Exotika na dosah. Prebádal som pre vás ostrov, ktorý môže byť lacným, ale pritom super tipom na európsku dovolenku, a to aj s celou rodinou. Prečo sa oplatí navštíviť Bornholm?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Bornholm ako keby nepatril nikomu a zároveň patril všetkým. Nachádza sa v strede Baltského mora, je omnoho bližšie ku Švédsku než k Dánsku (ktorému oficiálne patrí) a je to kúsok aj do Poľska i Nemecka. Každý deň sem počas letnej sezóny doletíte z Kodane a zopár ráz týždenne aj priamymi letmi z Aalborgu či Billundu.

Mnoho turistov prichádza na trajektoch z Nemecka a veľmi často som počul poľštinu. Bornholm roky po sebe získava prestížnu cenu Danish Travel Award ako TOP dovolenková destinácia v Dánsku.

Ako sa dostať na Bornholm #

Napríklad trajektom zo Sassnitzu v Nemecku (tri a pol hodiny). Bicykle a elektrické autá sú v pohode, viete si ich dokonca počas plavby dobiť. Trajekt ide aj z Köge (päť a pol hodiny) južne od Kodane, ale omnoho rýchlejšie a pohodlnejšia je loď z Ystadu.

Ak máte vlastné auto s vlastnými bicyklami, ideálne je urobiť si okruh. Vyraziť na sever cez Poľsko, nasadnúť na trajekt v Sassnitzi, obehať Bornholm a naspäť ísť do švédskeho Ystadu, prejsť Malmö, Kodaň a vrátiť sa domov cez Nemecko.

Dá sa sem doletieť z Gdansku, ale aj od nás - vždy s prestupom v Kodani. Lety z Kodane s DAT (Danish Air Transport) lietajú denne a trvajú 35 minút. Deti do dvoch rokov letia zadarmo, inak na dat.dk získate pre väčšie deti zľavy až do 75 %.

5 fotografií

Ako sa najlepšie dostať na Bornholm? Foto: Ľuboš Fellner

Ja som prišiel na luxusnom trajekte z Ystadu z juhu Švédska. V Ystade som aj spal, chcel som si pozrieť toto mestečko so stredovekým opátstvom.

Rovnako som sa následne do Kodane aj vracal. O 6.30 h odchádzal trajekt z Rønne, hlavného mesta Bornholmu, do Ystadu. Plavba trvá hodinu dvadsať. Mám 10 minút na prestup na vlak, ale poznám to tu, a tak stíham a modrý vláčik ma vezie smerom do Malm­ö. Vystúpim skôr na stanici Triangeln a prestúpim na vláčik do Kodane, kde som o 10.00 h. Takto perfektne bez čakačky sa viete dostať z Kodane na ostrov a späť dvakrát denne - ráno a potom večer, ale to ste v Kodani po polnoci. Píšem o ceste späť, lebo cestou sem som prespal v Ystade a nenadväzovalo mi to takto dobre na seba.

Bornholm chcelo už dlho navštíviť veľa mojich sprievodcov – škandinavistov, ale nenašli si čas. Avšak ako vidíte na tom konkrétnom príklade, dá sa to zvládnuť za štyri hodinky. No je pravda, že na Bornholm si musíte vyčleniť viac dní a ideálne sa sem vybrať na konkrétnu letnú dovolenku na týždeň.

Základné fakty o Bornholme:

  • Rozloha: 588 km²
  • Počet obyvateľov: cca 40 000
  • Hlavné mesto: Rönne
  • Vzdialenosť od Kodane: zhruba 170 km

3 fotografie

O čom je Bornholm?

Päť druhov dovolenkárov na Bornholme #

Bornholm mi pripadal ako ostrov „pionierskych táborov“. Smerovali sem stovky detí. Na trajekte, ktorým som prichádzal, vraj bolo 400 detí a personál mi neodporúčal ísť na hornú palubu, ak chcem prežiť... Chodí sa sem kempovať a kempy sú roztrúsené po celom ostrove. Taktiež mladí ľudia naladia gitary, nabalia gin a vyrazia. Aj keď ten najlepší dánsky gin je práve z Bornholmu...

Druhou skupinou turistov sú tí prichádzajúci do kúpeľov. Mnohé hotely sú kúpeľné a ide o luxusnú dovolenku. Poväčšine ju tu trávia bohatší obyvatelia Škandinávie na ich "Slnečnom ostrove." Chodili sem rodičia aj starí rodičia, tak ako Bratislavčania chodia k Seneckým jazerám. Už je to nostalgia, no Bornholm vie byť skutočne luxusný a plaviť sa jachtičkou po okolí je jedna z bežných činností.

Väčšina turistov prichádza na aktívnu dovolenku na bicykloch a za účelom realizovať pešie túry. O tomto Bornholm vlastne je - o zmysluplnej, zdravej, udržateľnej dovolenke pre celú rodinu.

Štvrtá skupina turistov sú gastro turisti, hoci každý kto príde na Bornholm, ochutná miestne preslávené lekváre, remeselné pivko zo Svaneke, kvalitné destiláty a vrcholom sú údené slede... No Bornholm je známy aj svojimi reštauráciami so známkou od Michelina a asi iba tu nájdete michelinku, ktorá je umiestnená v plážovej „chatke.“ Bornholm je každopádne o top gastre.

Poslednou skupinou sú turisti milujúci škandinávske detektívky a mysteriózne diela, lebo mnohé z nich sa odohrávajú práve tu na Bornholme.

Nordic Noir sa stal celosvetovým pojmom vďaka dánskym, švédskym aj nórskym autorom či autorkám. Možno ste sa aj vy nadchýnali detektívnym seriálom Most, ktorý sa dostal aj na obrazovky RTVS. Odohráva sa v Kodani a Malmö - na dánsko-švédskom pomedzí.

Dánski autori milujú atmosféru Bornholmu - jeho chlad, tmu, depresie aj čierny humor.

Spomenúť môžem knihu Den vilde od Kirsten Sonneovej, kde vyšetrovateľka Stina Funková prichádza vyšetriť prípad vraždy na svoj rodný ostrov. Alebo román Isola od Katrine Engbergovej. Aj šiesta kniha série o Oddelení Q slávneho dánskeho autora Jussi Adler-Olsena (Den grænseløse) privádza vyšetrovateľa Carla Mørcka na Bornholm.

Prešiel som celý ostrov krížom-krážom, aby som vedel zaujať stanovisko. Pochodil som hlavné mesto asi tucet ráz, spal som na viacerých miestach, jedol asi všade... Tu je môj záver.

Ktoré mestečká navštíviť? #

Práve kvôli tomuto som prešiel ostrov koldokola a nabudúce by som to urobil inak. No vy to teraz už budete vedieť... Spal som v hlavnom meste Rønne, potom v Nexø a nabudúce by som zvolil iné mestečká. Ide o to, že počas II. svetovej vojny sa nemecké posádky odmietli vzdať Sovietom. Tí Bornholm v máji 1945 zbombardovali, a to si niektoré mestá totálne odniesli. Práve tie najväčšie a najrozvinutejšie ako Rønne a Nexø. Nexø, ktoré získalo mestský status v roku 1346, je najväčším mestom na východnom pobreží a má skvelý prístav.

No Gudhjem je krajšie uložený, nad prístavom na „opačnom konci“ ostrova. Mesto sa zvažuje k svojmu prístavu, kde sa každoročne konajú preteky o to, kto pripraví najlepšie jedlo „Sol de Gudhjem“. Áno, toto mestečko má aj vlastné jedlo. Musím priznať, že bolo veľmi chutné, super! Odchádzal som odtiaľto na ostrovček Christiansø, ktorý je najväčším z exotických severovýchodných ostrovčekov.

3 fotografie

Po krčmách celého ostrova

Najkrajším mestečkom bolo pre mňa Svaneke so známym pivovarom, ktorý sa hrdí tým, že vyrába karboneutrálne remeselné pivá. Preslávené sú Bingo Gringo, Juicy Island Ipa či Classic Vienna Lager. Vo Svaneke ako keby zastal čas.

Rovnako sa mi páčilo aj Allinge-Sandvig na severe ostrova. Tu sa nachádza aj najstaršia stredoveká pevnosť - jedna z vecí, ktorú na Bornholme musíte vidieť. V Gudhjeme boli super veterné mlyny. V Nexø môžem odporučiť námestie, prístav a, hlavne, udiarne na slede a pálenicu.

Južne od Nexø, asi hodinku a pol peši (preto choďte na bicykli), sa nachádza najkrajšia pláž ostrova Dueodde Strand. Ani sa to nepokúšajte vysloviť, nikto vám aj tak nebude rozumieť. No ak poviete Kadeau (vyslov Kadó), tak pochopí každý. „Plážový stánok“ sa stal prvou Michelinkou Bornholmu, a tým pádom sa preslávil.

4 fotografie

Borholm má mnoho pamiatok a zaujímavostí

Pamiatky a zaujímavé miesta Bornholmu (aj pre instagramerov):

  • Hammershus – určite sa vyberte k najväčším hradným ruinám v celej severnej Európe. Pre nás, Slovákov, sú hrady bežnou záležitosťou, no tento ostrovný ma celkom očaril. Ide o najmladší hrad Bornholmu z 13.storočia.
  • Lilleborg – nájdete ho na kopci lesu Almindigen. Malý pôsobivý hrad je z 12. storočia.
  • Gamleborg – kúsok od Lilleborgu je zaujímavejší hrad ešte z obdobia Vikingov. Osadili ho tu okolo roku 750. Na Bornholme nájdete aj ďalší hrad s názvom Gamleborg (Starý hrad) v Paradisbakerne. Ten je ešte oveľa starší – z roku 200 p.n.l.
  • Ekkodal – alebo aj Echo Valley je najväčšie štrbinové údolie na celom ostrove. Tu sa oplatí ísť najmä v zimných mesiacoch, kedy zamrznutá voda vytvára na skalách úžasné formácie.
  • Kostol v meste Österlas – Najslávnejší kruhový kostol zo všetkých na ostrove, ktorý má bielo-hnedú fasádu. Podľa mňa aj najkrajší, hoci sa mi páčili aj „konkurenčné kostoly“ v Nykeri, Olskeri a Nylarse.
  • Hammerknuden – ďalšie obľúbené miesto instagramerov. Najsevernejšia prírodná oblasť na Bornholme a jedinečný prírodný rezort. Krajinka, ktorú tvoria kroviny, vresoviská či nízke stromy a kríky. Turistické chodníky a pekné historické pamiatky, určite odporúčam.
  • Opalsöen – alebo Opálové jazero ako domov jedného z najstarších kameňolomov na ostrove, kde sa môžete aj okúpať. Pokiaľ vám teda nevadí, že jazero je príliš hlboké.
  • Helligdomsklipperne – alebo Útesy svätyne sa rozprestierajú pozdĺž skalnatého pobrežia medzi Tejnom a Gudhjemom a mnohí ju radia medzi najdôležitejšie dánske prírodné pamiatky. Možno ste už videli zaujímavé severské útesy, tieto sú však naozaj unikátom. Vyzerajúc tak, ako keby príroda vyformovala skaly ako ľudské ruky plastelínu.

4 fotografie

Borholm obľubuje aj dánska smotánka.

Pláže na Bornholme #

Som na ostrove, a tak sú samozrejmosťou aj pláže. Samozrejme, nemožno tu hľadať pláže podobajúce sa tým v Stredomorí. „Studené pláže“ šú často značne romantické a ja mám rád napríklad pláž Grenen na severe Dánska, ktorú navštevujeme aj na našich zájazdoch Dánskom a ocitla sa aj v našom rebríčku top pláže Európy.

Pláže severu, to je drsná atmosféra, samotné pláže však mnohých prekvapia svojou čistotou a niekedy si naozaj pomyslíte, či nie ste náhodou na juhu starého kontinentu.

Osobne sa mi veľmi páčila už spomínaná pláž Dueodde. Dokonca som sa dočítal, že Lonely Planet ju zaradila medzi svojich top 20 európskych pláží. A nielen kvôli Michelinke. Vápencový biely piesok obkľúčený vysokým trávnatým porastom je to, čo by ste od severu Európy čakali.

Iný ráz má pláž Hullehav, kde sa skôr dočkáte tenkého piesočného pásu v obkľúčení väčších pobrežných skál. Toto je strediskom milovníkov športu – hrá sa tu volejbal, pádluje a nájdete tu aj aktívnych potápačov.

Ak sa nechcete príliš vzdialiť z hlavného mesta Rønne, odporúčam pláž Nörrekas. Na to, že je prakticky v meste, je vskutku málo rušná a piesok je až prekvapivo biely.

Sömarken je zase top plážou na severe ostrova, kde nestretnete žiadnych turistov. Mnohých odradí privysoká tráva, ktorá ju obkľučuje, no samotná pláž stojí za zastávku.

Ronne
Foto: Ľuboš Fellner

Hlavné mesto – Rønne #

Rønne bolo na konci II. svetovej vojny zbombardované, ale aj tak ide jednoznačne o najväčšie mesto a treba sa mu venovať najviac. Letisko sa nachádza južne od Rønne asi 15 minút taxíkom. Mestská doprava ide veľmi pomaly. Z trajektu sa dostanete peši na hlavné námestie asi za 20 minút. Autobusová stanica je hneď pred trajektom a všimol som si, že znalci to využívali a autobusy na časy trajektu nadväzovali.

Okolo ostrova by to bolo vlastným autom asi hodinku a pol, no bus išiel viac než dvojnásobne dlho. Bornholm, to je gumený čas, aj keď busy išli podľa presného cestovného poriadku, ktorý nájdete na webe. Ak tú stránku nemáte, každý domáci ju pozná a povie, vám kedy bus pôjde. No zasa až tak často nechodí a aj v hlavnej sezóne to bolo iba zopárkrát za deň.

Na hlavnom námestí som pre vás nafotil dve reštaurácie, a to Grillen a Munter. Vyzerajú fajn a keď budete v Rønne zopár dní, tak sa tu najedzte. No poznám lepšie reštaurácie a domáci nad kvalitou heringov v týchto podnikoch ohŕňajú nosom. Jednoznačne odporúčajú ísť do udiarní.

3 fotografie

Hlavné mesto – Rønne

Ostrovy Ertholmene – cestovateľská pikoška #

Aj v Európe viete nájsť cestovateľské špeciality a nemusíte sa trepať na Ascension, Južnú Georgiu, Tristan da Cunha, Markézy, Ogasawaru či na Pitcairn Island. Stačí sa vybrať sem - na Ærtholmene  teda na Hrachové ostrovy.

Trajekt odchádza z Gudhjemu na najväčší ostrov Christiansø a je to dlhých 18 kilometrov. Okrem neho do súostrovia patria aj Fredersø, Graesholm a niekoľko ďalších ostrovčekov, ktoré sú skôr útesmi. O Christiansø mi povedal veľký dánsky cestovateľ Lars. Okrem sto obyvateľov ostrov každoročne navštívi asi 100 000 turistov, takže nebudete rozhodne sami.

Neznáme ostrovy

Neznáme ostrovy

Ostrovy, na ktorých noha Slováka ešte pred nami nestála.…

Zobraziť

Cestovateľská pikoška, Chrøøl ako najvýchodnejší pivovar Dánska a tip na dieťa zdarma. Ľuboš Fellner

Ide o „párty ostrov“, kam sa chodí piť. Ja som to otočil za jeden deň, západ slnka som zažil na lodi, ale dá sa tu nabudúce aj prespať. Ja hovorím o Bornholme ako o najvýchodnejšom ostrove Dánska, no v skutočnosti najvýchodnejší bod nájdete tu, v Erholmene. Jediným negatívom Christiansø je, že tam majú psy prístup zakázaný a ak si beriete na dovolenku svojho miláčika, na túto lokalitu zabudnite. Trajektom, ktorý ide o 12.30 h, môže jeden dospelý vziať jedno dieťa do 15 rokov zdarma. Prístavný poplatok 20 DKK však musí aj tak zaplatiť. Najdrahšie ceny trajektu sú v top sezóne  medzi 29. júnom a 11. augustom, a to 40 eur. Určite si dajte pivo Chrøøl!

Atrakciami Christiansø sú tzv. Veľká veža a Malá veža. Prvá z nich je už vyše 330 rokov stará, pôvodne bola súčasťou pevnosti a úlohu veže už neplní. Prerobili ju na maják, ktorý zrenovovali len zopár rokov dozadu, a tak má nádych modernosti. Dnes sú tu rôzne koncerty aj výstavy.

Malá veža je však zaujímavejšou, historickejšou a uvidíte aj veľký model pevnosti – ako vyzerala v roku 1850. Vstupenku do oboch veží si môžete zakúpiť spolu.

Možno ešte väčšou turistickou pikoškou je tzv. Balón. Budova bola začiatkom 19. storočia prísne stráženým väzením pre politických väzňov, napríklad disidenta doktora Dampeho. Dnes si môžete pozrieť jeho väzenskú celu. Pokiaľ máte záujem, viete aj prenocovať v jednej z piatich ciel a uloviť tak unikátny zážitok.

Ikonický pohľad na Christiansø pri západe slnka.
Foto: BUBO archív — BUBO

Čo ochutnať na Bornholme? #

Jedlo je jedným zo základov návštevy Bornholmu a ide o dobrú stravu. V mekke svetovej top gastronómie, v Kodani (reštaurácia Noma bola vyhlásená päťkrát za najlepšiu reštauráciu na svete), nájdete michelinské reštaurácie, ktoré sú založené vyslovene „na jedle z Bornholmu“. Keď akémukoľvek Dánovi poviete, že ste boli v Bornholme, jeho prvou otázkou bude: „Čo si jedol a čo si pil?“

V prímorskom meste Gudhjem, odkiaľ som sa plavil na malý ostrovček Christian, si dajte chlebík s poetickým názvom „Sol over Gudhjem“  = „Slnko nad Gudhjemom“.

Ide o údeného haringa na ražnom chlebe s červenou cibuľkou, reďkovkou, pažítkou, vaječným žĺtkom... Každé leto sem kvôli tomuto jedlu prichádzajú top svetoví kuchári a v súťaži sa snažia urobiť ten najlepší chlebíček.

V Bornholme si kúpte horčicu, špagety či lekvár. Bude to asi pre vás prekvapenie, ale aj figy, najlepšiu zmrzlinu, gin a aj iné destiláty z ovocia (vyskúšajte ten z fíg). „V Bornholme vám všetko uľahčujeme, aby ste jedli a pili dobre,“ tvrdia Bornholmčania.

Najlepšie reštaurácie Bornholmu #

Kadeau, usadené na najdlhšej pláži ostrova, dostalo michelinskú hviezdičku ako prvé. Inak, ak sa na Bornholm nedostanete, Kadeau je aj v Kodani na Wildersgade 10B. Áno, ide o jedlá založené na surovinách a celkovej bornholmskej tradícii. Traja bornholmskí kamaráti - Rasmus, Nikolai a Magnus - v roku 2007 otvorili Kadeau v stánku na pláži a dnes sú slávni. Boli to oni, ktorí rozbehli gastro turistiku, keď v roku 2016 získali michelinskú hviezdu. Dnes je Bornholm plný vysokokvalitných reštaurácií a mnohí Dáni sa sem jednoducho chodia najesť. Snažil som sa, čo to dalo, ale nezjedol som ani zlomok toho, čo by sa dalo.

Podnik Det Røde Pakhus v centre Rønne je položený v starom krásnom domčeku a má peknú záhradku. Podávajú ako aj obed, tak aj večeru. Všetko v typickom bornholmskom štýle. Jednoduché a dokonalé. Od miesta, kde som býval, som mal túto reštauráciu tri minúty.

Rozprával som sa tu s Danielom Krusem, ktorý je zodpovedný za dezerty. Keď som povedal, že idem práve z Koksu (michelinská reštaurácia v Grónsku), tak som mal dvere ku komukoľvek v gastro biznise otvorené. Daniel používa bornholmské bylinky ako šťaveľ či drievku lesnú. Skúša. Divý cesnak chodí zbierať do Døndalenu. Z atmosféry v reštaurácii som pre vás natočil krátke video, ktoré si viete pozrieť vyššie.

Ďalej odporúčam aj GS Kokken. Táto reštaurácia sa pýši zaujímavým titulom. Návštevníci ju zvolili za miesto s najkrajšími výhľadmi na Bornholm. A, skutočne, nemôže byť lepšie uložená – na prístavnej promenáde hlavného mesta, s orientáciou na západ. Slnko teda zapadá priamo nad hladinou mora a vy si pri skvelom jedle užívate skutočne nezabudnuteľnú atmosféru okolia.

Vy sami si tu určíte, čo budete mať na tanieri – k rybe či mäsu si vyberiete vlastnú zmesku z ponuky čerstvej zeleniny i omáčok. Odporúčam vám rezervovať si miesto vopred, reštaurácia býva dlho dopredu vybookovaná.

3 fotografie

Reštaurácie Bornholmu

Razapaz je zase vskutku elegantná reštaurácia, ktorej dominuje starožitný nábytok a čokoľvek si tu objednáte, vám donesú na tanieroch z domácky vyrobenej keramiky. Na stenách sú tu vyložené priam stovky vín a jedlo sa tu podáva v akomsi bistro štýle. Populárnym spôsobom, ako sa v Razapaz najesť, je tapas – na stôl vám donesú viac malých misiek so skvelými pokrmami a vy si ich zdieľate. Nazrieť tu môžete ako do keramickej dielne, tak aj bylinkovej záhrady. Áno, táto reštaurácia si pestuje vlastné prísady, čo je na Bornholme celkom bežný zvyk.

Le Port je mojím posledným odporúčaním. Reštauráciu hľadajte malej rybárskej dedine Vang, len 20 minút jazdy od Rønne a 5 minút jazdy od Hammershus. Určite budete spokojní. Rovnako ako GS Kokken, aj táto má terasu orientovanú na západ. S Razapazom má zase spoločné pestovanie vlastných byliniek, ale aj ovocia. Je na vás, či si vyberiete troj-, štvor- alebo päťchodové menu. Každých 14 dní sa v Le Port jedálniček mení a naservírujú vám to, čo je práve čerstvé. Tak trochu Francúzsko v Dánsku.

Sleď – najväčšia bornholmská špecialita #

Prečo je sleď dobrá ryba? Všade v Škandinávii, ale aj na severe Nemecka či v Holandsku, sa stretnete priam s posadnutosťou sleďom. Ide tu o jasne najkonzumovanejšiu rybu a jej zápach budete cítiť všade. Možno preferujete skôr iné ryby, no je dobré vedieť, že sleď je celkovo zdraviu prospešný.

Ide o jeden z najlepších potravinových zdrojov vitamínu D. Sever Európy má pomenej slnka ako my, a sleď domácim všetko kompenzuje. Pokiaľ máte málo vitamínu D, ste geneticky náchylnejší na cukrovku, pridajte si do svojho jedálnička slede.

Sleď obsahuje okrem tohto aj EPA (kyselinu eikosapentaenovú) a DHA (kyselinu dokosahexaenovú). Mastné kyseliny odďaľujú kôrnatenie a ide teda o boj proti srdcovým poruchám. Aj vďaka sleďom bude váš mozog fungovať správne a naďalej môžete čítať moje blogy.  Crohnova choroba a artritída sú taktiež menej pravdepodobné, ak konzumujete sleďa. V severnej Európe vedia, čo robia, nechajte si poradiť. Aj gurmánsky.

Silt vs. herring

Keď som na Bornholme hľadal najlepšieho sleďa, tak som sa v malých mestečkách pýtal: „Kde si u vás môžem dať najlepšie jedlo?“ Pri odpovediach krčili plecami, ale ja som sem práve kvôli jedlu prišiel. „Myslím rybu, ktorou je ten ostrov preslávený, myslím herring.“ Nikdy nikto nepočul. „Heering. Haring. Heéring,“ zaťahujem čo najškandinávskejšie... No nič. Niečo podobné sa mi stalo, keď som v lete 1990, zopár mesiacov po Nežnej revolúcii, hľadal v Paríži Eiffelovku. „Ajfel. Ejféél. Ajfeeltawér,“ nikto to nikdy nepočul. Až tretieho človeka osvietilo, čo ten mladý divoko vyzerajúci človek chce „Túr d Ajfél“ - a bolo to.

To isté bolo tu na Bornholme. Oni tú rybu nevolajú hering, ale silt.

Kde v Bornholme ochutnať najlepšieho sleďa? #

Môj otec žil dlho v Nórsku a hovoril mi, že Nóri uznávajú iba tresku a halibuta. Haringa nepovažujú za rybu. No na raňajky vo Švédsku či Dánsku máte nakladaného haringa vždy. My to poznáme z IKEA. Nemci milujú matiesy, a to je mladý haring naložený v soli, potom v oleji či kyslom náleve. Je lahodnejší.

Ak vám sleď príliš nechutí - ja mám tiež radšej iné ryby - musíte prísť na Bornholm a napravíte si názor. Bornholmský „zlatý sleď“ je jednoducho fenoménom.

Prešiel som Bornholm koldokola a napočítal som asi 10 udiarní na slede. Jasne ich vidieť, lebo majú minimálne dva tehlové komíny jasného tvaru. Vyzerá to esteticky a ukazuje na stáročia dlhú tradíciu. Pozrite sa hneď na moju prvú fotografiu nižšie.

Najväčší rybársky priemysel bol vždy v Nexø, a tak som sa v takejto udiarni zastavil práve tu. Udiarne začali stavať v rokoch 1800 a na ostrove ich jeden čas bolo až 135. Túto, ktorú odporúčam je za Nexø, ak idete z Rønne, zopár kilometrov napravo. Ja som išiel z Nexø peši, napravo bolo Baltské more, pred ním nepokosená tráva, v pozadí jachtička. Sem tam okolo prešla partia cyklistov po úzkych vyznačených cyklotrasách a raz za hodinku žltý autobus, teda miestna MHD.

Udiareň je kúsok od mora, pred ňou sú stoličky asi pre 50 návštevníkov a majú na 80 % plno. Pani vydáva sleďov a pivko z okienka. Vpravo sa dá vojsť do predajne, kde si viete nakúpiť niečo na cestu. Kúpil som si dva vykostené údené slede, potom celého jedného sleďa. Následne „fish cake“, teda  rybací koláčik. Vyskúšal som aj matiesy v kyslom náleve. Nevynechal som ani nakladané haringy. Strašne veľa som toho nakúpil a všetko som hneď aj zjedol. Mňam!

5 fotografií

V udiarni |(røgeri) v Nexø

Bornholmský alkohol #

Alkohol je nezdravý, ja viem, a venovať mu kapitolu sa nepatrí. No pri Bornholme áno. Všetko z Bornholmu je drahšie. Pivo, gin, čokoľvek... Lebo je to lepšie, oveľa lepšie. Inak dostanete ho aj na letisku Kastrup v Kodani pri odlete. Dobré pivá vám načapujú aj v pivovaroch Svaneke Byrghus či Penyllan.

Klasickým drinkom je Bornholm Honningsyp. Je lahodným mixom akvavitu a medu. Pokiaľ si chcete namiešať viac príchutí, pridajú vám doň niektorý z ginov s príchuťou. Napríklad exotickú príchuť espressa, paradajky, rebarbory, alebo pálenku z čučoriedky a dubových výhonkov.

Počas brunchu tu turisti často pijú mimózu, teda drink zo šampanského a pomarančového džúsu v pomere 1:1. No ani mimóza nie je na Bornholme klasická a pridáva sa morský rakytník a drink má väčší dovolenkový flair.

Vo Wild Destillery zase produkujú na Bornholme úžasné giny, rovnako ako vodku a rôzne druhy akvavitu. Kvalitné severské giny tu vznikajú z lásky k unikátnej prírode ostrova, jeho divokým útesom a tamojšej drsnej pôde, ktorá je producentom čerstvého ovocia. Je to zároveň jeden z najlepších darčekov, aké viete zobrať domov.

A dám sem aj nealko tip. Pokiaľ ste tu s deťmi, tie určite docenia skvelé džúsy z jabĺk, rebarbory a malín. Samozrejme, čerstvých, ktoré rastú tu na Bornholme.

4 fotografie

Preslávený lakohol z Bornholmu

Stanové tábory na Bornholme #

Tu sa dostávam k tomu, prečo sa predĺžený víkend na Bornholme oplatí. A zároveň vás vôbec nevyjde draho. Ak chcete čo najviac ušetriť, príďte na Bornholm, zoberte si bicykel a obíďte pamiatky či zaujímavé prírodné úkazy a pláže, ktoré som už spomenul. Následne kempujte v exotickej severskej prírode.

Do kempingových oblastí si môžete zobrať vlastný stan, alebo tu nocovať v niektorom z tunajších luxusných stanov. A už si len vychutnávate bezpečné a komfortné zážitky, ktoré ponúka Bornholm.

Osobne vám odporúčam Eco Beach Camp ako osviežujúci oddych v objatí prírody. Toto je trošku väčší luxus, a tak hovoríme o glampingu namiesto klasického kempingu. Eco Beach Camp sa nachádza pozdĺž idylickej pláže Balka a má 12 plátenných luxusných stanov, kde je všetko eko, aj posteľná bielizeň.

Alberte Emilie Rind Helsbro, ktorá tento koncept vytvorila (spolu s rodinou), je priam priekopníčkou glempingu na Bornholme a kladie sa tu veľký dôraz na trvalo udržateľný život a dopady na životné prostredie sú tu minimálne, až nulové. Toto, samozrejme, kvitujem, veď aj v BUBO sme vysadili cestovateľský les a podporujeme ekologické aktivity.

Tu v Eco Beach Camp sa konzumuje v spoločných priestoroch, nasávajú sa vône i tóny prírody a o kulinárske zážitky sa popri tom stará skúsený šéfkuchár. Nechýba veľký priestor na spoločné cvičenie jogy a iné športové aktivity.

Kempy sa však nachádzajú po celom ostrove a môžete sem dôjsť s vlastným karavanom, autom alebo stanom a prespať tam. Vždy ide o iný a unikátny zážitok.

Pokiaľ hľadáte najkrajšie výhľady a možnosti pre výlet s deťmi, ubytujte sa v Hasle Camping & Hytter, tu je skvelý prístup k peknému vodnému parku a pred spaním si užívať pohľady na Baltské more pri západe Slnka.

Veľmi sa mi však páčil aj Sannes Familiecamping uložený medzi krásnymi kopcami a tu máte rovno aj skvelý prístup k pláži. Okrem luxusných kabín je tu možnosť využiť aj jacuzzi a oddýchnuť si po dlhom dni na bicykli.

V Eco Beach Camp sa zobudíte za zvuku vĺn na jednej z najkrajších dánskych pláží - Balka Strand.
Foto: Eco Beach Camp

Bornholm pre deti #

Už som čo to naznačil, no Bornholm je naozaj ideálne miesto, na ktorom viete preniesť lásku ku kempovaniu na svoje deti. Pokiaľ ich zrovna nebaví bicyklovanie či turistika, je jednoduché prenajať si tu auto a prejsť z jedného konca Bornholmu na druhý za zhruba polhodinu. Prípadne využite autobusy spoločnosti BAT, ktoré tu slúžia ako verejná doprava.

Kam zájsť s deťmi na Bornholme? Určite odporúčam Rø Plantage. Ide o prírodný park Bormholmu, kde skúsení inštruktori učia, ako vyliezť na strom. Rovnako sa tu takto dá pokoriť aj skala. Pre menšie či menej aktívne deti je tu stále možnosť vysedávať a piknikovať na pláži a stavať napríklad hrady z piesku.

Zábavnou aktivitou je tu The Mystery of Hammershus pri rovnomenných zrúcaninách hradu, kde sa dá hľadať poklad. Stredoveké centrum Bornholmu zase hľadajte v Østerlars, kde sa priam prenesiete späť v čase do stredovekej dediny a aj toto mnohé deti priam nadchne.

Dobrým tipom je aj ukázať im starý žulový lom Hammeren, ktorý obklopuje aj spomínané jazero Opalsøen. Tu sa nachádza najdlhšia lanovka v celom Dánsku – 290 metrov. O niečo menšia lanovka je zase v zábavnom parku Brændesgårdshaven spolu s kolotočmi aj vodným parkom. Dáni sú čo sa týka zábavných parkov priekopníci a Tovoli v Koda ni je druhým najstarším zábavným parkom na svete.

Možno tiež vaším deťom vyrazí dych, keď sa dozvedia, že Bornholm je jediné miesto v Dánsku, kde kedysi žili dinosaury. Ak navštívite pláž pod Hasle Røgeri (Hasle Smokehouse pri Hasle Camping & Hytter, ktorý spomínam vyššie) a prejdete sa smerom na Kultippen, viete tu aj vy nájsť stopy prehistorických zvierat.

3 fotografie

Kam vyraziť na turistiku?

Už som to písal pri typoch turistov, ktorí navštevujú Bornholm, no aktívnych trekkerov je tu popri cyklistoch snáď najviac. Turistických trás je tu veľa a ja vám sem pridám tri, ktoré mi odporučili domáci.

  • Lines in the Lanscape (2 hodiny, 5 km spiatočne) – zaparkujte pri NaturBornholm v Aakirkeby. Prejdite hore na cestu, ktorá vedie za budovou. Odbočte doľava a pokračujte po nej, kým sa nedostanete na chodník, z ktorého odbočíte doprava. Odtiaľto je trasa značená veľkými značkami STI. Tu je najväčším zážitkom príroda sama o sebe, keďže pozorujete jej rozmanitosť - sivá bridlica je tu živým dôkazom skamenelín druhu, ktorý vyhynul pred 450 miliónmi rokov. Okrem toho aj bentonit, teda je sopečný popol, pieskovec, rôzne skaly a ďalšie zaujímavé útvary. Stiahnite si aplikáciu Linjer i Landskabet a táto vám prezradí, čo vidíte. Bude akýmsi vaším sprievodcom.
  • The Paradise Hills (2 hodiny, 5 km spiatočne) – zaparkujte pri Gamleborgu (Starý zámok) v Paradisbakkerne a prejdite si hradby. Vydajte sa na chodník, ktorý sa prudko stáča doľava a ide sa cez les i krásnu vresom porastenú planinu. Po modrých štvorcoch smerom na Midterpilt a na najvyšší bod Paradisbakkerne (113 m n. m.). Hore sa nachádza unikátny umelo vytvorený kopec, podľa ktorého je toto miesto pomenované – Midterpilt. Chodník sa následne cez ďalšie zastávky vinie hore a dole, taká sínusoida a trochu náročnejší terén.
  • Ekkodalsstien (45 minút, 2,5 km spiatočne) – zaparkujte pri Echo Valley House v Alminningene, odbočte z parkoviska doľava a pokračujte po širokej štrkovej ceste. Ďalej choďte po kľukatom doskovom moste, ktorý vás suchou nohou prevedie cez bažinaté koryto údolia, kde sa budete dívať na rozľahlé strmé útesy na opačnej strane údolia. Na konci dreveného mosta sú značky viacerých turistických trás. Vy sa vydajte po červenej, ktorá má 90-stupňovú odbočku doľava do lesa. Takto sa dostanete späť na parkovisko.

Najlepšie hotely Bornholmu #

Pokiaľ kemping nie je „to vaše“, nemusíte sa báť, že by ste nenašli dobrý hotel na zopár nocí. Škandinávia, to je kvalita vo všetkých smeroch, vrátane ubytovania, a na Bornholme to nie je iné. Prešiel som viaceré hotely ostrova a tu je môj výber naj.

Hotel Nordlandet – od zakladateľov Kadeau, spomínanej reštaurácie s michelinskou hviezdou. Krásny luxusný hotel sa nachádza na brehu severného cípu ostrova. Izby a apartmány sú štýlovo, no skromne zariadené a užívate si odtiaľto panoramatický výhľad na Baltské more. Samozrejmosťou je top reštaurácia Bornholmu, ale aj bar Underbar, ktorého čapované pivá pochádzajú z miestnych pivovarov.

Green Solution House – hotel pre všetkých fanúšikov ekológie a udržateľnosti. Nájdete ho v Rønne a navrhla ho dánska architektonická firma 3XN. Pokiaľ vojdete dnu, cítite sa, ako keby ste vstúpili do inovatívneho experimentálneho laboratória s pokrokovým myslením. Tu si hostia môžu vyskúšať, aké to je žiť v plne udržateľnom svete bez odpadu. Všetky materiály použité v budove sú buď plne recyklovateľné, alebo biologicky rozložiteľné. Ako zdroj energie sa využíva slnečná energia a na čistenie odpadových vôd zase používajú riasy.

Hotel Siemsens Gaard – nájdete ho v prístavnom meste Svaneke a spája historický pôvab s moderným vybavením. Jeho najväčším lákadlom je Njôrd, reštaurácia založená Mathiasom Sejerom Sørensenom v roku 2021. Známa je svojou oddanosťou miestnym špičkovým dánskym surovinám. Samotný hotel sídli v budove zo 17. storočia a môže sa pochváliť 51 dobre vybavenými izbami, ale aj požičovňou bicyklov.

Badehotel Melsted – ide o tradičné bývanie, keďže hotel otvorili ešte v roku 1932 a zostáva klasickým severským prímorským hostincom, ktorý sa nachádza len zopár krokov od brehu. Hotelová reštaurácia sa špecializuje na tradičné jedlá z ostrova, ako je smažený sleď a pečené platesy.

Cyklistické a turistické trasy #

Bornholm je na naše slovenské pomery rovina, no keď pôjdete na bicykli, budete kopčeky aj vietor cítiť. Cyklotrasy na Bornholme, to je úplne iný vesmír oproti nám a vy budete mať veľký zážitok. Bicykle sa dajú požičať hneď, ako vyjdete z prístavu, prejdete okolo autobusovej stanice a uvidíte obrovský nadpis „Turistické centrum“. Požičovňa bicyklov je ešte za ním.

Požičanie bicykla a obkrúženie ostrova je bežnou záležitosťou a zvládne to každý. Naozaj, ak chcete bicyklom prejsť celý ostrov, absolvujete trasu dlhú 104,5 km. Takže skúsenejší cyklisti to zvládnu za deň, rekreační športovci si trasu na dvoch kolesách rozdelia na viaceré etapy od 18 do 31 km.

4 fotografie

Bornholm je na bicykel ako stvorený

Ako prejsť Bornholm na bicykli za štyri dni:

  1. deň: trasa Rønne - Hasle - Allinge-Sandvig (26 km)

Z Rønne prejdete cez krásnu plantáž Blykobbe až do Hasle. Tu nájdete jednu z najlepších udiarní ostrova Hasle Røgeri. Následne prejdete cez dva malé rybárske doky, Helligpeder a Teglkås, útesovom pobreží až po Jons Kapel so 115 metrov dlhým schodiskom, žulovom lome Ringebakkerne, rybárskom doku Vang a lese Slotslyngen, zrúcanine Hammershus a zakončíte deň v Allinge-Sandvig. 

  1. deň: trasa Allinge-Sandvig - Gudhjem – Svaneke (30 km)

Táto trasa vedie pozdĺž východného pobrežia Bornholmu, podľa mnohých najkrajšom celého ostrova. Na trase medzi mestečkami Allinge-Sandvig a Gudhjem prejdete okolo Bornholmského múzea umenia pri Helligdomsklipperne, pri ktorom je treba zdolať viacero svahov. Gudhejm, ako aj Svaneke, sú pekné mestečká s hrazdenými domami. 

  1. deň: trasa Svaneke - Nexø – Dueodde (20 km)

Hneď za majákom Svaneke nájdete malý klenot – Hullehavn ako top miesto na kúpanie sa v meste s útesmi či mólami a plážami. Na ceste do Nexø (druhého najväčšieho mesta Bornholmu) pôjdete cez Årsdale, ktorý skutočne začal prekvitať novými reštauráciami a barmi, tie najlepšie však nájdete v Nexø. Prejdete popri pláži Balka, ale aj Dueodde, v ktorej blízkosti, presnejšie v borovicovom lese za plážou, nájdete pozostatky z druhej svetovej vojny v podobe dvoch delových bunkrov, ktoré mali slúžiť ako blokáda pre lode prichádzajúce z východu. 

  1. deň: trasa Dueodde – Rønne (30 km)

Medzi Dueodde a Pedersker pôjdete popri Slusegård Vandmølle (vodný mlyn), ktorý bol postavený na začiatku 19. storočia. Nachádza sa tu však aj tzv. pstruhový dom či kostolný mlyn. Ideálnym miestom na zastávku a oddych je pláž Boderne a jej duny. Následne prejdete okolo vápencového lomu v Skelbro s rôznymi skamenelinami. Odporúčam si však urobiť zastávku aj v Risebækken, kde nájdete niekoľko menších vodopádov.

Umenie Bornholmu #

Bornholm vďaka svojej jedinečnej severskej prírode lákal mnohých umelcov. Už pred tisíckami rokov začali obyvatelia Bornholmu vyrábať keramiku z mimoriadne kvalitnej hliny ostrova. Odvtedy sa k nim pridali sklári, textilní dizajnéri, sústružníci dreva, výrobcovia šperkov a mnohí ďalší. Bornholm však priťahuje aj maliarov, sochárov a iných umelcov. Aj preto je dnes Bornholm akýmsi centrom umenia v Dánsku, čo možno viacerých prekvapí.

Remeselná tradícia ostrova je tu naozaj založená na využívaní miestnych zdrojov ako hlina, žula, drevo a iné materiály. Tradície tu prekypujú dodnes a sú značne docenené. Bornholm je prvým miestom v Európe a tiež prvým ostrovom na svete, ktorý sa hrdil titulom svetového regiónu remesiel (World Craft Region) vďaka výnimočným remeselníkom.

Hrnčiar či fúkač skla, to je na Bornholme bežná profesia. Ako napríklad stavbár či farmár. Bornholmskí remeselníci sú známi tým, že majú silný zmysel pre komunitu a spolupracujú pri vytváraní zážitkov vo svete remesiel.

Demonštrujú to napríklad na medzinárodnom trienále skla a keramiky European Glass & Ceramic Context, ale aj Bornholm's Center for Crafts v autentickej keramickej továrni Hjorths Fabrik s výstavami a sústružníckymi dielňami a prostredníctvom miestnej asociácie Arts & Crafts Bornholm, ktorej 70 členov má po ostrove mnohé dielne a obchody.

3 fotografie

Preslávená keramika ostrova

Zastrešujúca organizácia Maker's Island Bornholm pracuje na podpore bornholmských remesiel prostredníctvom Bornholmského týždňa remesiel, ktorý sa tu koná vždy počas septembra.

Pokiaľ tu nebudete v septembri, odporúčam návštevu Baltic Sea Glass zhruba tri kilometre od Gudhjemu. To najlepšie sklo sa tu fúka už vyše 40 rokov. Výnimočným dielom je tu tzv. Trinity – ručne fúkaná trojdielna váza s funkčným dizajnom. Ale aj Sildeben – najväčšia sklárska séria, ktorá bola vyvinutá aj v spolupráci s Kadeau.

Slnečný ostrov, úplný raj #

Tým, že Bornholm leží na rozmedzí krajín, viete doletieť napríklad na sever Poľska či Nemecka a odlet môžete mať napríklad z Kodane či Malmö. Ja som teraz išiel do Kodane, tam som si požičal auto a vydal som sa na sever Nemecka pozrieť si tunajšie krásne mestá, hlavne Lübeck.

Bornholm je ostrov, ktorý je dnes okolo turizmu vystavaný a budete tu mať čo robiť.  V Dánsku ho prezývajú „Slnečný ostrov“ a počas môjho pobytu musím dať tomuto názvu za pravdu.

Bornholm, to sú tradície spojené s udržateľnosťou a decentný luxus v mestských hoteloch či reštauráciách, ale aj v prírodných kempoch. Neprebádané severské pláže, útesové či skalné útvary roztrúsené po celom Bornholme, skvelo upravené cyklotrasy a miesto, kde sa dokonale snúbi dobrodružstvo s relaxom. A k tomu keramické a iné remeselné výrobky ako jedny z najkrajších v Európe.

Tak čo, učaroval vám ostrov Bornholm? Verím, že áno. Šťastné cesty prajem celej rodine.

 

Ak sa vám páči moja snaha písať aj o menej známych destináciách, dajte vedieť svojim známym. Ďakujem.

Bornholm pri západe slnka.

Bornholm pri západe slnka.

Opäť veľmi zaujímavý blog. Až som sa zamiloval, aj keď som iba umelá inteligencia. V BUBO sa snažia o detaily, aby som mal príjemný hlas, no vieme, že robím ešte chybičky. Tu najvyššiu kvalitu získate ak si tento originálny blog prečítate samy a životný zážitok získate ak sa vyberiete na zájazd s BUBO sprievodcom vyškoleným v BUBO Cestovateľskej Akadémii. Ak sa vám práca nás všetkých v BUBO páči, dajte vedieť svojim známym. Naše blogy môžete aj odoberať. Každopádne sa na našu stránku bubo.sk lomené blog vráťte. Každý jeden deň tu pribúda nový blog, nová cestovateľská inšpirácia. Pre Vás! Nateraz ahoj a do skorého počutia.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 515

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 24 min. čítania
Bornholm – neznámy tip na lacnú víkendovú Európu Prehliadka

Prehliadka Bornholm – neznámy tip na lacnú víkendovú Európu

Exotika na dosah. Prebádal som pre vás ostrov, ktorý môže byť lacným, ale pritom super tipom na európsku dovolenku, a to aj s celou rodinou. Prečo…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Moje škandinávske topky Blog

Blog Moje škandinávske topky

Už 30 rokov žijeme Škandináviou a zhrnúť naše topky do jedného článku je priam nadľudská úloha. Ale skúsili sme to. Ktorú škandinávsku krajinu máte…

Jozef Zelizňák 4 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
To najlepšie z Kodane Blog

Blog To najlepšie z Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

4235

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko

06.07. → 11.07.

náročnosť

6 dní

Trvanie

1975
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

10 dní

Trvanie

4830
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3515

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.