Irán je už dlhé roky lákadlom dobrodruhov, cestovateľov či turistov hľadajúcich od svojej cesty niečo viac, než len rezorty a pláž. Krajina, ktorú tvorila staroveká Perzia je magnetom pre milovníkov histórie, orientálnych príbehov, prírodných krás a unikátnych miest. Prečo je Irán tak príťažlivou destináciou a čo vás v tejto krajine nadchne? Objavujeme ju roky, milujeme ju a iránske zážitky patria k najfascinujúcejším na svete! Prečo si vybrať Irán?

Toto bude neskutočný zážitok! Esfahán a jeho námestie
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

1. Užite si atmosféru námestia v Esfaháne #

Irán je nielen krajinou Tisíc a jednej noci, ale aj krajinou Tisíc a jedného zážitku. Po návrate domov, keď sa všetka ta krása rozlezie mysľou sa budete najčastejšie vracať na jedno miesto. Bude ním Esfahán, jedno z najkrajších miest Orientu a najpríjemnejšie mesto Iránu. Jeho námestie s prezývkou Nesf-e Džahán (Polovica sveta) je nielen druhým najväčším námestím sveta, ale aj miestom, ktoré vám atmosférou podlomí kolená. Nie len tak na oko, ale naozaj! Námestie je výkladnou skriňou perzskej architektúry a tak môžete niekoľko hodín objavovať najkrajšie architektonické diela 17.storočia, kedy sa Šáh Abbás rozhodol, že ho premení na drahokam. Na jednej strane sa začína esfahánsky bazár, oproti nemu sa dvíha obrovská kupola Šáhovej mešity a po stranách sa vyníma Mešita šejka Lotfolláha s krásnou výzdobou a panovnícky palác Ali Qapu s výhľadom na námestie a jeho život. Každý krok tu sprevádza krása. Námestie je ráno tiché, pokojné, neskôr ho zaplnia ľudia hľadajúci esfahánske pamiatky a poobede jeho žezlo prevezmú ľudia. Vtedy sa sem musíte vrátiť. Námestie totiž nie je len o kráse, ale aj o živote, bežnom iránskom živote, ktorý si obľúbite. Podvečer sa trávnik zmení na jedno obrovské miesto na piknik. Ľudia sedia na zemi, kobercoch, odpočívajú, zhovárajú sa, pijú čaj a sú spolu. Neraz sa stane, že vás niekto pozve k sebe na kus reči a pohárik čaju. Toto sú tie miesta na akých si Irán zamilujte tak ako sa to stalo mne pred rokmi, kedy som sa do Iránu vybral po zemi ešte v roku 2008. Na rohu námestia si skočte pre zmrzlinu faludé s chuťou citrónu či šafranu a keď sadne na námestie tma, vyberte sa do neďalekej čajovne. Noc premení námestie na rozprávku. Všetko svieti, ľudia sa tešia zo života a vy z toho, že ste tu. Ak neveríte ako môže byť námestie zážitkom, vyberte sa sem!

Prečítajte si náš blog o tom ako si užiť Esfahán za jeden deň

3 fotografie

Námestie v Esfaháne je najkrajším námestím celej Perzie

Medzi symboly Teheránu patrí veža Azadi
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

2. Zjednávajte na bazároch Teheránu #

Čo si predstavíte pod slovíčkom Orient? Zablúdia vaše myšlienky ku kilometrom bazárových ulíc, ktoré sú naplnené tovarom od výmyslu sveta? Aj táto predstava kedysi lákala cestovateľov po Hodvábnej ceste a tak sa vybrali nielen do legendárnej Perzie. Dnešný Irán má svoje krásne bazárové miesta akými je Zandžán, Tabríz či Qazvín, ale aj obrovský Teherán vie svojimi bazármi zaujať. Ten menší leží v štvrti zvanej Tadžiriš a máte ho po ruke, ak sa vydáte objavovať prepychové paláce posledného perzského šáha Pahlavího. Tadžiriš je spleť uličiek, ktoré ponúkajú ovocie, zeleninu, koreniny, nakladanú zeleninu, oriešky a tisíce ďalších drobností. Zvolávanie či ospevovanie tovaru pochopíte aj keď nehovoríte perzsky. Ak však chcete zažiť najväčší bazár Iránu, musíte ísť za ním do južného Teheránu. Práve tam nájdete obrovský, priam nekonečný bazár, ktorý je labyrintom. Ak do neho vyjdete, stratíte sa, možno sa už nedostanete von, ale zato zažijete unikátne stretnutia. Bazár sa skrýva za nenápadnou bránou, no stačí jeden pohľad a vidíte hradbu tiel. Tisíce ľudí sa v jeden moment rozliali starobylou uličkou prevoňanou koreninami a ozdobenou kobercami. Vydajte sa medzi nich, straťte sa v dave a objavíte veci o akých ste zrejme nikdy netušili. V uličkách sa zjavia mešity, malé svätyne a stovky obchodíkov, kde sa čas mení na čajové poháriky. Padlo vám niečo do oka? Zjednávajte! Skúste padnúť s cenou o polovicu a keď sa vám to nepodarí, ale niekoľko tisícok riálov vás poteší. Ide predsa o bazárové divadlo, ktoré ste si prišli zahrať. Bazár je miesto, ktoré vám nedá spať a Teherán vie ako vás do neho zlákať.

3 fotografie

Teherán je fascinujúce miesto, kde nájdete najväčší bazár Iránu

Mašad pripomína vďaka detailom orientálnu rozprávku
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

3. Staňte sa pútnikmi v posvätnom Mašade #

Najposvätnejším mestom moslimov je saudskoarabská Mekka, ale vedeli by ste vysloviť názov najsvätejšieho mesta Iránu? Je ním Mašad na severovýchode krajiny neďaleko turkménskych a afganských hraníc. My v BUBO sem chodíme už od roku 2005, kedy bolo toto miesto pre mnohých jednou veľkou neznámou. To tajomno, tá atmosféra, neznámo, to všetko nás priťahovalo ako magnet a dnes sem chodíme pravidelne. Mašad možno nezaujme obyčajného turistu, ale ostrieľaný cestovateľ pochopí, v čom spočíva genialita tohto miesta. Mašad je jedna obrovská svätyňa ozdobená zlatou aj tyrkysovou kupolou a sériou vysokých minaretov. Všetko v meste sa začína a končí pri nej. Je totiž miestom, kde spočíva telo milovaného emáma Rezu, ktorý bol 8.šiítskym emámom a v 9.storočí ho abbásovský kalifát nechal otráviť zo strachu pred jeho popularitou. Jeho postava premenila obyčajné miesto na pútnické miesto svetového rangu, kam sa ročne vydajú milióny pútnikov a my spoločne s nimi. Svätyňa je ako mesto. Má série nádvorí, skrytých zákutí, ukrýva v sebe krásu perzskej architektúry a je plná radosti a nádeje, ktorú si sem priniesli ľudí snáď zo všetkých kútov islamského sveta. Musíte sa „prebiť“ niekoľkými nádvoriami, vojsť dnu do svätyne, zamiešať sa medzi dav a keď sa dotknete strieborných mreží hrobky patriacej Rezovi, telom vám budú lomcovať zimomriavky. Nesmierne unikátne miesto. Mašad tak v Iráne vie byť excelentným zážitkom,

3 fotografie

Iránsky Mašad je najposvätnejším miestom celej krajiny

Širáz má povesť mesta, ktoré je pretkané poéziou a rajskými záhradami
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

4. Navštívite hrobku básnika Haféza v Širáze #

Máloktorá krajina sveta miluje poéziu tak ako Irán a stačí chvíľka na to, aby ste zistili, že to nie je len lacná póza, ale úprimná láska. Iránci milujú všetko, čo sa spája s ich poetmi. Čítajú si básne, hľadajú v nich ukryté významy, symboliku, hľadajú v nich odpovede na každodenné trápenia a v neposlednom rade, mimoriadne radi navštevujú hrobky svojich básnikov. Medzi tých najznámejších patrí Ferdúsi, ktorý napísal Knihu kráľov Šáhnáme, Sáádi so svojou zbierkou básní Golestán a Bustán a premiantom je Haféz so svojim Divánom. Práve Haféz je postava, ktorá, ak by sa konala voľba najväčšieho Peržana, zrejme by sa o túto priečku pobil s niekým ako je Kýros Veľký. Básnik Haféz sa stal pre Iráncov synonymom poézie a jeho hrobka v Širáze je pútnickým miestom. Ani my ho na našom zájazde do Iránu v BUBO nikdy neobídeme, pretože vieme, že by to bola obrovská chyba! Hrobka sa ukrýva v krásnej záhrade a hoci je jednoduchá, stala sa symbolom celého mesta. Kamenná platňa s veršami spočíva pod altánkom ozdobeným stĺpmi a prichádzajú k nej domáci s veršami na perách. Niektorí ich recitujú len pre seba a Haféza, iní nahlas a vtedy cítite dynamiku poetickej perzštiny. Hrobka Haféza má krásnu atmosféru. Napokon si sadnite do malej čajovne v rohu záhrady. Dajte si kanvicu čaju a vypočujte si Hafézové básne hrajúce z rádia. Ak ešte stále hľadáte zážitky, vonku pred hrobkou si u mužov s andulkami môžete kúpiť „šťastie“ v podobe malých lístkov. Na nich sa skrývajú verše, ktoré vám majú pomôcť nájsť odpovede. Skúsite to?

3 fotografie

Hrobka básnika Haféza je najobletovanejšou pamiatkou Širázu

Zurchané je fantastické prekvapenie starého Iránu
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

5. Vychutnajte si perzské zurchané #

Medzi najunikátnejšie zážitky aké viete v Iráne zažiť je návšteva zurcháne. Nič vám toto slovíčko nepovie? Niet sa čomu čudovať, pretože v Európe sa o ňom nedozviete takmer nič. Zurcháne je špecifikom starej Perzie, no našťastie prežilo do dnešných dní. Ja vždy hovorím, že v zurcháne je ukrytá duša starobylej Perzie a ak by zaniklo, Irán by stratil dôležitý element svojej histórie. Zurcháne je v preklade „domov sily“ a vo svojej jednoduchej podstate ide o telocvičňu alebo ak chceme o šport, ktorý pripomína rozcvičku. Čo na tomto môže byť unikátne či dokonca zaujímavé? Túto otázku si položíte iba v prípade, že ste zurcháne nikdy nevideli na vlastné oči. Tento zvláštny šport má svoje korene ešte v Sasánovskej Perzii, teda pred viac než 1500 rokmi a takto nejako sa vojaci pripravovali do nejednej bitky, ktorej sa vtedajší panovníci zúčastnili. Neskôr sa k športu pridala islamská mystika, pretkal sa veršami z Koránu aj perzskou poéziou a preto vám dnes privodí zimomriavky. Muž s bubnom a mikrofónom odrieka formulky z Koránu, do toho recituje úryvky z básní a športovci v tradičných kožených nohaviciach vykonávajú cviky. Zurcháne stiera rozdiely medzi mladými aj starými. Mladých učí rešpektu, učí ich životu a starším vracia spomienky a silu. Je krásne byť v telocvični a môcť vidieť zurcháne na živo. Dnes ho nájdete najčastejšie v meste Yazd, no tie menej turistické zurcháne viete pohľadať aj v Širáze, Esfaháne či v Teheráne.

3 fotografie

Zurchané má v sebe dušu starobylej Perzie

Pohľad na Yazd zo zoroastriánskych veží mlčania
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

6. Po stopách zoroastriánov v Yazde #

Irán má vo svojom oficiálnom a dlhšom názve spomenuté to, že je islamskou republikou a hoci hrá islam prvé husle v krajine, nestretnete sa tu len s ním. Objaviť tu viete stopy kresťanstva od krásnych kláštorov na západe krajiny až po kresťanskú štvrť Džolfa v Esfaháne. V Hamadáne môžete vidieť dôležitú židovskú hrobku Ester a Mordechaja a v Iráne sa stretnete aj s tajomnými zoroastriánmi. Centrom zoroastriánov je dnes púštne mesto Yazd a tak sa vydajte za jeho krásou. Yazd zaujme aj svojim hlineným labyrintom starých uličiek, badghírmi, skvelými sladkosťami, ale práve dedičstvo zoroastriánov je to, čo vám ostane v mysli najdlhšie. Prvý miestom, ktoré musíte vidieť je chrám posvätného ohňa, teda Ateškáde. Plameň, ktorý pred sebou uvidíte horí od roku 470! Nie na tomto mieste, musel sa sťahovať do bezpečia, do jaskýň v okolitých horách, ale už viac než 1550 rokov nezhasol. Plameň je pre komunitu tak posvätný, že kňazi k nemu pristupujú v rúškach aby ho svojim dychom neznečistili a drevo prikladajú v rukaviciach z rovnakého dôvodu. Vedľa chrámu nájdete malé múzeum tradícii. Za unikátnym miestom sa vypravte na perifériu Yazdu. Z prachu krajiny sa tu dvíhajú Veže mlčania, dve zoroastriánske pohrebiská. Zoroastriáni nepochovávali svojich mŕtvych do zeme ani ich nespaľovali, pretože by znečistili všetky sväté elementy a teda zem, vodu, vzduch aj oheň. Mŕtvych priniesli do veží, uložili ich tak, aby ich tu našli draví vtáci a tí sa postarali o pohreb. Niečo podobné poznajú v Tibete. Dnes je takéto pochovávanie zakázané, no veže majú stále svoju atmosféru. Príďte k nim podvečer, vylezte hore a sledujte zapadajúce slnko za minarety Yazdu. Ulovíte tak ďalší zážitok!

3 fotografie

Yazd je aj dnes po stáročiach jedným z najdôležitejších centier zoroastriánskeho náboženstva

Kurací kebab so šafranovou ryžou je jedlo, ktoré budete chcieť jesť znovu a znovu
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

7. Ochutnajte perzskú kuchyňu #

Aké jedlo si predstavíte ak počujete Irán? Bude to kebab, však? A počuli ste od tých, čo v Iráne nikdy neboli, že tu budete jesť iba kebaby? Nie, nie je to pravda, pretože perzská a teda iránska kuchyňa je plná prekvapení, ktoré vám pripravia gastronomický zážitok. Ak ste v Iráne po prvý krát, možno nebudete vedieť objaviť pestrosť kuchyne, no ak sa sem pravidelne vraciate, odrazu poznáte lokálne podniky, malé reštaurácie a viete, že Irán sa môže popýšiť skvelými chuťami. Kebab sa považuje na národné jedlo, najmä ten, ktorý volajú „čelo kebab“, teda kebab s kopcom ryže ku ktorej dostanete grilovanú rajčinu. Kebaby však nájdete aj z kúskov kuracieho mäsa potretého šafranovým maslom, jahňacie, hovädzie alebo z mletého mäsa, ktoré sa prekladá vlašskými orechmi. Fantázii sa tu medze nekladú. Unikátnym jedlom je fesendžun, kedy dostanete kus kuracieho mäsa v omáčke z granátových jabĺk a vlašských orechov. K tomu ryža so šafranom a v ústach exploduje Tisíc a jedna noc. V Širáze ochutnajte kalam polo, v Yazde ťavie mäso a v Kašane fantastický chorešt. A ako sa pripravuje Dizi? Neznáme názvy? Poďte s nami do Iránu a všetko spoznáte na vlastnej koži.

3 fotografie

Iránska kuchyňa dokáže nadchnúť. Nie sú to len kebaby, ale množstvo skvelých jedál

Dedinka Abyaneh láka na potulky svojimi hlinenými uličkami
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

8. Prejdite sa zabudnutou dedinkou Abyaneh #

Irán to nie sú len veľké mestá akými je Teherán, Mašad, Esfahán či Širáz, ale aj stovky malých dediniek, kde život uteká úplne inak. Jednou z najkrajších dediniek v centrálnom Iráne je Abyaneh na ceste z Kašanu do Esfahánu. Abyaneh sa ukrýva v horách v nadmorskej výške okolo 2200 mnm. Cesta sa kľukatí, stúpa, každý kilometer odkrýva krajšie a krajšie hory až sa napokon zastaví v dedinke, ktorá spí prikrytá tichom. Dnes v nej žije okolo 300 obyvateľov a leží takpovediac na konci sveta. Je však krásna, príťažlivá, zvodná a nevidieť ju v Iráne by bola veľká škoda. Vyberte sa na potulky ulicami v tieni hlinených fasád. Niektoré sú prázdne, v iných stretnete zopár domácich. Sedia na priedomí, zhovárajú sa a vediac, že sa tu občas niekto objaví, snažia sa predať balíčky sušených jabĺk, marhúľ alebo niekoľko drobností. Je pekné im pomôcť, pretože často ide o starších obyvateľov, ktorí jednoducho Abyaneh nikdy neopustia. Mladá generácia sa odtiaľto vytratila hľadajúc život v mestách, kde majú možnosti zarobiť si peniaze. Abyaneh dýcha tradíciami tak silnými, že na mnohých iných miestach sa už vytratili. Ženy tu nosia snehobiele čádory ozdobené farebnými kvietkami, ktoré sú v tak obrovskom kontraste k čiernym čádorom v uliciach konzervatívnych miest. Muži si ešte stále obliekajú dlhé, voľné, čierne nohavice aké nosili zoroastriáni. Hlinená dedinka zaujme svojimi starými dvermi, klopadlami aj svätyňou s výhľadom na okolité hory a ruinu zabudnutej pevnosti. Abyaneh je príkladom toho, ako sa dá cestovať v čase a krásnou ukážkou, že Irán je jednoducho fascinujúca krajina plná mimoriadnych miest.

3 fotografie

Malá dedinka Abyaneh na konci sveta patrí k najkrajším v Iráne

Kadžarský kiosk v záhrade Fin má krásnu výzdobu
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

9. Spoznajte perzskú záhradu v Kašane #

Perzské záhrady patria k Iránu tak ako patrí slnko k mesiacu. Nevyhnete sa im, no ani by ste nemali, pretože sú iránskym pokladom. Nie nadarmo sa dostali dokonca na zoznam UNESCO a v krajine ich objavíte hneď niekoľko. Krásnymi záhradami sú Eram v Širáze, záhrada v okolí paláca Čehel Sotún v Esfaháne, no ak túžite vidieť najdokonalejšiu z nich, vyberte sa do Kašanu. Práve pár kilometrov od tohto kupeckého mesta sa rozprestiera záhrada Fin, ktorá kedysi ešte v dobách Safávidov patrila samotnému panovníkovi. Dnes sa záhrada ukrýva za hradbami so zaoblenými bastiónmi a pred vstupom do nej rozvoniavajú ruže, pretože Kašan je hlavné mesto ruží a ružovej vody. Perzská záhrada nie je miestom plným kvetov ako si niekto môže predstaviť. Jej pointou sú stromy, vysoké cyprusy, tieň, ticho či žblnkotajúca voda. Raz som počul, že kvety by odpútavali pozornosť človeka, ktorý si chce v záhrade oddýchnuť alebo nad niečím uvažovať. Aj Fin je záhrada posiata stromami, no v jej strede sa schádzajú vodné cestičky, nad ktorých križovatkou postavili malý palác zvaný kiosk. Vojdete dnu a cítite ten príjemný vzduch, jemný vánok a keď si predstavíte, že ste tu niekde ležali, počúvali hudbu alebo poéziu, boli ste ako v raji. Presne raj má totiž typická perzská záhrada predstavovať. Fin má aj ďalší kiosk, o niečo mladší, než tento centrálny. Ten je posiaty kadžarskými maľbami a za rohom nájdete čajovňu, kde si viete oddýchnuť. Perzská záhrada je zážitkom sama o sebe.

3 fotografie

Ako vyzerá tradičná perzská záhrada? Skúste Fin!

Reliéfy Perzepolisu budú patriť medzi TOP zážitky starovekého miesta
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

10. Vychutnajte si Perzepolis s príbehmi Peržanov a Alexandra #

Irán to je fantastická krajina plná histórie a nikde to nepocítite lepšie, než v legendárnom Perzepolise. Leží hodinu cesty od básnického Širázu a jeho ruiny vás pozývajú do príbehu o slávnych perzských kráľoch aj o Alexandrovi Veľkom. Už Kýros Veľký mal vybrať toto miesto pod kopcami v úrodnej provincii Fars ako miesto ceremoniálneho hlavného mesta. Až jeho syn Kambýses a najmä veľkí panovníci akými bol Dáreois I. či Xerxés I. vdýchli dušu tomuto miestu a vypustili do sveta legendu. Najslávnejšie perzské mesto kedysi vítalo podrobené národy, ktoré sem merali cestu zo všetkých perzských provincií. Vo veľkolepom paláci ich vítal perzský panovník a delegácie prinášali najvzácnejšie dary. Dnes to vieme vďaka unikátnym reliéfom na schodisku paláca Apadana. Vidieť Perzepolis je dnes krásny zážitok. Vojdete medzi ruiny okázalou Bránou národov, kráčate bývalými chodbami až k palácom a napokon medzi všetkými stavbami pohľadáte paláce Dáreia aj Xerxésa. Práve Xerxésov palác mal byť podľa príbehu miestom, kde sa Alexander Veľký mal pomstiť za vypálenie aténskej Akropoly. Perzepolis ľahol popolom a duša mesta vyletela do nenávratna. Dnes vás však ruiny slávneho mesta posadia na zadok a budete si ho užívať plnými dúškami. Milovníci histórie budú z Iránu absolútne nadšení!

Prečítajte si o starovekom Perzepolise aj náš blog plný zaujímavostí

3 fotografie

Perzepolis je najmagickejšie miesto iránskeho staroveku

Chceli by ste na vlastnej koži prežiť všetky tieto unikátne momenty? Vyberte sa s nami na dovolenku do Iránu a spoznáte Irán od Mašadu až po Širáz s profesionálmi, ktorí túto krajinu milujú.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš si Irán zamiloval už počas svojich prvých ciest v rokoch 2008-2009, kedy brázdil prašné cesty starobylej Perzie so svojim batohom. Hnala ho túžba spoznať túto krajinu a na vlastné oči vidieť stopy starovekých miest, ktoré poznali perzskí králi či Alexander Veľký. S vyštudovanou starovekou archeológiou si tu pripadal ako v raji. Napokon ho očarili ľudia. Obyčajní Iránci, ktorí sa stali najpríjemnejším prekvapením celej krajiny, ktorá ostala v jeho srdci do dnešných dní. Už niekoľko rokov sprevádza naše BUBO cesty do Iránu a ani po rokoch láska k Iránu neochabla, ba naopak. S každou ďalšou cestou ho má radšej. Miluje atmosféru svätyne v Mašade, teheránske bazárové uličky či vysedávanie na trávniku v Esfaháne v obkľúčení najkrajších perzských pamiatok. Klientom rozpráva príbehy starej Perzie nad pohárikom sladkého čaju v typických čajovniach a snaží sa im ukázať Irán, akoby ho možno sami nikdy nevideli. V Iráne strávil niekoľko mesiacov svojho života, prešiel po ňom pár desiatok tisíc kilometrov a zažil horúčavy Chuzestánu, sviatok Ášura, povolebné nepokoje či desiatky pozvaní na čaj od neznámych Iráncov. Roky cestuje v regióne, stopuje príbehy Hodvábnej cesty a skladá si mozaiku, ktorú dokáže dať dokopy iba intenzívne cestovanie.

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 585

Mohlo by Vás zaujímať

Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Esfahán za jeden deň? Esfahán

Esfahán Esfahán za jeden deň?

Máloktoré iránske mesto má takú atmosféru ako perzský Esfahán. Najjagavejší drahokam, polovica sveta, výkladná skriňa architektúry a najkrajšie…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale Blog

Blog Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale

V Bahrajne, kde vládne sunnitský vladár, ale väčšina poddaných sú šiiti (shia), mi moja známa, pôvodom Nemka, ktorá žije v ostrovnej krajine…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia  

Pakistan, Afganistan, Irán, Čína, Kirgizsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

7890
K

Ázia  

Irán


náročnosť

12 dní

Trvanie

2796 3495€
K

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Irán


náročnosť

21 dní

Trvanie

3936 4920€
E

Ázia  

Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Irán, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

27 dní

Trvanie

4319 5759€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.