Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov sveta, ale aj dokonalé pláže. Presne toto všetko má Cancún a jeho blízke okolie. Predstavte si ten najkrajší svetový relax na bielom piesku a bezkonkurenčnom tyrkysovom mori. Vitajte v Cancúne!

Cancun Počasie

slabý dážď

slabý dážď

32°C

Predpoveď 14.Aug

Východ slnka 06:26

Západ slnka 19:18

Dážď 0.22mm

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Cancún – rozdelenie mesta #

Cancún bola niekedy malá rybárska osada. Svoje pomenovanie dostala z mayského výrazu „kàan kun“. Voľne vieme tento pojem preložiť ako „hniezdo hadov“, niekedy sa však uvádza aj preklad „miesto zlatého hada“.

Každopádne, malá osada sa vďaka turistickému boomu rozrástla o veľké hotelové komplexy. Mesto Cancún, ktoré má zhruba milión obyvateľov a ročne ho navštívi štyrikrát viac turistov, má dnes dve tváre. Rozlišujeme ich ako Cancun Downtown a Cancun Zona Hotelera. Pomyselne ich od seba oddeľuje lagúna Nichupté.

Cancún je absolútny raj. Biele pláže, krásne more, presne pre toto ste sem prišli!
Foto: Viktor Háber — BUBO

Cancun Downtown môžeme stále definovať ako pôvodnú rybársku osadu, ktorá sa dnes rozrástla do relatívne veľkého predmestia. Bývajú tu väčšinou domáci, ktorí chodia pracovať do hotelových komplexov, a tak cez deň zíva Downtown prázdnotou.

Podvečer sa táto časť zvykne mierne zaplniť hlavne domácimi, ktorí buď majú chuť zastaviť sa v rámci cesty z práce v nejakom pouličnom stánku so street foodom. Alebo v letných mesiacoch, keď majú aj Mexičania prázdniny, je Cancun Downtown ich obľúbenou štáciou, a preto je aj živším miestom.

Zona Hotelera v Cancúne je zase miestom, kde sa nachádza pozdĺžna biela pláž. Väčšina turistických hotelov, ako aj nákupných centier, suvenírov, reštaurácií, nočných klubov, delfinária, golfového klubu či podmorského múzea, sa nachádza práve tu. Táto časť má vyše 22 kilometrov a láme sa v tzv. Cancúnskom cípe. Napriek tomu, že rôzne atrakcie sa sústreďujú pozdĺž 22 kilometrov dlhej pláže, predsa len je ich najväčšia koncentrácia v spomínanom cípe.

Panoráma Cancúnu - tu dokonale vidíte more aj lagúnu.

Panoráma Cancúnu - tu dokonale vidíte more aj lagúnu.

Aký je najlepší zážitok v Mexiku?

Príhovor autorky blogu. Katka Líšková pracuje pre BUBO od roku 2006 a Mexiko navštívila viac než 50-krát.

Mayská riviéra #

Okrem Cancúnu existuje ešte tzv. Mayská riviéra. Jej začiatok sa zvykne definovať mestom Puerto Morelos, ktoré leží približne 40 km južne od Cancúnu. Ťahá sa až po Punta Allen. V celej svoje dĺžke má cca 150 km.

V rámci tohto úseku sú tu nahustené hotelové zariadenia, atrakcie a rezorty. Keď sa v Cancúne ceny pôdy začali šplhať do astronomických výšok, a s nimi ruka v ruke aj hotely, prišla na scénu schodnejšia alternatíva. Bolo ňou celé pobrežie južne od Cancúnu, ktoré dnes nazývame Mayskou riviérou.

Pôda tu bola dostupnejšia a hoteliérske projekty sa tu začali pretavovať do honosných a do plochy veľkých, ale nie vysokých rezortov. Mnohé začali klásť dôraz aj na ekológiu, a tak majú veľké zelené priestranné plochy, ktoré fungujú ako malé bio rezervácie. Centrom celej Mayskej riviéry je Playa del Carmen.

Pôvodne malé a príjemné letovisko, akým je Playa del Carmen, sa dnes rozrástlo na turistické centrum, kde nájdete absolútne všetko. Hlavná tepna mesta sa nachádza len zopár metrov od pláže a dominujú jej najmä drobné reštaurácie, obchodíky so suvenírmi, pokrikujúci zmrzlinári či malé street food stánočky na hlavnom námestí.

Pobyt vám tu spríjemňujú pelikány. Vidieť ich loviť ryby je úžasný zážitok.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Základné fakty o Cancúne

  • Poloha: Mexiko, polostrov Yucatán, štát Quintana Roo
  • Počet obyvateľov (metropolitná oblasť): zhruba milión
  • Pomenovanie: z mayského výrazu pre hadie hniezdo
  • Priemerná nadmorská výška: 5 metrov nad morom
  • Delenie: Cancun Downtown a Cancun Zona Hotelera

Cancún – letisko a ako do mesta #

Už prílet do Cancúnu, kedy vidíte, ako sa pod vami rozprestierajú biele pláže, je veľký zážitok. Keď vystúpite z lietadla, pripravte sa na vlhký lepkavý tropický vzduch a silné slnko, ktoré vás pravdepodobne bude sprevádzať počas celej dovolenky. Nech už idete v ktoromkoľvek období.

Slnečné okuliare a opaľovací krém sú povinnou výbavou tejto destinácie. Letisko v Cancúne s názvom Cancún International Airport sa nachádza iba zopár kilometrov od samotnej pláže.

Pokiaľ navštívite Cancún po vlastnej trase a chcete sa dostať do centra mesta, máte dve možnosti. Tou pohodlnejšou je zobrať si taxík. Cena presunu závisí od polohy vášho hotela, no rátajte s cenovou hladinou okolo 35 USD. Dobre tu fungujú aj Uber či Bolt, ceny sú podobné. Do centra sa dostanete cca za polhodinu.

Miesto aj na klišé instagramovú fotku - nesmie chýbať!
Foto: Viktor Háber — BUBO

Pokiaľ chcete využiť lacnejšiu možnosť, autobusy s označením ADO vás dostanú do Downtownu za 45 minút. Lístok si musíte kúpiť vopred. Hľadajte špecializované červené kiosky, ktoré nájdete na všetkých štyroch letiskových termináloch. Tam si zakúpite lístok za 5,5 USD, ukážete ho vodičovi a následne môžete nastúpiť do autobusu a vystúpiť podľa potreby.

Mimochodom, letisko v Cancúne je druhým najzaneprázdnenejším letiskom v Mexiku a v celej Severnej Amerike je na 34. mieste.

Dovolenka v Cancúne je z roka na rok vďaka vhodným spojom čoraz dostupnejšia – z Viedne sem lietajú najmä Lufthansa či Air France (s prestupom vo Frankfurte či Paríži). Mexiko dbá dôsledne aj na dodržiavanie hygienických noriem. Od prvého momentu, čo pristanete v Cancúne, máte pocit, že je o vás dobre postarané.

Mexičania sa už na vás po prílete tešia.
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Kde sa ubytovať v Cancúne #

Počas nášho BUBO zájazdu Veľký okruh Mexikom využívame v Cancúne hotel Wyndham Garden Cancun Downtown. Ako vyplýva z jeho názvu, nachádza sa v centre Cancúnu. Pri mori ste však vskutku za chvíľu. Z Downtownu chodia pravidelne prostriedky tamojšej mestskej hromadnej dopravy priamo do Zona hotelera. Následne už len vystúpite pri pláži, ktorú preferujete.

Hotel Wyndham je dobrým tipom pre tých, ktorí chcú spoznať všetky stránky Cancúnu a mať po ruke napríklad aj vynikajúci mexický street food. Oficiálne si píše štyri hviezdičky a ide o all inclusive hotel, pri našom úprimnom BUBO hodnotení by sme však skôr hovorili o lepšom trojhviezdičkovom hoteli.

Pláže Cancúnu

Ktorá pláž v Cancúne je najkrajšia? Samozrejme, luxusné rezorty v Zona Hotelera udržujú svoje pláže čisté, a tak je celý Cancún topom. Ak sa ubytujete v Downtowne, na hotelovú pláž vás ako neubytovaných hostí nepustia. V meste však nájdete viacero pekných verejných pláží. Z nich vrelo odporúčame Playa Delfines, Playa Langosta, Playa Tortugas či Playa Marlin.

Pri kúpaní sa v Cancúne majte na pamäti, že plavčíci vás priďaleko nepustia kvôli vysokým vlnám, ktoré sú tu na dennom poriadku a kúpať sa smiete len v zónach označených zelenou či žltou vlajkou. Červená vlajka, samozrejme, znamená, že v danom úseku mora sa kúpať nemôžete.

Nádherných pláží sa tu nedá nabažiť.
Foto: Viktor Háber — BUBO

Luxusné tipy na Cancún

Pokiaľ trváte na vyššom štandarde, chcete vskutku luxusnú dovolenku a hotel priamo pri pláži, všetkými desiatimi odporúčame nami odskúšaný Hotel Royal Solaris Cancun. V pohodlí all inlcusive služieb si tu dokonale oddýchnete.

Izby hotela sú priestranné a čisté. Izbová služba funguje bez problémov, a takisto recepcia aj hotelové reštaurácie. Anglicky hovoriaci personál je veľmi milý a ústretový. Hotel má niekoľko reštaurácií a viete tu ochutnať zo širokej škály svetových kuchýň, nielen z tej mexickej.

V reštaurácii Las Fuentes sa od 6.30 h do 11.00 h ponúkajú bohaté raňajky formou bufetu. Takým istým spôsobom je realizovaný aj obed v reštaurácií Rosmarinus (od 12.00 h do 16.00 h). Od šiestej do desiatej večer sa podávajú večere v reštauráciách Marco Polo, Rosmarinus a Las Fuentes.

Na večeru odporúčame zobrať si formálnejšie oblečenie, ktoré Mexičania vedia oceniť. Pri vstupe do reštaurácie sa môže vytvoriť rad, a preto odporúčame cez deň zavolať na recepciu a požiadať o rezerváciu stola.

Ak by ste počas dňa vyhladli, vôbec sa nemusíte obávať. Pri bazéne vám namiešajú koktail podľa vašej chute alebo si môžete dať jedlo z grilu. V hoteli je aj lobby bar a snack bar. Snack bar je otvorený až do noci (do 1.30 h). Hotel ponúka taktiež služby concierge, fitness, detský klub, SPA a možnosť golfu (v okolí do troch kilometrov). Vstup na pláž je priamy (neprechádzate cez cestu). Tento hotel slúži našim klientom k ich spokojnosti už niekoľko rokov a my v BUBO mu dávame 4 hviezdičky, ktoré oficiálne aj má.

Naším cieľom je, aby ste si vybrali hotel podľa vašich predstáv

5 fotografií

Royal Solaris Cancún

Ak hľadáte ešte lepší hotel a trváte na tom najvyššom štandarde, z našej ponuky vám odporúčame luxusný all inclusive hotel Paradisus Cancun.

Aj samotný španielsky kráľ Juan Carlos bol v tomto hoteli ubytovaný počas svojho pobytu v Mexiku. Hotel, ktorý sa nachádza priamo na najznámejšej mexickej pláži, má idylickú polohu medzi lagúnou Nichupté a Karibským morom rovno oproti centru Aquaworld Cancún. Od roku 2006 je pravidelne oceňovaný prestížnou cenou Four Diamonds.

Architektúra hotela je zážitkom sama o sebe, keďže sa hotel skladá z piatich sklených pyramíd, ktoré rozpoznáte na každej jednej fotke. Následne si už môžete vybrať, či zamierite k jednému zo štyroch bazénov alebo top pláži.

Príjemnú večeru si tu môžete vychutnať v jednej z desiatich reštaurácií. K dispozícii má tento hotel aj deväťjamkové golfové ihrisko. Izby sú ladené v letných tónoch, kde dominujú farby ako žltá či zelená. Paradisus uspokojí aj najnáročnejších klientov.

Hotel Mayakoba na Mayskej riviére spĺňa aj tie najnáročnejšie požiadavky.
Foto: Hotel Mayakoba — BUBO

Tipy na ubytovanie v okolí Cancúnu

Costa Mujeres – Grand Palladium Costa Mujeres. Necelých 11 km od Cancúnu smerom na sever sa nachádza populárne letovisko Costa Mujeres (Pobrežie žien), odkiaľ sa chodí loďou na populárny turistický ostrov Isla Mujeres (Ostrov žien). Je to krásna plážová oblasť s bielym pieskom, horúcim slnkom a modrým Karibikom.

Pokiaľ ide o Grand Palladium, je to jedna z najväčších španielskych značiek, a pri Cancúne nájdete známy a obľúbený 5* rezort, pri ktorom sa rozlieha krásny mangrovníkový les. Ide o vskutku vysoký hotelový štandard a dôkazom je 7 Á la carte reštaurácii, 1 medzinárodná reštaurácia, 19 barov, Sky Lounge Bar, 3 bazény (jeden pre deti), Zentropia Palladium Spa a Wellness, fitnescentrum. Nechýba ani krásny Eclipse Sky Bar a je tu aj fantastické tenisové centrum Rafa Nadal Tennis Centre.

Playa del Carmen – Mayakoba Rosewood Resort. Zrejme ten najluxusnejší päťhviezdičkový hotel v celom Mexiku, ktorý sa nachádza približne 30 minút jazdy autom južne od Cancúnu. Je to jeden z najväčších a najdlhšie pôsobiacich hotelových komplexov na Mayskej riviére. Komplex pokrýva 45 hektárov, je z časti na pláži a z časti pri lagúne obklopený upokojujúcim mangrovníkovým lesom.

V rámci tohto komplexu je vám k dispozícii aj golfové ihrisko, cenotes či škola varenia. Hotel má 400 apartmánov a 34 víl luxusne a moderne zariadených a rozdelených do 4 sektorov Rosewood, Fairmont, Banyan a Andaz. Po celom komplexe si môžete všímať rôzne mexické prvky ako sochy jaguárov či bohov. Priam precízne umenie a vskutku elegantný luxus.

Playa del Carmen – Iberostar Paraiso Beach. Ten najkrajší Karibik v Plaza del Carmen zažijete aj na plážach päťhviezdičkovej siete Iberostar. Okrem tradičného vybavenia luxusných rezortov (rozumej, že hotel má všetko, po čom túžite), je výhodou aj tunajší nočný klub, ale aj golfové ihrisko, detský klub či kúpeľné služby. Obrovský areál, kde to doslova žije a v jeho záhradách poletujú papagáje. Aj toto sa dá nazvať luxusom.

4 fotografie

Elitný hotel Mayakoba - TOP na Mayskej riviére

Z Cancúnu do Chichen Itza #

Cancún nie je mestom, kam sa chodí kvôli pamiatkam. Sem prídete kvôli plážam a prírode, no v jeho blízkom okolí (rozumej 200 km rádius) sa nachádza všetko, čo chcete v Mexiku vidieť. Vrátane mayských výtvorov.

Pokiaľ ste neprišli do Cancúnu len oddychovať, ale chcete ho (a krajinu) spoznať, najväčším lákadlom cesty bude pre vás pravdepodobne návšteva jedného zo siedmich novodobých divov sveta. Áno, píšeme o Chichen Itza.

BUBO bolo pri tom, keď celé Mexiko a svet v internetovom hlasovaní (7.7.2007) rozhodlo, že práve táto pamiatka sa dostane na zoznam. Silné emócie tu vládnu dodnes a vy ich pocítite priamo na vašej koži. Je to veľkolepý komplex.

Kukulkánovu pyramídu snáď videl každý, kto niekedy pozeral fotky z Mexika. Chichen Itza je však oveľa viac. Málokto vie, že sa tu nachádza najväčšie ihrisko na pelotu v Mexiku (a zrejme aj na svete). Tu zistíte do detailov, ako fungovali Mayovia, aký kalendárny systém používali, ako počítali čas, čo jedli, s čím obchodovali a kam sa dostali dnes.

Z komplexu odkrývajú každým rokom viac a viac a dostanete sa aj na miesta, kde zájde len málo turistov. Ohúria vás príbehy Mayov a zistíte, že nič tu nie je náhoda – napríklad na Kukulkánovu pyramídu vedie presne 365 schodov. Mysleli vskutku na všetko.

Vstup do komplexu Chichen Itza vyjde dospelého človeka na 37 USD. Autobus ADO chodí z Cancúnu k Chichen Itza z hlavného terminálu v meste viackrát za deň a cesta bude trvať zhruba tri hodiny (cena cca 20 eur). Odporúčame prísť v skorých ranných hodinách.

Prečo ísť do Chichen Itza s BUBO

Máme k dispozícii náš súkromný autobus a ten sa prispôsobuje našim potrebám a nie naopak. Väčšina turistov navštevuje túto pamiatku vo veľkých zmiešaných skupinách, kde je priestor i čas obmedzený. S nami budete mať pocit, že sa z vás stávajú reálni odborníci na Mayskú kultúru.

Navyše, po dôkladnej prehliadke určite vyhladnete. Necháte sa potom zlákať typickým yucatánskym obedom? Príprava špeciality „pibil“ trvá niekoľko hodín a preto aj mäso dostáva nezameniteľnú a šťavnatú chuť. A čo takto limetková polievka? Napadlo by vám to niekedy? Dať do vývaru limetky?

Tortily, tostady, nachosky, enchilady, chilaquiles, tortas, tlayudas... V mexickej kuchyni vás radi zorientujeme. Majte po ruke pero a zápisník, možno si budete chcieť nejaký recept zapísať a prekvapiť tak doma rodinu či susedov.

Takto sme krstili náš posledný katalóg pred známou Kukulkánovou pyramídou v Chichen Itzá
Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

Výlety a aktivity v okolí Cancúnu #

Cenotes

Pod pojmom cenotes si predstavte unikátny systém malých vodných plôch, ktoré sú medzi sebou pospájané ako spojené nádoby a voda medzi nimi cirkuluje a čistí sa vďaka vápenatému a piesčitému podlažiu. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo majú tak krásnu azúrovú vodu, ktorá vážne konkuruje Karibiku.

Cenotov je veľa typov. Niektoré sú ako podzemné jaskyne, iné ako morské oká a ďalšie ako hlboké jazerá. Určite vás dostanú svojou podmanivou atmosférou.

3 fotografie

Cenote Casa Tortuga

Jedna z teórií o vzniku cenotes dokonca hovorí, že vznikli po páde meteoru, ktorý vyhubil dinosaurov. Zaplávať si tu je neuveriteľný zážitok. Odporúčame Cenote Casa Tortuga blízko Tulumu, kde si nasadíte vesty, skočíte do vody a preplávate popod jaskyňu. Stalaktity vám budú visieť priamo nad hlavou a budete plávať okolo nich v bezprostrednej blízkosti.

Tulum

Návštevu populárneho Tulumu si pokojne viete spojiť s kúpaním sa v jednej z cenotes. Tulum je jedinečné historické miesto postavené priamo na pláži. Niekedy slúžilo ako mayský obchodný prístav. Len si to predstavte - nádherný azúrový Karibik a takmer z neho týčiaca sa mayská pyramída. Nesmierne fotogenické miesto – mayská zrúcanina, tyrkysová voda a biele pláže rovno pod vami. Vskutku neuveriteľné scenérie.

Jediná pyramída na Mayskej riviére, ktorá sa dá navštíviť priamo pri Karibiku.
Foto: archív — BUBO

Tulum leží cca 130 kilometrov od Cancunu. Pozor na rozdiel pri rôznych pojmoch spájajúcich sa s Tulumom. Archeologická zóna, ktorá býva tak často na fotkách všetkých návštevníkov Mexika, je starý mayský prístav a mesto Tulum je urbanizačná zóna, ktorá sa delí na samotné mesto, ktoré nemá kontakt s morom, a tzv. hoteliersku zónu, kde sa priamo na karibskej pláži nachádza vyše 70 malých hotelov a ubytovacích zariadení.

Tulum je po Chichen Itzá a Teotihuacáne tretím najvyhľadávanejším slovom turistov smerujúcich do Mexika. Celkom slušné na relatívne malú archeologickú zónu či mesto s rovnomenným názvom. Podľa posledného sčítania malo iba okolo 20 000 rezidentov.

Tulum má svoju prestíž ako obrovské starobylé mesto, pred ktorým pokľakli aj samotní Aztékovia. Mayovia postavili tento komplex pri mori okolo roku 1200 a definitívne ho opustili 75 rokov po príchode Španielov.

Turisti z celého sveta tu dnes môžu obdivovať zachované mayské hradby, dom postavený na cenote a Chrám zostupujúceho boha, ktorý je zobrazený ako včela. Najvýznamnejšou pamiatkou Tulumu je však El Castillo - maják, ktorý slúžil aj ako chrám boha Kukulkána. Práve tu sa nachádza vyhliadka, z ktorej si tisíce turistov denne fotia Chrám veterného boha. Postavili ho na útese a od chrámu ho oddeľuje piesočná pláž.

6 fotografií

Nádherný Tulum

Odporúčame sa tu usadiť v Beach Club Bare v Tulume na pozdĺžnej bielej pláži. Spoznáte ho podľa hviezdy, ktorá slúži ako vstupná brána. Ochutnať tu môžete vodu priamo z otvoreného kokosového orecha či napríklad quesadillu. Pokojne tu strávte celý deň na pláži, z tohto miesta sa vám nebude chcieť odísť. Rýchlo pochopíte, prečo je rajom influencerov.

Mohli by vás zaujímať ďalšie mexické blogy:

5 fotografií

Beach Club Bar Tulum a okolie

Pyramída Cobá

Pokiaľ ešte nemáte dosť histórie a mayských pamiatok, vyberte sa k pyramíde Cobá. Zelená džungla, mayské písmo a všadeprítomný duch starovekej civilizácie. To všetko sa tu nachádza. Mimochodom, ide o najväčšiu pyramídu na celom Yucatáne. Je vysoká 42 metrov, no napriek tomu ostáva pre turistov neznámou, a tak sa vám môže stať, že tu budete úplne sami. Vyberte sa sem a o týchto zážitkoch budete rozprávať ešte vašim vnukom.

Isla Mujeres

Rýchloloďou sa na tento populárny ostrov dostanete z Cancúnu za pol hodinku. Ostrov je relatívne malý. Viete ho buď prejsť peši až k majáku na samotnom južnom cípe, alebo si prenajať golfové autíčka. Ako to už na ostrove býva, väčšina reštaurácií tu ponúka morské plody a rybie špeciality. Jednoduché recepty bývajú často tie najlepšie.

Čerstvá ryba na grile s limetkou a zeleninou na pare môže byť ľahkým obedom, aby ste sa potom mohli ponoriť do vĺn všadeprítomného Karibiku. Niektorí hovoria, že piesok je tu ešte jemnejší než v pevninskom Cancúne a voda ešte priehľadnejšia. Môžete posúdiť sami.

Kedy navštíviť Cancún?

Dá sa povedať, že celoročne a Cancún vďaka svojej polohe nemá zlú sezónu. Avšak TOP sezóna je každým rokom od decembra do marca (prakticky ako v celom Karibiku). Teploty sú tu v januári najnižšie (maximálne 27 stupňov), no ide o suché obdobie a more má prijateľnú teplotu. Počasie tu býva celkovo stabilné.

Najteplejším mesiacom je zase máj (maximálne 33 stupňov). Obdobie dažďov je tu od augusta do októbra, no už v novembri sú podmienky skvelé ako napríklad v Chorvátsku počas leta. November je celkovo dobrým tipom na dovolenku v Mexiku, keďže jeho začiatkom sa tu koná aj populárny festival ku dňu Día de los Muertos.

Xcaret

Vodný park, v rámci ktorého si nebudete vedieť vybrať či sa ísť kúpať, či sa stratiť v džungli len kúsok od pláže, či ísť pozrieť korytnačky, alebo sa nechať očariť farebnými motýľmi. Šnorchlovať v blankytných vodách, preplávať cenotom, obdivovať plameniaky, alebo si zaplávať s delfínmi? Oddychovať v hamake pod palmami alebo si obzrieť ďalšiu pyramidálnu zónu? Jeden deň tu sa vám bude zdať málo.

Xel-Ha

Tiež je vodným parkom, ktorý si skôr kladie prívlastok „ekologický“. Park je vlastne jedno veľké akvárium, kde nájdete rybičky rôznych farieb, druhov aj veľkostí. Je tu tiež korytnačka rezervácia. Aj tu sa dá plávať s delfínmi.

Xel-Ha leží na mieste historickej predkolumbovskej pamiatky. Jej meno znamená „tam, kde sa rodí voda“, a preto je tu aj všetko s vodou spojené. Xel-Ha je prvou turistickou atrakciou na svete, ktorá v roku 2014 dostala EarthCheck Gold certifikát a stará sa nielen o prírodu vo svojom okolí. Vodný park Xel-Ha stojí napríklad aj za výsadbou vyše 400 000 stromov v okolí Cancúnu a Mayskej Riviéry.

Dovolenka na Cancúne je dokonalosť.

Dovolenka na Cancúne je dokonalosť.

XPLOR

Najnavštevovanejší zip-line park na svete. O vašu bezpečnosť sa tu starajú profesionálni odborníci s certifikátmi najvyšších štandardov. Alebo raft v podzemných jaskyniach parku? Alebo malé safari džungľou v tzv. obojživelníkových vozidlách? To všetko viete v tomto zábavnom parku vyskúšať za deň.

Všetky tieto vodné či zábavné parky sa nachádzajú v rôznej vzdialenosti od Cancúnu, takže aj presun k nim bude závisieť od polohy vášho hotela. Ide o celodenné aktivity, keďže vo všetkých z nich je toľko atrakcií, že vám aj celý deň bude málo.

V Cancúne jednoducho nemáte čas sa nudiť. Alebo naopak, môžete si donekonečna čítať knihu s výhľadom na vysnívané more a pri tom popíjať vychladenú margaritu na stole pod palmou. Je iba na vás, ako si túto dovolenku poskladáte a užijete. 

Kde sa najesť v Cancúne – top reštaurácie

Crab House - Reštaurácia priamo oproti hotelu JW Marriott Resort. Oceňovaná reštaurácia pôsobí v Cancúne už od roku 1998 a na tanier vám naservírujú skvelých krabov i morské plody celkovo (krevety, homáre, krokodílie tacos či ustrice). A takisto aj ryby, grilované mäso či cestoviny. Rezervovať si tu môžete aj miesto na jachte! Milovníci luxusu si tak opäť prídu na svoje.

Mikado - Pokiaľ ste v Mexiku dlhšie a chcete zmenu od domácej kuchyne, je ideálnou voľnou táto elegantná japonská reštaurácia ponúkajúca kvalitnú a chutnú japonskú kuchyňu, obľúbené sushi či možnosť vyskladať si svoju vlastnú noodle polievku. Samozrejmosťou sú saké, pivo, martini či mojito.

Bubba Gump Shrimp - Podnik nájdete na severnej strane lagúny Nichupé. Má veľmi neformálnu  atmosféru, drevený interiér a terasu. Krevety tu podávajú na všetky možné spôsoby a my ich odporúčame s kokosom. Celá reštaurácia je poctou filmu Forrest Gump, nájdete tu fotografie z filmu, hlášky i citáty. Čašník sa vás tiež v priebehu večera spýta tri otázky o filme, ktoré keď správne zodpoviete, odnesiete si domov pekný suvenír.

Parque de las Palapas - Tu sa aj obyvatelia Cancunu radi chodia najesť. V parku sa totiž nájde hneď niekoľko výborných osvedčených street food stánkov. Najmä počas stmievania miesto naberá skvelú atmosféru. Odporúčame vyskúšať ich burrita, tarty a tlayudy. Môžete však ochutnať aj nám už známe jedlá ako guacamole a nachos.

Marakame Café - pohodová kaviareň, kde servírujú aj jedlo, je ladená v štýle domčeku na strome. Z domácich špecialít tu musíte ochutnať ich výnimočné quesadilly, čerstvé kukuričné tortilly či barbacoa (dusené mäso, ovčie alebo aj kozie, v tradičnej podzemnej piecke), potom fajitas, bohatý výber šalátov, cestovín aj pizze.

3 fotografie

Mexické gurámske zážitky

Prečo ísť s BUBO do Cancúnu? #

Mexiko nás v BUBO od nepamäti lákalo. Naši sprievodcovia žili v tejto krajine a od roku 1995 sem realizujeme zájazdy. Spočiatku sme sa prepravovali lokálnou dopravou. Zlom nastal v roku 2003, kedy sa sem vybral Ľuboš Fellner a podarilo sa mu nájsť kvalitného lokálneho partnera, s ktorým spolupracujeme do dnešných dní. Je to už vyše 20 rokov, čo sa osobne poznáme, navštevujeme a utužujeme kontakty, ktoré nám aj našim klientom prinášajú výhody silného a stabilného partnerstva.

Spočiatku sa to zdal ako bláznivý nápad. Spolupracovať s Mexičanmi, ktorí sa orientujú hlavne na holandský trh. V roku 2003 tak ceny stúpli, ale prinieslo to svoje ovocie a dnes je BUBO najväčším predajcom zájazdov do Mexika. Dôkazom sú naši nadšení klienti, ktorí si Mexiko, rovnako ako my, zamilovali a opakovane sa sem vracajú za unikátnymi zážitkami. A, samozrejme, aj certifikáty Mexickej ambasády, ktoré visia u nás v kancelárii.

BUBO pre vás vymyslelo zájazdy do Mexika a na Yucatán v štýle relax a zážitkové poznanie v jednom. Katarína Líšková, BUBO

Cancún volá do jedného z mnohých luxusných rezortov pri mori.

Cancún volá do jedného z mnohých luxusných rezortov pri mori.

Je dovolenka v Cancúne pre mňa? Desať otázok

  1. Chcete loviť zážitky, ale preferujete byť na jednom mieste a neustále balenie a presuny z miesta na miesto radšej prenecháte iným?
  2. Ste hladní po poznaní, ale večer sa chcete vždy vrátiť do svojej kvalitnej hotelovej izby?
  3. Máte radi voľnosť a slobodu môcť si svoj oddych a aktívnu dovolenku vyskladať podľa seba?
  4. Milujete západy a východy slnka pri mori?
  5. Chcete sa kúpať do sýtosti a zároveň nebyť len turistom v zavretom rezorte?
  6. Radi ochutnávate unikátnu kuchyňu a tešíte sa z netradičných kombinácií na stole?
  7. Ste rodina a deti radi šantia na pláži, no vy chcete spoznávať pamiatky ako COba či Chichen Itza?
  8. Máte radi aktívny nočný život? Alebo, naopak, radi oddychujete a vyspávate?
  9. Láka vás kúpať sa v azúrovo modrých cenotoch, morských okách, ktoré poznali už Mayovia? Alebo sa chcete šnorchlovať v podmorskom múzeu, kde je zatopených približne 500 sôch vyrobených z ph neutrálneho cementu, ktoré zároveň pomáhajú zachytávaniu nových koralov?
  10. Túžite po tom vypočuť si hudbu z mexických telenoviel a spoznať trúchlivé tóny mariachis v priamom prenose?

Pokiaľ ste aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali áno, niet nad čím váhať.

Cancún sa oplatí #

Dovolenka v Cancúne je optimálnou voľbou pre všetkých tých, ktorí radi rozhodujú o svojom čase. Môžete si tu nakombinovať toľko výletov, koľko sa vám len bude chcieť, alebo môžete oddychovať na pláži. A to nielen vašej hotelovej. Cancún je relax, ale aj dobrodružstvo a zážitkové poznanie v jednom.

Apropo, margaritu môžete tu v Mexiku ochutnať na niekoľko spôsobov. Určite ste sa stretli s klasickým limetkovým prevedením, ale čo takto dať si mangovú variáciu alebo margaritu s marakujou čiže passion fruit - ovocím vášne, ako sa tomuto plodu mučenky jedlej hovorí. S vášňou je spojených aj veľa legiend o tom, ako nápoj vznikol. Určite vám nejednu z nich porozpráva mexický barman pri večernom servírovaní vášho obľúbeného nápoja.

Tak čo, láka vás predstava strávenia zopár dní na takýchto plážach? Poďte s nami loviť zážitky do Cancúnu, kde nájdete nielen tie najlepšie pláže, vychladené plážové pivko pod veľkým sombrerom, ale v okolí Cancúnu aj bohaté možnosti kultúrneho, športového a zážitkového vyžitia. A to všetko z pohodlia vášho kvalitného hotela v podobe jednodňových výletov.

Žiadne dlhé presuny, žiadne balenia a vybaľovania. Všetko máte na jednom mieste a viete si svoj program vyskladať k dokonalosti podľa seba. A k tomu skúsený slovenský sprievodca vyškolený v BUBO Cestovateľskej Akadémii, ktorý daný región pozná ako svoje cestovateľské topánky. Vyberte sa s nami do Cancúnu. Tešíme sa na vás!

Ak sa vám páči naša snaha, cítite, že blog ide viac do detailov, autor vie o čom hovorí a môj hlas aj keď som iba umelá inteligencia bol pre vás príjemný, dajte vedieť svojim známym a začnite naše blogy odoberať. Alebo si web bubo.sk lomené blog dajte do svojho výberu. Ide totižto o cestovateľský denník s minútovými správami z celého sveta a už dnes tu nájdete zážitky z každej jednej krajiny sveta. Politika vraj spôsobuje depresie, čítanie o cestovaní vyplavuje do krvi viac dopamínu a serotonínu. Naše blogy sú originálne vo všetkých smeroch a v tejto kvalite sú jediné svojho druhu. Dajte mi lajk a zdielajte blog! Ďakujem a verím, že sa o chvíľu budeme opäť počuť.

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 1607

Mohlo by Vás zaujímať

Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely Blog

Blog Cancún - biele pláže, jaskyne, Mayovia a najluxusnejšie hotely

Keď sa povie Mexiko, každý si predstaví niečo iné. Pravdepodobne však nebude chýbať sombrero, tequila, kaktusy, jeden z novodobých siedmich divov…

Katarína Líšková 26 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Mexiko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Mexiko?

Vedeli ste, že v tento deň v roku 1521 zanikla Aztécka ríša? Jej dnešné „dieťa“ v podobe Mexika prekypuje úžasnou históriou a patrí medzi obľúbené…

Viktor Háber 13 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania
Netradičné zážitky na ceste Mexikom Blog

Blog Netradičné zážitky na ceste Mexikom

Mexiko je obrovská krajina a cestovanie po nej je vskutku zaujímavé. Stretnete sa s úsekmi, kde sú kilometre a kilometre ničoho. Žiadne osídlenie…

Noemi Mikleová 14 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

6980
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3597
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6376 6930€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2567 3890€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.