Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Prehliadka

Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná pouličná verzia - to všetko v Bangkoku nájdeme v intenzívnej a lákavej forme takmer na každom rohu. Mesto, ktoré možno spočiatku zaskočí niekoho, kto je v Ázii po prvýkrát, no na ktoré budete napokon spomínať iba v dobrom. A možno si ho doslova zamilujete...

Bangkok Počasie

jasná obloha

jasná obloha

38°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:02

Západ slnka 18:31

Letenky do Bangkoku dnes ponúka množstvo leteckých spoločností. My vám určite odporúčame priamy let s Austrian Airlines alebo špičkovú leteckú spoločnosť Emirates s prestupom v Dubaji. Business class si tu ozaj užijete.Nezabudnuteľné sú už prvé okamihy, keď vystúpite na medzinárodnom letisku Suvarnabhumi, a okamžite vás opantá pestrá atmosféra hlavného mesta Thajského kráľovstva. 

Bangkok má jedinečný spirit, spája v sebe tradičnosť thajskej kultúry, a moderný „drive“, aj súperenie s ostatnými blízkymi ázijskými metropolami - tigrami, akými sú Kuala Lumpurči Singapur. Vznešená história strieda obyčajné zapadnuté uličky, mágiu posvätných miest mesto v noci vyzlieka, aby mohlo žiť rušným nočným životom.

Výhľad z veže Baiyoke na Bangkok.
Foto: Katarína Pivovarníková — BUBO

Bangkok, alebo aj mesto anjelov, ako ho mnohí nazývajú, je hlavným mestom krajiny od pádu historickej Ayutthaye (vzdialenej od Bangkoku cca hodinu), teda od roku 1782. A dá sa povedať, že centrum mesta sa odvtedy prakticky nezmenilo.

Časť metropoly pod názvom Ratanakosin je dodnes miestom mimoriadnej koncentrácie tých najvýznamnejších historických pamiatok mesta, svedčiacich o jeho bohatej minulosti a kultúre. V Bangkoku je od prvých chvíľ jasne citeľné, že Thajsko je krajinou a baštou budhizmu. Jeho prísnejšia théravádska forma tu sprevádza turistov na každom kroku a výrazne ovplyvňuje život celej krajiny, nevynímajúc jej hlavné mesto.

S budhizmom sú, samozrejme, spojené aj mnohé miesta, ktoré na našej prehliadke Bangkoku navštívime. Veď práve tunajšie chrámy a svätyne patria medzi to najhodnotnejšie a najočarujúcejšie, čo treba v tomto meste zažiť.

V závislosti od možností a okolností je možné naplánovať prehliadku Bangkoku a okolia rôzne, sú však miesta, ktoré jednoducho nemôžeme vynechať.

2 minúty o Bangkoku

Dve minúty dôvodov pre návštevu Bangkoku.

Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu

Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu

V objatí krás Kráľovského paláca #

Týka sa to hneď prvej, pre mnohých návštevníkov najdôležitejšej zastávky počas potuliek Bangkokom - samotného starého Kráľovského paláca v časti Ratanakosin. Ani my nezačíname našu tour mestom nikde inde, ako práve tu. Veľmi dôležité je však rozumné načasovanie návštevy paláca, nakoľko ide o jednoznačnú turistickú atrakciu číslo jeden v rámci celého Thajska, obliehanú turistami v každom ročnom období. My v BUBO, keďže Bangkok a jeho krásy milujeme, s tým už máme svoj skúsenosti.

Oblečení v dlhých nohaviciach, resp. v sukniach po členky a so zvrškom, ktorý zakrýva ramená a dekolt (nezabúdajte, sme na posvätnom mieste) prichádzame k palácu zvyčajne ešte niekoľko minút pred otvorením jeho brán. Verte, že to má svoje opodstatnenie, veď denne navštívi Kráľovský palác viac ako 100 000 návštevníkov z celého sveta! Napokon, aj tunajšiu atmosféru si užijete viac, keď sú úzke uličky medzi jednotlivými budovami ešte príjemne ľudoprázdne.

Kráľovský palác je najdôležitejšou historickou aj kultúrnou pamiatkou v Bangkoku.
Foto: Nikoleta Bednáriková — BUBO

A tak začíname náš magický deň v Bangkoku. Oddýchnutí, pripravení na explóziu všetkých tých dojmov a na odhalenie krás najprestížnejšej pamiatky mesta. V Grand Palace sa dá veľmi ľahko stráviť aj celý deň a celkom zabudnúť na čas. Budete sa tu cítiť doslova ako v rozprávke a nebudete stíhať nasávať všetku tú krásu navôkol.

Palác je niekdajším sídlom kráľovskej rodiny, ktorá však už od roku 1946 býva vo vzdialenejšej časti mesta. Ide o rozľahlý komplex, ktorý bol do dnešnej podoby vystavaný ešte počas 18. storočia. No nájdeme tu aj miesta, ktoré sú podstatne staršie. Veď Ratanakosin bol osídlený ešte skôr, než sem Ráma I. s pozostatkami ayutthayského obyvateľstva doplával po rieke Chao Phraya.

Kráľovský palác navštívi denne viac ako 100-tisíc návštevníkov!

Celý palácový komplex možno rozdeliť do troch zón: religiózne budovy, takzvaný vonkajší palác, ktorý je hlavnou časťou a cieľom nášho poznávania, a vnútorný palác - teda svetské paláce, reprezentačné priestory a budovy, kde v minulosti bývala thajská kráľovská rodina.

Väčšina palácov, ktoré sa svojou architektúrou podobajú skôr európskym pamiatkam, je pre turistov neprístupná, a dodnes slúžia na reprezentačné účely pre kráľovskú rodinu. No stále je v komplexe čo pozerať a zblízka obdivovať.

3 fotografie

Kráľovský palác

​Chrám smaragdového Budhu #

Hneď po vstupe nás oslnia ligotavé, miestami okázalo prezdobené budovy, stúpy, a ich duchovní strážcovia - impozantní yakšovia v nadľudskej veľkosti. Naše prvé kroky vedú do budovy Wat Phra Kaew, známej aj ako Chrám smaragdového Budhu, v ktorom sa nachádza asi najslávnejšia socha Budhu v celom Thajsku. Jej pôvod sa datuje do 14. storočia. Má síce výšku iba 72 cm, no to nič nemení na jej dôležitosti.

Dôležitou súčasťou tohto Budhu je práve jeho odev, ktorý sa mení podľa toho, či sme v období dažďov, zimy alebo leta. Výsadu prezliekať vzácnu sochu má však iba kráľ, šaty sú zhotovené zo zlata a drahých kameňov.

Pod schodiskom si vyzúvame sandále a bosí vystupujeme nahor. V chráme je príjemné prítmie. Pohľady nám okamžite padnú na krásnu smaragdovú sochu na dostatočne vyvýšenom mieste, aby ju mohli vidieť naozaj všetci. Po chvíľke sa lepšie rozhľadíme, a vidíme, že aj samotné steny chrámu sú nádherne zdobené rôznymi drahokamami, už na prvý pohľad vzácne, pokryté freskami, ktoré stvárňujú život historickej postavy Budhu. V tom okamihu nemôžete urobiť nič lepšie, len si v tichosti sadnúť, vnímať pokojný vznešený priestor a magickú atmosféru tohto jedinečného chrámu.

Keď sme dostatočne nasýtení jeho čarom, vychádzame von, a príjemne oslnení silnejúcim denným svetlom pokračujeme v prehliadke Kráľovského palácu. Najprv si obídeme tri stúpy, z ktorých každá je skutočným unikátom. Jedna slúži ako knižnica, druhá ukrýva popol bývalých kráľov z dynastie Chakri, tretia je ako jediná z nich ozdobená neprehliadnuteľnou zlatou mozaikou.

Vzadu za stúpami je model Angkor Wat (slávny, najrozsiahlejší chrámový komplex sveta sídliaceho v Kambodži), ako pripomienka víťazstva thajskej kráľovskej dynastie nad Kmérmi. Viaže sa na obdobie polovice 19. storočia, keď územie Kambodže patrilo pod Thajské kráľovstvo. Mininapodobenina kambodžského chrámu tu pôsobí možno trochu zvláštne, no je vystavaná tak dokonale, že máte okamžite chuť ísť si pozrieť jej originál...

Pokračujeme po krytej chodbe, dekorovanej nástennými maľbami na paneloch, ktorých je tu dohromady 178. Keď si prejdete celú chodbu, je to, akoby ste si práve čítali veľkolepý epos Rámájana o princovi Rámovi a jeho 14-ročnom osude vo vyhnanstve. Tento skvost patrí medzi najstaršie literárne diela vôbec a tvorí dôležitú časť tunajšieho hinduistického kánonu. Spočiatku bol šírený ústne, neskôr dostal aj svoju písanú podobu.

Dnes si pestuje takmer každá krajina juhovýchodnej Ázie svoju verziu eposu. Verzia v Thajsku sa nazýva Ramakien. Dielo je neoddeliteľnou súčasťou thajskej kultúry, domáci z neho dodnes čerpajú morálne i praktické lekcie pre svoj každodenný život.

Chodba nás navedie do ďalších zón Kráľovského paláca. Za zatvorenou bránou sú paláce najmä v talianskom štýle, ktoré nechal vystavať pokrokový panovník Ráma V. v čase, keď sa snažil modernizovať Thajsko a v mnohom sa podobať Európe. V týchto budovách sú vítané a ubytované oficiálne diplomatické návštevy Thajského kráľovstva.

Spomedzi pracovných palácov zaujme Chakri Maha Prasat je najväčší, postavený v impozantnom zmiešanom štýle. Spodná časť je navrhnutá anglickým architektom vo viktoriánskom štýle, zatiaľ čo strecha je tradičná thajská, pozostávajúca z troch špicatých vežičiek. Každé dve hodiny sa práve pred týmto palácom mení čestná stráž.

Celý komplex budov je v oslnivých žiarivých farbách, najmä zlatej a modrej, a predstavuje akési nadpozemské sídlo thajského kráľa. Veľkú časť budov tvoria religiózne a duchovné centrá, chrámy a stúpy, čo dokazuje dôležitosť viery popri vládnutí a všadeprítomnú duchovnosť v živote krajiny. Aj vy tu určite budete môcť pozorovať domácich, ako sem prišli zapáliť vonnú tyčinku, pomodliť sa, zameditovať, porozprávať sa so svojím Budhom...

Prehliadku unikátneho Kráľovského paláca končíme okolo obedňajších hodín. S množstvom čarovných dojmov, informácií a obrazov v hlavách pokračujeme v poznávaní exotického Bangkoku...

Impozantný Chakri Maha Prasat
Foto: BUBO archív — BUBO

Wat Arun – chrám z porcelánu #

Opúšťame Kráľovský palác a prechádzame pešo cca 10 minút cesty popri hlučných pouličných stánkaroch s lákavými dobrotami, nápojmi, ale aj výberom dlhých nohavíc a sukní, bez ktorých sa tu jednoducho nezaobídete, ak chcete spoznávať aj náboženskú stránku mesta.

Naša ďalšia zastávka je opäť duchovná budhistická pamiatka, staršia ako samotný Bangkok. Nachádza sa na opačnom brehu rieky Chao Phraya ako Kráľovský palác, takže sa musíme preplaviť. Prechádzame cez drevenú budovu, tiež preplnenú obchodíkmi s čerstvým ovocím.

Nakupujeme si kokosové orechy, a čakanie na loďku si tak krátime pozorovanímčulého riečneho života a občerstvením čerstvou kokosovou vodou. Ak ste ju ešte neskúšali, verte, že je to najlepší nápoj a osvieženie na horúci deň! Cesta loďkou zaberie doslova pár minút. Za chvíľku sme na protiľahlom brehu a vstupujeme akoby v celkom inom svete.

Ikonická budhistická stúpa Wat Arun sa musí neustále udržiavať.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

I keď je Wat Arun ďalšou z mnohých budhistických stúp Bangkoku, má svoj jedinečný, s ničím neporovnateľný príbeh i atmosféru. Pôvodný chrám zo 17. storočia je postavený v kmérskom štýle. Po páde Ayutthaye do začiatku 19. storočia bol kráľovským chrámom. Jeho hlavnou poznávacou črtou je jeho obloženie snehovo-bielymi črepmi z čínskeho porcelánu.

Zvláštnosť stavby podčiarkuje, že v niektorých častiach je stúpa obložená aj mušľami. Vždy, keď pred chrámom s viacerými pôvabnými vežičkami stojím, znovu a znovu mi napadne, koľko úsilia, precíznosti, mravčej práce a oddanosti museli vynaložiť veriaci pri jeho výzdobe. A to platí dodnes, veď stúpa sa musí neustále udržiavať a porcelán sa priebežne dolepuje.

Názov Wat Arun pochádza z pomenovania hinduistického božstva Aruna - boha úsvitu. A naozaj, stúpa je práve počas úsvitu, či západu slnka najkrajšia. Wat Arun je najlepšie navštíviť práve po Kráľovskom paláci. Túto krásu môžeme obdivovať v pokoji, keďže veľa turistov túto lokalitu opomína.

Keď už máme chodenia dosť, v záhrade vedľa chrámu sa nachádza malá kaviarnička s výbornou kávou, kde si doprajeme pár minút na vstrebanie atmosféry pred cestou späť na Ratanakosin. Na posilnenie si tiež môžeme pochutnať na vyprážanom kurati alebo typickej polievke v nenápadnej uličke za chrámom.

3 fotografie

Wat Arun – chrám z porcelánu

Wat Pho - budhistické srdce Bangkoku #

Spoznávanie krás a zákutí starého kráľovského ostrova, vytvoreného riekou Chao Phraya končíme vo veľkolepom Wat Pho, susediacom s Kráľovským palácom. Toto budhistické miesto doslova kypí životom a patrí medzi najdôležitejšie v rámci celého Thajska, čo naznačuje aj počet turistov i veriacich, ktorých tu vždy stretnete. Skrýva v sebe totiž hotový poklad. 

Tento veľkolepý chrámový komplex je známy najväčšou sochou ležiaceho Budhu v rámci celého Thajska. Na dĺžku má úctyhodných 46 metrov, vysoký je 15 metrov, a nemôžme zabudnúť ani na dĺžku úsmevu tejto centrálnej postavy celého náboženstva: Budha v chráme Wat Pho sa usmieva na širokých päť metrov! Jeho jediným nedostatkom je, že jeho obrovské rozmery nedokážu poňať ani naše fotoaparáty, nakoľko je doslova vtesnaný do jednej z budov chrámu. A tak si tu len tak leží, podopiera hlavu a usmieva sa na davy, ktoré ho prichádzajú z celého sveta obdivovať... Radi vám však poradíme ako si tento skvost odfotiť najlepšie.

Chrámový komplex je známy najväčšou sochou ležiaceho Budhu v rámci celého Thajska.
Foto: BUBO archív — BUBO

Obídeme si celú postavu Budhu, rozmeníme si 20 thajských bathov a hádžeme mincami do medených misiek. Len tak, trochu z poverčivosti, z úcty k miestnym tradíciám, a tiež z chuti byť tu a teraz súčasťou deja, tohto miesta, tohto okamihu... Chrám má tiež nádherný areál s množstvom fontán, ktorých žblnkot ešte viac upokojuje a vťahuje vás do tohto prostredia.

Wat Pho - budhistické srdce Bangkoku (Thajsko)

Wat Pho - budhistické srdce Bangkoku (Thajsko)

Okrem gigantického Ležiaceho Budhu je Wat Pho známy aj tým, že sa tu vyučujú thajské masáže. Práve tu bola totiž v minulosti prvá plnohodnotná univerzita medicíny. Dones je komplex sídlom prestížnej inštitúcie The Wat Pho Traditional Medical School, a mnoho fyzioterapeutov zo zahraničia sem prichádza absolvovať kurz a naučiť sa kúzlo poctivej thajskej masáže.

Prezrieme si staré maľby, kde sú jednotlivé masážne pozície vyobrazené spolu so svojimi ochrannými božstvami, ktoré im prislúchajú. Prejdeme sa okolo rôznofarebných stúp - každá z nich bola postavená iným kráľom z dynastie Chakri.

V rámci chrámového komplexu Wat Pho nájdete tiež jednu z najkrajších meditačných hál v krajine. Viac ponorení do tajov a atmosféry Bangkoku v tej chvíli ani nemôžeme byť...

3 fotografie

Wat Pho - budhistické srdce Bangkoku

​Svetská a hriešna tvár Bangkoku #

Hlavné náboženské a duchovné miesta Bangkoku máme za sebou. Po prehliadke najdôležitejších budhistických pamiatok sme, samozrejme, zvedaví aj na „svetskú" stránku Bangkoku. Ešte predtým si dáme dobrý obed, veď Bangkok je vyhlásená gurmánska bašta! Vyberať si môžete z romantických posedení na brehu rieky Chao Phraya, kde sú vybudované špičkové hotely s reštauráciami pre verejnosť. Dobre najesť sa však dá doslova na každom kroku, a aj v menej prepychových, pouličných reštauráciách dostanete výborné jedlo.

Večerný a nočný Bangkok je naozaj očarujúci a bohatý. Určite si ho nenechajte ujsť, nakúpte na tunajších fantastických trhoch niečo originálne na pamiatku, ochutnajte miestnu dobrotu.

Už podvečer otvárajú svoje stánky predajcovia v backapackerskej oblasti Khao San, plnej chaosu, mladých ľudí a zábavy, ale aj na nočných trhoch v štvrti Siam a v čínskej štvrti, najmä na vychytenej ulici Yaowarat. Posilnení pikantnými ázijskými dobrotami, kokosovými palacinkami, či vychýrenou polievkou tom yum, nasadáme na tuk-tuky a vydávame sa skúmať život v nočných uličkách.

Mohli by vás zaujať aj ďalšie thajské blogy:

Bangkok je tiež preslávený kabaretom ladyboyov. Ladyboy je tunajšie pomenovanie pre mužov, ktorí sa cítia byť ženami, a vo svojej túžbe prerodiť sa do toho správneho pohlavia podstupujú všetky možné operácie, ktorými sa postupne „ženami" stávajú.

Za posledných 30 rokov tu prešlo takouto operáciou zmeny pohlavia až 3 500 ľudí, takže trend je zreteľný! Je záhadou, prečo práve Thajsko je krajinou s tak vysokým počtom lady-boyov. Každopádne sa im tu darí a v spoločnosti nie sú nijako odsudzovaní, čo súvisí aj s podstatou učenia thajského budhizmu: Každá osoba je hodná skôr súcitu než obviňovania a odsudzovania...

Možno uprednostňujete celkom iný druh zábavy? Žiaden problém, v Bangkoku je možností viac než dosť. Napríklad len tak si posedieť pri drinku v niektorom z barov na brehu rieky, uloviť v miestnych obchodíkoch nejaké naozaj neopozerané suveníry, či povoziť sa na vyhliadkovom kolese s úžasným výhľadom na mesto.  

3 fotografie

Nočný život v Bangkoku

​Čaro plávajúcich trhov #

Na okraji Bangkoku i v jeho vzdialenejších predmestiach dodnes prežívajú tzv. plávajúce trhy. Sú spomienkou na historický Bangkok z 18. storočia, čias svojho založenia, kedy bola rieka nielen zdrojom pitnej vody a zavlažovania, ale predstavovala dôležitú dopravnú tepnu, spájajúcu domácich ľudí, obchodníkov, cestovateľov.

Na rieke Chao Phraya sa realizoval čulý ekonomický ruch, intenzívna výmena potravín a ďalšieho tovaru medzi miestnym obyvateľstvom a obchodníkmi zo vzdialenejších končín krajiny. Plávajúce trhy boli miestom spoločenského kontaktu predajcov, ktorí na dohodnuté miesto prichádzali v čase určeného lunárnym kalendárom.

Na plávajúcich trhoch Damnoen Saduak spoznáte a ochutnáte exotické pochúťky.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Na svojich potulkách Bangkokom nemôžeme obísť jeden z najznámejších trhov v regióne Ratchaburi - Damnoen Saduak. Už samotná cesta sem je zážitkom. Plavíme sa k trhom rovnako ako miestni, na starých, dlhých a úzkych loďkách. Míňame útulné drevené domčeky postavené na koloch, romanticky obrastené mangovníkmi, banánovníkmi, kokosovými palmami, viničom, či čínskym grapefruitom.

Príjemný vietor nám strapatí vlasy, loďka si tancuje na drobných vlnkách, ktoré vytvorili okoloidúce člny. Na rieke vládne ruch podobný križovatke veľkomesta, no všetko to hmýrenie akosi pôvabne ladí s nezvyčajne nádhernou prírodou a všadeprítomnými vysmiatymi tvárami Thajčanov. V tej chvíli máme pocit, že sme práve objavili kúsoček skutočného raja, z ktorého už nechceme byť vytrhnutí...

Po úžasnej plavbe sa chystáme ochutnať ovocie, ktoré sme z rieky pozorovali na stromoch pozdĺž kanála. Kúpime si ho - ako inak - z lode na plávajúcom trhu. Okrem ovocia tu nájdete aj dokonalý prierez celej thajskej kuchyne, pohľadnice, umelecké predmety, ugrilujú vám tu na mieste rôzne dobroty, skrátka nasajete do seba všetky chute a vône Thajska. A to všetko mimo tlačenice turistov, keďže tento trh je trošku od ruky. No o to romantickejší.

3 fotografie

Plávajúce trhy

Na záver prehliadky filmový most či najvyššia stúpa #

Naše potulky tu však ani zďaleka nekončia. Presúvame sa do regiónu Kanchanaburi, kde si budeme môcť vychutnať bohatý obed v jednej z mnohých reštaurácii a následne sa preplavíme riekou až k neslávne známemu „Mostu cez rieku Kwai“. Lokálny sprievodca nám vysvetlí, aké je skutočné meno rieky, po ktorej sa plavíme a dozvieme sa opäť čosi viac z histórie Thajska, tentokrát zo smutného obdobia druhej svetovej vojny. Ak máme čas, zastavíme sa vzdať úctu na pamätnom cintoríne, kým tento región opustíme.

Deň zavŕšime za romantického západu slnka, či možno už za tmy pred rozsvietenou najvyššou stúpou sveta Phra Phatom Chedi v provincii Nakhom Pathom po ceste späť do rušného Bangkoku. Oddáme sa tomuto magickému miestu, prejdeme sa okolo stúpy v tichosti, zahĺbení do seba a vždy v smere hodinových ručičiek. Lokálny sprievodca nám predvedie rituál modlitby a my si ju môžeme taktiež sami vyskúšať.

Takto štýlovo, uprostred raja, s chuťou čerstvého, sladkého ovocia v ústach, pozorujúc celé to neuveriteľné mravenisko thajskej metropoly, končíme unavení, ale šťastní potulky po originálnom, voňavom, vznešene duchovnom, aj tak trochu zhýralom Bangkoku.

Mesto, ako žiadne iné na svete. Nasať úsmev Budhu, odfotiť si do srdca najkrajšie svätyne sveta, nechať sa očariť tým najlahodnejším jedlom, prežiť masy turistov z celého sveta, vymotať sa v tom Babylone chutí, zvukov, národností... A vrátiť sa domov s neodbytným pocitom, že Bangkok – aj keď taký zvláštny a iný, zostáva vašou celoživotnou láskou.

Slávny most cez rieku Kwai v thajskom Kanchanaburi.
Foto: BUBO archív — BUBO

Čo vidieť navyše #

Thajské masážebolo by naozaj škoda neabsolvovať slávnu procedúru v krajine jej zrodu. Vyberať si tu môžete naozaj z mnohých, vraj najlepšie sú priamo vo Wat Pho, kde sa zrodila a dodnes funguje škola masáží. Vedeli ste, že thajská masáž je zaradená do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO?

Roof-top bary – v Bangkoku ich je naozaj množstvo, a ponúkajú úchvatné vyhliadky na nočnú metropolu. Luxusné Vertigo ponúka tie najlepšie šampanské na 61. poschodí, Sky Bar na Lebua State Tower je ešte o dve poschodia vyššie a máte z neho ten najkrajší pohľad na rieku, tečúcu mestom. 

Wat Saket Ratchawora Mahawihan - Golden Mountain Temple - budhistický chrám ešte z ayutthayaskej éry, ktorý do dnešnej krásy rekonštruoval kráľ Rama I. a dal mu súčasný názov. Jeho dominantou je tzv. Zlatá hora – jediná, umelo vytvorená vyvýšenina v celom Bangkoku. Zhora je nádherný výhľad na mesto. 

MBK Centerveľkolepé nákupné centrum, jedno z najvyhľadávanejších v krajine. Nájdete tu cca 2000 obchodov so všetkým možným, od luxusného oblečenia po špičkovú elektroniku, hore nájdete kiná, reštaurácie, karaoke bary, herne.

Lupmini Parkkúsok raja uprostred rušnej metropoly, 500-tisíc metrov štvorcových zelene, kde chodia domáci športovať, relaxovať na tráve pri úsvite, či západe slnka, praktizovať tai-chi... Nájdete tu bohatú faunu aj fĺoru, krásne jazierko s možnosťu člnkovania, stánky s výborným jedlom.

Sea Life Ocean World fascinujúci podmorský svet v dvojpodlažnom komplexe, kde môžete pozorovať žraloky, gigantické kraby, bahníky, morské hviezdice, ale aj tučniaky a ďalšie morské stvorenia z minimálnej blízkosti.  Spolu tu žije až 30 tisíc živočíchov z rôznych hĺbok mora a rôznych končín sveta. Skvelý výlet pre rodiny s deťmi, za 2 osoby zaplatíte 55 eur.

Jim Thompson House malebné sídlo uprostred bohatej záhrady na brehu kanála Saen Saeb je pamiatkou na amerického architekta Jima Thompsona – milovníka juhovýchodnej Ázie, ktorý vášnivo skúmal tunajšie umenie a tradície. Žil tu 30 rokov, za ten čas sa jeho teaková vila premenila na úchvatnú zbierku starožitností, umeleckých prác, textílií typických pre Thajsko. Jeho život je opradený tajomstvom, zmizol v malajskej džungli v r. 1967...

Sky Train toto je asi jediný spôsob cestovania, počas ktorého vám na potulkách Bangkokom nebude teplo. Moderné klimatizované vlaky vám ponúkajú atraktívnu dymanickú Tour de Bangkok, kontrastujúcu s jeho historickou tvárou.

Asiatique – oblasť mesta, kam sa takisto oplatí vyraziť večer. Určite sa tu na každom rohu dobre najete, a keď chcete zažiť niečo skutočne bizarné, vyberte sa na slávny kabaret ladyboyov – mužov, ktorí podstupujú mnohé operácie, aby sa stali ženami a dosiahli tak svoje vytúžené pohlavie. V Thajsku je to neuveriteľne silný a tolerovaný trend!

Bangkok National Museum – domov najväčšej zbierky thajského umenia, histórie, vedy. Otváral ho kráľ Ráma V., a nájdete tu aj drahocenné kamene, zbrane, textil, vzácne kultúrne artefakty... 

Vypočujte si náš podcast o Thajsku: #

TOP 10 Bangkoku

  1. Kráľovský palác – Grand Palace – jednoznačná to atrakcia celého mesta. Symbol thajskej histórie a náboženstva, kráľovské sídlo, komplex s viacerými pozoruhodnými chrámami, sochami, ktoré denne navštívi až 100 000 návštevníkov!
  2. Chrám smaragdového Budhu – jeden z najpopulárnejších a najkrajších objektov, patriacich do komplexu Grand Palace. Vo svojich útrobách ukrýva mimoriadne vzácnu podobizeň Budhu, ktorá s ročnými obdobiami mení odev, no prezliekať ho môže iba samotný thajský kráľ!
  3. Wat Arunalebo Chrám úsvitu nájdete oproti Kráľovskému palácu. Ide o architektonický skvost, oblepený kúskami porcelánu a farebného skla, s možnosťou úchvatného výhľadu zo 70 metrov vysokej veže.  
  4. Wat Phojedno z najdôležitejších budhistických miest celého Thajska. Uvidíte tu 46 metrov dlhého, polihujúceho si Budhu, a môžete si tu hodiť mince do medenej misky, pre pocit, že ste splynuli s atmosférou tohto čarovného miesta.
  5. Chatuchak - víkendový trh a skutočný raj pre tých, čo milujú nakupovať. Na obrovskom priestore nájdete viac ako 8 tisíc stánkov naozaj všetkého možného – oblečenie, hand made predmety, keramika, bytové doplnky, jedlo a nápoje, umenie, rastliny, knižky... Nečudo, že cez víkend sa tu premelie až 200-tisíc návštevníkov.
  6. Klong Lad Mayom - plávajúci trh v okrajovej časti Bangkoku, kde sa mnohým turistom nechce, o to príjemnejšie sa tu budete cítiť. Výborne sa tu najete, a odnesiete si odtiaľto originálne suveníry.
  7. Zamedituje si! V jednej z najkrajších meditačných sál celého Thajska v komplexe Wat Pho si nájdite pár chvíľ pre seba. Budete sa cítiť ako pravý Thajčan, a urobíte niečo pre svoju myseľ a zdravie.  
  8. Ulica Yaowarat – vychytená ulica v čínskej štvrti, živá najmä v podvečerných a večerných hodinách, kde sa môžete dobre najesť, alebo len tak pozorovať to pestré turistické hmýrenie.
  9. ICONSIAM – jedno z najmodernejších a najkrajších nákupných centier ašpirujúce na národnú pamiatku vám jednoznačne vyrazí dych. Bez ohľadu na to, či obdivujete takéto stavby alebo či máte radi nákupy, toto miesto si nenechajte ujsť. Očaria vás už len bohaté trhy na prízemí, tvorí ho však osem nádherných poschodí. A čo takto dopriať si drink na jednej z terás na vyšších poschodiach s krásnym výhľadom na rieku?
  10. Khao Sanštvrť backpackerov, čiže batôžkárov. Raj mladých ľudí, barov, nočného života a lacného ubytovania.
Katarína Pivovarníková

Katarína Pivovarníková

Katarína Pivovarníková

Katarína miluje aktívne cestovanie. Vďaka vyštudovanému turizmu pôsobila niekoľko rokov v európskej stredomorskej oblasti. Ak práve necestuje po svete, nájdete ju na turistike v slovenských pohoriach. Fascinuje ju mentalita východných kultúr, najmä ich odlišný prístup k životu a hodnotám. Rada si s Vami zabicykluje po hradbách čínskych miest, aj zabehá po srílanských plážach pri východe slnka. Miluje kávu, čokoládu a ľudí s dobrým zmyslom pre humor.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Bhután, Sikkim, Dardželing, Nepál

Zo zájazdu:

Katarína Pivovarníková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2210

Mohlo by Vás zaujímať

KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania
Najkrajšie ostrovy Andamanského mora Krabi

Krabi Najkrajšie ostrovy Andamanského mora

Thajsko je pre mnohých synonymom exotických rajských ostrovov s kilometrami panenských pláží. Krabi a jeho ostrovy sú aj napriek svojej enormnej…

Marek Melúch 16 min. čítania
Chiang Mai, ruža severného Thajska Chiang Mai

Chiang Mai Chiang Mai, ruža severného Thajska

Hlavné mesto severného Thajska je považované za kultúrne srdce krajiny. So svojimi krásnymi chrámami v štýle Lanna, múzeami a trhmi, kde si môžete…

Marek Melúch 20 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3700 4353€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.