V predposledný deň nášho zájazdu Tour de France, prešpikovaného gurmánskymi lahôdkami, keď už máme za sebou priehrštie zážitkov a viacerí si začínajú myslieť, že už ich na tejto ceste nič neprekvapí, nás čaká skutočný bonbónik! Ideme preskúmať legendárny nápoj, ktorého príbeh pozná Satan i anjeli.
Ráno sa prebúdzame v malebnom mestečku La Rochelle, ktoré bolo dve noci naším prechodným domovom. Po chutných francúzskych raňajkách sa chystáme na krátky presun do mestečka Cognac. Už z jeho názvu je zrejmé, prečo sem mierime. Ideme odkrývať históriu a tajomstvá tohto luxusného nápoja, ktorý dnes miluje celý svet! Cesta sem z La Rochelle trvá iba necelé dve hodiny, takže sa nemusíme nikam ponáhľať a zostáva nám dostatok priestoru na potulky mestom. Po príchode sa dostávame na hlavnú ulicu Rue d'Angouleme, kde z námestia Františka I. kráčame dolu hlavnou ulicou, akoby späť v čase.
V mestečku Cognac žije necelých 20 tisíc obyvateľov a celkovo pôsobí skôr pokojným, pôvabne historickým dojmom. Na prechádzke po hlavnej ulici nájdete miestny trh, kde môžete ochutnať množstvo fantastických miestnych syrov, morských plodov, vín a samozrejme koňaku. V úzkej uličke Rue Duplessis nájdete jeden z najstarších koňakových domov - dom Prunier, ktorý sídli v budove z roku 1490.
Dolu ulicou po Rue Grande sa dostávame až k veľkolepej historickej vstupnej bráne z 12. storočia Porte Saint-Jacques. Práve týmto vchodom slávnostne vchádzali králi do mestečka Cognac na cestách z Paríža. Prechádzame bránou a pred nami sa rozlieva rieka Charente, vďaka ktorej sa tu rozvíjal obchod. Dolu ulicou odbočíme na Rue Saulnier, kde sa nachádza múzeum výroby koňaku a mesta Cognac. Očarený unikátnym šarmom tohto mesta vstupujeme do koňakového domu Martell, kde nás čaká prehliadka a ochutnávka pravého koňaku.
Koňak - recept priamo od Satana? #
Mestečko Cognac na západnej strane Francúzska bolo celé roky malou, nevýraznou osadlosťou, ktorej osud sa však rapídne zmenil 12. septembra 1494. Práve v tento deň sa tu narodil budúci francúzsky kráľ František I., ktorý počas svojej vlády udelil svojmu rodnému mestu špeciálne povolenie na obchod so soľou po rieke Charente. Tá bola vďaka spojeniu s Biskajským zálivom vstupnou bránou pre Holanďanov, ktorí sem chodievali po zásoby soli. Keďže vinice boli obľúbené a rozšírené po celom území francúzskej krajiny, nechýbali ani na tomto úrodnom mieste. Víno sa tak čoskoro stalo druhým najžiadanejším produktom, vyvážaným z mesta Cognac.
Holanďania však zápasili s jedným problémom - ako dopraviť lahodné víno do takmer dvetisíc kilometrov vzdialenej rodnej zeme bez toho, aby sa po ceste pokazilo? Najjednoduchším riešením bolo vypáliť ho. Holandské slovo “brandewijn” v preklade znamená pálené víno, a práve z neho je odvodené slovo brandy. Víno, ktoré kupovali v mestečku Cognac vypálili, čím ho zakonzervovali, a neskôr používali na dolievanie a ´rezanie´ domácich vín.
Medzi koňakom a brandy nájdete určité rozdiely. Každý koňak sa môže nazývať brandy, no nie každé brandy je koňak. Tak ako šampanské či prosecco, aj koňak sa viaže ku konkrétnej oblasti na juhozápade Francúzska a musí spĺňať všetky prísne normy. Je to patentovaný a registrovaný nápoj, ktorý môže byť vyrobený iba v jednom zo šiestich zákonom stanovených miest v okolí Cognacu – Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Ak pijete pravý koňak, určite ide o odrody hrozna Ugni Blanc, Colombard, Montils a Foll Blanche. Podľa veku sa delí na VS /destilát použitý pri blendovaní musí mať minimálne dva roky/, VSOP-VO-Rezerva /najmenej štyri roky/ a Extra Old – XO /najmenej desať rokov/.
Podľa legendy však všetko zmenil rytier Jacques de la Croix Maron de Segonzac, ktorému sa sníval zvláštny sen. V ňom chcel samotný satan získať jeho dušu a začal ho variť v kotle. Rytier však prvé varenie vydržal bez ujmy, a tak ho Satan začal variť znovu. Zvláštne, no po takomto dramatickom sne sa ráno Jacques zobudil, a prvé, čo mu zišlo na um, bolo aplikovať toto dvojité varenie práve na víno z oblasti Charente. Bezpochyby to bol milovník vína...
A tak sa vďaka snu so Satanom zrodila legenda. Dvojité pálenie a zrenie v dubových sudoch je odvtedy základom pre tento geniálny nápoj plný chutí, ktorý je dnes symbolom luxusu, elegancie a štýlu.
Metódu dvojitého varenia, akou sa koňak vyrába, vraj istému rytierovi našepol v sne sám Satan.
Zamilovali si ho aj anjeli #
Pravý koňak pochádza práve z oblasti Cognac vo Francúzsku, kde šesť rôznych viníc pokrýva územie 790 km2 a tvorí druhú najväčšiu oblasť s vinicami, hneď po slávnom Bordeaux. Práve charakter krajiny, kde sa pestujú rôzne odrody hrozna je nesmierne dôležitým faktorom v príbehu tohto nápoja, keďže zloženie hornín a klíma priamo vplýva na výslednú chuť vypestovaného ovocia.
Hrozno na výrobu pravého koňaku je suché, kyslé a jemné. Po vytlačení čerstvej hroznovej šťavy sa necháva fermentovať po dobu 5 - 7 dní, kedy je doň zakázané pridávať akýkoľvek cukor. Takéto zakalené a kyslé víno s obsahom alkoholu približne 9° nie je príjemné na pitie, no vhodné práve na dvojitú destiláciu. Tá sa vykonáva v medenom charentskom alambiku, kde už na scénu vstupuje majster koňakového domu a na základe prísnych kritérií oddeľuje jednotlivé časti destilátu - tzv. hlavu, telo a chvost. Pripravený destilát sa potom uskladňuje do dubových sudov, kde musí zrieť minimálne dva a pol roka. Práve v tomto procese sa z vínneho destilátu, tzv. „eau-de-vie“ alebo “vody života”, stáva koňak. V neustálom kontakte s drevom, vzduchom a uložené v chladných, tmavých priestoroch naberá svoje špecifické vlastnosti a premieňa sa na zlato. Keďže destilát uložený v sudoch má na začiatku svojej cesty okolo 70% alkoholu, vyparuje sa z pórov dreva a postupom času stráca na objeme. Klasickým výparom zmizne z dubových sudov približne 3-4% koňaku, čo výrobcovia milo nazývajú anjelská daň. Jeden z najslávnejších koňakových domov Martell tak ročne odovzdá anjelom 20 miliónov fliaš koňaku!
Výrobne koňaku sa dajú veľmi ľahko odhaliť aj vďaka mikroskopickej hube Baudoinia compniacensis, ktorá sa živí alkoholovým výparom a necháva na stenách charakteristický čierny povlak.
Klasickým výparom zmizne z dubových sudov približne 3-4% koňaku, čo sa nazýva anjelská daň. Koňakový dom Martell tak ročne odovzdá anjelom 20 miliónov fliaš koňaku!
Koňakový dom Martell #
Jeden z najstarších a najslávnejších domov v Cognacu má už vyše 300-ročnú tradíciu. Koňakový dom Martell otvoril v roku 1715 Jean Martell, aby ďalších štyridsať rokov cestoval po krajine a hľadal recept na ten najchutnejší koňak. Už v 1858 roku sa začal ten jeho vyvážať do ázijských krajín ako Japonsko, Vietnam a Indonézia, kedy v priebehu nasledujúcich desiatich rokov popularita koňaku Martell prudko rástla.
My našu prehliadku v dome legendárneho nápoja začíname v štýlovej recepcii, odkiaľ nás miestna pracovníčka berie priamo do pivníc a predstavuje nám celý fascinujúci proces výroby, od viníc až po pivničného majstra koňakového domu.
Cellar master, alebo v preklade pivničný majster je hlavnou a rozhodujúcou osobnosťou konkrétneho koňakového domu, keďže práve on rozhoduje o tom, kedy sú „eau-de-vie“, čiže “vody života” pripravené na použitie. Práve jeho expertíza a neustále testovanie výsledných koňakov vytvára nové kolekcie či udržiava kvalitu a rovnakú chuť koňakov rok po roku.
Po prehliadke sa opäť vraciame na recepciu, tento krát už s väčším úsmevom na tvári - čaká nás totiž samotná ochutnávka koňakov, ktorými sa vraj zapíjal aj koniec 1. svetovej vojny. Okrem tých nás čaká aj sladké občerstvenie a samozrejme, podrobná ukážka správneho pitia koňaku. Správne chytiť, oceniť konzistenciu, farbu, vôňu, položiť na jazyk, pováľať a vychutnať - kto by bol povedal, že aj pitie vie byť umením?
V príjemnej nálade asi po dvoch hodinách opúšťame koňakový dom Martell. Je ten pravý čas na dobrý obed - darmo, poháriky koňaku nám naše trávenie veľmi dobre naštartovali. Vraciame sa cez Rue Aristide Briand do samého srdca mesta, kde si len ťažko vyberáme z množstva lákavých reštaurácií. Morské plody, mäkkýše, slimáky, ale i široká ponuka lokálnych syrov nás na ešte chvíľu zdrží v tomto nenapodobiteľnom mestečku. A my si ho vychutnávame naplno, aby sme najedení a príjemne zrelaxovaní mohli pokračovať ešte ďalšie dve hodiny do ďalšieho gurmánskeho raja - samotného srdca vín Bordeaux...
Ak si chcete vychutnať koňak priamo v Cognacu, vyberte sa spoločne s nami na BUBO zájazd Tour de France a ulovíte množstvo zážitkov
TOP 10 miest Cognacu #
1., Koňakový dom Prunier – patrí medzi najkrajšie domy celého Cognacu a rozhodne aj k tým najstarším, pretože tu stojí od roku 1490. Aj on v sebe ukrýva príbeh koňaku
2., Port Saint Jacques – veľkolepá historická brána z 12.storočia patrí k symbolom stredovekého mesta. Kedysi práve ňou kráčali do mesta králi na svojich cestách do Paríža
3., Múzeum výroby koňaku – v meste Cognac sa všetko točí okolo koňaku a tak niet divu, že tu nájdete unikátne múzeum na ulici Rue Saulnier
4., Koňakový dom Martell – jedna z najznámejších značiek koňaku má svoj domov a svoju adresu priamo v historickom centre mesta. Ponorte sa do výroby koňaku, vypočujte si príbehy aj legendy a napokon ho ochutnajte.
5., Rue Aristide Briand – ulica v srdci mesta, kde si určite sadnite na skvelé jedlo do niektorej z lákavých reštaurácii. Francúzska kuchyňa vo svojej najlepšej chuti. Dáte si k jedlu aj pohárik koňaku?
6., Rue d'Angouleme – hlavná tepna Cognacu vás pomaličky, ale isto privedie do centra mesta, ktoré vás prichýli svojou príjemnou architektúrou.
7., Uličky starého mesta – Cognac je prekvapivo podmanivé miesto. Celý jeho príbeh sa týka najmä koňaku, ale ak na neho na chvíľku zabudnete a vydáte sa od starého mesta, obklopí vás architektúra 16-17.storočia. Mnohé z nich majú bohaté fasády a patrili obchodníkov, ktorí zbohatli na obchode s koňakom
8., Nábrežie rieky Charente – vydajte sa na prechádzku pozdĺž rieky, ktorá do mesta v stredoveku prinášala bohatstvo
9., Lokálny market – každé francúzske mesto má vo svojom srdci market, kde si viete nakúpiť lokálne chute a vychutnať si atmosféru. Ani Cognac nebude výnimkou a tak sa sem vyberte za ochutnávkou syrov
10., Festivaly v meste – ak si naplánujete svoju návštevu na leto, môžete sa tešiť na niektorý z festivalov, ktoré sa v meste odohrávajú. Obľúbeným je Cognac Blues Festival, kedy sa celé mesto ponorí do rytmu blues
Čo si ešte pozrieť? #
1., Dedinka Bassac – patrí k najkrajším miestam v okolí Cognacu. Zláka vás svojou pokojnou, tichou atmosférou medzi vinohradmi Charente . Skrýva v sebe viac než tisícročnú históriu a hlavným ťahákom nie je len koňak, ale aj stredoveký kláštor Saint Etienne de Bassac
2., Koňakový dom Courvoisier – máte stále málo koňaku? Vyberte sa do Jarnacu v srdci koňakového regiónu a objavte slávny dom Courvoisier, ktorý tu stojí od roku 1828. Dajte si ochutnávku!
3., Mestečko Jarnac – leží len 10 kilometrov od Cognacu a preslávila ho nielen bitka z roku 1569 medzi katolíkmi a hugenotmi, ale aj prezident François Mitterrand, ktorý sa tu v roku 1916 narodil a dodnes tu nájdete jeho múzeum
Milujete Francúzsko? Vychutnajte si aj naše ďalšie francúzske blogy a inšpirujte sa na cesty:
- Tipy na Normandiu - vydajte sa spoznávať lákavú francúzsku Normandiu
- Bretónsko - región plný mágie, príbehov a divokého pobrežia
- Étretat a Remeš - krásne prekvapenia s históriou aj čarom prírody
- Bordeaux - slávne mesto a tipy na jeho prehliadku
- La Rochelle - ak ste milovali Pevnosť Boyard, tento článok musíte vidieť