Porovnali sme chute indických regiónov

Porovnali sme chute indických regiónov

Indická gastronómia je rozmanitejšia než India samotná. Pri prvej návšteve ešte netušíte, že po krátkej chvíli si budete čili sypať u vás doma pri raňajkách pokojne aj na praženicu. Základom každej indickej kuchyne sú bohaté zásoby korenín a bylín, ktoré vedia ženy v domácnosti dokonale využívať. Skvelé kombinácie dostanú nejedného odporcu tejto kuchyne. Čo treba ochutnať v ktorom kúte Indie? Ponorili sme sa do hlbín indickej kuchyne v každom jej regióne.

My v BUBO chodíme do Indie už od roku 1995 a vždy skúšame tie naj kombinácie. Indiu jednoducho milujeme a lovíme tu gastronomické zážitky.

Pre mnohých návštevníkov je India vďaka svojmu pulzujúcemu životu chaotická, hlučná, neuveriteľná, plná kontrastov a napriek počiatočnej nedôvere si jej kuchyňu zamilujete.

Ako jesť v Indii #

Jedáleň v indickej domácnosti sa zväčša nachádza na zemi. Najlepší spôsob, ako si jedlo vychutnať, je konzumácia rukami.

Pokiaľ máme k dispozícii placku, vieme si jedlo nabrať do nej. V opačnom prípade jedlo konzumujeme troma prstami pravej ruky. Ľavú nepoužívame, tá nie je čistá. Pri stolovaní sa sedí na zemi a jedlo je servírované na podnosoch thali s malými katori miskami alebo aj na listoch banánovníka.

India je krajina, ktorú všetci ľudia túžia vidieť a keby ju videli raz, čo i len letmým pohľadom, tento pohľad by nestačil na všetky predstavenia celého zvyšku zemegule dohromady. Mark Twain

Nielenže je takéto stolovanie veľmi pekné, pre najľudnatejšiu krajinu sveta je to aj veľmi ekologické. Ak vyhľadávate jedlo na ulici, teda streetfood, tento spôsob udržateľnosti sa vám bude páčiť.

Indovia sú neobyčajne pohostinní a ochotní, čím vám určite zbúrajú všetky vaše predsudky, s ktorými do Indie prichádzate. India je stále tradičná spoločnosť s hlboko zakorenenými rodinnými tradíciami.

Rozmanitosť indických jedál #

Pri tak veľkej krajine však nenájdete jedlá, ktoré sú plošne všade úplne rovnaké. Vďaka jej rozmanitosti nájdete neuveriteľnú škálu kuchýň od veľkých Himalájí až po tropický polostrov na juhu. Nebudeme preháňať, keď budeme tvrdiť: „Na miliardu obyvateľov miliarda chutí.“

Pokiaľ sa bavíme o chutiach, India je známa tým, že pokiaľ je niečo sladké, tak je to extrémne sladké a, naopak, ak slané, tak poriadne slané. Cukrom ani soľou či koreninami sa nešetrí v žiadnom smere. Čas v tejto krajine nehrá nejakú významnú rolu ako v Európe, takže nedochvíľnosť a scenár, že vždy na vás niekto v reštaurácii jednoducho zabudne, sa toleruje. Na otázku, kde je vaše jedlo alebo drink, dostávate okamžitú odpoveď s úsmevom miestneho čašníka, že už to ide: „It’s coming.“ Najlepšie na to zaberá široký úsmev.

3 fotografie

Trh s korením na Khari Baoli v starom Dillí

Prvý indický obed si dáme na našich BUBO zájazdoch do Indie spoločne v hlavnom meste krajiny – Dillí. Práve tu objavíte tajomstvá indického korenia na legendárnom bazáre starého Dillí. Úzke uličky lemujú obchodíky, okolo ktorých prechádzame a obdivujeme najväčší ázijský veľkoobchodný trh s korením na Khari Baoli, ktorý funguje od 17. storočia.

Bazáre v starom Dillí sú legendárne. Vďaka výbornej strategickej polohe bolo Dillí vždy významným obchodným mestom a práve odtiaľto vládli panovníci radov významných ríš.

Pandžábske špeciality #

Kuchyňa severnej Indie je značne ovplyvnená mughalskými panovníkmi a vegetariánske pokrmy komunitou kupcov bania. Najobľúbenejšie jedlá severnej Indie pochádzajú najmä z oblasti Pandžábu, najúrodnejšej poľnohospodárskej oblasti Indie. Vôňa šafranu či lotosového koreňa nám ponúknu miestne delikatesy kašmírskej kuchyne, kde nechýba stredoázijský vplyv.

Typický chicken tikka kebab
Foto: archív — BUBO

Mäsové jedlá – kebab, butter chicken či tikka

Na cisárskych dvoroch mughalskej ríše sa často podávalo jahňacie mäso. Jedným z obľúbených pokrmov je seekh kebab. Väčšina z vás si predstaví kebab, aký poznáme v tortillovej placke, avšak seekh znamená špíz a kebab mäso varené na drevenom uhlí, takže sú to klobásky na ražni varené na drevenom uhlí. Zvyčajne sú dochutené cibuľou, cesnakom, zázvorom, zelenými čili papričkami, bylinkami a korením.

Tento pokrm bol predstavený v Indii Turkami. Legenda hovorí, že vznikol počas ukrývania sa tureckých vojakov v lesoch, kde lovili divé mäso, ktoré potom napichovali na svoje meče a opekali. Iná zaujímavá legenda zas hovorí o príchode kebabov do regiónu vďaka mughalským panovníkom, ktorí priniesli okrem iného do Indie aj záľubu v krehkom mäse grilovanom na špíze.

Ešte predtým, než vám prinesú obľúbené pandžábske jedlo butter chicken (kura na masle v bohatej krémovej omáčke) či chicken tikka (marinované kuracie kúsky v okorenenom jogurte, napichnuté na ihle a pečené na uhlí), je zvykom, že vám čašník na stôl prinesie misky na zvýraznenie chuti. Najčastejšie ide o malé nakladané cibuľky či cesnak, zelené čili a mätové čatní.

Hinduisti veria, že všetky formy života sú posvätné a nemali by byť zbytočne poškodené alebo zabité, preto väčšina tradičných rodín vyznáva vegetariánsku stravu.

Až 80% Indov vyznáva hinduistické náboženstvo a mnohé hinduistické texty chvália vegetariánstvo.

Vegetariánska strava

Zelenina v Indii vôbec nie je nudná. Typický dhal (hustá šošovicová omáčka) spolu s aloo gobi (karfiolovo-zemiakové kari) je obľúbeným každodenným jedlom Indov pripravovaným na mnoho spôsobov.

Medzi pandžábske špeciality nezameniteľne patrí baingan bharta, teda baklažánová kaša pozostávajúca z pikantnej zmesi baklažánu, cibule, paradajok a masaly (korenie po indicky). Domáci syr v špenátovej omáčke palak paneer bezpochyby nesmie chýbať na jedálnom lístku.

Aj najväčší odporcovia špenátu nakoniec tento pokrm zaradia medzi svoje obľúbené indické jedlá. Severoindická kuchyňa je známa svojimi bohatými a krémovými omáčkami, ktoré sú častou kombináciou smotany, ghee a jogurtu. V oblasti Kašmíru si v BUBO pochutíme na lotosových koreňoch, ktoré sú symbolom čistoty a plodnosti, prípadne si dáme saag (kombinácia listovej zeleniny alebo varenej horčice).

Tradičný indický vegánsky dhal s plackou roti.
Foto: archív — BUBO

Kuchyňa severnej Indie #

Chlebové placky - roti, naan a ďalšie

Regionálna kuchyňa severnej Indie sa okrem v pare varenej ryže nezaobíde bez chlebových placiek, či už nekvasené chlebové placky roti (známe aj ako chapati) alebo kvasené placky naan, zamilujete si všetky. Zhotovujú sa z múky a majú rôznu štruktúru aj chuť. Podávajú sa k hlavným chodom a naberá sa nimi jedlo. Na prípravu placiek sa často využíva pec tandoor (oválna hlinená pec, jej ohnisko je vnútri pece a jedlo sa griluje nad ohňom).

Po vypracovaní cesta sa placka prilepí na vnútornú stranu pece a pekár počká, kým placka chytí zlatistohnedú farbu. K jedlu sa výborne hodí garlic naan (chlebová placka potretá zmesou masla ghee a cesnaku). V peci tandoor vznikajú rôzne delikatesy, ktoré sú obľúbené po celom svete. Mäso, ryby, zelenina a paneer (indický domáci syr) sa marinujú v jogurte a grilujú na ihle.

Rovnako, ako sa indická kuchyňa nezaobíde bez chlebových placiek, tak ani bez rôznych ryžových jedál a chutí. Asi 1 500 rokov pred Mughalskou érou v severnej Indii existujú zmienky o ryžovom pokrme biryani (mix ryže, niektorých druhov mäsa a korenín).

3 fotografie

Príprava chlebových placiek

Zeleninové pokrmy

Aby sa vyhovelo aj vegetariánskej časti obyvateľstva, pripravuje sa tak, že mäso sa nahradí zeleninou. Presný pôvod jedla nie je známy, avšak stopy po tomto pokrme sa našli v starovekých indických textoch. Niektorí historici však tvrdia, že biryani prišla do Indie s mughalskými panovníkmi a jej nástupca pulao (dlhozrnná ryža so zeleninou, paneerom a korením) je nasledovníkom biryani.

Existencia pulao nebola v Indii známa až do stredoveku a ľudia najčastejšie tento pokrm spájajú s moslimskými jedlami perzskej kuchyne mughalských panovníkov.

Úžasný Taj Mahal

Úžasný Taj Mahal

Špeciality strednej Indie #

Putovaním strednou Indiou objavíme ideálnu oblasť na mnoho trekov, ale aj jednu z najviac navštevovaných lokalít celej krajiny. Tu sa nachádza nádherný symbol lásky Taj Mahal či pre hinduistov najposvätnejšie miesto na svete - Váránasí.

Oblasť Biháru je obdarená úrodnou pôdou pre pšenicu a horčicu. Štáty Uttarpradéš, Bihár a Madhjapradéš na juhu tvoria geografické srdce Indie. Veľkú mieru produkcie má na svedomí ryža, šošovica a pšenica. Poľnohospodári na úrodnej pôde vypestujú vynikajúce mangá, melóny a liči.

Typické indické biryani
Foto: archív — BUBO

Nizam, naváb či nihári

Na kuchyňu strednej Indie pôsobí posvätné Váránasí s vyšperkovanou vegetariánskou kuchyňou a oblasť dotvárajú dokonalé mäsové pokrmy z kráľovských dvorov pôžitkárskych navábov.

Naváb je kráľovský titul udelený vládnucim Mughalským cisárom a jeho prvoradou povinnosťou bolo podporovať suverenitu mughalského cisára so správou určitej provincie. Naváb slúžil guvernérovi regiónu, označovaného termínom Nizam.

Nizam mohol mať pod svojim velením niekoľkých navábov. Navábska kuchyňa moslimskej šľachty je známa krehkým mäsom s aromatickou zmesou korenia – šafranu, muškátového oriešku a orechov. Ich jedlá sa varia na miernom ohni celú noc a často ich konzumujú po skončení pôstu počas Ramadánu.

Týmto spôsobom pripravované nihári (dusené jahňacie stehno) sa zvyčajne konzumuje na raňajky s nekvasenou chlebovou plackou roti. Ďalšia delikatesa dam pucht biryani vznikla počas hladomoru na dvore navába Asaf-ud-Daulaha, keď nariadil svojim kuchárom zmiešať ryžu, mäso a korenie do obrovského hrnca, ktorý uzavreli cestom a celú noc ho nechali pomaly variť. Týmto pokrmom tak nakŕmili každé ráno všetkých hladných.

Strukoviny na všetky spôsoby

Súčasť tohto regiónu je každodenná konzumácia strukovín, hlavne šošovica z úrod urad (čierna a biela), masúr (hnedá), mung (žltá) a arbar (tmavožltá). Strukoviny sú bohatým zdrojom bielkovín a zo šošovicovej múky vznikajú vynikajúce variácie slaných jedál ako napríklad samosa (smažené plnené taštičky) či kachauri (plnené a vyprážané chleby) sú často pripravované na festivaly a večierky.

Vo vegetariánskej kuchyni Indovia vedia, že sušené klíčky zo šošovice badí dodávajú zelenine pikantnú chuť. Na stoloch strednej Indie nájdeme bohatú škálu zeleniny a domáci ju oddávna vedia využívať plnohodnotne vďaka jej blahodarným zdravotným účinkom. Horká dyňa karela údajne čistí krv a plody ibišteka jedlého v Indii známe ako bhindi upokojujú podráždený žalúdok. Po ťažkom jedle nám pomôže osviežiť dych a zlepšiť trávenie betelový list.

Skutočnou divou strednej Indie je mango odrody amrapali, ktoré mughalský cisár Bábur označil za najlepšie ovocie Hinduistanu (perzský názov pre Indiu, ktorý sa všeobecne vzťahuje na indický subkontinent). Táto odroda je dužinatá, sladká s kyslým podtónom. Po celej zemi sa predáva za vysokú cenu a pre výrobu pikantných čatní je ideálnou surovinou.

Na uliciach strednej Indie si domáci vezmú do ruky chaat (pikantný pokrm zo zeleniny, ovocia a naklíčenej šošovice). Tento pokrm na vás z diaľky zaváňa korením, zázvorom a exotickým tamarindom, ktorý už poznali dokonca starí Gréci či Egypťania.

3 fotografie

Blue Lassi Shop vo Varanasi

Výborné nápoje lasi

V uliciach šokujúceho Váránasí na našich zájazdoch po Indii objavujeme lasi (mliečny nápoj zo zriedeného jogurtu), ktorý nám počas letných horúčav pomáha zdolať teplo, zažehná úpal aj žalúdočné problémy.

V úzkej serpentínovej uličke smerujúcej k Manikarnika Ghat sa zastavíme v jedinečnom Blue Lassi, ktoré sa na prvý pohľad ani nepriblíži veľkosti reputácie tohto miesta. Miesto s viac ako 75-ročnou tradíciou si získal na popularite vďaka poctivej kvalite tohto výborného nápoja.

Oceľové džbány a drevené miešadlá spolu s veľkými hlinenými nádobami s tvarohom obídeme a vchádzame dnu do otvoreného priestoru so skromným sedením a začíname si objednávať. Všetky nápoje sú šľahané ručne. Pýtame si kokosové, mangové, banánové, jablkové, jahodové, čokoládové či šafranové lasi a čakáme. Čašník nám vždy predstaví aktuálnu ponuku.

Na tomto mieste je po stenách plno fotografií s ľuďmi, ktorí navštívili toto miesto a páčilo sa im tu. My hľadáme po stenách našu BUBO nálepku a vychutnávame si lahodný nápoj.

Jedlá východnej Indie #

Región východnej Indie je rozmanitý ako samotná India. Najnavštevovanejší cieľ je pre turistov koloniálna metropola Kalkata. Východný región siaha až po hranice s Čínou, Bangladéšom, Mjanmarskom, Bhutánom a Nepálom. Západné Bengálsko sa pýši čajovníkovými plantážami i mangrovníkovými lesmi pozdĺž Bengálskeho zálivu poskytujúcimi úkryt pre kráľovského tigra bengálskeho.

Indický čaj

Približne pred 200 rokmi sa začali Briti pozerať po mieste vhodnom na pestovanie čaju určeného pre britský trh. Na území Ásamu, severného Bengálska a Dardželingu vznikli čajovníkové záhrady. Dnes je v Indii vyše 25 000 plantáží rôznych veľkostí a India je najväčším svetovým producentom čaju.

Kalkata prináša západné rysy, najmä anglické vzdelanie a architektúru. Perla Britskej Východoindickej spoločnosti a neskôr hlavné mesto Britskej Indie je abstraktom celého regiónu. Typickou zábavou v tomto meste je zmes vášnivej politickej diskusie, intelektuálnych analýz a prízemných klebiet preberaných priamo na ulici, v čajovni či v kaviarni.

Darjeeling je pestovaný na svahoch predhorí Himalájí. Hovorí sa o ňom ako o šampanskom medzi čajmi.
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Typickou zábavou v Kalkate je zmes vášnivej politickej diskusie, intelektuálnych analýz a prízemných klebiet preberaných priamo na ulici, v čajovni či v kaviarni.

V súvislosti s týmito skutočnosťami vznikol vtip odrážajúci život v Kalkate: „Jeden Bengálčan je básnik, dvaja Bengálci sú argument, traja sú politická strana." Búrlivé diskusie o umení, literatúre, filozofii a politike sa stali synonymom samotného mesta.

Severne od Kalkaty leží Sikkim so zasneženými horami a najvyššou horou Indie - Kančendžonga (8 598 m n. m.). Oblasť disponuje výrazným vplyvom susedného Tibetu a Nepálu. Južne od Kalkaty putuje mnoho turistov na juh k plážam a úžasne zdobeným chrámom v Uríse.

Mohli by vás tiež zaujímať blogy:

Ryby či najštipľavejšie čili sveta?

Stravu miestnych obyvateľov charakterizujú ryby, kokosové orechy, ryža a listová zelenina. V kuchyni sa veľmi využíva horčicový olej, ktorý pridáva jedlám osobitú chuť. Kuchyňa východnej Indie je veľmi pikantná a mnoho jedál je pripravovaných na pare. Hlavnou zložkou bengálskej kuchyne sú ryby.

Obľúbeným pokrmom je sorse mach (kapor s horčicou), či v pare varená ryba hilsa (uznaná v roku 2017 ministerstvom patentov za produkt Bangladéša). Pochutíme si aj na krevetách v kokosovej omáčke.

Šošovicový dhal vymeníme v tejto oblasti za cícerový a jedlo si výborne dochutíme mangovým či paradajkovým čatní. Miestne kmene severovýchodnej oblasti inklinujú k bravčovému mäsu, ktoré varia spolu s bambusovými výhonkami alebo lesnými hubami. Spolu s momo (plnené a v pare varené knedličky) sú špecialitou Sikkimu.

Knedličky sú zvyčajne plnené mäsom, listovou zeleninou alebo domácim syrom. V tejto oblasti má domov jedna z najštipľavejších čili papričiek na svete bhut jolokia (podľa odhadov asi 400-krát ostrejšia ako Tabasco) alebo ghost pepper (v roku 2007 označená v Guinnessovej knihe rekordov ako najštipľavejšia čili paprička na svete).

Anglickú kuchyňu v Kalkate obohatili miestni obyvatelia o mnoho indických príchutí a korenín. Z nie príliš lákavej šošovicovej polievky sa tak pridaním tamarindu, karí a ďalších ingrediencií stala lahodná polievka vyhľadávaná mlsnými jazýčkami Bengálcov.

Príbeh kalkatských trhov

Typickou zábavou v Kalkate je zmes vášnivej politickej diskusie, intelektuálnych analýz a prízemných klebiet preberaných priamo na ulici, čajovni či v kaviarni.

Trhy v Kalkate majú svoj vlastný zaujímavý príbeh. Bieli obyvatelia mali odpor k tomu, aby mali spoločné trhy s miestnymi a túžili po trhoch určených len pre nich. Spoločnosť Calcutta Corporation nakoniec venovala pozornosť ich dopytu a kúpila ulicu Lindsay, vďaka čomu dostala príležitosť na zbúranie starého Fenwick’s Bazar a na jeho mieste tak postavila prvý mestský trh v Kalkate.

Na našich BUBO zájazdoch do Indie sa trhom spolu prechádzame po Lindsay Street a objavujeme miestne reštaurácie. Večer tu trávime na trhu nasávaním miestnej atmosféry a kupujeme suveníry.

Trh bol otvorený v roku 1874 pod dočasnou prezývkou „Nový trh“ a bieli obyvatelia tu mali k dispozícii na predaj všetko od ovocia, zeleniny, rýb, mäsa, potravín, korenín, syrov a cukroviniek až po riad a príbory, oblečenie, obuv, kvety a knihy.

Počas tohto obdobia sa v Kalkate otvorilo množstvo reštaurácií, ktoré sa špecializovali na tradičnú aj novoobjavenú kuchyňu, pričom obe boli veľmi žiadané. Mnohé z týchto reštaurácií sa stali obľúbeným miestom bojovníkov za slobodu, ktorí tu robili protikoloniálne plány a písali poburujúcu literatúru.

TOP 3 miesta koloniálnej Kalkaty s britským flairom:

  1. Writers' Building: impozantná budova s korintskou fasádou pomenovaná podľa úradnikov Východoindickej spoločnosti je od roku 1777 srdcom koloniálnej Indie;
  2. Park Maidan: v parku sa okrem dostihovej dráhy nachádzajú Eden Gardens, kde sa konajú medzinárodné kriketové zápasy;  
  3. College street: chodníky plné stánkov s učebnicami, antikvariátmi a knihami všetkých druhov lemujú elitné vzdelávacie inštitúcie v meste.

Špeciality juhozápadnej Indie

Pláže so zlatým pieskom, dych vyrážajúca história, filmový priemysel a moderné biznis metropoly v jednom regióne? Zoznámime sa s juhozápadnou Indiou. Obyvatelia žijúci na pobreží patria do rôznych komunít, ktorým život určujú prírodné sily.

Dary mora v Indii

Rybári si ráno pripravia svoje člny, aby mohli ešte pred úsvitom vyplávať na more a na breh sa vracajú neskoro popoludní, aby svoje úlovky mohli čerstvé predať čakajúcim zákazníkom. Miestne rybie trhy ponúkajú širokú paletu čerstvo ulovených rýb a darov mora. Rybári sa počas roka pripravujú na obdobie monzúnov sušením rýb, ktoré počas tohto obdobia predávajú, pretože prudký dážď im znemožňuje vyplávať na more.

Celé pobrežie Konkanu loví viac ako 2 000 rokov dary mora. Za úrovňou úzkeho pobrežného pásma Arabského mora sa rozprestierajú úrodné ryžové polia, plantáže s kokosovými a betelovými palmami, kaučukovníky, plodiny s kešu orieškami a iné. Obzvlášť sladká a chutná odroda manga alfonso je pre tento región stále najvýznamnejšou plodinou.

Najdynamickejším a najkozmopolitnejším mestom, finančným centrom a domovom najväčšieho filmového priemyslu na svete Bollywood je mesto Bombaj. Na našom zájazde India – veľký okruh ukončíme multikultúrny ráz prehliadkou mesta mrakodrapov. O miliardárskom meste si môžete prečítať od najscetovanejšieho Slováka Ľuboša Fellnera, ktorý vám poradí, kde ochutnáte tigrie krevety, homára a hlavne krabov v luxusnej reštaurácii: Bombaj - tipy a čo vidieť.

Okrem darov mora kuchyni juhozápadnej Indie imponuje kokos, červené čili a ryža. Typická príprava patra ni macchi (na pare varená ryba) sa potiera zeleným čatní vyrobeným z voňavých byliniek, korenia a kokosu a balí do banánového listu. Toto jedlo sa podáva väčšinou na svadbách.

Portugalský vplyv v Goa

Kuchyňa z pobrežného štátu Goa je príjemným mixom portugalskej kuchyne a miestnych chutí. K najobľúbenejšiemu karí sa radí vindaloo (mäso s marinádou z octu a korenia). Je to obľúbené jedlo nielen Indov, ale aj turistov. Hovorí sa, že najlepšie chutí na druhý deň. Pri príprave iných karí pokrmov, napríklad cafreal (štipľavé kuracie s bylinkami) sa nešetrí kokosom.

Tento pokrm sa pripravuje aj v krevetovej verzii. Milovníci sladkých dezertov si tu však prídu na svoje, ak ochutnajú bebinca (vrstvený koláč z vajec, melasy a kokosového mlieka). Odveký príbeh tohto pokrmu sa pripisuje sestre Bebiane a jej skupine mníšok z kláštora Santa Monica v Goa.

Vaječné žĺtky zapracovali do pudingu potom, ako im ostali zo škrobenia svojich rúch bielkom. Pôžitkárske Portugalsko na obyvateľov Goa vplývalo aj pomocou portského vína a obľúbili si aj nápoj feni (likér z orieškov kešu). 

Miestne rybie trhy ponúkajú širokú paletu čerstvo ulovených rýb a darov mora.

Kuchyňa južnej Indie

Juh Indie sa pýši panenskými plážami, hustými lesmi a kultúrou s výrazným vplyvom zmesi portugalskej, holandskej a anglickej osady, čo tvorí jednu z najpôvabnejších oblastí. Štát Tamilnádu je kolískou starovekej drávidskej kultúry, oblasťou ryžových polí a nádherných chrámov. Spolu s Kéralou a Andhrapradéšom majú spoločný kulinársky základ v ryži, kokosovom orechu, strukovinách a korení.

V južnej Indii je typická konzumácia pálčivých šošovicových karí, nakladanej zeleniny, či tvarohových pochúťok. Na slnku sušené čili papričky sa pridávajú do jedál zo zelených banánov a tapioky (špeciálny druh škrobu získavaný z maniokového koreňa).

Rozmanité malé chody dosa (chrumkavé palacinky z fermentovanej ryže a šošovicového cesta) a idli (v pare varené ryžové koláčiky) sa servírujú zvyčajne s čatní z kokosu, cesnaku a čili papričiek. Najznámejší kéralský pokrm apam (v pare varená ryžová palacinka) je podávaný s dusenou zeleninou a mäsom. Kuchyňu Kéraly dotvárajú rôzne variácie kokosových karí a jedlá z rýb.

Oblasť Andhrapradéša sa rovnako zameriava na dary mora a nešetrí červeným čili či strukovinami. Typickým pokrmom miestnych obyvateľov je ryža pulao (zmes ryže, zeleniny, mäsa, korenia a byliniek). Aj tento región obsahuje zjavný moslimský vplyv. Kuchyňu okrem kuracieho pulao dotvára kebab, zeleninové karí, pečená zelenina i rôzne pečivo.

Káva sa do Indie dostala koncom 17. storočia, keď indický pútnik známy ako Baba Budan prepašoval z Jemenu do Indie sedem zŕn a zasadil ich do kopcov Chandragiri.

Tamojšia kuchyňa sa nezaobíde bez dobre pripravenej kvalitnej kávy. V tradičnej mosadznej nádobe sa z pražených čerstvo zomletých kávových zŕn pripraví voňavý nápoj. Káva sa do Indie dostala koncom 17. storočia, keď indický pútnik známy ako Baba Budan prepašoval z Jemenu do Indie sedem zŕn a zasadil ich do kopcov Chandragiri. V tom čase bolo nezákonné dovážať semená kávy z Arábie.

Rozmanité chute Indie

Indická kuchyňa je odpradávna významnou súčasťou všetkých udalostí a rituálov. Jedlo je nielen chutné, ale hlavne svedčí žalúdku a prináša úžasnú energiu. S trochou nadhľadu môžeme tak pochopiť aj veľkých Mughalských panovníkov, ktorí tvrdili, že keby mali znalosti o korení ako samotní Indovia, mohli by dobyť celý svet. Ani v tisíc článkoch nejde popísať všetky pôvaby tejto skvelej kuchyne pretkávanou historickými udalosťami.

India sa vydala na samostatnú púť dejinami a jej dnešná podoba vás dostane priamo na jej rušných uliciach. Dnes si všetky jedlá môžete samozrejme pripraviť aj doma podľa receptov, ktoré nájdete na internete, ale nikdy nebudú chutiť tak ako v nezabudnuteľnej Indii. Naši BUBO klienti cestujú dlhé roky s nami aj kvôli nezabudnuteľným kulinárskym zážitkom, ktoré pre vás hľadáme po celom svete. Poďte to zažiť s nami na zájazde v Indii.

Gurmánske zážitky

Gurmánske zážitky

Najlepšie reštaurácie sveta, ale aj gurmánske špeciality, na ktoré…

Zobraziť
Ivana Žibritová

Ivana Žibritová

Ivana Žibritová

Ivana vyštudovala ekonómiu na univerzite v Ostrave, avšak čísla v kancelárii vymenila za dobrodružstvá s BUBO klientmi. Je to človek plný pozitívnej energie a smiechu. Žije podľa motta: "Naučme sa žiť s tým čo máme, nie s tým čo si myslíme, že nám chýba."

Obľubuje výzvy, miluje vodu, prírodu a rada si privstane na východ slnka. Rada sa vydáva za dobrodružstvom pri adrenalínových športoch. Aktívny životný štýl si spríjemňuje jazdou na motorke. Ivana rada objavuje gastronomické zážitky od kuchárskeho umenia v Taliansku, cez nezabudnuteľné indické až po ázijský streetfood.

Jej snom je spoznať súostrovie Tonga, kde chce zažiť potápanie s veľrybami.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
To najlepšie z Číny

Zo zájazdu:

Ivana Žibritová

Posledná úprava článku | Prečítané: 88

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bhután, Nepál, India


náročnosť

17 dní

Trvanie

8188
K

Ázia  

India


náročnosť

17 dní

Trvanie

6031
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.