Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí pod ich končiarmi žijú? Aký je to pocit hľadieť na najvyššie hory sveta?

Himaláje sú pohorím, ktoré je zaujímavé po nespočetne veľa stránkach. Na prvom mieste ich samozrejme všetci vnímajú ako najvyššie hory sveta a najväčší cieľ pre každého horolezca. Každý by chcel stáť na vrchole Mount Everestu a povedať si, že je najvyššie, ako sa len človek na našej planéte dokáže dostať. Zaujímavé sú ale aj pre geografov a geológov – sú to hory relatívne mladé a vytvorené búrlivými procesmi v zemskej kôre. Fascinujú aj botanikov a zoológov – ich jedinečné životné prostredie je plné unikátnych rastlín a endemických zvierat. Takto by sme vedeli pokračovať veľmi dlho, ale nespomenuli sme to hlavné – Himaláje sú totiž neuveriteľne dôležité pre desiatky miliónov obyvateľov, ktorí žijú na ich svahoch a v ich bezprostrednom okolí. Pre nich sú hory zdrojom vody a obživy a zároveň aj náboženským symbolom a sídlom ich bohov. Ich význam pre miestny folklór je neskutočný a ich miesto v mysli miestnych neodškriepiteľné. Himaláje sú živým a tlčúcim srdcom Ázie a unikátnou zmeskou zaujímavostí, kde si každý nájde to svoje – či ste prírodovedec a či etnológ, či ste dobrodruh alebo objaviteľ, tento región chcete navštíviť.

Ak plánujete dovolenku v Himalájach, poradíme vám.

Nie je preto prekvapením, že Himaláje sú obrovským magnetom pre cestovateľov. Pre nás v BUBO majú veľmi špeciálny, takmer osobný význam. Je to logické, sú to najvyššie hory a my, čo sa snažíme dostať čo najďalej a na čo najviac exotické miesta, voči nim nemôžeme cítiť nič iné ako úctu a rešpekt, zmiešaný s neodolateľnou túžbou vracať sa sem. A vraciame sa do Himalájí už dlho - od minulého storočia chodíme do regiónov okolo tohto osemtisícového hrebeňa či už na expedície v indickom Ladakhu alebo na komfortné zájazdy v Bhutáne, a snažíme sa ukázať ich tajomstvá slovenským cestovateľom. Nie preto, aby boli najvyššie hory sveta viac turistické, ale preto aby si ich krásu a majestátnosť mohlo vychutnať čo najviac ľudí. Himaláje stoja za každú jednu zo stoviek návštev, čo sme im my v BUBO venovali, ako aj za desiatky návštev, počas ktorých som ich mal možnosť vidieť ja osobne. Od východného Tibetu po Pakistan sú to najdokonalejšie hory na svete. A na ich počesť vznikol tento blog. 

Cesta Himalájami
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Čo sú vlastne Himaláje? #

Himaláje sú najvyšším pohorím planéty. Do maximálnej výšky 8848 metrov ich doslova vytlačila zrážka Indie s Áziou „len“ pred 10 miliónmi rokov. Toto robí z 2400 kilometrov dlhého horského oblúku nielen najvyššie pohorie planéty, ale aj jedno z najmladších. Himaláje dodnes vlastne rastú asi 0,5 centimetra ročne, a tak ich môžeme nazvať aj jedným z najživších pohorí. Nie sú to hory, ktoré by stáli úplne osamote, a sú súčasťou mamutieho horského hrebeňa, ktorý sa tiahne veľkou časťou Ázie. Na Himaláje nadväzujú aj iné známe pohoria ako Karakoram, alebo Hindu Kush, ktoré ale od nich v rámci geografického členenia oddeľujeme. Keď hovoríme o Himalájach, tak sa bavíme o horstve, ktoré sa tiahne od východnej Indie – takmer od hraníc s Myanmarom po Pakistan. Himaláje sú dokonca ohraničené konkrétnymi riekami – na východe je to rieka Yarlong Tsampo (v Indii známa ako Brahmaputra) a na západe je to Indus. Prvá hora na východe je známa ako Namche Barwa a na západe ukončuje Himaláje slávny vrchol Nanga Parbat. Sú to úžasné hory a nájdete tu nielen skalnaté vrcholy a obrovské ľadovce, ako si ich predstavujeme my, ale aj horské lúky a ihličnaté lesy, ktoré sa nám v predstavivosti spájajú s Tatrami alebo Alpami. Keby ste sa zrazu ocitli napríklad na lúkach pod Nanga Parbat alebo treťou najvyššou horou Kančenčungou, neverili by ste, že nie ste vo Švajčiarsku. Jediný rozdiel je v tom, že tu nájdeme takéto lúky v nadmorskej výške 3500 metrov nad morom. A v ľuďoch, tí sú v Himalájach skutočne iní. 

Samozrejme, príroda vám vyrazí dych, ale nemenej zaujímavé sú Himaláje ako kulisy pre život miestnych, ktorí z nich získavajú obživu a uctievajú ich ako svoje božstvá.

Už som spomínal, že Himaláje majú neuveriteľný vplyv na miestny folklór. Ľudia a hory tu existujú v symbióze, ktorá je u nás v Európe dávno zabudnutá. Pre nás sú hory miestom na rekreáciu a kontakt s prírodou. Pre obyvateľov svahov najvyššieho pohoria sveta sú domovom. Práve toto je na Himalájach neuveriteľné. Samozrejme, príroda vám vyrazí dych, ale nemenej zaujímavé sú ako kulisy pre život miestnych, ktorí z nich získavajú obživu a uctievajú ich ako svoje božstvá. Vedeli ste, napríklad, že svetoznáma osemtisícovka Annapurna v Nepále je hinduistická bohyňa úrody? Posvätná hora Kailash v Tibete zasa slúži ako trón najznámejšieho hinduistického boha Šivu a zároveň ako najposvätnejšia hora tibetského buddhizmu a miestneho šamanistického náboženstva bon. Za zmienku ale určite stojí aj Kančenčunga, tretia najvyššia hora sveta, kde podľa legendy yeti stráži päť pokladov snehu. Skrátka, Himaláje nie sú len hory. Je to stelesnenie príbehov, legiend a miestneho folklóru. Je to miesto mystických kráľovstiev a ľudských snov, dráždiace fantáziu človeka po tisícročia a dodnes relatívne nedotknuté západnou civilizáciu. To je výhoda aj nevýhoda hôr v jednom – pokrok sem príde posledný. Ktoré sú ich najkrajšie a najzachovalejšie regióny? Vybral som päť najzaujímavejších regiónov najvyšších hôr sveta a pridal som rovno aj šiesty región ako bonus. Ktoré to sú? Pozrime sa na to! 

5 najzaujímavejších regiónov Himalájí

  • Tibet – Strecha sveta
  • Nepál – Krajina Gorkhov
  • Bhután – Kráľovstvo hromového draka
  • Darjeeling – Hory a čaj
  • Ladakh – Tibetskejší ako Tibet

Bonus:

  • Pakistan – Nepoznané Himaláje

O Himalájach a ich rôznych regiónoch by sa dalo písať do nekonečna. Vybrať len niekoľko regiónov je podobné ako vyberať na perlovom náhrdelníku najkrajšie perly – všetky sú nádherné, ale niektoré môžu byť niečím zaujímavejšie. Vybral som známejšie aj menej známe časti, ale každá z nich je krásna a niečím unikátna. Svojou voľbou som sa snažil zvýrazniť rôznorodosť týchto veľhôr po prírodnej ako aj kultúrnej stránke a pripraviť malú ochutnávku ich jedinečnosti. Opäť to ale nie sú všetky časti Himalájí, ktoré stoja za návštevu, oplatí sa sem prísť kdekoľvek a všade nájdete niečo čo vás bude fascinovať.

Tibetská mystika
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Tibet – strecha sveta #

Tibet je to obrovský región – má dva milióny kilometrov štvorcových a zároveň je, s priemernou výškou 4000 metrov nad morom, najvyššie situovaná zóna našej planéty.  Zaberá prakticky celé severnú stranu Himalájí a nachádza sa tu niekoľko z najznámejších hôr sveta. Nájdeme tu najsvätejšiu horu planéty Kailash, ktorú uctievajú hinduisti, buddhisti, džinisti a prívrženci tibetského šamanizmu, bon, najmenšiu osemtisícovku planéty Shishapangma, ale aj horu hôr Mount Everest. Práve Mount Everest je na hranici Tibetu a Nepálu a v Tibete je jeden z jeho základných táborov. Práve odtiaľto smerovali na vrchol najvyššej hory sveta prvé horolezecké pokusy a práve odtiaľto sa dodnes fotografujú niektoré z najznámejších záberov. Tibet je v skratke nádherný región Himalájí a málokedy zažijete takú úžasnú krajinu, ako keď idete autom alebo autobusom po prekvapivo kvalitných cestách pozdĺž ich hlavného hrebeňa. Zastavíte v Tingri a vidíte Mount Everest, idete po pláňach vo výške 4000 metrov nad morom a po ľavej ruke máte Shishapangmu ako na dlani, prechádzate horské sedlá s nadmorskou výškou 5000 metrov nad morom a okolo vás sú len úžasné vyhliadky a ľadovce. Chcete sa dostať ešte bližšie k horám? Inde na svete sa to dá ťažko, ale v Tibete sa viete dostať až do základného tábora Mount Everestu autom. Tibet je naozaj fascinujúca skúsenosť. 

Na streche sveta

Politika sa síce zmenila, krajinu už neriadi teokracia dalajlámov ale komunistická strana Číny, mníchov je menej a čínskych turistov viac, ale Tibet si do dnešných dní zachoval mystiku a jedinečnú atmosféru.

Úchvatné ale nie sú len jeho hory, a dokonca si trúfnem, povedať, že to na Tibete nie je ani to najznámejšie. Vďaka izolovanej pozícii v neprístupných vysokohorských údoliach sa tu vyvinula unikátna a neuveriteľne malebná kultúra, ktorá ovplyvnila celý himalájsky región. Práve Tibet je možno práve to miesto, ktoré človeku napadne ako prvé, keď počuje slovo Himaláje a predstaví si biele kláštory na kulise zasnežených vrchov. Nie je to úplne presná predstava - kláštory sú často skôr bordové a vrchy nie sú vždy zasnežené, ale k realite je to celkom blízko. Práve v Tibete nájdeme zlatých Buddhov v mystických chrámoch, ako je Jokhang, či v paláci Potala, mníchov v bordových rúchach so žltými čiapkami a jaky pozorujúce cestovateľov pozdĺž ciest. Tu pod majestátnymi štítmi najvyšších hôr sveta v sálach zahalených do dymu vonných bylín a zdobených nádhernými nástennými maľbami, znejú monotónne odriekania tibetských mníchov, ktoré u nás vidíte len v dokumentárnych filmoch. Niekedy sa vraví, že Tibet sa už zmenil a takéto scény tu nenájdete. Nie je to pravda. Samozrejme, od roku 1997, keď BUBO navštívilo Tibet prvýkrát, sa Tibet zmenil. Cesta z Lhasy do Shigatse už netrvá 15 hodín a na ceste do Káthmandú nemusíme deväťkrát meniť autobus ako kedysi. Pribudlo čínskych stavieb aj dobrých reštaurácií. Ale húževnatá tibetská kultúra prežíva až do dnešných dní a hlavne kvôli nej sa strechu sveta oplatí navštíviť.

Z mojej poslednej návštevy Tibetu v novembri 2019

Horská krajina pod správou Dalajlámu fascinovala európskych cestovateľov už v 19. storočí a fascinuje ich dodnes. Politika sa síce zmenila, krajinu už neriadi teokracia dalajlámov ale komunistická strana Číny, mníchov je menej a čínskych turistov viac, ale Tibet si do dnešných dní zachoval mystiku a svojskú atmosféru. Dodnes je Lhasa plná pútnikov, ktorí vykonávajú kóru (okružnú modlitbu) okolo hlavných chrámov, a dodnes na horských prechodoch stretnete jaky spásajúce odolnú horskú vegetáciu a miestnych pastierov v tradičných rúchach. Tibet sa ale zároveň dynamicky mení a Lhasa sa za dve desaťročia, čo sem BUBO chodí, stala modernejším mestom. Ešte nie plne moderným, ale modernejším. Ak chcete zachytiť ešte tradičného ducha a odkaz stáročí miestnej kultúry, odporúčame prísť čo najskôr. Zatiaľ ho tu stále cítiť, ale o ďalších 15 rokov ho možno už cítiť nebude. Kým ale Tibet bude Tibet, my z BUBO sa sem budeme vracať s túžbou v srdci. Nielen pre úžasnú kultúru a nádhernú prírodu, ale aj kvôli našim dlhoročným tibetským partnerom, s ktorými tu máme priam rodinné vzťahy. 

Budhove oči na stupe Boudhanath. Video: Martin Šimko - BUBO

Budhove oči na stupe Boudhanath. Video: Martin Šimko - BUBO

Nepál – krajina Gorkhov #

Keď prejdeme himalájskymi priesmykmi z Tibetu na juh, vstúpime do najznámejšej horskej krajiny sveta – Nepálu. Ľudia si niekedy Nepál predstavujú ako nekonečné hory a predpokladajú, že celú krajinu zaberajú Himaláje. Mýlia sa. Nepál je subtropická krajina a jej väčšina je situovaná na predhorí Himalájí. Keď prejdeme z Tibetu do Nepálu, vstupujeme do iného sveta. Mystický buddhizmus nahradí farebný hinduizmus, vyschnutá horská tundra uvoľní priestor bujnej zeleni horských údolí a teplota vzrastie pokojne o 15 stupňov. Neznamená to, že by sme Himaláje opustili, práve naopak, ukazuje sa nám ich iná tvár. Nepál, domov bojovného etnika Gorkov, je skratka totálne iný ako pacifistický Tibet. Život sa tu sústredí v horských údoliach a na predhoriach a okrem mohutných štítov tu nájdeme aj úrodne polia a dokonca aj subtropické roviny s džungľou. Nepál je preto neuveriteľne rozmanitý a v priebehu dňa sa viete dostať priamo spod zasnežených štítov do lesov, kde môžete pozorovať krokodíly a nosorožce. Neraz sme počas jasného počasia sedeli na juhu krajiny v národnom parku Chitwan a na jednej strane sme videli riečne krokodíly a za nami, o 100 kilometrov severnejšie medzi oblakmi, presvitala osemtisícovka Manaslu. Tým je Nepál absolútne výnimočný. 

Skutočná výhoda Nepálu spočíva v tom, že človek nemusí byť horolezec či trekker, aby si tu naplno mohol Himaláje užiť.

Samotné slávne hlavné mesto krajiny Kathmandu je na úrovni Štrbského plesa, v kotline pod Himalájami. Stále je to ale hlavná základňa na horskú turistiku v tejto fascinujúcej krajine. Z Kathmandu sa viete dostať do Pokhary, k legendárnej Annapurne, alebo do Lukly a navštíviť Khumbu Himal, domov Mount Everestu, prípadne do Bhadrapuru na trek k tretej najvyššej hore sveta Kančenčunge. To všetko z mesta, kde nájdete všetky vymoženosti, ktoré by si mohol západný turista želať vrátane reštaurácii, značkových obchodov a kvalitného ubytovania od trojhviezdičiek až po skutočný luxus 5* hotelov, ako sú hotely Yak a Yeti alebo Annapurna. Skutočná výhoda Nepálu ale nie je v tom, že je to mekka horského turizmu, ale v tom, že človek nemusí byť turista, aby si tu naplno mohol Himaláje užiť. Viete sa tu pohodlne dostať k najvyšším horám sveta na dosah, aj ak nemáte čas, chuť, alebo kondíciu na fyzické výkony spojené s vysokohorskou turistikou. Napríklad z Kathmandu sa stačí previezť šesť hodín autom a dostanete sa na dosah jednej z najvyšších hôr planéty. Ste pod Annapurnou. Stojíte v uliciach Pokhary, v nadmorskej výške 800 metrov nad morom, okolo vás pohodlné ubytovanie a kvalitné reštaurácie (ako naša obľúbená Moondance, kam s klientmi chodím na najlepšiu kuchyňu Nepálu) a priamo nad nami, len 20 kilometrov od mesta sa týči Annapurna. Stačí Vám odviezť sa tridsať minút na vyhliadku nad mestom Sarangkot a vidíte celý päťdesiat kilometrov dlhý slávny masív ako na dlani. Aktívnejším odporúčam privstať si a prísť východ slnka. Práve odtiaľto, z vyhliadky Sarangkot môžete pozorovať prvé lúče ranného slnka, ako zapaľujú vrcholok desiatej najvyššej hory sveta, a jej štít postupne prechádza z ružovej cez ohnivočervenú až k zlatej. Je to úžasný zážitok, ktorému máločo na našej planéte dokáže konkurovať.

Nepálske Himaláje

Ak sa k horám chcete ešte viac priblížiť, Nepál má čo ponúknuť. Napríklad, rôzne vyhliadkové lety, ako napríklad let k Mount Everestu, alebo dokonca novinkou sú aj pristátia vrtuľníkom v základnom tábore niektorých osemtisícoviek. Naše BUBO skupiny sa snažíme v Nepále už 20 rokov k horám čo najviac priblížiť a po úspešnom lete vrtuľníkom do základného tábora Annapurny v roku 2018, sme sa minulý rok posunuli zas o krok ďalej a preleteli sme až do samotného základného tábora Everestu. To bol úžasný nový zážitok, na ktorý ani ja nikdy nezabudnem. To je na Nepále jednoducho výborné – nikde sa nedostane k horám tak blízko a tak jednoducho. Keď to spojíte s úžasnou hinduistickou kultúrou, táto krajina je najlepším miestom na začiatok spoznávania himalájskeho regiónu.

Pevnosť Punakha
Foto: Samuel Kĺč

Bhután – krajina hromového draka #

Bhután je snom mnohých cestovateľov. Je neuveriteľne hornatý, svojsky malebný a opradený storočia starými legendami. Podľa tradície ho stráži hromový drak – personifikácia zúrivých búrok nad štítmi Himalájí. Malé kráľovstvo na južných svahoch veľhôr doslova dráždi fantáziu západného sveta. Je to bájna Shangri La, stratené kráľovstvo medzi vrcholkami Himalájí? Na túto obľúbenú otázku odpovedať nevieme, ale určite stojí za návštevu. Bhután zdieľa časť histórie a kultúrneho odkazu so  svojim severným susedom, Tibetom. Zároveň je ale úplne iný a má za sebou 400 rokov vlastného kráľovstva. Bhután sa nikdy nedostal pod vplyv Číny ako jeho väčší severný brat a vďaka naozaj izolovanej polohe vo východných Himalájach bol vždy na okraji diania. Tento historický hendikep sa ale dnes stal výhodou krajiny a Bhután ostal najviac nedotknutým regiónom celých Himalájí. Vládnuca kráľovská dynastia Wangchuck si to dobre uvedomuje a aj preto do svojej krajiny nepúšťa každého. Turizmus je tu silne regulovaný. Nie je sem síce zakázané cestovať, ani nie je obmedzené udeľovanie víz. Kontrolný mechanizmus je veľmi odlišný od väčšiny iných krajín, ktoré nechcú veľa turistov – Bhután je jednoducho zo všetkých krajín Himalájí najdrahší. 

Nikde inde na svete neuvidíte v hlavnom meste krajiny popoludní chlapov v tradičných krojoch gho, ako diskutujú a súťažia v streľbe z luku.

Do Bhutánu neviete totiž len tak prísť a pohybovať sa na vlastnú päsť. Jediný spôsob ako navštíviť krajinu hromového draka je s organizovanou skupinou. Niežeby ste nemohli ísť, kam chcete – môžete si objednať presný program kam ísť a Bhutánčania vám všetko zorganizujú. Chcete ísť pod stan a prechádzať horami? K dispozícii sú vám rôzne túry na čele s najslávnejším trekom Snowman, ktorý vás zoberie po stopách Yetiho. Zo Slovákov ho absolvoval napríklad aj bývalý minister financií Ivan Mikloš. Preferujete pohodlné spoznávanie, so slušným ubytovaním a maximálne dvojhodinové chodenie k najslávnejšiemu chrámu Bhutánu Tigrie hniezdo? Nič nie je jednoduchšie – hotely rôznych kategórií sú poskrývané na strategických miestach po celej krajine. V samotnom Bhutáne sa potom podľa vopred dohodnutého plánu pohybujete s miestnym sprievodcom, prenajatou dopravou a so zabezpečeným stravovaním. Bhután si musíte zaslúžiť (a zaplatiť). Z našich 15 rokov BUBO skúseností ale musíme Bhutánčanom uznať, že to robia veľmi dobre a cesty v krajine fungujú výborne. Hlavne, ak si doprajete luxusné varianty, ktoré síce stoja vyše 500 dolárov na deň, ale dostanete úžasnú zmes exotiky a luxusu, ktorú v regióne Himalájí nenájdete nikde inde. A my ako sprievodcovia vám tú cestu okoreníme aj neustálym nahliadaním mimo tradičný itinerár. Boli ste v Bhutáne v kine? Zážitok ako blázon.

Bhután - kráľovstvo draka

Aj vďaka tejto politike je Bhután najviac zachovalým regiónom Himalájí. Nemôže sem prísť len tak každý, ani návštevníci zo susednej Indie alebo Číny a tým pádom sa zachovala miestna kultúra a zvyklosti celkom nedotknuté mocnými susedmi. Nikde inde na svete neuvidíte v hlavnom meste krajiny popoludní chlapov v tradičných krojoch gho, ako diskutujú a súťažia v streľbe z luku. V bhutánskom Thimpu je to ale absolútne všedný pohľad. Zaujímate sa o ekonomiku a HDP? Tu ste na nesprávnej adrese. V Bhutáne merajú šťastie obyvateľstva a priniesli do medzinárodnej politiky pojem hrubé domáce šťastie. Neukazuje, koľko majú ľudia statkov, ale ako sa cítia, a Bhutánčania sa hrdia tým, že tento ukazovateľ majú najvyšší na svete. Nie sú tu semafory, vlaky ani diaľnice, ale na každom kroku usmiati miestni v tradičnom oblečení, terasové polia s červenou ryžou a pevnosti a kláštory postavené v klasickom bhutánskom štýle. V skratke je Bhután také okno do histórie, ktoré nám ukazuje ako musel tento región vyzerať pred päťdesiatimi rokmi. Dnes tu už síce bežne vidíme mobilné telefóny a takmer na každom hoteli je wifi, ale aj tak Bhután stále oplýva neuveriteľným čarom, aké nenájdeme nikde inde na svete. Určite stojí za návštevu.

Bhután sa zapáči každému, či už uprednostňujete prírodu, alebo kultúru – prídete si tu na svoje. Nie je úplne jednoduché sa sem dostať, ale Bhután viete dobre spojiť napríklad s Nepálom alebo s Darjeelingom a odmenou za vynaloženú námahu a peniaze vám bude naozaj nezabudnuteľný zážitok v krajine hromového draka. 

Východ slnka nad Kančenčungou
Foto: Samuel Kĺč

Darjeeling a Sikkim – Hory a čaj #

Z Bhutánu ani nemusíme ísť ďaleko a dostaneme sa do najznámejšej časti indických Himalájí. Región Darjeeling a jeho sused Sikkim sa rozkladajú na južných svahoch veľhôr medzi Bhutánom a Nepálom. Je to krásny kút sveta situovaný na bujných zelených predhoriach tretej najvyššej hory sveta Kančenčungy. Darjeeling a Sikkim sú vlastne dva oddelené, susediace regióny, ktoré spája história, preto keď navštívite jeden, určite sa oplatí prejsť aj do druhého, a preto ich spomínam spolu. Obidva sú tiež úzko napojené na susedný Bhután a ak má človek dosť času, BUBO odporúča spojiť všetky tri do jednej veľkej cesty po Himalájach. 

Ak vyjde dobré počasie, východ slnka na Tigrom pahorku je serióznym kandidátom na najkrajší východ slnka na svete.

Darjeeling je u nás v Európe možno najznámejšia časť indických Himalájí vďaka svojej najpredávanejšej komodite, ktorú nájdete aj na pultoch našich obchodov – čaj. Tento nádherný kút sveta s úrodnou pôdou a príjemnou klímou objavili Briti v 19. storočí a začali ho využívať najprv ako horské sanatórium a dovolenkovú destináciu pre dôstojníkov. Neskôr sa zistilo, že by bolo dobré na strmých svahoch darjeelingských dolín pestovať čaj a v druhej polke 19. storočia sa stal tento región jedným z hlavných zdrojov čaju pre britskú korunu. Dnes je Darjeeling jeden z najznámejších čiernych čajov na svete a rovnomenné mesto svetovým centrom jeho produkcie. To ale vôbec neuberá jeho jedinečnej atmosfére, ktorú tvorí pozoruhodná zmeska odkazu indických horských národov a koloniálnych vplyvov. Na každom kroku sa to pestuje, varí a pije čaj a mesto je dodnes lemované čajovými záhradami – miestne pomenovanie pre veľké čajové farmy. Niektoré z nich majú pritom tradíciu už 150 rokov a keď ste tu, tak by bolo hriechom vynechať návštevu slávneho Happy Valley Tea Estate, alebo menej známeho, ale o to autentickejšieho Pattabong Tea Garden. Atmosféru kolonializmu tu cítite na každom kroku, ale do dokonalosti zvláštnu nostalgiu za starými časmi doťahuje jedinečná miniatúrna parná železnica, ktorá sa dodnes plazí po svahoch Darjeelingu. Premáva pomaly a hlučne, rovnako ako v 19. storočí, a rovnako ako v tých časoch, z nej v dobrom počasí môžete pozorovať Kančenjungu, majestátneho, nemého patróna celého kraja, nedotknutého zmenami ľudských dejín. Darjeeling sú v skratke úplne iné Himaláje. 

Skutočne sú darjeelingské Himaláje úplne iné? Stále sú nádherné a impozantné, obrovské a dych berúce. Práve nad Darjeelingom si to môžeme potvrdiť pri jednom z najznámejších východov slnka na svete. Z mesta sa za 40 minút vyvezieme džípmi na známy Tigrí pahorok, takmer 2600 metrov nad morom a odtiaľto sa nám vie v plnej kráse ukázať tretia najvyššia hora sveta, Kančenčunga. Vidieť ju viete v dobrom počasí z celého mesta aj okolia, je to obrovská hora a sme k nej blízko, ale práve na Tigrom pahorku vyzerá najkrajšie. Nikde inde na svete nenájdete lepšie miesto. Najkrajšia je ráno, keď prvé lúče slnka ožiaria jej členitý vrchol. Všetko okolo je ešte v tme, studená ranná hmla vypĺňa horské doliny a nad celým krajom sa týči mohutná hora, ktorej koruna sa zrazu zapáli ako maják nad celými Himalájami. Kančenčunga je hanblivá hora a často sa skrýva v hustých oblakoch, ale východ slnka na Tigrom pahorku je seriózny kandidát na najkrajší východ slnka na svete.

V slávnom Darjeelingu

Práve pre vrtošivosť Kančenčungy je najlepšie sa v tomto regióne zdržať a z Darjeelingu prejsť do susedného Sikkimu. Sikkim je situovaný priamo na prahu hory a Kančenčungu je vidieť z každého kúta tohto malého bývalého horského kráľovstva. Sikkim je veľmi odlišný od iných indických štátov, čo nie je prekvapivé, keďže do roku 1975 k Indii nepatril. V roku 1975 sa dobrovoľne ku krajine pridal a dodnes má špeciálny režim, kedy potrebujete na vstup špeciálne povolenie. Je to malý horský ostrovček s unikátnou atmosférou a vlastnými pravidlami. Keď prídete do jeho hlavného mesta Gangtoku, nájdete atmosféru skôr podobnú Nepálu než Indii a príjemnú pešiu zónu, akú by ste v takomto meste nečakali. Do toho na vás na každom kroku dáva pozor už obrovská Kančenčunga, ku ktorej odtiaľto smerujú expedície. Ak vás zaujíma tretia najvyššia hora, práve Sikkim je vašou bránou k nej. Za niekoľko dní odtiaľto viete prejsť až priamo pod jej svahy a absolvovať úžasné túry, ktoré vám poskytnú pohľady ako nikde inde. Kančenčunga je dosť odľahlá hora na hranici Indie a Nepálu, a keď sa k nej chcete priblížiť z nepálskej strany, potrebujete na cestu niekoľko týždňov. Zo Sikkimu ale viete byť priamo pri nej za tri dni. Zároveň sem pre turistiku chodí veľmi málo cestovateľov a ak zvažujete túru do Himalájí, určite odporúčam Sikkim.

Či už ste turista alebo cestovateľ, ktorý preferuje kultúru, Darželing a Sikkim sú krásne kúty Himalájí, kde sa vám hory opäť ukážu z inej perspektívy. Dostať sa sem je zároveň relatívne nenáročné i keď miestne presuny vedia byť dlhé a únavné. Je to ale nádherný a atmosferický kút, ktorý sa bude páčiť.

Himalájske cesty
Foto: Samuel Kĺč

Ladakh - Tibetskejší ako Tibet #

Opäť tu máme región indických Himalájí, ale tento raz situovaný úplne inde ako Darjeeling. Darjeeling bol na východ od Nepálu pri Bhutáne, kým Ladakh je západne od Nepálu smerom k hraniciam s Pakistanom. Nachádza sa na južných svahoch Himalájí, a keď Číňania obsadili Tibet v 50. rokoch, práve do tejto indickej časti smerovalo najviac utečencov. Je im totiž nielen geograficky, ale aj kultúrne najbližší. Rovnako ako v Tibete, aj tu sú hory a horské etniká, a rovnako ako v Tibete, aj tu dominuje spoločnosti tibetský buddhizmus pod taktovkou hlavnej školy Gelugpa a jej hlavy, dalajlámu. Preto bol Ladakh logickým miestom, kam sa Tibeťania z ohrozenej domoviny uberali. Dnes sa v Tibete situácia zmenila, buddhizmus tam síce stále silne rezonuje, je to stále kraj autentický, ale spoločenské pomery sa zmenili. Nie však v Ladakhu. Práve tu, v zabudnutých horách západnej Indie, dodnes prekvitá tibetský buddhizmus a malebná tibetská kultúra, ako ich poznáme z romantických predstáv a filmov o východnej mystike. Práve tu sa zachoval život, ako ho Tibeťania žili po stáročia, a nezmenila ho ani politika, ani strana, ani etnicita, ako je tomu v niektorých iných regiónoch. Preto tu vo svojom paláci v Dharamsale do dnešných dní žije napríklad aj samotný dalajláma.

Práve tu, v zabudnutých horách západnej Indie, dodnes prekvitá tibetský budhizmus a malebná tibetská kultúra ako ich poznáme z romantických predstáv a filmov o východnej mystike.

Nemôžeme však povedať, že by v Ladakhu zastal čas, nie je taký uzavretý a neprístupný ako Bhután. Práve niektoré civilizačné vplyvy sem už prenikli a aj to patrí k neodolateľnému čaru tejto oblasti. Najlepším príkladom je doprava. V Ladakhu, medzi vrcholmi západných Himalájí, sú dnes už postavené relatívne dobré cesty. To v tomto regióne ale neznamená diaľnice, predsa sa pohybujeme v regióne s horami vysokými 6 000-7000 metrov, dobrá cesta tu znamená, že je na nej asfalt. Predstavte si ostré serpentíny, ktoré sa nekonečne hadia po svahoch horských údolí. Pomaly sa plazíte na horské prechody, neviete si ani predstaviť, kam môžete tak dlho stúpať a odrazu sa ocitnete na oficiálne najvyššom horskom prechode sveta Khardung La – 5600 metrov nad morom. Pred sebou vidíte Himaláje a susedné pohorie Karakoram na pakistanskej strane. Pri vás prechádzajú miestne pomaľované autobusy a nákladné autá, ktorým bohatá výzdoba má priniesť šťastie a ochranu. Vtedy naozaj viete, že ste v Himalájach. A toto naši klienti zažívajú už od čias, keď u nás unášali prezidentových synov a Ladakh či Kašmír bol ďalej, než je dnes Tuvalu či Nauru.

Leh - Tibetskejší ako samotný Tibet

Ladakh je opäť iný ako ostatné spomínané regióny. Pulzuje tu život, ktorý sem prináša to, že patrí k preľudnenej Indii. Zároveň sa ale tento ruch mieša s mystickou atmosférou, prinášanou tibetským buddhizmom. Kulisou tejto kultúrnej fúzie sú horské údolia a kopce s nadmorskou výškou 7 000 metrov nad morom a krásne zachovalou prírodou. Máte chuť na túru? Ladakh je ideálnym miestom. Zaujímajú vás kláštory? Miestne svätyne sú vážnou konkurenciou tých najslávnejších v Tibete. Či už vás zaujíma jedno alebo druhé, vždy odporúčame okúpať sa v Induse, ktorý tadiaľto preteká ešte ako bujná horská rieka, predtým ako sa stane obrovským veľtokom, na brehoch ktorého vznikla Indická civilizácia. Dokopy tento mix exotiky, prírody a mystiky zaručuje úžasné zážitky odlišné od ostatných regiónov Himalájí, ktoré sme navštívili. Pre nás v BUBO je Ladakh až nostalgickým miestom. Chodíme sem už 25 rokov a s týmto regiónom sme si veľa užili. Práve sem smerovali naše prvé himalájske expedície, vtedy ešte v úžasne jednoduchých podmienkach, keď tu turizmus neexistoval, a vraciame sa dodnes, keď je infraštruktúra podstatne lepšia ale stále jednoduchá. Prišli sme, nech sa dialo čokoľvek, dokonca sme sem prevážali 707 kilogramov humanitárnej pomoci zo Slovenska po ničivých povodniach v roku 2010. Ladakh je v skratke pre nás jeden z najkrajších regiónov vôbec a odporúčame každému, aby sa s ním zoznámil. A zároveň tu určite odporúčame skúsenosti. My sme si tu kontakty budovali tri desaťročia.

Nanga Parbat za ránky
Foto: Samuel Kĺč

Pakistan – Nepoznané Himaláje #

Keď som začínal písať tento blog, chcel som popísať 5 najznámejších kútov Himalájí. V procese písania som si ale spomenul na šiesty, ktorý na mňa silne zapôsobil. a rozhodol som sa ho doplniť ako bonus. Nielen ja niekedy zabúdam na pakistanskú časť Himalájí. Zo všetkých jej hlavných regiónov je súverénne najmenej známa, zato ale patrí k tým najkrajším. Pakistan je jednou z najhornatejších krajín sveta. Jeho najznámejšou horou je druhá najvyššia hora planéty K2. Tá však už nepatrí do Himalájí, ale do pohoria Karakoram, ktoré tu v Pakistane od Himalájí oddeľuje rieka Indus. Práve v Pakistane tým pádom Himaláje končia a nachádza sa tu ich posledná hora Nanga Parbat. A práve tu, na samotnom konci najvyššieho pohoria sveta, nájdeme prírodu takú nádhernú a nedotknutú, že by ste ťažko verili, že nie ste vo Švajčiarsku. Pod Nanga Parbat sa totiž nachádzajú možno najkrajšie alpínske lúky a lesy Ázie známe ako Fairy Meadows (Rozprávkové lúky). Vo výške 3500 metrov nad morom by ste niečo také určite nečakali. 

Sýtozelené lúky sa striedajú s ihličnatými lesmi, ktoré siahajú až do výšky 4000 metrov nad morom. Z okraja lesa vidíte ľadovce, tiahnuce až k samotnému hlavnému masívu Nanga Parbat, ktorý sa nad lúkami vypína ako majestátny strážca rozprávkovej ríše.

A predsa, stačí odbočiť zo slávnej horskej cesty Karakoram Highway a vyjsť dve hodiny krkolomnými cestičkami smerom k strmým úbočiam slávnej osemtisícovky a zrazu sa ocitnete na miestach, ktoré vám pripomenú tú najkrajšiu prírodu čo máme v Európe. Fairy Meadows sú skutočne rozprávkové. Sýtozelené lúky sa striedajú s ihličnatými lesmi, ktoré siahajú až do výšky 4000 metrov nad morom. Z okraja lesa vidíte ľadovce tiahnuce až k samotnému hlavnému masívu Nanga Parbat, ktorý sa nad lúkami vypína ako majestátny strážca rozprávkovej ríše. Na prvý pohľad by ste ani nepovedali, že je pred vami jeden z najvyšších a najkrutejších vrcholov sveta známy ako Zabijácka hora pre množstvo horolezcov, ktorí zahynuli na jeho svahoch. Z rozprávkových lúk vyzerá ako pokojná, malebná kulisa dotvárajúca dokonalú idylku pakistanského horského prostredia. Okolo vás minimum iných turistov, maximálne miestni, pre ktorých je toto jedna z najexotickejších domácich destinácii. Väčšina ľudí, s ktorými sa stretnete sú alemiestni pastieri, ktorí tu žijú v tejto nádhernej prírode v podmienkach takých jednoduchých, že v Európe si to ani nevieme predstaviť. Turistická infraštruktúra tu už ale existuje a je čím ďalej rozvinutejšia. Už dnes si tu viete dopriať príjemný pobyt v horských chatkách, za ktoré by sme sa ani v Európe nehanbili, a do budúcna tu pripravujú luxusné horské chaty, ktoré pokojne môžu konkurovať tým švajčiarskym. Fairy Meadows sú turistická destinácia budúcnosti, dnes možno relatívne neznáma, ale s takým obrovským potenciálom ako málo iných miest v Himalájach.

Pakistanské Himaláje

Pakistan nemá práve najlepšiu reputáciu pre terorizmus a násilie. Pakistanské hory sú ale dnes oveľa pokojnejšie ako pred rokmi a centrálna vláda zaviedla systém tvrdých kontrol pred vstupom do horského regiónu Gilgit-Baltistan. Okrem vojenských kontrol sa zmobilizovali aj miestni obyvatelia, ktorí sú často šiískeho vierovyznania, a to je v rozpore so sunitským učením Talibanu. V neposlednom rade hrá úlohu aj odhodlanie Pakistancov rozvíjať turistický ruch a prilákať do svojich hôr viac návštevníkov. Toto všetko dokopy spôsobilo, že pakistanské Himaláje sú dnes prístupnejšie a bezpečnejšie než kedykoľvek predtým. Cestovanie tu nie je síce úplne jednoduché, ale ani až tak náročné, aby odhodlaného cestovateľa odradilo. Odmenou vám budú zážitky a výhľady ako málokde inde na svete.

Pakistanské Himaláje a ich najznámejší región Fairy Meadows sú veľkým a veľmi príjemným prekvapením pre každého cestovateľa. Nie je to región, kam sa dostanete jednoducho a komfortne, ale odmenou za námahu vám budú pohľady a zážitky ako málokde inde na svete.

Himaláje sú ľudia rovnako ako hory
Foto: Samuel Kĺč — BUBO

Najkrajšie hory sveta #

Himaláje sú jednoducho nádherné hory. Ktorýkoľvek región si zvolíte, vždy dostanete niečo iné, ale vždy niečo krásne. Či už sa rozhodne prejsť túru v Nepále alebo Sikkime, alebo sa radšej budete venovať kultúre v Tibete alebo Bhutáne, Himaláje vás do seba vtiahnu a budete sa sem chcieť vrátiť. Sám to dobre poznám – najprv som navštívil Tibet, potom Nepál, indické Himaláje, Bhután a nakoniec aj samotný Pakistan. A stále nemám dosť a rád sa sem vraciam. Himaláje si získajú každého a ako ich postupne budete objavovať, budete hľadať ďalšie a ďalšie miesta, kam by ste sa ešte mohli pozrieť. Sú totiž úžasné a prístupné presne tak, ako vám to vyhovuje – či už je to na pešo, s ruksakom na chrbte, alebo z pohodlia autobusu, prípadne z luxusnej vyhliadky vrtuľníka. Vždy sú nádherné a aj keď ich uvidíte desiatykrát, vždy vám vyrazia dych! 

10 najlepších zážitkov Himalájí #

  • Východ slnka nad Kančenčungou – pár kilometrov od Darjeelingu si vieme vychutnať možno najkrajší východ slnka na svete z Tigrieho pahorka
  • Výstup na Tigrie hniezdo – k najslávnejšiemu chrámu Bhutánu vedie príjemná dvojhodinová prechádzka, ráno je to úžasná skúsenosť
  • Prejazd horským prechodom Khardung La - poskytuje nádherný výhľad na Himaláje a Karakoram a unikátnu atmosféru ciest horského Ladakhu
  • Vrtuľníkom do základného tábora Annapurny – Z nepálskej Pokhary ste tu za dvadsať minút a výhľady počas letu ale aj v základnom tábore patria k najkrajším na svete
  • Prechádzka po Fairy Meadows – jediným spoločníkom vám budú krásne lesy a horské lúky s výhľadom na ľadovec a hlavný masív Nanga Parbat
  • Prehliadka Potaly – bývalé sídlo dalajlámov prežilo turbulentnú históriu Tibetu a je najkrajším chrámom tibetského buddhizmu na svete s dokonalou atmosférou
  • Ochutnávka najlepšieho čaju Indie – v Darjeelingu v tieni Himalájí si pozrieť najstaršie plantáže a ochutnať najlepší čierny čaj Indie, ak nie celej planéty
  • Vyskúšať lukostreľbu s Bhutánčanmi – a zoznámiť sa zblízka so životom a tradičnou kultúrou, ktorá medzi miestnym obyvateľstvom žije naplno dodnes
  • Autom do základného tábora Mount Everestu – samotná cesta do základného tábora v Tibete vo výške 5200 metrov je zážitkom a výhľad na najvyššiu horu sveta je dokonalý
  • Najkrajší let na svete z Paro do Kathmandu - letíte pozdĺž hlavného hrebeňa Himalájí, z Nepálu do Bhutánu a v dobrom počasí sú Mount Everest a ďalšie osemtisícovky prakticky vedľa vás. Ak nemáte možnosť preletieť medzi týmito dvoma mestami, vyhliadkový let z Kathmandu vám poskytne na 90% rovnaký výhľad

Mount Everest z lietadla
Foto: Samuel Kĺč

Praktické informácie #

Komfort

Často sa ľudia domnievajú, že v Himalájach sa chodí len na expedície. Nie je to pravda. Aj v tomto článku spomínam turistiku, ale aj mnoho aktivít, na ktoré nie je potrebné chodiť desiatky kilometrov pešo. Niektoré regióny sú prístupnejšie a komfortnejšie, niektoré zas menej. Ak hľadáte viac pohodlia, odporúčam Bhután, ktorý je síce drahší ale ozaj si tam viete nastaviť úroveň pohodlia. Ak chcete hory, pokoj, luxusné ubytovanie a výborné jedlo, práve tu si to viete dopriať možno najlepšie na svete. Za pravdu mi určite dá každý, kto navštívil hotely ako Le Meridien Thimpu, alebo Zhiwaling v Pare. Ak by ste chceli komfortné, pestré Himaláje, odporúčam Nepál. Turistická infraštruktúra je tu už dnes veľmi kvalitná s kvalitnými ubytovaniami ako napríklad Yak a Yeti v Kathmandu a možnosťami absolvovať priam luxusné aktivity ako napríklad lety vrtuľníkmi do rôznych základných táborov. V tomto smere je Nepál skutočným svetovým lídrom a krajinou, kde sa viete dostať na dosah Himalájí s najväčším pohodlím. Prvé lastovičky nájdeme ale už aj inde a pekné hotely nám pomaly vyrastajú aj v Dardželingu, hlavne spojené s čajovými plantážami. 

Často sa ľudia domnievajú, že v Himalájach sa chodí len na expedície. Nie je to pravda.

Le Meridien v Thimphu je jedným z top hotelov, ktoré nájdete v tomto regióne

Pre aktívnejších

Samozrejme, ak preferujete dobrodružné cestovanie, Himaláje sú zlatá baňa. Kdekoľvek si tu viete nájsť turistiku a prípadne aj dobrodružstvo. Každý počul o slávnych trekoch Nepálu, či už je to cesta okolo Annapurny alebo do základného tábora Mount Everestu. Tieto sú dnes ale dosť exponované a za zmienku stoja skôr menej frekventované krásne miesta ako trek okolo Manaslu, cesta do bývalého kráľovstva Horný Mustang alebo odľahlý a náročný 20 dňový trek do základného tábora Kančenčungy. Samozrejme, podobné aktivity nájdeme aj napríklad v Sikkime, kde sa dá ku Kančenčunge dostať z druhej strany a za oveľa kratší čas, alebo v Bhutáne, kde okrem slávneho treku Snowman viete urobiť napríklad aj okruh po východných Himalájach. Zaujímavý je západný Tibet a okruh okolo posvätnej hory Kailash s návštevou najsvätejšieho jazera Manasarovar. Ladakh zas ponúka nádherné údolie Nubra alebo prechod medzi mestami malebnými mestami Alchi a Lamayuru (dá sa to prejsť aj po ceste, ale na pešo to má táto cesta zas iné čaro). 

Okrem turistiky a lezenia po horách vieme v Himalájach zabezpečiť rôzne prelety, či už vyhliadkové z Kathmandu, alebo paragliding v nepálskej Pokhare. Nesmieme zabudnúť ani na početné raftingy či už na rieke Teesta v Sikkime, Trishuli v Nepále, alebo odľahlejší splav na rieke Mochu v Bhutáne. V Tibete sú ale podobné aktivity veľmi obmedzené a v Ladakhu a Pakistane zatiaľ nie sú až také rozvinuté.

V Himalájach viete zažiť všeličo, od turistiky po úchvatné lety vrtuľníkom
Foto: Samuel Kĺč

Výšky a zdravie #

Panuje predstava, že všade v Himalájach je človek stále vo veľmi veľkých nadmorských výškach. Fyzicky najnáročnejší je Tibet, tu sme stále vo výškach nad 3500 metrov nad morom, kde človeku môže byť zle. V Tibete sa tomu vyhnúť jednoducho nedá a pred návštevou určite odporúčam poradiť sa s lekárom. Podobne je to aj na Fairy Meadows v Pakistane. V ďalších regiónoch nie je človek ale stále v takýchto veľkých výškach. Miestami sa môže ocitnúť nad 3000, ale väčšinou je v zónach, ktoré nijako markantne neovplyvňujú zdravie. Výborným príkladom je Nepál, kde ak nejdete na vysokohorskú túru, ste v nadmorských výškach ako u nás. Napríklad Kathmandu je 1400 metrov nad morom, zhruba vo výške ako Štrbské pleso. Darjeeling je 2000 metrov nad morom a okolo 2000 nad morom sú aj mestá Bhutánu. Ladakh je opäť o niečo vyšší a časti sú nad 3000, ako Leh a časti nižšie, ako Manali alebo Dharamsala. V skratke, je dobré si vždy pozrieť, aké nadmorské výšky vás čakajú v regióne, kam smerujete, a poradiť sa s lekárom, ak máte byť dlhšie ako jeden deň v nadmorskej výške nad 3000 metrov. Zároveň, ak si na výšky netrúfate, nemusíte automaticky zavrhnúť návštevu Himalájí, je to región, ktorý si viete výborne užiť aj v menších nadmorských výškach, stačí len šikovne plánovať.

Prečítajte si náš blog o výškovej chorobe a správnej aklimatizácii.

Ak si na výšky netrúfate, nemusíte automaticky zavrhnúť návštevu Himalájí, je to región, ktorý si viete výborne užiť aj v menších nadmorských výškach, stačí len šikovne plánovať.

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Navštívil rôzne zapadnuté kúty od subsaharskej Afriky, cez odľahlé ostrovy tichomoria po neznáme provincie Číny. Jeho srdcovkou je Ázia, ktorú prešiel od Iránu po Severnú Kóreu, ale sústavne sa sem vracia či ako sprievodca, alebo ako turista. Himaláje sú pre neho takmer posvätným regiónom, kam sytematicky chodí každoročne dopĺňať biele miesta na svojej cestovaľskej mape. Absolvoval lety vrtuľníkmi, lietadlami, prechody autom, ale aj pešie túry podĺž celého hlavného hrebeňa najvyšších hôr sveta.

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 3273

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.