Valletta – mesto rytierov

Prehliadka

Valletta – mesto rytierov

Rozlohou najmenšie mesto Európskej únie určite nie je chudobné na históriu, kultúru, gastronómiu a v neposlednom rade aj relax. Na ploche len o čosi väčšej ako pol kilometra štvorcového sa môžete do sýtosti prechádzať niekoľko hodín a stále objaviť novú uličku, zaujímavú barokovú budovu alebo lokálnu pekáreň lákajúcu na miestne špeciality. Svojou eleganciou si získa takmer každého – nie nadarmo sa nazýva mesto postavené „gentlemanmi pre gentlemanov“.

Stará Valletta je čarovným miestom
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Malé mesto na malom ostrove #

Po pristáti na medzinárodnom letisku vás budova určite neohúri svojou veľkosťou. Tak ako väčšina vecí na Malte, ide o menšiu stavbu adekvátnu celkovej atmosfére ostrova. V rámci ostrova funguje veľmi dobré spojenie autobusových liniek a preto je doprava do hlavného mesta jednoduchá a rýchla. Pri príchode na autobusovú stanicu síce necítite dych veku, no už o niekoľko krokov vstupujete priamo do historického srdca mesta cez jednu z pôvodných brán. BUBO odporúča rezerváciu hotela práve v tejto časti – nie len kvôli úžasnej atmosfére a blízkosti služieb, ale aj strategickej pozícii pri objavovaní ostrova, či už na autobuse alebo na bicykli. Na výber máte menšie rodinné penzióny, štandardné hotely alebo luxusné rezidencie – stačí si iba vybrať. Podobne je možné vyberať si z mediteránnej kuchyne vrátane maltskej, talianskej, francúzskej či španielskej. Pri prechádzaní mestom vás možno zaujmú nápisy v jazyku obsahujúcom zvláštne písmená, nenachádzajúce sa v štandardnej latinke. Našťastie je na ostrove štandardom aj angličtina takže sa nemusíte učiť nový jazyk, ktorým je maltčina. Zvláštne znaky sú dôsledkom prepisu arabčiny, akou sa hovorilo v neskorom stredoveku na Sicílii. S menou je to jednoduchšie – tak ako u nás, v krajine sa platí eurom.

3 fotografie

Vitajte vo Vallette, hlavnom meste Malty

Kúsok z histórie
Pri prvých krokoch mestom zaujme azda každého návštevníka jednotnosť štýlu. Jadro mesta bolo totiž vybudované v 16.storočí, keď nad ostrovom držal ochrannú ruku Rád sv. Jána z Jeruzalema, známy aj ako Maltézski rytieri. Práve ich meno a typický biely kríž na červenom poli sa vybaví (nielen) nadšencom histórie v spojení s týmto malým, no historicky významným ostrovom. A práve jeden z veľmajstrov rádu, Jean Parisot de Valette, sa pričinil o meno a podobu dnešného hlavného mesta. Pomenovali ho na jeho počesť po tom, ako úspešne vzdoroval Osmanskej snahe ovládnuť ostrov. Nanešťastie sa nedožil dokončenia svojho veľkolepého projektu, ktorý bol aj napriek jeho predčasnej smrti úspešne dokončený. Počas nasledujúcich storočí si mesto prešlo turbulentnými obdobiami a posledné veľké „zásahy“ spôsobilo bombardovanie počas 2.svetovej vojny, ale našťastie ostala väčšina mesta zachovaná. Táto kombinácia vojenskej, náboženskej a šľachtickej histórie sa podpísala aj na charaktere Valletty – môžete sa poprechádzať po opevneniach, barokových palácoch aj bohato zdobených chrámoch. Historické centrum je preto zapísane do zoznamu svetového dedičstva UNESCO už od roku 1980. Ak ste si položili otázku, či mal ostrov hlavné mesto pred výstavbou Valletty, odpoveď je áno – a to mesto bolo Mdina. Historické mestečko je známe ako „Tiché mesto“, za ktorého hradbami sa môžete nerušene prechádzať a vychutnávať si komornú atmosféru. Od Valletty je vzdialené iba 15 kilometrov a určite stojí za návštevu.

Výhľad z pevnosti zdobí aj bieločervená maltská vlajka
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Po stopách veľmajstrov #

Ako sme už spomenuli v úvode, najvýraznejšiu stopu na Vallette zanechali rytieri. Keďže šlo o jeden z náboženských rádov, ktoré sa vyznamenali v križiackych výpravách, kresťanstvo bolo súčasťou plánovania Valletty už od jej počiatkov. Práve dve z centrálnych budov sú s nimi neoddeliteľne späté. Najznámejšou pamiatkou mesta je bohato zdobená konkatedrála sv. Jána.

Tento chrám je z vonkajšej strany nenápadný, no akonáhle prekročíte jeho prah, ohúri vás bohatá baroková výzdoba. Mohli by sme povedať, že každý centimeter je pokrytý buď farebnými maľbami, pozlátenými reliéfmi alebo farebným mramorom. Rytieri sa snažili udržať krok s barokovou Európou a hnutím kontra-reformácie, ktorého snahou bolo zatraktívniť chrámy práve výrazným umením a výzdobou. Okrem bohatej výzdoby sa v chráme nachádzajú diela od jedného z najslávnejších barokových umelcov, Caravaggia – konkrétne ide o diela Sťatie hlavy Sv. Jána Krstiteľa a Píšuci Sv. Hieronym. Ako sa obrazy talianskeho majstra ocitli na Malte? Odpoveď je jednoduchá – Caravaggio na ostrove istý čas žil a tvoril pre rytiersky rád. No jeho búrlivá povaha ho dostala do väzenia, z ktorého ušiel a opustil ostrov nadobro. Je ale stále veľká šanca, že sa budete prechádzať po tých istých uličkách ako slávny barokový búrlivák. Okrem dramatických obrazov má chrám aj medzinárodný ráz, ktorý na prvý pohľad nie je zrejmý. V čom spočíva? Ôsmych bočných kaplnkách, venovaných jednotlivým jazykom z krajín alebo regiónov, z ktorých pochádzali významní členovia rytierskeho rádu. V jednej z nich sa ukrýva už spomínaný obraz od Caravaggia, konkrétne Kaplnke anglického jazyka.  Zopár krokov od konkatedrály pri Palácovom námestí je Veľmajstrov palác, tvoriaci náboženské a mocenské jadro nielen mesta, ale aj ostrova. Ak máte chuť na kávu alebo aj obed, v okolí sa nachádza niekoľko reštaurácií a v prípade príjemného počasia si môžete sadnúť na terasu a vychutnávať nezameniteľnú atmosféru. 

Po prestávke môžete pokračovať do paláca, reprezentatívne vyzdobenom v barokovom duchu. Dodnes je táto budova využívaná na organizovanie tradičných ceremónií a napriek honosnému názvu v ňom okrem veľmajstra pôsobili aj ostatní príslušníci rádu. V súčasnosti je priestor využívaný ako  Prezidentský palác, v ktorom dodnes sídli prezident a priestory využíva na prijímanie oficiálnych návštev. Našťastie je stále značná časť prístupná návštevníkom a my tak môžeme nazrieť do zašlej slávy rádu, ktorý vybudoval nielen hlavné mesto, ale do veľkej miery aj celý ostrov. Do budovy vchádzate cez impozantné nádvorie, podobne ako návštevníci počas stoviek rokov, a ocitáte sa v reprezentatívnych priestoroch hodných veľmajstra aj prezidenta. Najzaujímavejšie a najkrajšie sú Štátnické miestnosti, ktorých dekorácia okrem iného zobrazuje obliehanie osmanskou armádou v roku 1565. Ďalšou zaujímavosťou je tzv. „červená miestnosť“, zdobená portrétmi veľmajstrov rádu sv. Jána. Poslednou sprístupnenou súčasťou paláca je rozsiahla zbrojnica s bohatými zbierkami brnenia, mečov, lukov či kanónov, ktoré môžu zaujať nielen historických a vojenských nadšencov.

Dávna i nedávna história #

Aj keď má Valletta iba necelých 500 rokov, Malta má omnoho hlbšiu históriu. V hlavnom meste je preto niekoľko múzeí, v ktorých si môžete v skratke prebehnúť prehistóriu  - ak sa vám nechce navštíviť neolitické chrámy roztrúsené po ostrove. História ostrova je sústredená najmä v Národnom archeologickom múzeu, sídliacom v krásnej historickej budove pôvodne obývanej príslušníkmi rádu pochádzajúcim z Provensálska. Múzeum vás prevedie od prehistórie cez antické obdobie až po stredoveké dejiny. Najväčším „ťahákom“ sú práve prehistorické artefakty z obdobia neolitu, ktoré dodnes fascinujú odborníkov. Možno vás to inšpiruje na návštevu lokalít, v ktorých sa našli. Ak ale nie ste nadšencom Indiana Jonesa a archeológia nie je to pravé orechové, Valletta má pre vás aj iné zaujímavé múzea. Pre nadšencov modernejšej a vojenskej histórie bude zaujímavé Múzeum II. svetovej vojny. Malta bola výrazne zasiahnutá týmto konfliktom, počas ktorého bola istú dobu pod nadvládou Veľkej Británie. Múzeum sa príhodne nachádza v pevnosti St. Elmo, ktorej pôdorys má tvar hviezdy. Spolu s múzeom približujú vojenskú históriu aj vojnové miestnosti Lascaris, situované v komplexe podzemných tunelov. Pre milovníkov výtvarného umenia ponúka mesto aj galériu Muza v sídle rytierov pochádzajúcich z Talianska. Zbierka obsahuje ako klasické, tak aj modernejšie diela Mattia Pretiho, Guida Reniho alebo J.M.W.Turnera.

3 fotografie

Valletta má množstvo lákadiel

Aristokrati, záhrady a opevnenia #

Vojenské nasadenie v 16.storočí nám zanechalo systém opevnení s úžasným výhľadom na more, ktoré sa už v dnešnej dobe našťastie nevyužívajú na svoj pôvodný obranný účel. Namiesto toho je to skvelá promenáda, ideálna na dlhú pokojnú prechádzku a viacero skvelých miest s panoramatickým výhľadom na prístav a okolité mestečká. Najkrajšia časť sú záhrady Upper Barrakka, nachádzajúce sa na najvyššom bode mesta. Záhrady ponúkajú vítaný tieň najmä počas horúcich letných mesiacov, osviežiť sa môžete pri viacerých fontánach s výhľadom na farebné kvety a sochy významných historických osobností. Príťažlivosť opevnenia láka aj domácich na rozličné ceremónie či svadby, ktoré občas môžete zazrieť v niektorej z bývalých bášt. Ak by ste si chceli pozrieť súkromnú záhradu spolu s domom, v akom bývala aristokracia ostrova, je tu aj táto možnosť. Casa Rocca Piccola je čiastočne prístupný návštevníkom a pochádza, rovnako ako Veľmajstrov palác, zo 16.storočia. Jeho stavbu objednal rytier Don Pietro La Rocca a v súčasnosti vilu vlastnia markíz a markíza de Piro. Táto aristokratická história pomohla tomu, že sa o rezidenciu príkladne starali a chceli zachovať jej historický ráz. Keďže v nej dodnes čiastočne prebývajú, je vstup možný iba vo forme organizovanej prehliadky. V interiéri nájdete zaujímavosti ako rodokmeň, 500-ročný nábytok, benátske a české lustre či príjemnú súkromnú záhradu. Ak by sa vám prehliadka zapáčila, je možné ostať v niektorej z hosťovských izieb a vychutnať si raňajky s výhľadom na pokojnú, no luxusnú záhradu. Túto luxusnú chuťovku vám v BUBO rozhodne odporúčame!

4 fotografie

Panoráma Valletty s okolím z pevnosti

Assassin's creed, festivaly a červené telefónne búdky #

Ak ste filmovým a seriálovým fanúšikom, môže sa vám mesto zdať povedomé. A nie ste ďaleko od pravdy. V meste sa nakrúcali filmy ako Assassin's creed, World War Z, The Devil's Double či Eyewitness. Práve jeho „konzervácia“ uchovala autentickú historickú atmosféru bez nutnosti výstavby drahých kulís alebo množstva špeciálnych efektov na zelenom plátne. Mimochodom, na Malte sa natáčal aj seriál Game of Thrones, aj keď nie priamo vo Vallette. Pri prechádzke si taktiež môžete všimnúť zvláštnosti ako červené telefónne búdky, ktoré poznáme z Londýna. Angličtina je spolu s maltčinou oficiálny jazyk aj „vďaka“ tomu, že bola Malta súčasťou Britského impéria viac ako 150 rokov. Ak by ste chceli objavovať ostrov autom, jazdí sa stále vľavo, tak isto si vo viacerých podnikoch môžete objednať pintu a nie klasický „polliter“. Valletta bola zasiahnutá britským vplyvom, no aj napriek tomu si zachovala svoju kultúrnu tradíciu a dokázala ju v posledných rokoch zmodernizovať a prilákať nielen návštevníkov, ale aj umelcov. Atmosféra mesta ožíva počas viacerých festivalov, ktoré sa vo Vallette konajú. Okrem tradičných osláv sa konajú aj moderné sústredenia a oslavy. Medzinárodný festival umenia skutočne láka hudobníkov, hercov, tanečníkov či akrobatov z celého sveta. Pokiaľ ale predsa len preferujete konkrétny hudobný štýl, Valletta ponúka jazzový aj barokový festival. Ak ale nie ste kultúrne ladený človek a máte radi show, potom nevynechajte medzinárodný festival ohňostrojov, ktorý má svoju tradíciu už v oslavách rytierskeho rádu! Z tradičných historických osláv sú najvýznamnejšie tie na počesť Sv. Jána Krstiteľa, konajúce sa 24.júna. Všetky chrámy sú osvetlené a po meste ide slávnostný sprievod nesúci ikony, kým okolitý dav hádže konfety a oslavuje.   

3 fotografie

Rozmýšľate, že si vychutnáte hlavné mesto Malty?

Luxusná Valletta? Žiaden problém! #

Ak si radi na svojich cestách doprajete zmysluplný luxus, určite vás vo Vallette zláka 5* Hotel Excelsior s vysokou latkou kvalitných služieb. Uložili ho do jedného z bastiónov mestského opevnenia a to je zárukou, že ste natrafili na miesto s dušou, kde sa však primieša aj lukratívny nádych prostredia. Zaujme vás obrovský bazén, špičková reštaurácia či skvelý Tiki bar, kde si viete dopriať obľúbený drink s výhľadom na prístav Marsamxett. Nie, odtiaľto nebudete chcieť odísť.

Najlepšou reštauráciou v meste, kde si viete dopriať luxusný zážitok z fine diningu je miesto zvané ION  - The Harbour. BUBO toto miesto odporúča nielen preto, že podnik získal jednu michelinskú hviezdu, ale aj preto, že jedlo je tu akoby z iného sveta. Usadíte sa na štvrtom poschodí s výhľadom na krásne mesto a nechajte sa zlákať na ochutnávkové menu, ktoré zostavil Alex Dilling. Je nasiaknuté chuťou Stredomoria, ale prekvapí vás servírovanie a splynutie známych aj neznámych chutí!

Top 10 Valletta #

  1. Konkatedrála sv. Jána

Najznámejšia stavba Valletty s nádhernou výzdobou a dvoma obrazmi od Caravaggia. Je to pomyselné srdce mesta a jeden z vrcholov barokovej architektúry Malty. Nachádza sa v centre mesta a aj keď je z exteriéru nenápadná, určite stojí za návštevu.  

  1. Veľmajstrov palác

Nachádza sa len zopár metrov od konkatedrály sv. Jána a slúžil ako reprezentatívne sídlo rytierov. Dnes ho využíva prezident Malty a vy sa môžete okrem štátnických miestností pozrieť aj na bohatú zbierku historických zbraní a brnenia.

  1. Záhrady a opevnenie

Najkrajšie záhrady sa nachádzajú buď v blízkosti alebo priamo na opevnení mesta. Ponúkajú vítaný tieň, možnosť posedenia pri fontánach s výhľadmi na prístav. V priestoroch opevnenia sa taktiež konajú slávnostné symbolické obrady, ktoré sú príjemným zážitkom.

  1. Pevnosť St. Elmo

Pôvodne chránila vjazd do Veľkého prístavu a bola dôležitým miestom pri obrane ostrova. V dnešnej dobe je pevnosť značne pozmenená a v jej priestoroch sa nachádza múzeum vojny.

  1. Zničená opera Pjazza Teatru Rjal

Vo Vallette je neprehliadnuteľná ruina veľkej budovy, ktorá pôsobí veľmi staro. V skutočnosti ide o  budovu opery postavenú v roku 1866, ktorá bola zničená počas bombardovania ostrova v 2.svetovej vojne. Dnes slúži jej otvorený priestor na open-air koncerty.

  1. Divadlo Manoel

Malé, ale krásne zdobené divadlo zo začiatku 18.storočia a patrí medzi najstaršie v Európe. Do divadla sa môžete dostať buď na prehliadku alebo aj predstavenie, ktoré sa dodnes konajú na jeho doskách. Na počesť barokového dedičstva sa v januári koná festival hudby, najmä Vivaldiho a J.S.Bacha.

  1. Pastizz

Typ jemného pečiva plneného syrom ricotta alebo hráškovým pyré. Vo Vallette si ich môžete kúpiť v menších pouličných pekárňach. Každá pekáreň má svoj recept a preto môžu vyzerať v každom stánku odlišne. Aj napriek malej veľkosti dokážu slušne zasýtiť.

  1. Reštaurácia ION

Moderná luxusná reštaurácia s úžasným výhľadom, skvelým vínom a Michelinskou hviezdou. Kuchyňa pripravuje menu z čerstvých lokálnych potravín a rýb obstaraných od miestnych farmárov.

  1. Cassa Roca Piccola

Šľachtické sídlo s autentickou atmosférou 16.storočia, v ktorom sa môžete aj ubytovať. Prehliadka vám priblíži život vyššej vrstvy vo Vallette v priebehu niekoľkých storočí.

  1. Plavba okolo prístavu

Strategická poloha prístavu, ktorá pomohla odolať osmanským útokom, je dnes pokojným miestom ako stvoreným pre vyhliadkovú plavbu. Stále je možné obdivovať opevnenia, bašty a veže, no na vode dnes uvidíte veľké výletné lode. V menších zátokách sú roztrúsené súkromné jachty a tradičné loďky. 

Čo uloviť naviac? Preteky v La Valleta. Video: Ľ: Fellner

Čo uloviť naviac? Preteky v La Valleta. Video: Ľ: Fellner

Čo vidieť navyše? #

  1. múzeum hračiek

Trochu netypické múzeum, ktoré zaujme nielen deti. Nachádza sa oproti Casa Rocca Piccola a jeho zbierku tvoria hračky z druhej polovici 20.storočia, vystavených na troch poschodiach.

  1. okolité mestá

Síce je Valletta historické srdce, okolo neho je sieť ďalších historických miest, ktoré stoja za návštevu. Najznámejšia trojica sú mestá Vittoriosa, Cospicua a Senglea, do ktorých sa pohodlne dostanete aj pešky.

    3. slávnostne vystrelenie z dela

Prechádzku mestským opevnením môžete doplniť pozorovaním slávnostného vystrelenia z dela. Ceremónia sa odohráva každý deň napoludnie pod taktovkou Malta Heritage Society, oblečených v uniformách Britskej artilérie.

     4. Malta 5D

Pre fanúšikov moderných technológií je k dispozícii zážitková prehliadka 5D. Ide o predstavenie podobné 4D kinám, ktoré zaujme aj mladších divákov a tých, ktorým sa nechcú čítať dlhé knihy o histórii.

  1. Tržnica Is-Suq tal-Belt

Pre gurmánov je okrem ocenených reštaurácií a pouličných pekární k dispozícii aj trh s lokálnymi potravinami a bistrami. Sídli v zrekonštruovaných historických priestoroch a je obľúbeným miestom domácich aj turistov. 

Michaela Šimonová

Michaela Šimonová

Michaela Šimonová

Pre vyštudovanú religionistku je v strede záujmu práve poznávanie náboženstiev, a to v akejkoľvek podobe - či už ide o žitý rituál, maľované fresky alebo staroveký chrám. Jej zbierka mytologických príbehov z rôznych krajín (a národov) celého sveta sa neustále zväčšuje a túto vášeň pretavuje aj do svojej práce. Minulé životy Buddhu, mayské chrámy v Tikale, kresťanské sviatky na Kaukaze alebo mýty statných Vikingov: záber je široký a Michaela sa vždy s radosťou podelí o zaujímavé (a často aj kuriózne) informácie z oblasti histórie, náboženstva a kultúry.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Jordánsko, Palestína, Izrael

Zo zájazdu:

Michaela Šimonová

Posledná úprava článku | Prečítané: 2342

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Malta - skrytý európsky poklad plný zlata Blog

Blog Malta - skrytý európsky poklad plný zlata

Malta sa niekedy nezmestí ani na glóbusy, no táto skrytá krajina ponúka oveľa viac, než sa môže na prvý pohľad zdať - od prehistorických miest…

Marek Kovár 10 min. čítania
Valletta – mesto rytierov Valletta

Valletta Valletta – mesto rytierov

Rozlohou najmenšie mesto Európskej únie určite nie je chudobné na históriu, kultúru, gastronómiu a v neposlednom rade aj relax. Na ploche len o…

Michaela Šimonová 10 min. čítania
Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov Blog

Blog Malta – krajina slnka, nýmf a kostolov

So svojimi 27 kilometrami na dĺžku a 14, 5 na šírku je Malta jedným z najmenších obývaných ostrovov Európy. Napriek tomu má veľmi bohatú históriu,…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.