Zvuky Botswany

Zvuky Botswany

Nekonečná rovina posiata trávou a pichľavými kríkmi, medzi ktorými môžete nájsť levy, slony, leopardy, antilopy a trebárs aj diamanty alebo krovákov - pôvodných obyvateľov juhu Afriky. Tak sa dá opísať Botswana.

Vnútrozemská krajina ležiaca v srdci južnej Afriky nie je len tak prístupná každodennému cestovateľovi. Každý, kto si Botswanu obľúbi, musí mať vzťah k prírode a zvieratám, keďže to je to čo robí Botswanu Botswanou. Vnútrozemie je vyplnené obrovskou púšťou Kalahari, na severe tvorí hranicu rieka Chobe a famózna delta rieky Okavango - najväčšia vnútrozemská delta rieky na svete.

Hlavným zdrojom príjmov tejto krajiny sú diamanty, turistický ruch a chov dobytka. Nick Oppenheimer diamantový magnát a spoluvlastník spoločnosti DeBeers vyhlásil botswanské bane na diamanty za tzv. čerešňu na šľahačke. Ťažia sa tu takmer výlučne klenotnícke diamanty skvelej kvality a tvoria hlavný zdroj príjmov štátneho rozpočtu. To čo je na Blízkom východe ropa to sú tu diamanty. 

Turistický ruch sa rozvíja veľmi opatrným tempom. Krédom Botswany je prilákať čo najmenej turistov za čo najviac peňazí. Vďaka tomu sa im darí udržať národné parky takmer nedotknuté turizmom a ľudia, čo sem prídu majú garantovaný zážitok na celý život. Samotné krédo však nie je všetko a botswanská vláda si dáva záležať na tom, aby sa krajina zmenila čo najmenej a ponúka výhradne nefalšovanú divočinu. Nenájdete tu žiadne namíbijské farmy, juhoafrické zoo pod holým nebom, alebo zábavný park so zvieratami. To, čo tu uvidíte, vídali generácie ľudí pred nami a len veľmi málo sa tu zmenilo. Dokonca aj kempy v národných parkoch sú bez akéhokoľvek vybavenia a všetko čo potrebujete, si musíte doniesť so sebou. Ak ste ešte nikdy neboli na toalete s rýľom, tu budete. Odmenou za vynaložený čas a peniaze bude zvieracia ríša, pre ktorú je Botswana domovom. Chcete počuť zvuky, ktoré vydávajú stáda slonov v počte tisíc a viac kusov? Alebo prach, ktorý zvíri črieda byvolov, nariekanie hyen, rev levov, štekot šakalov, cvrlikanie cikád, hrmenie hromu alebo trúbenie hrochov? Toto všetko sa odohráva len pár metrov za vašim stanom a verte, či neverte, nedá sa na to zabudnúť. To je svet, kde nie je kráľom človek a je tu len ticho sa prizerajúcim hosťom. V botswanskom národnom parku Chobe žije okolo 110000 slonov!!! Toľko slonov nežije vo všetkých ostatných afrických štátoch dohromady.
Právom sa nazýva sloním kráľovstvom. Tieto monumentálne zvieratá, z ktorých najväčšie kusy merajú 5 metrov v kohútiku, sa producírujú pár metrov od Vášho stanu..... nepokúšajte sa ho pohladkať. Len raz ma naháňal divý slon africký a pamätám si to, ako by to bolo dnes. Ostala po mne len šiltovka na zemi, ja som bol našťastie rýchlejší. Každopádne nemusíte mať obavy. Slon je veľmi mierumilovné zviera, ktoré vyzerá, ako by sa neustále usmievalo a keď poznáte jeho správanie, dá sa s ním celkom dobre vychádzať. Keď nie tak máte problém. Je vždy dobré mať so sebou skúseného sprievodcu. 

Pán Botswany
Foto: Monika Šeniglová

V lesoch národného parku Chobe môžete obrazne chytať zvieratá za zadok a to sa Vám nepodarí nikde inde. Ďalekohľad a podobné pakšamenty môžete odložiť, stačia Vám Vaše oči.

Ak si dávate v tejto divočine pozor, nič sa Vám nestane napriek tomu, že tu žije množstvo hadov, škorpiónov alebo trebárs jedovatých pavúkov. To všetko na zemi je, ale ak uvidíte, čo len jedného tak budete nadšení. Zvieratá sú múdre a nikdy za Vami chodiť nebudú. Ak sa stane nehoda, je to vždy Vaša vina. Jednoducho netreba sa báť, ale treba sa pozerať pod nohy.

V delte rieky Okavango môžete zasa sadnúť do domorodého člnku mokoro a vydať sa do niektorých z množstva kanálov, ktoré deltu pretínajú. Kúpať sa neodporúča kvôli krokodílom. Ak sa aj tak rozhodnete kúpať, tak si radšej vyberte plytkú vodu. Totiž krokodíl svoje obete zabíja tým, že ich stiahne pod vodu a utopí. V plytkej vode mu môžete celkom dobre vzdorovať. 

Na savane v časti národného parku Chobe, ktorá sa volá Savuti, som pre zmenu raz zažil situáciu, kedy ráno po východe slnka chceli ľudia vyjsť von zo stanu, pod stromom pred stanom však nocovala svorka 17 levov. Neostáva Vám nič iné ako zazipsovať stan a čakať kedy sa im uráči odísť. 

Apropo stan. Stan vám v prírode poskytuje maximálne útočisko, pokiaľ si ho zatvoríte. Žiadne zviera nepríde k nemu a nezačne ho trhať, skôr ho obíde oblúkom. Tie najdrzejšie zvieratá ako paviány, hyeny alebo šakaly ho oňuchajú trochu si posťažujú pri Vašej hlave a idú ďalej. To je veľmi zvláštny pocit. Celkovo platí, stan je to najbezpečnejšie útočisko a ešte nikdy sa nikomu v zatvorenom stane nič nestalo. Ibaže by ho prešiel iný turista autom. Akonáhle si stan necháte na noc otvorený, vlezie Vám doň všetko možné. Chrobákmi začínajúc a hyenou končiac.  

Pre cestovateľa s dobrodružstvom v srdci a láskou k prírode je Botswana ako stvorená. Keď dodržíte základné pravidlá pobytu vo voľnej prírode, budete sa cítiť ako prví cestovatelia, ktorí týmto územím prechádzali a uvidíte to, čo videli oni.
Dovolenka v Botswane pre ľudí s otvoreným srdcom. 

Tomáš Hušek

Tomáš Hušek

Tomáš Hušek

Riaditeľ produkcie, človek zodpovedný za veľké množstvo našich zájazdov. Rieši skupinové letenky pre našich klientov a spracováva ponuky firemných zájazdov na kľúč. Riadi destinačných manažérov a kontroluje chod spracovateľského centra. Takmer každý klient prechádza jeho rukami a klientov si pamätá aj niekoľko sezón dozadu. Služobne je druhou najdlhšie pôsobiacou osobou v BUBO. Zároveň je výborným sprievodcom do všetkých arabských a afrických krajín, do ktorých sa dá cestovať. Miluje Veľkú Britániu, futbalový klub CHELSEA a Mini. Je ženatý a má dve deti.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Saudská Arábia

Zo zájazdu:

Tomáš Hušek

Posledná úprava článku | Prečítané: 139

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Umelo vytvorené hlavné mestá Blog

Blog Umelo vytvorené hlavné mestá

Keď cestujete, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa stanete milovníkmi architektúry. Chodíme po mestách ako Jeruzalem, Damask, Váránasí či Arbíl,…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Ako bývame na africkom safari? Blog

Blog Ako bývame na africkom safari?

Veľa ľudí si kladie otázku, ako vyzerá ubytovanie počas safari v Afrike. Verte či neverte, takýto luxus by ste neočakávali. Afrika a safari s tým…

Martin Karniš 2 min. čítania
Zvuky Botswany Blog

Blog Zvuky Botswany

Nekonečná rovina posiata trávou a pichľavými kríkmi, medzi ktorými môžete nájsť levy, slony, leopardy, antilopy a trebárs aj diamanty alebo…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

28.03. → 06.04. +15 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

3751 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek