Luxusná dovolenka v Mexiku - Valentin Imperial Riviera Maya

Luxusná dovolenka v Mexiku - Valentin Imperial Riviera Maya

Ak si hľadáte menší ale zato špičkový plážový hotel na Mayskej riviére ďalej od uponáhľaného Cancunu, tak Valentín Imperial zaujme Vašu pozornosť. All inclusive Valentín Imperial je určený pre dospelé osoby a má 5 hviezdičiek. V tomto blogu Vám priblížime našu skúsenosť.

Kde sa nachádza rezort Valentín Imperial #

Tento all inclusive hotel sa nachádza iba 35 km južne od medzinárodného letiska v Cancune v pokojnej oblasti na Mayskej riviére. Hotel sa nachádza na krásnej piesočnatej pláži pri Karibskom mori. Valentín Imperial je malá komorná značka, ktorá si pripisuje 5 hviezdičiek a verte nám, že každú jednu si naozaj aj zaslúži. Rezort má veľký bazén, bohaté možnosti stravovania a barov, široký výber aktivít, precízny concierge, veľmi slušný a priateľský personál a najnovšie už aj pomerne dobre fungujúcu aplikáciu, ktorú si pri check-in stiahnete do mobilu a ste vďaka nej v obraze o aktuálnom dianí v tomto malom kúsku raja. Je to rezort určený iba pre dospelých. All inclusive tu vždy v fungoval ako hodinky a my sme si v ňom výborne oddýchli.

Aké je v Cancune počasie a kedy ísť? #

Pozrite si aké je počas roku v Mexiku počasie a kedy sa oplatí do tejto krajiny cestovať

Pobyt odporúčame zabezpečiť si v jesenných alebo zimných mesiacoch do februára/marca. Po tomto období na pobreží bojujú s morskými riasami.

Mohlo by vás zaujímať

10 TOP miest kde prežiť exotický Valentín sviatok zamilovaných

Po prílete do Cancunu #

Prílet na medzinárodné letisko v Cancune je veľmi jednoduchý. Nemusíte sa báť, že by ste sa tu stratili. Značenie na letisku je prehľadné. Ešte na palube lietadla dostanete vyplniť vstupnú kartu do Mexika, kde sa vpisujú pasové údaje a môžete si ju pozrieť a vytlačiť online tu: Vstupná karta Mexiko. Majte po ruke pero. Po vystúpení z lietadla idete s pasom v ruke a vstupnou kartou k prepážke, kde dostanete pečiatku (môžu sa Vás opýtať na dĺžku pobytu a názov hotela, majte po ruke svoj letecký itinerár a hotelový voucher) a o pár krokov už stojíte na mieste, kde sa čoskoro stretnete s vašou batožinou. Vezmete si vašu batožinu a kráčajte von do príletovej haly, kde medzi čakajúcimi hľadáte podľa tabuľky osobu, ktorá Vás má vyzdvihnúť a zobrať do Vášho hotela. Alternatívou býva taxík.

Rozmeňte si ešte peniaze. Síce idete do all inclusive rezortu, kde je strava v cene pobytu, je prijateľné služby personálu hlavne teda po večeri (fungujú formou A la carte) ohodnotiť drobným prepitným. Môžete mať buď mexické pesos alebo USD bankovky v hodnote 1,5,10 dolárov pre obsluhu v reštaurácii, pre upratovačku a pre barmanov (mince v Mexiku moc nevyužijú). V rezorte často oddychujú hostia z USA, pre ktorých je "tips" nepísané pravidlo. Tips je síce dobrovoľné, ale medzi americkými hosťami sa pri viditeľnom "netipsovaní" môžete cítiť chvíľkami ako čudák, ktorému niečo vadí. Ak sa dáte "do reči" so svojim barmanom, môžete spomenúť koľko dní v rezorte strávite a napr. sa nenútené opýtať či tu býva každý deň. Tak nemusíte dávať sprepitné za drinky po každej "návšteve baru", ale až v závere, keď sa rozlúčite.

Pokojné prostredie karibského rezortu Valentín Imperial.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Vitajte vo Valentín Imperial #

Do rezortu vedie priama a kvalitná cesta. Približne po 30-40 minútach (záleží od dopravy) už odbočujete k vstupnej bráne hotela Valentín Imperial a ste na mieste. Krásne upravené záhrady, veľká vstupná hala a úslužný personál Vás privedie do priestorov recepcie, ktorá sa nachádza o pár krokov vzadu za presklenými dverami, ktoré sa otvárajú automaticky. Vždy milá a nonstop otvorená recepcia Vás víta s úsmevom. Atmosféra je tichá a pokojná. O veľkú batožinu sa Vám postarajú nosiči.

Posadíte sa v elegantných kreslách, prinesú Vám drink, formulár s perom na vyplnenie pár údajov o sebe a počkáte kým Vás prídu zavolať na check-in. Prihlasujete sa na wifi a hlásite sa domov, že ste práve dorazili na miesto, pijete svoju prvú Margaritu a posielate fotku štýlovej recepcie – veľká hala, ktorej uprostred dominuje klavír, vzduch je prevoňaný drahou vôňou, hrá príjemná hudba, čakáte kým sa možno rozozvučí ten gigantický orgán nad recepčnými, ale ten ostáva ticho. V rohu je rada ocenení hotela, ktoré ani nepočítame, lebo každý rok im pribudne nové.

Recepcia pozostáva z niekoľkých ťažkých drevených stolov, za ktorými sedia pracovníci hotela. Keď sa miesto uvoľní, prídu Vás zavolať a vy prejdete k ním a posadíte sa. Oboznámite sa s rezortom, službami, stiahnete si aplikáciu hotela, kde je všetko dôležité. Za pár minút držíte kartu od izby a odchádzate do svojej izby. Stoly sú navyše od seba diskrétne rozostúpené a preto máte pocit absolútneho súkromia a nič Vás neruší. Nikto sa nenáhli, nikto nepostáva, nikto sa nedožaduje pozornosti, nikto nedupoce nohou od netrpezlivosti. Začínate mať pocit absolútneho raja.

Pripravia Vám check in, stiahnete si do mobilu hotelovú aplikáciu, kde máte všetky podstatné informácie. V aplikácií sa orientuje ľahko. Náramok nedostávate (to je skvelá správa, však?). Všetko tu je akosi stokrát lepšie než iných all inclusive preplnených rezortoch s deťmi. Anglicky sa tu dohovoríte úplne bez problémov. Nasadáte do golfového autíčka, batožina je naložená, naštartuje sa a vietor Vám zaveje s vlasmi a vy idete zelenou záhradou s udržiavanými kvetinami, drevinami, stromami, okolo romantickej kaplnky k miestu, kde budete bývať. Už rozmýšľate, že si len vynesiete kufor a okamžite to tu musíte všetko objaviť, lebo tak nádherne to tu je zorganizované. Oáza pokoja.

4 fotografie

Priestory recepcie

Aké ubytovanie si vybrať? #

Valentín Imperial sa delí na niekoľko samostatných budov. Tam, kde sú ubytovaní hostia, každá budova má vlastného concierge počas dňa na prízemí. Budovy sú trojposchodové, majú výťah a k dispozícii sú aj izby s bezbariérovým prístupom.

Výhoda je, že rezort nie je príliš rozťahaný a tak sa veľmi nenachodíte. Všade to máte relatívne blízko. Po rezorte premávajú golfové autíčka. Ak ste unavený, tak si jedno zastavíte. Ak sa radšej prejdete pešo, tak pôjdete pešo. V noci je rezort decentne vysvietený a je tu absolútne bezpečne. Rezort je nádherný. Je tu veľmi veľa zelene.

5 fotografií

Cesta do izieb

Budovy, kde sú hotelové izby sa delia do niekoľkých kategórii. Sú tu základné izby – junior suity uprostred komplexu. Vedľa nich sú Golden Junior Suite, z poschodia je výhľad na mangrovníkový les s lagúnou, z prízemia máte bazén na pár krokov. Bokom od ostatných stoja Silver Junior Suite - tie sú bližšie k reštauráciám a bazénu (4 minúty chôdze k pláži). Superior Silver majú prepojenú kúpeľňu so spálňou (oddelené závesom) v rámci open concept (toaleta je oddelená). Pred Karibským morom sú Emerald Junor Suite. Privilege suite Diamond a Imperial majú takmer 100 m2. Imperial sú najvyššia kategória s oddelenou obývačkou, 2 kúpeľňami, vonkajšia a vnútorná hydrovaňa, s veľkou terasou, obývačku oddelenú od spálne, servis ešte s dôkladnejším osobným prístupom.

4 fotografie

Ďalšie budovy rezortu

Rozdiely v izbách: Už základné izby sú pomerne dosť veľké aj pre 2 osoby (48 m2) a sú luxusné vybavené. Popis základnej junior suite uvádzame nižšie. Vyššie kategórie sa už iba predbiehajú, ktorá je dokonalejšia. Líšia sa hlavne v tom, aké sú veľké, či otvoríte dvere mobilom, či máte ovládačom tienene okna, či máte väčšiu TV, či máte lepší výhľad a podobne.

Do izby vstupujete na priloženie svojej karty od izby. Izba je ladená do teplých tónov farieb, sofistikovane, elegantne a je v nej bádať decentnú koloniálnu architektúru. Každá izba Junior Suite ma balkón/terasu, na ktorú vedú veľké presklené odsúvateľne dvere so sieťkou. Balkón je vybavený moderným nábytkom, máte tam aj popolník, ak ste fajčiari. Okná sa zaťahujú ťažkými závesmi, ktoré Vám navodia absolútnu tmu. V izbách je veľká pohodlná posteľ s bielym povlečením a množstvom vankúšov, veľké zrkadlá, veľké nočné lampy, pohodlný gauč s konferenčným stolíkom a veľkou TV, telefón, dáždnik, QR kód na informácie o hotely (je tam všetko a vždy ste v obraze, nič nepotrebujete od recepcie upresňovať, všetko funguje), samozrejme je tu wifi, pracovný stôl a masívne ale pohodlné stoličky, klimatizácia aj stropný ventilátor, príslušenstvo na prípravu kávy/čaju (výborná káva), voda a drobné občerstvenie (všetko v cene), žehlička s doskou, úložný priestor, trezor (zmestíte do neho aj laptop). Nechýba, samozrejme chladnička s minibarom (alko, aj nealko, zásoby čistej vody), set na šampanské (víno Vám prinesú na vyžiadanie) a malé, aj veľké poháre, a aj šálky na kávičku. Na každom poschodí je box na ľad.

5 fotografií

Priestory izby základného štandardu.

V oddelenej kúpeľni sú Vaše župany, papuče, a samozrejme zásoby uterákov, fén. Kozmetika – mydlá, sprchový gél, telové mlieko sú v 120 ml fľaštičkách a vôňa je unisex (je to však trochu ťažšia vôňa). Ďalej tu nájdete organické mydlo, dezinfekciu na ruky, vanity kit, čiapka do sprchy, hygienické vreckovky, pilník na nechty, hubka na čistenie obuvi. Duplicita kozmetiky je aj v sprche. V našej izbe bola aj hydromasážna vaňa, oddelená sprcha, oddelená toaleta. V izbe je aj osobná váha, aby ste si priebežne mohli kontrolovať či to na dovolenke trochu nepreháňate s jedlom. Počas komplikovaného obdobia pandémie, posledný deň pobytu hostia dostávajú na izbu navyše malý rozlúčkový darček: balíček s dezinfekciou, cukrovinku, hygienické rúška.

4 fotografie

Priestory kúpeľne

Kde sa najesť? #

Všetky bary a reštaurácie sú priebežné otvárané tak, aby sa pokryl celý deň, od rána až do skorých ranných hodín druhého dňa. Hladný a smädný neostáva skutočne nikto a je si z čoho vyberať. Dress code v reštaurácii sa vyžaduje. Do batožiny si preto zbaľte zopár kusov slušného oblečenia s uzatvorenou obuvou. V spoločnosti sa budete cítiť takto veľmi príjemne. Toto pravidlo dotvára vo Valentín Imperial naozaj decentnú a príjemnú atmosféru počas celej dovolenky. Dámy si pribalia zopár kusov slušných letných šiat a páni niekoľko kusov košieľ a nohavíc. V izbách máte žehličku. Nie je vhodné chodiť do reštaurácie v plavkách, v mokrých či presvítajúcich šatách s mokrými vlasmi. Ak sa teda pred stolovaním upravíte, každý to na Vás ocení.

Raňajky, obedy a popoludňajší snack sú ponúkané v dvoch veľkých bufetových reštauráciách. Večere sú formou A la carte.

6 fotografií

Tu sú Vaše reštaurácie

Reštaurácie vo Valentín Imperial

Je tu až 7 A la carte reštaurácii – talianska, francúzska, japonská, mexická, steak house, grill bar - s morskými plodmi a ďalšia špecializovaná na ázijské jedlá. Jete bez limitov. Elegantná obsluha prinesie na čo máte práve chuť. V aplikácii si pozriete, čo je práve otvorené, aké je menu a idete. Netreba robiť žiadne rezervácie stolov vopred. Reštaurácie majú dostatočný počet stolov a fungujú formou kto prv príde, ten je prvý usadený. Jedlo prichádza skutočne expresne. Stoly sú pre maximálne 6 osôb. Ak ste pricestovali ako väčšia partia, nie je úplne zvykom spájať stoly. Môžete však požiadať o usadenie vedľa seba. Ak to kapacity dovoľujú, bude Vám vyhovené. Budete spokojní.

Bary - je tu 11 barov voľne rozmiestnených po celom rezorte, na pláži, pri vstupe do recepcie z oboch strán, sú kvalitne zásobené lokálnymi aj medzinárodnými značkami.

Ak objednávate izbu typu privilege, predsa len budete mať možnosti exkluzívnu možnosť vytvorenia si rezervácii reštauráciách na určitý čas, aby ste nečakali v prípadnom rade hostí čakajúcich na usadenie. Navyše máte extra prístup do lounge baru do 23:00 so zaujímavou ponukou pitia atď. V každej jednej reštaurácii Vám dokonca pripravia ešte homáre.

Jedálny lístok je v angličtine, francúzštine aj španielčine, môžete si ho vopred pozrieť online na stránke hotela alebo v aplikácii. Spravidla sa večere podávajú nasledovne: reštaurácie otvárajú o 18:00 a zatvárajú o 22:30.

Dress code je decentný night casual/elegant. Nemali by ste mať roztrhané, vzorované či vyšuchané rifle. Capri sú v poriadku rovnako ako aj slušné bermudy. Ideálne sú košele, tričká s golierom a dlhé nohavice a letné šaty, sukne, blúzky/topy, slušné sandále či uzatvorená obuv. Decentné oblečenie na Vás ocenia nie len čašníci, ale aj ostatní hostia. Určite si nedávajte na večeru športové veci, plavky, tielka či žabky ako obuv. Počas dňa, na raňajky a obedy, je to uvoľnenejšie – môžete mať na sebe plavky, ale musia byť suché a musíte si cez seba prehodiť nepresvitajúce letné šaty či predĺžený top a dať si džínsy alebo kraťasy. Páni podobne a so zahalenou hruďou. Do reštaurácii, aj keď sú pri pláži, nevstupujte bosí.

4 fotografie

Ďalšie reštaurácie

Taman Sari – sa orientuje na ázijské jedlá, hlavne z Vietnamu, Thajska, Indonézie a Číny. Nechýbajú originálne značky nápojov a alkoholu, ktoré sa občas počas sezóny líšia. V menu sú označené možnosti pre vegetariánov, gluten free a upozornenie na štipľavé jedlá.

Z menu určite za to stojí koláčik pandan tiramisu z kokosu, guavy a jemnej čokoládovej peny. Z predjedla napr. jarné rolky z Vietnamu alebo indické samosy plnené zemiakmi či zeleninou s humusom. Z polievok si môžete dať Tom Kha Kai – kuracia polievka z kokosového mlieka alebo Pad Thai s ryžovými rezancami. Z hlavných chodov odporúčame klasické indické kari s kuracím mäsom. Výber je široký. Ak ste scestovaný, máte radi túto kuchyňu, určite Vám mnoho názvov prinesie spomienky na predošlé cesty.

La Hacienda – nebol by to mexický rezort bez mexickej reštaurácie. La Hacienda Vás prevedie lokálnou kuchyňou hneď troch mexických štátov a to Yucatán, v ktorom sa nachádzate, Puebla a Veracruz. Chválime, že ubrali na štipľavosti, ale ak práve takéto jedlo milujete, nie je problém pridať „na plyn“.
Z menu odporúčame enchiladas, ktoré sa pripravuje zo zmesi zemiakov a fazuliek zabalených do tortily a jedlo sa podáva s omáčkou. Odporúčame aj exotický cactus salat, ktorý naozaj chutí výborne. Vyskúšajte aj aztécku polievku Lime Soup obohatená o limetky. Z dezertov ochutnajte tradičný sladký Pastel de tres leches. Okrem toho a s tým sa budete stretávať aj v snack bare a podobne ochutnajte určite hovädzie fajitas (kúsky mäsa so zeleninou), kuracie quesadillas, klasické nachos, empanady, tacos samozrejme, panuchos a salbutes tiež. Určite ochutnajte aj čokoládovú omáčku mole s mäsom (nejde o sladké jedlo), ale je to niečo tradičné mexické. Kto nechce experimentovať, vždy si viete v La Haciende objednať steak alebo plnené kuracie prsia a podobne.

L´Alsace je elegantná francúzska reštaurácia, ktorú si okamžite zamilujete. Začnete so zeleninovým ratatouille, kačacím Foie gros, alebo slimákmi, mušľami, či krevetami. Pokračujete krémovými polievkami. Na výber sú aj vynikajúce plody mora, kvalitné steaky a z dezertov nechýbajú palacinky, creme brulée či čokoládová pena.

Ginger – japonská kuchyňa. Nechýba Teppanyaki (tam sa vyžaduje rezervácia) a takisto sushi bar. Zo sushi baru, ak nepoznáte a neviete kde začať, začnite so sushi California. Z menu môžete začať s Gigner Combo, alebo Mayan Combo alebo vegetariánske – ak ste dvojica, tak toto môžete aj zdieľať medzi sebou, lebo Vám na stôl príde až 10 ks. Ešte len začínate. Potom máte v ponuke šaláty s dôkladne vysvetlením obsahom aj v angličtine, vyberáte podľa chute. Nám chutil Sumo Salad s kuracím mäsom marinovaným na zázvore. Ak máte radi rezance, v ponuke je kuracia ramen pasta. Potom sú tu jedla, kde hlavnú zložku tvorí ryža a veľa zeleniny. Podľa chute s hovädzím mäsom či darmi mora. Podľa nás majú aj výborné ryby – losos či tuniak na saké chutí výborne. Z dezertov môžete dať šancu cheescaku na japonský spôsob alebo zmrzline so zeleným čajom.

D´Olivo – talianska kuchyňa. Z predjedla nechýba carpaccio, bruschetta či timballo. Z polievok je výborný tekvicový krém či klasické minestrone. Zo šalátov je výborný Caesar ako aj Caprese. No a potom sa pustíte do hlavných jedál, kde máte na výber rizoto, lasagne, pizzu a rôzne druhy cestovín a voľný výber preferovanej omáčky k nim. Potom tu nájdete aj ponuku rýb. Výborné sú kuracie prsia s mascarpone na šafranovej omáčke, milánske ossobuco (teľacie na bielom víne), hovädzie s gorgonzola krémom. Z dezertov nechýbajú už tradičné sicílske koláčiky s ricottou, odvážlivci sa môžu zahryznúť do nutelovej pizze, do hruškových palaciniek, tiramisu alebo čokoládovej peny.

Reštaurácia Mar y Tierra – otvorená na raňajky od 7:30 do 10:30, potom na obedy od 12:00 do 16:00 so show cooking

Reštaurácia Le Marché – takisto otvorená na raňajky od 7:00 do 11:00. Usaďte sa na vonkajšom balkóniku nad jazierkom. K dispozícii hot and cold bufet, vajíčka či palacinky pripravia priamo pred Vašimi očami. Obedy sú tu od 12:00 do 16:00 a od 16:00 začína snack time a trvá do 18:00 – vtedy sa otvárajú už A la carte reštaurácie na večere.

The Corner – špeciálna reštaurácia za extra charge – nie je zahrnutá v all inclusive. Vlastné tasting menu a párovanie vína. Servis vo Valentín Imperial je všade exkluzívny, no Corner to povýšil ešte na vyššiu úroveň. Gastronomický šok, ochutnávka rôznych kuchýň, unikátne ingrediencie, znamenitý servis a exkluzívne prostredie.

7 fotografií

Bufety

Pláž hotela Valentín Imperial #

Piesočnatá pláž rezortu je dlhá a je určená iba pre hotelových hostí. Piesok je biely, more je teplé. Na niektorých úsekoch pri vstupe do mora natrafíte možno na kamene, tak ak Vám obuv do mora nezaberie v batožine veľa miesta, môžete si ju zobrať. Ak máte kategóriu izby privilege budete mať na pláži svoj vlastný plážový baldachýn s matracmi na meno, aj s extra lehátkami. Nikto Vám nič neobsadí. Ak budete mať základnú kategóriu izby, na druhej časti pláže nájdete oddelené lehátka so slamenými slnečníkmi. Lehátka majú pevnú konštrukciu a látkový poťah.

6 fotografií

Pláž

Čo sa týka plážových predajcov, tak počas dňa sa možno 3-4 objavia a ponúknu Vám niečo na predaj (slnečné okuliare, klobúky). Môžete slušne odmietnuť. Nikto nie je dotieravý. Bazén v rezorte je veľký, okolo neho sú drevené lehátka s matracmi, niektoré lehátka sú „na polceste do bazéna“. Aj tu, kto ma izbu privilege, má pri bazéne počas pobytu rezervovaný baldachýn s matracmi na svoje meno, ktorý Vám nikto neobsadí. Slnko je horúce, každý sa usmieva, nálada je skvelá, animátori organizujú rôzne aktivity, atmosféra je taká aká ma na dovolenke byť. Čašníci rozdávajú drinky a pitnú vodu, a tak každý zabúda na svoje problémy. Popri pláži sú masážne stoly, hotel zabezpečí aj večeru pri mori s fakľami. Wifi všade dosahuje.

Na pláži aj v bazéne sú siete na volejbal. Hotel má mladý tím animátorov a tak sa tu počas dňa robia rôzne vodné aktivity, športy, hry, súťaže na úrovni pre dospelé osoby. Kamarátov si tu teda rýchlo nájdete. Určite choďte na jógu vo vode, aerobik či bicyklovanie vo vode.

7 fotografií

V okolí bazénov

Ostatné služby #

SPA – masky, zábaly, masáže, rituály. Nechýba fitness, malé obchody, cigar bar.

V rezorte nájdete aj malý obchodík s odevmi, šperkmi.

Kalendár aktivít vo Vašej aplikácii alebo v TV vo vašej izbe (uvítacia obrazovka) – sledujte pravidelne čo sa deje v hoteli. Yoga, zumba, silový tréning, Hit, volejbal na pláži alebo v bazéne, vodné hry, plážové hry, tanečné hodiny, ping pong, party a live DJ... basketbal, tenis, tequila/wine tasting so someliérom, množstvo aktivít, pri ktorých sa zabavíte a spoznáte nových ľudí. Vodné športy za príplatok (kajakovanie, skútre, šnorchlovanie).

Okrem toho sa rezort Valentín Imperial stará o liahnutie korytnačiek a ich ochranu pred predátormi. Korytnačky od mája do októbra vyplávajú z Karibského mora na pláž práve v tejto oblasti. Valentín Imperial sa zapojil do národného projektu na ich ochranu.

9 fotografií

Obchody rezortu

Výlety do okolia – určite odporúčame vodné parky na Mayskej riviére (nie len pre deti), napr. Xplore, kde sa okrem zábavy vo vode a tobogánoch vybláznite aj na zipline alebo jazde po mayskej džungli. Zabezpečia aj výlet do Chichen Itzá – jeden zo 7 novodobých divov sveta a aj do Tulumu – jediná pyramída na brehu Karibského mora. Ak Vás zaujíma Mexiko a chcete ho poznať hlbšie, tak musíte ísť na náš zájazd Mexiko veľký okruh!

Inšpirujte sa aj v našom článku s TOP 10 miestami Mexika

3 fotografie

V priestore rezortu je aj malá kaplnka

Pre koho je Valentin Imperial vhodný výber? #

Je pre tých najnáročnejších. Valentín Imperial nenecháva nič na náhodu. Vedia ako ma vyzerať prvotriedny servis a myslia na to až do takých detailov, aby sa Vám páčila aj samotná vôňa, ktorá sa recepciou nesie či jemná hudba, ktorá sa nesie záhradou a cestičkami okolo rezortu. Hotel je určený iba pre dospelých. Pripravte sa na jedinečný zážitok a skôr na pokojnú dovolenku. Či už v reštauráciách alebo v priestoroch izieb. Všetka zábava sa deje na pláži, v bazénoch, v baroch alebo na malom námestí Plaza Espaňa uprostred hotela. Vôbec tu nie je nuda, a pritom sa tu cíti dobre aj introvert. Každý si tu nájde ten svoj kúsok raja. Počas nášho pobytu sa tu zabávala väčšinou americká klientela do 40-50 rokov, ktorá pozná, kde sú ich hranice. Hluk do izieb nebolo počuť, atmosféra bola veľmi uvoľnená a nám sa odtiaľto absolútne, že nechcelo vrátiť do reality. Priestory všetkých reštaurácií boli elegantné, servis čašníkov nadštandardný, stolovanie perfektné, bufety a aj A la carte na TOP úrovni. Azda by ste ani nepovedali, že ste v Strednej Amerike.

Pri dizajne hotela sa kládol dôraz na elegantnú koloniálnu architektúru v štýle mexickej haciendy, teplé tony farieb, vyrezávaný nábytok, čistotu a nenásilne zasadenie budov do zelených záhrad rezortu. Výhodou je, že rezort nie je „rozťahaný“ na veľkej ploche a všade to máte relatívne blízko. Zo začiatku sa orientujete pomocou aplikácie, ktorú si stiahnete do mobilu, menu je aj v papierovej podobe, ale ako väčšina moderných ekologických hotelov, primárne tlačí na používanie čítačky na QR kódy v mobile a mobilnú aplikáciu. Nakoľko väčšinu hostí tvorí skôr americká klientela, budete sa ako Európan stretávať s tradičným „tips“. Ak pricestujete s dolármi, rozmeňte si ich vopred na menšie bankovky. Rezort je all inclusive, účtenku samozrejme nedostávate, ale ak budete spokojní a my veríme, že tu určite nejeden krát budete, nechať drobné sprepitné v A la carte reštaurácii či barmanovi, ktorý Vám miešal drinky počas pobytu, bude vítané a nikoho neurazíte.

Touto cestou pôjdete napr. na raňajky.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Ako sa dostať z Valentin Imperial do centra mesta Cancun? #

Recepcia hotela Vám rada poradí, resp. rovno bellboy Vám privolá taxík a oboznámi Vás s približnou sumou, ktorú uhradíte priamo taxikárovi. Služba je spoľahlivá. Noste pri sebe vizitku Vášho hotela.

Check out a odchod #

Váš odchod už klope na dvere?


Odporúčame vám, aby ste si večer pred vašim odchodom na recepcii vyplatili tie služby, za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť a neboli v cene Vašej rezervácie. Prípadne služby navyše si totižto píšete na číslo svojej izby a ak sa vám niečo teda nazbieralo, večer pred odchodom to vyplatíte. Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, o ktorej si rezort pre vás naplánoval odchod vášho transferu na medzinárodné letisko v Cancune, aby ste si presne vedeli rozvrhnúť čas. Skontrolujte si čas odletu z Mexika a či máte všetky potrebné doklady: elektronická letenka a pas. Spravte si online check-in. Pri medzinárodnom lete do Európy sa odporúča byť na letisku už približne 2,5 až 3 hodiny pred odletom.

Cesta na medzinárodné letisko v Cancune je dlhá iba 35 km, no počítajte so zápchami. Tento transfer môže trvať pokojne aj 1 hodinu. Radšej ísť skôr a vyhnúť sa časovému stresu.

Posledné úsmevy, rozlúčka s krásnou krajinou a aj s Vaším rezortom a o hodinku ste už na letisku a idete na svoj check-in zaregistrovať si veľkú batožinu na medzinárodný let. Letisko už poznáte. Odovzdajte na check-ine batožinu a pohľadajte svoju bránu na odlet. Mexiko ste si zamilovali a hoci ste na letisku, už rozmýšľate kedy sa sem vrátiť alebo kam ísť nabudúce.

Nechce sa nám domov.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Španielčina do vrecka #

Ak neviete po španielsky, nemajte obavy. Domáci sú veľmi nápomocní. Nemusíte mať vôbec strach z jazykovej bariéry. Personál hotela hovorí anglicky.
Každý sa však pred cestou môžete naučiť pár španielskych fráz. Toto ocenia aj domáci. 
Výrazy, ktoré poznáte aj z filmov:
Dobrý deň „Buenos días“.
Dobrý večer „Buenas tardes“.
Dobrú noc „Buenas noches“. (noches čítaj ako nočes)
Dobrú chuť. „Buen provecho“. (provecho čítaj ako provečo)
Ahoj. „Hola!“ (čítaj ako ola)
Dovidenia „Adiós“.
Ďakujem „Gracias“. Niet za čo „De nada".
Áno „sí“
Nie „no“
Dobre „Bueno“ alebo „Vale“.
Ostatné:
Koľko to stojí? „Cuánto cuesta?“ (čítaj ako kuanto kuesta)
Kde sa nachádza /názov/, prosím ? „Dónde está /názov/, por favor?“
Pivo „Cerveza“.
Môžete mi povedať, kedy/kde mám vystúpiť? „Me puede decir cuándo/donde bajar?“ (čítaj ako me puede desir kuando/donde bachar)
A každú situáciu zachránite s výrazom:
„Viva Mexico!“ (Mexico čítaj ako mechiko)  "Nech žije Mexiko!" 

Valentín Imperial je doslova luxusná hacienda. Nobelová beach prize im zaslúžene patrí (naposledy ju získali v roku 2020). Okrem toho im patrí rada rôznych ďalších ocenení a medzi nimi aj ocenenia za trvalo udržateľný prístup, za kvalitu služieb, vody, jedla a mnoho ďalšieho. Ak si na túto značku zvyknete, ich sieť hotelov nájdete aj na Kube, Malorke, Menorke a v španielskom Cadize.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 149

Mohlo by Vás zaujímať

Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Netradičné zážitky na ceste Mexikom Blog

Blog Netradičné zážitky na ceste Mexikom

Mexiko je obrovská krajina a cestovanie po nej je vskutku zaujímavé. Stretnete sa s úsekmi, kde sú kilometre a kilometre ničoho. Žiadne osídlenie…

Noemi Mikleová 14 min. čítania
Kartely v Mexiku Blog

Blog Kartely v Mexiku

Drogy, kartely, prestrelky a narkobaróni. Negatíva, ktoré sa spájajú v očiach mnohých ľudí v súvislosti s inak nádherným Mexikom. Aj dnes nájdeme x…

Noemi Mikleová 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4439
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3853
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Mexiko


náročnosť

15 dní

Trvanie

5164
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.