorom boli presvedčení, že patril Márii. Vatikán pravosť miesta nikdy nepotvrdil, avšak ani nevyvrátil. Celkovo ho navštívili traja pápeži - Pavol IV., Ján Pavol II. a Benedikt XIV. a dnes si tu sviečku môžeme zapáliť aj my.

6 fotografií

Sväté miesto a svätená voda. Splní sa vaše prianie? Foto: Ľuboš Fellner

Pod domov sú tri studničky, z prvej tečie vraj vodam z ktorej ak sa napijete zažijete najsilnejšiu lásku, voda z druhej studničky vám pomôže k peniazom a keď sa napijete z tretej dostanete do seba múdrosť.. Odporúčam napiť sa zo štvrtej studničky, kde je kompletný mix všetkého. To miesto je pietne, je v horách, je tu príjemne. Celkovo po našej trase ideme po stopách mnohých svätých napríklad apoštola Jána, apoštola Filipa (je pochovaný v Hierapolise v Pamukkale), svätého Pavla... Väčšina Slovákov o tomto ani netuší. Zoberte si papierik, napíšte svoje prianie, či modlitbu a zaveste ho nad studničky.

Či už pravosti domu panny Márie budete veriť alebo nie, skutočnosť, že dýcha históriou a spiritualitou, nemôže poprieť nikto.

Efez - jedno z najkrajších antických miest sveta #

Teraz nastáva ďalší vrchol našej cesty, návšteva Efezu. Ide o jedno z najzachovalejších a najkrajších antických miest sveta.

Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky Herakleitos z Efezu

„Nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky“ - to tvrdil grécky filozof Herakleitos a dnes sa pozrieme, kde to vlastne žil. Efesos je obrovský, rôznorodý, prekvapivý a prekrásny. V časoch svojej najväčšej slávy v prvom storočí nášho letopočtu patril spolu s Rímom, Antiochiou a Alexandriou k najväčším mestám Rímskej ríše. Do prístavu v Eefze (dnes leží 4 km od mora) prichádzali obchodníci až z ďalekej Indie, a preto neprekvapí, že do neho začali prichádzať aj prví kresťania, medzi nimi apoštoli Ján a Pavol. A bol to práve Ján, s kým do mesta údajne prišla aj Ježišova matka - Mária.

11 fotografií

Prechádzky Efezom, ktorý je vskutku prekrásny. Foto: Ľuboš Fellner

Efez  (UNESCO) je miesto, kde kedysi pulzovala vznešená civilizácia, ktorá dodnes fascinuje ľudí po celom svete. Efez dnes patrí medzi najzachovalejšie staroveké mesta na svete a porovnať ho môžeme s Pompejami či jordánskym Jarashom. Vydajme sa do minulosti. Nádherné divadlo s neuveriteľnou kapacitou až 24.000 divákov je len jedným z hlavných lákadiel. Vstúpte do útrob divadla a prechádzajte sa mramorom dláždenými chodbami, kadiaľ chodili herci, recitátori a umelci. Ako sa budeme prechádzať ruinami, uvidíme slávne stavby ako sú kúpele s toaletami, Hadriánov chrám, malé divadlo, nádherné dlažby s obrazmi a poschodové, terasovité domy, ktoré patria medzi ďalšie vrcholy tohto miesta. Najslávnejším miestom je však Celsiova knižnica. Nádherne zdobené priečelie je dôkazom bohatstva, ktorým Efez oplýval. 

Celsiova knižnica ako na dlani.
Foto: Ľuboš Fellner

Príchod do bavlnených kúpelov Pamukkale.Našu prehliadku začíname pri soche bohyni Niké a skončme v tom najkrajšom v Celziovej knižnici, ktorá bola treťou najväčšou knižnicou sveta po tej v Alexandrii a Pergamone, ktorú sme videli včera. BUBO realizuje zájazdy aj do Alexandrie, ale táto antická knižnica už neexistuje. Odbočíme aj k antickým mramorovým záchodom a povieme si o hygiene v antike. Pikoškou je, že v strede verejných záchodov chovali zvieratá, napríklad aj žaby, aby tieto prehlušili zvuky, ktoré sa tu ozývali.

Ďalšou pikoškou, o ktorej málokto vie, je, že sestra Kleopatry - Arsinoe – žila v Efeze.

4 fotografie

Pohľady na Celsiovu knižnicu, foto: Ľuboš Fellner

Pekný dom jej dal postaviť Julius Cesar. Faraónka Kleopatra bola však paranoidná a hovorila si čo ak dá Cézar sestre aj vojsko a zvrhne ju? Preto sestru otrávila a tá otrava sa po Arsione volá Arzén. Arsione pochovali v kamennom sarkofágu (Sarko Fagos = pojedač mäsa), ktorý sa nachádza v Efeze.

Ďalšou pikoškou je, že v Efeze žilo veľa Židov a ak budete pozorne hľadať, nájdete znaky, ktoré tu nechali.

Ale viete čo, ostatné si necháme priamo na miesto. Budete nadšení, keď sa prejdete popod Bránu otrokov, dotknete sa sôch bohyne Sofie, múzy vzdelania a vstúpime spoločne do Celsiovej knižnice, kde bol Celsius pochovaný pod sochou bohyne Atény.

Sedem antických divov sveta #

Artemidin chrám, známy aj ako Artemission, dal asi v roku 550 p.n.l. vybudovať lýdský kráľ Kroisos v Efese. Nachádza sa na inom mieste než grécky Efez, ktorý sme si práve pozreli, musíme sa sem prepraviť autobusom...  No my sa tu, samozrejme, zastavíme a neurobíme chybu, ktorú robia mnohí. Artemidin chrám patrí medzi 7 starovekých divov sveta - 112 m dlhý, 52 m široký. V roku 356 ho muž menom Herostrates podpálil a zničil.

Veľa sa z neho nezachovalo a jeho slávu pripomína jeden vztýčený stĺp. Zopár artefaktov sa ocitlo v Londýne aj v Istanbule. Plínius napísal, že stavba chrámu trvala 120 rokov a bol to architektonický skvost. Vyslúžil si prívlastok „Sluha boží“. V antickej dobe sa tento chrám ocitol na zozname Siedmych divov sveta. Dnešné Turecko ich malo dokonca dva. Spomeniete si? Tu si dáme všetko do kontextu. Kráčať Efezom je ako listovať v otvorenej knihe histórie, no nespája sa nám len s antikou či architektúrou.

V historických knihách sa píše, že chrám obnovil náš hrdina Alexander Macedónsky. No v Efeze to popierajú a hovoria, že Alexander sa narodil 20. 7. 356 p.n.l., a teda presne v deň, kedy sa narodil, chrám vyhorel. V Efeze sú presvedčení, že bohyňa Artemis, bohyňa plodnosti bola u narodenia Alexandra, a tým pádom neustrážila svoj chrám. To bol dôvod, prečo boli v Efeze na Alexandra nahnevaní a vraj odmietli jeho pomoc pri obnove chrámu. Aby ho neurazili, povedali niečo v zmysle „Boh predsa nebude stavať chrám bohovi...“, čo vraj Alexander Veľký prijal.

Priveľa z chrámu dnes nevidieť, veď jeho mramorové stĺpy stoja aj v Hagia Sofia v Istanbule, ale ide o veľmi dôležité miesto s celkovo pekným výhľadom. Apropo, viete vymenovať všetky divy sveta? K novodobým divom sveta realizuje BUBO cestu okolo sveta.

Neznáma dedinka v horách - záchrana pred koncom sveta #

Videli sme obrovský Istanbul, množstvo gréckych miest, no ako vyzerá Turecko na dedine? Toto sa pokúsime odhaliť v dedinke Şirince (vyslov Širindže). Ideme do vzdialených hôr, je čas obeda, a tak si sadneme do našej známej tradičnej reštaurácie a ochutnáme miestne špeciality, výborné ekologické šaláty a bio mäsko na ražni. No, ako som spomínal vyššie, tento zájazd je gurmánsky, a tak nekončíme. Čaká nás ešte ochutnávka vína - ochutnáme asi 10 druhov a budete prekvapení vysokou kvalitou. Máte miesto ešte na ochutnávku lekváru s feferónkami alebo neuveriteľne dobrého medu? Všetko sme vopred zaplatili a aj táto kvalitná ochutnávka v tradičnom luxusnom prostredí je v cene.

5 fotografií

Ochutnávka (nielen) vína, foto: Ľuboš Fellner

Aj tu máme voľný čas na prehliadku dedinky, kde sa budete cítiť ako v skanzene. Dedinku založili ešte starí Rimania a pôvodne tu žili Gréci, ale v samotnom Grécku už takéto tradičné domy nenájdete. Şirince plné ovocných stromov je ďalšou super zastávkou v našom zájazde, a to z dôvodu, že je úplne iné než všetko, čo sme doteraz videli. Şirince ešte nedávno poznal málokto. Legenda o pôvode názvu hovorí, že keď sa tu usadili otroci, ktorí od Rimanov dostali slobodu, nazvali dedinku Çirkince (Čirkindže), čo v preklade znamená škaredý či hnusný, aby odradili prišelcov z okolia. 

4 fotografie

Turecká dedinka Sirince, foto: Ľuboš Fellner

Všetko sa zmenilo v roku 2012, kedy mal podľa Mayského kalendára (viac pri zájazde Mexiko – veľký okruh) nastať koniec sveta a na celom svete mali prežiť iba dve dedinky. Francúzska Bugarach a turecká Şirince. Apokalypsa či koniec sveta nenastal, no pre Şirince bol práve toto výkop na svetlo sveta.

Stáročia sa sem nedalo dostať, no teraz sa ťažko odchádza Ľuboš Fellner

Stáročia sa sem nedalo dostať, no teraz sa ťažko odchádza. Dedinka je vskutku malebná, romantická a mohol by som popísať ešte mnoho prívlastkov. Fotografi budú nakúkať za každý roh a fotiť babičky v čiernom v pozadí so starými drevenými domami. Sušené figy, jablká, vlašské orechy, hrozno a všade rozvoniava káva. Dnes je tu aj množstvo malých obchodíkov s výbornými cenami. Ja som si tu kúpil ľanovú košeľu za 10 eur. Páčili sa mi aj výrobky z olivového dreva a šperky, ktoré sú imitáciou tých čo nosil samotný Alexander a vraj aj Achilles a Kleopatra. Hrdosť a tradícia je taktiež súčasťou Şirince.

Prekvapujúcim hitom sú aj ovocné vína, ktoré sa vyrábajú z granátových jabĺk, moruše, jahôd, višní, jabĺk, čučoriedok, melónov... Aj tieto na našej ochutnávke vyskúšate a možno si jednu fľaštičku následne kúpite. Aj keď o dva dni na Vás čaká kvalitné all inclusive pri mori.

 

Omladnete a opekniete ako Kleopatra #

Opäť veľké raňajky a ďalší vrchol našej cesty – Pamukkale. Alebo chcete uloviť zážitok už pred raňajkami? Potom si poďte zalietať na balóne a zažiť nádherný východ slnka nad snehobielymi travertínovými kúpeľmi.

Bavlnený hrad Pamukkale, toto vás naozaj uchváti.
Foto: Ľuboš Fellner

Po tomto nádhernom zážitku sa na raňajky vrátite do nášho päťhviezdičkového hotela a môžete ešte raz skočiť do termálov. Kvôli nim sem do Pamukkale  - Hierapolisu pricestovala aj Kleopatra z Egypta. Kúpele majú vraj zázračné účinky. Jednak pomôžu z mnohými chorobami, ale práve od čias Kleopatry sa tradujú aj iné účinky, ktoré by sa dali publikovať iba v knihe o sexuológii.

5 fotografií

Zázračné termálne kúpele Pamukkale, foto: Ľuboš Fellner

Už keď sme večer prišli, máme príchod načasovaný tak, že si kúpele dostatočne užijeme a ráno ich vieme zopakovať. Pri žriedle je voda taká horúca, že nie každý to vydrží, ale ak sa posuniete o bazénik nižšie, voda je príjemnejšia. Mnohohodinové vychutnanie si kúpeľov je ďalším plusovým bodom dramaturgie BUBO zájazdu Tureckom. A aj to, že náš hotel PAM je najlepším, čo sa tu nachádza.

12 fotografií

Pamukkale - prekrásny prírodný zámok, foto: Ľuboš Fellner

Náš prenajatý autobus nás pohodlne odvezie ten kúsok do prastarého Hierapolisu a my zamierime s našim sprievodcom priamo k tým najznámejším fotogenickým kúpeľom. Pamukkale znamená „bavlnený zámok“, a to preto, lebo voda tu vytvára prekrásne biele kaskády s tyrkysovou vodou. Kaskády sú na širokej ploche, ale my už vieme, kam vyraziť, aby sme zachytili to NAJ. Fotografie bývajú hitom Instagramu a rodinných albumov. Máme skutočne veľa času pre každého.

7 fotografií

Prehliadka prastarého Hierapolisu, foto: Ľuboš Fellner

Kto si chce užívať nádherné belostné Pamukkale, ostane tu dlhšie, ostatní sa prejdú veľkou nekropolou, pozrú si múzeum a divadlo.

Dal som si záležať na tom, aby mala Vaša najlepšia dovolenka vyšší zmysel Ľuboš Fellner

Golf a kabaňa v Kempinski #

Po obede odchádzame smerom k horám Taurusu. Po veľmi kvalitnej ceste prekročíme pohorie a spustíme sa k najznámejšiemu moru Turecku - k mestu Antalya, kde sa rozdelíme do našich hotelov. Prichádzame po obede, all inclusive nám už funguje, ale ešte máme dostatok času vychutnať si hotel aj pláže. Hotely, ktoré ponúkame, sme aj tento rok prešli, a preto vieme, že sú kvalitné.

6 fotografií

Oddych v Antalyi, foto: Ľuboš Fellner

Oblasť Belek je známa kvalitnými golfovými ihriskami, a tak si na ďalší deň môžete golf aj vyskúšať. Taktiež si je možné prenajať „kabaňu“ priamo nad morom a budete sa cítiť ako na Bora Bora či Maldivách. Po kvalitnom poznávacom programe si zaslúžite kvalitný oddych. 

5 fotografií

Turecko či Bora Bora? Foto: Ľuboš Fellner

Rovnako ako starogrécky koncept vesmíru, aj nový zájazd Turecko all inclusive  pozostáva zo štyroch prvkov. Namiesto ohňa vzduchu, vody a zeme sme v BUBO zmixovali zážitky, poznanie, kvalitu a vášeň. Turecko s BUBO je o úroveň vyššie.

Áno, dal som si záležať na tom, aby mala Vaša najlepšia dovolenka vyšší zmysel a obohatila Vás vo všetkých ohľadoch. Úprimne verím, že sa Vám bude páčiť.

video: Ľuboš Fellner

video: Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Mladý lekár Ľuboš Fellner sprevádzal zájazd do Turecka už v roku 1993 a išlo o druhý oficiálny zájazd jeho sturtupu menom BUBO. Brat Ľuboša, Paľo, ktorý je finančným riaditeľom BUBO si tu našiel svoju manželku Evu, ktorá je dnes úspešnou lekárkou. Klientom na tomto zájazde bol študent orientalistiky, arabista Tomáš Hušek, ktorý je do dnešných dní v BUBO riaditeľ produkcie. Všetkým trom láska k Turecku ostala (aj po 30 rokov) a Vy to uvidíte ak sa začítate do našich originálnych itinerárov a najlepšie na samotných zájazdoch.
Autor blogu, Ľuboš Fellner na jar 1995 zrealizoval výstup na horu Erciyes Dağı a následne vystúpil na vrchol Araratu. Ľuboš prešiel teda Turecko od najnižšieho po najvyšší bod, od západu na východ a od severu na juh a ak sa začítate do jeho blogov o Turecku a následne do našich programov uvidíte jeho zreteľný rukopis. Turecko s BUBO sa snaží ísť do hĺbky. Ide o originál a Vy uvidíte omnoho viac a Turecko pochopíte cez množstvo zážitkov, ktorými sú zájazdy BUBO doslova prešpikované.

Odporúčaný zájazd: 10 dní Antickým Tureckom. Istanbul -Antalya

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1905

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2074 2440€
E

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1692 1990€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2019 2524€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2583 3444€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.