Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa odrážajú na prekrásnych zastrčených pamiatkach okolo rozľahlého mesta. Čo vidieť v hlavnom meste Indie? Aký gastronomický zážitok tu uloviť? Poďte s nami na prehliadku Dillí.

Dillí Počasie

polojasno

polojasno

34°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 06:27

Západ slnka 18:33

Rušné Dillí predstavuje dobrý príklad prosperujúcej starodávnej a modernej architektúry na jednom mieste. Je spojené s pamiatkami dedičstva UNESCO, rušnými ulicami, veľkými pevnosťami, zachovalými trhmi a palácmi, tu ochutnáme príbeh slávnej minulosti, a tiež preskúmame súčasný svet.

Žiadne iné mesto na zemi tak hladko nespája starodávne a moderné tradície ako Dillí. Je domovom ľudí každého obsadenia, vierovyznania a kultúry. Veľká väčšina obyvateľov je hinduistov. Prívrženci islamu tvoria najväčšiu menšinu, po ktorej nasleduje menšie množstvo sikhov, džinistov, kresťanov a budhistov.

Kultúrny život v Dillí predstavuje jedinečnú zmes tradičných a kozmopolitných štýlov, a tým si získa každého človeka, ktorý tu za jeden deň môže navštíviť chrámy všetkých náboženstiev, tým je pre mňa i nás všetkých v BUBO určite unikátnym.

Vedeli ste, že...?

Dillí už má rozpracovaný plán na pripojenie priľahlých miest a zväčšiť tak túto, už teraz nemalú metropolu. Do roku 2030 chce byť najväčšou aglomeráciu sveta a predbehnúť tak súčasné Tokio.

Pestrá zmes náboženstiev

Dili, Dillí a Naí Dillí #

Poznáme Dili, hlavné mesto Východného Timoru. Ďalej Dillí ako metropolu a stredisko zväzového územia rozdelené na 8 dištriktov, v ktorom sa nachádza aj Naí Dillí (Nové Dillí) – hlavné mesto Indie od roku 1947. Práve tu navštívime staré Dillí - na severe, čo je historická časť a nové Dillí na juhu s administratívnou a komerčnou oblasťou postavenou počas britskej koruny v prvej polovici 20. storočia.

Dillí má veľký historický význam ako dôležitý obchodný, dopravný a kultúrny uzol, ale aj ako politické centrum Indie. Podľa legendy bolo mesto pomenované za Raja Dhilu - kráľa, ktorý vládol v regióne v 1. storočí pred n.l. Dillí bolo centrom nástupníctva mocných impérií a mocných kráľovstiev.

Množstvo ruín roztrúsených po celom území ponúka neustálu pripomienku histórie. Plán mesta Dillí je zmes starých a nových modelov ciest. Spletitosť uličiek starého Dillí odráža obranné potreby predchádzajúcej éry. S BUBO sa môžete tešiť na intenzívne lovenie zážitkov.

Prehliadka Dillí - kde to celé začalo #

BUBO odporúča začať prehliadku na mieste, kde to celé začalo (kde niečo začína, muselo aj niečo skončiť) - na území, kde bol porazený posledný dílsky panovník hinduistického kráľovstva a nastupuje obdobie moslimských cisárov. Z hotela v oblasti Karol Bagh – známa so svojimi nákupnými ulicami – vyrazíme autobusom ku komplexu Qutub, ktorý je s jeho okolitými pamiatkami označený za svetové dedičstvo UNESCO.

Nachádza sa tu najvyšší tehlový minaret v Indii,  Kutub mínár, teda 73 metrov vysoká „víťazná veža“, ako je tiež nazývaná. Aj keď sme ešte niekoľko kilometrov od nej vzdialení, vidíme ako sa týči do výšin. Pamätník označuje silu islamu a symbolizuje kontrolu nad územím. Miestni hinduisti mi vravia a mierne sa obávajú, že nárastom počtu moslimov v Indii postavia novú víťaznú vežu.

Výstavbu odštartoval Qutab-ud-din Aibak, prvý moslimský vládca Dillí, v roku 1200. Jeho nástupca Iltutmush (v komplexe má aj hrobku) pridal ďalšie tri podlažia a v roku 1368 postavil Firoz Shah Tughlak piate a posledné podlažie.

Hneď, ako prejdeme cez turnikety, ohromí nás pieskovcová dominanta. V tejto archeologickej oblasti nájdeme hrobky, veľkolepú bránu Alai-Darwaza, majstrovské dielo indo-moslimského umenia (postavené v roku 1311) a dve mešity, vrátane Quwwatu'l-Islam, najstaršej v severnej Indii postavenú z tehál (opakovane použitých) z približne 20 hinduistických chrámov, ktorí tu stáli pred moslimskou porážkou.

„Zrecyklovaný“ materiál, tehly z chrámov je vidieť, aj keď prídeme k minaretu bližšie a vidíme hinduistické vyobrazenia. Veľkou metalurgickou záhadou zostáva zachovalý hinduistický železný stĺp v mešite. Stĺp tam stojí už od 6. storočia a vedci si dodnes lámu hlavu nad tým, ako to je možné, že je taký zachovalý.

Ľudia a legendy vravia, že ak sa dokáže človek, ktorý stojí chrbtom k stĺpu, obklopiť rukami okolo neho, splnia sa všetky jeho želania. Bohužiaľ, nevyskúšame si to, lebo okolo záhadného, posvätného stĺpu je obohnaný plot pre bezpečnosť. Porozprávame si však zaujímavosti o tomto mieste, ukážeme si najlepšie miesta na fotografie, odkiaľ si spravíte profesionálne fotky dominantnej veže, aj keď ste iba amatérsky fotograf, prejdeme sa ruinami madrasy – moslimskej školy a popri základoch nedostavanej veže si užívame výhľady a predstavujeme si, ako tu mohol prebiehať začiatok moslimskej éry.

Po hodine sa vraciame do autobusu a pokračujeme chronologicky do centra moslimskej ríše, ktorá sa nachádzala v starom Dillí, predtým si však spravíme zástavku pri chráme zasvätenému najmladšiemu náboženstvu sveta. Lotosový chrám je vzdialený necelých 30 minút a my smerujeme práve tam. Nachádza sa v odľahlejšej oblasti Dillí a počtom návštevníkov sa vyrovná palácu Taj Mahal, ba dokonca ho neraz aj predbehne.

Historický komplex, kde leží vzácny Qutub Minar

Lotus temple či Lotosový chrám v Dillí

Vystupujeme rovno pred vchodom do areálu. Prechádzame bezpečnostnou kontrolou a po chvíli nás ohromí pohľad na monumentálny lotos. Kráčame k nemu cez udržiavanú záhradu a zastavíme sa na bode s priamym výhľadom na tento oceňovaný architektonický skvost. Je venovaný prívržencom bahaizmu, ktoré je jedno z najmladších nezávislých náboženstiev na svete, ktoré založil Bahá’u’lláh približne v polovici 19. storočia.

Ústrednou myšlienkou Bahá’u’lláhovho posolstva v oblasti spoločenského učenia je to, že ľudstvo má jeden spoločný pôvod a že nadišiel čas, aby sa spojilo do jedného celosvetového globálneho spoločenstva. Jeden boh pre všetky náboženstva. Pekná myšlienka, ktorá nás má zjednotiť. Pri pohľade na lotos si tú utopickú jednotu predstavujeme. Bolo by to krásne.

Štruktúra dostavaná v 1986 je tvorená z čistého bieleho mramoru a trochu nám aj pripomína operu v Sydney, ktorá bola postavená skôr a mohla slúžiť ako inšpirácia. Iránsky architekt Furiburz Sabha si však vybral lotos ako symbol spoločný pre hinduizmus, budhizmus, džinizmus a islam. Prívrženci akejkoľvek viery môžu navštíviť chrám a hľadať v ňom mier, modliť sa v ňom a meditovať. Podľa hustoty návštevy sa rozhodneme ísť aj do vnútra, aj keď pôsobivejší je tento chrám skôr z diaľky.

Dizajn sa skladá z 27 voľne stojacích "lupeňov", usporiadaných v zväzku po troch, ktoré tvoria deväť strán. Dookola sú tyrkysové jazierka, cez ktoré sa prechádza k bránam. Pokým čakáme v rade, musíme sa vyzuť a obuv si odložiť do pridelených tašiek.

Pred dverami do centrálnej haly, ktorá má kapacitu až 2 500 ľudí, nám naservírujú krátke inštrukcie. Musíme dodržiavať absolútne ticho. Vstupujeme do chrámu, ohlušujúce ticho nás pohlcuje. Vo vnútri poletujú zablúdene holuby a v strede samotného vrcholu sa nachádza zlatá hviezda so symbolmi náboženstva.

Podľa bahajského písma sa v dome bohoslužieb nesmú zobrazovať žiadne obrázky, sochy ani obrázky. Už sme tu zažili aj spievanie modlitieb, ktorých hlboká atmosféra nás pohltila. Máme za sebou prvé náboženstvo a čakajú nás ešte chrámy islamu, hinduizmu, džinizmu a sikhizmu.

Cestou do starého Dillí #

Po hlavnom ťahu Mathura Road sa presunieme autobusom rovno k All India War Memorial (populárne nazývaného India Gate), kde dorazíme za 30 minút (podľa špičky). Križovatky sú organizované semaformi a doprava je prevažne plynulá.  očas cesty smerom na sever je vidieť po ľavej strane Jawaharal Nehru Stadium - národný štadión. Pred nami už vidieť budovy Najvyššieho súdu.

Dostávame sa na široké priame cesty so stromami v dvojitých radoch na oboch stranách. Táto široká centrálna cesta Rajpath spája priamo prezidentský palác (Rashtrapati Bhavan) s India Gate.

Na jednej strane vojenský pamätník venovaný obetiam z prvej svetovej vojny (cez 70 000). Brána evokuje architektonický štýl triumfálneho oblúka, akým je napríklad Titov oblúk v Ríme a často sa porovnáva s Víťazným oblúkom v Paríži a Indickou bránou v Bombaji.

Tento symbol Dillí a ikona mesta sa nedá neobísť. Priamo pod oblúkom vždy stáva tradične oblečená čestná stráž. Je možné sa dostať iba do vzdialenosti 100 metrov od pamätníka, je to z dôvodu bezpečnostných opatrení v Dillí. Svieža zelená trávnatá plocha, detský park a slávny lodný klub okolo miesta z neho robia perfektné miesto na piknik. Večerný vánok v blízkosti fontán v Indickej bráne denne stovky návštevníkov.

Vo večerných hodinách je indická brána osvetlená množstvom svetiel okolo nej, čo ešte viac priťahuje pozornosť. Postavte sa blízko k základnému pomníku a budete mať dobrý výhľad na druhú stranu Rashtrapati Bhawan, domov prezidenta najväčšej demokracie sveta. Rashtrapati Bhavan je oficiálnym sídlom indického prezidenta so sídlom v Naí Dillí a je jednou z najznámejších pamiatok v Indii.

Najvýznamnejším a najvýraznejším aspektom sídla (RP) je jeho kupola, ktorá vás ako prvá upúta. Na stavbu tohto architektonického zázraku s 2,5 km chodieb a 190 hektárovej záhrady sa použilo takmer sedemsto miliónov tehál a tri milióny kubických stôp kameňa. Táto špeciálna budova má tiež najmodernejší komplex múzea Rashtrapati Bhavan (RBMC), ktorý zahŕňa Hodinovú vežu, stajne a garáže, ktoré prezentujú minulosť, ako aj súčasné predsedníctva, kráľovské slávnosti a bohatú flóru a faunu.

Každú sobotu o 10.00 hod. sa koná slávnostný ceremoniál „Zmena stráže“, ktorý trvá 30 minút a je otvorený pre verejnosť. Odtiaľ to už priamo za 8 kilometrov budeme v starom Dillí. Počas presunu nás zaujmú architektonické štýly britského obdobia, spojili britské koloniálne a mughalské prvky. Od vyhlásenia nezávislosti sa India usilovala o rozvíjanie vlastného architektonického jazyka v syntéze medzi západným a miestnym štýlom.

V Dillí príklady takejto architektúry možno vidieť v budove Najvyššieho súdu, Vigyan Bhavan (konferenčné centrum), Múzeu remesiel, na kanceláriách rôznych ministerstiev a na budovách v blízkosti Connaught Place. Významné sú napríklad Národný imunologický inštitút, centrála Indickej životnej poisťovacej spoločnosti a budova belgického veľvyslanectva.

Nachádzame blízko oblasti Connaught Place, čo je jedno z najväčších finančných a obchodných centier v Naí Dillí. Táto oblasť je okamžite rozpoznateľná na akejkoľvek mape Dillí ako veľký kruh, uprostred s radiálnymi cestami rozprestierajúcimi sa vo všetkých smeroch.

Connaught Place je deviate najdrahšie miesto na svete, kde ceny prenájmov sa pohybujú okolo 150 eur za meter štvorcový. Tieto luxusné rezidencie obohnané neštandardnými, často zanedbanými bytmi, obývanými hlavne stavebnými robotníkmi, zametačmi, robotníkmi a inými skupinami s nízkymi príjmami. Tu je vidieť ten paradox chudoby a luxusu.

5 fotografií

Staré Dillí je neskutočný zážitok

Staré Dillí a mešita Jama Masjid #

Staré Dillí je centrom obchodných ulíc, potravinových kĺbov a uličiek s historickými pamiatkami. Jadrom tejto časti Dillí sú mešita Jama Masjid, pevnosť Red Fort a Ghalib's Haveli. Ďalej Chandi Chowk - chrbtica starého Dillí je kultový nákupný pás, posiaty chrámami, spestrený všakovakou dopravou a preplnený obchodmi, ktoré predávajú všetko, od pouličného, cez svadobné pozvánky, cez rozmanité jedlo až po sári - tradičné ženské oblečenie.

Najstaršie budovy v meste patria k rannej moslimskej dobe, ale nie sú homogénne v stavebníctve ani v ornamentoch. Vplyv hinduistických rajputských remeselníkov je viditeľný v naturalistických motívoch, hadovitých úponoch a dokonca aj v krivkách koránových nápisov. Niektorí umelci, básnici a architekti zo Strednej Ázie priniesli so sebou seldžuckú tradičnú architektúru, charakterizovanú lotosovými prvkami.

Ako sa presúvame autobusom z lotosového chrámu do starého Dillí, tak túto zmenu architektúry pozorujeme a po pravici vidíme červené pieskovcové hradby, ktoré boli navrhnuté tak, aby chránili panovníka pred útočníkmi, teraz chránia hlavne pred hlukom mesta. Tu sa konajú aj oslavy dňa nezávislosti, kedy nad vchodom vidieť vztýčenú vlajku Indie a vtedy sa tu zhromažďujú davy ľudí.

Červená pevnosť v Dillí, známa ako Lal Qila, zostáva jedným z najnavštevovanejších miest v Indii. BUBO však odporúča prehliadku krajšej pevnosti v Agre. Oproti Lal Qila, pri Delhi gate odbáčame doľava a po Jama Masjid road smerujeme k moslimskej mešite. Zaparkujeme rovno pred Gate number 3, odtiaľto vstupujeme dovnútra. Na schodoch sa vyzúva a navlieka do mundúru – cítite sa v tom trošku ako v plachte pre nadmerných ľudí a mali by ste si ho poriadne uviazať, aby z vás nepadal.

Vstupujeme severnou bránou a ohuruje nás veľkoleposť tejto obrovskej stavby. Jama Masjid (Piatková mešita) je najväčšou mešitou v krajine a nádvorie pojme 25 000 oddaných veriacich – skúste si to predstaviť. Zopárkrát som videl námestie pomerne dosť naplnené, ale to bolo asi iba zopár tisícok. Veľká množstvo združených ľudí sa tu zbieha v piatok, kedy býva mešita pre turistov zatvorená, kvôli modlitbám.

Výstavba začala v roku 1644 a skončila o 12 rokov neskôr ako posledná architektonická extravagancia Shah Jahana, cisára, ktorý postavil Taj Mahal a Červenú pevnosť. V strede nájdete bazén slúžiaci na očistu pred modlitbou. Z východnej brány uvidíte Lal Qila (Červená pevnosť), celkovo má tri brány, štyri veže a dva minarety. Je konštruovaná zo striedajúcich sa zvislých pásov červeného pieskovca a bieleho mramoru.

Hlavný východný vchod (pravdepodobne) používaný cisármi zostáva počas pracovných dní zatvorený. Hlavná modlitebná hala na západnej strane je zdobená radom vysokých vyvýšených oblúkov, stojacich na 260 stĺpoch, ktoré podopierajú asi 15 mramorových kupol v rôznych výškach. Veriaci používajú túto sieň väčšinu dní, ale hlavne v piatok a iné sväté dni.

Strávime tu cca pol hodinku. BUBO odporúča ísť aj do sprístupneného minaretu. Pozor, žena môže ísť iba v sprievode chlapa. Z vrcholu veže si užijete 360-stupňový pohľad na celé Dillí.

Rikše v Chandi Chowk #

Vraciame mundúry, ktoré nám nebudú chýbať a zahájime tú zábavnejšiu, akčnejšiu a miestami adrenalínovú prehliadku. Hneď pri bráne 3 má BUBO dlhoročného známeho, ktorý nám bezproblémovo zabezpečuje cyklorikše a prehliadku s nimi spojenú. Tu doslova lovíme zážitky. Nevytŕčajte sa však počas jazdy, môžete prísť o fotoaparát a pri najhoršom k zraneniu.

Rikša je pre dvojicu, ktorá má svojho osobného taxikára. Stáva sa, že tými taxikármi sú občas aj tí, ktorí sa vezú, pretože si chcú vyskúšať obtiažnosť pedálovania v hustej premávke. Nie je to sranda a už vôbec nie jednoduché ťahať dve osoby a kľučkovať v rušných uličkách, ale stojí to za to. Je to zábava, keď idete pomaly a okoloidúci vás povzbudzujú, obdivujú vás a tlieskajú. Už sa mi raz podarilo zlomiť "špajgle" na kolese a rikšiarovi som zaplatil náklady na opravu.

Počas prehliadky prechádzame cez Chandni Chowk - jeden z najstarších a najrušnejších trhov na svete. Je to ideálne miesto na nakupovanie. Tento husto osídlený trh existuje už viac ako tri storočia a kedysi ho navštívili obchodníci z Turecka, Číny, ba dokonca aj z Holandska. Je navštevovaný pre jeho rozmanitosť a autentickosť: jedlo, pochúťky a sladkosti - nájdete tu viac ako 1 000 druhov pokrmov.

Tu si môžete kúpiť kuriozity, cez svadobné pozvánky, sári - šaty, suveníry a koreniny tej najlepšej kvality. Ja sa tu zvyknem nechať ostrihať u pouličných skúsených holičoch priamo na chodníku. Ďalšie úzke uličky sú hostiteľmi obchodov, ktoré predávajú knihy, odevy, elektroniku, spotrebný tovar, obuv a kožené výrobky. Uvidíte, čo ste nevideli a zažijete, čo ste ešte nezažili.

Osobný "rikšiak" má inštrukcie, presúvame sa a obdivujeme nespútanú atmosféru. BUBO pozná uličky a takisto osvedčené obchodíky, kde si kúpite voňavú kurkumu, chutné čaje a iné "spicy" koreniny, s ktorými si doma pripravíte chutné jedlá. Zastavíme sa u obchodníka, ktorý nám vysvetlí, ako správne využiť indické koreniny. V starom Dillí sme začali moslimskou mešitou, ale nachádza sa tu však aj zmes chrámov iných náboženstiev.

Najznámejší džinistický chrám v Dillí #

Po nákupoch a dobrodružnej jazde v spleti uličiek parkujeme pred schovaným, najstarším a najznámejším džinistickým chrámom (Shri Digambar Jain Lal Mandir) v Dillí, ktorý je známy pre vtáčiu veterinárnu nemocnicu Jain Birds Hospital. Po cyklo okruhu sa vyzúvame a ešte pred samotným vstupom do útrob chrámu, si odložíme kožené veci a elektroniku. Odporuje to náboženstvu.

Je to jedno z indických náboženstiev spríbuznené s budhizmom. Patrí k najstarším náboženstvám na svete. Jeho pomenovanie pochádza zo slova džin (víťaz). Džinizmus ako filozofická náuka má výrazné materialistické črty. Základom je neubližovať živým tvorom a ortodoxných vyznávačov môžete vidieť pred sebou zametať, aby nestúpili na mravca a nosia rúško, aby nezhltli muchu, a dokonca pre vyššiu oddanosť sú aj nebom odetí.

Nebom odetých, nahých vyznávačov džinizmu, človek nemá šancu vidieť a môže na nich natrafiť iba v najodľahlejších chrámoch, do ktorých však nie je umožnený prístup. Stretnúť sa dajú počas našej cesty južnou Indiou v Shravanabelagola. Ako vyzerá náš zájazd do Južnej Indie?

Chrám bol postavený v období mugalskej ríše (1656), kedy si Shah Jahan pozval niekoľko agrawalských obchodníkov a poskytol im zem v tejto časti. Je venovaný 23. Jainovi Tirthankarovi (duchovnému učiteľovi) - Parshvanathu, v chráme nájdete aj modly pána Mahavíra, Rishabhdeva a niekoľkých ďalších božstiev. Najlepšie na tomto chráme je to, že ľudia z rôznych náboženstiev sú vítaní, aby sa tu modlili a meditovali.

Vnútri chrámu nemôžete fotografovať, a preto o to viac nasajete atmosféru a oddáte sa duchovnu a prítomnému momentu. Uvedomíte si, ako je všetko so všetkým prepojené. Pľápolajúce sviečky, odriekajúce modlitby, cinkajúce zvončeky... Plní duchovna sa obúvame a na cyklorikši sa dopravíme k nášmu autobusu.

Sikhovia predstavujú starú vieru a je zaujímavé sledovať ich. video: BUBO archív

Sikhovia predstavujú starú vieru a je zaujímavé sledovať ich. video: BUBO archív

Sikhizmus - turbany a mladé náboženstvo #

Kto potrebuje ešte nakúpiť suveníry pre babičku, zastavte sa na Janpath, čo je nákupná ulička neďaleko Connaught place. Zároveň je to oblasť s vynikajúcimi reštauráciami, kde si môžete dať obed. Je tu dokonca aj piváreň! Taká netypická, majú hádam 50 druhov piva, vrátane čapovaného. Cieľ je však ďalší chrám a ďalšie náboženstvo.

Odtiaľto ideme do sikhského chrámu Bangla Sahib Gurudwara – veľmi pôsobivý a radšej preferujem sa najesť a ochutnať ten najlepší Dal bhat práve tu. Prehliadka potrvá niečo cez hodinku, na celý chrám. Z Jama Masjid je to 6 km, takže necelých 20 minút. Lokalizujeme “tourist office” v rámci chrámu, kde sa turisti vyzúvajú a dostavajú šatky na hlavu, ktoré sú nutnosťou a v rámci rešpektu k náboženstvu aj potreba.

V chráme je prísny zákaz mať pri sebe zapaľovač, cigarety alebo alkohol. Ak nemáte sympatického BUBO sprievodcu, tak môžete poprosiť správcu a s radosťou vVás prevedie celým areálom.

Sikhizmus je mladé svetové náboženstvo, piate najväčšie a vyznáva ho 20 miliónov (v indickom Pandžábe, Veľkej Británii a USA). Sikhovia nepijú alkohol, nefajčia a zákaz platí aj na mäso. Sú skvelí bojovníci – často osobní strážcovia.

Prvým guru v tomto náboženstve bol Guru Nának (1469-1539). Nánakovi prekážali niektoré aspekty hinduizmu, ako aj islamu. V hinduizme to boli: rituály, zobrazovanie bohov, kastový systém, rozdiely medzi mužmi a ženami. Islamským problémom pre Nánaka bola hlavne militantnosť a agresivita, taktiež aj odmietanie ostatných náboženstiev. Zbavenie sa týchto problémov viedlo k vzniku sikhizmu.

Na jednej strane pristupujú Sikhovia ku každému priateľsky a ústretovo a na druhej strane vedia byť drsne bezohľadní. Gurudwara je najposvätnejšie miesto Sikhov - chrám v areáli ktorého nájdete vždy jazero (nádrž s nektárom) na očistenie. Vo vnútri chrámu uchovávajú posvätnú knihu Guru Granth Sahib, z ktorej sa čítajú a spievajú modlitby, ktoré počujete a zažijete v centre zlatého chrámu.

Vo vnútri je to pôsobivé, či už atmosférou sediacich veriacich, ktorú dotvára pozlátená výzdoba a spievajúci kňazi s turbanmi na hlavách. Unikátnosťou sikhských chrámov je miestnosť, kde sa podáva jedlo návštevníkom teda pútnikom, zadarmo. V hale pre vyše 300 ľudí dobrovoľníci nepretržite pripravujú a servírujú stravu z príspevkov. Tento proces trvá takmer 24 hodín a 360 dní v roku, mimo sviatkov.

Dobrovoľníctvo či ako sa zadarmo najesť v Dillí

Predstavte si halu, cez ktorú sú vedľa seba natiahnuté metrové koberce, na ktorých návštevník konzumuje to, čo mu dobrovoľník naberie. Na zemi medzi stovkami ľudí sedíte s plechovou táckou a čakáte, kedy vám tam naberú dal – šošovicu, sabji - zeleninu a ak s otvorenými dlaňami poprosíte, tak vám hodia placku do rúk. A už iba vychutnávate.

Placku - čapati si odtrhávate rukou a namáčate v šošovicovej zmesi. Ako môžu tak úžasne chutné jedlo pripraviť, a to pre 20 000 ľudí, každý deň? To si ideme pozrieť hneď vedľa do obrovskej kuchyne. Veľké kotle, platne na pečenie placiek a kopec dobrovoľníkov. Dobrovoľníci sú základ a zlepšuje sa tým karma. Preto vždy pri návšteve minimálne ošúpem cibuľu, môžete si tu vyskúšať aj vyvaľkanie placiek a potom ich hádzanie na platňu, kde ich ďalší obracia.

Hneď obďaleč miešate dal v kotloch, kde by sa človek mohol vykúpať. To ste ešte nevideli. Už som dokonca aj umýval riady. A keď si to človek vyskúša na vlastnej koži, tak si uvedomí, čo je za tým pripraviť to veľké množstvo jedla a zadarmo. Sú podporovaní dobrovoľnými príspevkami, ktoré pomáhajú tým, čo to potrebujú. Tu sa človek naozaj trochu pozastaví a zabudne na ten svet okolo seba.

Sikhský chrám a jeho skvelá atmosféra

Symboly sikhizmu

Sikhov možno spoznáte podľa tzv. „päť K“:

  • KÉŠ – nikdy nestrihané vlasy a u mužov tiež neholené fúzy – symbol prirodzenosti

  • KANGHÁ – hrebeň – symbol čistotnosti

  • KARÁ – oceľový náramok na zápästí – symbol jednoty boha

  • KAČČCHÁ – krátke spodné nohavice – symbol cudnosti

  • KIRPÁN – meč – symbol povinnosti chrániť bezbranných

Ak sa vám zapáčil jeden zo sikhských symbolov, ich repliky si môžete zakúpiť v stánkoch hneď pri chráme.

Hinduizmus v Dillí - Birla Mandir #

Na záver si pozrieme to, čo k Indii patrí najviac, a to je hinduizmus. Zo sikhského chrámu, 5 minút autobusom, za prvým kruhovým objazdom navštívime Birla Mandir (vyššie na obrázku) – chrám pomenovaný po rodine Birla , ktorá ho nechala postaviť, ale známy aj pod názvom Laxmi narayan temple (podľa boha, ktorému je primárne zasvätený). Bol to prvý veľký hinduistický chrám postavený v Dillí v štýle Orissa (štát na západe Indie).

V Orisse majú chrámy svoj osobitný štýl, ktorý sa postupne vyvinul v prepracovanejší plán. Sú to precízne dekoratívne plastové plastiky a zvyšujúce sa sikhary – stúpajúce veže. Chrám je rozložený na 7,5 hektároch, je zdobený mnohými svätyňami, fontánami a veľkou záhradou s hinduistickými sochami. Významný je aj tým, že ho slávnostne otvoril Mahátmá Gándhí v roku 1939.

V tom čase Gándhí udržiaval stav, že chrám by sa nemal obmedzovať iba na najvyššie kasty, ale môžu ho navštevovať ľudia z každej kasty, dokonca všetkých vyznaní. To bolo v minulosti veľmi rozlišované a striktné. Je zasvätený hinduistickým božstvám Laxmi (bohyňa prosperity) a Narayan (ochranca). Prejdeme k nim a urobíme si malú modlitbu pre prosperitu, ochranu a poďakujeme. Chrám je vynikajúci v tom, že počas prehliadky tu nájdete veľa informácií o hinduizme, ktoré sú popísane na každom jednom mieste chrámu.

Vo vnútri môžete zažiť aj Aarti - rituál bohoslužby, časť púdži, v ktorej brahman - kňaz ponúka svetlo (zvyčajne z plameňa) jednému alebo viacerým božstvám a pritom spieva rôzne modlitby. Ak prejdete do bočných chrámov tak zistíte, že sú zasvätené Šivovi, Krišnovi a Budhovi. Bohužiaľ, tento krásne zdobený chrám sa da fotiť iba zvonku, vnútri sú depozitáre na foťáky a, ako v každom chráme, aj tu je nutné sa na znak úcty vyzuť. Návšteva stojí za to a odnesiete si odtiaľ trochu duchovného.

Ľudia a kultúra v Dillí

V Dillí sa miesia ľudia z rôznych častí krajiny, s rozmanitou kultúrou a odlišnými náboženstvami. Hlavné mesto oslavuje Holi – festival farieb, Lohri – pandžábsky folklórny festival, Diwali – festival svetla, Eid-ul-Fitr – oslava úspešného ramadánu, Durga Puja a aj Vianoce. Kultúra Dillí je dokonalým zlúčením rôznych tradícií a súčasného životného štýlu.

Ďalšie top pamiatky Dillí #

Swaminarayan Akshardham Temple

Swaminarayan Akshardham, chrám v Naí Dillí, stelesňuje 10 000 rokov indickej kultúry v celej jej úchvatnej majestátnosti, kráse, múdrosti a blaženosti. Pre mňa osobne bola návšteva obrovský zážitok. Predstavuje podstatu starodávnej architektúry Indie, tradícií a nadčasových duchovných odkazov. Prehliadka je náučná cesta indickým slávnym umením, hodnotami a prínosmi pre pokrok a harmóniu ľudstva.

Komplex Swaminarayan Akshardham bol postavený v období piatych rokov, vďaka požehnaniam a kolosálnym oddaným snahám 11 000 remeselníkov a tisícok dobrovoľníkov z rôznych organizácií. Komplex bol slávnostne vyhlásený za Guinnessov svetový rekord ako najväčší komplexný hinduistický chrám na svete - otvorili ho v roku 2005.

Pred vstupom vás čaká prísna bezpečnostná kontrola. Nemôžete mať žiadnu elektroniku (ani foťák, ani mobil), zapaľovač, ani cigarety. Prosto treba ísť na “ľahko“. Nie, prehnane. Mandir je posvätný Boží dom a miesto každodennej bohoslužby. V rámci komplexu fungujú aj pravidlá obliekania, aby sa zachovala jeho svätosť a duchovné prostredie.

Zahalené majte všetky končatiny. Vstup je zadarmo, až na zopár výstav, a nájdete tu aj food court. V pondelok je zatvorené a počas sviatkov a víkendu sa môžete zdržať v rade pri kontrole.

Swaminarayan Akshardham Temple je krásny najmä keď je vysvietený v noci.

Swaminarayan Akshardham Temple je krásny najmä keď je vysvietený v noci.

The Garden of Five Senses

Pre milovníkov prírody a pre tých, čo si chcú ísť oddýchnuť od ruchu ulíc, navštívte záhradu piatich zmyslov. Nie je to iba park, ale nájdete tam aj miesta s rôznymi aktivitami. Pri vstupe vás vždy privítajú poletujúce a spevavé vtáky. Načerpáte tu silu a môžete si spraviť aj piknik. Je to 10 minút od Qutub Minar. Príjemný oddych.

Červená pevnosť

Pre nadšencov indo-perzskej architektúry vyvinutej počas mugalskej ríše v 15. až 17. storočí odporúčam navštíviť Červenú pevnosť. Pamiatka postavená pod vládou Shah Jahana stojí na brehu rieky Jamuna. Nachádzame sa v severnej časti mesta neďaleko od starého Dillí. Dokončená bola v roku 1648, keď sa mugalský cisár rozhodol presunúť svoje hlavné mesto z Agra do Dillí.

Vnútri je skutočný poklad budov ako bubnový dom, sieň pre verejnosť, sieň bieleho mramoru, sieň súkromných stretnutí, perlová mešita, kráľovské kúpele a palác farieb. Ak sa k vám niekto prihovorí, tak o Lal Qila započujete plno príbehov a legiend o pevnosti.

Existuje aj jeden, ktorý hovorí o tom, ako boli väzni popravení a použití ako základ budovy, malo to vraj priniesť šťastie. V roku 2007 bola vymenovaná za svetové dedičstvo UNESCO. Predpokladaná dĺžka návštevy je hodina.

Červená pevnosť v Dillí.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Humayun's Tomb

Ešte jedna pamiatka z mugalskej architektúry, a tou je prvá záhradná hrobka na indickom subkontinente. Výstavba hlavnej hrobky trvala osem rokov a je umiestnená v strede 30-hektárovej Char Bagh (štvoritá záhrada v perzskom štýle), kde bol pochovaný 2. mugalský panovník Humayan, ktorý sa zaslúžil o veľký rozmach ríše v 16. storočí.  Mimo toho tu nájdete aj hrobky ďalších významných osobností Indie.

Raj Ghat

Raj Ghat je pamätník venovaný Mahátmá Gándhímu. Pôvodne to bolo meno historického ghatu (schodov do vody) zo Starého Dillí. Blízko terajšieho miesta bola brána Raj Ghat z opevneného mesta, ktorá sa otvárala na západnom brehu rieky Jamuna a ňou vstupovali králi, aby mohli robiť náboženské rituály. Dnes už tam nájdete iba malé jazierko a záhradu uprostred, ktorej je spomínaný pamätník.

Je to platforma z čierneho mramoru, ktorá označuje miesto kremácie Mahátmá Gándhího z 31. januára 1948, deň po atentáte. Tu si môžete zaspomínať na jeho zopár hlbokých myšlienok, keď pravdou bojoval za nezávislosť Indie. Ak máte radi prechádzky, tak tu nájdete aj priľahlý rozľahlý park.

Connaught Place

Zájdite si do najznámejšej obchodnej oblasti, ktorá je obľúbená nielen medzi turistami, ale aj miestnymi. Connaught Place je ideálnym miestom pre všetko, pretože tu existuje mnoho medzinárodných obchodných reťazcov, slávnych barov, reštaurácií, galérií, divadiel, múzeí, atď.

Luxusné bary, reštaurácie a hotely sú na každom rohu. Nočný život v Dillí si navyše nemôžete vychutnať nikde inde ako práve tu. Zažijete nielen kultúru Dillí, ale môžete tu nájsť naozaj veľa zaujímavých zakutí.

Jantar Mantar

Astronomický zázrak, ktorý sa nachádza priamo v centre hlavného mesta Dillí. V Jantar Mantar vás očarí fenomenálna architektúra v podobe slnečných hodín. Je jedným z piatich observatórií, ktoré bolo postavené maharadžom Jai ​​Singhom II. v roku 1724.

Ak neplánujete navštíviť Jaipur, kde sa nachádza najväčšie z týchto observatórií, tak určite si nájdite čas na tento astrologický komplex, ktorý obsahuje 13 astronomických nástrojov.

Najjednoduchší spôsob, ako sa sem dopraviť, je nastúpiť na metro (najbližšia zastávka je Patel Chowk) alebo mestské autobusy smerujúce do centra Dillí, prípadne si prenajať auto alebo taxi. Počas návštevy mesta Jantar Mantar môžete skúmať ďalšie miesta v Dillí, ako sú Connaught Place, Khan Market a Janpath.

Humayunova hrobka - podľa starého BUBO loga jasne vidíte, že sem chodíme už poriadne dlho.
Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

Tajné tipy pre fotografov:

Agarsen Ki Baoli

Agarsen Ki Baoli je jedným z mála svojich architektúr stojacich v Dillí a aj mimo neho. Táto historická pamiatka slúžila v staroveku ako nádrž na vodu (step well) a dnes sa o nej hovorí ako o strašidelnom mieste. Je to jedinečná kaskádovitá architektúra, čo zistíte, keď ju navštívite. Vezmite si so sebou fotoaparát. Nachádza sa neďaleko Connaught Place. Vystúpte na stanici metra Rajiv Chowk a zoberte si rikšu.

Haveli Dharampura

Očarujúce starobylé butikové ubytovanie, Haveli Dharampura je miesto, ktoré by ste mali navštíviť, aby ste zachytili podstatu Starého Dillí v dych vyrážajúcich fotografiách. Zo strechy sú zábery najlepšie. Romantické dedičstvo s ružovými interiérmi.

Ak chcete to pravé a nefalšované ubytovanie, alebo iba čarovné fotografie, nájdete ho v Chandini Chowk. Choďte metrom na stanicu Chawri Bazaar, potom choďte na policajnú stanicu Jama Masjid. Urobte si rezerváciu večere, ak ste vo dvojici, a neoľutujete.

Khari Baoli (trh s korením)

Zostaneme ešte v Chandi Chowk, naskočte na cyklorikšu a zaveľte Khari Baoli. Ak chcete nakŕmiť svoj fotoaparát s fascinujúcimi zábleskami Dillí, potom by mala byť vašou ďalšou destináciou Khari Baoli.

Toto je najväčší veľkoobchodný trh s korením v Ázii a má stovky obchodov, ktoré v dynamickom spektre ukazujú "živé" okorenené korenie. Vystúpte na jednu zo striech, aby ste na trh videli ako vták.

Dillí - tipy na reštaurácie, kde sa najesť #

Dillí je domovom nespočetného množstva reštaurácií, v ktorých sa podáva výnimočné jedlo. Nie je možné neobísť staré kulinárske kúzla v okolí Jama Masjid, mekka pre milovníkov mughalského jedla alebo zablúdiť v niektorých z uličiek Chandi Chowk, kde uvidíte a ochutnáte priamo pred vami pripravené gastro špeciality.

Pandara Road je miesto, kde by ste mali zájsť, ak chcete vyskúšať úžasné kuracie karí. A ak chcete zo všetkého niečo, zastavte na Connaught Place alebo v štvrti Hauz Khas a doprajte si načo máte chuť.

  1. Streetfood v Chandi Chowk

V starom Dillí sú tie pravé a nefalšované pouličné jedlá a je ich tu neúrekom. Už pri písaní dostávam chuť na paranthu s chutney (prekladaná placka s nakladanou zeleninou). Ponuka je široká, od kebabov, šašlíkov, cez plnené placky s omáčkami, až po vegetariánske, korenisté jedlá a na záver to zavŕšte niečím sladkým v podobe Jalebiwala. 

Ashok Chaat Corner - tento malý kútik funguje už 70 rokov. Je známy svojimi Kalmi vada a Aloo masala, čo je vyprážaná pakoda vyrobená z chana dal, gramovej múky a koreniacej zmesi. Podáva sa s pikantným zeleným chutney, vďaka ktorému je ešte chutnejšia.

Giani´s di Hatti - je známe svojou cudzorodosťou, po ktorej budete olizovať prsty, pretože je chrumkavá a dokonale korenená. Podávajú sa s hustou a krémovou lassi, ktorá je plná jemnosti, vďaka čomu je jedným z najlepších, aké kedy budete mať.

Shyam Sweets – nájdete ho neďaleko Jama Masjid. Ochutnajte tu Nagoris (malé puri - taštičky), zvyčajne sa podávajú s pikantným aloo sabzi a sooji halwa. Odporúčam sem zavítať ráno, aby ste vyskúšali ich nagori halwa, ktoré je jedným z najlepších tradičných raňajkových jedál.

Na záver sľúbené sladké:

Jalebiwala - tu si pochutíte na Jalebi. Vyrábajú ich vyprážaním múčnej múky v cestíčku alebo v kruhovom tvare, ktoré sa potom namočia do cukru. Špecialita indického subkontinentu.

  1. Garam Dharam na Connaught Place

Reštaurácia známa pre svoju bezkonkurenčnú atmosféru a zaujímavý mix v ponuke jedál. Pri tom, ako si vychutnávate jedlo, vám na pozadí hrajú melódie indických piesni. Musíte tu vyskúšať Malai Methi Paneer a Mutton Rara. Nechajte sa prekvapiť.

  1. Ardor 2.1 na Connaught Place

Trochu luxusu nezaškodí a Ardor 2.1. so svojím širokým spektrom ponuky vás nielen gastronomicky určite nadchne. Zvládli by ste zjesť najväčšie thali, ktoré v celom Dillí ponúkajú práve tu? Toto miesto je strategicky prerozdelené. Na prvom poschodí zažijete bezstarostnú atmosféru, kde si vychutnáte svoj obed alebo večeru.

Zatiaľ čo na druhom poschodí sa môžete uvoľniť v salóniku. Ak stále hľadáte viac, potom má toto miesto tiež elegantnú strechu, kde si môžete pochutnať na ich delikátnom jedle a srkať si svoj nápoj. Objednajte si Paneer Labbabdar a Veg Kabab Platter a neoľutujete. Toto miesto je perfektným balíkom a každý si v ňom nájde, čo hľadá. Cena pre dvoch je cca 2 000 rupií.

Kokteil alebo vychladené pivko? #

Dillí ponúka nespočetné množstvo miest na relax a večernú zábavu. Ek Bar v štvrti Defence Colony je jeden z prvých a celkom revolučných koktailových barov v Dillí, kde nájdete kokteily inšpirované indickou kultúrou. Toto miesto podáva veľmi inovatívne jedlo. Prekvapí vás falafel tanier a dahi kebab. Obľúbite si to tu.

V prípade chladivých pív skúste Irish House na Epicuria food mall, ktorý sa nachádza v blízkosti stanice metra Nehru Place.

Nesklamete sa v Beer Cafe na Connaught Place, ktorý je známy ako najlepší pivný reťazec v Indii, ponúka najlepšie točené pivo v Dillí. Je tu zaujímavý výber čerstvého piva, väčšinou s domácimi výrobcami, ale je to tiež pevné miesto pre kokteil.

Večer zakončite tancom: bezstarostná atmosféra a skvelé skladby reggae v Raaste, miestni DJi  roztáčajú mix medzinárodných a indických hitov v kaviarni Summer House Cafe a v Piano Man Jazz Club si užijete živé koncerty jazzových kapiel.

Tri luxusné tipy na Dillí

  1. Ak zostávate o deň či dva dlhšie, nechajte si ušiť oblek na mieru podľa vašich predstáv a ešte s indickým dizajnom. Krajčírov nájdete na trhu v Chandi Chowk alebo Vaish na Rivoli v Connaught Place je krajčírsky dom s dlhoročnou reputáciou.
  2. Večera v Bukhare, ITC Maurya - štyri roky po sebe bola vyhlásená za najlepšiu indickú reštauráciu. Luxus tu nájdete nielen v jedle, ale aj v priestoroch, ktoré sú impozantné. Môžete ochutnať “prezidentský tanier“, výber pochúťok, ktoré priamo tu bývalý prezident Bill Clinton degustoval počas návštevy krajiny.
  3. Vráťte sa v čase v Haveli Dharampura - očarujúce starobylé butikové ubytovanie v Haveli Dharampura vo vás zanechá hlboký dojem z indickej pohostinnosti a kultúry z čias mughalskej ríše.

TOP 10

  1. Street food v starom Dillí

Dillí, často známe ako raj milovníkov jedla, je tiež jedným z mála miest v Indii, ktoré ponúka širokú škálu pouličných jedál. Ktokoľvek, kto bol v meste, vám môže povedať, že je to zdravá a pestrá zmes kultúr. Každá ulica, do ktorej vchádzate bude mať pouličného predajcu s nejakou príťažlivou pochúťkou, ktorej vôňa vás bude lákať. Nebojte sa ochutnať. Vaše chuťové poháriky zažijú veľký a nezabudnuteľný zážitok.

  1. Joga smiechu v Lodhi Gardens

Odložte svoje zábrany, uvoľnite hlasivky a zapojte sa do toho, čo by mohlo byť jedným z najviac oslobodzujúcich zážitkov vo vašom živote! Sám som to vyskúšal a vrelo to odporúčam. Zistilo sa, že smiech sa da použiť ako forma cvičenia, a tak sa zrodila koncepcia smejúcej sa jogy, ktorá sa v súčasnosti praktizuje po celej Indii i mimo nej. Napriek svojmu názvu nie je smejúca sa joga vtipom a má skutočné zdravotné prínosy: zníženie stresu a posilnenie imunitného systému.

  1. Chandi Chowk a suveníry

Najstarší trh (Chowk) v Dillí je známy kvôli koreninám, famóznemu indickému jedlu, nájdete tam chrámy rôznych náboženstiev, svadobné oblečenie, látky, klenoty a ešte oveľa viac. Dostane sa tam do bludiska úzkych uličiek s malými obchodmi a trhmi špecializujúcimi sa na všetko možné, aj keď je hlučný, kúzlo Chandi Chowk si nájde cestu do vášho srdca. Odporúčam to absolvovať na cykorikši.

  1. Ostrihať sa u pouličného kaderníka

Vždy, keď prilietam, alebo odlietam z Dillí, tak si nechám upraviť strih, alebo sa nechám oholiť. Je to už taká moja rutina, vždy sa na ňu teším a mám už aj svojich obľúbených pouličných kaderníkov nielen v Chandi Chowk. V hustej a rušnej uličke si sadnete na stoličku, zrkadlo je závesné na stĺpe pouličného osvetlenia a strihanie sa môže začať. Neviete, čo očakávať, keďže sa ťažko dorozumiete, ale gestami to zvládnete. Je to zážitok, ktorý ma poteší, pobaví a odchádzal som vždy spokojný s prácou kaderníka. A nehovorím o holení s britvou, sú v tom naozaj profesionáli, keďže niektorí to robia už odmalička. Nechajte si určite spraviť aj masáž hlavy a odídete odtiaľ naozaj plný elánu a vyjde vás to približne 200/300 rupií, ani nie 4 eurá za kompletku.

  1. Swaminarayan Akshardham

Rozhodne patrí medzi top 10, síce je to moderný chrám, ale tá architektúra si ma získala. Je to odkaz dnešnej doby pre budúcnosť. Ak ho navštívite, tak sa dozviete veľa aj o indickej kultúre a náboženstve.

  1. Miesta pre bohoslužby

Z dôvodu rozsiahlych náboženských skupín žijúcich v Dillí je možné nájsť takmer všade miesto  bohoslužieb. Impozantné chrámy, krásne kostoly, nedotknuté gurudwary a majestátne mešity, obohacujú mestskú líniu Dillí. Odporúčame mešitu Jama Masjid, chrámy ISKCON, Birla, Chhatarpur a chrám Akshardham (svätyne hinduistov), Sri Banglá Sahib v Connaught Place (sikhovia), a takisto tu nájdete aj mnoho kostolov (St. Martin's Church, Delhi Cantt...).

  1. Jazda mestskou hromadnou dopravou

Bezpochyby veľká adrenalínová zábava tu v Dillí, v tej hustej premávke, zistíte, akí sú zdatní indickí šoféri zruční. Nezabudnite na cyklorikšu v Chandi Chowk, ktorú si vyskúšajte bicyklovať na vlastnej koži. Auto rikša vám dokáže urobiť peknú foto prehliadku na kratšie vzdialenosti. Ak sem niečo nepasuje tak to je metro, vyskúšajte a aspoň pocítite ten kontrast moderného a tradičného.

  1. Ochutnávka autentického života

Len tak sa prechádzať a spoznávať život miestnych. To sa hlavne v starom Dillí dá robiť aj celý deň. Pozorovať, ako varia, predávajú, perú, premiestňujú sa, usmievajú, rozprávajú je úchvatne.

  1. Kurz indickej kuchyne

Absolvujte zaujímavý kurz skvelej indickej kuchyne, ktorú si budete môcť potom pripravovať aj doma. Suroviny si nakúpite na trhoch odporúčaných vyššie.

  1. Jamuna alebo Džamna

Je najdlhší a najvodnatejší prítok Gangy dlhý 1 384 km. Preteká aj popri Taj Mahale v Agre a v Dillí ju môžete pozorovať z Yamuna Bridge, ak sa vyberiete do chrámu Akshardham.

Zopár slov na záver #

Vždy sa sem rád vraciam, objavujem nové možnosti, ktoré ešte Dillí skrýva a, hlavne, zavítam na miesta, ktoré už poznám a sledujem, ako sa časom pomenili. Opakom je staré Dillí, kde sa život, ako keby, zastavil 400 rokov dozadu a všetko zakaždým funguje, tak tradične - indicky.

Nemôžem nespomenúť úžasnú indickú vychýrenú kuchyňu a vždy sa zastavím v gurudware na chutný "dhal" – je to môj rituál. Zakaždým tu stretávam milých ľudí rôznych kultúr, z ktorých sa vytvorilo aj kamarátstvo.

Skvelé je, že z rušných ulíc mesta môžem zájsť do chrámov, poprípade do jedného z mestských parkov a načerpať tam duchovnú silu. Áno, Dillí zvládnete pobehať za jeden deň, ale ak sa mu chcete dostať pod kožu a pochopiť jeho rozmanitosť, venujte mu aspoň deň-dva navyše. Je to unikát medzi hlavnými mestami sveta. Namaste!

Ján Zachar

Ján Zachar

Ján Zachar

Chcete víza na Kubu do Ameriky, Indie, Ruska, alebo Číny? Roky pracoval na vízovom oddelení BUBO a svojou charizmou si získal nejedného konzula. Janko je talent na vybavovanie a preto je výnimočnou súčasťou nášho tímu. Má blízky vzťah k juhovýchodnej Ázii, ktorú veľmi rád navštevuje a samozrejme aj sprevádza. Jeho obľúbeným regiónom (srdcovkou) je Južná India a Srí Lanka, odkiaľ pochytil úsmev, ľudský prístup a pokoru, ktorú preukazuje na zájazdoch. Všetkým dáva do pozornosti Buddhov výrok: "Koreňom zla je nedostatok poznania."

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Južná India – maximálne poznanie (Expedition)

Zo zájazdu:

Ján Zachar

Posledná úprava článku | Prečítané: 2125

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Dillí - chaos kultúr a náboženstiev Dillí

Dillí Dillí - chaos kultúr a náboženstiev

Dillí nemôžete definovať iba niekoľkými slovami. Mesto je na to príliš dynamické. Je to bohatá história nasýtená starými príbehmi, ktoré sa…

Ján Zachar 26 min. čítania
Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči Prémiový blog

Prémiový blog Najúspešnejší Indovia a Indickí boháči

O Indii dnes koluje viac gýčov a predsudkov, ako o ktorejkoľvek inej krajine sveta. Mnohí v nej vidia akýsi duchovný ´pupok´ sveta, kam odídu na…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bhután, Nepál, India


náročnosť

17 dní

Trvanie

5340 7120€
K

Ázia  

India


náročnosť

17 dní

Trvanie

2280 4560€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek